Huawei P40 Pro, Ipad Pro ve HP laptopta ortak kullanmak üzere tercih ettiğim Ugreen USB C Docking Station elime bugün ulaştı bende telefon üzerinden sıcağı sıcağına test ettim.

Dock'da 3 adet USB 3.1 Gen2 tipde çıkış, 1 adet Hdmi çıkış (4k 60hz destekli) 100W güç ve hızlı şarj destekli USB-C giriş ve gerekli durumlar için düşünülmüş 3,5mm DC güç girişi (kablosu kutudan çıkıyor) bulunuyor. Ancak benim asıl tercih etme sebebim, üzerinde Sata 3 6gpps destekli bir m.2 sata yuvası da var. Elimdeki 256 gb Sandisk m2 sata ssd yi bu docka takıp ilk denemeleri telefonda yaptım. 4,5 gb dosyayı ssd den telefona kaydı yaklaşık 25 saniye kadar sürede kopyaladı. Aynı dosyanın telefondan ssd'ye kaydı ise biraz daha yavaş, 40 saniye dolaylarında tamamlandı. Akşama bilgisayardan da daha detaylı bir hız testi yapıp değerleri de paylaşırım.

İlk izlenimim, malzeme kalitesi ve vadettiklerini sunması noktasında gayet olumlu. Şimdilik tavsiye ediyorum diyebilirim.

Bana maliyeti 33,64 euro oldu.

https://a.aliexpress.com/_v4qIsR

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 11

Malum Chia diye bir coin çıktı, bir süredir gözlemliyordum. Gaza gelip Seagate ve Western Digital hissesi almıştım ama AWS, Azure gibi devlerin siparişi yanında coin'cilerin %1 bile etki etmeyeceğini anladığımda %4 kar ile çıktım. En azından zarar etmedim ama beklediğim gibi değildi 😀 Şimdi asıl konuya gelelim. Geçen günler kurduğum bir sistemin bu iş için çok uygun olması ( i9 10900, 2 x 2TB MP510, 64 GB ram vs...) nedeniyle ben de normal piyasa fiyatından toplam 15.000'e 100 TB HDD alarak girdim geçen günlerde. Şimdi satmaya kalksam 40.000'i geçer herhalde. Acaba satsam mı yoksa mining'e mi girsem karar veremedim. Coin'in fiyatı düşmezse ciddi gelir getirir 100 TB(Günlük 200 USD civarı) ama coin'in fiyatı düşerse HDD'ler elimde kalacak. En kötü %50 fiyatından satarım diyorum ama kararsız kaldım. Ek olarak bir işim aksayacak ama hobi projesiydi. Siz olsanız ne yapardınız?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 10

Merhaba arkadaşlar,
elimde eski, nostaljik model uçaklar, motorlar, cox motorlar, rc uçakçılık ile alakalı parçalar vs. mevcuttur. Hobiyle ilgilenen, başlamak isteyen veya sadece bilgi almak isteyen tüm herkese duyurulur, TS üzerinde referanslarım mevcuttur. Atölyemiz Yalova'dadır, yakınlarda iseniz çaya beklerim.

SIG Smith Miniplane
-satıldı-

SIG Hog-Bipe = 1750 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-hobi-oyuncak-rc-araclar-sig-hog-bipe-rc-ucak-kit-895913056/detay/

Sophisticated Lady = 700 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-hobi-oyuncak-rc-araclar-sophisticated-lady-rc-kit-875634908/detay/

SIG Smith Miniplane RC UÇAK KİT - RC Araçlar Nitro Yakıtlı Araçlar...

SIG Smith Miniplane RC UÇAK KİT - RC Araçlar Nitro Yakıtlı Araçlar uygun fiyatlarıyla ilan ve alışverişte ilk adres sahibinden.com'da
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Teknoseyir 3D Yazıcı Kullanıcıları

 

Kullanıcılar

-@kutalp --- Tevo Tarantula ---  Thingiverse 

-@fatihy --- Ender 3D

-@unicornknight --- Ultimaker 2 Extended +

-@xpow3r --- Anet a8

-@distance --- Creality Cr-10

 

--- Sizlerden gelenler ---

 

Bu metin @unicornknight tarafından yazılmıştır.

hem 3d baskı ve 3d tarama ile ilgili markalar, ürünler, aksesuarlar vs hem de baskıya hazır ya da hazıra yakın ücretli ya da ücretsiz modellemelerin yer aldığı komünitelerin yer aldığı bir seçki

https://www.3dhubs.com/
https://ultimaker.com/
http://www.raise3d.com/
https://www.carbon3d.com/
http://formlabs.com/
http://www.3dsystems.com/shop/sense/order
https://www.youmagine.com/
https://www.thingiverse.com/
https://www.myminifactory.com/
https://pinshape.com/feed/discover
http://www.yeggi.com/
https://www.tinkercad.com/
http://www.3dshook.com/
https://www.wevolver.com/
https://www.hackster.io/
https://cults3d.com/en
http://www.instructables.com/
https://www.shapeways.com/
http://www.3dcontentcentral.com.tr/
https://gallery.autodesk.com/remake
https://shop.smartdiys.cc/
http://www.bellus3d.com/
https://magnetic-tool-changer.com/
http://pmdtec.com/picofamily/
https://3dscanexpert.com/
https://www.gadunky.com/

eğer konu ile amatör düzeyde ilgileniliyor ve bir noktadan giriş yapılmak isteniyorsa en doğru olan yol aliexpress, banggood vs gibi mecralarda zaman zaman kampanyalı satışları da yapılan 1000-1500TL'lik giriş seviyesi FDM 3D printerlardan edinmek, ya da çeşitli komünitelerce gerekli muhteviyatının detaylıca belirtilip (elektrik & elektronik alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı sürüyle mecradan kolaylıkla edinilebilecek parçalar) planlarının paylaşıldığı açık kaynak projelere yönelmek olacaktır.

bu cihazlarla konuya giriş yaptığınızda her şeyden önce baskı öncesi (kalibrasyon, tabla ve nozzle ısısı, fan hızları vs), baskı esnası (bu tip cihazlarda öyle "bırakayım gideyim,bitince gelir bakarım olmaz! sizden kaynaklı olmasa dahi -ki sıklıkla da öyle olacak- her an ani müdahale gerektiren bir aksaklık meydana gelebilir"), ve baskı sonrası (üretim katmanlarının ve üretim kalitesinin izlerini aseton banyosu ile ya da ince zımpara işçiliği ile yoketme vs. sahip olunan cihazın rasyosunun baskının tek parça halinde/tek seferde yapılmasına yetmeyeceği hallerde üretilecek parçanın sayısal ortamdaki halinin ikiye ya da daha fazla parçaya bölünmesi neticesi elde edilen baskının montajı, astar boya atma ya da putty/macun çekme ve diğer süreçler gibi) hususta önemine paha biçilemeyecek tecrübeler edineceğiniz mutlaktır.

özellikle de cihazların sıklıkla sorun çıkaracaklarını ve bu sorunların çok büyük bir kısmına anlık ya da sonradan (bazen de doğaçlama/size özgü ve o anda hemen düşünülüp uygulamaya konulan) müdahale etmesi gereken kişi yine siz olacağınız için tüm bu sürecin apayrı bir katma değeri olacağına da emin olabilirsiniz. zira en noname olanından en dünya devi sektör lideri olanına değin bunlar gerçek birer üretim makineleri ve öyle bir beyaz eşya da ya bilgisayar sistemi gibi "ah orası şeyoldu dur teknisyen çağırayım. of burası n'oldu, dur servise götürüp bırakayım" diyebileceğiniz cihazlar değiller. ucuzlarında zaten bu pek mümkün olmamakla birlikte sanayi tipi olanlarında da her ne kadar adı yetkili teknik servis denen bir mevhum olsa bile bu akıllara zarar (çoğu da aslında üfürme/şişirme) masraf kalemleri ile karşı karşıya kalmanıza neden olacak, üstelik eğer bu cihazlar eliniz kolunuz denecek denli işinizi gören şeylerse işlerinizin aksamasına neden olup zarara girmenize neden olacak süreçlere gebe bir gerçekliğe zemin hazırlar. yani kendi yaranıza kendiniz pansuman yapmayı öğrenmelisiniz ve bu noktada da en iyi tecrübeyi boza yapa, kıra döke giriş seviyesi cihazlarda edinirsiniz.

son olarak; profesyonel amaçlarla bu cihazlara yönelecekseniz zaten genel çerçevede pekçok ilintili unsura dair hususlara ya vakıfsınızdır ya da zaten bu konulara yatkın olduğunuz için öyle çok büyük darboğazlar yaşamazsınız. sizin için asıl önemli olan daha ziyade ihtiyaçlarınız doğrultusunda doğru rasyoyu ve üretim tekniğini belirlemek olacaktır. hakeza en yaygın teknik ve cihazlar FDM baskı teknolojisini haiz olanlar olsalar da çok daha ince işçilik ve detay gerektiren uygulama alanları söz konusu olduğunda öne çıkan teknoloji SLA, dayanımı yüksek uzun ömürlü materyallerle ve prototipten de öte kişiye/amaca özel gerçek üretim noktasında ise SLS üretim teknikleri karşınıza çıkar. bu noktada gerek cihazların kullanım ve işletme maliyetleri gerekse de bunlarla ilgili yan donatılar (uygun havalandırma koşulları ve baskı sonrası ile ilgili ekipman vs) giderek yükselen bir fiyat grafiğini haiz olurlar.

velhasılkelam; üretim teknolojilerinde aklınıza gelebilecek varolan ya da ileride varolması mümkün hemen her sektörde gelecek gerçek anlamda 3D baskı addedilen hızlı üretimde ve bu mevhum her ne kadar öyle kamuoyunca bilindiği gibi 3-5 yıllık değil baya baya 20-25 hatta daha bile fazla mazisi olan bir şey olsa da asıl sıçrayışına ve geniş kitlelerce erişilebilirliğine günümüz gerçekliğinde erişmiş vaziyette. bu mecraya ilgi duymaktan öte buna dahil olanları -buna ben de dahilim, ki rahatlıkla bir vakitler yokuş aşağı gitmekte olan hayatımı yoluna koymamı sağlayan ana etmen bu ve getirileri oldu diyebilirim- gelecekte büyük fırsatların beklediğini söylemek kesinlikle abartı ya da hoax olmaz.

umarım az da olsa bir fikir edinmeniz noktasında karaladığım şu nacizane kelamın bir yardımı olur.

 

SORU-CEVAP

Araba için plastik parca üretip satsanız para kazanamaz mısınız?  @eskodd

 

otomobiller ve motosikletler için customize işleri yapanlar var, lakin ülkemizde o işlerle uğraşan genel kitleyle uğraşmak... ne bileyim, hani genelde şu anahaber bültenlerinde yol kapatıp lastik yakan, makas atmadan düz bir doğrultuda gidemeyen arkadaşlar, ya da kasksız bir şekilde sol şeritte 250-300km/h hızlarla trafik terörü estirenler oluyorlar. pek uğraşılmaz gibime geliyor. ancak sektörel bazda bir yaklaşım düşünülürse o çok farklı tabi. şöyle ki;

2012 sonlarına doğru bu işe ilk merak sarmaya başladığım vakitlerdeki hayallerimden biriydi Kocaeli-Dilovası taraflarında bir stüdyo ofis açıp bölgedeki gerek büyük ölçekli otomotiv firmaları gerekse de yan sanayicilerle görüşüp prototiplendirme noktasında onlara böyle bir hizmet sunmak, böyle bir işe girişmek.

ikna olması gerekeni (ağabeyim) ikna edemedim olmadı. hatta cihazlar için bu cihazları ticari olarak ülkeye ilk getiren firmalardan birinde (Küçükçekmece'de E-5 üzerinde, Küçükçekmece Gölü kıyısındaydı yeri, belki hala duruyordur) görevli Cebrail isimli bir beyefendi ile irtibata geçmiş, işi cihaz alımı öncesi toplantı noktasına değin taşımıştım yine aynı abimin(!) teşvikiyle. lakin vizyonu eşinin memleketinde arsa alıp ceviz yetiştiriciliği yapmak olan (MEH, adam bir de senelerden bu yana bilişim sektörünün göbeğinde) ağabeyim son anda cayıp mevzuya yanaşmadı sağolsun. ( -_- ) tek başıma da girişmeme imkan yoktu, öylesi rakamları düşleyemezdim bile. zira o sıralar yeni yeni son kullanıcıya ulaşmaya başlayan FDM cihazlar ulaşılabilir olsalar da kelimenin tam manasıyla kaba saba oyuncaklar basmaya mahir pek dostlar alışverişte görsünler tadında yeteneksiz cihazlardı. lakin bahsettiğim firmanın getirdiği 3D Systems'in sanayi tipi devasa SLS cihazları, ahhh ahh. tanesi o sıralar vergiler hariç 50000 USD (küsüratı da var da anımsamıyorum) gibi bir meblağa geliyordu -ki kıafamda tasarladığım şeyi hayata geçirmek için başlangıçta 2 tane gerekiyordu- öyle sanıyorum hala daha pek de öyle kolayca alınabilir rakamlara inmemişlerdir. (epeydir bakmadım)

velhasılkelam ben yapamadım, yıllar sonra -üstelik de yabancı bir kaynakta bir başarı öyküsü olarak- bu işe tam da benim düşündüğüm yerde girişen genç ve parlak beyinli pırıl pırıl gençlerin bir şekilde kaynak bulup/yaratıp son derece başarılı bir şekilde girişmeleri ile ilgili bir haber makalesine denk geldim. (Ford Otosan'ın tasarım stüdyosu ile birebir çalışıyorlar) hani bana "hayatınızda yaşadığınız, adeta kalp atışlarınızı sekteye uğratan, ağlatacak denli büyük bir acı duyduğunuz en büyük kıskançlığınız nedir?" (ki ağladım da hırsımdan) diye sorsa biri bir tek bunu gösterebilirim.

buralardan artık büyüme babında pek umudum yok, çorbayı kaynatıyor (du)sadece, dövizin hali yüzünden nicedir o da yok. lakin gideceğim yerin potansiyeli muazzam. deli dehşet bir açık deniz/okyanus yatçılık & yelkenli turizmi var ve bulunduğu coğrafya itibariyle de hem bu teknelere dışarıdan yedek parça vs çekmeyle ilgili süreler haftaları bulabiliyormuş, hem de komşusu olan diğer ada ülkelerinin aksine saçma sapan gümrük mevzuatları yüzünden (bizimkine rahmet okutan ülkeler de var, evet) bu süreçler de bir hayli sekteye uğrayabiliyormuş. otomotiv desen dışarıdan (Japonya) bireysel ithalat yoluyla yapılıyor ve servis & parça hususu tıpkı yat turizmi için hizmet verenlere benzer şekilde. komşu adalar arası küçük (ve bir çoğu tarihi eser tadında) uçaklarla yapılan yolcu ve yük taşımacılığı için de bunların en basit parçalarının temini noktasında bile süreç aynı. yani gözlerimde beeeyle parlak parlak dolares simgeleri beliriyor kafamda tasarladıklarımı düşünüp üzerlerinden geçtikçe. 1 ya da 2 tane SLS ve bir tane e SLA cihaz ile başlangıçta pek bir şey olmasa da iş yapıp duyuldukça zamanla hayallerimin bile ötesine geçebilecek bir potansiyel barındırdığını düşünüyorum. zira halen (umarım ben gidip yerleşip girişene kadar da öyle kalmaya devam eder) bir tek kişi yok ki bu mecra ile ilgili bir girişimi olsun. ha zaten pek öyle bu işlere kafa yoracak tipler de yok. yerel halk bildiğin "paso yiyeyim içeyim, ooo festival dansedeyim, mmm bugün kumsal şahane bi daha içeyim, akşama dur şununla sevişeyim, sonra zıbarıp yatıp uyuyayım" kafasında. güneş batmayan imparatorluk zamanından kalma yerleşik kolonici (white trash) kaymak tabaka ya da süper lüks malikaneleri olan ayda yılda bir uğrayan dünya jet sosyetesinin tipleri desen onlar iş yapmaya gerek duymayacak denli zenginler.

dolayısı ile bu iş kolu dünyanın pek çok yerinde halen pek bakir ve bir şeyler yapmak isteyenler için hala muazzam fırsatlar barındırıyor. umuyorum meyleden herkes aradığını bulur ve gelecek için çok ama çok başarılı olurlar.

Cevaplayan, @unicornknight

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 14

3dfx ile coin tavsiyeleri, Ocak 2018

3dfxin coin tavsiyeleri yapayim bari. Madem Almanyadan Vlogla zengin olamayacagiz, hep birlikte zenginleselim. 😀 Dediklerime 100 dolar atin, sene sonuna pcleri x199la yenileyin.

 

1) ICX bu ay patlama bekledigim coinlerin basinda geliyor. 24ünde Mainnet acilacak. Sene sonuna kadar güzel büyür. Korelilerde baliklama dalacak diyorlar, HODL HODL HODL.

2) QSP gene güzel bir yatirim. Cok para atmamama ragmen 4x yapmasiyla yatirimimin büyük kismi haline geldi.

3) ChainLink ne kadar memecoin olsada 250 milyon $ Marketcapte ve dediklerini yaparlarsa Lambo olmasin Fluance olsun, o da olumlu. Kasimda 7 centken almadim su an 70cent.

4) REQ gene Linkle ayni sekilde, 15 centken almadim, su an 60-70 cent. Ilk 50 coin arasina yerlesmis durumda. Dediklerini yaparsa top 5 garanti.

3dfx özel secimi: HST yolun cok basinda ama girmek icin gec degil. Cok uzun bir Hodl süreci olacak, ben alsatla ugrasamam, al bekle, 2 seneye Abba-Money,Money,Money diye cigirmak istiyorum diyenlere uygun. Bunu aldigimdan beri yüzde 50 icerideydim, bakmaya tenezzül etmiyordum 1 aydir bir baktim 3x olmus. 🙂

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 8

Bundan trde hesaplıca bulup alamam mı?16 liraya mesela

Tahmini Teslimat Zamanı

Ucuz 12 V DC Fırçasız Su Pompası 3 M 240L/H Fırçasız Mini Elektrikli Dalgıç Su Pompası ABS Ultra sessiz IP68 4.2 W Akvaryum Pompe, Satın Kalite Su Pompaları doğrudan Çin...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Seçkin paylaştı.

Babuş halen izlettiriyor halen şaşırttırıyor, halen kabileyi şef'siz bırakmıyor, şimdiden çok şey değişti babuş, tinin şad yerin uçmağ olsun apaçi şefi.
https://www.youtube.com/watch?v=ijtdApcb8o8

ALTIN ELBİSELİ ADAM Barkın Bayoğlu MODELCİLİK VE Diorama ustası

Maket boya toplama hobisi olduğunu biliyormuydunuz? Diğer adı ile Diorama. Biliyoruz bizleri yukarıdan izliyorsun belkide daha fazla motorcuya yardım etmek i...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaşlar mobilde ram olayını çözemedim.

Şimdi 2 cihaz vqr diyelim işlemciler vs aynı çözünürlük vs ama ramler şöyle;

A cihazı 4 gb lpddr3 900 mhz tek kanal
B cigazı 3 Gb lpddr4 1600 mhz çift kanal

Bu tarz donanıma göre hangi cihaz daha performanslı olur ?

Eğer cevap b ise bu seninin orta segmentinde ki +1 ram göz boyama olup geçen senenin amiralini tercih etmek daha mantıklı

Ama yok a ise amiral alıp 2 sene kullanmaktan sa her sene orta segment daha mantıklı sizce nasıl durum

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 9

(İLGİNÇ)Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, internetin gelecekte ekonomiyi bozacağını söyleyerek "İnsanlık yıllar sürecek bir acıya hazırlıklı olsun" dedi.

Dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Çin’in Zhengzhou kentinde katıldığı bir girişimcilik konferansında konuştu. Online ticaretin ilk zamanlarında geleneksel perakendeciliğin bozulacağını söylediğinde kimsenin dinlemediğini söyleyen Ma, kötü bir sürprizle karşılaşmamak için yeni teknolojilerin muhtemel etkileri hakkında uyarılarda bulundu. İnternetin gelecekte ekonomiyi bozacağını söyleyen Ma, “İnsanlık yıllar sürecek bir acıya hazırlıklı olsun” dedi. Business HT'nin haberine göre dünyanın eğitim sistemlerini değiştirerek otomasyon ve internet ekonomisinin neden olacağı darbeyi yumuşatmak için robotlarla nasıl çalışılacağının öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Ma, şöyle konuştu: "Dünya, önümüzdeki 30 yıl içinde mutluluktan çok acı görecek. Yaşanacak toplumsal çatışmalar her türlü sanayiyi ve yaşam kesimini etkileyecek." Yeni teknolojilere uyum sağlayamayacak şirketler hakkında sert yorumlarda bulunan Ma, şirketlerin odaklanması gereken iki önemli teknolojiden bahsetti: Bulut tabanlı bilgisayar sistemleri ve yapay zeka. Ma, "Yöneticiler bunu beceremeyeceklerse, konuyu kendilerine anlatacak genç insaları işe almalılar." dedi. İnternetin ekonomiye etkisinden şikayet etmenin bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Alibaba CEO’su online sistemlerin de milyonlarca iş imkanı yarattığını hatırlattı. Yaşam süresinin uzaması ve yapay zeka teknolojilerindeki gelişmelerin yaşlanan işgücü ve daha az imkânına sebebiyet verebileceği hakkında da uyarıda bulunan Ma, “Makinalar yalnızca insanların yapamadıklarını yapmalı. Ancak bu şekilde makineleri insanların ikamesi değil, iş arkadaşları olarak kabul edebiliriz” dedi. Bankacılık sistemini de eleştiren Ma, toplumda daha fazla insanın kredi alabilir olması gerektiğini, dirençli bir kredi sisteminin olmamasının herkes için maliyetli olduğunu aktardı.
(61saat.com)

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Paralelport @paralelport

    Şu an zaten gençlerde işsizlik bilhassa Akdeniz ülkelerinde korkunç rakamlarda. Bir de tam otomasyon geldi mi ohoo.

    Tefecilik konusundaki yorumlarına da katılıyorum. Faizsiz borç alabilmenin yaygınlaşması gerekiyor.

    • Mobilite @mobilite

      Parayı yönetenlerin belli,Paraya ihtiyaçı olanların belli olduğu bu dünyada,Faizsiz kredi(hayal),
      İslam hukukunun,Peygamber efendimizin neden bunu haram tuttuğu ortada,özellikle kredi,kredi kartı,nakit kart olmadan neredeyse hiç bir şey alınmıyor.Nakit para kavramı kalkmış gibi.

    • Mobilite @mobilite

      Para sahipleri diyerek degomoloji yapmıyorum,Yahudiler tarih sahnesindeyken ülkelerin,milletlerin neler yaşadığını biliyoruz.Osmanlı'nın çökmesinde de asıl sebeb Ekonomisinin çökmesi idi.

    • Mobilite @mobilite

      Paranın hangi milletlerde toplandığı,Bu sistemi bozan ve bunu kıran tek şey doğuluların zekaları ile dönen çarka çomak sokmalarıdır.İyi ki böyle yapıyorlar yoksa TEKELCİ gibi davranılacak dünya da, Bana göre Çin ekonomisi ve potansiyeliyle batılı arkadaşları gecicek.

Neden Kitap Okumalısın?

 

Resimdeki adam Elon Musk. Belki tanımışsınızdır. Tüm dünya için çok önemli bir insan. Asıl konumuza girmeden önce kendisini ve yaptığı işleri kısaca tanıtmak istiyorum.


Musk, Paypal’ın kurucularından. Paypal ki dünyada elektronik bankacılığın var olmadığı, her işinizi şubeye giderek hallettiğiniz bir dönemde ortaya çıktı ve internet bankacılığını başlattı. Bugün şubeye gitmeden bankacılık işlemlerinizi yapabiliyorsanız bu Paypal ve dolayısıyla Musk sayesindedir.

Musk, dünyanın en güçlü özel uzay şirketi SpaceX’in sahibi. SpaceX şu an uzaya gönderilen roketleri başarıyla yere indirerek uzaya gidiş maliyetlerini olağanüstü miktarda düşürdü. 2018’de Mars’a araç gönderen ilk özel kuruluş olacak. Musk’ın hayallerinde Mars’ı yaşanılabilir bir gezegene dönüştürmek ve insanlığı Dünya dışına yaymak var.

Musk, aynı zamanda elektrikli araba şirketi Tesla Motors’un sahibi. Tesla’dan önce elektrikli arabalar çok yavaş, derme çatma ve menzili kısa araçlardı. Şimdiyse Tesla sayesinde elektrikli araçlar bildiğimiz araçlarla rekabet edebiliyor. Ve bu pazar Musk sayesinde hızla büyüyor. Musk, yenilenebilir enerjiyi daha üretken, daha kullanışlı ve daha ucuz yapacak projelere imza atıyor. Böylece küresel ısınmanın olmadığı bir dünyanın temellerini yaratıyor.

Elon Musk’ın yaptığı işleri burada ayrıntılarıyla anlatmam mümkün değil. Kendiniz araştırmalısınız. Fakat şunu bilin, kendisi bütün bunlara sıfırdan başladı. Ailesinden gelen bir sermayesi yoktu. Ve şimdi çok para kazanmanın yanı sıra yaptığı işler sıradan bir işadamının yaptığı işler değil. O, hem dünyayı dönüştürüyor, hem teknolojimizi çok ileriye taşıyor, hem de insanlığı Mars’a taşıyacak adımlar atıyor. Çok övdükleri ve vizyoner dedikleri Steve Jobs, sadece daha güzel teknolojik oyuncaklar tasarlamıştı. Bu adamsa dünyayı gerçekten değiştiriyor.

Bizde de sık sık tartışılır. “Biz de yeni Elon Musk’lar, Steve Jobs’lar yetiştirebilir miyiz” diye sorulur. Kimi “bizden bir cacık olmaz” diyerek köşesine çekilir. Kimi zaman da politikacılar gaza gelip böyle insanlar ve böyle atılımlar yaratacağımızı söyler ama pratikte hiçbir şey olmaz.

Elon Musk’ı böyle bir vizyoner yapan şey neydi biliyor musunuz? Çok basit bir şey: Kitap okuma alışkanlığı. Ashlee Vance tarafından yazılan biyografisinde Musk’ın bir çocukluk resmini gördüm. Resmi webde bulamadığım buraya koyamadım. Resimde bütün aile bir kamp kurmuştu ama hepsinin elinde bir kitap vardı. Ailece kitap müptelası olmuşlardı. Bir aile düşünün, her bir bireyin elinde sürekli bir kitap var. Aile üyeleri bir araya toplandığında herkes kitabını çantasından çıkarıp okumaya ve tartışmaya dalıyor. Rüya gibi. İşte Musk’ı çok geniş bir perspektife sahip kılan ve ne yapacağını bilen birine dönüştüren şey buydu. Ki bu sadece onun için geçerli değil. Bütün aile büyük şeyler başardı, kardeşleri ve kuzenleri de çok önemli işler yapıyorlar.

Bizdeyse tam tersi. Türkiye’de ortalama bir ailede kimse kitap okumuyor, bir araya gelip kitapları tartışmıyorlar, birbirleriyle kitap değiştirmiyorlar. Hatta kitap okumayı bırakın doğru düzgün ciddi bir konuda sohbet bile edemiyorlar. Akşamları bütün aile bir araya geldiğinde eğer herkes kendi tablet/telefon/bilgisayarında sosyal medya veya komik videolara gömülmemişse TV’deki mide bulandırıcı yarışmaları veya yaratıcılığın zerresinin bulunmadığı dizileri saatlerce izliyor. Eve gelen misafir bile ya telefonuna gömülüyor ya da iki saat TV izleyip gidiyor. Kitap okumak mı? Asla.

Bazen çocuklardan biri kitaplara merak salacak olursa çocuk hemen engelleniyor. Ya “okuyup da anarşik mi olacaksın” ya “fazla okuma delirirsin” ya da “biraz da kutsal kitabı okusana” gibi bahanelerle durduruluyor. Çocuğun eline oyun oynayacağı teknolojik bir cihaz verip kendisini hiç geliştirmeden bir köşede durmasını istiyorlar. Çocuk okumadığı zaman da “biz okumasını söylüyoruz ama dinlemiyor” diye geveliyorlar.

Bu durum sadece eğitimsiz kalmış kişiler için geçerli değil. Burası okumuş cahiller ülkesi. Üniversite mezunu insanlar bile kitap okumamakla övünebiliyorlar. Bu gözler hayatında okuduğu en son kitabın, çocukken öğretmen zoruyla okuduğu Cin Ali olduğunu övünerek söyleyen yüksek lisans mezunu insanlar bile gördü.

Türkiye’nin sorunu sadece okumamak değil. Okumamakla övünmek ve hatta okuyan insanlardan nefret etmek. Kitap okumanın faydasız bir şey olduğu bahanesinin hiçbir mantıklı yanı yok. Kitap okumanın ne faydası mı var? İşte Elon Musk, kitap okumanın neden önemli olduğunun kanıtı. Peki, saatlerce TV izlemenin bir faydası var mı? O yarışma ve dizilerin size ne kazandırdığını söyleyebilir misiniz? Tamam, 7/24 kitap okuyun demiyorum. Hiç kimse bunu yapamaz. Ben de ve diğer kitap okuyan pek çok insan da yeri geliyor dizi izliyor, maç izliyor, oyun oynuyoruz ama kitap okumayı hayatından tamamen çıkarmanın bir anlamı yok. Eğer öyle yaparsan kaba bir cahile dönüşürsün ve daha da kötüsü neye dönüştüğünün farkında bile olmazsın. Kitap okumalısın, belki Musk gibi zengin olmayacaksın ama senin, çocuklarının ve bütün toplumun gelişimi için önemli adımlar atacak insanlar kitap okuyanların arasından çıkacak. Senin de hayata bakışın değişecek, dünyada olan bir şeyi daha net olarak anlayabileceksin. O kadar çok şey öğreneceksin ve hayal gücün o kadar genişleyecek ki daha önce hayal bile etmediğin harika bir dünyanın kapısından içeri girmiş olacaksın.

kaynak: iwinoa.com

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 12 / 21