WINDOWS'TAN NEFRET EDİYORUM.

Bir süredir JBL Go hoparlörümü bilgisayarım ile eşleştirmeye çalışıyorum ama defalarca sürücü yükleme, silme, belki çözer diye laptop üreticisinin gereksiz uygulamalarını yükleme süreci sonunda yine çözümü kulağı tersten tutmak suretiyle birkaç ayar yapmada buldum. Neyse ki birileri düzgün bir rehber hazırlamış.

Bu ayarları sanırım Microsoft garabet sürücülerini düzeltene kadar her açılışta yapmak zorundayım.

https://superuser.com/a/1205412

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Silemediğiniz dosya varsa unlocker 1.9.2 ye bakın derim. Bugün denedim ve çok işime yaradı. Sistemin silmeye izin vermediği dosyaları bile halledebiliyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Aliexpress'den 1000TL civarı bir ürün alırsam yaklaşık ne kadar vergi öderim, vergiyi azaltmak mümkün mü?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 10

Dostlar yeni aldığım X570 Anakartın güç giriş pin sayısı 8+4 ama benim Modüler 850W PSUda 8 pin çıkışı var, acaba geriye kalan 4 pini doldurabilmek için PSU kutusundan ayrı olarak çıkan 2. yedek olan GPU güç kablosunun 2+6’lık güç pinlerinin 2’lik olanlarını birleştirip 4’lük pin olarak kullanabilir miyim? Bu 2 pinlik kablolar yan yana durabiliyor, 2 ayrı resim attım.

@gamsizm sen n diyorsun abi, olur mu bu çözüm?

Edit: Çözümü buldum, 8pin üzerinden 4+8 pin çıkış veren kablo aldım, bu sayede anakartta gücü sadece 8 pin üzerinden çekmemiş olacak.
Çoklayıcı kabloyu aldığım yer:
https://www.modifiyemalzemecisi.com/home/1660-12-pin-cpu-cogaltma-kablosu.html?gclid=Cj0KCQiA5bz-BRD-ARIsABjT4ng5Y6iOa7SZb2uGZqbCMsg47HAEV7F64uy6jCvtQLfuyv0KY_uAzO4aAuNOEALw_wcB

BeğenFavori PaylaşYorum yap

🏆Kazanan : @cihat-emre
🎈Katılan herkese teşekkürler.
🌹Başka çekilişlerde görüşmek dileğiyle, saygı ve sevgilerle.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 20

Yeni nesil Ryzen işlemciler ve Eski Anakartlar Anakartlar ile ilgili;

Biliyorsunuz ki AMD Zen 2 mimarisi ile birlikte X570 anakartlar da tanıtıldı ve yeni nesil anakartlar sundukları PCIE 4.0 desteği yüzünden hem daha fazla güç tüketmeye hemde kullanılan teknolojinin yeni bağlantı arayüzü sebebiyle daha yüksek fiyatlandırmaya sebebiyet verdi.

Elinizdeki mevcut X470, B450 ve X370 (Kısmen B350, "Düşük VRM kapasiteleri nedeniyle daha sınırlı") anakartlar ile Zen 2 mimarili işlemcileri kullanabiliyorsunuz. Üreticilerin gerekli BIOS Update'lerini anakart modelinize göre yaptıktan sonra yeni nesil Ryzen işlemciler hiç bir performans kaybı yaşatmadan çalışıyorlar. Şimdi burada biraz kendi deneyimimi anlatarak elindeki mevcut anakart ile bu işlemcileri kullanmak isteyenlere bilgilendirme yapacağım.

Elimdeki Mevcut Ryzen 2700'ü elden çıkararak uygun fiyata bulduğum Ryzen 3800x işlemciye geçiş yaptım. İşlemciler yeni çıktığı ve BIOS'ları tam oturmadığı için çeşitli sıcaklık sorunları ve uyum problemleri yaşamamanız adına yapmanız gerekenleri adım adım belirtiyorum. Bu işlemleri AMD'den Robert Tennock'un da belirttiği şekilde uygulamanız durumunda herhangi bir problemle karşılaşmadan sorunsuzca yeni nesil Ryzenları eski anakartınızda kullanacaksınız.

İŞLEMCİ ÖNCESİ KURULUM;
1- Öncelikle yapmanız gereken anakartınızın üreticisinin yayınladığı en güncel BIOS'u modele uygun şekilde indirip veya BIOS üzerinden nete bağlanarak güncellemek. Ben Asus anakartımda bunu BIOS menüsü içerisinden ve internetten bağlanarak yaptım ve mevcut BIOS'u 2901 sürümüne güncelledim.
2- İkinci adımda, eski işlemciyi sökmeden BIOS'u olduğu gibi sıfırlayarak herşeyi fabrika ayarlarına getirdim.
3- Üçüncü adımda eski işlemciyi sökerek yenisini uygun şekilde monte ettim ve sistemi başlattım.
4- Dördüncü adımda sistem açıldıktan sonra Ram ayarlarına girerek DOCP (XMP) profilini aktif ederek ramleri otomatik hız aşırttım ve başka hiç bir ayara dokunmadım.

Bu noktaya kadar (RAM ayarı dışında) herhangi bir overclock veya benzeri işlem yapmamanız çok önemli. Bu noktadan sonra temiz windows kurulumuna geçmeniz gerekiyor. Yalnız burada kritik bir konu mevcut. Mevcut Ryzen işlemciler Windows 1903'ün V2 versiyonu ile stabil çalışıyorlar. Microsoftun sitesindeki MSDN sayfasından 1903v2 disk imajını indirdikten sonra kurulumu gerçekleştirmelisiniz.

5- ÖNEMLİ ADIM: Gelelim Windows kurulumu tamamlandıktan sonra;
https://www.amd.com/en/products/chipsets-motherboards-desktop adresine girerek anakartınızın çipsetini uygun en güncel driverı indirip kurmalısınız. Sakın windowsu kurduktan sonra hemen güncellemeleri çekmeye kalkmayın. Önce chipset kurulmalı arkasından güncellemeleri almalısınız. Yoksa windows update eski sürüm chipseti indirip kuruyor. Bazı kullanıcılar bu konuda driver kaldırsalar bile sorun yaşadıklarını belirtmişler internette. Bu konu aklınızda olsun.

6- Chipset driverı kurulduktan sonra Windowsun bütün güncellemelerini çekip 1909 sürümüne update edin. Bütün güncellemeler tamamlandıktan ve bilgisayar yeniden başladıktan sonra Denetim Masası altındaki güç seçeneklerinden "AMD Ryzen Balanced" seçeneğini aktif edin ve güç seçeneğini özelleştirerek mininmum işlemci durumunu %99'dan %5'e düşürüp kaydedin. Windows dengeli güç planı seçeneğini de seçebilirsiniz. Fakat AMD'den Robert Tennock Ryzen Balanced seçeneğinin seçilmesinin daha iyi olacağını söylüyor optimizasyon açısından.

7- Anlattığım şekilde temiz kurulum ve Driver yüklemelerinden sonra işlem tamamlanıyor.

SICAKLIK VE VOLTAJLAR;
Yeni nesil Ryzen işlemcilerle ilgili olarak internette sıcaklık ve voltaj konusu ile ilgili çok mesaj ve konu içeriği var. Kullanıcılar boştaki işlemci sıcaklığının fazla olduğundan ve yük altında işlemcilerin 90 dereceye kadar ısındığından şikayetçiydi. AMD'den Robert Tennock kendisine gelen sorulara ve tüm bu konulara reddit hesabı üzerinden cevap verdi ve Ryzen 3000 serisinin voltaj ve çalışma prensiplerini bir makale ile yayınladı. Yeni işlemcilerin 0.020v'dan 1.5V'a kadar çalışma aralığı olduğunu ve kullanım sırasında "undervolting" veya "Overclock" gibi şeylerin yapılmaması gerektiğini, 45-50 derece boşta, 75-85-90 derece yük altındaki sıcaklıkların normal olduğunu belirtti. İlgili ve daha detaylı içeriğe sahip makaleyi Ryzen 3000 serisine geçtiyseniz mutlaka okuyun.
MAKALE;
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_voltages_for_3rd_gen_ryzen/

ANAKART KONUSU;

B350 Anakartlar; Eğer elinizde B350 serisi bir anakart mevcut ise bazı üreticilerin modellerinde Beta BIOS ile Ryzen 3000 serisi işlemciler kullanabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey anakartınızın güç ve faz beslemeleri olacaktır. Her ne kadar bütün Ryzen işlemciler B350 ile çalışabiliyor olsa da üst uçtaki işlemcileri kullanmak uzun kullanım saatlerinde risk taşımakta. Bu nedenle B350 bir anakartınız var ve Ryzen 3000 desteği almış iseniz daha çok Ryzen 5 3600X ve altındaki işlemcileri tercih edin.

X370 Anakartlar; İlk nesilin üst segmentindeki bu anakartları kullanıyorsanız ve elinizdeki anakart Asus X370 Crosshair VI, Gigabyte X370 Gaming K7 ve MSI X370 Gaming 7 ACK ya da MSI X370 TITANIUM veya Asrock X370 Taichi modellerinden biriyse bütün Ryzen modellerine ek olarak üst uçtaki Ryzen 9 3950X ve 3900X işlemcileri overclock yeteneklerini de sınayarak kullanabilirsiniz.
Ama bunların altında kalan modellerde güç beslemesi için VRM'ler kaliteli olmayacağı veya muhtemel ısınma sorunları olacağından RYZEN 9 ailesini kullanmak biraz riskli olacaktır.

B450 Anakartlar; içerisinde ise Asus B450-E ve B450-F gaming modelleri ile TUF modelleri, MSI B450 Tomahawk Max ya da B450 Gaming Pro Carbon gibi modellere sahipseniz bu anakartlarla Overclock yetenekleri de dahil sorunsuzca Ryzen 3800X, 3700X, 3600X, 3600 ve altındaki işlemciler çalışacaktır. Lakin bu anakartlar ile Ryzen 9 3900X ya da 3950X kullanmak normal ayarlarda overclock yapmadan stabil olsa da uzun vadede daha fazla çekirdek içerdikleri ve güç gereksinimi yüzünden tam yüklerde ısınma sorunlarına neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

X470; anakartlar bir önceki nesil X370 anakartlardan daha iyi güç beslemesine sahip olduklarından üst uçtaki anakartlar Asus X470 Crosshair VII, Gigabyte X470 Gaming 7 ve MSI X470 Gaming 7 veya Asrock X470 Taichi modellerinden bütün ryzen işlemciler sorunsuz çalışacak ve overclock olabilecek. Lakin bu modellerin altında kalan ASUS X470 F ve TUF serileri ile birlikte, MSI X470 Gaming Pro Carbon ve düz x470 MSI modelleri, Gigabyte X470 Gaming 5 ve altında kalan modeller ile Asrock X470 SLI ya da K4 modelleri Ryzen 9 3950X ve 3900X 'i normal çalışmada tam beslese de Overclock ve uzun süreli render işlerinde ısınma ya da stabilite sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle Elinde bu kartlar olanlar Ryzen 3800x ya da 3700x'e yönelmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Mevcut elimde daha önce Ryzen 7 2700 ile kullandığım Asus B450-E Gaming ile 3800X işlemciyi hem normal hem de render konusunda stabil ve sorunsuz şekilde kullanmaktayım. Ryzen 3000 serisinin BIOS stabilitesinin tam oturmasından sonra daha düşük sıcaklıklara erişeceği de malum. Bu nedenle eğer PCIE 4.0 ihtiyacı elzem bir konu değilse eğer iyi bir B450 veya ortalama bir X470 anakart ile hiç bir performans kaybı yaşamadan 3000 serisine geçmek en mantıklı hareket olacaktır kullanıcılar için.

Mevcut anakartların VRM özelliklerini görmek incelemek, elindeki anakartların güç beslemesi ve özelliklerini öğrenmek isteyenler için detaylı anakart listesini paylaşıyorum;
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit#gid=2112472504

Hepinize iyi forumlar.

#TeknoSeyir
#TeknoSeyirPlus
#TeknoYardım
#Yardım
#Akış
#TümAkış
#AMD
#Ryzen
#Anakart
#İşlemci
#Ryzen3000
#TeknoTavsiye

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 19

Boş vakitlerimi iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Fatih'in miğferini bir babayiğit modellemiş, ben de renderladım. İki ayrı deneme yaptım, umarım beğenirsiniz. #keyshot #render

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 7

ANDROİD için güzel bi müzik çalar tavsiye edermisiniz #akış

BeğenFavori PaylaşYorum yap