En başarılı görünen firmalar bile bazen çok saçma mallıklar yapabiliyorlar. Bende Fiio M3K diye bir cihaz var. MP3 player, aynı zamanda USB DAC. Güzel alet, sporda kullanıyorum. Bu alet ilk çıktığında ekolayzır ayarları preset şeklindeydi, kullanıcı kendisi ayar oluşturamıyordu. Temel müzik dinleme işini herkeste olan telefonlar da yapabildiği için bu tip cihazların kullanıcıları biraz daha ses kalitesine meraklı. Öyle preset EQ kesmez yani. Haliyle forumlarda herkes isyan etti. Fiio da bir firmware güncellemesiyle alete custom EQ özelliği ekledi. En baştan olması gereken de buydu zaten. Yine de firmanın tüketicinin taleplerine uyarak isteneni vermesi güzel birşey.

Tüm bunlar geçen sene oldu. Gelelim bu seneye. Fiio yukarıda bahsettiğim ürünün yenisini çıkardı, ismi M3Pro. Kasa aynı, ön taraf komple ekran olmuş, ses çıkışı güçlenmiş. Farklı seri filan değil, aynı ürünün daha güncel yeni modeli işte. İncelemesini okudum. Custom EQ yokmuş yine. Yani bir önceki modelde eksik bıraktıkları için bir ton laf yedikleri şeyi yine eksik bırakmışlar. Bunun hiçbir mantıklı açıklaması yok. Elbette o özellik yine gelecek bir firmware ile, ama yani ne gerek var böyle garipliklere? Bu özellik firmaya ekstra maliyet getiren, yapması zor, geliştirmesi çok vakit alan bir özellik de değil.

"Firma bilerek öyle yapıyor, özellikleri sonradan ufak ufak ekleyerek 'ürünlerimizi hep güncel tutuyoruz, yeni özellikler ekliyoruz' imajı vermek istiyor" diyenler de olabilir. Tamam da, bunları alanlar incelemelere bakıyor, incelemeler de ürün yeni çıkmışken, ilk firmware ile yapılıyor. Çıktığı zaman hangi hatası, eksikliği, sıkıntısı varsa sonsuza kadar o incelemede yazıyor onlar, birkaç ay sonra düzeltilse bile. Eğer böyle düşünmüşlerse bu düpedüz aptallık. Tüm dünyaya ürün satan bir firmanın böyle hatalar yapmaması lazım.
#Fiio

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • arandur @arandur

    Emre hocam çok dolmuşsun cihaza karşı. Belki de dediğin kadar fazla insan isyan etmedi o duruma, tabiri caizse bir avuç insan olarak gördüler.

  • Pablo 'Definitive' Vader @definitive

    Tek görevli cihazlarda o göreve yönelik detaylı özellik sunulmamasının bir açıklamasını bulamıyorum.

    Hele ki akıllı telefonların bir çok işlevi üstlendiği bir dönemde müzik dinlemek, fotoğraf çekmek gibi telefonların da odaklandığı konularda üretim yapan şirketler için bu çok daha kritik olmalı ama bu örnekte pek öyle olmamış.

  • mrmetalhead @mrmetalhead

    Normal bas ustu kulakliklari uzun sure takamadigim isin B&O H7 mi iade etmistim, sonrasinda ucuz yollu bir Sennheiser Momentum In-Ear aldim. Fakat aldigimdan beri acaba Fiio A1 gibi bir sey alsam mi diye kafamda soru isareti var. Cunku aldigim ses seviyesi vekalitesi telefon ve notebook ta farkli. Ancak pahaliya kacmadan A1 gibi bir sey alsam fayda eder mi emin degilim. Kulakici kulaklik icinde cok para harcamak istemiyorum acikcasi.