Logitech TRACKBALL M570 Mouse

Merhaba arkadaşlar size kullanım biçimi ile farklı yapıdaki Logitech Trackball M570 mouse hakkındaki deneyimlerimi aktaracağım. 2 aya aşkın süredir elimde olan ürün, ilk başta saçma kullandıkça vazgeçilmez oluyor.

Logitech'in Trackball Türkçe karşılığı olarak iz topu teknolojisini kullanan mouse geleneksel farelerden farklı olarak bilek hareketleri ile değil, baş parmağınızla hükmediyorsunuz.

Logitech Trackball M570'in teknik özellikleri;

  • Algılayıcı Tipi: Lazer
  • Algılayıcı hassasiyet: 540dpi
  • Tuş sayısı: 5 Adet
  • Kaydırma tekeri: Adımlı yapıda.
  • Bağlantı: Logitech Unifying Alıcı(2.5GHz)
  • Bağlantı mesafesi: ≈10m
  • Renk: Gövde=Gümüş(Mat)    İztopu: Mavi(Parlak)
  • Boyut: 95x145x45mm
  • Ağırlık: 142gr.(Pil dahil)
  • Pil Ömrü: 18 AY
  • Desteklediği İşletim Sistemleri: Windows, OSX, Chrome OS

Farenin tamamı sert plastik yapıda. Farede iztopu teknolojisi gereğiyle alt kısımda bir algılayıcı bulunmuyor. İmleç hareketi iztopu aracılığıyla yapılmakta. Alt tarafta dörk kısma gelecek şeilde kaydırmaz kauçuk taban. açma kapama tuşu ve pil yuvası ile alıcıyı koyabildiğimiz kapaklı bir bölüm var. Normal farelerde optik alıcının olacağı yerde ise etiket ve yanında  iz topunu görebildiğimiz bir yuvarlak boşluk bulunuyor. Fare 1 adet kalem pil(AA) ile çalışmakta.(Kutu içerisine dahil.)

Fare sağ el için tasarlanmış ve tüm eli üzerinde taşıyacak şekilde dizayn edilmiş.Sağ eliniz üzerine koyduğunuzda, baş parmağınız iztopuna, işaret ve orta parmağınız sol/sağ tuşlara, yüzük ve serçe parmağınız hafif oyuk alanlar gelmekte. Tarayıcıda sayfalar arası ileri/geri işlevi gören tuşlar ise işaret parmağınızın kolay erişebileceği sol üst kısımda bulunuyor. :Bu tuşlar yapı olarak biraz yükseltilerek daha kolay basılabilir tasarlanmış. Cılız sesli bu tuşlar his olarak zayıf. Tuşların alt kısmında Pil durumunu gösteren bir adet LED ışık bulunmakta.Sağ ve sol tuşların hissi ve sesi normal bir Logitech fare ile benzer. Çok özel bir durum yok.Kaydırma tekeri ise yumuşak, düz plastik kaplanmış. Basımı zor ve çok ses çıkarıyor.

Farenin en önemli ve çoğu fareden ayıran kısmı olan iztopu teknolojisine değinmek gerekirse, eskiden nasıl toplu farelerde topun hareketi ile imleç hareket ettiyse, benzer şekilde M570'de de top yardımıyla imleç hareke ediyor. Ama bu top baş parmağınızın altında, parmak hareketiyle hareket etmekte. 3.4cm çapındaki bu top mermer benzer sert yapıda ve ağır.(Belki eski toplu farelerdeki küçük toplar kadar ağır değil ama birisine attığınızda kesinlikle canı acıyacaktır.) Alttaki delik yardımıyla topu çıkarta biliyorsunuz. Topu çıkartığınızda yuvanın en duş kısmına doğru eşit açıyla konumlandırılmış kaydırma tekerleri yer alıyor. İztopu bu tekerler aracığıyla rahat bir şekilde hareket etmekte. Topun hareketini ölçen lazer alıcı ise eğik bir açıda topun merkezine doğru bakmakta. İztopunu belli aralıklarla(2-3 haftada bir) çıkartıp kaydırma tekerlerini temizlemeniz gerekmekte.

Farenin başlıca vaadleri;

  1. Kullanım için herhangi bir özel yüzey ihtiyacı yok.
  2. Daha hassas imleç hareketi
  3. Daha konforlu ve sağlıklı kullanım

Kullanım kısmına gelirsek fare, kaydırmaz tabanı sayesinde bir masa üzerine koyduğunuzda sağlam bir şekilde durmakta. Ama masa, daha doğrusu bir yüzeyi tarayarak çalışmadığında istediğiniz her yüzey ve konumda M570'i kullanabilirsiniz. Logitech Trackball M570 tasarımını, tutuşun konforlu buldum. Ele iyi oturuyor. İlk başta kullanım olarak beni çok zorladı ama kullanmaya başladıkça günlük fare olarak M570 ile devam ettim. 2 haftada kullanımına alıştım. Özellikle geleneksel yapıdaki farelerde uzun kullanıma bağlı bilek ağrısından kurtuldum. TV başında veya koltukta iken, farenin ekstra özel bir yüzey ihtiyacı olmadığından bilgisayarı kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz. Hatta daha rahat tutuş için internette kendi stantlarını yapan kişiler var. 3D printer için çizimleri kolaylıkla bulabiliyorsunuz.

Küçük elli bir insan olduğumdan farenin topunu ileri/geri tam olarak hareket ettiremiyorum. Parmakları kısa olan biri için biraz yorucu. Genel olarak İztopu güzel ama DPI'yı düşük bence.Örneğin 1080p ekran kullanıyorum topu sağdan sola tam olarak(Tam tur değil) çevirdiğimde imleç anca ekranın %70i kadar ilerlemekte. İztopu'nun hareketi ölçen lazer 800dpi olsaydı daha iyi olurdu gibime geliyor. Genelde boydan boya hareketlerde baş parmağınızla hareket ettirmek yeri topu tam tur(Aslında daha fazla) çeviriyorsunuz.

Logitech Trackball M570, günlük işler için iyi. Hatta Corel Draw kullanan biri olarak çizim işlerinde de iyi iş çıkartıyor. Alışıyorsunuz. Ama oyun işini ben beceremedim. İmleci uzun süre sabit tutamıyorum. Zaten DPI düşük olduğundan yetmiyor.(Oyun içinden fare hızını arttırdığınız da hassasiyetten taviz veriyorsunuz) Anca reflekslerin önemsiz olduğu sıra tabanlı oyunlarda kullanılabilir.

Artıları;

  • İztopu teknolojisi
  • Mouse tutuşu ve konforu.
  • Mouse istediğiniz şekilde kullanabilmeniz.(Özel bir yüzey araması)

Eksileri;

  • İztopunun hızının yetersiz olması.
  • Kaydırma tekerleğinin basma sırasında çok ses çıkartması.

Logitech Trackball M570, genel olarak beğendim. İztopu teknoloji güzel ama biraz daha hızlı, Yüksek DPI olmalı. Uzun süre kullanıma bağlı olarak bilek ağrısı çeken kişileri kesinlikle tavsiye ediyorum. iztopu hareketli ve çıkabilen bir parça olduğundan, taşıma sırasında bir bez torba kullanmanızı tavsiye ederim.

 

#İnceleme #Mouse #Fare #Logitech  #İzTopu #Trackball #M570 #Logi #Konfor

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler