
23.10.2021 Ekleme: IPv6 bir süredir çalışmıyor. Tekrar CGN'e geri göndük.
10.11.2021 Ekleme: Bugüne kadar birkaç defa bağlantı sorunu yaşayıp bir de kablo kesilme sabotajı yaşadığım ve ipv6 iptal ediğildiği için puanı düşürdüm.
Ben evden çalışıyorum diyorsanız gigafiber haricinde evde yedekte kullanabileceğiniz bir bağlantı da mutlaka bulunsun. Yani ülkede en prestijli, en hızlı interneti kullansanız dahi internetiniz neredeyse ayda bir kesiliyor. Bazen kesinti uzun sürüyor.
Benim için stabilite daha önemli. Varsın 200mbps olsun ama zırt pırt kesilmesin. Müşteri hizmetlerinin peşinden koşmayayım.
25.11.2021 Ekleme: Birkaç kere daha günlerce internet gelmedi. İptal dilekçesini yollayıp iptal etmeyi kafaya koymasaydım internetin geleceği yoktu. Ne hikmetse iptal dilekçesini yolladıktan sonra bir eleman gelip sorunu halletti. Turknet'in premium dediği hizmet de bu kadar oluyor işte.
28.05.2022 Ekleme: İki üç aydır ipv6 sorunu düzeldi ama hala tam olarak yurtdışı isplerin ipv6 hizmetleri gibi değil. Sorunsuzluk artınca genel olarak memnuniyet de artıyor.
03.07.2022 Ekleme: Bir süredir sık sık internet kopmaya başladı. Günde bir seferden saatte bir sefere çıktı. Açtığım destek kaydını elektrik altyapınızda sorun var deyip kapatıyorlar. Forumlarda gördüğüm kadarıyla birçok kişide aynı sorun var ve herkese böyle cevap veriliyor. Yani evdeki hiçbir cihazda sorun yokken Turknet'in cihazları elektrik altyapısını beğenmiyor olabilir mi? Yine bahane üretiyorlar.
İnceleme
Bu yazıda yaklaşık 4 aydır kullandığım gigafiber tecrübemden bahsedeceğim.
Turknet’in kendi altyapısını çektiğini biliyordum ama bildiğim kadarıyla sadece bir site Türkiye’de sadece bir siteye fiber hizmeti veriyorlardı. Sokağa siyah drop kablo çekilene kadar Turknet’in fiber altyapısını mahallelere genişlettiğinden haberim yoktu. Yılbaşından sonraki haftalarda binamıza drop kablo çekildikten sonra araştırmaya başladım.

Evlerin birinci katlarına tutturulan drop kablo.

Apartmanlara bu kutudan drop kablo dağıtılıyor. Bu kutu da kalın bir fiber kablo ile santrale bağlı.
Aslında birkaç aydır Beşiktaş’ta, Bayrampaşa’da, Bahçelievler’de, Avcılar’da ve Kadıköy’de bu altyapının aktif olduğunu öğrendim. Ancak kullanıcıları çok kısıtlıydı ve ilçelerin %5’lik kısımlarında bile altyapıları yoktu. Gigafiber abonelerine özel teknik birimlerinin olduğunu belirtiyorlardı. 100 liraya 1000mbps(1gbps) simetrik internet hizmeti veriyorlardı.

İndirme hızının yüksekliği karşısındaki şaşkınlık gönderme hızının bugüne kadar ülkede hiç görülmemiş miktarda olmasının verdiği şaşkınlığın yanında hiç kalırdı. İnternetin aslında o kadar hızlı olmayacağını düşünmek bile bu şaşkınlık ve sevinci azaltmıyordu. O zaman çok şanslı olduğumuzu fark ettim. CGN altyapıdan çıkıp dinamik ipv6 altyapıya geçmemizden bahsetmiyorum bile(tamam vurmayın).
Binaya altyapı çekileli 5 ay sonra altyapımızı aktif ettiler. Aylardır takip ettiğimden biliyorum ki bugüne kadar gigafiber çekilen hiçbir yerde aktivasyon bu kadar uzun sürmemiş. 1Gbps internete bu kadar yakınken kullanamamak insanı huzursuz ediyor.

GPON cihazı ya da fiber sonlandırma.

Neyse aktivasyonumuz oldu, bedava router ve PON cihazı kurulumu yapıldı. Hemen hız testi yaptım.

Çıkan sonuç indirme hızı açısından 1gbps değildi ama bunun sebebini de sonradan öğrendim. Hız testi platformları bazı cihazlardan ya da uygulamalardan gelen hız testi isteklerini düşük hızla yanıtlıyordu. Speedtest’in masaüstü uygulamasından, internet sitesinden ya da başka platformlardan test etmek gerekiyordu. Sonuçta aldığım internet gerçekten de 1Gbps ethernet bağlantısını sonuna kadar kullanıyordu. 940Mbps indirme ve 940Mbps gönderme. Bu hızlar 1Gbps ethernet bağlantısı için sınırları belirtiyor. 2.5Gbps ethernet, 10Gbps ethernet ya da Wifi6 sistemim olmadığı için gerçek sonucu göremiyorum.

Mesut Çevik gigafiber hakkında yaptığı bir videoda uygun cihazlarla 1Gbps üzerine çıkabildiğini gösteriyor. Ha bir de bu var. Wifi6 router ve Wifi6 cihaz kullanmadığınız sürece kablosuz cihazlarınızda Turknet’in verdiği cihazın limiti olan teorikte 866Mbps’de kalacaksınız.

Wifi5 kablosuz cihazların hız sınırı
Wifi5 ile gerçekte en fazla 500Mbps gibi bir hız alınabiliyor ki bu da oldukça yeterli aslında.

Wifi5 routera 50cm yakındayken alabildiğim en yüksek hız.
Günümüz Türkiye’sinde kullanabileceğimiz internet hizmeti aslında 1gbps interneti yavaşlatacak kadar bile hızlı değil. Oyun platformlarından oyun indirmediğiniz ya da torrent ile film indirmediğiniz sürece yaklaşık 200Mbps’yi hiç geçmeyeceksiniz bile. İndirme yöneticileri 100MB/saniye(800Mbps) hıza erişebiliyorlar elbet ama sıkça kullanılan ve bunu destekleyen siteler iki elin parmaklarını geçmez. Youtube bile gönderme hızı olarak 200Mbps’yi geçmiyor. Artık gigabit internet sahibiyim şöyle 100GB video göndereyim dediğiniz zaman gerçekte öyle olmadığını fark ediyorsunuz. O yüzden 1gbps hızı ancak yukarıda yazdığım eğlence platformlarında görebileceksiniz, şimdilik.

Torrentte gördüğüm en yüksek hız.
Bu incelemeyi yazmadan yaklaşık iki hafta önce Turknet’ten aboneliğim için ipv6’nın aktif edildiği hakkında bir e-posta aldım. Routerda ve pi-hole’da birkaç ayar yaptıktan sonra CGN’den kurtulmuş üstüne ipv6’ya geçmiştim. Sanırım şu an en gelişmiş ülkelerdeki nerd’leri bile kıskandıracak bir internet altyapısına sahip oldum(kıskaniyürler). Bir de Wifi6 router alırsam daha iyi olacak tabi ama onun için Wifi6 cihaza da ihtiyacım var. 😁

Kullandığım 5 ay süresince birkaç kez yardım talebim oldu. Geri dönüşün DSL bağlantılardan çok da hızlı olmadığını söyleyebilirim ama kendi altyapıları olduğu için sahada sıkıntı olduğu zaman bir gün içinde sorunlar çözüldü.
Son olarak da Turknet abonesi olmak istersen benim kodumu kullanabilirsin: YFC45GD98UKF. İkimize de bir ay ücretsiz internet verecek. Ya da direkt bu link üzerinden başvurabilirsin:
https://turk.net/p/YFC45GD98UKF
Sizin senaryoda 8GB yeterli olur ama bi süre sonra daha fazlası istenirse yükseltmek yok 🙂
İşletim sistemine de direnç göstermedikçe alışılıyor. Windows'ta olup Mac'te olmayan özellikler için araştırıp muadil uygulamalar bulmak gerek (pencereyi kenara çarpıp yarım ekran yapmaya yarayan Magnet gibi). Mac'te olup Windows'ta olmayan özellikleri kullandıkça "iyi ki geçmişim" diyeceksiniz.
ya aslında sisteme alışırım 1-2 aya dediğiniz gibi. yine dediğiniz gibi ram 8 gb sonrasında sorun olabilir. yani bugün napacaksam 1-2 sene sonra da onu yapacağım cihazla ama güncellemeler, uygulamaların gelişimi vs 8gb'yi az kalır hale getirirse sıkıntı.
@arvelo Aynı senaryoda 1-2 yıla çok şey değişmez bence. İhtiyaçlarınız ve kullanım senaryonuz değişirse diye dedim.
@aademirci yok hocam, okul boyunca bu senaryoda olacağını düşünüyorum. gerçi, bu bilgisayar oyun açmıyor, e o zaman ihtiyacım yalnızca video edit, çizim programı vs olursa 16 ya ihtiyaç duyarım gibi geliyor. başka yapacak ne var ki? çizim yapmayacağım, video ile ilgilenmiyorum. 5 sene de kullansam yazı yazıp, 5 sekme açıp bir de şarkı dinlemek "8gb ram az ya" dedirtmez herhalde. şuan q9400 işlemcili, 8gb ramlı bilgisayarda bu işleri rahatça yapıyorum.
@arvelo Bahsettiğiniz kullanım senaryosunda ram problemi yaşamazsınız, kullanmayacağınız şeye boşa para harcamayın 🙂
Bence bu aslında biraz da size bağlı bir şey. 15 senedir Windows işletim sistemi kullanıyordum, 4 sene evvel kadar da macOS sistemine ara ara geçiş yapnak durumunda kaldım. Kurgu, render işleri vs. söylenildiği gibi elim ayağıma dolaşmadı açıkçası. Birkaç komut belki farenin tıkı değişik gelmişti, ayarları yapınca pek de bir sorun yaratmadı. Ama tabi ki bambaşka bir ekosistem bir anlamda da. Uzun sürede sıkar mı sıkmaz mı cevabı sanki yine sizde saklı gibi. 🙂
Ram için yorum yapabilecek kadar benzer bir sistem kullanmadım, ne soylesem yalan olur.
8gb ram 2-3 seneye okul isleri icin hic sorun olmaz. Anladigim kadariyla yapacagin is; word, pdf, tarayici, onenote benzeri ki bunlar icin 8gb ram, mac ortaminda yillarca yeterli, tabii 10 pdf, 10 word, 50 chrome sekme acayim demezsen ki safari kullan, pil ve ram cok daha az tuketir. Bahsi gecen modelin hem 8gb hem de 16gb modellerini sirketteki pazarlamacilara aldim ve seninle ayni sekilde kullaniyorlar, arada hissetikleri fark "0".
Ama tabii imkan varsa 16gb almak en iyisi.
Mac osx tarafina gelince, windows da mecburen kullanacagin bir yazilim yoksa alisman 2 hafta surer, dert etme. Ama köklu aliskanliklari degistirmek zaman alacaktir.
Okul vs icin kesinlikle matebook yerine ben olsam macbook alirdim. Pil ve performans m1 ile cok iyi.
Tam olarak yazdiginiz gibi kullanacagim. Windowsa bagli oldugum bir program yok, sadece aliskanligim var. Macbook a oldukca isindim. Silver ile space gray arasinda kaldim simdi de. Hayattaki en zorlandigim konu aslinda renk secimi 😄
@arvelo space grey al, cok guzel, silver ince cizikleri bile belli ediyor
@recai sipariş verdim hocam. Silver seçtim. Space grey gözüme kötü geldi
@arvelo hayirli olsun 🙂
Son 6 aydır macos kullanmaya başladım. Bence zor bir işletim sistemi değil. Çok power user olduğum söylenemez ama yine de şu anda bütün kısayollara alıştım diyebilirim ve aşırı rahat geliyor artık. Çoğu basit işim için pc kullanmıyorum bile. Hele şarj konusu ve taşınabilirlik açısından aşırı rahat. Steamde platform oyunlarında da pek sıkıntı yaşamadım. Bence macten yana kullanabilirsiniz şansınızı.