Arduino UNO ile 4X4X4 LED Cube Nasıl Yapılır?
İlk olarak şunu söylemek gerek ki bu benim bir arduino uno ya sahip olduktan sonraki ikinci projem,birincisi ise tabi ki blink projesi.Bu nedenle biraz arduino ile hemen ısınamamamızdan dolayı bu projeyi iki kere yaptım.Yaparken instructables.com sitesindeki bir kaç entryden yararlandım , internet üzerinde bu konu hakkında tonlarca kaynak bulabilirsiniz fakat fikrimce incelediklerim arasından en yaralıları instructablesin üst sıralarındakiler.
MALZEMELER:
Arduino Uno
64 adet LED
16 adet 100 Ohm direnç
Havya
Lehim teli
Bolca kablo
Pertinaks
Şimdide neden iki tane yaptığımdan bahsedelim , ilk yaptığımda aşağıda linkini bulabileceğiniz entryden yararlandım her şey iyi güzel fakat bazı backaların eciș bücüş olması ve temassızlık yaparak sinir bozucu görünmesi.İşte bu nedenlerden dolayı yaptım , iyide oldu lehim becerimi de ilerlettim . Şimdide yapılıșa geçelim , tekrardan söylediğim gibi aşağıda linkini bulabileceğiniz entryde harika bir template(şablon) yayınlanmış ve bu şablon 1:1 ölçekli çıktı alındığında normal 5mm lik ledlere göre olduğundan çok iyi oturuyor her şey . Șablonu ilk olarak üzerine yuvaya benzer delikler açabilceğimiz bir zemin üzerine sabitlememiz gerekli , ben en uygun şeyin strafor olduğunu deneyimledim.Sonrasında videodaki gibi ledleri şablon üzerine yerleştirip - ve + bacakları büküyoruz.Ardından bütün - bacakları kapalı bir devre oluşturur gibi birbirine lehimlemeyeceğiz fakat burada dikkat etmemiz gereken küçük bir ayrıntı var , iki kısımda boşluk kalacak bu boşlukları iletken bir tel ile lehimleyrek gidermemiz gerek bunun nedeni ise her dört kat için ayrı ayrı yani bir kat için - bacak sayısını ortak hale getirerek 16 dan 1e düşürmek , bu durumun herhangi bir zararı olmadığı gibi aksine yararı var çünkü topraklama pin sayımız az bunu ideale düşürürek işimize yarayacak hale getiriyoruz ve sağlam bir yapı oluşturuyoruz . Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise şablona uygun olarak + bacakları da büktükten sonra sonra tekrar şablondakine uygun + bacakları yere dik olacak şekilde büküyoruz *(yazılı olarak pek bir şey anlaşılmamış olabilir bu kısmı resimlere bakarak ve videoyu izleyerek desteklerseniz daha yararlı olur)* . Eğer şu ana kadar ki işlemlerin hiçbirinde sıkıntı yoksa ilk katımızı bitirmiş bulunmaktayız , ilk katmanı dikkatlice şablondan çıkartarak bu katmandan 3 adet daha yapacağız(kolay gelsin,sabırlar diliyorum :D).Evet , 4 katman da bitti sanırım . Şimdi sinir harbine hazır olun bu kısım beni fazlasıyla zorlamıştı , bütün katmanları teker teker üst üste getirip + bacakları birbirine olduğunca düzgün bir biçimde lehimlememiz gerek bunun için ben katmanları dört bacaktan uhutac ile birbirine tutturarak sabitledim ve lehimledim . Evet , eğer bu işlemi de sinirlenip her şeyi kırmadan bitirdiyseniz 😀 zor kısımları atlatmış bulunmaktasınız.
**Şimdi araya bu küpün çalışma prensibini sokarak kafaları dinlendirelim.Şu ana kadar ki bütün adımları gerçekleştirdiyseniz tek , rijit bir yapınız olması gerekli.Bu yapı 4 katmandan oluşmakta ve her katmanda 16 adet herhangi bir renkteki leşlerimiz bulunmakta.Aşşağıdaki resimde de gördüğünüz resimde de eğer d katmanı 4 e 4 teki ledi yakmak isteniyorsa arduinodaki kodlar 4 e 4 teki o sütunun ortak + bacaklarına güç veriyor ve ortak - negatif bacaklar analog pimlere bağlı olduğundan d katmanının bağlı olduğu pin topraklama olarak açılacak ve bu şekilde d katmanının topraklaması sağlanarak d katmanı 4 e 4 teki led yakılmış olacak.Bi mantık ile kodlar sayesinde istenilen animasyonlar elde ediliyor.Çalışma prensibi iste bu şekilde.**
Yapıma devam edelim , şimdi ise her şeyi üzerinde uygun deliklerin olduğu bir düzleme yerleştireceğiz *(bu düzlem bir karton parçası da olabilir,ben pertinaksı tercih ettim)* . Bunu yapmamızın nedeni kablo bağlantılarını ve dirençlerin karmaşık görüntüsünü gizlemek *(ben olduğunca gizledim ama istenilirse instructables linkindeki gibi dahada iyi gizlenebilir , ben o kadar sabırlı değildim açıkçası :D).Ardından a , b , c ve d katmanından ayrı ayrı iletken bir tel ile düzlemin altına herhangi bir iletken ilr geçireceğiz çünkü o katmanlar bizim topraklamamız ve onlara da ayrı kablo çekip arduinoda ki bir pine atamamız gerekli.
Ve şimdi de benim kitlendiğim nokta , ilk instructables entrysinde yapan kişi sadace katmanların - bacaklarına birer adet 100 ohm direnç kullanarak *(toplamda dört)* güvenliği sağlamış ve bu yolla her şeyin düzgün çalıştığını iddaa etmiş , ki zaten bu projeyi ilk yaptığımda her şey normaldi ve yazdığı kodda çalışıyordu.Entrynin altında bazı kişiler çalışmadığını 16 adet direnç kullanması gerektiğini yazmış , bende heralde onlar becerememiş ot atıyorlar diyordum ta ki ikinci yapıșıma kadar çünkü ikinci seferde ne verdiği kodlar çalıştı nede dirençlerin gücü yetti ve sıkıntıyı anlamış oldum.Sinirlendim ve bir iki gün dinlenmeye bıraktım.Ardından kısa bir araştırma sonrasında her bir + ayağa 100 ohm direnç lehimlemeye karar verdim , yaptım ve kabloları tekrar aruinoya sırasıyla yerlerleștirdim *(bu arada hangi katman , satır ve sütunun hangi pine bağlanacağını en altta bulabilirsiniz)* ve çalışmadı , nedense kod sıkıntı yarattı ve bende büyük bir bıkkınlıkla sorunu çözmek yerine yeni bir kod arayışına girdim ve aşağıda ki ikinci instructables entrysindeki hazır kodları yükledim ve evreka , her şey sıkıntısız çalıştı.BİTTİ 😀
Buraya kadar okuyan herkese sabırları için tesekkur ediyorum , ilk açıldığından beridir sosyal de olmama ramen ilk incelemem olduğundan dolayı eğer ki bir sürçü lisan ettiysek affola. Herkese iyi çalışmalar , iyi günler...
[(x,y)-Pin]
(1,1)-13
(1,2)-12
(1,3)-11
(1,4)-10
(2,1)-9
(2,2)-8
(2,3)-7
(2,4)-6
(3,1)-5
(3-2)-4
(3-3)-3
(3,4)-2
(4,1)-1
(4,2)-0
(4,3)-A5
(4,4)-A4
Layers
[Layer-Pin]
a-A0
b-A1
c-A2
d-A3
Şablon: http://www.instructables.com/files/orig/FPZ/ECVV/HX6AQNT0/FPZECVVHX6AQNT0.pdf
Yapımda yararlandığım entry:(kod,şablon hepsi bu sayfada bulunmakta)
http://www.instructables.com/id/4x4x4-LED-Cube-Arduino-Uno/?ALLSTEPS
Kod için yararlandığım entry:(kod ile sıkıntı yaşadıktan sonra eskisi yerine kullandığım kodların olduğu entry , ayrıca kendinizinde yapabieceği bir programı da içerisinde barındırıyor)
http://www.instructables.com/id/LED-CUBE-CODE-4x4x4-Arduino/?ALLSTEPS
VE HAZIRLADIĞIM VİDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=LkT2SJwwzqw
#akış #arduino





Rgb versiyonlarınıda görmek isterim 🙂
Açıkçası şu anki tecrübem ve bilgim doğrultusunda , bildiğim kadarıyla UNO ile biraz zor.Elbet araya biseyler sokularak yapılabiliyor galiba ama Çok karışık oluyor.
El emeği olan herşey kabulümdür. Dükkandan alıp eve getirmemiş kardeşimiz elektronikçi olarak gurur duydum 🙂
Ekşiden mi ? 😀
@nemesis8 Yok hocam herhangi bir sözlükte takılmıyorum. Sadece hand made severim. Mesela Yılbaşı kampanyasına kapılıp kasam olmasına rağmen NZXT alıcaktım. Sonra kasayı toptan modifiyeledim.
-Kasa komple cilacıya verildi iç-dış siyah yapıldı.
-Ön ızgara ve yan çıtaları kırmızıya boyandı.
-Öndeki 2.0 USB'leri 3.0 ile değiştirdim. (Fotoğrafta çıkmasada)
-Power tuşu ve HDD ışığının mavi ledleri kırmızı ile değiştirildi.
-Yan tarafı autocad'te çizdim pleksi kestirip vida delikleri ile sabitledim.
-İçine ve altına led ekledim.
-PSU siyaha boyandı.
-Kablo kanalı yok normalde kasa da kabloları gizlemek için delik açtım jet taşı ile. Yani küçük kare delik açtım.
Aklıma gelenler bunlar 🙂
Uzun lafın kısası param cebimde kaldı ve bu kasa kimsede olmayacak çünkü hand made 🙂
katmanın üzerinde birbirine lehimlenecek bacaklar uzun olan bacaklar mı, kısa olanlar mı?
Üzerinden epey vakit geçti ne desem yalan olur. https://www.instructables.com/id/4x4x4-LED-Cube-Arduino-Uno/ linkten incelerseniz daha sağlıklı olur herhalde gayet açıklayıcı zamanında sadece o link i kullanarak yapabilmiştim.
@nemesis8 Konuyla alakasız ancak 3 yıl önceki kasamı görmeme sebep oldu bu bildirim 🙂 Gece gece hatıralar canlandı 😀