Ben bu TP-Link'e "en içten dileklerimi" gönderiyorum.
Evde modem ve router benim odaya göre çok alakasız bir yerde olduğu için powerline adaptörle odada ikinci bir router kullanıyorum, access point gibi işte. Bilgisayar da doğrudan powerline ile ana router'a bağlı. WiFi ile bir şekilde bağlanıyor (8dBi antenle filan) ama powerline hız ve ping konusunda çok daha stabil.
Önceden Linksys'in bir modelini kullanıyordum. Aldım, taktım, unuttum. Ne koptu, ne şaşırdı, senelerce ultra stabil çalıştı. Tek sıkıntısı yavaş olmasıydı. En eski teknoloji, o zamanlar kullandığım bağlantıda fark yaratmıyordu ama şimdi bağlantım daha hızlı ve o hız yetmemeye başladı. Ben de gittim TP-Link'in bana uygun (çift çıkışlı, biraz daha hızlı) bir modeline geçtim. Ekstra olarak kendi üzerinde access point de var, yani kablosuz ağı da genişletiyor. Geçmez olaydım.
Aletin teknik özellikleri tam benim ihtiyacıma göre. Hızı da eskiye göre baya iyi, daha hızlıları (AV1000) var ama bana bu yetiyor. Çok memnundum ilk başta. Sonra rastgele kopmalar başladı. Alet mükemmel çalışıyor, sonra birşeyler oluyor ve bir anda internet gidiyor. Ben ilk başlarda bunu powerline hattında evin eski elektrik altyapısı yüzünden olan bir kopma sandım. Sonra farkettim ki, internet gittiğinde içerideki ana router'da da bağlantı gidiyor.
Yabancı forumlara baktım. Bu arıza TP-Link'in tüm powerline ürünlerinde varmış, çünkü hepsi benzer chipset kullanıyormuş. İlk başlarda insanlar bunun cihazlardaki güç tasarrufu modu yüzünden olduğunu düşünmüşler. Sonra esas sebep belli olmuş. Aletin üzerinde DHCP hizmeti çalışıyor ve kapatılamıyor. Alet kendisi kafasına göre IP dağıtmaya kalkıyor. Subnet değiştirilemiyor ve alet router ile ortak IP havuzundan IP dağıtıyor. Arada çakışma oluyor ve o anda hem powerline adaptör, hem de router iptal oluyor, DHCP hizmetleri hata verip çöküyor, sonra tekrar başlayana kadar internet kesiliyor. Bu bazen gün boyu olmayabiliyor, bazen de saat başı olabiliyor, tamamen rastgele. Online oyun oynamak filan imkansız, her an internet gidebilir.
Bunu düzeltmek için benim ana router'da IP ayarlarını değiştirmem lazım (çünkü TP-Link buna izin vermiyor). Bu sefer router'a bağlı çalışan bir sürü şeyin saçmalaması ihtimali var. Tüm ağı en baştan kurmam gerekecek yani. O da kesin çözüm olmayabilir, yine bir şeylerle çakışabilir TP-Link.
Şimdi, bu bir hatadır, düzeltilir, geçer. Lakin denyo TP-Link bunu düzeltmiyor. Forumlarda 7-8 sene önce aynı sorundan bahseden mesajlar var, bu arıza çıktığında doğan çocuklar okula başlamış, arıza halen devam ediyor. Üstelik, TP-Link benim powerline adaptörünün yeni versiyonlarını yapmış bu esnada. Donanım sürümü bu, yani model numarası ve dış görünüş aynı ama içi farklı. Benimki V4, şimdi V5 var piyasada. V1'den beri aynı sorun var. Adamlar arızayı görüyor, hatta TP-Link'in kendi forumlarında yazılmış, firma temsilcileri ilgilenicez demiş, ama çözüm yok. Eminim şimdi gidip aynı aletin V5 olanını alsam yine aynı arıza olacak.
Ek olarak; benim V4 olan cihaz için ilk firmware 2018 tarihli, son firmware 2019 tarihli. V3 olana baktım, ona da destek 2017'de kesilmiş. Yani, bu uyanıklar yeni sürümü piyasaya sürünce eskisini yok sayıyorlar, hiç üretilmemiş, kimsede yokmuş gibi davranıyorlar. Bundan sonra destek V5 olana gelecek, V6 çıkınca o da yok sayılacak. TP-Link bu sorumsuzluğu ve beceriksizliği yüzünden LG ile birlikte bedava verseler almayacağım markalar listesine girdi. Kendilerini tebrik ediyorum. #TPLINK #powerline
Seri ğretime uygun araba ile bu tarz arabalar karıştırılıyor. Zamanında Devrim arabası elle üretilen bir araba idi. 60 darbesini yapan salak general devam edin gençler dese idi şimdi ne olacağını düşünün. Togg seri üretim bir araba haberdekinden farklı. Zaten togg var tanıtımda kullanıldı bile ama seri ğretim ayrı bir şey zaman alacak. Sabretmemiz lazım ve siyasi bakmamamız lazım. Belki başka parti zamanında satışı olacak. Ama 1960 da yapılan hatayı yapıp arkasında durmazsak bir 60 sene daha bekleriz. Bu arada eskişehire yolu düşen kesinlikle o arabaya baksın hem gurur duydum hem hüzünlendim. 60 yıl dilek olay. Düşünsenize şimdi o firma neler üretiyordu. Togg’da da aynı şekilde gururlandım umarım torunların 60 sene sonra onun numunesine bakıp aynı duyguları yaşamaz. 1920 lerden beri bu ülkede araba üretiliyor. Bizim meşhur zengin aileler yüz yıldır fiatın taşeronluğunu yaptı. İsteseler togg un on katını yapabilirlerdi. Ama sanayicinin vizyonu kadar büyük bir ülkesin. Siyasetçin değil sanayicin vizyoner olacak
Böyle egzotik araba üretsek ne olacak ki? Pil yani arabanın yarısı dışarıdan gelecek. Geri kalanı toplasan 30 kişi senede 5-10 tane yapar. ( Daha fazla satmaz bu tarz araçlar ) 30 kişilik istihdam ülkeye bir fayda sağlamaz. Gelen para ekonomiye kazandıralamaz. En fazla ev alırlar.
Volkswagen grubunda bir marka olan porsche yılda kaç bin araç üretiyor, volkswagen kaç milyon üretiliyor bir bakın. Sonra bu iki üreticinin karlarını karşılaştırın.
@tegin porsche ile aynı grup olan lamborghini ile audi'lerin ortak parçası olduğu gerçeğini kenara bırakarak şöyle diyeyim. Porsche'yi batırmaktan kurtaran şuan TOGG'da yapılması planlanan SUV benzeri modelleri oldu. Araplar olmasa belki batacak Lamborghini'yi kurtarmak için URUS yapıldı.
Hypercar seviyesi aynı gruptaki Bugatti kaçıncı modellerini çıkardıklarında kar ettiğine bir bakın. Pilini kendi üreten tesla karlılığına, üretim bandına bir bakın.
Yukarıda yazanı birebir yapıp başarılı olan firma var "koenigsegg" 2019'daki habere göre senede 20 tane satıyorlar. Bu işe kaç senesinde başlamış, neden başlamış onu da görebilirsiniz.
Araba üretmenin amacı insanlara araç sağlamak değil. Aracı üreten fabrika, o aracın tamirini yapan sanayi, yedek parçalarını üretenlerinden gideceği yolu yapana kadar uzun bir liste. istihdam sağlam. Sektör oluşturmak. Kusura bakmayın ama %100 kar ile bile 1 Milyondan dolardan sende 20 tane satılacak araba ile hiç bir şey olmaz.
Lambo 2020 satış rakamları. Toplamda 7430 araç satmış. 4391 tanesi Urus, Huracan 2193, aventador 846....
Bu tarz hypercar sınıfı araçlar sadece üreten adama nefes aldırır. Oda satabilirse...
Ben de aynı fikirdeyim; TOGG'un doğrudan elektrikli çıkması hatalı. Önce, normal motor, sonra da elektrikli çıkmalıydı. En kötü, ikisinin de aynı anda çıkması lazımdı. Çünkü konvansiyonel motor hala çok önemli çünkü en azından askeriyenin elektrikli ile hareket etmesi için daha bir kaç yüzyıl daha geçmesi gerekiyor ve elektrik üretimi sıkıntılı bir süreç ve her an sekteye uğrayabilir.
Yerli yabancı çok fazla bu tarz spor araba girişiminde bulunan oldu. Hepsinin batmasının ardından açıklamaları benzer. Kimse bilmediği bi markanın hızlı aracına güvenemez. Bu tarz araçlar pahalı oluyor. Kimse bilmediği markanın pahalı arabasına harcamaz. Harcayacak olan bilindik markadan alıyor. Ucuz arabayı da hava atamayan spor araba meraklısı istemiyor. Marka olmak önemli. Olmak için de evet çıkış yapmak lazım