attrib işlem komutu (USB de olup okunamayan dosyaları bulma)

attrib işlem komutu (USB de olup okunamayan dosyaları bulma)

Şimdi bu inceleme mi arkadaş demeyin. Akışta kaybolmasın istedim. O yüzden inceleme olarak yazıyorum.
Benim harici disk dolu olmasına rağmen içindeki dosyalara ulaşamıyordum. Buraya da yazmıştım. Bir arkadaş komutlar yazmıştı. Uyguladım ancak başarıya ulaşmamıştı.
Sonra başka kaynaklardan komutu buldum. Biraz farklıydı. Uyguladım gayet başarılı oldu.
Benim gibi #Teknocahil arkadaşlara da bir faydası olur diye paylaşayım dedim.

İşlem sırası şöyle;

a) ÇALIŞTIR’a cmd yazın ve ENTER tuşuna basın.
b) Komut istem sayfası açılacaktır.
c) Komut istemi ekranına aşağıdaki komutu yazın.
(Komuttaki E: USB’ye atanan sürücü ismidir. Bunu kendi biilgisayarınızdakine göre düzenlemeniz lazım. Belgelerime tıklarsanız sürücünüze atanan harfi görebilirsiniz. Bu sizde E, D,F,J gibi bir harf olabilir)

Komutu yazarken parametreler arasında ki boşluklara dikkat edin yoksa çalışmaz. Komutu uyguladıktan sonra ENTER tuşuna basın.

attrib -H -R -S /S /D E:\*.*

d) Attrib komutu ile kullanılan parametrelerin anlamı şu şekilde:
-H Dosyalardaki gizlilik özelliğini ortadan kaldır
-R Dosyalardaki sadece okunabilir özelliğini kaldır
-S Dosyalardaki Sistem özelliğini kaldır
/S Yukarıdaki parametreleri tüm dosya, klasör ve alt klasörlere uygular
/D İşlemi klasörlere de uygular
E: USB sürücünüze windows tarafından atanan sürücü ismi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Gökhan @gkhn

    "Amaaan kim uğraşacak şimdi komutlarla" diyenler için bir yazılım: Attribute Changer.

    http://www.petges.lu/home/download/

    Kurduktan sonra bir dosyaya veya diske sağ tıklayıp "Öznitelikleri değiştir..." seçeneği ile birçok özelliğini değiştirebilirsiniz, simülasyon modu da var.

  • Agah @agah

    akşam eve gidince bir deniyeyim.

  • KirbiT @kirbit

    Merak ettiğim birşey var, android telefonu usb kablo ile bağlayarak root atılmadan göremeyeceğimiz dosyalara bu şekilde erişebilirmiyiz acaba? 😀
    Düzenleme: Dizin bir harf adından oluşmadığı için olmadı yada ben beceremedim 😀

  • Agah @agah

    denedim ama sanırım benim harddisk bilgisayarım'da hiç gözükmediği için işe yaramadı yol bulunamadı dedi. başka bir harddisk takıp sürücü ismini öğrendim ama yemedi. harddiski takınca ses çıkıyor ve donanımı göster kısmında harddiskin ismi gözüküyor.

    • Agah @agah

      derken sorunu çözdüm, zamanında (yıllar önce) mac dosya formatında formatlamışım. yalnız windows'un dosya formatını bile göstermeyip, yeniden formatlamaya bile izin vermemesi saçmaymış.

  • homosapien @biggestliar

    @Manik depresif sorun çok güzel bir soru ama cevabı çok karmaşık. Bu siteyi takip ettiğine göre muhtemelen böyle kod, çevrim, portlama gibi şeylere en azından aşina olduğunu düşünüyorum. Cevabına gelince; Öncelikle imkansız değil ama hiç kolay da değil. Çünkü; windows aynı işletim sistemi gibi görünse bile bazı farkları vardır, Öncelikle erişmek istediğin klasör hangisi? bu windows için önemli bir soru, neden? windows 7 mantığıyla düşünürsek, appdata klasörüne mi erişeceksin yoksa system volume information gibi bir klasöre mi erişeceksin? Appdata gibi layer6 seviyesinde bir klasöre erişeceksen bu daha kolay ama system volume information gibi layer 3 (derine indikçe çekirdeğe doğru gider ve gittikçe zorlaşır ve kodlama C#'dan 0 ve1 'lere doğru derinleşir) seviyesinde bir klasöre erişmek istersen bu gerçekten zor. çünkü layer6 seviyesinde bir klasör sadece windows içinde çalışan programların çalışmasını etkiler, ama system volume information seviyesinde bir klasör tüm sistemi çöketir hatta windowsun mobil işletim seviyesi mantığıyla düşünürsek, gittikçe derine doğru (layer 2 seviyesindedir bu klasör, yani temel klasör gibi düşün) bir erişim cep telefonun hard break olmasına (yani nand flash'ın çöp olmasına, dolayısıyla telefonun çöp olması) bile neden olur bu yüzden bu tarz klasörelere erişimin windows tarafından engellidir. Ama temel bir cevap vermek gerekirse evet mümkündür ama cep telefonunu system kullanıcısı moduna alman gerekir (android'deki root kullanıcısı). bu işlem karışık kodlama ve güvenlik yazılımı olan SAM'ı bozman demektir. Gel Gelelim tüm bunları yaptın ve "atribute" komutunu çalıştırdın,bazı güvenlik protokollerinden dolayı çalışmama imkanı vardır (denemediğim için sesli düşünüyorum buarada). Nedir bu protokoller? Daha önce başına hiç geldi mi bilmem, bilgisayarına harici bir sata HDD takarsın (USB cevirici ile) format atayım dersin ama atmaz.... allah allah niye atmıyor bu? denersin hata verir, halbuki bilgisayarına usb'den arkadaşının bilgisarındaki HDD'yi sökmüş takmıssındır atması gereklidir aslında. Sebebi içinde daha önce window kurulu bir disk olduğunu (windows klasörü silinse bile) MBR'de ki windows çekirdeğinin oluşturduğu kayıtları görür ve kardeşini silmek istemez.. bu tarz güvenlik protokollerinden bahsediyorum.. Biraz uzun oldu ve kafa karıştırıcı oldu ama sorduğun sorunun OLUR yada OLMAZ gibi net yanıtı olamayan çok derin bir soru olması yüzünden. cevap böyle oldu..
    saygılar

  • homosapien @biggestliar

    Rica ederim. Keşke yardımcı olabilseydim ama senin sorduğun soruyuda bilgisi olmayan biri zaten soramazdı..

  • Asaf Duru @asafduru

    Bir soru daha sorayım o zaman. Biraz cahilim bu konularda kusura bakmayın. Peki bilgisayara format atmak için windows kurulum dosyalarını flash diske atıyoruz. Peki teorik olarak bile olsa bu dosyaları sildikten sonra flash diski formatlayamama ihtimali olur mu?

  • homosapien @biggestliar

    Bu da güzel bir soru. Flash disk olduğu için her zaman formatlaya bilirsin. Burası önemli "FLASH DISK" olduğu için... çünkü flash disklerde engelleme flash disk üzerinden yada flash disk'in mbr'sini kontrol eden başka bir yazılımla engellenir (yazılımı aşmak bilen biri için çok kolaydır, ama flash disk üzerinden bir butonla engellemeyi hiçbirşey aşamaz. Çünkü mekanik bir engel söz konusdur orada). Ve windows üzerinden flash disk'e format atarken USB sürücüsünü kullanır ama disk'e format atarken kuzey köprüsü üzerinden sata (yada ide) kontrolcüsünü kullanır. Bu yüzden USB'de kurulu olan bir windows'a format atarken windows güvenlik protokolleri çalışmaz. Eğer herhangi bir flash disk'e bu yüzden format atamadı isen, %99.9999 virüs almışsındır ve o virüs flash disk'in MBR'sine yerleştiği içinidir (eğer mekanik olarak kilitlenmemiş ise). Bu durumda dos ortamında atabilirsin yada linux platformunda atabilirsin, yada iy ve temiz oldupuna emin olduğun bir bilgisayada virüs taraması yapıp silmeyi deneyebilirsin.

  • bdivrik @bdivrik

    bu işlemden sonra *.exe diye arama yaptırıp klasör ikonu olan uygulama dosyalarını silersen kesin çözüm olur 🙂

  • Kayrakli @kayrakli

    sürekli flashlarla uğraşan biri olarak üstteki komudu .bat dosyası yaptım, flashın içine atıp çalıştırıyorum. en kolay çözüm.

Tüm blog yazılarını gör