Türkiye'de oyunlar neden pahalı?
Türkiye'de özellikle konsol oyunları çok pahalı. Bu pahalılığın nedenlerini, yurt dışından örneklerle tartışıyoruz.
Türkiye'de özellikle konsol oyunları çok pahalı. Bu pahalılığın nedenlerini, yurt dışından örneklerle tartışıyoruz.
Son bir saat içinde 17 ziyaretçi, 43 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
vidyoyu izlemeden önce düşüncemi söyleyeyim aç gözlü satıcılar ön saflarda.
Fiyatları Türkiyedeki alım gücüne göre ayarlamaları gerekli.
Witcher 3'te olduğu gibi 60 dolarlık oyun 60 TL olmalı. (İzlemeden yazdım 😀 )
@gamsizm @hkellecioglu zaten 170 lira hala birde kargo mu istiyorlar??
@cantugsahiner nerde 🙁
üç adet video çekiyor..
Yaptı işte CD Projekt RED. Witcher 3 59 liradan satıldı. Şu an 69 TL. Steam'in vs bölge kilidi koyduğunu unutmayın. Yine farklı ülkelerde birçok oyunun 59 Euro altına satıldığını biliyoruz. Millet keşfedip oralardan almaya başlayınca bölge kodu geldi.
60 dolar-60 euro-60 TL işi bence hayal,witcher'ın firması insiyatif almış olabilir.
ama 60 dolarlık oyunun buraya 75-80 dolara gelmesi saçmalık,en azından doğrudan 60x3 TL olarak gelsin indirim sağlanamıyorsa.
Siz Türkiye dağıtımcılarının hepsiyle konuşuyorsunuz sizin bilmeniz lazım "bu neden pahalı".
@gamsizm : Ben burda kime küfredicem ?? 😀
bu dediğiniz yıllardır rusyada yapılıyor özellikle dijital satışta kesinlikle olması gereken bir şey bence
9:23 te ben yerlerde 😀
benim de dikkatimi çekti 🙂
Ne ucuz ki?
kaçak alıyoz yapcak bişi yok sozumu kımse ne duyuyo ne dınlıyo şimdi biz protesto etsek almasak o kadar sırf oyun satmak için adamlar iş yerleri acıyolar onların ekmegınede balta vurucaz felan harbi sesi dinletebilen bı adamın lafını gecırmesı lazım
Türkiye'de ucuz oyun için pc tarafında steam indirimleri konsol tarafında spotçular ve ikinci el gerisi traş.
benzer bı dosya konusunu telefon fıyatlarındada yapmak lazım-adam ıdol 3 5.5" modelı 1600 den satıyor xperia m5 i 1500 den yurtdısı fıyatlara bakıyorsun m5 barız cok daha pahalı-yetmıyor operator m5 ın tarıfesını daha pahalıdan satıyor alcatel daha ucuz hatta m4 aqua sevıyesınde-bıde su var-telefon 1000 den cıkıyor dıs 1000 den satmaya baslıyor tarıfeyı ona gore ayarlıyor 2 ay sonra telefon 800 e grey arkette 700 e ınıyor ama dis fıyatı deyıstırmıyor? bu konuda ıncelesnmesı sart @gamsizm @hkellecioglu
@gamsizm duvardaki kağıt mı yoksa panel mi? güzel bir dekor olmuş.
Birde bu var tabi taraftar alır mantığıyla yapıştır 290 ₺ yi 😀
PS4 ile dijital yada kutulu oyun alıp satarak 10-15 oyun alıp sattım. Verdigim toplam para 30-40 lirayı geçmez.O da ya kargo yada havale parasıdır. @gamsizm dediği dogru. Bu fiyatlar kardeşlik ve 2.el gibi başka yerleri büyüttü.Yalnız şöyle birşey var. 59 tl olsa bile ben yine kardeşlik yapar oyunu alır oynar satarım. Hem orjinal alıp oynamanın vicdani rahatlıgı hemde cebimden cıkan para 3-5 lira. Enpara hesabı yapan var havaleye de para vermemek için.Yani her durumda zor gelişir bu oyun piyasası. Benim gibi düşünen çok oldugu için bu kadar 2.el ve kardeşlik var.
murat abi purple sunday'i kafadan mı salladın yoksa daha önceden biliyor muydun? http://www.alz.org/maryland/in_my_community_59005.asp
Kafadan atacağım bir şeyin tutmaması mümkün değil bence. Şaşırmadım.
@gamsizm
Guzel bir konuya deginmissiniz ama bazi konular da size katilmak mumkun degil.
60 dolar yada 60 euro olan bir oyunu 60 tl ye satamaz hic kimse, ornek verdiginiz oyun su an zaten Hollanda da 25 euro ya dusmus durumda PC icin, kaldi ki Hollanda dan cok daha ucuz olan ulkeler var oyun konusunda.
Global bir dusus olmadan siz kafaniza gore retail fiyat bicerseniz cebinizden odersiniz, cunki o fiyatlari oyunun genel dagitimcisi belirler.
TL'nin alim gucunu Euro yada Dolar seviyesine cikarmadiginiz surece o sekilde bir duzen olamaz, oyun firmasi 60 euro ya sattigi bir oyunu Turkiye de 60TL ye satarsa yarin Japonya da o zaman ben de 60 Yen den istiyorum demeye hakki olur.
60 yen = 48 cent / 1.4 TL
G. Kore kronu gibi daha dusuk birimleri saymaya bile gerek yok (0,002 krs)
Ayrica 60 dolar olan bir oyun ingiltere de 60 pound olarak cikmaz yaklasik 35-40 civari olur.
Oyunlarin bu kadar pahali olmasindaki sebeplerden birisi vergiler, digeri de doviz kurlari.
Bundan bahsetmissiniz ama bu konuyu yani doviz kurlarini anlamaya calisirken "Bizim para niye degersiz, niye euro/dolar gibi degil" gibi dusunmek yanlis bir algi yani devletler cikip "Hadi ben 1 TL 1,5 euro olsun diyorum hayirli olsun" diyemez, paranizin degerini: uluslararasi alim gucu, ic ve dis borclariniz, kaynaklariniz, menkul ve gayri menkul kiymetler gibi degerler belirler.
Cunki borsa globaldir yani paranizin degerini siz belirleyemezsiniz, yukseltip alcaltabilirsiniz ama donem sonunda yaptiginiz hatalarin bedelini siz odersiniz.
Siz 1 euro yu 1 tl yaparsiniz evet ama ticaret yapan ulkeler de 1 litre mazotu 10 euro yapar o zaman, yada 1 ton komur yada celik akliniza ne gelirse.
Oyle bir hale getirirler ki sizi paranizdan kus yapip ucururlar...
Cin gibi ulkeler pazari kontrol etmek icin dolar rezervleri biriktiriyorlar, arada bir tehdit ederler falan salariz paralari kamyonlarla, trenlerle diye.
Bunun sebebi yukaridaki gibidir, gelirler sizden 1 kilo findigi 300 dolardan alirlar, sizi dolarla sisirirler.
Sizin gibi 10 ulke dolarla sistigi zaman o para yerinden kalkamayacak kadar agirlasir, su cekmis kagit mendil kivamina gelir.
Bunu Japonlar iyi bilirler 🙂
Cok karmasik ve ekonomistlerin daha iyi aydinlatabilecegi bir konu ama kisaca anlatirsam:
Sizin 1 TL ne alabiliyorsa global pazarda, sizin paranizin degeri o dur. Ayni sekilde 1 TL'ye sizden ne alinabiliyorsa yabanci paranin degeri de o dur.
Oyun firmasi size 60 TL ye oyun satip bunu 60 euro gibi kullanamadigi surece boyle beklentiler yanlis olur.
"Adamlar yapiyor, istenirse olur" demek yanlis onun sebebini baska aramak gerekir.
Bir de PC oyunlari konsol oyunlarina gore cok daha hizli deger kaybederler, yurt disinda da boyledir hatta bazen ciktiklarinda bile daha ucuz olabilirler.
Mesela ElderScrolls online PC de daha ucuz cikmisti yada daha taze olan Just Cause 3 su an retail olarak 35 euro PC icin, PS4 ise 55 euro.
@ameledervis Witcher 3 TR'de dünya ile aynı anda çıktı ve fiyatı 59 TL idi. Firma daha az kar etti elbette. Satamaz gibi laflar etmenin anlamı yok adam sattı. Bir daha satar mı sorusunun cevabına bakmak lazım. Zarar etmediklerini biliyorum. Ama konsolda satamadılar. Oyun firması PC oyununda daha çok fiyat kırıyor. İngiltere bizi ilgilendirmiyor. Ben oyunu ABD'den alırken Dolar kurunu dönüştürüyor Steam. İthalatçım da Avrupa'dan Euro olarak ülkeme getiriyor. Geri kalan para birimleri konu dışı.
Kaldı ki bizim beklentimiz PC'de olduğu gibi konsol oyunlarının da 59 Euro olarak satılması. Videoda bunu da söyledik ama izlenmeden yorum yapılmış.
Öyle olacağına Türkiye'de sistem yok. Her alanda bir sistemsizlik, bir düzensizlik, bir kaos hakim. O zaman da böyle istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor işte. Şikayet etmemek lazım.
@gamsizm
Izlemeden yorum yapmadim hocam, siz tamamini okumadan cevap yazmissiniz saniyorum.
Musadenizle eksik yada yanlis anlasilmalari duzeltmek isterim.
Oncelikle sunu yazmissiniz...
"Ben oyunu ABD’den alırken Dolar kurunu dönüştürüyor Steam. İthalatçım da Avrupa’dan Euro olarak ülkeme getiriyor. Geri kalan para birimleri konu dışı. "
Ama...
Euro ve Dolar ile TL'nin denk olmasini istiyorsunuz, yada ben yanlis anladim.
Ideal bir dunyada TL olmasini istiyorsunuz demissiniz, ama dunya da bir Turkiye yok ben de o yuzden diger para birimlerinden bahsettim.
"https://youtu.be/AzO6g97DGwc?t=93"
Bir firma dunya'nin neresinde satis yaparsa yapsin kendi ulkesinde de vergi oder, tekrar yaziyorum Witcher 3 Turkiye de o fiyatla satilmissa yani ilk ciktigi zamandan beri.
Firma caktirmadan Turkiye ye iltimas gecmis demektir, baska bir aciklamasi olamaz.
Kar edip etmedigini bilmek gerekir bu konuyu anlatabilmek icin, o da cok zor.
Ama fiyat dusmesini genel olarak dusunursek, oyun firmalarinin tamami masraflarini ve belirledigi kar marjini cikardigi zaman fiyat kirmaya basliyor haliyle o yuzden bir sure sonra ne satilsa kar anlamina geldigi icin tabii ki zarar olmuyor ama bunu cikistan itibaren yapan bir firma nasil yapmis o bana gore bilmece.
Tabii ki oyun fiyatlarinin ucuz olmasi hepimizin istegi...
PC oyunlari ile konsol oyunlari hic bir zaman dengede olmadi, bu Turkiye ye ozel birsey degil.
Bazi firmalar es fiyattan cikariyorlar ama yine PC oyunlari en hizli deger kaybederler, Avrupa ve Amerika da konsol oyunlarinin 2. el de ciddi bir piyasasi mevcut bunun sebebi orjinallerin fiyatlarinin uzun sureler yuksek kalabilmesi.
Bunun Turkiye yi etkilemis olmasi da normal, tabi bahsettiginiz fiyat anormalliklerinin arkasinda ne oldugunu bilmek zor.
"Hayat pahalı, insan ucuz"
Uncharted'ları oynayıp büyük ihtimalle PS4'ü ya satacağım ya da PC ile takas edeceğim. Sırf Uncharted için aldım konsolu ancak oyun fiyatları aşırı pahalı. Just Cause 3 Steamde 89 TL iken 230-240 TL'ye PS4'te satılması inanılmaz. Artık yeter demeye başlıyor insan.
pc gore pahallı evet ama her cıkan oyunu cıkar cıkmaz oynamak zorunda degılız ındırımlerı beklemek lazım.kardeslıkte yapılınca zaten yenı oyun 30 dolara gelıyor.tr den oyun almak zaten konsola en buyuk hata.ben ne zaman pc ısıne gırsem daha zararlı cıkıyorum parcalar yuzunden.bı parca alıp 2 3 sene degıstırmeden duramıyorum.
Dolar 5 lira olunca oyunlar 300 lira olacak %49'u verirken düşünseydiniz.
paralel olayların videosunu beklemeye başladım 😀
@gamsizm böyle sohbet yayınlarında televizyon yüksekte dursa ve arada uygun geometride bir masa olsa çok daha güzel olur bence. ya da imkan duvara monte halde duran ikinci bi tv kullanabilirsiniz. sohbet yayınları orada olur. incelemeler diğer uzun masada vs. kucakta klavye falan hoş görünmüyor.
Rusya yıllardır oyunları Amerika ve Avrupa fiyatlarının yarısına, bazen de 3'te 1 fiyatına alıyor. Kimse de söz edemiyor çünkü "warez ülkesi" dediğimiz Rusya'nın bile oyun sektörü bizim katbekat üstümüzde. Çakallık yapıp Rusya'dan almaya kalktığında da alamıyorsun VPN olmadan.
Murat Gamsız'ın dediği gibi, sen ülkende oyun piyasasını büyütecen ki adamların karşısına çıkmaya yüzün olsun ve "gel şu oyunu Türkiye'de xx fiyattan satalım" demeye hakkın olsun. Witcher'da, geçen sene Call of Duty Advanced Warfare'de olduğu gibi istedin mi oluyor işte. Ama sen çıkıpta oyunları 200TL+ fiyattan piyasaya sürersen, bende PC'de gider crackli oynarım, konsolda da ya başka ülkenin PSN'inden yada kardeşlikten alırım. Bu devran böyle döner, Türkiye'de oyun satışları da hiçbir zaman hiçbir firmayı tatmin etmez. Şuan için TOGEB'in çabalarından istediğimiz gibi bir sonuç çıkmaz ise, bir sonraki adım Ubisoft, 2K, Electronic Arts gibi firmaların Aral ile sözleşme yenilemelerine engel olmalıyız. Bu konuda birşeyler yapıp oyun yapımcılarına sesimizi duyurmalıyız. Aral bütün büyük firmaların resmi distribütörlüğünü elinde bulunduruyor. Haliyle Aral'ın izni olmadan ondan daha düşük fiyata satamıyorsun çünkü Aral resmi distribütör. PlayStore konusu farklı. Orada Aral ile TTNET'in özel bir anlaşması var bazı oyunlarda insiyatif alabilyor.
Benim şuan asıl merak ettiğim Voidu. Acaba onlarda mı Aral ile özel bir anlaşma yaptılar? Çünkü bazı oyunlar Steam'in yaz indirimlerinde fiyatları kadar cazip olabiliyor. Aral'ın izni olmadan bu denli indirim yapamazlar. Aral'ın eli o kadar büyük ki, Steam TL'ye geçtiğinde ucuza satılan oyunları bile firmalarına baskı yaparak kendi istediği rakamlara çektirebildi. Aksi taktirde yapılan sözleşmeye aykırı davrandığı için çok ciddi tazminat ödeyebilir oyun firmaları. Bu sebeple oyun yapımcılarının bir şekilde bir sonraki anlaşmayı Aral ile yapmamalarını sağlamalıyız. Yoksa %6 ÖTV ile, gümrük vergisiyle falan olacak işler değil bunlar. Tüm oyunlar 250 TL olsaydı tamam ÖTV ve gümrük vergilerini kalkarsa olabilir ama fiyatlar oyundan oyuna değişiyor. Sadece vergilerle açıklanamaz bu durum.
Ben yurtdisinda yasiyorum fiyatlarda yanlislik var ps4 vex0ne oyunlari 69.99€ PS3 vexbox360 oyunlari 59.99€ ayrica psn den digital alirsan oda 69.99€ Tabu pc oyunlarida 59.99€ digital oyunlarda Ayni fiyat sadece just cause3 oyunu 49.99€ Su an pcde kisacasi burdada oyunlar pahali sadece fiyatlar sabit bilgilendirmek istedim
Amazon US ve DE rakamlarını paylaştık. 59 Dolar.
Bu 260 TL furyası yeni başladı. Digital oyunlardan vergi alınmadığı halde neden fiyatların Türkiye de ki uçuk mağaza fiyatlarından belirlendiğinin de sorulması gerekiyor. Durun ben söyleyeyim store fiyatları olması gereken fiyattan belirlenseydi mağazadaki oyunların satış miktarı düşerdi. Peki TR digital mağazasındaki fiyatların yüksek tutulmasına kim sebep oluyor? Dikkat ederseniz fiyat dengesizliği aynı store da olduğu gibi mağaza satış fiyatlarında da geçerli. Hangi oyunların fiyatlarının yüksek tutulacağı da çok iyi biliniyor. Oyunun mağaza satış fiyatı ile psn store satış fiyatının hemen hemen eşit olması gerekir yani olması gereken fiyat 190 tl olarak belirlenirse mağazada da o fiyattan veya biraz daha pahalıya satılması gerekir. Fakat bu bazılarının işine gelmez. Doğal olarak store fiyatı da TR için fazla belirleniyor. Dikkat ederseniz bu sony oyunlarında geçerli değil. Sony kendi oyununu 190TL ye satıyorsa diğer firmaların oyunlarını da en fazla 200TL den satması gerekir ki sony oyunları store da neyse mağazada da aynı fiyattan satılır. Bu fiyatlara kim müdahale ediyor? Birilerinin bu konunun üstüne gitmesi gerekli. 260 TL nedir insaf durum mağazada daha vahim 290 TL ye satılıyor. Hatta bazı oyunlar 300TL ye satılıyor. Ayırca bir örnek daha rainbow oyunu pc de 180TL ye satılıyor fakat aynı oyun ps4 te 290TL. PS4 oyununa Ötv de eklesen sony nin karını da eklesen 110 TL lik fark oluşmaz.
Endonezya PSN diye bir gerçek var. Üye oluyorsun, giriyorsun enpara kartını sonra en baba oyunlaf gelsin sana 50-60-70TL ye. Daha bugüne kadar bir tane oyuna 100TL den fazla vermis degilim. Enparadan 25TL iade almam da cabası.
benım arkadas 10 tl ye getırıyo nerdeyse oyunları endonezya psnden 4 tane enpara card ve kardeslıkle 2 tane onla esınde arkadasıda aynı sekılde para ıadelerıyle sw yı bıle 10 - 20 tl ye aldı
genelde her ulkede bı standart var 60 dolar cıkıs fıyatı.tr de 230 - 260 - 210 oyununa gore.beyzbol falan oldumu 175 te oluyo satılmaz dıye.bızım ulkede 200 se fıyat hepsının ozaman 200 den cıkması lazım oyunun satma olasılıgına gore kazıklıyolar.fıfaysa daha pahallı, nhl se daha ucuz. @gamsizm
1 sene geriden takip edin, hem donanımdan da kar etmiş olursunuz 🙂 Şimdilik yapacak fazla bir şey yok, su yolunu bulur 🙂
asıl problem bizim gelir düzeyimiz düşük. oyuna para verecebilecek çok kısıtlı bi kitle var.
anlatım bozukluğu olmuş başlıkta. doğrusu "Türkiye'de oyun fiyatları neden yüksek?"
dikkate aldığınız için teşekkürler @gamsizm
Eğri oturup doğru konuşalım 900'tl maaş alan bi insan 200'tl'ye nasıl oyun alsın be kardeşim sizde normal birşeymiş gibi bunu öne sürüyorsunuz ya ona kafam basmıyor. abd'de işçi saatleri genelde 8'dolar civarı haftada 40-45 saat çalışan adam aylık ortalama 1300'dolar civarı para kazanıyor diyelim. Şimdi 1300 dolardan 59'dolarlık harcama yaparsanız pek koymaz ama 900'liradan 200'tl çıkarırsan o zaman büyük bi fark olur. Bu şekilde bi hesaplama yaparsanız daha makbule geçer. Avrupada inşaat işçisi ortalama aylık 3000'euro para kazanıyor gidip nasıl 59€x3 bize uyar diyorsunuz aydınlatın lütfen.
Bizde o açığı taksit kapatıyor. ABD'de taksit yok. 59x3 bize uyar demiyoruz. Şu an rakam 85x3 civarında. En azından bunu düzeltmeliler. En başta söyledik daha ilk cümle, oyun fiyatlarının yüksek olmasının sebebi Türkiye'de yaşamamız. Yani fakir olmamız.
Avrupa'da hangi inşaat işçisi aylık 3000Euro kazanıyor? İnşaat işçisinin maaşının bankacı, öğretmen'den yüksek olduğu bir ülkeyi bilmek istiyorum.
Konsol'un pahalı olmasının sebebi de konsol sahiplerinin oyunları almaya mecbur olması. PC sahipleri mutliplayer düşkünü değilse oyunu korsan olarak edinip oynayıp sonra unutabiliyor. Ama şu an ne PS4 ne de XB1'da bir jailbreak yöntemi olmadığı için muhtaç olan adamdan sömürebildiğim kadar sömüreyim diyor.
Ki PS Store'da gördüğünüz 209 lira fiyatlar iyi, CoD BOIII D&R'da 279 lira gibi bir fiyattan satılıyordu sanırım. Evimde bağlı olan su,elektrik vs. şeylere aylık o kadar fatura ödemiyorum ben 🙂
ps4'ün varsa en güzel çözümü, indirim kovalamak.
pes dışında hiç bir oyuna ilk çıkışındaki liste fiyatını ödemedim.
biraz geç oynamak dışında sorun da yok. 260 TL ye assasins alsam herhalde kendimi atarım 🙂
fiyat pahalı olmaz, oyun pahalı olur. işte bunlar hep türkçe.
Mart 2015'de Rekabet kurulu tarafından Aral,Bimeks,D&R,Teknosa,Vatan 'a bilgisayar ve konsol oyunlarını yüksek fiyattan satışa sunduğu gerekçesi ile soruşturma açılmıştı. Ne oldu acaba son durumu ? @gamsizm
Devam ediyor herhalde. Haber çıkmadı bir daha.
yayın harikulade olmuş. izlerken keyif aldım baya. tebrik ederim. düzen ve ışık harika.
bu yıl da 2015'de neler oynadık vb. bir bölüm çekilir mi acaba? @gamsizm
Burada patron kim ona bakmak lazım. Ubisoft, EA vs asıl patronlar. Kendi çıkarına uymayan bir işe ok demezler.
Steam olmasa PC pazarı hepten kötü olurdu. İndiirmlerden %75-80 hatta 90 olduğu zaman 10 lira civarına alabiliyorum oyunları. Hadi konsolda alsınlarda göreyim ben. Birde PCler konsoldan pahalı değilki. Aynı fiyata benzer güçte PC toplamak mümkün. Üstelik PC sadece oyun oynamak için değil içerikte üretebilen bir cihaz.
Son olarak 200 lira verilen bir oyunun türkçe olmaması ayrı bir komedi. Yasalarda zorunluluk var her satılan ürünün açıklaması olmalı diye. Altyazıları türkçe yapmak milyon dolarlar dönen bir sektöre koymaz.
Konsollar ile ilgili şöylebir yazı paylaşmıştım
http://teknoseyir.com/durum/380866
Türkiye de oyun fiyatlarının fahiş fiyatlarla satılmasının sebebi kesinlikle son kullanıcı değildir, onun orjinal oyun alması veya almaması kesinlikle oyun firmalarının türkiye fiyatlarını belirlemede gram etkisi yoktur.
Tek sorumlu aracı firmaların yüksek stok maliyeti ve kur yalanı ile fiyatı ve ceplerini şişirme üzerine ihtisas yapmalarıdır. İşletme olarak işleri zordur tabi ki tüm işletmeler gibi, oyun fiyatlarının türkiye şartlarına göre ve sırf buraya ait cd keylerle uygun fiyata satmaları konusunda isteksizliklerinin sebebini araştırmak lazım!
Guzel video su videoyu paylasin heryerde
Çok kafaya takılacak bir mevzu değil, torrentten indirip çatır çatır oynarsın. Firmalar 150-200 liraya oyun satıyor diye mecburen alacak halimiz yok
Aslında Türkiye'de oyunlar pahalı değil. İnsanların alım gücü zayıf. 1000 lira asgari ücret alan biri zaten evine konsol alamaz. Konsol alamayınca oyunda alamaz. Veya GTA 5 i çalıştırabilecek PC alamaz. GTA 5 de alamaz. Peki ne yapar, korsan oyun satan dükkana gider, verir 20 lira bilgisayarının kaldırabileceği 5 tane oyun kurdurur. korsana yönelir. Kimse zevkinden gidip korsan oyun, program veya işletim sistemi kullanmaz. Buna ayıracak parası yoksa napsın adam?
Devlet ve özel sektör çalışanlarına insan gibi yaşayabilecek kadar ücret verir. Sonra derki;ben sana yeterince ücret veriyorum, sen daha niye korsan alıyorsun diye canına okur. Ama ekonomi bu durumdayken korsan asla bitmez. Korsanın bitmesi hayal.
Aynen katılıyorum. Sonuçta oyun işi eğlence kısmında kaldığı için insanların maddi anlamda öncelikleri haklı olarak farklı oluyor...
5 yıl önce çekilen video: Türkiyede oyun fiyatları normal mi?
5 yıl sonra gelen video: Türkiyede oyunlar neden pahalı?
@teknobeygir
Bende zaten 59 dolar uzerinden vergi veriyor demedim yani bu sekilde anlamaniz icin yaziyi tam okumamis olmaniz gerek.
Orada demek istedigim 20 dolara da satsa yine de kendi ulkesinde de bunun vergisini verecegi yani gelirinden kayip olacagi idi.
Yine yaziyorum Imkansiz degil, elbette yapilabilir uygun fiyat ama surumden kazancin ciddi boyutlara ulasmasi lazim ki bu da yine yeter sebep degil GTA gibi devasa satis rakamlarina ulasan oyunlarin fiyatlari uzun sureler sabit kaliyor.
Rusya ornegi verilip durulmus bir kac yorumda ama Turkiye'nin Rusya kadar oyun alicisi yok, ayrica vergiler yine Rusya daki kadar dusuk degil.
Yine sadece Steam gibi bir kac satici da bu fiyatlar mevcut ki onu da makasliyor zaten Steam yavas yavas.
Bir de PS4 ve XBox oyunlarina bakin bakalim rusya da nasilmis yada konsollarin kendisi ne kadarmis.
*Arada bir kac ucuz konsol oyunu olabilir.
Yani bir ornegi kriter gibi sunabilmek icin bunun daim olmasi ve her alanda olmasi lazim.
Oyun firmalari Rusya da warez var gelin biz bunu orjinal olarak sunalim diye dusunselerdi ilk hedef Cin yada hindistan olurdu.
Her 100 kisiden biri alsa yine rusyadan cok oyun satilmis olurdu oralarda.
Bitirmek gerekirse, oyun fiyatlarinin dusmesi icin bir cok etken gerekiyor, sadece Turkiye icin degil butun dunya icin boyle.
Turkiye de fiyatlar daha dusensiz ve karisik ona zaten benim de bir sozum yok.
Videonun özeti şu lafta saklı "Gergedan daki sineksin" : )
Biz daha oyuncular olarak kendi içimizde anlaşamıyoruz, kaldı ki firmalara nasıl derdimizi anlatalım. Yorumlara bakıyorum bazıları yazmış, 1 dolar = 1 TL olur mu öyle şey! Yahu sana ne! Cd Project Red para kazanamadı mı? Firma çok prim yaptı, Witcher 4 çıkarsa dünyanın en çok satan oyunu olacak göreceksiniz, sırf firmanın kazandığı itibardan dolayı. Şimdi Uncharted 4 30 TL'ye çıksaydı eminim birileri 30 TL'ye oyun mu olur derdi.
Türkiye de Oyun sektörü bence önümüzdeki yıllarda çok daha büyüyecek
Kur eşitleme saçma geldi bana, aradaki farkı kim ödeyecek?
CD Projekt saçma bulmamış. Maliyetin CD key üretme maliyeti olduğu durumlar var.
adam 150 tl den satsa 1000 kopya satsa edıcegı kazanc 150k ıse bunu 60tl den satıp 5000 kopya satsa kazancını 2 katına cıkarır-sonucta bıtmıs bı urun ve bu pazardan toplayacagı cıraoıle alakalı-nıteıkm korsan oranı yuksek yada gelır duzeyı dusuk ulkelerde bunu sıklıkla yapıyorlar bızde nıye olmasın
Korsan kullanım yüksek de steam indirimleri sağolsun millet %75 indirimlere burun kıvırır hale geldi. Çok hastası değilse oyunu çıktığı gün alan pek kalmadı. Rusya ve Çin'deki potansiyel de yok bizde. 60tl kulağa hoş gelse de satın alacak o 5bin kişiyi bulabileceğinden pek emin değilim. @cryzboy43
pes kac tan cıkıyor heryıl yurtdısından kactan cıkıyor-demekkı fırma ıstese yapabılır-musterı kısmı oyunla alakalı kotu oyun kac para olursa olsun satması zor
Sorun alım gücünün dikkate alınmaması. Almanya'da asgari ücret net yaklaşık 1000 Euro, asgari ücretle 60 Euro'dan 16 AAA oyun alınabiliyor demek bu. Türkiye'de asgari ücret düz hesap 1000 TL desek fiyatlardaki anormal istikrarsızlıklarla birlikte 5 AAA oyun belki eder, belki etmez.
Bizim elimiz ayağımız titreyerek, çoluğun çocuğun rızkını kumar masasına yatırıyormuşuz gibi aldığımız oyunları ve yazılımları Ulrich kardeşimiz çat diye alıyor. Oyuncu sayısı daha az olsa da aynı oranlarda orjinallik beklemek çok saçma. Kaldı ki oyun fiyatlarının düşmesi demek daha çok insanın gönül rahatlığıyla konsol alabilmesi demek. Bu fiyatlara rağmen Xbox 360'a 25-30 tane oyun almışım kullandığım 2 senede, fiyat politikası beklediğimiz gibi olsa oynayamasam da 100-150 tane almış olurdum muhtemelen. Ulrich kardeşimizin alım gücüne oranıyla uygun olarak Fallout 4'ün 62,5 TL olduğunu düşünün, kaçımız fiyatı biraz düşsün, yeni yıl kampanyasına girsin diye bile beklerdik? Euro-TL dönüşümü saçma görünse de mantıklı olan bu. Haydi 60 olmadı da 90 oldu, o da olumlu.
Güzel bir konuya değinilmiş, tek oyunlarmı derseniz artık herşey pahalı, hani kutulu oyunun yerinide digital tutmuyor, şöyle alalım raflara dizelim, e dizelimde hangi parayla 🙂
Açıkçası Türkiye şartları göz önüne alacak olursak bir oyun 200-250 TL fiyat çok yüksek çalışanların ortalama maaşı ve alım gücü ortada. İthalatçı şirketler bunu dikkate almak zorunda.
aslında burada sadece satıcıya yüklenmemek lazım bence birazda oyun severlerin fedakarlıkta bulunup orjinal oyun alımına yönelmesi gerek. Zira her üretici buna oyunda dahil fiyat konuşacağın zaman kaç adet alacağını sorar ve fiyatını belirleyen birazda budur , açıkçası aral fedakarlık edecek ucuzlatacak bizler fedakarlık edip pahalının ucuzu sayılan oyunları alacağız Türkiyedeki pazar büyüyünce Aral gidecek masaya oturacak ve diyecekki kardeş bana bu oyundan 50.000 lazım kaç para olur . @gamsizm çok haklı. Üretici için ne anlam ifade ettiğin çok önemli . Adama sorarlar ne kadar alıyonda ne iskontosu istiyon sen diye. Benim fikrim bu.
Merhabalar,
Yazı oldukça uzun olacak. Hem tüketici hemde satıcı bakış açısından bilgim ölçüsünde konuyu irdeleyeceğim.
Ülkemizde ortalama gelir düzeyi dolayısıyla satın alma gücü oldukça düşük. Hem gelir hemde tüketimde ağır vergiler söz konusu. Sadece oyunlar değil, hobi dünyasındaki tüm alanlarda aynı sıkıntılar var. Oyuncak, kitap, müzik, DIY, maket, bilişim hangi alana bakarsanız bakın, yurt dışında bizden daha yüksek gelire sahip ülkelerin vatandaşlarına göre her alanda alım gücü anlamında çok gerideyiz.
Bunların bir kısmı lükstür, bir kısmı değildir, konuyu uzun uzadıya tartışabiliriz. Ancak arabanızda kullandığınız benzinden tutun, evinize aldığınız ete kadar, süt ürünlerinden tutun kullandığınız elektriğe kadar yaşamın çok temel ihtiyaçlarında da tablo oldukça karanlık. Dünyanın bir çok ülkesinden daha pahalı elektrik kullanıyor, bununla üretim yapmaya çalışıyoruz. Dünyanın dört bir tarafından daha pahalıya et alıyor ve hatta alamıyoruz.
Tüm bu olayların didiklemeye başladığınız zaman kurların yükseliği, vergilerin sisteminini aşırılığı, gelir dağılımdaki adaletsizlik gibi vahim bir tablo ile karşılaşıyorsunuz. Bu sistem bir şekilde değişmedikçe veya esnemedikçe bazı şeylerin ucuzlaması gibi hayalleri kurmamak lazım.
Şunu unutmayın dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisinin içerisindeyiz ancak bu durum hayatlarımıza ne kadar yansıyor.
------------------------------------------------------------
Olaya satıcı yönünden bakmak için olayın o yönünün içerisinde olmak lazım. Bende bir hobi alanında ithalatçı ve satıcı olarak bulunduğum için kabaca anlatmaya çalışayım.
Bazı özel ürünler ithal ediyorsanız -bu oyunda olabilir, kitapta olabilir, müzik albümü de olabilir- sene içerisinde yaklaşık kaç adet ürün ithal edip satacağınız bellidir. Tabii ki varolan planlamalarda eksilme veya artışlar olabilir. Ancak çoğu zaman yıl içinde yapacağınız ithalatlar bellidir. Bir yıl içerisinde ithal edip müşterilerimize sunacağımız ürün adedini 100 olarak varsayalım.
Bu 100 adet ürünü satarak 1 yıl boyunca işimizi idare etmeli, tüm masraflarımızı karşılamalı , tüm vergilerimizi, çalışanlarımızın maaşlarını ödeyebilmeli, kendi geçimimiz için gerekli parayı kazanabilmeli ve bir sonraki sene yapacağımız ithalatların parasını şirketimizin kasasında tutabilmeliyiz. Bu noktada çalışanlarımızın maaşlarından tutun, dükkanımızın kirasına, muhasebecimizin ücretinden, vergilere kadar tüm giderlerimizi satacağımız bu 100 adet ürüne yansıtacağız.
Oyun sektöründe olduğu gibi adetler azaldıkça maliyetler çoğunlukla sabit olduğundan ithalatçı firmalar marjlarını yükseltmek zorunda kalıyor ve fiyatlar arttıkça artıyor. Siz fiyatı yükselttikçe satış azaldığı için bu bir kısır döngü haline geliyor. Yapacağınız şey, ürün yelpazenizi genişletip farklı alanlara da yönelip giderlerinizi daha da bölmek veya geçmişte bir çok firmanın yaptığı gibi o alandan çıkmak.
------------------------------------------------------------
Tüm bu hengamenin başlangıcı ürünü satın alma sürecinin başında başlıyor. Oyun sektörü için değil bir çok alan için konuşuyorum. Videoda @gamsizm söylediği gibi firmaların bir kısmı pazarı küçük görüyor umursamıyor, bir kısmı ise 70 milyonluk bir ülkenin alımgücünün düşüklüğü hikayesini anlamak istemiyor. Bu tarz firmaların tanımanın en iyi yolu temsilcilerinin her sene değişmesidir suçlu olarak distribütör firmayı görürler.
Öyle veya böyle ürünü ülkeye getirmek için el sıkışıyorsunuz. Adedinizi belirlediniz. Ürünün çıkış dönemi öncesinde parasını "peşin" olarak gönderiyorsunuz. Bir çok sektörde ithalatta parayı peşin ödemek zorundasınız. Farklı ülkelerde benzer şekilde çalışan firmalar ise farklı vadelerde mal alabiliyorlar. Ülkemizdeki çok az sayıda şanslı firma, uzun seneler boyu düzgün bir ticaret yaptıysa vadeli satın alma yapabiliyor.
Mal hazırlanıp yola çıktı gümrüğünüze geldi. Beyanname masrafından, eğer ürün bandrol veya özel kontrol gerektiriyorsa ilgili masrafa kadar ödeme maratonuna giriyorsunuz. Bunların haricinde dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz vergiden vergi ödeme "coşkusunu" da yaşıyorsunuz.
Önce ÖTV, arkasından ÖTV'li tutar üzerinden KDV'nizi ödüyorsunuz. Aslına bakarsanız Türkiye'deki KDV oranı kağıt üzerinde Avrupa ülkeleri ile hemen aynı standartlarda olsa da, uygulandığı alanlara göre oranlar değiştiği gibi ÖTV üzerine uygulanan KDV ile oranlar çok acayip yerlere gidiyor. Not. Eğer ek vergi ve ek koşullar varsa bunlarda eklenip KDV alınıyor.
Bu aldığınız malı memlekete getirdikten sonra peşin para ile satabilmeniz mümkün değil. Çeşitli vadeler söz konusu tabii ki valör dediğimiz kayıplarınızı fiyata yansıtıyorsunuz. Ürün eğer döviz cinsi ile getirilip TL satılacaksa, oynak kur olduğu dönemlerde bir de bunun için bir güvenlik marjı koymanız gerekiyor.
Sonunda fiyatlar bu hallere geliyor...
------------------------------------------------------------
Peki yurtdışı ile aynı fiyata satan nasıl satıyor. Her şey düzgün şekilde işliyorsa,bunun iki yöntemi var.
Videoda söylendiği üzere satıcı veya üretici firma size özel bir fiyat uyguluyor. Tüm işlemleri kuralına göre yaptığınızda dahi yine fiyatı uygun tutabiliyorsunuz ki, muhtemelen Witcher 3 bunun bir örneği diye tahmin etmekteyim. Bilkom Türkiye şartlarını anlatmak konusunda başarılı olmuş, kendilerini bir tüketici olarak tebrik ederim.
Bir diğer yöntem ise, ki Sony'nin PS için kendi oyun fiyatlarında bu yöntemi uyguluyor diye tahmin ediyorum., hem satın alma aşamasında bir miktar indirim alıyorlar, hemde pazarlama bütçesidir, reklam bütçesidir ellerindeki imkanların çoğunu ürünleri sübvanse etmek için kullanıyorlar.
------------------------------------------------------------
Ha bu durum düzelir mi derseniz bence düzelmez. Oyunlardaki ÖTV nin düşmesi bir miktar ucuzluk getirecek olsa da, ülkemizdeki firmaların giderleri bu denli yüksek oldukça yaşamak için marjlarını belirli bir seviyenin altına düşürebilmeleri mümkün değil bence.
Yerli yabancı her satış platformunu kontrol edip, eğer mümkün ise banka vesaire kampanyalarını kullanarak mümkün olan en ucuz fiyatlara satın alma yapmak. Veya ucuzlamalarını beklemek...
Selamlar
HC
Ekleme: Rusya fiyatları çok ilginç. O konuda yabancı dil bilenler bayağı ilgi çekici makaleler okuyabilirler.
Kısaca özetlemek gerekirse,
Rusya'da korsan kültürü oldukça gelişmiş. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi alım gücünün düşük olması. Tıpkı bizlerin gençliğinde olduğu gibi Rusya'da da korsan oyun yaygın ve resmi şekilde korsan oyunlar satılıyor. Ben yaşlardakiler hatırlayacaklardır - 40 yaş üzeri- eskiden kopya oyunlar ülkemizde kültür bakanlığı bandrolü ile satılırdı. Oyunun ne olduğunun önemi yoktu 1 CDlik oyun 5 milyon, 2 CD'lik oyun 10 milyon gibi fiyatlar vardı. Çok CD'den oluşan oyunlara mesela Baldurs Gate gibi pahalı denirdi.
Aynı durum yakın zamana kadar Rusya'da varmış. Bunların üzerine Rusya'da bankacılık sorunlu olduğundan ve sistem devamlı uluslararası piyasalardan boykot yediği için kredi kartı kullanımı çok sınırlı. Ancak oyunlara da aşırı talep olduğu bilinen bir gerçek.
Valve, Steam'in Rusya mağazasını açtığında tüm bunları gözönüne alıp ilk önce kendi ürünlerinde çok uygun bir fiyatlandırma sunuyor. Ayrıca çeşitli Rus perakende ve zincir mağazalarıyla anlaşarak Steam Wallet kartları satmaya başlıyor. Ülkemizde de örneğin bazı marketlerde Paypal kartları satılıyor örneğin mantık aynı. Bunlara önyükleme sistemi deniyor mesela kontör için kart alıp bunu telefonunuza yükler gibi Steam Wallet kartı satın alarak Steam hesabınıza yüklüyorsunuz. Valve kendi oyunlarında Rusya ekonomik gerçekliklerine göre özel bir fiyatlandırma yaparak Avrupa için konuşmak gerekirse Almanya'nın ardından büyük bir kar elde ediyor. Almanyada satılan oyunlar Rusya'nın 4-5 katı olmasına rağmen, nüfusun yüksekliği ve oyunlara talep bu durumu ortaya çıkartınca tüm büyük firmalar aynı yöntemi izleme başlıyor. Rusya haricinde, Brezilya gibi ülkelerde de benzer stratejiler uygulanıyor.
Bu örneklerden Türkiye için çıkarılabilecek sonuçlarda var....
iyi bari ürünler aslında ucuz biz fakiriz denmemiş 🙂 🙂 , angola paraguay vs. ülkelerde 10 tlye satıllıyor çoğu oyun bizim distribütörlerde iş yok.
Biz fakiriz oyunlar da pahalı.
abi,amd crimson a geçti solidworks(mühendislik yazılımı) çalışmıyor. Bütün bilgisayarlarda sorunu çözmek için saatlerce uğraştım sonra mecburen hepsini eski haline getirdik (win10dan win7 crimsondan amdye). bir kaç gün önce sorunu tesbit ettik atig6pxx.dll dosyasında sorun var. solidworks yazılımı 10.000+ tl kullandığımız ekran kartları 2000+ tl. 2-3 günlük mesai boşa gitti 4-5000tl . ne amd ne solidworks yapımcıları çözüm sunmuyor nette crack yapan adamlardan sorunun çözümünü öğreniyoruz. Sen ben fakiriz diyelim 200-300bin lira verip son sistem workstation kuran firmalarda mı fakir. Distribütör satar geçer pahalıymış ucuzmuş umrunda değil adamların. firmaya gidip indirim yapın bile demiyorlardır emin olun. Diyeceksiniz ki solidworksle ne alaka plastation kafeler asıl oyun alan firmalar her mahallede en az 5 tane var herbirinde 20 ps4 olsa 100 tane satış. Bir o kadarda kirayan yer var.oyunu sen 500 tl yapsanda alacaklar 1000tl yapsanda bir mahallede ps4 oyunu alan adam sayısı en fazla 10dur.Türkiyede distribütörde ps4 kafeye satış yapıyor. Olay bundan ibaret. Nezaman ki ps4 kafeye sattığın oyunun lisansı ile ev kullanıcısına sattığın oyunun lisansını ayırırlar o zaman ucuz oyun alırız. Distrübütör ben ürünü satar geçerim , alıcılar vergi yüksek, sizler dolar kuru derseniz 264tlye oyun alırız versinler 70-80tlye oyun satışı 5e ps4 satışı 2ye katlanır.
Şu fiyatlarla türk oyun sektörü nasıl gelişecek?
Fiyatların düşmesi lazım 1,500 erkankartı alıp torenete oyun mu indirsin milet
MK X ve Halo 5 i , 9 taksitle aldim konsola vaziyet bu 🙂
aral'ı suçlamaktan özenle kaçınmışsın murat ..umarım ts'ye bu duyarlı tavrının katkısı olur 🙂
ışıldak falan yollarlar (hometech):D
öğrenci hayatı bitip işe girdiğimde orjinal oyun düşünürüm. Şuan orjinal almayı çok istesem bile alamıyorum. 260 tlden 3 oyun alacağıma adam akıllı telefon alırım. Ssd alırım. Orta seviye ekran kartı alırım. Pc de oyun için 1 ay beklersin en fazla. Zaten sınav var o kadarda uzun süre bakacak vakit yok.
O dediklerini almışlar ne yapıcak.
70 tl Witcher 3 alsınlar. crack denen gerçekte var. Bırak firmalar bocalasın bütçe bulamasın. Fiyat bu olduğu sürece.
ps4 de bugünden itibaren uncharted the nathan drake collection 89 tl. Baya bir kazıklandım. Ps4 aldım uncharted paketli oyun 200 küsür geldi bana şimdi indirim var 89 tl. Demek ki steam deki gibi beklemek lazım. Yoksa oyunlar ne olursa olsun pahalı. indirim furyasını takip etmek lazım. Zirve fiyatdan almayın illaki indirim yapıyorlar.
Yalan yanlış konuşmaya gerek yok. Steam indirimleri kesmediği zamanlarda G2A dan alıyorum genelde oyunları. Türkiye'de bu durumun düzelmesini beklemeyin. Daha düzelecek olan çok şey var buna zor sıra gelir 🙂
black friday zamanı xbox usa mağazasından 25$'a (75tl) witcher 3 aldım. g2a'dan yaklaşık 85tl ye forza 6 ve gow:ultimate aldım. aslında takip edersen alma şansın var. ülkemizde bu işlerle kimse uğraşmak istemiyorsa anlatıldığı gibi insanlar da kendi yollarını bulacaklardır. güzel bir konu olmuş tebrikler.
Şu Türkiye'de ki oyun satın alma sorunu tabiri caizse, İstanbul'da satılan meyve,sebze fiyatlarıyla Anadolu'da yerinde satılan meyve sebze fiyatları arasında ki fark gibi oluyor
@gamsizm
Profilime bakarken birşey farkettim.
9 ayda ne değişti de, Aral'ı eleştirir oldunuz acaba çok merak ettim?
http://teknoseyir.com/haftalik-gundem-degerlendirmesi-201511
Şu konuda ki konuşmalarımızı hatırladınız mı 🙂
Aral oyun göndermeyi kesti sanırım..
Aral'ı eleştirmediğim için bir şey değişmedi diyebilirim. Fiyatları kimin yüksek tuttuğunu bilmiyoruz. İthalatçı, üç şüpheliden biri.
60 Dolar - 60 Euro - 60 TL kesinlikle mümkün. 60 olmasa bile 90 TL, Yapımcı firma 60 dolardan değil 20-30 dolara veriyor oyunu, region lock koyuyor; hiç satmaması gereken yerde yine az bir şey kazanabiliyor.
Nasıl Rusya'da oyunları birkaç kuruşa satabiliyorlarsa Türkiye içinde aynı politika izlenmeli. Steam bunu yaptı, her ne kadar bazı bozulmalar olsa da 60 dolarlık oyun 90 TL. Beni beklentim aynı politikanın konsollarda da izlenmesi. Microsoft-Sony evet alıyor ama Steam'in de satışların %30'luk kısmını cebine indirdiğini unutmamak gerek.
Öncellikle böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkürler. Bunları dile getirmemiz gerekiyor ki sesimiz duyulsun.
Ama oyun fiyatları konusunda Murat Bey'e katılmıyorum. Steam ilk defa TL'ye geçtiğinde fiyatlar çok uygundu. Ardından 1-2 gün içerisinde inanılmaz bir şekilde arttı fiyatlar. Bu konuda Steam'e mail atan arkadaşlarımız oldu ve aldıkları cevap kabaca; fiyatları yerel dağıtıcı firmalar belirliyor oldu. TL Lirasına ilk geçindiğinde görüldüğü gibi aslında firmaların uyguladığı fiyatlar çok uygundu. Fakat sonra aral diye bir firma burnunu soktu ve fiyatlar bu hale geldi. Bunun bir çok örneği mevcut kendiniz de kontrol edebilirsiniz. aralın Bethesda ile anlaştıktan sonraki fiyatlar, Fallout 4 ile Witcher 3'ün arasında ki fiyat farkı. Bence burada Bilkom'un hakkını yiyorsunuz. Witcher 3'ün bu fiyatla çıkmasının tek sebebi Bilkom'dur. Cd Projekt arala geçerse fiyatlar bir günde artacaktır.
Tabi aslında bana göre asıl tartışılması gereken nokta; 60 dolar - 60 euro ediyorsa mantıken baktığımız zaman 60 lira olması gerekiyor. Çoğu oyun geliri düşük ülkelere göre fiyatlandırılıyor. Bence Türkiye bunların en başında yer alması gerekiyor. Ama durum tam tersi. Neredeyse çoğu oyunun farklı satış fiyatlarına baktığımızda, en pahalıya alan ülke biziz. Bu çok komik bir durum bana göre.
Şahsen ben uygun fiyatlı olmayan oyunları Türkiye üzerinden almıyorum. Yurtdışından binbir takla atarak biraz da riske girerek alıyorum. Yada hiç almıyorum korsan kullanıyorum. Ve bunu yaparken kendimi suçlu hissetmiyorum. Bu devirde oyunlara min 180 lira verecek kadar lüks bir hayatım yok kusura bakmasınlar. Konsol kullanıcılarına ise sabır diliyorum onların fiyatları daha da beter.
Aralı eleştiririm çünkü tekel olmaya çalışıyor. Aç gözlü ve tüketiciyi düşünen tek hareketi yok. aralı eleştirmeyenlerde hayatında kaç tane orjinal oyun almışta konuşuyor.
Hemen cevap vereyim. The Witcher 3 PS4 ve XBOX ONE fiyatı aynıdır. Bir değişiklik yok. Hepsiburada'nın kendi fiyatı olduğu için biz birşey diyemeyiz. Diğer kanallara baktığınızda PS4 ve XBOX ONE fiyatı birebir aynı gelecektir.
Bu arada önümüzdeki günlerde The Witcher 3 için bir indirim olabilir. Buradan bilgilerinize sunarım.
Gerçekten çok saçma, aç gözlülük.Oyun yapılırken emek dışında bir şey harcanmıyor. Bir oyuna kişi başı ortalama 60 dolar vermek ne kadar mantıklı?Çok sevilen bir oyun, örneğin gta 5 70 milyon'a yakın sattı. 70 milyon x 60 dolar ne yapar hiç düşündünüz mü?Bu kadar aç gözlülük bu kadar hırs olursa korsana haksızlık, hak yeme üstüne basarak diyorum DE-NE-MEZ!En iyi, en pahalı oyunun fiyatı 10, en fazla 20 dolar olmalı.20 doları 1 kuruş geçmemeli.Bu bile fazla kazanç ama buna bile razıyız.İkinci mesele, fiyatlar ülkeden ülkeye ters orantıda değişmeli.Alım gücü Türkiye gibi düşük olan ülkelerde 60 dolar olan bir oyun, 200 tl olması yerine, asgari ücrete göre TL üzerinden hesaplanmalıdır.Yani, ABD'de asgari ücret 1300 dolar, ve burada bir oyun 60 dolar ise Türkiye'de de 1300 TL'lik asgari ücret için bir oyun 60 tl olmalı.Tersi durum düşünülemez.Çok adaletsiz olur, ki zaten öyle.Bu nedenlerden, bu pahalılıklarda korsana hak yemek denemez.Adamlar hakkını baya baya alıyor.
çok sayın abiler, dinleyiniz!
türkiye de oyun dünyası adına üretimin 0 üzerinden 0 (sıfır) olması haliyle fiyat eleştirecek raddeye nereden geldik anlamıyorum. hayret bir şeysiniz gerçekten. pc ye ürettiğimiz ele avuca gelir kaç oyun sayabilirsiniz bana, mount and blade serisi falan mı, ciddi misiniz allasen? oyunlarla, teknolojiyle bu kadar ilgili, meraklı bir millet olmamız kimi gerçekleri değiştiremez. öpüp başımıza koyalim, amin diyelim vesselam. çıkış fiyatından bir oyunu almak yerine az bekleyip indirim kovalayın olsun bitsin len
Pardon da demek istediğim hiç anlaşılmamış.Biz düşük gelirliler ve oyunların bu kadar parayı hak etmediğini düşünenler ambargo uygulamaya çalışırken sizler, 'alın' derseniz, bu yapımcı firmanın işine gelir.Ambargo uygulayın fiyatlar düşsün!Hiç bir oyun bir çeyrek altın fiyatını hak etmiyor!Ayrıca fiyatların güzel oyun çıkarmayan bir ülke olmaması ile ne alakası var hiç anlamadım.