Aksiyon Kameraları İçin Buğlanma Önleyici Ped

Herkese merhaba, mayıs ayında Xiaomi Yi almaya karar verdiğimde yanında birkaç aksesuar da almaya karar verdim ve bu aksesuarlardan biri de su altı kabında buğulanmayı önleyen pedler oldu. Pedleri AliExpress'ten aldım ,yaklaşık 20 günde geldi ve maalesef kameradan önce geldiler :D. Öncelikle şunu söylemeliyim içinden iki ayrı poşet çıkıyor ve her poşetin içine altışar adet ped var, ilk kullandığım zaman sadece bir tane kullanmıştım ve yetersiz olduğunu farkettim.Ondan sonraki her sefer ikişer tane koydum kabın içine ve  en iyi sonucu yakaladım. Test etmek için de bir kere pedli bir kere pedsiz kullandım ve aradaki sonucu anladım .Buraya fotoğraf örnekleri de koymak isterdim ama maalesef elimde hiç yok ama gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim özellikleri fiyatına göre harika. Bu yüzden hepinize öneriyorum ama şöyle küçük bir uyarım olacak paketi açtığınızda özelliklerinden dolayı nem çekiyorlar bu yüzden poşeti güzelce kapatmaya özen gösterin yoksa diğerleri yani kullanmadıklarınız nem çekiyor ve bir nevi özelliklerini yitiriyorlar.Peki ne gibi durumlarda işimize yarar bu ürün?Şöyle açıklayayım mesela buz gibi denizden çıktınız ve sıcak plaja doğru gidiyorsunuz iste o zaman en çok buğulanmayı görebilirsiniz ve evde görüntüleri izlerken hayattan soğursunuz veya klimalı arabadan dışarı çıktığınızda olur.Bu durum șuna benzetilebilir,buzdolabından çıkardığınız su dolu cam şişe terler ve buğulanır çünkü dışarısı buzdolabına göre daha sıcak.Peki ömürleri?Ben yaklaşık haftada bir değiştirdim tatil döneminde ve çıkarttığınızda ıslak olduğunu hissediyorsunuz buda görevlerini yerine getirdiklerini gösteriyor .Kısaca ben beğendim size de tavsiye ederim.Yazıda bir kusurumuz olduysa affola,kendinize iyi bakın.

 

http://m.aliexpress.com/item/908956272.html?productId=908956272&productSubject=Go-Pro-Hero-3-Accessories-12Pcs-Bag-Case-Anti-Fog-Recycle-Drying-Inserts-for-Gopro-HD&shortkey=Q7FJjiiE&addresstype=600&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Seçkin paylaştı.

Bluetooth AUX Ses Aktarım Cihazı (Video)

Bu videomuzda aracınıza ve ya evdeki hoporlor - kulaklığınıza bluetooth özelliği ekleyebileceğiniz küçük bir aleti inceleyeceğiz. #akış #inceleme #youtube

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 17
Seçkin paylaştı.

Özel Posta Kutusu Kiralama (PTT)

Posta kutusu kirama işlemini nasıl yaptığımı, ne gibi şartları olduğunu açıklamaya çalışacağım.

Takipsiz gönderilerimin kaybolması üzerine posta kutusu kiralama ihtiyacı hissettim. Sadece kimlik fotokopisi vererek (postanede kendisi fotokopi çekti), adres ve telefon bilgilerinin istendiği bir form doldurdum. Ardından görevli bir dolap anahtarı uzattı ve bunu çoğaltıp getirmemi istedi. Gerekli kopyaları edinip geldiğimde işlemlerini halletmiş olan görevli postacıyla görüştürüp kutuyu gösterdi, işlem tamam.
Postacı, adres bilgisi yerine; "adımı ve soyadımı, posta kutusu xx (posta kutu numaram) Mustafakemalpaşa/BURSA" şeklinde yazmam gerektiğini belirtti. Bir paket geldiğinde mesaj, çağrı gibi bir bildirim gelip gelmeyeceğini müşteri temsilcisini arayarak teyit ettirdim ki malesef öyle bir hizmetleri yok. Kiralanan kutular, Postane içerisinde vatandaşların sıra bekledikleri alanda bir köşede bulunuyor. Kutu boyutları itibariyle malesef pek yüksek değil, tahminen 10 cm kadar bir yüksekliği bulunuyor. Derinlik ve genişlik ise a4 kağıt sığacak gibi geldi bana. Adı posta kutusu ancak gelen kargolarda durum ne olur hâlâ emin değilim, muhtemelen o posta kutusuna büyük bir paket geldiğinde bir köşede bekletirler. Bu arada doldurduğum formda ailemden birileri geldiğinde, gelen postanın kendisine verilip verilmeyeceğini seçtiğim bir bölümde mevcuttu.
İnternette, bazı alışveriş sitelerinin posta kutularına gönderim yapmadığının söylendiğini gördüm ancak sorun olacağını düşünmüyorum.
Ücret kısmına gelir isek ilk açılışta 12 liralık bir depozito ücreti alınıyor, bunun dışında yıllık kiralama bedeli olarak 9 lira isteniyor yani 21 lira vermiş bulunmaktayım. PTT'nin kendi sitesinde belirttiği üzere kiralama süresi en az 1 ay, en çok 1 yıl.
Bununla birlikte aylık kira süreleri, kiralandığı ayın ilk gününden, yıllık kira süreleri de ocak ayının birinci gününden başlar ve yıllık abone olmak istediği halde yıl içinde başvuranların kira süresi yıl sonuna kadar aylık olarak hesaplanır şeklinde bir ibare var.

http://ptt.gov.tr/ptt/#!ptt_posta_abone_kutusu_kiralama

Ekleme (28.02.2016): Şu ana kadar 3-4 ürün posta kutuma gelmiş bulunuyor, Bunlardan takipli olanı için kapılara yapıştırılan kağıdı kutuya bırakmışlardı. Nedenini sorduğumda, takipli gönderi için imza almaları gerektiğini söylemişlerdi ve bir köşede kargoların yanında bekliyordu ürünüm. Diğer gönderilerim ise kutuya sığacak boyuttaydılar ve birden fazla ürünü bir arada buldum. Yukarıda bazı sitelerin posta kutusuna gönderim yapmadığı ile ilgili söylentiler duyduğumu belirtmiştim ancak bütün siparişlerim farklı yurtdışı sitelerinden yapılmıştı ve hiç bir sorun teşkil etmedi. Postaneye girip elinizi kolunuzu sallayarak kutunuzu kontrol edip, kargonuzu alabiliyorsunuz kimseyle muhatap olmadan. Bir not daha düşeyim, 9 lira vermiş olduğum depozito miktarı konusunda farklı miktarlar ödeyenler varmış. 6 ve 3 lira isteyen şubeler olduğunu söylüyorlar, emin değilim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 35

Telefon Lensi (Aliexpress) 3 in 1

Herkese merhabalar.Yaklaşık 4 hafta önce almayı planladığım telefon lensinin Aliexpress te indirime girdiğini görmem üzerine düşünmeden aldım.Normal fiyatı 3.50 dolar olan lens 1.65 dolar idi ben aldığımda ve halada öyle.

Siparişi verdim bir iki güne kargoya vermişti , neyse ki tatillerine denk gelmedi.Dediğim gibi siparişin ardından yaklaşık 4 hafta sonra ise elime ulaştı.Paketleme klasik baloncuklu zarf , ürüne herhangi bir zarar gelmemiş .Lenslerde çizik yoktu.

Fakat elime alıp telefona takmaya çalıştığımda ilk sorunla karşılaştım.Telefonum ASUS Zenfone 6 ve telefona olmuyor , merceğin yarısına bile gelmiyordu.Bende el mecbur dremele benzer bir el makinesi ile içeriden menteşe kısmını tıraşladım ki uysun diye.Herneyse bir şekilde uydurduk.

Gel gelelim kaliteye , elbet bir ollo clip değil olması beklenemez.Her telefona uyması için tasarlandığından geniş açı ve balık gözünde kenarlarda boşluklar kalıyor.Bunu zoom yaparak veya sonradan fotoğrafı kırparak üstesinden gelebiliyorsunuz.Makro için söyleyecek bir şeyim yok bence gayet iyi.Balık gözü ve geniş açıda ise kenarlara doğru flulaşma artıyor , elbet artabilir açıkçası beni bazı senaryolarda üzdü.Eksi yön olarak bunu söyleyebilirim o nedenle.

http://tr.aliexpress.com/item/3-In-1-Universal-Clip-camera-Mobile-Phone-Lens-Fish-Eye-Macro-Wide-Angle-for-iphone/32345094161.html

Herkese iyi günler. #akış #AliExpress #lens

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Seçkin paylaştı.

Arduino Mini CNC

Birkaç hafta önce ilk denemelerimi paylaşmıştım. Dün itibari ile artık projem tamamen bitti diyebilirim. Peki neler yaptım:
İlk olarak şasesi için elime geçen eski dvd sürücülerini kullandım. Bunların içerisinden kızaklı bir sistem ve bunu hareket ettiren step motoru kullandım. Proje için x,y ve z eksenlerine 3 adet dvd sürücüsü gerekiyor. Bunlardan Y eksenini tahta bir parçanın üzerine vidaladım. X eksenini ise biraz yükseğe ve Y nin biraz üzerine doğru konumlandırmam gerekiyordu. Bunun için ise elimdeki jenga parçasını kullanarak metal kısmı yükseğe sıcak silikon ile sabitledim. Bu kısımda tamam. Z ekseni için ise bu parçayı(kızaklı parça) X eksenine montelemem gerekiyordu. Nasıl yapsam etsem derken kenarda atıl duran hdd soğutucusu gözüme çarptı. bu iş için biçilmiş kaftan gibiydi. Kızaklı kısmı hdd soğutucusunun kenarları ile eşitleyerek yine sıcak silikon yardımıyla sabitledim. Soğutucunun X eksenine sabitlenecek kısmını ise delerek vidaladım. Z eksenine kalem vb. koyabilmek için yine bir jenga parçasını kızaktaki hareketli kısma sıcak silikon ile yapıştırdım. Bunun üzerine de ince bir delikli pertinaks parçası kesip yapıştırdım ki kalem biraz daha stabil durabilsin. Şase kısmı bu şekilde tamamlanmış oldu.

Elektronik kısmı için ise aliexpress'den 3 adet step motor sürücüsü modülü(EasyDriver diye geçiyor) sipariş etmiştim. Modülü de arduino ya bağlayıp ilk testlerimi yapmıştım fakat ortalıkta çok fazla kablo karmaşası breadboard filan bulunuyordu. Bunu aşmak için ise delikli pertinaks üzerine küçük bir modül hazırladım. Motor sürücülerin güçlerini alabileceği bir modül. Böylelikle az da olsa kablo karmaşasını hallettim. Modülü bir tahta parçasına sabitledim. Çünkü kullanırken ısınmalar oluyor ve az da olsa soğutmak için o hdd soğutucusundaki fanlardan birini bu tahta parçasına monte ettim. Bu parçayı da arka tarafa sıcak silikon ile sabitledim. Hemen yanına da arduinoyu sabitledim ve proje son halini aldı. Bütün bu sistemin gücü için ise bir power supply kullandım.

Yazılım kısmında hiçbir şey yapmadım. Bu tarz sistemler için kullanılan GRBL kütüphanesini yükledim arduino'ya. Kontrolü için ise GRBL Controller programını kullanıyorum.

Minik ama güzel bir proje oldu. Aletin çizim alanı yaklaşık 5 cm2. Bu malesef kızaklı sistemin kısa olmasından dolayı. Ama yine de eğitici bir proje oldu benim açımdan. Artık daha büyüklerini yapmaya hazırım 🙂 "TeknoSeyir" çıktısı alırken video çekeceğim. Video da yüklenince linkini eklerim. Sormak istediğiniz sorular varsa cevaplayabilirim. #akış #arduino #cnc

Düzenleme: Video https://www.youtube.com/watch?v=71oH0dfaJuo

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10

Arduino UNO ile 4X4X4 LED Cube Nasıl Yapılır?

İlk olarak şunu söylemek gerek ki bu benim bir arduino uno ya sahip olduktan sonraki ikinci projem,birincisi ise tabi ki blink projesi.Bu nedenle biraz arduino ile hemen ısınamamamızdan dolayı bu projeyi iki kere yaptım.Yaparken instructables.com sitesindeki bir kaç entryden yararlandım , internet üzerinde bu konu hakkında tonlarca kaynak bulabilirsiniz fakat fikrimce incelediklerim arasından en yaralıları instructablesin üst sıralarındakiler.

MALZEMELER:
Arduino Uno
64 adet LED
16 adet 100 Ohm direnç
Havya
Lehim teli
Bolca kablo
Pertinaks

Şimdide neden iki tane yaptığımdan bahsedelim , ilk yaptığımda aşağıda linkini bulabileceğiniz entryden yararlandım her şey iyi güzel fakat bazı backaların eciș bücüş olması ve temassızlık yaparak sinir bozucu görünmesi.İşte bu nedenlerden dolayı yaptım , iyide oldu lehim becerimi de ilerlettim . Şimdide yapılıșa geçelim , tekrardan söylediğim gibi aşağıda linkini bulabileceğiniz entryde harika bir template(şablon) yayınlanmış ve bu şablon 1:1 ölçekli çıktı alındığında normal 5mm lik ledlere göre olduğundan çok iyi oturuyor her şey . Șablonu ilk olarak üzerine yuvaya benzer delikler açabilceğimiz bir zemin üzerine sabitlememiz gerekli , ben en uygun şeyin strafor olduğunu deneyimledim.Sonrasında videodaki gibi ledleri şablon üzerine yerleştirip - ve + bacakları büküyoruz.Ardından bütün - bacakları kapalı bir devre oluşturur gibi birbirine lehimlemeyeceğiz fakat burada dikkat etmemiz gereken küçük bir ayrıntı var , iki kısımda boşluk kalacak bu boşlukları iletken bir tel ile lehimleyrek gidermemiz gerek bunun nedeni ise her dört kat için ayrı ayrı yani bir kat için - bacak sayısını ortak hale getirerek 16 dan 1e düşürmek , bu durumun herhangi bir zararı olmadığı gibi aksine yararı var çünkü topraklama pin sayımız az bunu ideale düşürürek işimize yarayacak hale getiriyoruz ve sağlam bir yapı oluşturuyoruz . Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise şablona uygun olarak + bacakları da büktükten sonra sonra tekrar şablondakine uygun + bacakları yere dik olacak şekilde büküyoruz *(yazılı olarak pek bir şey anlaşılmamış olabilir bu kısmı resimlere bakarak ve videoyu izleyerek desteklerseniz daha yararlı olur)* . Eğer şu ana kadar ki işlemlerin hiçbirinde sıkıntı yoksa ilk katımızı bitirmiş bulunmaktayız , ilk katmanı dikkatlice şablondan çıkartarak bu katmandan 3 adet daha yapacağız(kolay gelsin,sabırlar diliyorum :D).Evet , 4 katman da bitti sanırım . Şimdi sinir harbine hazır olun bu kısım beni fazlasıyla zorlamıştı , bütün katmanları teker teker üst üste getirip + bacakları birbirine olduğunca düzgün bir biçimde lehimlememiz gerek bunun için ben katmanları dört bacaktan uhutac ile birbirine tutturarak sabitledim ve lehimledim . Evet , eğer bu işlemi de sinirlenip her şeyi kırmadan bitirdiyseniz 😀 zor kısımları atlatmış bulunmaktasınız.
**Şimdi araya bu küpün çalışma prensibini sokarak kafaları dinlendirelim.Şu ana kadar ki bütün adımları gerçekleştirdiyseniz tek , rijit bir yapınız olması gerekli.Bu yapı 4 katmandan oluşmakta ve her katmanda 16 adet herhangi bir renkteki leşlerimiz bulunmakta.Aşşağıdaki resimde de gördüğünüz resimde de eğer d katmanı 4 e 4 teki ledi yakmak isteniyorsa arduinodaki kodlar 4 e 4 teki o sütunun ortak + bacaklarına güç veriyor ve ortak - negatif bacaklar analog pimlere bağlı olduğundan d katmanının bağlı olduğu pin topraklama olarak açılacak ve bu şekilde d katmanının topraklaması sağlanarak d katmanı 4 e 4 teki led yakılmış olacak.Bi mantık ile kodlar sayesinde istenilen animasyonlar elde ediliyor.Çalışma prensibi iste bu şekilde.**
Yapıma devam edelim , şimdi ise her şeyi üzerinde uygun deliklerin olduğu bir düzleme yerleştireceğiz *(bu düzlem bir karton parçası da olabilir,ben pertinaksı tercih ettim)* . Bunu yapmamızın nedeni kablo bağlantılarını ve dirençlerin karmaşık görüntüsünü gizlemek *(ben olduğunca gizledim ama istenilirse instructables linkindeki gibi dahada iyi gizlenebilir , ben o kadar sabırlı değildim açıkçası :D).Ardından a , b , c ve d katmanından ayrı ayrı iletken bir tel ile düzlemin altına herhangi bir iletken ilr geçireceğiz çünkü o katmanlar bizim topraklamamız ve onlara da ayrı kablo çekip arduinoda ki bir pine atamamız gerekli.
Ve şimdi de benim kitlendiğim nokta , ilk instructables entrysinde yapan kişi sadace katmanların - bacaklarına birer adet 100 ohm direnç kullanarak *(toplamda dört)* güvenliği sağlamış ve bu yolla her şeyin düzgün çalıştığını iddaa etmiş , ki zaten bu projeyi ilk yaptığımda her şey normaldi ve yazdığı kodda çalışıyordu.Entrynin altında bazı kişiler çalışmadığını 16 adet direnç kullanması gerektiğini yazmış , bende heralde onlar becerememiş ot atıyorlar diyordum ta ki ikinci yapıșıma kadar çünkü ikinci seferde ne verdiği kodlar çalıştı nede dirençlerin gücü yetti ve sıkıntıyı anlamış oldum.Sinirlendim ve bir iki gün dinlenmeye bıraktım.Ardından kısa bir araştırma sonrasında her bir + ayağa 100 ohm direnç lehimlemeye karar verdim , yaptım ve kabloları tekrar aruinoya sırasıyla yerlerleștirdim *(bu arada hangi katman , satır ve sütunun hangi pine bağlanacağını en altta bulabilirsiniz)* ve çalışmadı , nedense kod sıkıntı yarattı ve bende büyük bir bıkkınlıkla sorunu çözmek yerine yeni bir kod arayışına girdim ve aşağıda ki ikinci instructables entrysindeki hazır kodları yükledim ve evreka , her şey sıkıntısız çalıştı.BİTTİ 😀
Buraya kadar okuyan herkese sabırları için tesekkur ediyorum , ilk açıldığından beridir sosyal de olmama ramen ilk incelemem olduğundan dolayı eğer ki bir sürçü lisan ettiysek affola. Herkese iyi çalışmalar , iyi günler...

[(x,y)-Pin]

(1,1)-13
(1,2)-12
(1,3)-11
(1,4)-10
(2,1)-9
(2,2)-8
(2,3)-7
(2,4)-6
(3,1)-5
(3-2)-4
(3-3)-3
(3,4)-2
(4,1)-1
(4,2)-0
(4,3)-A5
(4,4)-A4
Layers

[Layer-Pin]

a-A0
b-A1
c-A2
d-A3

Şablon: http://www.instructables.com/files/orig/FPZ/ECVV/HX6AQNT0/FPZECVVHX6AQNT0.pdf

Yapımda yararlandığım entry:(kod,şablon hepsi bu sayfada bulunmakta)
http://www.instructables.com/id/4x4x4-LED-Cube-Arduino-Uno/?ALLSTEPS

Kod için yararlandığım entry:(kod ile sıkıntı yaşadıktan sonra eskisi yerine kullandığım kodların olduğu entry , ayrıca kendinizinde yapabieceği bir programı da içerisinde barındırıyor)
http://www.instructables.com/id/LED-CUBE-CODE-4x4x4-Arduino/?ALLSTEPS

VE HAZIRLADIĞIM VİDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=LkT2SJwwzqw
#akış #arduino

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Seçkin paylaştı.

DIY akustik ürünler

SES İYİLEŞTİRME BÖLÜM 1
Dikkat! Ciddi oranda DIY içerir.
Ses kalitesini arttırmak için illa seri üretim çözüme sarılıp tonla para harcamaktansa, her yerde rahatlıkla bulunabilecek malzemelerle ya da çok daha ucuz cihazlarla da benzer neticelerin alınabildiğini görünce bu konudaki bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim. Meraklı arkadaşların da bu konudaki katkılarını şimdiden merak ediyorum. Uygulamaların çoğu fabrikasyon olarak zaten mevcut, ama fiyatları astronomik olunca konuya karşı ihtiraslı insan araştırmaya başlıyor ister istemez.
Önerilen uygulamalarda ortaya çıkacak olumlu etkilerdeki fark, ses kaynağı ve cihazların kalitesi ile doğru orantılıdır.
Sesi iyileştirmeyi, elektriğin ses sinyaline dönüşüp kulağımıza gelip hatta beynimizin temporal bölgesinde yorumlanışına kadar olan seyrini takip ederek inceleyeceğim:
1- EMI filtresi: Evlerimizdeki şebeke cereyanı, santralden evlere gelene kadar, teller vasıtası ile aynen bir anten gibi etraftan ciddi oranda parazit toplar. Bunlar da cihazlara sızıp ses sinyali ile girişim dalgaları oluşturarak bozulmalara yol açar. Bunu EMI (elektromotor interferans) filtreleri kullanarak kesmeniz mümkün. Aşağıya devre şemalarını ve fotoğraflarını koydum. malzemeleri bluemavi gibi perakende satış yapan sitelerden alıp kendiniz yapabilir, ya da http://www.direnc.net/3VK1-3A-Filtre-,PR-14010.html sitesinden ucuza alabilirsiniz. İdeal olan: her cihaz için bir adettir. Daha basit olan ve sadece kondansatörlerden oluşan bir filtreyi de aşağıya ekledim, bu son cihazdan bir tanesini toplu prize takmanız da yeterli olur. aşağıda iki usg görüntüsü var; biri filtreli diğeri filtresiz hali, bariz fark var. Bu cihazlar, evdeki elektrik tertemiz ise (sadece akü ile sağlanan elektrik böyle) etkisizdir, ama ne zaman ne parazit çıkacağı belli olmaz. EMI filtrelerinin hi-fi cihazlar için olan makyajlıları da var tabi ama şekli ve fiyatı böyle: http://www.monoandstereo.com/2015/11/dalbyaudiodesign-celestial-reference.html şahsi kanaatim; çok fark olacağını düşünmüyorum.
2- Regülatör: çok iyi bir EMI filtresi olmaları dışında, lambalılar gibi voltaj aralığı dar olan hassas cihazlar için olmazsa olmaz bileşenler, özellikle ülkemiz için. Ancak, sabit voltajı sağlamak için gerilimin frekansı ile oynadığı ve bunun ses sinyal devrelerinde bozucu etkisinin daha fazla olduğunu söyleyen bir kanaat yazısı da mevcut olduğu için, sadece lambalı ampliler ile sınırlı olmasını öneririm.
3- Topraklama: ses üzerine oldukça etkili ve uygulandığında tizlerde bir artış hissedebilirsiniz. Evdeki topraklama hattının kalitesini bir elektrikçiye tespit ettirebilir veya yeterli olmadığını düşünüyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Cihazların şaselerinin kalın bir kablo ile radyatöre bolca dolanması, hatta duvara bantla yapıştırılması bile hiç olmamasından daha iyidir. Dikkat edilmesi gereken bir konu: cihazların toprak hattını önce birbirine bağlayıp da genel toprağa bağlanması gerekliliği, yoksa topraklama gürültüsü olabilir. Yani bir adet çoklu priz olacak, cihazlar bu ortak prizden elektriğini ve toprağını alacak: https://youtu.be/GS-6jBk9YPM
4- RCA kablosu: CD oynatıcı gibi bir ses kaynağı ile amplifikatör arasındaki bağlantı kablosu. Ses karakteristiği üzerine oldukça etkililer. Maalesef, pahalı olan iyidir kuralı geçerli. DIY çözümler de mevcut ama malzeme bağımlılığı çok. OFC (oxygen free copper) kablo bulunacak, özel desen örgülü olacak, çoklu ama ince kablolu olacak, olmadı gümüş kaplı olacak, teflon kılıf ayarlanacak… zor iş. Manyetik alanı kullanıp da sesi inanılmaz iyileştiren patentli bir çözüm de var, alabilene aşk olsun. Bilgilendirme maksatlı vereyim, güzel bir video: http://www.highfidelitycables.com/
5- Cihazlar: içinden elektrik geçen madde titreşirse manyetik alan üretir ve bu alan kendi elektriğinle ve etraftaki elektrik ve manyetik alanlarla etkileşime geçer. Bu genel kuraldan yola çıkarak cihazları yere sabitleyip müziğin, etraftaki titreşimlerin o cihazlar üzerindeki bu etkilerini azaltmak maksatlı uygulamalar. Cihazların sehpaya değdiği ayaklarının altına mouse pad’lerdeki yumuşak kaplamayı koyun. Mobilyalar için satılan keçe de aynı işi görecektir. İdeal olan, mermerden ağır bir blokun altına keçe, üstüne keçe, onun da üstüne cihazı yerleştirmek. Sehpanın da sağlam olması gerektiğini hatırlatayım tabi. Bu uygulamanın ses üzerine etkisi azdır. Cihazların içinde biriken tozu 1-2 yılda bir temizlemek, ekstra eddy akımlarını engellemek açısından yararlı olur. Ses cihazları ile TV, UPS, regülatör, bilgisayar birbirinden mümkün olduğu kadar uzakta olmalı.
6- Hoparlör kablosu: Kaliteye etkisi birebir. Kurallar:
a. kalın olacak,
b. çoklu kablo olacak,
c. kısa olacak,
d. mümkün olduğu kadar düz hatta ilerleyecek,
e. + ve – kutupları taşıyan kablolar birbirlerinden uzakta olacak,
f. titreşmeyecek.
g. Başka kablolardan da uzakta duracak.
Hemen kabloları birbirinden sıyırın ve birbirine yakın durmasını engelleyin, sesteki üç boyutluluğu hemen hissedeceğinizi düşünüyorum. Etki mekanizması şöyle: yüksek frekanslı akım, tel içindeki manyetik alan sebebiyle telin dışından gitmeye meyleder, böylece yakınlarındaki karşı kutuplu telle daha kolay devreyi tamamlar. Uzak tutmak için bina izolasyonunda kullanılan yalıtım plakalarından parçaları kesip kullanabilirsiniz. Elektrik alan nötrlüğü en iyi materyallerdendir (karbonsuz olanlar, yani ucuz olanları). Tellerin titreşmemesi için de onları taş veya mermer bloklarla sabitleyebilirsiniz. Tellerin halka yapmaması önemli. Tek bir halka bile hatırı sayılır bir mikrohenry değerinde indüktans oluşturup uç tizlerde sıkıntı yaratabilir. Birçok DIY üründe, hoparlör kablolarını birbiri etrafında veya üçüncü boş bir kablo ile dolama şeklinde tarifler var. Şahsen bunları doğru bulmuyorum. Karşıt kutuplu telleri paralel olmayacak şekilde tutmak iyidir ama onları iyice uzakta konumlandırdıktan sonra bu oblik spirallere ne gerek var bence. Aliexpres’de, n11’de güzel OFC kablolar var, onların kalınlarını alıp yukarıdaki işlemlere tabi tutarsanız harika olur. Vidalı bağlantıları ayda bir sıkmanızı öneririm. Akım geçişi için sıkı temas önemlidir.
7- Hoparlörler: Yere sağlam basmalı, tizleri kulak hizasında olmalı, mümkün ise duvardan uzak durmalı basrefleks açıklığı arkada ise bu mesafe 50 cm bile olabilir. Tam köşelerde olmamalı yoksa baslar uğultu yapar, bozulma olur. Sağlam basması için “spike” yani çivi ucu gibi sivri ayaklar oldukça etkili. Seste berraklık sağlıyor. Ancak ne olursa olsun, spike bile olsa hoparlörleri doğrudan yere koymayın, yoksa zemin üçüncü bir hoparlör gibi davranıp girişim dalgaları oluşturup sesi berbat ediyor. En az 6 cm mermerden bir blok kestirip onun üzerine koyun, mermerin altında da keçe olsun. Sesteki sahne imajı için çok etkili, estetik ve ucuz bir yöntem. Mermeri mezarlık yakınlarındaki mezar taşçılarından ayarlayabilirsiniz. Hoparlör, markasına göre ya dinleyiciye dönük olacak, ya da karşıya bakacak. Deneyerek bulunabilir. Aynı arabaların devir bantlarında olduğu gibi, amplifikatör ve hoparlörlerin kaliteli çalıştığı bir güç aralığı vardır, kabaca bu aralık, cihazın verebileceği maksimum değerin % 30 ile % 70’i arasındadır. Hoparlör daha belirleyici olarak kabul edildiğinden, hoparlör maksimum (RMS) gücünün amplifikatör gücünden bir miktar aşağıda olması iyidir. Hoparlörde bas ve tizler için ayrı giriş varsa çift kablolama yapmakta fayda var. Bir değerlendirmeye göre, çift kablolama ile kendi fiyatının %30’u kadar yüksek fiyatlı olan hoparlörler gibi sese sahip oluyormuş. Üstelik bu uygulama ile, bası veya tizi daha iyi ileten kabloları beraber kullanmak mümkün olur.
8- Oda-akustik ortam: Ben ideal olanı sıralayayım, siz kendinize veya ev ahalisinin sabrına göre koşulları belirleyin: sistemin arkasında pencere yerine sönüm malzemesi kaplayabileceğiniz duvar olmalı, köşelere bas-trap, yere halı, duvarlara tablo, pencereye perdeler, dinleyicinin arkasına ses yutma veya dağıtma (diffuser) malzemesi. Hoparlör ile dinleyici arasındaki mesafenin hoparlörlere yakın 1/3 mesafedeki tavan bölümüne ses sönüm malzemesi, hoparlör ve cihazların yanına bitkiler koyun, odada yüksek eşya olmamalı, tavanı yüksek ev olmalı, dışarıdan trafik gürültüsü gelmemeli. Büyük hırdavat mağazalarında 50X50 cm piramit yüzeyli ses sönüm malzemesi 12,5 TL, 500X125 cm’lik düz ses izolasyon kauçuğu, kalınlığına göre 38 – 80 TL arasında. Oda akustiğini çok iyi anlatan bir video var, tavsiye ederim: https://youtu.be/BroP_iFVJvo
9- Siz: Keşke herkes altın kulak olsa, ama herkesin duyduğunu olabildiği kadar çok algılaması için genel öneriler: alkollü iken ses kalitesi daha az hissedilir, sessiz bir odada ortalama 20 dakikalık düz yatma sonrası dinletide tonlar daha iyi algılanır. Görsel bir uyaran (TV, video klip, konser kaydı) ses ile ilgili ise daha iyi, ilgisiz ise daha kötü algılamaya sebep olur. Tok karna değil, yarı aç yarı tok dinlemek daha iyidir. Sabah zinde kalkıp dinlemek çok etkilidir. Odayı havalandırın ki oksijen seviyesi yükselsin, toz miktarı azalsın. Sesin yüksek seviyede olması ile müzik algısının iyileştiği görülmüş, yeter ki çok açıp seste bozulma olmasın, komşular da rahatsız olmasın.
Bir sonraki yazıda, ses kalitesini arttırmak için daha aktif çözümlerden bahsedeceğim. Buraya kadar yazdıklarımı uygulayıp da cihazlarınız bir nebze olsun daha kaliteli tınlamaya başlamışsa ne mutlu bana.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 31
  • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

    Selam. İkincinin içinde 2x50w verecek ekipman yok. Smsl uygun gibi duruyor ama pc'den amplifikatöre olan bağlantıyı optik veya coax-dijital ile yapmalısın. Ses kartının böyle çıkışları var mı?

  • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

    @ozkan12 sen birazcık dur ben bi araştırayım senin için

  • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

    @ozkan12 evet, baktım araştırdım da bu fiyata daclı ve sw çıkışlı bir amplifikatör ve smsl gibi rüştünü ispatlamış bir marka iyi bir seçim olacak. Sw ayarlarını bilmiyorum. Bunu kullanan bir tanıdık bulamadım. Bence bu iyi, al bunu.

  • tnr @tnr

    Hocam selamlar, cahilliğimi maruz görün lütfen, ilk maddede linkini paylaştığınız power line filtresini hoparlöre tam olarak nasıl bağlayacağız? Yeni taşındığım evde bilgisayar hoparlörünü prize bağlayınca belirli aralıklarla rahatsız edici tiz bir ses geliyor. Aynı sesi kahve makinesinden de alıyorum ve geceleri bu sesi daha az duyuyuyorum. Sorunun elektirik hattı ile ilgili olduğunu düşündüğüm için yazınızda geçen şebeke filtresini kullanmak istiyorum fakat elektirik konularına yabancı biri olarak filtrenin nasıl bağlanacağı konusunda yardımınızı rica ediyorum. Teşekkürler. @tunc-karesi

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      Selam. Bu filtre cereyan filtresi. Aktif hoparlörün 220V fişini bu filtrenin çıkışına bağlıyorsun, bu filtrenin girişine de 220V şebeke elektriği bağlıyorsun.

    • tnr @tnr

      Hocam hoparlörün kablosunu kesip bu ara parçayı mı ekleyeceğım? Uzatma kablosu, ek priz gibi bir çözümü yok mudur acaba? @tunc-karesi

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      @tnr hayır sakın ha! Bu filtre şehir cereyanındaki paraziti temizlemek için. Hoparlörle ilgisiyok...

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      @tnr hoparlörü besleyen amplifikatör var ya, onun da prize takılan fişi var ya, işte orası için. Sen sakın birşey yapayım deme. Daha bu temel tanımları bilmiyorsun, elektriğe çarpılıp ölüverirsin sonra, başıma ve başına iş çıkarma şimdi. Bir elektrikçiye emanet et bu işleri gitsin. Senin de kafan rahat olsun benim de!

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      @tnr bence sen bir regülatör takmayı dene veya yazıda belirttigim bağlantıdaki filtreyi sipariş et, ama bir elektrikçiye yaptır bağlantıyı

    • tnr @tnr

      @tunc-karesi hocam regülatör daha iyi bir alternatif gözüküyor, çarpılma riski yok 🙂 Önerin var mıdır? Şöyle bir şey var. Yine tavsiyen varsa almak isterim.
      http://www.hepsiburada.com/powerful-avr-1012-1200va-720w-otomatik-voltaj-regulatoru-p-BD804144?magaza=Hepsiburada

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      @tnr olur tabi ama bence öncelikle bir eşinden dostundan bul bir regülatör ve dene bakalım ses düzelecek mi diye, çünkü sorun belki de ses yükselticinin içindeki bir kondansatörün bozulmasıdır, kim bilir.

    • tnr @tnr

      @tunc-karesi hocam hoparlör ya da subwoofer ile sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Şöyle ki hoparlörü prize bağladığımda bu sesi aralıklarla ve geceleri daha geç aralıklarla alıyorum. Bu sesi aldığım anda 3,5 mm jacki telefon ya da tablete taktığımda ses bir anda yok oluyor ama PC ye bağladığımda sesde bir değişiklik olmuyor. Taşındığım yeni evde bu sorun ortaya çıktığı için elektirik ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Fakat sorun parazit midir yoksa voltaj dalgalanması mıdır bilemiyorum. Regülatör parazit konusunda da yardımcı olur mu? Elektirik ile ilgili bir diğer sorunum da kaçak akım rölesinin haftada bir kaç defa atmasıydı. Evde prize bağlı tek cihaz buzdolabı iken atıyordu, bu nedenle elektrikçi röleyi değiştirdi, rölenin özelliği hemen anında atmayıp kaçak devam ederse atması şeklinde. Bunu düşününce parazitten ziyade voltaj dalgalanması var gibi geliyor.

    • Tunç Karesioğlu @tunc-karesi

      @tnr anladığım kadarıyla senin evde topraklama gürültüsü var veya evde aslında toprak hattı yok! Bilgisayarın bağlandığı prizi açıp arkasına baktığında nötr uç da toprağa bağlanmış mı oradan belli olur. Evin altında dev klimaları veya motorlu teçhizatları olan bir iş yeri varsa oradan da parazit çok gelir, pc ile ampliyi aynı priza bağladığında ses yok oluyorsa topraklama gürültüsü, kaybolmuyorsa dediğin gibi şebekede parazit veya evde topraklama hattı sorunu var denebilir