Her yönüyle Bitcoin, Ethereum ve GPU madenciliği
İçinde bulunduğumuz günlerin en sıcak başlığı dijital madencilik. Bitcoin'le herkesin bir şekilde duyduğu bu alan, yeni alternatiflerle büyümeye devam ediyor. Bunların başında Ethereum geliyor. Ethereum şu anda ekran kartlarının piyasada bulunmamasının, bulduığunuzun da pahalı olmasının nedeni. Kimileri onlu adetlerde kimileri ise yüzlü adetlerde bu kartları alıp, 'coin mining' yapıyor. Tüm bu konuları konuşmak için iki konuğumuz var.
Çizgi Elektronik'ten Niyazi Saral bize işin donanım piyasası kısmını ve tecrübelerini aktarırken, madencilik alanında oldukça tecrübeli Alp Işık, bize madenciliğin ince noktalarını anlatıyor. Alp'in kanalını mutlaka ziyaret edin.
Geldi.
Fena geldi. 🙂
çoştu geldi
Teşekkürler. Mining dediğiniz şey ile ne yapıyorsunuz sorusuna niye cevap alamadık? Ne yapıyor bu insanlar? Bu kartlar ne yapıyor, kimin problemini çözüyorlar? Kafayı yiyeceğim 🙂
@erhanm Aynı durumdayım. Neyi çözüyor bu mining? Çözülen problemi görebiliyor muyuz? Yoksa bir yüzde mi doluyor? Yoksa bu hesaplama gücü illegal işler için kullanılıyor da bu para birimi işi bir kılıf mı? 🙂
@erhanm @rew tam bilinmiyor. İddialardan biri bunu yapan kisiler bilimsel araştırma için işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar ve bir ödül mekanizması koyuyorlar sonra patlayıp gidiyor. Böyleyse iyi ama belli de olmaz belki de Kuzey Kore için çalışıyor tüm bunlar. Hepsinin olma ihtimali eşit
@menesavukat @rew sağolsun @gamsizm soruyu sordu ama cevabı alamayınca ısrar etmedi. Sanki insanlar ne döndüğünü bilmesinler diye özel çaba sarfediliyor. Ya da ne yaptıklarını gerçekten kendileri de bilmiyor ve bunu söylemekten utanıyor. Aynı soruyu @mesutcevik ve Erdi Özüağ'a da sordum (ilgili tweetlerinde) yine cevap alamadım.
İnternette araştırma yaptım. Yok SHA256 şifrelemede baştaki sıfır değerleri 13 tane olunca bilmem ne oluyormuş diye cevaplar okuyorum. İyi de bunu niye yapıyorsunuz? Kime ne yararı oluyor?
@erhanm sonraki videoda da anlatılmazsa biraz anlatmayı düşünüyorum.
Bu videoda havuca koşanlardan, nasıl koşulacağından bahsedilmiş. Koşanın amacı belli havuç ama koşturanın amacı asıl soru tabii ki.
@erhanm el cevap,aslında bunun için ayrı bir video çekiliceği soylendi ama kısaca herkesde duran transection dosyaların hash değerleri hesaplanıyor yani kısaca sen bu işi o şu işi yaptı dosyaların kayıtlarının güvenliği için tek bir noktası bile değişmediğinin hesabı yapılıyor kısacası tabi bu görünür yüze arkada başka şeyleride isteyen yaptırır bulut işlem zira ödülüde bunun bitcoin oluyor.
sonunda geldi 🙂
Hemi de 1 saat 😮
Sonunda alp beyin çağrılarına cevap gelmiş, bu konuda oldukça bilgilidir kendisi.
Tam kanalı keşfettim TS ye misafir olmuş:)
Parantez içinde para kazanmak artık o kadar kolay ki vs yazın clickbait olsun. 😀
10 numara konuklar. Çay yapıp geliyorum. Keşke @leventp de olsaydı. Soracağı düz adam sorularıyla renklendirebilirdi ortamı.
Bilgisi yetmez bence. Levent abi eskilerde kaldı.
@maximilianwagner Bilgisi yetmeyeceğinden değil gülme sayısı ciddi artacağı için çekim uzardı. Fazla doğaçlama eleştiriyor. 😀
Ahanda bait sağlam çıktı.
Seyretmeyecegm ilk TS videosu bu olacak. Not alayim bari. 🙁
Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo geç kalındı ama sonundaaaaa !
Tam da btc ile ilgilenmeye başladığım gün 🙂
Yarın izlerim.
Aranan kan bulundu 😅
Saçmalık bir kere çok güçlü gpunuz bile olsa 1 veya 2 gb vramli kartlarla mining yapılamıyor ,chunk boyutu minera göre ayarlanamazmıydı sanki çok çok saçma.
Ama cok iyi geldi 🙂
Zararına Bitcoin satma challenge. 😀
hani popülariteye uyup sağda solda konuşmaya malzeme olsun diyen gösteriş düşkünü yarım akıllar var ya ha işte Türkiye de coinleri çoğu onların ağızlarında elinde olan zaten buralara uğramaz
yine bişey anlamadım 😀
Video çok güzeldi. Türkiye'de başka görmedim bu konu hakkında konuşan. Lakin benim gibi bu konu hakkında hiç bilgisi olmayanların aklımda bazı sorular olabilir. Şimdi çok cahilce sorayım müsadenizle
1) neyi kazıyoruz? Evet aptalca biliyorum ama neyi kazıyoruz? Toplam hacim ne kadar? Hep bir veri madenciliği deniyor. Ama neyi kazıyoruz?
2)Bir ara 75 milyon dolardan bahsettiniz yanlış hatırlamıyorsam. 1 milyon kişi kazsa alınacak kişi başı 75 dolar mı?
2) algoritmayı kim kurdu? Neyin algoritması bu? Kanserin teşhisi için mi?pi sayısının bilme. Kaçıncı basamağındaki mı? Yoksa zor bir algoritma var oturum çözün mü deniyor?
3) bağımsız bir sistemse kim zorlaştırıyor bu algoritmayı?
Yani kısaca neyi hesaplıyor bu kadar gpular? Sonucu 42 çıkmasın sonra hesaplanacak fonksiyonun 🙂
@niyazi-saral @gamsizm @hkellecioglu @leventp
Bu bölümde blockchain kısmına girmedik. Sizin sorularınızın yanıtı orda olacak.
Evet ben de bunu merak ediyorum 😀
@gamsizm sıralama da bir sıkıntı olmuş gibi geldi ama yine evladiyelik beş yıl sonra bile izlenecek bir bölüm. Teknoseyir videolarına bu gözle kıymet veriyorum. Beş yıl sonra izlenir mi.
Buradan linus tech tips kanalına da saygılarımızı sunuyoruz 🙂
@kedi @gamsizm Sabırsızlıkla bekliyorum...
1. sorunun yanıtı (bence) millet deli gibi bişeylerin biyerlerin şifresini kırıyo abi. Ya da yasadışı bişeyler var ve açıklayamadıkları birtakım anormal işlem gücü gerektiren işler var bu işerin başındakiler madencilik coin vs ayağıyla bu zor işlemleri dağıtıp yaptırıyorlar millete
Mining için özel üretilen kartların çok tutulacağını düşünmüyorum, adamlar oyuncu ekran kartlarını bu iş tutmazsa satarım en azından zararın bir kısmını ordan kapatırım diye düşünerek alıyor. Mining kartının tek amacı maden kazmak, oyunla falan da alakası yok. Mininginiz batsın ekran kartı alamadık aylardır sinirim bozuldu
bencede ucuz satarlarsa alabilirler sanırım. aynı fiyattan yada 50-100 tl fark ile kimse almaz. yarı yarıya satmadıktan sonra boş. elektrik harcamasını yarı yarıya düşürürse işte o ayrı.
Herkesin katılımıyla genel madencilik gücü arttıkça sabit aralıklarla blok oluşsun diye çözülmesi gereken soru zorlaşıyor. Örneğin bu aralık Bitcoin için 10 dk. Sistemin yapısı baştan bu şekilde tasarlanmış. Madencilik yapan sayısı azalıp ağın genel çözme kapasitesi azalırsabu sefer zorluk seviyesi düşüyor böylece ortalama hep 10 dk civarında blok oluşması sağlanıyor.
Arkadaş bunun arkasındaki kimler var ekran kartı firmaları mı. Bu yazılımı kim yazdı. Bunca işlem gücünü kimler ne için kullanıyor. Tamamen sanal olan bitcoinin ana altyapısı hangi sistemlerde saklanıyor. Borsa denilen yerlerde sunucuyu kapatsa bitcoinlerin ne olacak. Bir çok asıl can alıcı sorularıda beklerdim sormanızı. Ayrıca şirketler devletleri yenemez şirketler madden devletten güçlü olabilirler fakat adalet veya güvenlik dağıtamazlar. En basitinden bir savaş anında milyonlarca insanı askere alamazlar çağıramazlar.
Onlar bir sonraki bölümün konuları.
@gamsizm Bence sonraki ve hasretle bekleyeceğim bölümde Homo Sapiens ve Homo Deus'un yazarı Harari'nin ilgili görüşlerinin bir miktar yer almasında fayda var. Yeni bir "para" söz konusu olunca uygarlığın temelini sorgulamak gerekir. Milli devletlerin olmadığı bir dünyayı hayal etmeden, merkez bankası olmayan bir parayı anlamak mümkün olmaz. :))
@gamsizm Sizce bu madencilik böyle devam ederse bilgisayar oyunculuğunu öldürebilir mi ve ya öldürme sınırına getirebilir mi?
Öyle olmaz ama millet daha zayıf sistemler kuracak ya da başka yerlerden kesip ekran kartını yine de alacak.
@gamsizm bitcoin'de madencilik türkiyede karsız olduğu için kalkmıştı.herkes rigleri bozup sattı. etherium ve zcash ile canlandı. algoritma zorlaşıp oranıda düşürdüklerinde bunlarında kullanımı azalır.
ekran kartı üreten firmalar zaten bu talebi karşılamak zorundalar. üretmiyoruz kardeşim deyip kart satmayacaklarmı neticede. üretim hızını arttırırlar. stok miktarı biraz çoğaldımı fiyatlar makul duruma düşer diye umuyorum.
Arkadaşlar saldırın ekran kartlarına 😀
@hadi 😀
Ben hala grafik işlemcisiyle para üretme işini anlamadım ama, sohbet güzel olmuş teşekkürler 🙂
@hkellecioglu keşke boş algoritmalar çözüleceğine bu sistemlerde nasa falan gibi veri analizi yapılsa zamanında gönüllü olarak işlemci gücü böyle hibe edilirdi. Şimdi herşey para olmuş 🙂
https://www.dunyahalleri.com/bitcoin-spotify-muzik-endustrisini-kokten-degistirebilir/
akıllı kontrat nasıl yazılır diye düşünenler olursa türkçe kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=-Xqax3MOuPg
@whitebeards Böyle yapan paralar da var örneğin Primecoin çok büyük asal sayılar bulmaya çalışıyor. Ama algoritmayı belirli şartlar altında tutarak her zaman işe yaratacak şekilde yapmak mümkün olmuyor.
bu miningcilerin allah evlerine ateşler salsın, birliklerini bozsun, bir şey olmaya fırsat vermesin inşallah.
bu ekran kartı fiyatları nedir ya. parayı denkleştirsek piyasada kart yok. oyuncu olarak günahımız neydi? soliter mi oynayalım, volfied mi kasalım bu yaştan sonra.
devlet acil buna bi şey yapsın, tc kimlik no ile ekran kartı satışı dahil her türlü faşist önleme açığım.
Türkiye'de ki mining faaliyetleri sıfırlansa bile ekran kartı fiyatlarında zerre oynama olmaz. Bu ekran kartı talebi yerel değil global çünkü. Devlet birşeyler yapsın falan demeyin ağzınızdan yel alsın onun için. Devletin bu konularda naptı da işler düzgün oldu mining konusunda olacak.
sağlam bir bölüme benziyor. akşam dinleyelim...
türkiyede bir dijital para çıkarsa walletler tc nosuna ve veya şirketlerin vergi numarasına göre alınsa bir ürün aldığımızda veya para gönderdiğimizde sistemde direk şahsımıza fatura çıksa banka maliyetleri ve güvenlik artmazmı maliye tek tıkla kim kime ne gödermiş döküm alabilir ülkede bunu yapabilecek yazılım bilgisi olan insan yokmu dijital çağda yaşıyoruz bu kaçınılmaz neden erkenden başlamıyoruz
@yusufacici MB bu bilgilerin hepsine sahip. Bu bilgilere kontrol eden 50 kişi var. MB açıklaması yetkili ağızdan; eğer biz bu bilgilerle işlem yapsak tüm ülkeyi hapse sokmamız gerekir. Yeterli cevap olmuştur umarım.
Güzel konu uzun zamandır ayrıntıları merak ediyordum.
senin işlem gücün paranın transferi ve kaydı için kullanılıyor. eft yapıyorsun gibi düşün. bu eft nin hesaplama ve kaydını dünya üzerindeki bütün minerlar kullanıyor.
diğer yandan dünyada bu kadar büyük bir işlem gücü bu kadar boş olarak kullanılması mantıksız.
Bahsi geçen karşılaştırma tablosu.
Niyazi bey bu AMD Vega Gpu'ları görebilecek miyiz? Yoksa mining yapanlar yine kartlar gelmeden süpürecek mi piyasadan?
Cızırtı bir bende mi var? Güzel konu 😀
Madencilik nedir? Borsa gibi birşey mi? Kağıt alıp satmak gibi birşey mi? Peki bu kağıtlar nasıl üretiliyor? Ekran kartının bundaki önemi ne? Niye CPU değilde GPU daha önemli? Bunlara cevap verildiyse izlerim. Yoksa zaman kaybı.
Videoyu izlerken aklıma takılan birkaç noktayı yazayım:
Bitcoinin şahıs veya kurumdan bağımsız olduğu özellikle söylenmiş ama bu algoritmanın zorlaştırılması ve sunucu işlemleri biri veye birileri tarafından kontrol edilmiyor mu? Yani bu algoritma belirleyiciler pekala pazarı manupile edebilir.
2:10 da M.gamsız " bitcoin yapanlar ne yapıyor aslında? " diye sormuş ama cevap yine yüzeysel ve bi şey anlatmamış. "pazara bitcoin katmak ve transfer etmek" cevabı bu soruya bir cevap değil ki.Ya da ben anlamadım.
Bitcoin ile etherium arası fark kısmı özellikle tapu örneği de beni aştı. Etherium nedirki içinde bilgi tutabiliyoruz? Yine üstteki soruya geldim.
Videoyu tekrar seyrettim. Bir rakamı yanlış söylemişim. Asus Almanya'nın Mining kartları için ilk siparişi 17.000 adet değil 176.000 adetti. Doğrusu budur. Özür dilerim.
1) geçenlerde putin ethereuma destek verici bir açıklamada bulundu. bu açıklama ilerde ethereumun bir rus parası ve ruslar tarafından kontrol ediliyor algısı oluşup ethereuma olan ilgiyi düşürür mü?
2) yine geçtiğimiz günlerde ethereumun fiyatının bir anlık çok ucuzladığı söylendi. ve illaki o fiyattan birileri almıştır ve o fiyattan alanların normal kullanıcı olduğunu zannetmiyorum. bu durumda ethereumun fiyatının birilerinin kontrolünde olduğu söylenebilir mi? (aynı olay btctürk te geçende oldu. btc günlük en düşük fiyatı 9.5k civarında iken güncel btc fiyatı 8.5k civarındaydı ve btc almaya çalıştığımda bana 9.5kdan veriyordu.)
1 saat. Akşam eve giderken cips mips bişiler alayım.
sıkıldım. ne çok aynı örneklerle aynı şeyler üzerinde dönüp durmuş sohbet...
Hesaplanan şey ne? Bu güç boşamı harcanıyor?
Herkesin ortak sorusu bu 🙂
@redmaner Olaya biraz bilim kurgu katarsak... Dünyayı yok etmek isteyen çılgın bilim adamının hesaplarını yapıyor olmayalım 🙂
@harunsuv bu da herkesin komplo teorisi 🙂
@redmaner donanım piyasasını yok ettiği kesin 😀
Benim burada anlamadığım nokta eğer madencilerin kartları onları oyalamak için verilmiş soruların çözümüyle işe yaramayacak bir döngünün içindeyse yani teknik olarak para sistemine hiçbir faydaları yoksa neden insanlara bu sistemler kurdurtuluyor. Ben hiç bir kaynakta GPU ların CPU ların kullanılan donanımların ne iş yapıpta bu para sistemine katkı sağladığını göremedim. Burada GPU nun rolü sadece insanlara ne kadar para dağıtılacağına karar vermek için bir ölçüt olmasımı. Yani sistemin gücüne göre para dağıtılmasının asıl sebebi sistemin gücünü bu elektronik para için kullanmak mı yoksa piyasaya parayı sürerken bir ölçüt lazım buda GPU olsun kartı boşa oyalayıp parayı bu güce göre dağıtalımmı?
en çok niyazi bey (GPU, FBGA, ASIC satışından ) kazanıyor galiba, Sonucunda bir şeyi üreten daha fazla kazanır maliyeti düşük olur.
AMD Vega'yı biz faniler görebilecek miyiz diye biri soru sordun @gamsizm Niyazi bey'e orası kaynadı ben tam anlamadım, bu minig yapanlar bu kartlarıda piyasadan süpürecekler mi?
Mining işinde performansı yükselteceği için AMD ya da üreticiler özel bir formül bulmazsa biz göremeyiz.
Adamın biri çıkıp bu para sistemilerini hackleyemez mi?
Bunca elektrik ve silikon ziyanı bir matematik problemi için tüketiliyor olamaz, altında bir pislik var bu işin...
@gamsizm, @niyazi-saral; Niyazi Bey, aklıma bir şey takıldı. AMD'nin, diyelim ki video out olmayan mining kartları çıktı. Benim elimde de normal bir AMD ekran kartı var. Mining kartını normal kartımın yanına crossfire yapabilir olma ihtimalim olur mu? Eğer böyle bir durum söz konusu olursa durum değişir gibi geliyor bana...
döviz bürosundan git 10 sterlin al, üstünde bu paranın karşığının kralice tarafından garati altında olduğu ibaresini görürsün. çünkü para bir sembol. Bu para kimin garantörlüğünde? bunun karşığını kim nasıl sağlayacak. metal le takasını dengesini kim sağlayacak . Paranın hikayesini İlber ortaylı'dan dinlemek lazım. nasıl bankerlerin para bastığını, aslında 100.000 bankonot bastığını idda edip, piyasadakinin hepsini toplamaya kalksan 300.000 adet çıkması, harika bir röpörtajı vardı. arkasında bir kurum yada devlet'in olmadığı paranın karşığını kim sağlayacak? bunların bir noktaya ulaşacağına nedense ikna olamiyorum.
Devir değişiyor artık önü açıldı bu sistemin....
Yalnızca para değil, insan tarafından "uydurulmuş" her şey sonunda bir inanç meselesidir. İnanırsan vardır, inanmazsan yoktur. Belli bir sayıda insanın inandığı bir şeye inanmamak ise insan doğası için çok zordur. Yani hukuk sistemi de neymiş diyemezsiniz. Tüm toplumun aynı anda demesi gerekir ki sistem ortadan kalkabilsin. Toplumların aynı anda bir şeye inancının yok olması için ise eskisinin yerine geçecek yeni bir inanç gerekir. Para örneğinde; bir devlet bu yeni para birimine inanmayı yasaklayabilir (başka bir inanç olarak)... Özetle bu yeni bir inanç sistemi ve uygarlık bu yönde evriliyorsa milli devletlerin yok olma yolunda olduğunun habercisidir bu tür şeyler... Belki milli devletlerin yerini şehir devletleri alır. Küresel ölçekteki para vs düzenlemeleri de kimin olduğu belli olmayan (hatta kimsenin olmayan) algoritmalar yapar.
Mevcut (hakim) uygarlığın paradigmalarının çökmeye başladığı ama yeni bir uygarlığın paradigmalarının henüz açık olmadığı bir dönemden geçiyoruz, vesselam...:)
yine aynı soruyu soruyorum ısrarla:) bu paranın muhatabı kim? kimin garantörlüğünde? Fon, hisse senedi, çek, senet, tahvil hangisini alırsan muhatabın var. Muhatablar kağıtlarının değerini dengeleyebilmek için çabalar sarfeder. Merkez bankası para basmak isterse rezervlerinde paranın karşılığını sağlayacak metal, tutmak zorundalar. (sadece ABD karşılıksız para basmaktadırlar, bu kararı temsilciler meclisinden geçirmekde öyle kolay iş değil!)
Röportajda anladığım coinleri birileri kazıyor, birileri değişimini sağlıyor 3. bir kurum yok. O yüzdende sanırım zibil gibi coin çesidi türedi. Hiçbir zaman dünyayı dömine edeceğini dünşünmüyorum, kendi yüzdesinde yaşar gider gibi geliyor. Tabi oda değer kazanmaya devam ettiği sürece.
@volkanpesok aslında şöyle ifade etmek lazım: parayı sınırlı sayıda (zorluk derecesi) canı isteyen basabiliyor (kazıyor). Ve tamamen serbest piyasa şartlarında arz ve talep dengesine göre fiyatlanıyor (sanal para borsaları). Merkezi bir otorite paranın değerine müdahale etmiyor, edemiyor. Dolayısıyla para kimse için yabancı para değil!... Kullananların sanal ülkesinin parası yani... Arkasındaki ekonomi de bu sanal ülkenin ekonomisiyle sınırlı..
Bu yüzden kullananlar çok yüksek risk almış oluyor. Mesela benim büyük dedem eski Rusya'da Rus parasıyla teneke teneke para kazanıyor ve Türkiye'deki evinde saklıyor. Ekim devrimi oluyor ve yeni yönetim parayı değiştiriyor ve eski paralar kalb oluyor. Dedem bir gecede zenginken fakir oluyor. Bitcoin'i de tüm devletler yasaklayana kadar paran senin... Hepsinin birden ve aynı anda yasaklamaları lazım ki fakir olasın. Ayrıca tüm ülkeler yasaklasa bile kullananlar arasında hala geçerli... Çünkü o sanal ülkenin hükümdarı yok!.. :))
@h-u gecenlerde yaşanmış olayı tartışalım, hindistan bir gecede yeni para birimi ve bankanotlar sisteme surdu ve eskilerin geçersiz olduğunu söyledi ancak bu paranın merkez bankalarında karşılığı olduğunu, merkez bankasından karşığı olan altın yada yeni bankonotlar ile değişimini yapılabileceğini açıkladı. Bunu sağlamak zondaydıda çünkü devletin garantisi altındaydı. Keza hitler sonrası alman parası değişti, eski markalr yine değeri karşılığında ne kadar devlet çökse per perişan olsada değişimi sağlandı. Çünkü arkasında bir millet, devlet mevcut.
Sanalda olsa paraya vakti gelir bir hükmedici cıkar, piyasadakini toplar manupile eder v.s
o takıldığım nokta değil, takıldığım çok temel nokta, birisi kağıda bir değer biçiyor ve değeri karşılığınde rezervinde metal tutuyor, diğeri hiçbir karşığı rezervi olmaksızın sadece elektrik harcayarak sembolik bir veriye değer biçiyor.
Bekleyip görmek lazım, kim bilir belki benim sorularım anlamsız kalır kimse sorgulamaz:)
@volkanpesok sorunu/sorununu gayet iyi anlıyorum. Büyük oranda haklısın da... Devletin olmadığı, belki şirketlerin küresel olarak manipüle edebildiği bir dünyayı bugünden anlamak/tahmin etmek kolay değil. Biz fakirler için mesele çok değişmez; ha devlet manipüle etmiş ha küresel şirketler, ucu bize dokunur. :))
Karşılıksız para basarak da küresel ekonomiye dahil olunabileceğini ABD kanıtladı. BitCoin meselesinde ABD ekonomisinin/gücünün yerini bu parayı kullananların yarattığı ekonomik büyüklük alıyor. Bir anlamda bu paraya inananlar diyelim. Bir de bu paranın da nihayetinde konvansiyonel paralar ile konvertible olduğunu unutmayalım. Dananın kuyruğu hiç bir konvansiyonel paraya konvertible olmadığı durumda kopar. Bunu başarırsa, yani tüm paraların yerine geçerse, o zaman başka bir uygarlık paradigmasından bahsedebiliriz. Milli devletlerin ortadan kalkması anlamına gelir bu durum. Bekleyelim ama görmeye ömrümüz yeter mi, bilemiyorum. :))
@hkellecioglu dijital imza projesinde mihenk taşı olan asal sayıları ithal ettiğimizi biliyorsunuzdur. Algoritmayı belirli şartlar altında tutmak demek havucun mesafesini ayarlamak demektir.
Bir dosya mı oluşturuluyor ?
Teknoseyir'i tebrik ediyorum; önemli bir konuyu işlediniz. Her ne kadar terim ve kavramlarına çoğumuzun aşina olmadığı bir alan da olsa ucundan giriş yaptık. Beni teknik tarafından çok sosyolojik ve felsefi tarafı ilgilendiriyor aslında... Para birimi icat etmek, insanlık tarihinde önemli sonuçları olan bir edimdir. Hiç hafife alınır bir yanı yok...
pEKİ BU VERİ SIRF ÇÖZÜLSÜN DİYEMİ ŞİFRELENMİŞ, YOKSA BİR AMACA MI HİZMET EDİYOR.
@talha-turhal herkes bu soruyu soruyor hocam. Video altı yorumlarda en az 6-7 kişiyiz bunu merak eden 🙂
videoyu izledikten sonra teknofiyat'ta ekran kartı ararken buldum kendimi ve aşağıdaki model nedense mantıklı geldi... BEN OYUNCUYUM arkadaş ekran kartı bana lazım daha çıkmamış ekran kartına 3 kere zam geliyorsa bırak stok sorununu var olan ekran kartını bile alamyız biz... o yüzden bugün paramın yettiği en iyisini alırım en azından bu furya başka tarafa kayıncaya kadar beni idare eder...
http://www.sanalmarketim.com/gigabyte-gvn1080wf3oc8gd-windforce-oc-geforce-gtx-1080-8gb-gddr5x-256bit-16x/p_64585/
edit: steam'den ordan burdan ucuz ucuz oyun alalım biz adamlar oyun=konsol eşitsizliğine doğru itiyor bizi haberiniz olsun... bu arada 1080'in 11Gbps'lık versiyonları 3200+'dan başlıyormuş 500 liraya yakın fark var düz 1080'lerle 500 daha çıkarsam da 1080 Ti beni karşılıyor... (deli miyim neyim ben)
@hkellecioglu ben hiç birşey anlamdım soruyu(algoritmayı) hazırlayıp soran adam kim algoritmayı çözüldüğünde karşı tarafa ne gibi bir yarar sağlamış oluyoruzda bize bitcoin kazandırıyor kafamda deli sorular
@enesbio soruyu hazırlayıp soran sistemi ilk kuran kişi (kendini gizliyor) sonrasında yazılım yazıldığı gibi çalışıyor. Açık kaynak kodlu olduğu için herkes nasıl çalıştığını görebiliyor. Algoritma çözüldüğünde birisine yarar sağlamıyorsunuz bu madencilik işi bir çeşit piyango gibi düşünülebilir. Bilet almak yerine bir matematik problemi çözülüyor. Sonucu ilk bulan kişi o işe harcadığı emeğe de bağlı olarak bir çeşit rastgele gibi olmuş oluyor. Bu sayede sistemi bozmak için çok büyük işlem gücü gerektiğinden kimse bu işe girişememiş oluyor.
zamanında p3 makinalarla mine etmeye niyetlenmiştim o zamanlarda da elektrik faturasını ödemez demişlerdi. ama o zaman bit coin çok çok düşüktü. sonra birkaç sene evvel $400 ken çok pahalı diye almamıştım... fırsatlar böyle bir bir kaçtı...
Madencilik bu işin fıtratında var ancak bunu çok büyük para kazanma fırsatı olarak görenler bana ABD'deki altına hücum olaylarını hatırlattı: https://tr.0wikipedia.org/wiki/Klondike_Altına_Hücumu O dönemki furyada da bu işe girişenler çok azı para kazanabilmişti.
Bu tip işlerde bu işe girişenlerden çok her zaman o kişilere malzeme satanlar en çok kârlı çıkarlar. Bugün bu işin en kazançlıları bence ekran kartı piyasası oldu. 120 yıl önce ile günümüz arasında değişen bir şey yok. 🙂
SEVGİLİ KARDEŞLERİM ÇOK BÜYÜK OYUNLAR DÖNÜYOR. Lütfen ayık olalım, her gizli kapaklı işe atlamayalım, çok kötülüklere ortak olmak var işin ucunda. Kirli oyunlardansa daha berrak işlerin peşinde olalım.
Videonun 40.dk'daki overclock kısmında yanlış bilgilendirme var. Kartın Hash değeri ile Watt tüketiminin oranına bakılır, en verimli aralık hangisiyse o değerde kullanılır. Power limitin daha düşük tutulmasının nedeni, tüketilen elektrik başına üretilen Hash miktarının daha çok olmasından kaynaklanıyor.
örneğin. gtx1080'in power limitini 100'den 80'e indirirseniz ve gpu'yu birazcık overclock yaparsanız, aynı hash değerine çok daha az güç tüketimiyle çıkarsınız, gibi.
@talha-turhal Mining yapılan yazılımlar açık kaynak olarak incelenebiliyor. Gerekirse açar kitabı dili öğrenirsiniz. Kodu okur ne yaptığını anlarsınız. Yok efendim benim bilgisayarımı kullanıp kim bilir hangi botnet ağına sokuyorlar diye düşünmeye gerek yok. Her şey açık net incelenebilir.Ortada suç falan yok. Bunlar birilerinin uydurduğu saçmalıklar.
https://www.youtube.com/watch?v=WdwnjF9pyXE
Eski ama buda burda dursun.
Altına Hücum: 2020’de Bitcoin 14.000$ mı yoksa 75.000$ mı olacak?
http://www.niyazisaral.net/?p=34739
Sevgili kardeşler, Kurtuluş Savaşını kazandıktan sonra Atatürk demiş ki "Devlet biziz artık. Basalım paraları tüm borçları ödeyelim." İnönü Atatürk'e neden para basılmamasını 3 kez anlatmış. Buna rağmen gece saat 3:00'da İnönü'nün kapısı çalınmış. Atatürk "Sen bunu tekrar anlat" diye kapıdaymış.
Paranın ne olduğunu araştırmanızı dilerim. Çok basit sorularınızdan, her şeyin altında bir pislik aramanızdan anlıyorum ki videoyu da tam seyretmeden kara verenleriniz var. Saygı duyuyorum ama kanımca fazla bilginiz yok. Koskoca şirketler, bankalar ve hatta devletlerin bakış açısı bu şekilde değil. Size aşağıda bir link veriyorum. Birleşmiş Milletlerin Bitcoin için neler düşündüğünü anlatıyor.
https://www.google.com.tr/search?q=bitcoin&oq=bitcoin&aqs=chrome..69i57j69i61l2j69i60j0j35i39.1919j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=bitcoin+united+nations+donation
http://www.coindesk.com/the-united-nations-wants-to-accept-ethereum-and-bitcoin-and-soon/
Bitcoin ile kara para aklama nın önü açılır mı
@niyazi-saral Bey sizin de bildiğiniz gibi 40 para 1 kuruştur 🙂 Burada önemli olan paranın pahasını onu basan otoritenin tutmasıdır.
Bunun karşılığı nerede? Sık sık gelen güncellemelerle arz talep dengesine dayalı ürün ancak spekülasyon ve aktarım aracı olabilir. Talep bir şekilde kesildiği anda balon söner. Ha kazanç sağlamak için al - sat mümkün tabii ki ama daha çok ne işler için kullanıldığını çok iyi biliyorsunuzdur.
Devletler, şirketler tabi ki bazı işleri için kullanabilir, bunların etik değerleri olmaz zaten.
Teknoseyir madencilik çalışmalarına başlıyor 🙂
Bitcoin veya Ethereum almak istiyorum. Madencilikle falan uğraşmak istemiyorum. Oldukça ufak miktarda satın almak istiyorum. Ne olur ne olmaz:) Nereden ve nasıl alabilirim güvenli olarak. Bilgisi, önerisi olan var mı? @gamsizm
btc-e.com ve btcturk.com.
Ethereum işinden en karlı çıkan kesinlikle gpu üreticileri ve niyazi bey gibi satıcılar. Sahibinden'e girip bakarsanız haziranda mining'e girenlerin bugün sistemlerini elden çıkartmaya çalıştığını görürsünüz. Eth fiyatı bugün 176 doları gördü. Ve her geçen gün düşüyor. Zararına satışlar var şuan. Bu işe girmeyi düşünenler bir kere daha düşünsün derim. İkinci el ekran kartları ile dolacak piyasa galiba.
O kartlara da herkesin mesafeli durması gerek. Şayet satılan kartın garantisi yoksa elde patladığında sonuç hüsran olacaktır.
http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/avrupali-yedi-bankadan-blockchain-hamlesi/70000/70382/
http://fortune.com/2017/02/28/ethereum-jpmorgan-microsoft-alliance/
Herşeyi geçtim de kredi çekmek nedir arkadaş ?
Antminer S9 alarak bitcoin madenciliği yapmak isteyenler dikkat!!! Cihaz alırken Dolandırılmayın
Btc nin yükselişi sonrası karlılığı daha da artan bitcoin madenciliğine başlamak için miner cihazlara büyük talep var orjinal site de mart ayına kadar tüm siparişlerindolmuş olması sebebi ile bu cihazların karaborsaya düşmesi sonucu piyasada bir çok dolandırıcılık vakası yaşanıyor.
Özellikle antminer s9 almak isteyenlere cihazı normalin 2-3 kat üzeri fiyat taleb edenler her yerde. sadece türkiye de değil özellikle yurt dışı sitelerde de benzer durumlar ortaya çıkmış durumda.
Bitmain sitesinin yaptığı açıklamada bitmain in hiç bir satıcı veya dağıtıcı ile anlaşmadığını belirtiyor. Kendisini yetkili dağıtıcı ya da 3. parti satıcı(official reseller) olduğunu söyleyenlere lütfen itimat etmemeniz gerektiğinin altını çiziyorlar.
Yurt dışındaki forumlarda da benzer dolandırıcılıkla ilgili şikayetler artmış durumda. 2000 ila 5000 dolar civarında değişen fiyatlar ile ellerinde olmayan cihazları size satmaya çalışan dolandırıcılara karşı dikkatli olmanızı öneriyorum.
bitmain sitesinde açoıkca belirtmiş durumda cihazı dünyada tek satan bizi abd ya da ab deki türlü dağıtıcılar resmi değildir güvenmeyin diyorlar!
ülkemizde de bir çok platformda kendisini s9 satıcısı olarak tanıtan kişiler var lütfen bu kişilerden alışveriş yapmadan önce 4 kez düşünün. unutmayın 10 gün sonra teslim hemen teslim yalanları ile neredeyse 5000 dolar civarında paralar talep etmekteler.cihazı elden alabilir miyiz, veya elinizde olduğunun kanıtı varmı dediğinizde bir çoğu zaten kibarca konuyu değiştiriyor.
sadece geçen hafta 3 ayrı hollanda merkezli site bir anda kapanıp kayıplara karışmış. Ülkemizde de benzer dolandırıcılıklar mevcut(gerçekten satış yapanları tenzih ederim) lütfen dikkatli olunuz.
acele etmeyin paranız cebinizde kalsın dolandırılmayın. o para ile btc alıp 3-4 ay bekleseniz inanın daha karlı çıkabilirsiniz.
A laptop with powerful graphics card is great for mining bitcoin and other cryptos. Take a look at the best gaming laptops with graphics under 60000 here on https://www.suggestphone.com/laptops/best-gaming-laptop-under-60000-70000
why