Android fiyat olarak denk iphone modeli ile kıyaslanınca rezil bir işletim sistemidir. Mac iphone ekosisteminden windows androide geçtim. Ekosistemi dezavantajlarını geçin. Ayrı ayrı rezil iki işletim sistemi windows ve android. 1992 den beri kendi cihazlarımı kullanıyorum. 10 yıl apple tarafında kaldım. Teknik servislerde çalıştım. Yazılım ile uğraşıyorum. Üst seviye bir android cihaz kullanıyorum fold 5. Lansman ürünü 3070 ekran kartlı bir laptop kullanıyorum. Yani hiçbir bahanesi yok donanım ve ekonomik olarak bahsettiğğm cihazların. Kimse kusura bakmasın artık net şekilde kanaatim budur. Çok çok doluyum 5 sayfa yazarım. Beni esas şaşırtan bunları tahmin ederek bu dönüşümü yaptım. Esas üzücü olan ise yaşadığım hatalara (bakın eksiklik değil hata yani vaad edileni becerememe) hiç sinirlenmiyorum, ve normal karşılıyorum.
Lütfen apple ürünlerine gösteriş ürünü, falan demeyi bırakın.
Çok oynamasam da oyundan başka bir avantajı yok. Ki oyın konusunda da yazacaklarım çok. Lisanslı aldığım oyunun çalışması bile yazı tura. Donanım yetersizliği değil mevzu oyuna girebilme.
Apple mac + iphone + xbox üzerine çıkabilecek kombinasyon yoktur.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 40
  • Daviance @daviance

    Tamamen kullanıcıya bağlı bir yorum , bir insan para kazaniyorsa bu mecralarda en iyisini kullanmalı tabiki ben olsam bende aynısını yapardım ,yani aslında göreceli bir tartışma konusu ,nette gezinen adamın pek umru olmaz veya web tüketen birinin ..ama mesele bir şeyi en stabil ve sorunsuz tasarlamaya geldimi kaz gelecek yerden neden tavuk esirgensin zorlamanın hiç manası yok.

    Ama şu varki M Soc serileri ciktiginda öyle tanıtımlar döndü ki yok dedicated gpudan daha hızlı dahilimiz var fan yok bilmemne ,bunada inanan ne bileyim saftır.

    • mrmetalhead @mrmetalhead

      Tanitimlari hatırlamıyorum ancak hangi dedicated gpu ile hangi M serisi SoC yi kiyasladiklarina bağlı.

    • Daviance @daviance

      @mrmetalhead emülatör lü tanıtım yaptılarya emülatör le bile böyle çalışıyor oyunlar vs dediler , inandırıcı değildi zaten.

    • mrmetalhead @mrmetalhead

      @daviance hatırlamıyorum, Rossetta 2 veya Crossover dan bahsediyorsunuz sanirim. Sadece sunu söyleyeyim, duz M serisi islemciler gpu olarak oyun icin cok yetersizler. Bendeki artik eskiyen M1 Max 32 gpu core lu SoC ise oyun icin gayet yeterli, ki tahmini olarak ~3060/3070 ayarında idi zamanında hesapladigimda. Artik eskidiğini hissettiriyor tabi, hele 5K monitor de native resolution da acmaya calisinda cani cikiyor.

    • ozturka @ozturka

      @mrmetalhead herhalde 3 tane alırsın helaiinden 3060 li laptop 😀

    • mrmetalhead @mrmetalhead

      @ozturka 3060 laptop gercek 3060 performansi veriyor mu, ek olarak şarj takili degilkende 3060 olarak mi kalıyor? 🙂

    • ozturka @ozturka

      @mrmetalhead oyun ve cuda ihtiyacı olarak alternatifi yok ama bunlar büyük dezavantajlar gerçekten. Durduk yere soba gibi ısınması ve kalitesiz kasa, hoparlör ve ekranı saymıyorum tabi 🙂

    • mrmetalhead @mrmetalhead

      @ozturka oyun icin Mac alinmaz, cuda icinde zaten windows bir pc yi geçtim mecbur Nvidia almak lazim. Ben ilk torum icin diyorum, oyun degilde saf güç olarak düzgün bir M serisi islemci hiçte oyle Nvida MX, Intel HD Graphics, ne bileyim eski AMD A10 APU gibi bir grafik birimine sahip degil. Gayette güçlü GPU var, ozelliklede MAX ve Ultrada. Hadi Ultrayi geç Max SoC li bir Macbook mobil bir cihaz ana yorumdaki son cümleyi haketmiyor. Zaten o kasaya sığabilecek bir dedicated gpu kadar güçlü, benim kıyasımda zaten mobil degil desktop 3060/3070 ile idi.

      Eywallah Apple cikmis demistir zamanında 3080/3090(desktop) dan bile güçlü diye, oyle bir gucu yok dogruya doğru. M1 Ultra yi bilemem, hic sahip olamadım. Apple cok spesifik bir konuda aklınca vurmaya calismiscir, tahminimce ProRes engine'nin performansı arttirdigi bir iki ornek, o zaman 3080'i gecmis olabilir. Saf güç olarak mümkün degil bir Max SoC nin Nvidia'nin tepe bir GPU sunu gecmesi.

    • kirazerik @kirazerik

      Hadilik bir durum yok. Sizce değil bence böyle. Zorlayamamki sizi. Ben örnek olaylar ile tecrübemi aktardım. Ukt gibi ama 10 yıllık bir ukt oldu. 😀. He çokda takılmam böyle şeylere ki biliyordum böyle olacağını 386 sx 25 zamanından beri kendi pc mi kullanıyorum. 30 yıl civarı kimler geldi kimler geçti. Marka ürün üzerinden kimse ile de didişmem.
      Ben yazdıklarımı alışverişe giderken ihtiyaçlarımı belirleyen ve asla fiyat etiketine bakmayan birisi olarak yaptım. İhtiyacım geniş ekran doküman okuyabileceğim bir telefonsa gider fold 5 alırım 3000 de kılıfına veririm. Paranın karşılığı ve vaatler üzerinden eleştirimi yapıyorum.
      İnceden de esası da başka bir tartışma yapıyorum. Son 10 15 yıldaki yazılım kalitesini tartışıyorum özünde. Yazılım sektöründeki global disiplinsizlik ve acelecilik salgını esasında brnşm şikayetlerim.

  • Unreal Mannequin @mannequin

    "Ben önüme ne konursa onu yerim, kendi tercihlerimin bir önemi yoktur, insanlar benim yerime düşünsün, karar versin ben uygularım, ne isterseniz onu yaparım" diyen birisi için mükemmel cihazlardır apple cihazlar. Onun haricinde çöptür.

    • kirazerik @kirazerik

      Aynen çok güzel özetlemişsiniz dediklerimi, ben telefon kullanırken hangi uygulamaya sms gelecek diye takip etmek ile upraşmak istemiyorum. Çeşitli ayarları yapacağım diye esneklik adına performans kaybı yaşamak istemiyorum. Bu dediğiniz konuda apple da kötü sinyaller var. Gereksiz kişiselleştirme sunuyor. Apple iyice kendini kaybetti. Simge değiştir kısayol şöyle olsun böyle olsun. Bir sürü saçmalık eklediler.
      Bu esneklikleri apple erişilebilirlik veya shorcuts(mükemmel) üzerinden yapıyorduk zaten.

  • evren avid @evrenavid

    tabletimdeki instagram uygulamasında, yanlışlıkla reels butonuna tıklıyordum, komple donuyordu...acaba uygulamada mı hata var

macbookdan pc ye geçtim geçen sene. bu ayda iphonedan androide geçtim. fold 5 de samsung notes uygulamasını kullanırım dedim. windowsda da kullanırım fıstık gibi ama Samsung sadece kendi pclerinde kullandırıyor. bari webden erişim verin. Samsung övüp de Apple a kapalı sistem kapalı devre diyenin ağzına kürekle vururum. apple bile not hatırlatıcı gibi uygulamaları webden kullandırtıyor.
Bilinçli ve bilerek geçtim windows androide. Şimdilik memnunum. Ama ekosistem muhabbetinde Apple ın yanına yaklaşmasının imkanı yok.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

geek geek takılmak marifet değil. adam derdini taaa kaç yıldan beri anlatamadığını söylüyor. kesinlikle ve kesinlikle geliştircilerin başında geliştirici olmamalı. https://www.youtube.com/watch?v=Pzl1B7nB9Kc&list=WL&index=28

Linus Torvalds on why desktop Linux sucks

Linus highlights several pain points with regards to desktop Linux.From DebConf 14 https://www.youtube.com/watch?v=5PmHRSeA2c80:00 Application distribution i...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Emre @emrenqw

    Linus'ün bu video'da söylediği çoğu şey bu gün için de geçerli, hala aynı terane devam ediyor, geçenlerde burada bir yorumda fikrimi dile getirince çok anlaşılamadım bir kaç kişi flatpak falan önerdi fakat sorun o değil ki, sorun linus'ün bu video'da anlattıkları, asıl meseleyi iyi örneklerle ben anlaşılır bir şekilde anlatamadım fakat linus güzel anlatmış. Ben iki gram zekamla bu sorunların var olduğunu şu videoyu daha önceden izlemeden fark edebilmişsem demek ki normal bir kullanıcı günün birinde dank diye toslayacak bunlara. Merak eden olursa benim yazdıklarım: https://teknoseyir.com/durum/1675289

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Geliştiricilerin başında geliştirici olmalı ama gelir kapısını farklı şekilde kurmalı. Ama kendi fikrimi söyleyeyim mi? Hata Torvalds'da, neden mi sistem ayar arayüzünü ve masaüstü denetçilerini tamamen serbest bırakmak ile hata etti. Bazı şeyleri standartlaştıracak ve bu şekilden farklı kullanamazsınız diyecekti. Demediği için sürümlerin hali ve kullanım oranları ortada işte.

Social media riot shutdowns possible under EU content law, top official says

Thierry Breton responds to French President Emmanuel Macron’s idea.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Papa Emeritus @pope

    Hep böyleydi bu arkadaşlar zaten 😀

  • Memoli @memoli

    Yeni çıkan ve gerçek hayatı etkilediği bir süre sonra anlaşılan her şeyde ilk yıllarda başıboşluk olur. Sosyal medya da yeni bir şey olduğu için kanunları geriden geliyor ama bir gün gerçek hayattaki kadar sıkı olacak. Otomobil örneğini verebilirim, ilk piyasaya çıktığında hiç bir trafik kuralı yoktu, ne sağ şerit, ne trafik lambası, ne hız sınırı vs vs. Belirli bir yoğunluğa ulaşıp gündelik hayatın parçası olmaya başlayınca devletler kanunlarını koydu. Son bir kaç yıldır devletlerin ''dezenformasyonla mücadele'' adı altında yaptıkları çalışma bu zaten. Bir nevi internetin de anayasasını hazırlıyorlar.

Bir çocuğa süpriz yumurta alıyorsanız, ileride kutu açmalı oyunları sevmesine, kumar, bahis gibi şeylere ilgi duymasına şaşırmayın. Heyecan ve beklenmeyen çıktıdan mutluluk elde etme bağımlılığını tetiklediniz. Geri dönüşü çok büyük dirayet ister.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 21
  • x86 @mrx

    Ne alaka yahu saçmalamayın. Oldukça fazla kinder sürpriz yumurta yedim küçükken. Bırak kumarı Bitcoin bile almadım.

  • Mr. Can 2.0 @extreme

    Insanda irade varsa herseyi yapabilir ve keyif alabilir buna kumarda dahil, irade yoksa alisveris yaparak bile iflas edebilirsin

  • Hakan1987 @hakan1987

    Çocuğa suprizde yapmayın uyuşturucu kullanır (!) 😄

  • kirazerik @kirazerik

    toplu cevap
    loot boxlar nasıl geldi oyunlara. avrupa birliği neden yasak getirmeye çalışıyor. steam hesabınızda hiç oynamadığınız kaç oyun var? incremental games nasıl bir psikolojiye oynar. youtube da kinder süpriz yumurta açma videoları var. izlenme sayılarına baktınız mı? unboxing therapy diye bir teknoloji kanalı var meşhur adı nereden geliyor biliyor musunuz? koca koca şirketlerin bizim psikolojimize çalışmadığını mı düşünüyorsunuz?? firma logolarında hangi renklerin ne anlama geldiği ile ilgili bir şey okumadınız mı? Mağazalardaki bazı kokuların satın alma davranışımızı tetiklediğini bilmiyor musunuz? buyology diye bir kitap var çevrildi baktınız mı? gamification diye bir şey duymadınız mı? achivementlar rozetler tanıdık geldi mi? preorder ile ne çıkacağını ve nasıl çıkacağını bilmediğiniz oyuna para verdirtmek ilk başta fiyat avantajı ile çıkmadı globalde. eksiği tamamlama dürtümüze oynayan bir sürü uygulama ve oyun var. bunlara şaşırmadınız da. loot box in ve seri tamamlatma argümanı ile içinden ne çıkacağını bilmediğiniz kinder süprize mi şaşırdınnız.
    Kaç tane çocuk süpriz yumurtanın çikolatasını sakince yiyor ve sonra oyuncağa bakıyor. çocuklar bu yumurtaların içinde çok önemli bir oyuncak çıkmayacağını bildikleri halde kendilerine oyuncak alalım denilse bile süpriz yumurta türevlerine gidiyor.

Teknoloji yayını yapanlar için geleceğin modeli https://youtu.be/vIOybIZ3YhA bu kanaldır arkadaşlar. Böyle uzmanlaşmış liyakatlı yayınlar hazine gibidir. E peki teknoseyir gibiler ne yapmalı. Bunların içeriklerini promote etmeli ve video özelinde gelirini paylaşmalı. Ama bir yıl veya belli bir vade içerik üreticinin teknoseyir ve kendi kanalı haricinde böyle ortak video üretmesine sınır konmalı. Ve iki tarafda kendini korumalı. Bunu daha önce de söylemiştim. İşin mutfağına girmeyeceğim diyorum hep ama dayanamıyorum. Sonuçta 10 yıldan fazla bir süredir başlarda destekçi gibi takip ettiğim bir platforma gördüklerimi aktarmak istedim. Editörlerimiz yine sizin bilmediğiniz şeyler var diyecekler elbette ama biz edüşen bildiğimizi ve yurtdışında da gördüğümüzü paylaşmak. Bu ortaklık bu kanal sahibini konuk etmek falan değil. Röportaj farklı bir içerik.

Matkapta Kullanılabilecek 18650 Piller

Merhabalar;#matkap #pil #batarya İsterseniz Instagram hesabımı takip edebilirsiniz, pillerle ilgili sorularınızı sorabilirsiniz; https://www.instagram.com/pi...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • qubit @qubit

    Hocam bu video ile para kazanamazsın. ABD'de olsa belki bir miktar. TR'de olmaz. Para kazanmak için başka model gerekiyor.

    • kirazerik @kirazerik

      Teknoloji şirketleri sığlıklarını böyle uzmanlaşmış kanallar ile törpüleyecek. Peki bu niş kanalların karı ne olacak onlarda direk hedef reklam kitlesine atış yapmış oluyor. Birisi kalite için diğeri kitle için gelir bölüşümüne razı olacak. İlla direk içeri almaya gerek yok. İşi ehline devretme modeli bu. Bknz oyunseyir 😄

    • qubit @qubit

      @kirazerik teknoloji şirketleri = teknoloji yayını yapanlar mı? Evet 100 tane farklı kanal yerine tek çatı altında tüm kanallar birleşse bazı avantajları olacaktır. Örneğin reklam pazarlamasında elin kuvvetlenir, donanım, video editing paylaşılır. Bu denenemeyecek bir model değil ama 1) hukukçu ekibin olmalı 2) muhasebe vs. ekibin olmalı 3) CEO tarzı birileri olmalı. Büyük olan kanallarda bunlar var; onlar da nişlere para vermez. Adam zaten ratingini alıyor, kalite derdi yok. Bilgili adamı ekrana çıkartıp ayağına sıkmaz.

      Bir vakıf vs. tarzı bağışlanmış bir taşınmazı olup onun sabit geliri olan platformlar olmadan zor. Kişisel görüşüm tabii, yayıncı filan değilim.

    • kirazerik @kirazerik

      @qubit evet dediğiniz gibi teknoloji yayını yapanlar demek istedim. yanlışlık olmuş kusura bakmayın.
      - frecodecamp bu modeli uyguluyor. yazılımda yaygın bir metod.
      - lpekcan sürekli küratörlük vurgusu yapıyor. bu o işlevi de sağlayacak.
      - bu ayı zamanda çeşitlilik de sağlayacak. belli olaylara verilecek örnekler ve yorumlar belli süreden sonra tahmin edilebiliyor. alternatif görüşü organizasyon içine almadan outsource etmiş oluyor.
      - ama türkiyede trend tek başına yayıncılığa gidiyor. ben bunu sadece gelire bağlamıyorum. Ortak çalışma kültür ve pratiği biraz zayıf bizde. ama işler büyüyünce tek başına çalışma nitelikli içerikde zayıf karın noluyor. teknolojiden bağımsız ondan her sosyal medya takip edileni ben merkezci bir hale gelip kemik takipi kitlesini çeken ilgi alanının dışına çıkıyor ve herşey hakkında yorum yapıyor. bu da bahsettiğim sığlığa ilk adımlar.
      Bu bahsettiğim kaymayı gördüğüm an sinyalleri alıyorum. ok bu takip ettiğim yer communities of practice değil artık uzun vadede bir cemaate veya bir cult a dönüşecek. ve ortam bilgi üretmeye uygun olmayacak.
      zamanı değerli insanlar ve dolayısıyla geliri yüksek insanlar böyle ortamlardan uzaklaşır. ve dolayısıyla reklam veren ve sponsorlarda. bu okuma patreonun bireysel içerik üretici fonlanmasının temel business valuesu. iş artık kült liderinin kitaplarını alma noktasına geliyor. ondan kemik kitle bulan kitap yazıyor dünyada 😀 patreon şeyh ile sohbet fonlama mekanizması. patreon olmaz, katıl olur, katıl olmaz tiwtch aboneliği olur, bu böyle gider. içerik tüketimi alışkanlığa döner. bu sarmala girenler artık slime videoları ile dalga geçemez. çünkü ponzi şemasını farklı bir ölçekde üretiyorlar.

#akış #iOS12 #GoogleGlass

ARKite ile yapılabilecekler. Bu adinin ikinci yılı ve olgunlaşıyor. Sonra Google Glass'ı ilk Google yaptı apple ondan çalış olmasın. 2 yıldır yazılımsal altyapı geliştiriliyor. Prototip ürünleri, nihai ürün diye çıkartıp bedavaya millete geliştirip yazılımsal altyapısını kurma sonra ilk biz çıkardık diye ortaya çık. İlk çıkarmak önemli değil. Samsung ilk parmak izini koyduğunda Apple forumlarında kullanıcılar olgunlaşmadan sakın iphonelara koymayın gerekiyorsa iki yıl sonra gelsin diye başlık açmışlardı. Apple kullanıcısının firmadan beklentisi üzerine bir fikir verir sanırım. Sonra ürünler neden tutuyor denilince apple satınca millet alıyor demesin bazı editörler @gamsizm .
https://twitter.com/OsFalmer/status/1008736572185903105

BeğenFavori PaylaşYorum yap

çocuk adam bazen tutturuyor. ama haberi yapan muska vurmanın dayanılmaz hafifliğinden keyif aldığından sorunun ciddiyetini önemsememiş 😀 Seviyorum bu ülkeyi. herkes her işi yapabilir. https://www.log.com.tr/elon-musk-ile-patlayan-whatsapp-sorunu-icin-google-aciklama-yapti/

Elon Musk ile patlayan WhatsApp sorunu için Google açıklama yaptı

Twitter'ın ve birçok farklı şirketin başında yer alan Elon Musk, yaptığı "WhatsApp'a güvenilemez" açıklamasıyla çok ses getirmişti.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

epic de 200 tl ye fifa 23 var alayım dedim. ea epic arasında gidip geliyorum. makine resmen kitlendi. anticheat falan bir şeyler çözmeye çalışıyoruz. 30 yıldır bilgisayar kullanıyorum. mac ve oyun konsolu ikilisinin üzerine kimse çıkamaz. windows araya 10 sene koyduk gıdım ilerlememiş hatta geriye gitmiş. oyunda dağılacaksan ne işe yarayacaksın. sonra apple fan boy. pc resmen paranla rezillik başka bir açıklaması yok. pc çakma değil 16 inç macbook ile aynı fiyatta 3070 ekran kartlı makine. he tabi macbook değerlendi bizim makine sıfır olarak çakıldı. neyse sinirlendim gece gece. tek kelime ile rezillik.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Alptekin @alptekinck

    macte epicten indirmeyi denediğinde sorun olmuyor mu? konunun windowsla alakası yok çünkü.

    • kirazerik @kirazerik

      yok yanlış ifade ettim sanırım. zaten macde oyun işi yok gibi bir şey. windowsdayım. çalıştıştırabilmek için epey uğraştım. genel kullanıcı deneyiminin rezilliğinden sıkıldım. bir pdf açarken bile düşünüyor arkadaş. macde preview ile pdf nin açılması anında olurken. windowsda hem saçma bir şekilde browser ile açıyorum uzun sürüyor. marketteki en beğenilen pdf viewer ve edit yapan programla bile pdf nin açılması saniyeler. kağıt üstünde sdd hızı işlemci hızı ram falan 2017 macbookumdan çok hızlı olmasına rağmen kullanımdaki ebleklik akıl almaz. 6 ay oldu alışamadım bu sürece. 2017 bir macden geçiyoum 2022 3070 lenovo legion bir makineye geçtim. tahmin ettiğim bu tarz sıkıntıları aradaki yıl farkı hissettirmez diye düşünmüştüm. ama ne yazık ki öyle olmuyor. sanırım hala macbook artı xbox artı ikinci ekran en iyi kombinasyon. hala umudumu korumak istiyorum ve kendimi şöyle avutuyorum windows laptoplar higend olsa bile çöp. kasalarda böyle değildir diye bi hurafe ile hareket etmek istiyorum. ama 217 i7 bir makine ile 2022 bir makine baş edemiyorsa, iphonu bilmem ama macbook alanlara fanboy dememek lazım. bir daha belirteyim lenovo makine fiyatı 2022 macbook pro 16 inch ile aynı fiyattı aldığımda. işlemci, işletim sistemi falan anlamam kullanıcı deneyiminde laptoplarda oyun hariç windowslar maclerin 5 yıldan çok daha fazla gerisinde.

    • Alptekin @alptekinck

      @kirazerik evet windows 10da bırak pdfyi klasöre bile tıkladığında anında tepki vermiyor önce bi düşünüyor 😀 ben hantal deyince de tepki gösteriyor insanlar.

      marketteki ıvır zıvırları kullanmak yerine örneğin buradaki alternatifleri deneyebilirsin.
      https://alternativeto.net/software/adobe-reader/

modern bilim yeni bir inanç sistemidir ve eskilerin paradigmaları ile hareket eder. takipçisi, kürsüsü, cüppesi, vaizleri(bilim iletişimcileri), doktora sunum ritüelleri, mezuniyet ayinleri vs vs. daha iyidir daha kötüdür demiyorum. ama içeriğe dair de benzerliklerini yok sayma salgını mevcut. umarım bilimsel yöntemi bu mevcut bilimin ve kurumlarının elinden kurtarabiliriz. ama bilimciler sanırım buna izin vermeyecek. https://www.independent.co.uk/space/nasa-director-carl-sagan-oath-b2317698.html

New Nasa director swears oath on Carl Sagan’s book instead of Bible

Makenzie Lystrup first woman in Nasa’s history to become director of Goddard Space Flight Centre
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • ozmo @ozmo

    @turker anladığım kadarı ile yemin için çeşitli kitaplara el koyup yemin ediyorlar yani sembolik birşey. fazla büyütmemek gerekiyor. ateist birisi olarak o hanımefendinin yerinde olsaydım 3. seçenegi seçerdim.

  • Recai @recai

    lan zaten butcenizi kisitlamak icin ellerinden geleni yapiyor dinci lobiler, birde böyle yaparak ellerine koz veriyorlar.

  • kirazerik @kirazerik

    @turker yok 3. yol daha doğru elbette ama clickbait kısmını anlamadım ondan sormuştum. ama 3. yol gayet açıkken bu tavır "rasyonel" değil bence. sonuçta bir şeye el bastıktan sonra neye bastığınızın önemi yok. ama benim yorumlama açımdan kesinlikle sagan veya başka bir bilim adamının kitabına el basması lazım. epistemik cemaatler böyle aidiyet gösteriyor. bu komplo falan da değil. malum sosyal bilim bilmeyeler her okumaya komplocu düz dünyacı demeye yatkınlar. Ama konu ile ilgil bibliyometrik çalışmalar var. belli bir kişinin etrafındaki bilim insanları etrafındaki kişi öldükten sonra (emekli olduktan sonra değil) başka konularda yayın yapıyorlar. Ama etrafında toplandıkları insan hayatta iken aynı spesifik alanda devam ediyorlar. Avrupa ve ABD deki akademik özgürlük için sesini çıkartıp bedelini ödeyenlerin temelde vurguladığı şey bu. yoksa rektör falan değil. ki adamlar akademisyen olmayan ceo ları üniversite rektörü yapıyor.