WiFi Performansını En İyileştirme

Merhabalar,

Daha önce Mi router 4A incelememde kablosuz ağ sorunlarımı ve router ile çözdüğümü belirtmiştim. Bu yazıda bunun dışında ayarlamaları konuşacağız. Ancak kullandığınız cihazların iyi olması gerçekten önemli bir detay. Modem/router iyi olmadıktan sonra bu ayarlar pek etkilemeyecektir baştan söyleyeyim. Yine de bir deneyip kendiniz görebilirsiniz.

 

Çok detaya girmeden wifi standardında 802.11 b/g/n/ac şeklinde teknolojiler var. Bunlar 2.4 ghz ve 5 ghz bandındaki standartlar. 5 ghz ağlar yüksek hızda çalışsa da yapısı gereği kısa menzilde çalışır. Bunu ancak aynı özellikte bir repeater(tekrarlayıcı) ile telafi edebilir ve daha geniş alana yayabilirsiniz.

Günümüzde büyük çoğunlukla 2.4 ghz ağı yaygın. En çok da bu kısmı optimize etmeye çalışacağız. Bu frekanstaki ağlarda birbirlerinden 2 şekilde ayrılıyor. Birincisi kanal, ikincisi ise aynı kanalda iken birbirlerini çok etkilemeyen bazı ayarlar yapıyorlar. Şimdi işler karışıyor diye düşünmeden okumaya devam edin. Basit ayarlar yapacağız 🙂

İkinci ayar yazılımsal ve otomatik oluyor. Bir ayar yapmanız gerekmiyor. Ancak bunun çalışması için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Buna Birinci olan kanal ayarında değineceğiz.

Kanal seçimi neden önemli? Kanal ayarlaması düzgün yapılmamış ağlar birbirlerini olumsuz etkileyerek internet hızlarını mahvedebilirler. Benim başıma da bu geldi. Yeni router ile güzelce çalışan internetim 3 ay sonra bir gün baktım yerlerde. Router da ayrı internet hızı testleri vardı. yaptığım testlerde router, modemden 45 mbps internet alabilirken bana kablosuzda 1-3 mbps falan geliyordu. Bunu nasıl çözeceğimiz ise aşağıda 🙂

 

En iyi wifi kanalını nasıl seçerim?

Öncelikle bir wifi analiz uygulaması indirmeniz gerekiyor. Akıllı telefonunuzda uygulama marketinden yada bilgisayarınızda internette "wifi analyzer" diye arayarak bulabilirsiniz. Ben windows mağazasından aynı isimli uygulamayı indirdim. Bu uygulama ağ durumunu gösterirken size en iyi kanal seçimi konusunda da bilgi veriyor.

Görselde ki kubbelerin her biri çevremizdeki kablosuz internet ağlarını gösteriyor. 2.4 ghz olsalar da kanallar yardımıyla birbirlerinden ayrılıyorlar. Benim otomatik ayardaki kanal seçimim 1 numaraydı. O kanalda 3 ağ olsa da aslında bu durum çok kötü değil. Ama sizin de göreceğiniz gibi ilk kanallara çok yığılma var. Daha da kötüsü ise 2, 4,5 ve 6. kanal gibi ara kanallarda çok ağ var.

Hani yukarıda ikinci koşuldan bahsetmiştim. Aynı kanalda ağlar birbirlerine karışmayacak otomatik ayarlar yapıyorlar. İşte bu 2, 4,5 ve 6. kanal gibi ara kanalları seçenler yüzünden bu otomatik teknoloji düzgün çalışmıyor ve tüm ağlara interneti zehir ediyorlar.

Wifi yapısı ve kanal sistemi gereğince en ideal ağlar 1., 7. ve 11. kanallardır. Eğer bu kanallar seçilirse ağlar birbirlerine yani komşu ağın kanalına basamadan rahatça çalışır. Zaten görselde 1. kanaldaki ağlar birbirlerini fazla etkilemez, aralarında geliştirilen teknolojilerle anlaşırlar. Ama 2., 4. ve 5. kanaldaki ağlar buraya yarıdan girerek interneti oldukça olumsuz etkiliyorlar.

Ne yapmalıyız?

Öncelikle modem/router'ın arayüzüne girin. Nasıl olduğunu bilmiyorsanız üzerindeki etikete bakabilirsiniz. Şifresi de olacaktır. İnternette marka model ile de arayabilirsiniz. Arayüze girince wifi/kablosuz ayarlarına geçin. Orada kanal ve band seçimi göreceksiniz. Kanal olarak görsel wifi analyzer uygulamamız bize "11. kanal" öneriyor. Onu seçelim. Band ayarı ise 20 olmalı. Eğer 40 seçerseniz ve görselde ki gibi çevrenizde çok ağ varsa yine herkes için interneti kötü duruma getirirsiniz. 20 seçimi ise olması gerektiği gibi çalışacaktır. Ayarları kaydedin. Bir süre gün içerisinde farklı saatlerde wifi analyzer ile kontrol edip takip edin. En uygun kanalda bırakın. Ne yazık ki otomatik seçim her zaman en iyi kanalı seçemiyor.

 

Peki gecikme(lag/ms) ne olacak?

Burası biraz daha online oyun sevenlerle ilgilidir. windows'dan cmd yazıp çalıştırın. En iyi, yani en az gecikmeye sahip dns testi yapacağız. Yapılacak işlem ise çok basit. Öncelikle internette kullanmak istediğiniz dns adresini öğrenin. Google dns en çok bilinenlerden. cloudflare veya open dns de olabilir. Cmd ekranında "ping 8.8.8.8" yazıp enter basın. 4 sorgu atıp sonuçları getirecektir. Aynı işlemi diğer dns ler için uygulayın. En düşük ms değere sahip olanı seçip kullanabilirsiniz. Dns seçiminizi ağ ayarlarından(ağ bağdaştırıcı ayarları) ilgili birime sağ tıklatıp özellikler seçin. Açılan pencerede ipv4 seçip özellikler seçip seçilen dns ayarlarını kullan diyerek ayarlayabilirsiniz.

Ağ performansınızda yine de sorunlar yaşıyorsanız; yeni modem, router ve repeater gibi seçenekleri araştırmanız gerekecektir.

Herkese iyi günler.

#wifi #kablosuzağ #modem #router #internet #repeater #çekmiyor #internetkötü #wifiçekmiyor #kablosuzbağlanmıyor

 

Ek: İyi internet bağlantısı konusunda ayrıca router incelememe ve gecikme(lag) konusundaki yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

Mi Router 4A AC1200 Giga Versiyon İnceleme

İnternette Gecikme(Lag-BufferBloat) Önleme(Qos)

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 29

Yaz parfümü (fresh, iç açıcı) arayanlara öneririm.

Mavi Rock Rebel Erkek Parfüm 091004-900 Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Mavi Rock Rebel Erkek Parfüm 091004-900 yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaşlar herhangi bir yazılım bilgim yok. Sıfırdan Swift öğrenmek istiyorum. Başlangıç için doğru mu bilmiyorum. Temel bilgisayar bilgim var. Html kodlarla biraz uğraşıp, wordpress site kurmuşluğum var. Sıfır değilim aslında. 1'im 🙂

Sıfırdan Swift öğrenmek için eğitim öneriniz var mı?

Youtube'dan biraz baktım. Sözde sıfırdan eğitim veren adam ilk derste "var = xx diye değişken tanımladım." diyerek anlatmaya başlıyor. Bana önce var'ın anlamını öğret yani mesela. // ile not alındığını biliyorum ama adam ilk derste // ile not alıyor. Bunları anlatmadan geçiyor. Gerçekten sıfırdan öğrete öğrete giden bir eğitim arıyorum. Ücretli/ücretsiz fark etmez.

Not: MacBook Air M1 spor.
Teşekkürler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Barış müthiş bir yetenek bunu zaten biliyoruz ama yani bu cover'ı kelimelerle ifade etmek mümkansız. Olağanüstü bir 'şey'.
#BirazMüzik #TSMetalcileri

https://youtu.be/Vn25gbbXeFM

PINK FLOYD - High Hopes by Barış BENİCE

Played & Recomposed by Barış BENİCEHigh Hopes - Pink Floydwww.facebook.com/barisbeniceofficialwww.barisbenice.com
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 8
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Kablosuz mouse arayanlar için güzel fırsat. Neredeyse yarı fiyatına düşmüş. Razer Orochi V2. Minimum satış fiyatı 1065 tl. Şu an İtopya'da kampanya ile 699 tl. Yurt dışında çok fazla beğenilen bir mouse olmuş. 64 gram ağırlığa sahip. Ayrıca Bluetooth özelliği de var.

Ürün linki: https://www.itopya.com/razer-orochi-v2-kablosuz-optik-gaming-mouse_u16958

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 16

Gündemlerde Adı Geçen Kitap, Dergi ve Çizgi Romanlar

Levent Bey'in gündem ve canlı yayınlarda bahis ettiği kitap, dergi, çizgi roman vb basılı yayınları burada listeleyebiliriz. Yorum olarak eklerseniz, ben de liste haline getiririm.

 

  1. Roket (Bilim Kurgu Öykü Dergisi - Düzensiz süreli yayın) - Kitapyurdu / Shopier
  2. Neuromancer - William Gibson
  3. Blood Sweat and Pixels - Jason Schreier - Amazon
  4. Press Reset - Jason Schreier - Amazon
  5. Dying Inside - Robert Silverberg
  6. Görevimiz: Uzay Boşluğu - Frank Herbert
  7. Old Man's War - John Scalzi
  8. https://www.halkkitabevi.com/kitap (üzerinden yazar araması) - Stefan Zweig
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

Selamlar, skechers dışında günlük giyilebilecek ayakkabı markaları tavsiyeleriniz var mı?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 6

Tavsiye ettiğiniz gömlek markası var mı? İstediğim yarı resmi yarı spor gömlek.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 13

Oyun oynamak için geniş ekran bir monitör almak istiyorum. Özelliklerine bakış gördüğüm fiyat performans ürünü bu. Bir incelemesini de bulamadım. Sizce nasıl? Önerebileceğiniz başka bir monitör var mı?

#Monitör #TeknoYardım #Oyun

https://www.itopya.com/gigabyte-34-g34wqc-a-144hz-1ms-hdmi-dp-hdr-qhd-va-freesync-premium-gaming-monitor_u16911

GIGABYTE 34" G34WQC A 144Hz 1ms HDMI DP HDR QHD VA Freesync Premium Gaming...

GIGABYTE 34" G34WQC A 144Hz 1ms HDMI DP HDR QHD VA Freesync Premium Gaming Monitör En iyi fiyat seçenekleri ile G34WQC A ITOPYA'da
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 8
  • 486 DX2 66 @486

    Aslında 5ms benim içinde önemli değil. Şimdiki monitörüm viewsonic ve 4 yılda bozuldu. Fiyat ve güven sorunu var benim için.

  • Coppermine @coppermine

    Bu VA panelli ve curved bir yapida. Ben düz panel ve IPS istedigim icin Gigabyte M34WQ almistim 9-10 ay önce

    https://teknoseyir.com/durum/1521087

    Gecen süre zarfinda cok memnun kaldim. Iyiki almisim diyorum. Monitörün sag tarafinda kendi bilgisayar kasam, sol tarafinda sirket laptopu var. Gerekirse PIP yada PbP seklinde calistirabiliyorum. Hatta type c üzerinden Huawei P40 Pro telefonumu baglayip desktop mode'da da kullanabiliyorum. Üzerinde KVM switch var ve klavye/mouse hangi cihaza gecersem ona sorunsuz baglaniyorlar. Ayni anda yan yana iki excel yada pdf-excel acarak calisabiliyorum. Monitöre mesafem 30 - 40 cm civarinda ve gerek calisirken gerekse de oyunlarda herhangi bir problem olmuyor. Tavsiye ederim.

  • N Ziya Çeliksu @ziya-celiksu

    Son dönem gigabyte monitörler seviliyordu. Yabancı incelemeleri vardır bakmakta fayda var.

  • Tarık @xahve

    @sen-gilgames-misen ghosting farkı bir şey, alakası yok. Ghosting demek bir pikselin siyahtan beyaza geçmesi için geçen süre.
    monitör gecikmesi demek kablodan gelen verinin ekrana ne zaman düştüğü