"X'e siyaset karıştırmayın" yaklaşımının kaçınılmaz tutarsızlığını ve sefaletini kısaca ortaya koymak istiyorum.

Siyaset, bir "kurallar listesi" ile gündelik hayat ve gündelik tartışmalardan söküp atılabilecek, bir kompartmana yerleştirilip (siyaset siyasetçilerin işidir?) bir şey değil. Çünkü siyaset etik ve çıkarlar ile ilgilidir bunlar da her insanın her kararını etkileyen olgulardır. Dolayısıyla Apple'ın iOS'ta hangi browser motoruna izin vermesinden, Çin malı tabletlerin neden ucuz olduğuna kadar herşey zaten baştan siyaset ile ilgilidir.

Bakınız LP, gündem değerlendirmesinde sürekli siyaset yapmakta bu da doğal bir şey. Her "yerel oyun sektörünü desteklemek gerekir" dediğinde, "özgür yazılım seviyoruz" dediğinde, ülkedeki internet yasaklarını veya NSA'yı eleştirdiğinde, Vestel'in ithal ürünlere ek vergi talebini beğenmediğinde veya 10 Kasım'da "arıyoruz, özlüyoruz" dediğinde belli siyasi kabuller ile hareket ediyor. Bu yadsınamaz. Zaten değerlendirmeyi ilginç yapan, PR bülteni gibi çalışan diğer tonla çöp teknoloji sitesinden ayıran şeylerden biri bu.

Peki öyleyse "Burada siyaset yasaktır" ne anlama gelebilir? Bunun tek anlamı, "benim istediğim siyaset dışında siyaset yasaktır" olabilir. Bu da "benim istediğim siyaset zaten aslında siyaset değildir, doğal bir şeydir, siyaset ise 'masum olmayan' bir şeydir" şeklinde demagoji ile ifade edilir. "Benim istediğim siyaset"in altını da kazıdığınızda "Şu andaki iktidarın siyaset sınırları" altında kalma refleksi (korkaklık) bulunur. Üstüne üstlük, siz istediğiniz kadar kafanızı kuma gömüp size izin verilen ve giderek daralan dairenin içine çekilerek siyasetten uzak durduğunuzu sanın, "siyaset" gelip sizi bulacaktır.

Farazi konuşmak bile yersiz, kendi yaşadığım örnek üzerinden gideyim:

1. TeknoSeyir'de Linux Mint incelemesi yapılır.
2. Yorumlarda insanlar Pardus'u sorar.
3. Başka yorumcular Pardus'un vefat ettiğini belirtir. (Şimdiden siyaset girdi işin içine, çünkü bir devlet kurumu olan Tübitak'a göre aslında Pardus sağlıklıdır)
4. Pardus'un neden vefat ettiği sorulur. Birileri "Cemaatçilerin bitirdiği"ni iddia eder. Bu yorum, "siyaset yasaktır"cı modetöre göre, siyaset değildir! Ne de olsa cemaat artık esas iktidarın tukakaladığı bir şey olduğundan, bir kötülüğün cemaat ile ilişkilendirilmesi, artık siyaset konusu değil, doğal ve siyaset dışı bir ifadedir !!
5. Tübitak'ın "cemaatçiler" değil, devlete, yani hükümete bağlı bir kurum olduğunu belirttiğimde bu birden "siyaset! yasak!" haline gelir ve silinir. Abzürtlük burada da bitmez, Tübitak'ın kendi resmi sunumunda "Allah rızası için özgür yazılım" ifadesini gösteren fotoğrafa verdiğim link de silinir. Ah TeknoSeyir'in "siyasete hayır"cı moderatörü, ne yaptın, içine düştüğün çelişkiye bak ki bu sefer devletimizin resmi sunumunu da sansürlemek zorunda kaldın.

Biraz kafası çalışan sanıyorum meseleyi anlamıştır artık.

Ardından bir dolu meseleyi bulandırmaya yönelik izahat uydurulabilir. Konu dışıydı denir (hayır konunun kalbiydi) veya "yasal zorluklar" filan denir. Hayır yasalarda neyin suç olduğu bellidir, Tübitak'ı ve Pardus'u bitiren AKP'nin yönetim değişikliğidir demek halen çok şükür suç filan değildir. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü çerçevesindedir. Tehdit, hakaret gibi şeylerdir suç olan.

"Kullanıcı kaybediyoruz tartışma çıkınca" açıklaması ise ilk samimi ve tutarlı savunma sansür için yapılan. Evet biraz "kaybedebilirsiniz", "çıkarınıza uygun" olmayabilr gerçekten de. Öyleyse bir dolu "lame" siteden bir farkınız kalmaz, 10 Kasım'da da "anıyoruz özlüyoruz" muhabbetinizi kendinize saklayın bir zahmet. Ülkenin altı üstüne geleli daha 1.5 yıl olmuş, ne canlar gitmiş, ne rezillikler ortaya saçılmış TeknoSeyir hala iktidar karşında tir tir titreyip Tübitak gibi bir kurumun "halledilmesi"ni bile gizlemeye ortak olmak peşindeyse istikametiniz tozlu raflardır kusura bakmayın.

İnsan sevdiğini eleştirirmiş, bir tane düzgün site var bu alanda, kayıp vakalardan biri olmasını istemiyoruz TeknoSeyir'in.

BeğenFavori PaylaşYorum yap