Linux Mint incelemesi
Ubuntu'dan sonra oldukça istek alan Linux Mint'i inceliyoruz. Kurulumdan özelliklerine Hamdi bize Linux Mint'i anlatıyor.
Ubuntu'dan sonra oldukça istek alan Linux Mint'i inceliyoruz. Kurulumdan özelliklerine Hamdi bize Linux Mint'i anlatıyor.
Son bir saat içinde 46 ziyaretçi, 35 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
2 Video, hoş 🙂
helal olsun sanah, helal olsun sanaaağğ 😀 adamsınız abi 😀
naneli penguen incelemesi 🙂
COK IYIMIS FORMAT OLMASAYDI YAZISDIM
@ahmet-634 Sunucularda Centos'tan vazgeçemiyorum, masaüstü de çıktı dediler kurdum denedim ama çok kötüydü, epey sıkıntı çıkardı bana, sildim sonra 🙂 sunucudan hiç çıkmasaymış daha iyiymiş 😀 gerçi güncellemelerle düzelmiş olabilir şimdi, bilmiyorum.
O aynı şey değil 🙂 Home klasörünün diski uçtuğunda yine başa döndük. Oradaki dosyaların bir yedeği de alınıyorsa olur ancak.
OLED incelemsi yalan oldu galiba kaç haftadır incelemesi yok
Çok fazla özlleştirme var.güzel ama elinize sağlık
Benim sistem belleği 4 GB olduğu için daha çabuk dolmuş olabilir. Bende de 8 GB olsaydı muhtemelen bu sorunla hiç karşılaşmayacaktım. Birkaç kere başıma gelince özellikle belleği doldurup çaktırmaya uğraştım ama bu sefer de beceremedim. 🙂 Fakat videoda dediğim gibi normal iş yaparken 4-5 kere bu durumla karşılaştım. Belki basit bir ayarla çözülüyordur ama yaptığım aramalarda buna bir çözüm bulamadım.
Bir sonraki Linux inceleme konuğu @can olsa çok güzel olur. Siz daha çok teknoloji ile iç içe insanlarsınız, Terminal filan size normal geliyor. @can ise halkın arasından biri gibi.
http://distrowatch.com/ mint 1 numara ratinglerde
Biri bellek kullanımı mı dedi 🙂 Debian farkı
Debian çok az sayıda yeni sürüm çıkartır, uzun denemeler sonucunda çıkartır, ama daima stabil, güncel bir sistemdir. Performansta tek rakibi Arch'tır diyebilirim. 2011'den beri aynı sistemi kullanıyorum tek bir kere bile format atmadım, sistem bir kere kurulup hiç kaldırılmamak üzere tasarlanmış adeta 😀 8 senede Mint dahil belki yüzden fazla Linux distrosu kullandım ama Debian çok başkadır.
KDE'de biraz daha fazla yiyor 😛 varsin yesin be ya, o RAM orada bosuna mi dursun 🙂
@hkellecioglu merakla devamını ve benzer içerikleri bekliyorum... elinize sağlık 🙂
Nasıl olsa ram bol deyip sistemi yüklerken takas bölümü oluşturmayı atlamamak lazım zira ne kadar bol olsa da o bellek dolduğu zaman sistem durma noktasına geliyor. Oyunlarda da başıma geldi ama en suçlusu sanallaştırma yazılımları çünkü misafir işletim sistemi için direk bir miktar belleği ayırıyorlar, düzgün ayarlanmamışsa yine sistemi boğuyor.
Konu linux olduğundan çözüm bulunuyor tabi, sistemi tekrar yüklemeye gerek kalmadan mevcut depolama bölümleri içerisinde bir takas dosyası oluşturup sistemi bu dosyayı kullanmaya yönlendirmek de mümkün, var olan bölümlerden kısıp da bir takas bölümü yaratıp sistemi o bölümü kullandırmaya yönlendirmek de mümkün.
Şu adreste bir kılavuz var: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-add-swap-on-ubuntu-14-04
@hkellecioglu yaşadığınız sorunun sebebi sistemde takas alanı ayarlanmamış olması. Normalde ram dolduğunda o an ki uygulamanın direk patlaması gerekir ancak, sistem o anda sıfırdan bir takas dosyası oluşturmaya çalışıp uygulamanın kapanmasını önlüyor bildiğim kadarıyla. Bu durumda da diske bir anda çok fazla yazma yapmaya çalıştığı için de sistem u şekilde yavaşlıyor. Bu durumun tek çözümü takas (swap) alanı eklemek, tabi SSD'den 4GB alanı buraya ayırmak kolay olmuyor 😀
Hem video hem tehlike klasörünün içeriğini hepimiz biliyoruz 😀
avseq01 ?
Merakla ElementaryOs u bekliyoruz 🙂 belki ondan sonra da bir hackintosh videosu ile macosx yosemite :)@hkellecioglu
@hkellecioglu Bağlantıdaki bilgiler swap konusunda işinize yarayabilir.
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/mint-mate-first#TOC-Decrease-the-swap-use-important-
@hkellecioglu abi ubuntu son sürümüde 1 gb gibi bir boyutta. Bildiğim kadarıylada mint ubuntunun üzerine ekleme yapılarak ve masa üstü modu değiştirilerek sununlan bir dağıtım.
Şimdi baktım Ubuntu 1.1 GB'mış nedense aklımda daha küçük gibi kalmış. Yine de Mint'in üzerine ekledikleriyle fark yaratmayı başarmış demek yanlış değil.
Görselliğini beğenmedim. Her şeyi özelleştirebiliyorken yeşil xp kullanmak gibi bir şey.. tasarım her şeydir.
Bu linux sürümlerinin hepsi de tasarım özürlü. xp çıkarı 12 sene oldu hala onun seviyesinde görsellik var. Elementaryi de denedim biraz daha iyi ama windows ve mac seviyesinde değil. Ergonomi ile ilgili ufak tefek sıkıntılar var. Fontlar falan çok kötü. Ayrıca hem web hem video playerda ekran yırtılması bende de vardı uğraşmadım sildim.
Linuxun linux adında ana bir dağıtıma ihtiyacı var. 1000 tane dağıtımla yürümüyor. Sürekli bir tarafları eksik kalıyor. Windows yok olsa kullanılır ama onun dışında kullanmam.
Bu işletim sistemine çirkin demek için kör olmak lazım, daha n'apsın adamlar, mac ve windows'u kopyalamadan kendi özgün tasarımlarını oluşturmuşlar işte. Sınırsız özelleştirme imkanı da koymuşlar ikisinin aksine. Kopyalasa kopyaladı dersiniz. Baştan beğenmemeye programlı fanatikler kullanmasın Linux minux, çamur da atmasınlar yarım akıllarıyla.
aslında mac'den çok şey kopyalamışlar ama güzel olmuş. sanal makineye kuruyorum şu anda.
KDE gayet guzel bir masaustu ortami. Hadi XFCE'ye camur atilsa anlarim da. Agzi olan konusuyor iste 🙂
Estetik olayı biraz tercih meselesi bütünen çirkin sayılabilir mi bilmiyorum ama mesela kare ikonlar bana çok çirkin, sıkıcı geliyor. Dock yerine eski tarz panel de sevmiyorum vb.
@dalgamotor bunlar gayet yerinde eleştiriler. Ayarlanabilen bir OS'e çirkin demek yerine "standart gelen görsel tercihleri beğenmedim" demek çok daha mantıklı.
haklısın biraderim aynen öyle insan bilmedigi şeyi kötülermiş normaldir hayatın windows ile geçmiş birine anlatamazsın aynen katılıyorum son derece özeleştirelebilen ve gelecek vaad eden harika bir sistem hamdi linux acemisi olarak gayet rahat kulnadıgına göre biraz ugraşan herkes memnun kalacaktır
İncelenen sürümün indirme linkleri
http://ftp.linux.org.tr/linuxmint/iso//stable/17.1/linuxmint-17.1-cinnamon-64bit.iso
Torrentten indirmek için
http://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-17.1-cinnamon-64bit.iso.torrent
bence arch linux da incelenmeli. epey kullanıcısı var @hkellecioglu
maalesef son kullanıcı için çok fazla uğraştırıcı, en çok terminal kullanımı gerektiren linux dağıtımlarından biri..
evet doğru zaten iso dosyası epey ufak fakat seveni de çok tabiri caizse. @ugurk
Linux Mint hakkında güzel bir değerlendirme videosu olmuş.
Abi Mate ve Cinnamon sürüm adları değil aslında. İkisi de "Desktop Environment" yani masaüstü ortamı. Tamam Cinnamon, GNOME 3 tabanlı kod olarak ve MATE de Gnome 2 tabanlı ama ikisi de GNOME gibi masaüstü ortamları yani. GNOME arayüzünü kullanıyor diyemeyiz.
Direk GNOME kullanan bir dağıtım da incelemenizi isteriz. Fedora 21 Workstation yeni çıktı sıcak sıcak 🙂
Red hat değilde Fedora daha mantıklı olur.
Çünkü red hat son kullanıcıya yönelik sayılmaz, daha çok sunucular için vs.
@hkellecioglu @gamsizm Güzel bir inceleme olmuş, bende eski notebooklar için sistem arıyordum ubuntuyu sevmiştim ama linux'teki program açılışları hem yeniden derlenerek açılıyor gibi onu yıllardır düzelemedi gibi yada bende bir hata yapıyorum, Bu arada linux kurumlarının hepsinde ayrıntılı kurulumda 3 yada 4 farklı disk alanı istiyor bende hem bu bölümleri oluşturup kuruyorum ve ram bitse bile hdd performansı doğrultusundaki bir hızla çalışmaya devam ediyorum ( ben senelerdir linux'u 3. sistem olarak deniyorum ama hala corel draw resmi olarak gelmedi. gerçi altarnetiflerini buldum ama nedense alışkanlı kötü birşey ) birde oyunların tamamı desteklese tamamiyle geçeceğim linux'e kolay gelsin
Swap dosyası ile ilgili sorununuzun çözümü, ilk kurulumda kurulumla ilgili ayarları özellikle swap alanı ile ilgili olanları kendi insiyatifinize almaktır.
diyelim ki 80 gb boş alanımıza linux kracaz ve sistemimizde 4gb ram var
öncelikle root alanı / belirliyoruz. 40gb
daha sonra takas alnı swap oda en az ramimizin iki katı olmalı 8gb
kalan alanda user bölümü yapılabilir.
hamdi beyin linuxunun 3,5gb ram kullanımından sonra kitlenmesinin ana sebebi swap alanının oluşturulmaması veya yeterli miktarda olmasıdır. swap alanı gpartle daha sonrada linuxa eklenibilr.
http://www.cozumpark.com/blogs/linux_unix/archive/2013/02/03/linux-swap.aspx
burda nasıl olacağı anlatılılıyor.
@kman @mypat Aslında sistemde takas alanı vardı ben kurcalarken kaldırdım videoyu çekerken o haliyle kalmış.
@mahzuni Bu sayfada söylenen ayarı yaptım ama fark edip etmediği konusunda emin değilim. Biraz daha kullanıp neler oluyor görmek lazım.
kde masaüstü araryüzünü kullanan linux sürümlerini de tavsiye ederim. ben ubuntu'nun kde versiyonunu kulaanıyorum uzun süredir. denemeye değer, linux kullanmaya başladığımda ubuntu ve linux mint'i sırasıyla kullandım. kde'ye geçince başka linux dağıtımları denemeye ihtiyaç duymadım.
Freya'yı ne kadar beklememiz gerektiğini bilemiyorum. Luna'ya bakıp bir de Freya'nın beta haline bakıp beraber bir değerlendirme yapılabilir belki.
@hkellecioglu Google chrome ile chromium arasındaki benim bildiğim en büyük fark google chromemun içine entegre edilmiş en son sürüm flash oynatıcı. Malum linuxteki flash oynatıcı 11 sürümünde kladı. Chromium da o yok birde chromium , google chromemun açık lisanslı olan sürümüdür.
Bu arada forumlarında linux mint geliştiricilerine neden debian stable tabanına geçiş yapmadıklarını hakkında soru yöneltilmişti. Bu soru zannedersem debianın daha stabil olmasından ve birde ubuntu ile ilgili bir kaç sorundan dolayı sorulmuştu. Cevap anladığım kadarıyla debian tabanlı sürüme geçmek için daha çok iş gücüne ihtiyac duydukları ama zamanla su akar yatağını bulur misali durumun rayına oturacağı yönündeydi.
Dediğiniz sürüm zaten var. http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
Evet onu biliyorum. O testing üzerine kurulu. Konuda bahsi geçen şey ubuntu tabanını bırakıp komle debiana taşınmak. Sizde biliyorsunuz ki linux mint 17 sürümünden sonra artık ubuntu lts sürümüne yapışık kalacak. Yani lts olmayan ubuntu sürümlerini baz almayacak. Yani konuda geçen şey debian sable sürümünü temel almak üzerineydi. Geliştiriciler kısaca su akar yatağını bulur demişlerdi. Konuyu bulursam buraya link koyarım.
Evet haklısınız, kullanmadığımdan stable'a dayalı sanıyordum, değilmiş. Stable'a geçerlerse taş gibi olur hakikaten.
Merhabalar arkadaşlar. Sevgili @hkellecioglu ellerine sağlık. Gerçekten çok yararlı bir inceleme olmuş. Benim gibi Linux dünyasına yabancı bir insan için gayet açıklayıcı olmuş. Bunca senelik bilgisayar yaşantımda Linux ile olan tek tecrübem Pardus 1.0 ile oldu. O zamanlar windows Xp den sıkılıp arayışlar içerisindeydim. Bilgisayarımda 2 fiziksel disk vardı ve birine Pardus kurmuştum. Tabi mecburen kullandığım bazı yazılımlar yüzünden o zaman da şimdiki gibi Windows a bağımlılık zorunluluğum vardı. Ama görüyorum ki bu zorunluluk artık azalmış. Ben Pardus projesini çok merak ediyorum son hali nedir artık var mı devam ediyor mu ? Kullanan varmı ? Ve linux camiasında kabul gördü mü ? Ben 1.0 versiyonunu o zamanın şartlarına göre gayet yeterli ve hızlı bulmuştum. Şu andaki düşüncem ana bilgisayarıma düşünmüyorum ama sunum yaptığım laptopuma Bu programda bahsi geçen Mint sürümünü kurabilirim. Burada birkaç sorum olacak bu camianın içerisindeki arkadaşlara.
1- Video montaj programlarında seçenekler nelerdir ?
2- Nvidia CUDA gibi mimarilerin yazılımsal destekleri var mı ?
3- Adobe uygulamaları destekleniyor mu ? Destekleniyorsa performanslar nasıl ?
4- Sunum yapmak için (çift ekran yada projeksiyon) arayüzler basit mi ? Deneyen varmı ?
5- Video kodlamalarının tümünü destekliyormu yada windowstaki gibi codec yükleyebiliyormuyuz?
6- Windows platformunda vazgeçemediğim uygulamaları Linux da nasıl çalıştırabilirim ? ( zannediyorum bir program vasıtasıyla olabiliyormuş)
7- Bilgisayarımının kullanım performasına artıları yada eksileri ne olur? ( İncelemede Hamdi nin takas dosyaları ve ram kullanımı hakkında söyledikleri beni baya bir düşündürdü)
Bunlar kafamda oluşan en büyük sorulardı. Cevaplayan ya da ilgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Yorumumu benim için güzel anıları olan Pardus 1.0 ın bir ekran görüntüsü ile bitiriyorum. 😀
Abi sırasıyla sorularına cevap yazmaya çalışıyorum
1) kdenlive, pitivi, openshot bunlar saf video denetleme programları. En başarılısı kdenlive. Ayrıca Blender var, Pixar'in bile animasyon yapmak için kullandığı. Onun da video edit kısmı başarılı.
2) Cüda desteği var bazı programlarda, ornegin az önce bahsettiğim Blender.
3)Adobe' u maalesef unut ama çok sağlam alternatifi var hepsinin.
4) Çift ekran eskiden büyük sorundu. Şimdi son kernelleri kullanan Dağıtımlarda sorun kalmadı.
5) Video olayı windows tan daha başarılı. Hele mint ile VLC geliyor zaten. Her şeyi rahatça oynatırsin.
6) Wine adli bir proje sayesinde calistirabilirsin. Uygulamam çalışır mi diye bakmak için winehq ve programın adi ile arama yaparsan bulursun.
7) Performansta hep artış oldu bende su ana kadar ve ram kullanımı genelde düşük. Cinnamon belki agir gelmiştir ama daha az yük bindirilen (mesela xfce) bir masaüstü ortamı kullanirsan çok rahat edersin.
Pardus Turkiye deki her güzel şey gibi bitti. Bir ara distrowatch listesinde ilk ona girmişti. Şu anda devam ettiği haliyle bir debian türevi olarak hayatına devam ediyor. Bir de pisi linux var. Ruhani devam projesi. Artik İspanyollar da var isin içinde. Umarım basarili olur.
Video montaj konusunda deneyimli değilim ama Linux'da video editing yapabilirsiniz o kadarını söyleyebilirim 🙂 Özellikle Lightworks adlı bir yazılımdan sıkça bahsediliyor son zamanlarda. Şurada bahsedilen programları deneyebilirsiniz: http://www.techdrivein.com/2013/09/top-5-video-editors-for-ubuntu-linux.html
Lightworks Linux'ta video editlemede en ileri program, profesyonel tek NLE sanırım. Ancak kapalı kaynak kodlu ve full sürümü ücretli. Ben ücretsiz sürümü Windows altında kullandım, biraz değişik bir arabirimi var ama alışınca çok iyi ve performansı harikaydı. İleride kaynak kodunu açacağını vaad ediyordu bir ara.
bu 1: http://xhektor.wordpress.com/2011/02/08/openshot-ile-muzikli-klip-hazirlama/
bu da 2. http://xhektor.wordpress.com/2011/02/08/openshot-ile-yazi-efektleri-hazirlama/
Verdiğim bağlantılar video editlemene yardımcı olacktır.
Mint için konuşuyorum; 4 GB RAM bizim gibi multitaskingin dibine vuran kullanıcılar için oldukça yetersiz geliyor. Bilgisayarımdan Mint'i kaldırma sebebim Hamdi Kellecioğlu'nun bahsettiği takas alan meselesiydi maalesef.
Elementary OS hakkında ne düşünüyorsunuz ?
edit: videonun sonuna şimdi geldim o incelemenizi de sabırsızlıkla bekliyorum efendim.
Abi Swap hatasını muhtemelen Ev Dizini Şifrelemesi yaptıysan kurulumda ondan kaynaklı alıyor olabilirsin. Ayrıca bu bug hakkında şurada şöyle bir şey var;
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ecryptfs-utils/+bug/1310058
Abi havadurumu uygulamacığını komple kaldırdın bilgisayardan galiba 😀
evet bence de öyle oldu 🙂
içlerinde en sevdiğim dağıtım bu ,gerçekten orjinal şeyler yapmış mint sadece paket yöntemini skini değiştirip vermemiş emek var üstünde.
Dakika 11:16. MG:'' Bak videos klasörü var, hem bunu hem tehlikeyi seçeceksin'' yarıldım burada 😀
@hkellecioglu birde quantum os diye birşey çıkıcak yada çıktımı tam bilmiyorum. Androidin material design ara yüzü ile hafif bir linux işletim sistemi yapacaklarmış. İlginiz varsa takip edin derim. Çıktığı zaman belki videosunuda görebiliriz 🙂 Ben beğendim.
Kısaca şöyle yardımcı olmaya çalışayım: Eğer Windows kurulu diskiniz tek parçaysa "Bu Bilgisayar" (ya da Windows 7 ve öncesinde "Bilgisayarım") simgesine sağ tıklayarak "Yönet"i seçin. Açılacak "Bilgisayar Yönetimi" penceresinden Disk Yönetimine tıklayın. Sisteminizin kurulu olduğu partisyona sağ tıklayarak "Birimi Küçült..." seçeneğine girin. Buradan en az 5 GB olmasını önerdiğim belli bir bölümü ayırın. Bu ayırdığınız bölüm biçimlendirmediğiniz için Windows tarafından görülemeyecektir ancak Linux kurulumu sırasında "El ile kurmak istiyorum" seçeneğini tıkladığınızda görünecektir ve birazdan özetleyeceğim şeyleri yapmanıza imkan verecektir.
Ubuntu ve türevi Linux Mint gibi dağıtımlarda "El ile kurmak istiyorum" veya buna karşılık gelen kurulum seçeneği ("Something else", "Başka bir şey", vesaire) artık standart olarak gelmekte. Bunu seçtiğinizde sisteminiz taranacak ve Windows sisteminizi bozmadan ilave olarak Linux kurulumuna uygun sürücü ve partisyonlar listelenecektir. İzlenmesi gereken mantık şudur:
1) En az 5 GB'lık bir partisyon root olarak işaretlenmelidir. Bunu açılır listeden "/" seçeneğini seçerek sağlayabilirsiniz. (sağa yatık kesme işareti). Elbette seçtiğiniz partisyon Windows kurduğunuz partisyon olmamalı, bunu en az üç kez kontrol etmenizi tavsiye ederim 🙂
2) RAM'iniz 8 GB ve üstüyse takas alanı dediğimiz swap partisyonunu işaretleyip işaretlememek sizin tercihinizdir denebilir. Benim tavsiyem en az RAM'iniz kadar bir alanı seçmenizdir [özellikle RAM’iniz 4 GB ve altındaysa. Örneğin 2 GB RAM varsa 2 GB, 3’se 3 GB gibi. Çok büyük video veya müzik dosyalarıyla çalışmayacaksanız 8 GB swap alanından ötesi gereksiz bana göre]. Bu alanı en başta anlattığım Windows Disk Yönetimi penceresinden "Bölümü küçült" ve "yeni mantıksal birim oluştur" seçenekleriyle yapabilirsiniz.
RAM'iniz 12 GB ve yukarısı ise swap alanı oluşturmanıza pratikte pek de gerek olmadığını deneyimlerimden söyleyebilirim.
3) 1. adımda işaretlediğiniz partisyonun yanındaki "formatlansın" kutucuğunu seçerek kuruluma Hamdi Bey'in anlattığı biçimde devam edebilirsiniz. Burada sistem, seçtiğiniz partisyonun tamamen silineceği konusunda ve swap alanı ayarlamadıysanız bunun sorunlara yol açabileceğine dair bazı uyarılar görüntüleyecektir, doğru partisyonları seçtiğinize eminseniz onaylayarak devam edin.
Kurulum bittikten sonra GRUB adı verilen boot manager, Windows'un boot manager'ının yerini alacak ve bilgisayar açıldığında hangi işletim sistemini seçmek istediğinizi soran bir menü görüntüleyecektir. Bu aşamada Windows'u göremeyen GRUB bilgisayarda işletim sistemi algılanmadı gibi bir uyarıyla açılmayı reddedebilir ancak ürkülmemeli, son bir defaya mahsus CD veya usb bellekten Linux dağıtımı açılıp "boot-repair" paketi yüklenerek bu durum düzeltilmelidir. Bu dediğim problem her zaman gerçekleşmese de habersiz kullanıcıları "Windows'u uçurdum mu acaba" diye paniğe sevk edebildiğinden bu özet bilgi notunda bile bahsetmeden geçmek istemedim 🙂
Kabaca böyle. Görsellerle desteklenmeden akıl karıştırıcı olabileceğinin farkındayım ama Ubuntu ve Linux Mint'i defalarca bu biçimde tamamen sorunsuz olarak Windows 7 ve 8'in yanına kurduğumu belirtmek isterim. Umarım birilerine yararlı olur.
İncelemeyi baya beğendim tecrübe kazandıkça daha da iyiye gitmiş. Devamını diliyoruz. Dağıtım inceleme işi bir süre sonra bayabilir belki biraz daha derine inmek lazım mesela Linux altında Steam deneyimi incelemesi yapılabilir (daha önce SteamOS değerlendirmesi vardı ama baya zaman geçti çok oyun çıktı). Binary driver ve open-source driver meselesi gündeme gelebilir. Bunlar daha sorunlu alanlar ve esas cevap bekleyen alanlar bence.
kurmak isteyen olursa pratik bir bilgi veriyim Universal USB Installer programla flash belleğe kurulum dosyasını kopyalayıp kurabiliyoruz cd ile uğraşmaya gerek yok
@bparker O zaman en azından bu sayfaya göz gezdirenlere bir yararım olur belki 🙂
@default-life Sorun olmaz, Pentium 4 2.8 GHz bilgisayarımda 2.4'e underclocklu ve 3.079'a overclocklu olarak Ubuntu ve Linux Mint 17 denemişliğim var, RAM'im de sizin gibi 2.5 GB. Sorun yaşamazsınız, özellikle Mint 17 XFCE kurarsanız oldukça akıcı bir sisteminiz olur. Cinnamon sürümünü kurarsanız da Windows 7 eşdeğeri bir performans alırsınız.
@hkellecioglu GNU/Linux üzerinde video yırtılmalarının ve ekran tazelemelerde yaşanan sıkıntılarının sebebi intel ekran kartlarında varsayılan olarak Vsync in açık gelmesi ve bir şekilde kapatılamaması. (En azından ben kapatamadım) Çözmek için çeşitli parametler ile masaüstü arayüzünde Vsync i açmak. Genelde KDE kullandığım için KDE yapılandırmaların içinde bulunuyor.
Takas (swap) alanında yaşadığın sıkıntı bir ihtimal kurulumda takas ile için bir disk bölümü oluşturmamış olabilirsin. Disk bölümleri kolayca görmek ve yönetmek için Gparted aracını kullanabilirsin. Eğer böyle bir alan yoksa ise hali hazırda bulunan bir bölümden arayıp oluşturabilirsin. Eğer sadece / için alan varsa, Gparted live cd si ile alıp / bölümü bölebilirsin.
Umarım GNU/Linux üzerinde yayınlarınız devam eder.
Linux üzerine güzel bir inceleme daha, @hkellecioglu çok iyisin. Linux incelemeleri harika bir seri olmaya doğru gidiyor. Elemantary OS da gelirse tadından yenmez. Mint ISO' sunu indirmeye başladım, sanal makine hazırda bekliyor:)
Stage3'ten Gentoo kurup inceleyin. Saf linux deneyimi neymiş yaşasın herkes. 🙂
onun kurulum videosunu yayinlasinlar =D
Aynen. Kurmak isteyenlerin çok işine yarayacaktır. 🙂
Video Codec'leri ve Flash ve JAVA Mintte kendiliğinden gelmektedir. Ubuntuda ise sonradan kurulmaları gerekir. Bu durum, sürücü konusundaki başarısı ve daha doğru yazılımları kurulu olarak beraberinde getirmesi Minte çok -hazır- hissi vermektedir.Sürüm olaylarıyla ilgili bilgi vermek istiyorum ayrıca; Mintte her 6 ayda bir yeni sürüm çıkar.
Linux Mint 17
17.1 ( en güncel sürüm )
17.2
17.3
Linux Mint 18
18.1
18.2
18.3
Böyle böyle gidecek sürümler ve 6 ayda bir yeni sürüm çıkmakta. Ben 17'den 17.1'e yazılım güncelleştiricisinde tercihler menüsündeki 17.1 sürümüne yükselt seçeneğiyle kolayca yükselttim. 17.2'ye de 17.3'e de böyle kolayca yükseltilebilecek. 17'den 18'e geçiş de mümkün olacaktır belki bazı yollarla fakat mint yöneticileri tarafından tavsiye edilmeyecektir ve öyle kolayca yükselt seçeneği koymaya niyetleri de olmaz :). Büyük sürüm atlamalarında temiz kurulumu tavsiye ediyorlar.
Ubuntu Türkiye Windows yanına Ubuntu veya Linux Mint kurmak için akla gelecek bütün sorulara yanıt veren çok güzel bir wiki sayfası hazırlamış, merak eden arkadaşlar için birebir, şiddetle öneririm: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows%27un_yan%C4%B1na_Ubuntu_kurmak
Merhaba ,
Ben OpenSuse incelenmesinin çok yararlı olacağını düşünüyorum. Belki bunun yanında Suse Enterprise Desktop (Lisanslı ürün ) hakkında bilgi ve farkları yorumlayacağınız bir programın çok yararlı olacağı düşüncesindeyim.
Teşekkürler
@ahmet-634 , Ubuntu ve Centos'u hiç rakamlarla karşılaştırmadım, aynı makineye kurup loadlara, bellek kullanımına bakmak lazım ama kullanım bakımından centos daha pratik, yada alışkanlık olduğundan bana öyle geliyor olabilir.
@gamsizm Kullanicilarin tum uygulama tercihleri kendi ev dizininde saklanir. Standart kullanim ev dizinleri ile sistemi ayri disk bolumlerine kurmak seklindedir. Boylece sistemi yeniden kurmak, guncellemek hatta ayni uygulamalarin kullanildigi baska bir dagitima gecmek kullanicinin tercihlerini etkilemeyecektir.
Uygulama ayarlari yedeklenmek istenirse de kullanici ev dizininden ilgili dizin basitce baska bir diske kopyalanabilir. Bu secenek masaustu ortamlari icin de gecerlidir. Yapilandirma dosyalari ev dizininde genelde uygulama ile ayni adli bir gizli klasorlerde dizininde saklanir. KDE icin .kde, Gnome icin .gnome, Audacious icin .config/audacious vb.
Windows Winfows Windows.
Hamdi Bey, durduk yere gaza gelip eski bir netbook'a (Acer One) yükledim. Birazcık yavaş çalışıyor bilgisayarın donanımından ötürü ama yine de Windows'a göre daha iyi durum. Günlük işleri layıkı ile yapabiliyorum. Windows'dan geçişte açıkçası şu olsun bu olsun demedim pek. Zaten Wİndows'ta da Gimp, Libre Office vesaire yazılımları tercih ettiğim için pek fark olmuyor.
Bana göre Ubuntu'ya -ki ben daha çok Kubuntu tercih ediyordum- göre daha ferah ve içaçıcı bir havası Mint'in.
Minik bir SSD alıp bu şekilde devam edeceğim sanırım...
@dirigeant Güzelmiş. Bunu farklı bir diske otomatik de yedeklemek mümkündür sanırım.
İş yerinde kullanıyorum. Yüm ihtiyaçları korsan yazılıma gerek kalmadan karşılıyor. Daha ne olsun?
mac'de virtual box'a yükleyemedim. o live olarak açılıp onun içinden kendini kurmasından sanırım. kurulum bitip de restart yapınca "FATAL: Could not read from the boot medium! system halted" diyor. disk oluşturulurken seçmem gereken bir seçenek mi vardı?
virtualbox disk kalıbı yerine sanal makine diski seçeneğini seçince sorun düzeldi.
@hkellecioglu ubuntu tabanlı sistemlerden sonra bir debian iyi olur sanırım. sonunda tanıttığınız sistemler debianın üzerine neler katmışlar görmüş olurduk...
incelemeye gelince bir ara ayarlar çok detaylı; herkes bir an önce kullanmaya geçmek istiyor, uğraşmıyor gibi birşeyler dediniz. sürekli kullanacak kişilere kurulumda kullanıcı dizini /home u ayrı bir bölüme bağlamayı ve sonraki formatlarda bu bölümü biçimlendirmeden bağlamayı tavsiye ederim böylece peyderpey yapılacak detaylı ayarları windowsun aksine formatla gitmemiş olur. bu da linuxun en sevdiğim özelliği...
Varsa şekliniz Kali Linux'a bekleriz. 🙂
Linux mint iyidir. Bir süre cinnamon sürümünü kullandım o sıralar ubuntu'nun unity'sine sıcak bakmıyordum gerçi mini netbookta da iyi olmuyordu. Ama laptop alınca ve unity'yi de beğenmeye başlayınca 🙂 artık ubuntu kullanıyorum. Ama sorana da minti rahatlıkla öneririm.
Bu arada Hamdi abi, windows benzeri diye lanse edilen ''Zorin os'' u da inceleyebilirsin. Gerçi ben zorini beğenmedim ama 🙂
Hazır meydanı bulmuşken 🙂 şunu da söyleyelim, linuxtan kimse korkmasın gayet güzel iş görüyor. Bir oyun işi hariç gerçi o sorun da yavaş yavaş ortadan kalkıyor gibi. Aha ben 🙂 laptopumdaki, orijinal win 8' kaldırdım ve linuxu rahat rahat kullanıyorum. Yorumların bir kısmını okumadım acaba işletim sistemi savaşları var mı bilmiyorum, inşallah bu gereksiz atışmalar internet ortamında bitmiştir. Her sistemin (windows, linux ve apple) birbirine göre üstünlükleri var o yüzden hepsi de güzel desek olur 🙂 Ama nedense bu linux, sigara gibi bağımlılık yapıyor 🙂 şiddetle tavsiye ederim.
Sevgiler.
başka sürümler varsa onlarıda inceleyin pardus 2014 var mesala onuda inceleyin @hkellecioglu
http://www.pardus.org.tr/web/dadas/pardus-2014
Su an Tubitak tarafindan Pardus adi altinda sunulan dagitim aslinda cok kotu bir Debian turevi. Dolayisiyla incelenmesi zaman kaybi olacaktir. Onun yerine Debian ya da farkli bir dagitim incelenebilir. Hatta dagitimlar incelemekle bitmez, iki alternatif yeter denilerek ozgur yazilimlar, ozellikle tum platformlarda calisanlar (thunderbird vb.), incelenebilir. Daha guzeli ozgur yazilim hakkinda bir genel kultur bolumu yapilabilir. @hkellecioglu @gamsizm
Ubuntudan sonra onu temel alan mint'in incelemesi de güzel olmuş. Bir linux sever olarak teşekkürler. Son 8 aydır evde sadece ubuntu 14.04 LTS kullanıyorum. Aile olarak çok memnunuz ve hiç windows'u aramıyoruz. Onu da kaldırdım zaten bilgisayardan. Ubuntu görselliği ve özenilerek yapılmış havasını çok iyi verdiği için benim için ilk seçenek. Ama mint de çok başarlı. Ben sıradaki incelemenin manjaro xfce olmasını isterim. Ya da sıraya alınmasını en azından.
@hkellecioglu Hamdi bey Freya'nın sürüm adayı yakında çıkacak. Aslında şu an beta olmasına rağmen gayet stabil. Kesinlikle Freya'yı deneyin. Luna çok eskidi. Freya çıkmak üzereyken Luna ile vakit kaybetmemek daha iyi olur.
Yalnız bazı önemli hususlar var. Elementary OS geliştiricileri Jupiter sürümünden bu yana özelleştirme işini epey kısıtladılar. Mesela pencereleri simge haline getirmeye yarayan buton yok. Bunun yerine Plank denilen rıhtım uygulamasından simge haline getirmek gerekiyor ki ben çok anlamsız buluyorum bu zorlamayı. O sebeple bu ve benzeri kısıtlamalardan kurtulmak için DConf-Tools ve Elementary Tweaks programlarını kurmanız lazım. Aslnda derli toplu adım adım neler yapılabilir özetlemek adına şu sayfadaki adımları izleyebilirsiniz. http://lmelinux.net/2014/09/15/things-installing-elementary-os-freya-beta/
Buna ilave olarak şöyle çok şık duvar kağıtları var. http://lmelinux.net/2014/11/12/check-beautiful-elementary-os-wallpapers/ İndirmenizi tavsiye ederim. 😀
Elementary OS geliştiricileri sadelik ile şıklığı en uygun ayarla dengeleyebilen belki de tek ekip. Gelecek vaadetseler de malesef 5-6 kişilik bir geliştirici ekibi olduklarından ancak çok uzun bir geliştirme sürecinden sonra dağıtımı yayınlıyorlar. Luna'nın temelinin ne kadar eski olduğu üzerinden bu anlaşılabilir. Aslında çok yavaş ilerlemelerinin sebebi belli. Mümkün olduğunca bug içermeyen ve stabil bir dağıtım olsun diye aşırı kasıyorlar. Beta olmasına rağmen Freya'yı denediğinizde beğeniceğinizi tahmin ediyorum.
Al sana kaynak 🙂 http://xhektor.wordpress.com/2011/04/24/gparted-ile-windowsdan-linuxa-yer-ayiriyoruz/
Popcorn Time mı o ? 😀
Kurdum bende bakalım nolcak 😀
Mint ve Ubuntu'yu çokça denedikten sonra Elementary OS'u keşfettim. Tam da keşke onu da inceleseniz derken müjdesi de geldi video sonunda. Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık.
elementary OS şimdiki favorim elementary OS, elementary OS giderken C:/ de dönerken D:/ de elementary OS
Harika bir Linux incelemesi daha izledik. Hazırlayanlara emeği geçenlere teşekkür ederim. Bir sonraki Linux dağıtı incelemenizden sonra sık kullanılacak programlara değinilebilir.
Abi suse yi deneyin, serverlar tarafindan sevilen bir linux versiyonu
Bencede Suse'yi tanıtıp kullanıcıları ''Yast'' ile tanıştırmaları gerekiyor. Suse benim ilk gözdemdi 🙂
Nasil yaptiniz bunu, merak ettim bende bu sekilde yapmak istiyorum.
hem videos'u hem de tehlikeyi seçiceksin 😀
Mint dururken ubuntuyu mu incelediniz mi dediler nasıl bir mantık linux ın mantığında fan boyluk yoktur mint i denemek için kısa süre kullandım fena değil ama diğer popüler dağıtımları incelemenizde güzel devam ama ubuntuda ayrıntılı incelemeler yapmalısınız bence iyi çalışmalar sizi seviyoruz
Belki swappiness ayariyla oynayarak basa gelme sikligi degistirilebilir. http://unix.stackexchange.com/a/2664/17913
Windowsun uzerine kuracagimda tirsiyorum ya yanlislikla windowsu silerim diye, bir inceligi var mi kurarken
http://teknoseyir.com/durum/233653
@hkellecioglu Mint'te açtığım her sekme altta yeni program olarak görünüyor bunu düzeltmeyi biliyormusunuz =?
Linux sistemlerin performansını merak edenlere faydalı bir site; http://www.phoronix.com @hkellecioglu @gamsizm
Pinguy OS diyorum başka bi şey demiyorum denemeni tavsiye ederim 😉 @hkellecioglu
ayrıca Linux Mint in arayüzünü beğenenler Ubuntu ya da kurabilirler; http://www.webupd8.org/2014/12/install-cinnamon-24-stable-in-ubuntu.html
"- Bak mesela videos demiş orada, hem bunu hem tehlikeyi seçeceksin" @gamsizm
- Hahahahahhahah...
işletim sistemi olgusunu insanlara beğendirmek çok garip android'in boşunu seviyor insanlar masaüstü linüx'ünün dolusunu 😀
beyler lınux kurdum ama gerı wındowsa nası donecem windows 10 un ıso dosyası var ama usbye yazamıyom yardım lınuxte usbye ıso yazma programı varmı
http://wudt.codeplex.com/
İşe yaramazsa "WinUSB" hangi Linux versiyonunu kullanıyorsun bilmiyorum ama uygulamalarda bu ismi aratıver.
lınux mint cıemon 17.1 dedıgın program uygulamada arıyom bulamıyor wınusb7 tool da calısmıyor iso2dısk dıye bı program buldum ama ondada usb bellegı gormuyo /buarada cevap ıcın tskrler
@hkellecioglu beyin kullandığı bilgisayar özelliklerini de konu altına not düşsek performans izlenimi açısından faydalı olacağını düşünüyorum. @gamsizm
Edit-Büdüt :
Ayrıca linux dağıtımları arasında hangisinin daha performanslı olacağını görebileceğimiz bir test olsa güzel olurmuş.
Bu arada Pisi linux da denenmeli, bayağı güzel olmuş. Tabi tek tek linux distrolarını denemeye kalkarsak teknoseyirin 5-6 ayı linux ile geçecek demektir 🙂
İnceleme için tşk, LINUX nedir vb soruları olan ve merak edenlere örnek bir çalışma olmuş. Size zahmet olmazsa diğer popüler linux türevlerinide listeye ekler ve biraz daha detaylı incelemeler yaparsanız çok iyi olur.
iyi çalışmalar.
TeknoSeyir resmi TÜBİTAK 2014 Pardus Çalıştayı'ndaki Topluluk Temsilcisi'nin sunumunu neden sansürlüyor?
http://imgur.com/zCN71FY
Linux ile ilgili videoların gelmesi güzel oluyor. 🙂 🙂
allah rizasi icin yapmalari pek ise yaramiyor demek ki. cunku dagitimi getirdikleri nokta ortada. ben bu video'yu henuz izlemedim, ancak ubuntu videosunu incelemistim. orada performans konusunda arkadaslar, pek bir farkini göremedik filan demislerdi. oldukca yüzeysel ve basit gelmisti bana. performans yalnizca görülebilir, hissedilebilir hizdan ibaret degil. en basitinden ram kullanimi. ben su anda ubuntu'nun biraz eski bir versiyonunu kullaniyorum (11) . ram kullanimi apache, mysql, chrome'da 5-6 tab acik oldugu halde 1gb yi gecmiyor. windows'da bu en az 2 gb. performansa birazda boyle bakmak lazim. selamlar.
http://teknoseyir.com/durum/248753
Docky ikonları eğer, alttaki linkteki ya da paylaştığım resimdeki gibiyse çok hoşmuş, bence de tanıtımlarda kullanılmalı.
http://4.bp.blogspot.com/-w7qpvdOv9ng/Tz8khjNkukI/AAAAAAAAAlk/INmFZ5Bjxfc/s1600/docky2.1.jpg