WiFi Performansını En İyileştirme
Merhabalar,
Daha önce Mi router 4A incelememde kablosuz ağ sorunlarımı ve router ile çözdüğümü belirtmiştim. Bu yazıda bunun dışında ayarlamaları konuşacağız. Ancak kullandığınız cihazların iyi olması gerçekten önemli bir detay. Modem/router iyi olmadıktan sonra bu ayarlar pek etkilemeyecektir baştan söyleyeyim. Yine de bir deneyip kendiniz görebilirsiniz.
Çok detaya girmeden wifi standardında 802.11 b/g/n/ac şeklinde teknolojiler var. Bunlar 2.4 ghz ve 5 ghz bandındaki standartlar. 5 ghz ağlar yüksek hızda çalışsa da yapısı gereği kısa menzilde çalışır. Bunu ancak aynı özellikte bir repeater(tekrarlayıcı) ile telafi edebilir ve daha geniş alana yayabilirsiniz.
Günümüzde büyük çoğunlukla 2.4 ghz ağı yaygın. En çok da bu kısmı optimize etmeye çalışacağız. Bu frekanstaki ağlarda birbirlerinden 2 şekilde ayrılıyor. Birincisi kanal, ikincisi ise aynı kanalda iken birbirlerini çok etkilemeyen bazı ayarlar yapıyorlar. Şimdi işler karışıyor diye düşünmeden okumaya devam edin. Basit ayarlar yapacağız 🙂
İkinci ayar yazılımsal ve otomatik oluyor. Bir ayar yapmanız gerekmiyor. Ancak bunun çalışması için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Buna Birinci olan kanal ayarında değineceğiz.
Kanal seçimi neden önemli? Kanal ayarlaması düzgün yapılmamış ağlar birbirlerini olumsuz etkileyerek internet hızlarını mahvedebilirler. Benim başıma da bu geldi. Yeni router ile güzelce çalışan internetim 3 ay sonra bir gün baktım yerlerde. Router da ayrı internet hızı testleri vardı. yaptığım testlerde router, modemden 45 mbps internet alabilirken bana kablosuzda 1-3 mbps falan geliyordu. Bunu nasıl çözeceğimiz ise aşağıda 🙂
En iyi wifi kanalını nasıl seçerim?
Öncelikle bir wifi analiz uygulaması indirmeniz gerekiyor. Akıllı telefonunuzda uygulama marketinden yada bilgisayarınızda internette "wifi analyzer" diye arayarak bulabilirsiniz. Ben windows mağazasından aynı isimli uygulamayı indirdim. Bu uygulama ağ durumunu gösterirken size en iyi kanal seçimi konusunda da bilgi veriyor.
Görselde ki kubbelerin her biri çevremizdeki kablosuz internet ağlarını gösteriyor. 2.4 ghz olsalar da kanallar yardımıyla birbirlerinden ayrılıyorlar. Benim otomatik ayardaki kanal seçimim 1 numaraydı. O kanalda 3 ağ olsa da aslında bu durum çok kötü değil. Ama sizin de göreceğiniz gibi ilk kanallara çok yığılma var. Daha da kötüsü ise 2, 4,5 ve 6. kanal gibi ara kanallarda çok ağ var.
Hani yukarıda ikinci koşuldan bahsetmiştim. Aynı kanalda ağlar birbirlerine karışmayacak otomatik ayarlar yapıyorlar. İşte bu 2, 4,5 ve 6. kanal gibi ara kanalları seçenler yüzünden bu otomatik teknoloji düzgün çalışmıyor ve tüm ağlara interneti zehir ediyorlar.
Wifi yapısı ve kanal sistemi gereğince en ideal ağlar 1., 7. ve 11. kanallardır. Eğer bu kanallar seçilirse ağlar birbirlerine yani komşu ağın kanalına basamadan rahatça çalışır. Zaten görselde 1. kanaldaki ağlar birbirlerini fazla etkilemez, aralarında geliştirilen teknolojilerle anlaşırlar. Ama 2., 4. ve 5. kanaldaki ağlar buraya yarıdan girerek interneti oldukça olumsuz etkiliyorlar.
Ne yapmalıyız?
Öncelikle modem/router'ın arayüzüne girin. Nasıl olduğunu bilmiyorsanız üzerindeki etikete bakabilirsiniz. Şifresi de olacaktır. İnternette marka model ile de arayabilirsiniz. Arayüze girince wifi/kablosuz ayarlarına geçin. Orada kanal ve band seçimi göreceksiniz. Kanal olarak görsel wifi analyzer uygulamamız bize "11. kanal" öneriyor. Onu seçelim. Band ayarı ise 20 olmalı. Eğer 40 seçerseniz ve görselde ki gibi çevrenizde çok ağ varsa yine herkes için interneti kötü duruma getirirsiniz. 20 seçimi ise olması gerektiği gibi çalışacaktır. Ayarları kaydedin. Bir süre gün içerisinde farklı saatlerde wifi analyzer ile kontrol edip takip edin. En uygun kanalda bırakın. Ne yazık ki otomatik seçim her zaman en iyi kanalı seçemiyor.
Peki gecikme(lag/ms) ne olacak?
Burası biraz daha online oyun sevenlerle ilgilidir. windows'dan cmd yazıp çalıştırın. En iyi, yani en az gecikmeye sahip dns testi yapacağız. Yapılacak işlem ise çok basit. Öncelikle internette kullanmak istediğiniz dns adresini öğrenin. Google dns en çok bilinenlerden. cloudflare veya open dns de olabilir. Cmd ekranında "ping 8.8.8.8" yazıp enter basın. 4 sorgu atıp sonuçları getirecektir. Aynı işlemi diğer dns ler için uygulayın. En düşük ms değere sahip olanı seçip kullanabilirsiniz. Dns seçiminizi ağ ayarlarından(ağ bağdaştırıcı ayarları) ilgili birime sağ tıklatıp özellikler seçin. Açılan pencerede ipv4 seçip özellikler seçip seçilen dns ayarlarını kullan diyerek ayarlayabilirsiniz.
Ağ performansınızda yine de sorunlar yaşıyorsanız; yeni modem, router ve repeater gibi seçenekleri araştırmanız gerekecektir.
Herkese iyi günler.
#wifi #kablosuzağ #modem #router #internet #repeater #çekmiyor #internetkötü #wifiçekmiyor #kablosuzbağlanmıyor
Ek: İyi internet bağlantısı konusunda ayrıca router incelememe ve gecikme(lag) konusundaki yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.
Yalnız benim şöyle bir problemim var. Modemin yanındayken wifi analyzer programına göre kanal 10 en rahatı gözüküyor. Ama diğer odalarda çok yoğun gözüküyor. Şimdi ben bu kanal işini hangi konuma göre alayım?
Cİhazların durduğu konuma göre ayarlayın. Çünkü çevredeki ağlar/modemler farklı yerlerde olacağı için evin/ofisin farklı yerlerinde de etkileri farklı olacaktır. Bu yüzden öncelikli olarak kendiniz en çok hangi noktadan internete bağlanıyorsanız ona göre ayarlayabilirsiniz.
@prometrik teşekkür ederim
Rica ederim.
Çok şanslısın etrafta ağ yok neredeyse başka 😀
Ağdan bol bir şey yok
8 iyi 8... Oradan yürürsün 🙂
Sizin ki oldukça kısmetsizmiş. 11. kanaldaki bulunduğunuz kanala göre size daha yakın yada güçlü bir modem. O kanala geçerseniz birbirinize olumsuz etkiniz oldukça azalır. Onu bir deneyin derim.
@prometrik Powerline kullanıyorum kafa rahat artık 😀 Eskiden düzgün kanal bulsam bile onunda bozulduğu oluyordu bir süre sonra
Bende zaten 11. kanal ayarlıydı. 20M ayarını yaptım. Bakalım kopmalara çözüm olacak mı?
çok teşekürler istanbuldaki evde bir deneyeceğim burda bile çok fazla ağ var etrafta
Küçük bir düzeltme yapalım, birbiriyle üstüste binmeyen (çakışmayan) kanallar 1,6,11'dir.
Yani sizin deyiminizle söylersek; 7. kanal ideal kanal değil, ara kanaldır.
Daha fazla bilgi için örnek bir link:
https://www.metageek.com/training/resources/why-channels-1-6-11.html
Kanal 1 desiniz. Uygulama da kanal 1 i önermiş. Arada nette sorun olursa kontrol edin. Genelde otomatikte olduğu için bir gün başka kanalda, diğer gün başka kanalda yoğunlaşma olabiliyor.
Siz bir de cmd çalıştırın. DNS sunuculara ping atarak ping testi yapın. "ping 8.8.8.8" gibi. 4 paket atıp gecikme sürelerini gösterir. Böyle farklı dns lere ping atıp deneyin. Gecikmesi en düşük olanı ayarlayın PC de.
Son zamanlarda internette bir ağırlaşma oluyor bazen. Özellikle akşamüstü ve hafta sonları. Bunu yaşarsanız bu wifi kanalını ve yukarıda yazdığım dns ping testini yapıp bakın. En hızlı dns in bile koptuğuna şahit oldum. Bazen hepsi kötü oluyor. İnternette genel sorun olduğunu oradan net anlayabiliyorsunuz.
Merhaba, benim bu konularla ilgili bir sorum olacak yardımcı olabilir misiniz? Şu an evimde tek modem (Netmaster CBW-383Z4) kullanıyorum ve menzil sorunu yaşıyorum. Arka odadaki modemden, evin diğer ucundaki salona wifi sinyali alamıyorum. Birkaç gündür konuyla ilgili araştırma yaptım ve bu sorunu çözmek için repeater almam gerekiyor sanırım. Ama router’ların özelliklerini öğrenince router almak istediğime karar verdim.
Sormak istediğim şey;
Salona router (Tp-Link C60) satın alıp, uzunca bir Ethernet kablosuyla arka odadaki netmaster modemle bağlantıyı gerçekleştirdiğim bir senaryoda; arka odada netmaster modem üzerinden wifi sinyali almaya devam edebiliyor muyum? (Salondaki routerdan gelecek wifi sinyalinin arka odaya yetişmeyeceğini düşünüyorum. Bu durumda netmaster modemin kablosuz özelliği hala kullanılabilir oluyor mu, merak ettiğim şey bu.)
Yani netmaster modemi (Router'a bağladıktan sonra) access point olarak kullanabilir miyim? Veya ne önerirsiniz bu konuda, teşekkürler.
Aynı modemde benzer sorunlar nedeniyle ben mi router 4A aldım. İncelemesini yazdım, bakabilirsiniz: https://teknoseyir.com/inceleme/mi-router-4a-ac1200-giga-versiyon-inceleme
Sizin senaryo benim kullanım senaryomdan biraz daha farklı. Eğer router, modele aynı yerde olursa sorun devam edebilir. Repeater(tekrarlayıcı) daha mantıklı seçenek. Burada şu üründen alıp memnun olanlar var: https://www.akakce.com/wifi-guclendirici/en-ucuz-xiaomi-mi-wifi-pro-300-mbps-fiyati,200620527.html
Kablosuz tekrarlayıcı kablo sorunun önüne geçip rahat bir şekilde wifi ağını genişletiyor. Ancak, yine modemden çok uzak kalmayıp, orta-iyi bir sinyal alıp yayması daha iyidir. Aslında böyle bir ürün uyuyorsa daha rahat çözebilirsiniz işinizi.
Sizin önerdiğiniz durumda ise; kablo çekme sorununuz olmadığını görüyorum. Söylediniz gibi access point(erişim noktası) özelliği olan bir ürün almanız gerekli. Bu durumda hem modem wifi yayını yaparken hemde bu cihazdan wifi yayını yapacaksınız. Mi router 4A 'da böyle bir mod var. Resmini paylaştım aşağıda. Network extender olarak geçiyor. Ama şahsen hiç denemedim.
Yalnız uyarayım. Bu yazıdaki wifi kanal seçimi gibi düzenlemelerinizi yapmanıza rağmen wifi da zaman zaman kopma, bekleme, yavaşlama gibi sorunlar yaşıyorsanız; kablo çekme tam çözmeyebilir. Çünkü bu netmeaster modemler ısınıyor ve buna bağlı olarak performansı düşüyor. Hiç internet alamadığım oluyordu benim wifi ile.
O zaman ben ilk etapta repeater alarak arka odalara sinyal ulaştırmaya çalışayım. Hem daha ekonomik olur hem de gereksiz maceraya girmemiş olurum. Bu şekilde verim alamazsam router ve access point işine girişirim. Teşekkürler yardım için.
Rica ederim.
Merhaba arkadaşlar sorum şu giga version aldım 5ghz wifi 36-48 kanallar var diğer kanallar görünmüyor binadaki tüm 5ghz wifi aynı kanalı kullanıyor nasıl değiştirebilirim
Wifi analyzer sonucunu paylaşır mısınız?
Otomatiğe aldığımda kanal 1 ya da kanal 5 oluyor ama öglen ve gece saatlerinde ping spike yaşatıyor. Bu yüzden elle ayarda kanal 6'yı kullanıyorum.
Modemin gördüğü ağlar da bu.
@xyz Ping konusu için şu yazıya bakabilirsiniz: https://teknoseyir.com/blog/internette-gecikmelag-bufferbloat-onlemeqos
Ayrıca bir tavsiye vereyim. 2.4 Ghz ağını apartman içerisinde kullanacaksanız 40 Mhz bandını kullanmak yerine sadece 20 Mhz kullanın, daha stabil bir bağlantı alabilirsiniz.
edit: bilgim yanlış olabilir.
2.4 ghz de 20mhz kullanılmalı kesinlikle şehir içinde. Wifi analyzer 1. kanal daha iyi diyor grafikte. Akşamları genel olarak nette bir ping sorunu oluyor. ayrıca ping problemi için şu yazıya bir bakın: https://teknoseyir.com/blog/internette-gecikmelag-bufferbloat-onlemeqos
İyi günler hocam, şu konuda bana bazı tavsiyelerde bulunmuştunuz: https://teknoseyir.com/durum/1363823 . Öncelikle Menzil genişleticinin Firmware güncellemesini yaptım, bilgisayarımın driverını güncelledim. https://spdestek.zyxel.com.tr/hc/tr/articles/360018048892-Kablosuz-ba%C4%9Flant%C4%B1mda-kopmalar-meydana-geliyor-ne-yapmal%C4%B1y%C4%B1m- burada yazan 7. ve 8. maddeleri uyguladım. Bahsettiğiniz uygulamayı kurdum, sonuçlar şu şekilde. 6. ve 11. kanallar öneri olarak göründü. Bir kaç kere 3. kanalı da önerdi. Yalnız şöyle bir durum var, modem arayüzünde kanal seçiminde son kanal 9. kanal. Sonrası yok. Ayrıca modem arayüzünden ulaştığım kanal bilgilerini ve mevcut kanal ayarlarını da koyuyorum. Ne tavsiye edersiniz?
.
@senturkmurat1999
@senturkmurat1999 Hocam çevrenizdeki 2.4ghz sinyal kalabalığı çok fazlaymış. Bu durum wifi performansınızı kötü etkiliyor. Gönderdiğiniz görsele göre 4. kanalı bir denemenizi tavsiye edebilirim. Ancak; çoğunlukla kanal seçimi otomatik olduğu için, günden güne bu kanal durumu da değişebilir/değişecektir. Sorun yaşadığınızda ilk iş bu kanalları kontrol etmeniz gerek.
Bu kanal seçimine göre bir deneyin. Sorun varsa wifi ile hiç uğraşmadan powerline yada ethernet çözümüne geçin derim. Çünkü çevrenizdeki sinyal sayısı çok fazla. İdeal olan o kubbelerin tam üstü üste gelmesidir. Diğer türlü birbirlerine gürültü olurlar. Kubbelerin altında o kanaldaki sayı gözüküyor. Sizde 2 kanalda 10 kaynak var. Yani 10 modem/tekrarlayıcı/yansıtıcı. Toplamda 49 kaynak görünüyor. Yani 2.4ghz de verim almak çok çok zor.
Tavsiyem ve en güzel çözüm ethernet > powerline > 5 ghz. 5ghz muhtemelen bu kadar kalabalık değildir. Ancak onun için hem modem hem de alıcı PC 5ghz desteklemeli. O da yeni bir modem veya router ile çözülebilir. Akıllı telefonlarda genel 5ghz var. ama kontrol edilmeli.
Kısaca; kablosuz internet kullanmak istiyorsanız 5ghz 'e geçmeye bakın.(Öncesinde akıllı telefon ile wifi analyzer bakıp, 5ghz durumunu kontrol edin.) Yoksa en kesin çözüm ethernet veya powerline olur.
Ben de geçenlerde zaten zayıf olan bağlantı hızım kanal karmaşası yüzünden salondan bağlanamıyordum. En az ağ olan kanala çektim sorun düzeldi.