Paylaş Paylaş

Yerli otomobil gerçekten yerli mi?

Otomobil, memleketimizde  birçok insan için vazgeçilmez bir ulaşım aracı yahut öncelikli ihtiyaç listesinin başat objesi. Hem yetersiz/kalitesiz toplu ulaşım çözümleri, merkezden veya mesire yerlerinden uzak yerleşimler, hem de kuvvetli aile ve sosyal bağların getirdiği maaile seyahat kültürü bu durumun başlıca müsebbibleri. Uzun zamandır (neredeyse yetmiş yıldır) bu alanda dışa bağımlılığımızdan yaka silkiyor siyasiler, yerli otomobil adımları boşa atılıp duruyor!

Bu sefer gördüğümüz hayal bir hayli iddialı sunulsa da dikkatli okunmadığı takdirde dev bir hayal kırıklığına dönüşmesi kaçınılmaz. Bu durumu biraz daha okunaklı hale getirmek için karşınızdayız, iyi seyirler!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • aMeLeDeRViS @ameledervis

    Kesin TeknoSeyir'in soylecek bir iki sozu vardir diye bekliyordum, bosuna beklememisim.
    Iyi oldu 😀

  • Yunus @yunus

    İnşallah söylediğiniz gibi 2020'de ki farklı olur.

  • Guan @guan

    Sırf bunu görmek için gelmiştim! Harika!

  • Emre @emre1393

    Herifler milli araba diye 10 senelik Cadillac bls yi boyayıp gösterdiler. Bunlar seçim oyunları, bu kafayla hiç bir yere varılmaz.
    Ciddi ciddi buna inanlar var acı olan o. Bu ülkede otomobil üretilemez demiyorum, bu zihniyetle otomobil üretilemez diyorum, bu zihniyet saman bile üretemiyor, saman ithal ediyor bu ülke

  • secota @secota

    @can Ford'un yanlış hatırlamıyorsam Eskişehir'deki fabrikasında %80'lere varan yerlilik oranı olan motorların üretildiğini duymuştum. Aslında onlarla anlaşmaya gidilse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

  • HasanÖfke @simulasyon

    bu işi başlatanlarda bir güvensizlik olduğundan projeye yansıması normal

  • wasd @wasd

    bu tip konularda gözler Emre beyi arıyor.

  • Cem Aydınlık @cemaydinlik

    Bu olayın neresinden tutsan elinde kalır. Zamanlaması da çok manidar zaten. Koca asırdır otomobil üretememiş bir devletin yerli otomobil yaptık diye kibrit kutusuyla haberlere çıkması çok komik. Eğer yerli diyeceksen Can' ın da dediği gibi kendi milletine hitap edecek özgün bir tasarım çıkarman lazım şasesi senin olmasa bile onu geçtim dışarıya satacaksan bile yerli diye bir kavramla ortaya çıkıyorsan en azından şekli original olacak. İnsanların milli duygularıyla alay etmekten başka bir şey değil bu olay, tutulacak bir yanı yok, rezillik..

  • HakanE @hakane

    Kısaca, akp yine oy arttırmak için seçimlerden önce yerli otomobil goy goyu yaptı. Ama bu sefer fena tökezledi. Gerçi seçmen profillerine bakınca, bu tip kandırmacalarla başarılı da oluyorlar.

  • ismail ozan izci @asaltek

    Belki şimdilik seri imalatı düşünülmese de, kendi çapımızda 160binlik TS ailesi olarak özgün tasarımıyla övünebileceğimiz, %100 yerli tasarım ve üretim, %100 alüminyum bilgisayar kasamız, #teknoküp 'ümüzün prototipi, bir kaç aya hazır inşallah. Öyle kamuflaj mamuflaj, aldatmaca, kandırmaca yok, lap diye örtü inecek, kel görünecek. 🙂
    Tam da seçim arefesinde "ce eee, bak, araba yaptık" demekle gemi yürümez.

  • internettin hoca @internettin-hoca

    Murat Günak'ın Mia sına destek vermesinlerde ...

  • ismail ozan izci @asaltek

    Aslında ülkemizin yan sanayileri o kadar ilerledi ki, bırakın bu gibi çakma projeleri, işini sağlam yapan 50-100 çalışanı olan orta ölçek bir fabrikanın önüne üç beş yıllık cirosunu atacaksın, mevcut ekip, mevcut ekipman ile, 2-3 senede, sıfırdan sana ne istiyorsan onu yapacak, hem de alâsını, övünebileceğimiz kıvamda olanını... Manisa ‘da, gıpta ile baktığım, inanılmaz zor projeler, kalıplar görme fırsatım oluyor, ki Bursa, Kocaeli, İstanbul, tabiki Manisa ‘dan çok çok ileride.

    Bir kere masabaşı mühendis takımıyla olmaz bu işler. Hem işinde usta, hem de hevesli adam bulacaksın bu gibi icat işleri için, üstüne basa basa söylüyorum, mühendis olması hiç şart değil. Normalde gerekir, ama bu ülkede mühendislerin çoğu, afedersiniz, yanlızca çobanlık yapıyor, insan çobanlığı. Tübitak ‘daki adam değersiz demiyorum kesinlikle, değerli beyinler onlar. Ama o adamlara bu gibi piyasa görevlerini verdiğin zaman, böyle kepaze olurlar, çok normal bu. Bu gibi, kendini bilimin teori kısmının derinliklerine adamış adamlara, piyasa ustalarının beceremeyecekleri, ultra mühendislik işleri vereceksin, deneyler yaptıracaksın, hata yapmasına izin vereceksin, öyle faydalanacaksın onlardan. Onların icat ettiği şeyleri, piyasa ustası kullanacak, olay bu.

    Bakalım, vestel in de elektrikli oto işine gireceğini duyuyoruz son zamanlar, yine Manisa 'daki inci akü ile beraber. Onların da performansını heyecanla bekliyor olucaz.

    • Kadir @abdlkadrergin

      @asaltek hocam bizim Vestel elektrikli oto'da motor ve kontrol kartı ayağını ele alıyor sadece. Kart kısmını anlıyorum, her çeşit kartı üretiyoruz da motor kısmını hala anlayamadım. Çünkü Manisa City'de motor vb.yarı mamul üretmiyoruz. Yeni bir tesis açacaksa belki...

      İnci'de akü kısmını üstlendi muhtemelen, bir de jantları 🙂

    • ismail ozan izci @asaltek

      @abdlkadrergin , son zaman söylentiler iyice artmıştı, biraz altını deşince, olayın sizin dediğiniz gibi olacağını öğrendim. Sözde yerli otonun, elektrik motoru, sürücüleri ve şarj istasyonlarını kapsayan bir çalışmaymış bu. Dediğiniz gibi akü işi de İnci 'dedir büyük ihtimal. Yerli oto kimbilir kaç seçim daha malzeme olarak kullanılmaya devam edecek. Ama Vestel ile İnci Akü, mutlaka bu işlerden ekmek yiyecektir. Özellikle şarj istasyonu ve batarya işindeki rantın inanılmaz rakamlara ulaşacağı garanti.
      Halk arasındaki söylentiler daha çok yeni araba üzerineydi. İşte bu işler böyle, Manisa 'ya 20 senedir bir otomobil firması gelecek sözüm ona 🙂 laflar dilden dile öyle bir esniyor ki.

    • wilhem @wilhem

      @abdlkadrergin Vestel motor konusunda ciddi yatırımlar yaptı. Fransız Selni firmasını satın aldı ki dünyanın en büyük eletrik motorlarından firmalarından biri idi. Şirket Manisa'da üretim yapmaya ikna edilmişti en son. Bu konuda bir gelişme oldu mu bilmiyorum ancak Vestel büyük oranda tecrübe edinmiş oldu bu şekilde.

    • Kadir @abdlkadrergin

      @wilhem Vestel'in Selni motoru satın aldığını hiç duymadım inanın. Ama son yıllarda çamaşır makinasında selni motoru yüksek oranda kullanıyoruz. Selni Manisa fabrikası da 2 yıldır çalışıyor zaten bize. Dediğim gibi bizim ürettiğimiz makinelerde çok kullanıldığı için firmaya teşvik verip prosesi buraya kaydırması sağlanmıştı. Araştırayım bakalım, bu tip haberlerin kap'a bildirilmesi de gerekiyor diye biliyorum, ilginçtir hiç haberim de olmadı. Peşin Edit: Bunları yazarken yan sanayi'den sorumlu arkadaşı arayıp sordum, Oda teyit etmiyor Vestel'in Selni'yi satın aldığını. Yabancı tedarikçi olarak muamele görüyor Selni motor hala.

    • wilhem @wilhem

      @abdlkadrergin Düzeltiyorum. Satın alma gerçekleşmemiş. Vestel yüklü miktarda sipariş verip şirketi batmaktan kurtarmış sadece.
      http://uzmanpara.milliyet.com.tr/kap-haberi/vestel--krize-giren-fransiz-selniyi-adeta-ipten-aldi---sabah/35460/
      Şirket bu hamleden sonra Manisa'ya fabrika kurup üretim yapmaya başlamış.
      http://www.selni.fr/entreprise-tr.php
      Bir de fabrikanın üretim lisanslaması maksimum 1kw'lık motorlar olarak revize edilmiş. Kapasitesi araç motorları için yeterli olmaz diye tahmin ediyorum.

    • Kadir @abdlkadrergin

      @wilhem evet doğrusu budur. Ancak bu projede motoru yüklenici firma Vestel gözüküyor işte. Selni nihayetinde yabancı bir firma. Bahsettiğim gibi bizim motor prosesimizde yok. Açıkçası nasıl yapacağımızı merak ediyorum. Belki de Selni Manisa ile bir ortaklığa gidilerek yarı yerli hale getirilecektir. Bu aşamada lisans kapasitesi arttırılır? Nihayetinde babasının hayrına kurtarmadı bu şirketi Vestel. Mutlaka bir dönüşü olacaktır 😉

    • wilhem @wilhem

      @abdlkadrergin Mutlaka bir know-how alışverişi yaşanmıştır iki şirket arasında. Ben motorun altından kalkılabileceği kanaatindeyim. Asıl sorun ekonomik belirsizlik olacak bence.

  • Ertuğrul Öztürk @ertugrulozturk

    Onlar Türkiye'yi düşünmüyor ki Kendi cebine bakıyor.Ne kadar kazanıyorum diye.Hükümetinde suçu var bunda.Yerli üretmek isteyen şirketlere vergi indirimi yapabilir.İthal arabalarla rekabet kurması için.Yeterki başlansın.Çok geç kaldı ki aslında engellediler Yapmıştık(Devrim)

  • fatihkinik_1 @fatihkinik_1

    valla ne yapılsa beğenmiyorsunuz... evet birebir kopya.... şimdi kopyasını yaparlar ilerde daha bağımsız modeller çıkar... olsunda nasıl olursa olsun artık...

    • Can Akbulut @can

      Burada kopya yok, üretilen hiçbir şey yok. Adi bir araba ithal edilip üzeri vinil desen kaplanmış. O kadar.

    • fatihkinik_1 @fatihkinik_1

      video da kendin de diyorsun. belki de bir model seçildi... ve birşeyler deneniyor... bu kadar kötümser olmaya gerek yok.. bundan önce olmayan yapılamayan bir şey için şimdi öyle veya böyle yapılmak isteniyor olması... bence kötü değil... (anadol ve Devrim'i kastetmiyorum)

    • Türker Sezer @dirigeant

      Elbette kendi cebinin derdine dusmemis her insan ulkesi icin en iyisini ister. Bu yapilan kandirmacayi elestirenler de sirf bu isi yapanlari kotulemek icin degil, ulkelerinin iyiligini istedigi icin bu elestirileri yapiyolar. Her elestiriyi saldiri olarak gormemek lazim.

      Dediginiz gibi oldugunu, bu arabayi bir sebepten sectiklerini ve bu araba uzerinde yeni teknolojiler gelistirdiklerini dusunelim. Bunun adi 'yerli araba' olmaz. Yerli motor, yerli diferansiyel, yerli silecek suyu kutusu vs. olur. Ama yerli araba olmaz. Buna yerli araba derseniz vatandas da hakli olarak bizimle dalga mi geciyorsunuz diye sorar.

      Ayrica 'yerli araba' adli bir proje ile 'yerli silecek suyu kutusu' projesi arasinda maliyet farki olacagi herkesin malumu. Dolayisiyla bu projeye yanlis isim vermek vatandasi kandirmanin yani sira vatandasin parasini yok yere harcamak anlamina da geliyor.

      Hepsinden daha elim ve vahim olarak bu projeyi sunanlarin 2011 secimlerinde ve 2015 secimlerinde yaptiklari 'yerli ucagimiz goklerde', 'yerli yolcu ucagimizi uretiyoruz' reklamlarini da henuz unutmus degiliz. Unutanlar icin resmi de ekleyeyim hatta. http://www.malatyadan.com/resimler/malatya-tayyip-erdogan-ahmet-davutoglu-yerli-ucak-hikayesi_bd6900eca5206fa42455.jpg

      Umarim Turkiye'de bir gun gercekten kaydadeger birseyler uretilir de calma cirpma, intihal haberleri disinda ulkemizle iftihar edebilecegimiz haberler goruruz.

  • Yeniden Ben @yenibirbenden

    Egea'nın yerlilik oranı %70 yeni Doblo'nun yerlilik oranı %76. Bütün sanayimiz bu oranları yakalayabilse hiçbir ekonomik sorunumuz kalmaz. Nedense bu araçlar yerli sayılmıyor. http://www.zaman.com.tr/ekonomi_yeni-dobloda-yerlilik-orani-yuzde-76_2247343.html

  • Yeniden Ben @yenibirbenden

    Bu projede tam olarak ne yapıldı? Nereye ne kadar para harcandı? Projenin bütçesi ne kadar? Bu sorulara Resmi bir açıklama var mı? Denemesi Bedava mı?

  • Özay @ozay

    Yorum yapan arkadaşlara katılıyorum, oy veren kitle belli! Babam dedem bu partiye oy vermiş bende buna veriyorum inadına diyen insanların ülkesinde yaşıyoruz. Bu nesil bitmeden proje üretmek ne mümkün?

    • Ekrem @huseyinekrem

      Bundan önce uçuyoduk zaten. Uçak fabrikalarınıda babamın parti kapadı, araba fabrikalarınıda. Boş yapmayın arkadaşım. Sorun iktidarda değil.

    • wilhem @wilhem

      Proje demişken ben de bir liste ekleyeyim:

      1920 – anadolu ajansı.
      1923 – Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu.
      1923 – türkiye şeker fabrikaları.
      1923 – uşak terakki ziraat t.a.ş.
      1924 – Gölcük tersanesi.
      1924 – Devlet Demiryolları.
      1924 – tc ziraat bankası a.ş(ziraat bankası’nın şirketleşmesi)
      1924 – Türkiye iş Bankası.
      1924 – Türk Kadınlar Birliği.
      1924 – Cumhurbaşkanlığı Orkestrası.
      1924 – Türkiye Tütüncüler Bankası.
      1924 – Anadolu Sigorta.
      1924 – Bursa Karacabey Harası.
      1924 – Topkapı Sarayı müzesi.
      1924 – cumhuriyet gazetesi
      1925 – Türk Hava Kurumu (Türk Tayyare Cemiyeti).
      1925 – istanbul Liman işleri inhisarı.
      1925 – Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü.
      1925 – istanbul ve trakya şeker fabrikaları t.a.ş.
      1925 – Gazi Orman Çiftliği.
      1925 – Eskişehir Cer Atölyeleri.
      1925 – sanayi ve maadin bankası.
      1925 – Adana Mensucat Fabrikası.
      1925 – Adana ve Bergama Müzeleri.
      1926 – Türk Telsiz Telefon Şirketi.
      1926 – Eskişehir Uçak Bakım işletmesi.
      1929 – Alpullu Şeker Fabrikası.
      1926 – istanbul’da inşaat demiri üreten ilk haddehane.
      1926 – Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri.
      1926 – Amasya, Sinop ve Tokat Müzeleri.
      1926 – Kayseri Uçak ve Motor Fabrikası açıldı.
      1926 – Bakırköy Çimento Fabrikası.
      1926 – Uşak Şeker Fabrikası.
      1926 – devlet istatistik enstitüsü.
      1927 – Bünyan Dokuma Fabrikası.
      1927 – demiryolları ve limanlar genel müdürlüğü.
      1927 – Ankara – Kayseri demiryolu.
      1927 – Emlak ve Eytam Bankası.
      1927 – Samsun – Havza – Amasya demiryolları.
      1927 – Bursa Dokumacılık Fabrikası.
      1927 – Eskişehir Bankası.
      1927 – Ankara Arkeoloji Müzesi ve Sivas Müzesi.
      1927 – Köy Öğretmen Okulları.
      1927 – izmir Müzesi.
      1928 – Anadolu Demiryolu Şirketi yabancılardan satın alınması.
      1928 – Ankara Çimento Fabrikası.
      1928 – Ankara Numune Hastanesi.
      1928 – Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü.
      1928 – Türk Eğitim Derneği (TED).
      1928 – istanbul Bomonti’de Türk Mensucat Fabrikası.
      1928 – Amasya – Zile demiryolu.
      1928 – Malatya Elektrik Santralı.
      1928 – Kütahya – Tavşanlı demiryolu.
      1928 – istanbul’da Üsküdar, Bağlarbaşı ve Kısıklı’da tramvay hatları tesisi.
      1928 – Ankara Palas oteli.
      1928 – Gaziantep Mensucat Fabrikası.
      1929 – Mersin- Adana demiryolunun yabancılardan satın alınması.
      1929 – Ayancık Kereste Fabrikası.
      1929 – Trabzon Vizera Hidroelektrik Santralı.
      1929 – Fatih-Edirnekapı tramvay hattı.
      1929 – Anadolu-Bağdat, Mersin- Tarsus Demiryolları’nın yabancılardan satın alınması.
      1929 – Haydarpaşa Limanı’nın yabancılardan satın alınması.
      1929 – Kütahya- Emirler, Fevzipaşa-Gölbaşı demiryolları.
      1929 – Paşabahçe Rakı ve ispirto Fabrikası.
      1930 – Ankara – Sivas Demiryolu Hattı.
      1930 – Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası.
      1930 – Ankara Ziraat Enstitüsü.
      1930 – Kayseri – Şarkışla demiryolu.
      1930 – Ankara Etnografya Müzesi.
      1931 – Bursa- Mudanya demiryolunun yabancılardan satın alınması.
      1931 – Gölbaşı – Malatya demiryolu.
      1931 – Bölge Sanat Okulları.
      1931 – Tekel Genel Müdürlüğü.
      1931 – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.
      1931 – Türk Tarih Kurumu.
      1932 – Devlet Sanayi Ofisi.
      1932 – Samsun- Sivas demiryolu.
      1932 – Diyarbakır Tekel Rakı Fabrikası.
      1932 – izmir Rıhtım işletmesi’nin yabancılardan satın alınması.
      1932 – Türkiye Sanayi Kredi Bankası.
      1932 – Kütahya – Balıkesir demiryolu.
      1932 – Ulukışla – Niğde demiryolu.
      1932 – Halkevleri.
      1932 – Türk Dil Kurumu.
      1933 – Eskişehir Şeker Fabrikası.
      1933 – Sümerbank.
      1933 – Adana-Fevzipaşa demiryolu.
      1933 – Ulukışla – Kayseri demiryolu.
      1933 – iller Bankası.
      1933 – istanbul Üniversitesi.
      1933 – Zonguldak Yatırım Bankası
      1933 – Kayseri Milli iktisat Bankası.
      1933 – Samsun- Çarşamba demiryolu hattının yabancılardan satın alınması.
      1933 – Halk Bankası.
      1933 – Yüksek Ziraat Enstitüsü.
      1934 – Bandırma- Menemen- Manisa demiryolunun yabancılardan satın alınması.
      1934 – Keçiborlu Kükürt Fabrikası.
      1934 – Turhal Şeker Fabrikası.
      1934 – Isparta Gülyağı Fabrikası.
      1934 – Basmane (izmir) – Afyon demiryolunun yabancılardan satın alınması.
      1934 – Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikası.
      1934 – bursa Süttozu Fabrikası.
      1934 – Zonguldak Kömür Yıkama Fabrikası.
      1935 – Aydın Demiryollarının yabancılardan satın alınması.
      1935 – Amortisman Sandığı.
      1935 – MTA Enstitüsü.
      1935 – ETiBANK.
      1935 – ETiMADEN.
      1935 – Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.
      1935 – Türkkuşu.
      1935 – istanbul Rıhtım Şirketi’nin yabancılardan satın alınması.
      1935 – Ankara troleybüs hattı.
      1935 – Fevzipaşa – Ergani – Diyarbakır demiryolları.
      1935 – Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası.
      1935 – elektrik işleri etüt idaresi.
      1935 – Zonguldak Türk Antrasit Fabrikası.
      1935 – Afyon – Isparta demiryolu.
      1935 – Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikası.
      1935 – Ankara Mamak Gaz Maskesi Fabrikası.
      1935 – Ayasofya müzesi.
      1935 – Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi.
      1936 – Ankara Çubuk Barajı.
      1936 – Ankara Devlet Konservatuarı.
      1936 – Edirne-Sirkeci Şark Demiryollarının yabancılardan satın alınması.
      1936 – Haydarpaşa Numune Hastanesi.
      1936 – Sümerbank Malatya iplik ve Bez Fabrikası.
      1936 – izmit Kağıt ve Karton Fabrikası.
      1936 – Elazığ Şark Kromları işletmesi.
      1936 – izmir Enternasyonal Fuarı.
      1936 – izmir Havagazı Şirketinin yabancılardan satın alınması.
      1936 – istanbul Telefon Şirketinin yabancılardan satın alınması
      1937 – Sümerbank Konya Ereğlisi Dokuma Fabrikası.
      1937 – Kozlu Kömür işletmelerinin yabancılardan satın alınması.
      1937 – Çatalağzı – Zonguldak demiryolu.
      1937 – istanbul Resim Heykel Müzesi.
      1937 – Ankara Bira Fabrikası.
      1937 – Toprakkale – iskenderun demiryolunun yabancılardan satın alınması.
      1937 – Ankara Motorlu Tayyarecilik Okulu.
      1937 – Urfa Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği.
      1937 – Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası.
      1937 – Denizbank.
      1937 – istanbul ve Trakya Demiryolları’nın yabancılardan satın alınması.
      1937 – Diyarbakır – Cizre Demiryolu.
      1937 – Yozgat Termo-Elektrik Santralı.
      1938 – Gemlik Suni ipek Fabrikası.
      1938 – izmir Telefon Şirketi’nin yabancılardan satın alınması.
      1938 – Ankara Radyoevi.
      1938 – Divriği Demir Madenleri.
      1938 – Bursa Merinos Fabrikası.
      1938 – Murgul Bakır işletmeleri’nin satın alınması.
      1938 – Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü.
      1938 – Eskişehir ispirto Fabrikası.
      1938 – istanbul Elektrik Şirketi’nin yabancılardan satın alınması.
      1938 – Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO).
      1938 – Sivas – Erzincan demiryolu.
      1938 – Fiskobirlik.

  • Paralelport @paralelport

    Oo siteyi türksat'tan attıracaksınız mazallah 😀

    Pardus diyorum Debian diyorum. Başka söze gerek yok. Allah yardımcımız olsun.

  • lawnmower @lawnmower

    Tamamen yanlış bilgilerle çekilmiş bir video. Olmamış. Yerli otomobil sektörümüzü baltalamak isteyenlerin yaptığı yalan yanlış haberlere inanıp ona göre video hazırlamışsınız. Cadillac tamamen temsili olarak gösterilmiş, gerçek yerli arabayla alakası yok. Üretiminden tasarımına herşeyi bize ait olan gerçek yerli araba şudur:

  • Deniz Etkin @denizetkin

    Sermayenin dini imanı ve milleti olmaz. Yerli sermaye lafı kulağa hoş gelebilir ama çok da anlamlı değildir. Hatta Ford'un ikinci dünya savaşında Nazilere alttan alttan desteklediği söylenir.

    Kapitalist en fazla nasıl kar ederim diye bakar. Ülkeymiş, milli projeymiş filan hak getire.

  • arandur @arandur

    Motor da aynen dışarıdan alınıp konulmuş @can bey, buna değinmeniz gerekirdi. Eh, o zaman bu arada yerli olan ve denenen nedir?

    • Ruhi @ruhiisci

      İster araba olsun ister elektronik eşya olsun isterse beyaz eşya olsun bugüne kadar yerli diye bize yutturdukları herşeyin motoru, işlemcisi, chipseti... vs yani kısacası beyni başka ülkelerden getiriliyor. Biz monte ediyoruz adı yerli oluyor işte.

  • mhmmdy @mhmmdy

    video boyunca murat beyin kendi yanağını delmeye çalışması sadece benim mi sinirimi bozdu ??

  • Sezer SEVİNÇLER @sezers

    bizim yerli üretim araçlarımızda bence yurt dışında kendini kanıtlamış insanlarımızı örnek olarak tasarımda Murat Günak, anadolun venkelazlı motorunu üreten kişiler gibi projenin yönatimine getirmek ve tüm dünyada fark yaratabilecek bir araç çıkartmak gerekiyor.

  • Ruhi @ruhiisci

    Yerli otomobil şu üç konuda yabancı rakiplerini geçerse bir işe yarar.. 1.Fiyat 2.Sağlamlık 3.Yakıt Eğer bu üç konu başarılı olmazsa boşuna yerli merli demeyin bana... Ben ve benim gibi düşünenler o kadar parayı yerli otomobile verip maceraya atılacağıma gider avrupa araba alır keyfime bakarım... Aynı para hatta daha ucuz olduktan sonra avrupa arabaların suyu mu çıktı? Gerçi birileri çıkar yıl 2015 te anaokulu çocukları gibi yerli malı haftasında olduğu gibi yerli malına atıfta bulunur ama yemezler.... 🙂
    Edit: Bir konuya daha değinmeden edemeyeceğim. Bizim hacettepe üniversitesi otomotiv mühendisilerimiz bu sene İngilterede iyi bir başarıya imza attılar.. Politik kaygılar bir kenara atılıp bu işler erbabına bırakılsa aslında olucak ama anlatmaya gerek yok. Yerli otomobil bizim dönemimizde üretildi demek için acele ediyorlar. Acele işe şeytan karışır 🙂

  • wilhem @wilhem

    @can Güzel ve açıklayıcı olmuş. Hem videoda anlattıklarınıza hem de yorumlara istinaden sektörün içerisinde sayılabilecek birisi olarak birkaç şey ekleyeyim. Mesele aracı yapmayla da bitmiyor. Araç tasarımı hariç parça tasarımı ve üretimi zaten yıllardır en üst kalitede yapılıyor bu ülkede. Yeterli destek olduktan sonra araç tasarımının da yapılmaması için hiçbir engel yok. Yeni platform + motor + transmisyon vs. hepsini tek kalemde üretmek işin %10'luk kısmı. Geri kalan kısım bunu dünyaya pazarlayabilecek noktaya getirmekle alakalı. Uzmanlar bu işin 6 milyar dolar gibi bir rakama mal olacağını belirtiyor ki sonunda başarıya ulaşacağınız da kesin değil. Türkiye'de açık söylüyorum bu miktarda bir yatırımı yapabilecek bir şirket YOK. Koç, Sabancı gibi büyük şirketlerin işlem hacimleri bu rakamları katlıyor ancak bu şirketler bile uzun vadeli bir AR&GE yatırımından uzak duruyorlar. Çünkü yarın nasıl bir ekonomik koşulla başbaşa kalacağınız belli değil. Dünyada AR&GE yatırımlarında bölgesel koşullara bağlı maliyet artışının yıllık %10'dan fazla olabildiği birkaç tane ülke var. Afrika ülkelerinin yanında bunlardan birisi de Türkiye malesef. Diğer hiçbir Avrupa ülkesinde dövize bağlı maliyet artışı kalemi çok fazla önem taşımıyor. Bugün aracı üretmek için kullandığınız hammaddeyi mesela 3 liraya alıyorsanız döviz artışından dolayı 5 sene sonra 6 liraya almaya başlayacaksınız. Siz olsanız böyle bir yatırım yapar mısınız? Bu sorunların sadece birisi. Mesele babayiğit olmakta değil. Hiçbir şirket ne kadar zengin olursa olsun parasını sokağa atmaz.

    Ama devlet teşviki yeterli düzeyde olursa ortaya güzel sonuçlar çıkabilir. Savunma sanayiinde bu teşvik şu anda yapılıyor ve mükemmel olmasa da güzel sonuçlar veriyor. Savunma projeleri için Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı maddi ve manevi desteklerini savunma projeleri geliştiren şirketlere veriyorlar. Neden bir Otomobil Sanayii Destek Vakfı kurulmasın? Ben Sayın Bakan'ın yaptığı açıklamalar içerisinde bu tür bir noktaya değinilmesini umuyordum ama umudum boşa gitti. Geriye kalan açıklamalara bakıldığında gerçekten düşünülerek ve planlanarak yapılan bir atılım olduğunu gösteren hiçbir ibare yok malesef. Bu yüzden bu haliyle seçim propogandası dışında başka nitelendirilme yapılamaması normal.

  • olcaytoilkay @olcaytoilkay

    podcastler neden durdu. işyerinde youtube kapalı da. bari bu muhabbeti dinleyebilelim bi yandan

  • Cowboys @cowboys

    yerli denince aklıma kızılderililer geliyor nedense, proje terli oto projesi, yelli oto projesi, kelli oto projesi gibi varyasyonlarda çıksa daha samimi bulurdum

  • ICCP @iccp

    Seçim öncesi sazan avından başka bir şey değil demek yeterli olur sanırım. Yorumcular çok nazik cümleler kurmuşlar ama bu tamamen belirli bir kitleyi uyutmak için yapılmış acemice, kurnazca bir aldatmacadan başka bir şey değil ne yazık ki.

  • Hakan Göktürk @kendersbook

    Habertürk kanalına bugün açıklama yapan Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın konuşmasından;
    Yerli menzili uzatılmış elektirikli otomobilin özellikleri
    1-Otomobilin prototipi için yabancı bir firma ile işbirliği yapıyor.Tasarımı değişecek,görünen modeller nihai tasarımı değil.
    2-Otomobilin seri üretimi 2020 yılında piyasaya çıkacak
    3-Tüm fikri mülkiyet hakları türkiyeye ait olacak
    3-Otomobilin %85-90 oranında türkiyede üretilecek
    4-Türkiye elektirikli otomobil teknolojisini gelistiren ülke konumunda olacak
    5-Otomobilin markası Türk markası olacak
    6-Otomobilin yakıt ekonomisi ön planda olacak 15Kw/s lik bataryası olacak
    7-2 TL lik şarj ile 100 km gidecek aylık 50 -60 tl lik elektrik masrafı olacak
    8-Elektrikli olduğu için vergi avantajı olacak
    9- 5-6 saatlik şarj süresi olacak
    10-Araçta jeneratör olacak,şarj zayıfladığında devreye girecek
    11-Araçta jeneratör çalışırken 100 km 2 litrelik yakıt harcayacak
    12-Emisyon çok düşük olacak.olacak. Elektirikle çalışırken 0 emisyon.
    13-Aracın maliyeti kendi segmentinden daha ucuz olarak
    14-Aracın konforu C/D segmentinde olacak
    15-Aracın bataryası ve arızası uzaktan kontrol edilecek cep telefonundan izlenebilecek
    16-Aracın üretilmesi Genç istihdamını artıracak
    17-Arge faaliyetleri TÜBİTAK tarafından yapılacak ama üretimi özel sektör yapacak
    18-Aracın hız limitleri test ediliyor.160 km civarı test ediliyor.
    19- Aracın isimi belli değil.Üretim yeri belli değil

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Başlarda 100% yerli üretim olmayabilir, ancak %100'e geçişi diğer üretimlerde yerli üretime geçişten daha kolay olacaktır. Burda dikkat edilmesi gereken şey, ilk üretim başladıktan sonra bütün parçaların 100% yerli olabilmesi için gerekli alt yapının ve ar&ge ortamının sunulması ve devam ettirilmesi gerekmesidir.

  • Özay @ozay

    Çok boktan bir siyaset arenasına döndü bu konu, trolluk yapıp troll diyenmi ararsın hükümet deyip hakaret edenmi ararsın. Teknoseyir bir teknoloji sitesi olarak kalmalı, alaycı, hakaret eden insanlar ceza almalı. Yapılan yorumların %50 si siyasi ve dahası hakaret içeriyor. Kimsenin siyasi görüşü kimseyi ilgilendirmiyor, kaldıki yeride burası değil. Klavye siyasetçisi internette çok, göz yumulmamalı.

    • Paralelport @paralelport

      Birbirlerine küfür edip kavga çıkartmadıktan sonra bırakın yazsınlar. Hakaret eden olursa tabii göz açtırılmamalı. Bildir özelliğini kullanın.

      Maalesef objektif olarak tartışılabilecek bir konu değil. Karşınızdaki kişinin bir kere hangi "ofisten" yazdığını bu mesaj için para alıp almadığını bilme şansınız yok.

      Otoseyir'in değinmesi gereken bir konu idi. Orası da bir gerçek. Konuları atla atla nereye kadar..

  • kubilay @kubilay

    Otomotivde bir asırdan fazlası geride kaldı ve kim ne derse desin oradan bize ekmek yok. Aynı şekilde devam edersek görünen o ki otomotiv teknolojisinin geleceğinde de biz olmayacağız.

  • Hado @hado

    Arabayı biz yapalım da pr işine Amerikalılara verelim.

  • Executioner @executioner

    Murat-Şahin'den beri yerli otomobil anlayışımız değişmemiş ne güzel. Bunu yandaş sermayadaş'a üretirler İmam Hatip Tubitak'ımızla beraber. 80 bin TL'lik Opel'i vergilerle beraber 95 bin TL haline getirirler., bizim yerli şahin 2023'üde 10 bine mal edip 80 bine satarlar.Bunuda işte bakın köylülerimiz,bacılarımız şahin 2023 kullanıyor Türkiye kazanıyor diye sundular mı tamam. Millet abi adamlar çalıyor ama çalışıyor bak kim yerli araba yaptı çağ atladık falan diye övünür. Hatta gayet güzel bir kullanıcı kitlesi olan teknoseyir'de bile bazıları çıkar bunla övünebilir. Bizde böyle salak sulak yaşamaya devam ederiz artık nereye kadar giderse. İşte türkiye ve yerli otomobil gerçeği. Program için teşekkürler , tarafsız bir şekilde gayet güzel konuyu ele almışsınız. Aydınlattınız bizi.

  • Halid @abdhbal

    Hatchback degil de station wagona daha cok benziyor.

  • Mert Metti @mert-metti

    Volvoyu alsaladı Çinliler 1 milyar 800 milyon dolara satın aldılar en azından güncel teklonoji almış olurduk

  • fatihkinik_1 @fatihkinik_1

    Bİz bu ülkede yaşamayı haketmiyoruz arkadaş... Bence fazla uzatmayalım Orta asya bozkırlarının yolunu tutalım... Bu ülkenin dostu da düşmanada ihtiyacı yok... Bizler olduktan sonra

  • Emrah @emrah44

    Yerli otomobil ile oy toplamak nasıl basit bir düşünce öyle. Proje fiyasko olsa da bunu oy toplama aracı olarak görmek projeden bile saçma.

    • wilhem @wilhem

      Duble yola oy veren araca fazlasını bile verir bence.

    • Can Akbulut @can

      Gösterilen araba "5000 Liraya otomobil satacağız, arabasız hane kalmayacak" vaadi olsa yine anlaşılır propoganda yapılması ama halkın asla(çokuncu el olarak dahi) alamayacağı arabayı niye propoganda vesilesi yapıyorlar ki!? Ferrari olsa, Porsche olsa uluslararası arenada yarışa katılsa yine anlaşılır; Alman'a mı satılması hayal ediliyor bu arabaların? THY gibi torpidosundan lezzetli kumanya mı çıkaracaklar? Modacıya çuvalla para verip bagajına lale mi çizecekler? Serviste "güleryüzlü" hostesler mi çalışacak?..

      Bu zırva tasarımlı eski arabayla gurur duyamaz millet. En fazla 06 plakalı beyaz Toros gibi gezerken görüp korku duyulmasına vesile olur.

  • Can Akbulut @can

    SW. Aynı araba, o yüzden görmezden geldik.

  • Can Akbulut @can

    Traş o biraz. Sıfırdan pistonlu motor geliştirilmesi senaryosunda belki şans verilebilir ama yine de zorlama bir tasarım, kenarda kalma sebebi de o zaten; aynı işi yapan İngiliz patenti 100 yaşında.

  • Emre K @emre-k

    Bilimsel bir çalışma, siyasete alet edilip seçimden önce şov amaçlı kulanılırsa böyle bir çuval incir berbat edilir. Dalga konusu olursunuz.

    Siyasetin bilimi taciz ettiği yerde gelişme falan olmaz. İkisi çok farklı kulvarlardır. Açıkçası bu yüzden yerli oto projesi hakkında kafamda soru işaretleri var.

  • homosapien @biggestliar

    Harika bir vidyoydu @can gerçekten çok teşekkür ederim. Az çok otomobillerden anlayan biri olarak, iyi kötü bu ülkede olanlara kafası az da olsa basan biri olarak şunu söylemek gerek ; Ses kayıtları (tape'ler) için "ben dinledim montajdı" diyen bir sanayi ve bilim bakanın bu ülke için maalesf artık "mihenk taşı" anlamı taşıyan bir projeden ne kadar anlar? ne kadar bu proje onun için birşey idade eder? kafası ne kadar basar? olaya siyasi değil de ne kadar bilimsel yaklaşabilir? herkes otursun düşünsün....
    Değil bugün, 2020'de bile hiçbirşey olmayacak merak etmeyin. En iyi ihtimal 1995 model SAAB'a yada OPEL VECTRA'a "GECELİK" giydirilip halkın karşısına çıkarılır. Benim öngüdümlü halkımda bas bas bağırır " ARABANIN KOLTUĞUNUN GILIYIK" diye...

  • Baki Karadeniz @bakikaradeniz

    Mallık beyanı. Dahası değil. Seçim öncesi 1-2 puan toplayalım derdi. Tübitağın bilimden ne kadar uzak olduğunun. Mühendislerin ne kadar torpilli ve bilgiden zekadan uzak olduğunun kanıtı. Topunun Allah belasını versin.

  • kizilsakal @kizilsakal

    Videoda sona doğru bahsedilen yerli aracın adı ne ? Anlayamadım tam

  • uygar @uygaru

    Ne çok yorum var, özetin özeti, arkadaşların videoda da söyleyemediği, Türkiye'de yollarda göremeyeceğiniz bir arabadan üç tane getirip boyayın, sonra da test sürüşü diye kameraya çekip medyaya servis edin demişler bütün hepsi bu. Bir niyet gösterisi olarak güzel olsa da zekamıza küfür içermektedir. Arkadaş "Bi dok yapmadık daha ama istiyoruz" deseler daha dürüstçe olurdu. Ama onun yerine inadına propaganda. Türkler yapamaz diyolar, Devrim arabalarına karşı çıkan zihniyet gibi yaftalamalarla milletin parasını içi boş propaganda makinalarına harcıyolar başka bişey değil. Dünyanın neresinde -hele de bu devirde- görülmüş devlet eliyle müsbet bir otomobil üretildiği

  • deger @deger

    on numara inceleme, elinize ağzınıza sağlık.

    • queen walk @queen-walk

      evet sadece link atmak için üye oldum :). maksadım baltalamak değil ama videoda bahsedilen ve umarım öyle değildir diye bahsedilen mevzu gerçek. fikri ve sınai hakkı alınmış bir otomobil kopyalanıyor. geliştirilen teknolojilerin denendiği "katır" model değil.

    • wilhem @wilhem

      Son haberlerde durum açıklığa kavuştu ancak her zaman olduğu gibi baştan düzgün bir açıklama yapılmadı. Bizim, en azından benim eleştirim buna. Bence varolan bir modelin alınıp kullanılmasında hiçbir sakınca yok. Hatta maliyetleri olabildiğince düşürmek için mantıklı bir hamle.

    • Can Akbulut @can

      Talihsiz bir açıklama, Saab 9-3/Cadillac BTS denen araba GM'e hiç kar ettirmediği için Saab battı. İşe yarayan bütün patentlerine zaten el konmuştu Amerikalılar tarafından Saab'ın. Çöpe atılan para olmuş.

  • sultanofus @sultanofus

    Bunu artik Amerika bile yapamiyor 🙁

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Bence mantıklı bir seçim (Allah'tan Saab hiç olmazsa, hem de tutulmuş bir modeli); sizin dediğiniz gibi %100 YALAN olması için, alınan lisansın üzerinde eklemeler, değişiklikler ve bunlarla ilgili ar-ge ve üretim yatırımı yapılmaması lazım. Dediğinizin olma ihtimali var ama bence biraz acele ediyorsunuz yorumunuzda. Bakmayın siz, bu lisans alımı aslında biraz know-how olayı olacak yerli otomobil için, umalım da sizin yorumunuz gibi sonuçlanmasın.

  • MarjinaL -TR @marjinal10tr

    Baslik, icerik, yorumlar, aciklama neresinden tutarsan tut asagilama var. Siz hangi ulkede kime dusmansiniz? 55 yil once kisitli butce ile el yapimi Devrim icinde ayni karalamalar olmustu, aferin devam edin, disardaki firmalar patent davalari ile ugrasirken Turkiyenin yasal olarak basladigi ise camur atin. Samsunga 5 sene once apple tasarimlari korelilerden gelmisti zaten.

    @can

  • MarjinaL -TR @marjinal10tr

    @can Hakimi oldugun konuyu tekrar gozden gecir. Sifirdan uretim ile 5. basamaktan baslama arasinda ciddi oranda maliyet ve zaman var. Ove ove bitiremediginiz firmalar 100 yillik tecrube ve bu pazarda soz sahibi. Bu acigi uretim ile tecrube edinip, ilerki asamalarda kendi tasarimlarimizi olusturmak ve pazara sunmak daha verimli olmaz mi? Ayrica sanayiciler kendi pazarinda pazar ister mi? Bazi adimlari atlayamazsin.

    Ekleme: Ayrica Bakan haberi "yerli tasarim" olarak degil "yerli marka" olarak vermekte. Nasil okuyorsunuzda bu sekilde bastan asagi elestiriyorsunuz ilginc. Gevur lisans alir sunu bunu yapar, "dikkat cekici, konforlu, kaliteli" olur, yurdum insanlari birsey yapmak ister lisans alir "ise yaramaz, karsiz, kotu model" olur.

    • homosapien @biggestliar

      @marjinal10tr
      Nasıl olur da böyle saçma bir cümle kurarsınız ;" Gevur lisans alir sunu bunu yapar, “dikkat cekici, konforlu, kaliteli” olur, yurdum insanlari birsey yapmak ister lisans alir “ise yaramaz, karsiz, kotu model” olur".... Yurdum insanı elbet lisans ve patent alacak ve elbette bu hepimiz için gurur kaynağı olacak. Bakınız ARÇELİK, BEKO gibi. Avrupa'da ve dünyada şovrum'larda görünce inanın herkesin göğsü kabarır. Yanlış kıyasa düşmeyin lütfen. Ayrıca Devrim tamamen yerli bir otomobil idi, ne kopya, ne de ortak çalışma ürünüydü. Buradaki araç belli ki neredeyse ortak çalışma bile değil, KOPYALA-YAPIŞTIR olmuş.Ve bütün "kızgınlık"ta buna zaten. Yani, yerli otomobil diye yutturulmaya çalışılan GM markalı bir otomobil var ve herkesin eleştirisi seçim öncesi "SALAK" yerine konulmak. Yoksa o kadar herkes ister bizde lisans alalım, patetnt alalım.

  • MarjinaL -TR @marjinal10tr

    @biggestlier Tasarim satin alinmistir, legal birsey. Uretimi yerli marka adi altinda yapilacaktir. Fabrika-calisanlar Turk olacaktir, somut olarak uretilecek araba yerlidir.

    Duyuruda herhangi bir carpitma yoktur, bastan asagi camur atan, basin ve onun kuyrukculari. "SALAK yerine konmak" diye tabir ettiginiz okudugunu-duydugunu anlamayip, insanlarida oyle sanip ikna icin cirpinandir.

    • homosapien @biggestliar

      Öncelikle şuna bir netlik getirelim ;kimse ama hiçkimse yerli otomobile karşı değil. Ortak yada kopya birşekilde başlanması gerektiğini herkes savunuyor. Asıl mesele, bunu söylemeden, dürüst olmayan cümlelere kızgınlık.
      Gerçekten merak ettim, siz bunun kopyala-yapıştır olmadığını ve seçim öncesi "ne yedirirsek" adımı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Eğer öyle bunun tamamen yerli olduğunu, seçim öncesi (önceki seçimde de yapıldığı gibi) tribünlere oynamak olmadığını düşünüyorsanız söylenecek söz yok demektir. Boşuna lafı uzatır dururuz...

  • Ertuğrul Öztürk @ertugrulozturk

    hahaha komik demi bu söylediğin.Hiç gelişmesin zaten ülke.Mis gibi dışardan almak varken ne gerek var ya(!)

  • MarjinaL -TR @marjinal10tr

    @biggestlier Bu komplo teorisi uzerinden olumsuz dusunce yaratmak isteyen sizlersiniz. "Secim oncesi..." Hizmet abc partisi adina degil ulkeye yapilir. 13 yil her secim oncesi parti mitingleri yapip "bunu yapacagiz sunu yapacagiz" hepsi bunu dile getiriyor, hizmet projeleri secim oncesimi akillarina geliyor? Mecliste bircok partiden bircok vekil bulunmakta, o maaslar bos gelip bos gitsin diye mi veriliyor? Meclise fikrini/projesini her parti her an sunabilir isleri bu. Secim oncesi bazilarinin kafasina elma mi dusuyorda "super projeler" buluyorlar? Utanmasaniz attigi adima bile asagilama yapacaksiniz.

  • Ertuğrul Öztürk @ertugrulozturk

    Benim demek istediğim şu kullandığın iphone 3000 tl vermek yerine türkiye'de üretilseydi belkide 1000 tl civarında alcaktık.Siyasetle ilgilenmek pek tarzım değil sadece bir şeyler yapılsın istiyorum kendi ülkemde.

  • Okan Oktay @oktayokann

    yerli otomobilin fikri mülkiyetine 40 milyon avro ödenmiş

    http://www.ntv.com.tr/video/otomobil/bakan-isik-yerli-otomobil-projesini-anlatti,dR1NmRqHUEWlptOQQej5Pw

    videonun 2.20 dakikasında sayın bakan kendi azı ile söylüyor @can @lawnmower @hsa

    • HavayıSüzenAdam @hsa

      Evet, aslında ucuza geldi. Sıfırdan yapmak daha maliyetli olurdu.

    • Okan Oktay @oktayokann

      bana fiyat yüksek geldi sonuçta eski platform

    • homosapien @biggestliar

      Olay bu işe! pekçok insan (özellikle benim yazdıklarıma) karşı çıktı; "sen düşmansın, bu ülkeyi sevmiyorsun vs vs.." diye. Hep yazdığım şu idi; BİZ BURADA SALAK YERİNE KONUYORUZ, BU OTOMOBİL TAMAMEN KOPYALA-YAPIŞTIR" dedim. Tüm kızgınlığımız, yerli üretim yalanını söylemeleriydi..
      Aslında en baştan dürüstçe çıkıp, dürüstçe anlatsaydı sevgili "bilim" bakanımız, kimse birşey demezdi. Şimdi sıkışınca, insanlar gerçekleri görünce, yani "YEMEYİNCE" konuşuyor.
      @oktayokann 'a bu paylaşımı için teşekkür ederim. İnşallah tamamen yerli malı olmadığını hiçbirşey hakkında bilgisi olmayanlar anlamıştır.
      Umuyorum bu gerçekten (kopya yada değil) bir başlangıç olur, inşallah bu 2007'deki gibi tribün şovu olmaz ve gerçekten bir şeyleri yapmak için uğraşırlar. O zaman bende alkışlarım

  • Okan Oktay @oktayokann

    http://www.birgun.net/haber-detay/yerli-otomobilin-prototipi-de-isvec-ten-93091.html
    bu habere ne demeli herşey ortada bir iş yapacaklar onuda layıkıyla yapamadılar @biggestlier

  • Hasan Türkyılmaz Altmışdörtoğl @likestrom

    %100 yerliyi geçtim. Fiyatı diğer avrupa arabaları gibi olucaksa neden alayım. Araç alırken nerdeyse araba fiyatına geliyor ödediğim ötv bedeli. Bu araçtada illaki koyacaklar bu bedeli. Yıllar önce itiraz etmek istemiştim ötv bedeline ama karıncanın dağa itirazı gibi oluyor benim zerzenişim.

    Kısaca avrupa araçların güvenilir araçları dururken neden yerli araç alayım. Dünyanın Ötv si öderken neden yerli araç alayım.

    Aslında işin gerçeği yerli otomobil değil. A yada B firmasını Türkiye piyasasına sokup zengin etmek. İflasın eşiğine gelmişleri doğrultup zengin etmek.

    E 250 BlueTEC 4MATIC Dizel 104.773 TL ötv145% 305.300 TL geliyor mercedes firması bile bu kadar kazanmıyor aracından. Ben şimdi bu araç alabilmek için neredeyse 3 katı fiyat vermek zorunda bırakılıyorum. Adaletmi bu şimdi. Ve yerli sözde yerli oto gelince ne olucak ötv almayacaklarmı millet ital arabaya yönelmesin diye.

    Yoldan kimi cevirirsen benim düşüncemin aksini savunan adam bulamassın.

  • Emre Caydı @emre-caydi

    4 yıl önce kimse bugünü beklemiyordu heralde