Şunu alıp içine 2 adet HDD takıp nas cihazı yapmak istiyorum bakalım performansı nasıl olacak?
H61 anakart
i5 3470 işlemci
16gb sanırım ddr3 ram
Şunu alıp içine 2 adet HDD takıp nas cihazı yapmak istiyorum bakalım performansı nasıl olacak?
H61 anakart
i5 3470 işlemci
16gb sanırım ddr3 ram
Bugün denedim #chatgpt Osmanlıcadan Türkçe çevirisi de yapabiliyormuş.
Şu set ne kadar mantıklı?
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B0866N6H3M?smid=A1UNQM1SR2CHM&psc=1
Self-hosted çözümler seven arkadaşlar mutlaka kaydetsinler: https://selfh.st/apps
Self-Hosted Uygulamalar Kataloğu
#SelfHosted #HomeLab
#YapayZeka dilekçe robotu. Çok geniş bir skalada dilekçe oluşturmanızı sağlıyor. Kelime seçimlerini çok beğendim.
https://dilekce.batuhan.org/
#YararlıSiteler
Arkadaşlar geçen hafta içinde bozuk ssd ile ilgili yaşadıklarımı sizlerle paylaşıp öneriler istemiş ve gelen öneriler de dahil pek çok şeyi denememe rağmen ssd yi bir türlü düzeltememiştim ve içindeki veriler sağlam olsa da aktaramadığım için umudumu kesmiştim. Belki aklıma denemediğim bir şey gelir sonra pişman olurum diye ssd yi biçimlendirmeyip öylece kenara bırakmıştım. Bugün aklıma bir çözüm geldi ve yapılabilir bir şey mi diye sizlere danışmak istedim.
Şimdi ssd nin son durumunu özetleyeyim:
- İçindeki veriler kesinlikle sağlam ve kullanılabilir durumda bunu pek çok farklı şekilde teyit ettim.
- SSD harici disk şeklinde usb ile bilgisayara bağlandıktan sonra kısa süre de olsa çalışıyor ve içindeki verilerin okunmasına izin veriyor.
- Sorun şu ki bu veri okuma işi başladıktan kısa süre sonra disk kullanımı %100 e dayanıyor ve usb bağlantısını kesmişsin gibi ssd yi yeniden başlatıyor.
- Bu durumda küçük boyutlu fotoğraf gibi dosyaları kopyala yapıştır yapmaya yetecek kadarlık zaman olsa da iş büyük boyutlu dosyalara gelince en iyi ihtimalle yarısında bu bağlantı kopma durumundan dolayı dosya aktarılamıyor.
- Yani büyük boyutlu dosyaları bir bütün halinde ssd içinden çıkarma durumu söz konusu değil.
Bu büyük boyutlu dosyaları aktaramama üzerine en başından beri kafa yordum ama bir çıkar yol bulamadım. Bugün düşünürken aklıma "Keşke şu dosyaları parça parça aktarabilecek bir yol bulabilseydim" dedim. Hem dosyaları parçalayıp ssd kapanmadan aktarmaya imkan verecek kadar küçük hale getirecek sonra da birleştirip eski boyutuna dönüştürebilecek bir şey lazımdı ve böyle akıl yürütürken aklıma torrent geldi. Torrent dosyaları parçalar halinde geliyordu bilgisayarıma ve ben bilgisayarı kapatıp gitsem bile daha sonra açtığımda o parçalar tekrar gelmeye devam ediyordu. En sonunda da bütün haline gelen dosya karşıdaki dosyayla karşılaştırılıp aynı dosya haline gelmişse aktarım tamamlanıyordu.
Şimdi bir bilgisayardan bu arızalı ssd içindeki verileri torrent ile paylaşıma açıp başka bilgisayardan indirme başlatmayı dosyalar tamamlanana kadar ssd açılıp kapansa da eninde sonunda veri aktarımının tamamlanmasını beklemeyi düşünüyorum. Böyle bir çözüm yolu buldum ama torrenti film indirmek dışında pek kullanmadım dosya paylaşıma açmak konusunda bilgim yok.
Tecrübesi olan arkadaşlara sorum şu:
- Paylaşıma açtığım dosya için bir bağlantı mı üretiyorum? İndirme yapacağım dosyada torrente tanımlayacağım o küçük boyutlu torrent linkini nasıl oluşturabilirim?
- Aynı bilgisayarda torrent dosyasını d diskinden paylaşıma açıp c diskine indirebilir miyim?
Bunları internette de bulabileceğimi biliyorum ama özellikle dikkat etmem gereken işimi hızlandıracak tüyolar varsa sizlerden öğrenmek isterim.
***********************************Çözüm Konusunda Ekleme*******************************************
Arkadaşlar günler süren mücadelenin sonunda mutlu sona ulaştım. @ozturka kullanıcı adlı arkadaşımızın önerdiği programlardan TeraCopy sorunumu çözdü. Sağolun birçok kişi farklı farklı önerilerde bulundu. Hepsini denemek için not almıştım.
Hatta sorunun çözümünde ChatGPT'nin de payı var. Buradaki önerilerin yanında belki farklı bir yöntem önerir diye burada size anlattığım gibi durumu ChatGPT'ye de anlattım. Tabi birçok öneride bulundu ama ilk sırada TeraCopy programı vardı. Hatta önerinin açıklaması aynen şöyleydi: "TeraCopy, dosya kopyalama işlemlerini hızlandırmak ve daha güvenli hale getirmek için kullanılan bir yazılımdır. Kopyalama sırasında herhangi bir hata oluşursa, kopyalama işlemini durdurup kaldığı yerden devam etmenizi sağlar"
Tabi burada çözüme ulaşmamda aslan payı @ozturka nın. Çünkü buradaki önerilere ek olarak aynı öneriyi ChatGPT'nin ilk maddesinde de görünce ilk bu yöntemi denemek istedim.
Şimdi gelelim sorunun nasıl çözüldüğüne:
- Anlattığım gibi dosyayı parçalar halinde taşıyabilecek bir yönteme ihtiyacım vardı ama kendi aklıma gelen torrent fikri işe yaramadı. Çünkü torrente dağıtıma açılacak dosyayı tanıtmak istediğimde torrent tüm dosyayı elden geçiriyor. Böyle olunca da disk kapandığı için torrent daha dosyayı tarayamadan hata veriyordu.
- TeraCopy aslında torrentin yaptığını çok daha basit ve yerel bazda gerçekleştiriyor. Benim istediğim de tam olarak buydu.
- SSD veri akışını kesip kendini kapattıktan sonra usb bağlantısını kesip tekrar bağlamadan düzelmiyordu. Sürekli usb sök tak yapıp fiziksel olarak girişleri yıpratmamak için tuş ile usb bağlantısını kesebilen bir usb çoklayıcıya SSD yi bağladım.
- TeraCopy üzerinden kaynak dosyayı tanıttım. TeraCopy torrent gibi tüm dosyayı taramadığı için hiçbir sorun olmadı. Hedef dosyayı seçtim. Kopyalamayı başlattım. Sonrasında biraz zaman alsa da SSD kendini kapattığında aktarımı duraklattım. Usb çoklayıcıdan tuş ile bağlantısını kesip açtıktan sonra aktarımı devam ettirdim. Uğraştırdı ama en nihayetinde günlerdir hiçbir yöntemle aktaramadığım dosyalardan birini eksiksiz şekilde aktardım. Gerisini de yavaş yavaş aktarırım artık.
Umudunu kestiğim bir konuda onca uğraştan sonra başarıya ulaşmak bugünün en mutlu anı oldu benim için. Derdimi dinleyip katkı sunan herkese gönülden teşekkürler.
Klima tavsiyelerine nereden ulaşabilirim
Public torrentleri indirirken "Cloudflare Warp" kullandığımda daha hızlı indirdiğimi ve daha az upload yaptığımı fark ettim.
Torrent izleyicisi olarak ngosang/trackerslist'ni kullanıyorum ekstra olarak.
Belki içinizden birilerinin işine yarar diye bu bilgiyi de eklemek istedim.
#Keşfet #torrent #download
Fiyatları neden bu kadar yüksek bir anlam veremiyorum.
https://www.hepsiburada.com/istabreeze-700-watt-24-volt-rzgar-trbini--700-p-HBCV000031B6BH?magaza=Teknovasyon-ARGE&url_src=and-product-detail
Araç alternatörüde aynı işi yapıyor. Sadece kanatları ve direği yok.
Bir alışveriş dükkanı için barkod sistemi ve stok takip programi gerekiyor bana.
Şöyle ki bazı parçalar elde mevcut. Yazıcıdan alınan bardodlu fiyat etiketi, barkod okuyucu ile okunduğunda toplam fiyatı çıkaran ve satildiginda stoktan düşüren, yeni ürün geldiğinde stoga tekrar görebileceğimiz vs. gibi temel ozellilleri barındıran bir sistem lazım.
Ücretli bir çözüm de işimizi görür ama hangi firmadan nasıl birşey alsak emin olamadım. Bu alanda yetkili arkadaşlar varsa tavsiyelerini dinlemek isterim
i5 4440 yapabilirim ben de ama işte güç tüketimi can sıkıcı
aylık ne kadar güç tüketir ki bu melet? Çok bir şey tüketeceğini zannetmiyorum.
@kahve PSU en az 300W falandır, sürekli tam yükte çalışmaz ama yine hatrı sayılır çeker muhtemelen
Pi
Elimde rasberry pi 2 var. Üstesinden geleceğini pek düşünmüyorum sanki.
@kahve Yapacağınız işe göre değişir belki ama Pi 3 ve üstü sanki güzel iş görüyor gibi görünüyor.
@kahve pi5 olmalı, pentahat ile dadından yenmez
pi2 üzer evet
@gurkan-atilgan, @kahve: Her zamanki gibi Mac kıllığını gösterse de https://www.jeffgeerling.com/blog/2024/radxas-sata-hat-makes-compact-pi-5-nas
@lterlemez @gurkan-atilgan O halde 8gb olan pi 5 alıp geçeyim mi https://www.direnc.net/raspberry-pi-5-8gb
@kahve: 4GB da iş görür gibi sanki....
@kahve 8gb güzel ama o dediğim hat bulabilecek misin?
@gurkan-atilgan onu araştırıyordum bende. Pi'nin usb çıkışlarını kullanamaz mıyım? Hdd kutusu ile.
@kahve olur ama nas gibi olmuyor öyle, USB işin içine girince can sıkıyor
doğrudan anakarta sata bağlamak daha lezzetli 😀
@gurkan-atilgan şeytan diyor elimdeki keenetic routera bağla hdd o şekilde idare et 🙂 her işin sonu çıkmaza çıkıyor. En kötüsü hazır kasa alacağım karar verdim. Güç tüketimi şuan umurumda değil :/
@kahve 3.5" olursa olur, gücü keeneticten alacaksa ssd bağla
@kahve 2011 mac mini ile götürüyorum o işi ben şu an, 2tb disk taktım, ubuntu desktop kurdum, docker üzerinde 39 containerda farklı servisler çalıştırıyorum, ama 2. nesil i7 arada kilitlenip kalıyor, canımı sıkmaya başladı o durum 😀
@kahve : USB 3 ile 100 MB/s civarlarında geziniyor. SATA daha hızlı hali ile... Bir de bir dezavantajı var; usb harici disklerin kendi güç kaynağı beklentisi oluyor, 5000 rpm'lik 2.5" diskli olanlar bile sıkıntı çıkarabiliyor, hatta hiç çalışmayabiliyor.
@kahve: Ama yapılmaz değil yapılır, ben öyle yaptım. Çünkü bu işe giriştiğimde SATA hatlar falan yoktu ve benim diskler de hep harici, doğal olarak da usb'ye yöneldim. Ama şimdi, sıfırdan kurmak isteyenler için bu tür kurulumlar daha yerinde. Hak ettiği gibi kullanılmasını da sağlıyor cihazların.
@kahve: Klasik kasa değil de NUC vb sistemlere baksanız olmuyor mu?
@lterlemez onlarda tek sata bağlantısı var diye biliyorum. Bana iki tane gerek. Ayrıca usb den de olacak iş değil gibi.
@kahve: SATA çoklayıcılar var, onlar üzerinden arttırılabilir; tek dezavantajı, kutuyu açık kullanmak gerekecek ve/veya kutuya, diskleri tutacak ve koruyacak şekilde bir üst kapak üretilecek.
@lterlemez: Bir de HB'ye falan bakınız, ince dik/yatık kasalı pc'ler var. Böyle olsun derseniz, en azından yerden de biraz tasarruf ediniz.
@lterlemez yer mekan ve güç tüketimi sorun değil hocam şirkette çalıştığım masamın yanına koyacağım. Hem şirketin 1000/1000 interneti mevcut.
@kahve: Yine de tasarruf etmekte fayda var. 🙂
fiyat çok yüksek. boşta prizden 50-70w çeker muhtemelen.
@kahve Nas cihazı almaktan mantıklı