Ben bu TP-Link'e "en içten dileklerimi" gönderiyorum.
Evde modem ve router benim odaya göre çok alakasız bir yerde olduğu için powerline adaptörle odada ikinci bir router kullanıyorum, access point gibi işte. Bilgisayar da doğrudan powerline ile ana router'a bağlı. WiFi ile bir şekilde bağlanıyor (8dBi antenle filan) ama powerline hız ve ping konusunda çok daha stabil.
Önceden Linksys'in bir modelini kullanıyordum. Aldım, taktım, unuttum. Ne koptu, ne şaşırdı, senelerce ultra stabil çalıştı. Tek sıkıntısı yavaş olmasıydı. En eski teknoloji, o zamanlar kullandığım bağlantıda fark yaratmıyordu ama şimdi bağlantım daha hızlı ve o hız yetmemeye başladı. Ben de gittim TP-Link'in bana uygun (çift çıkışlı, biraz daha hızlı) bir modeline geçtim. Ekstra olarak kendi üzerinde access point de var, yani kablosuz ağı da genişletiyor. Geçmez olaydım.
Aletin teknik özellikleri tam benim ihtiyacıma göre. Hızı da eskiye göre baya iyi, daha hızlıları (AV1000) var ama bana bu yetiyor. Çok memnundum ilk başta. Sonra rastgele kopmalar başladı. Alet mükemmel çalışıyor, sonra birşeyler oluyor ve bir anda internet gidiyor. Ben ilk başlarda bunu powerline hattında evin eski elektrik altyapısı yüzünden olan bir kopma sandım. Sonra farkettim ki, internet gittiğinde içerideki ana router'da da bağlantı gidiyor.
Yabancı forumlara baktım. Bu arıza TP-Link'in tüm powerline ürünlerinde varmış, çünkü hepsi benzer chipset kullanıyormuş. İlk başlarda insanlar bunun cihazlardaki güç tasarrufu modu yüzünden olduğunu düşünmüşler. Sonra esas sebep belli olmuş. Aletin üzerinde DHCP hizmeti çalışıyor ve kapatılamıyor. Alet kendisi kafasına göre IP dağıtmaya kalkıyor. Subnet değiştirilemiyor ve alet router ile ortak IP havuzundan IP dağıtıyor. Arada çakışma oluyor ve o anda hem powerline adaptör, hem de router iptal oluyor, DHCP hizmetleri hata verip çöküyor, sonra tekrar başlayana kadar internet kesiliyor. Bu bazen gün boyu olmayabiliyor, bazen de saat başı olabiliyor, tamamen rastgele. Online oyun oynamak filan imkansız, her an internet gidebilir.
Bunu düzeltmek için benim ana router'da IP ayarlarını değiştirmem lazım (çünkü TP-Link buna izin vermiyor). Bu sefer router'a bağlı çalışan bir sürü şeyin saçmalaması ihtimali var. Tüm ağı en baştan kurmam gerekecek yani. O da kesin çözüm olmayabilir, yine bir şeylerle çakışabilir TP-Link.
Şimdi, bu bir hatadır, düzeltilir, geçer. Lakin denyo TP-Link bunu düzeltmiyor. Forumlarda 7-8 sene önce aynı sorundan bahseden mesajlar var, bu arıza çıktığında doğan çocuklar okula başlamış, arıza halen devam ediyor. Üstelik, TP-Link benim powerline adaptörünün yeni versiyonlarını yapmış bu esnada. Donanım sürümü bu, yani model numarası ve dış görünüş aynı ama içi farklı. Benimki V4, şimdi V5 var piyasada. V1'den beri aynı sorun var. Adamlar arızayı görüyor, hatta TP-Link'in kendi forumlarında yazılmış, firma temsilcileri ilgilenicez demiş, ama çözüm yok. Eminim şimdi gidip aynı aletin V5 olanını alsam yine aynı arıza olacak.
Ek olarak; benim V4 olan cihaz için ilk firmware 2018 tarihli, son firmware 2019 tarihli. V3 olana baktım, ona da destek 2017'de kesilmiş. Yani, bu uyanıklar yeni sürümü piyasaya sürünce eskisini yok sayıyorlar, hiç üretilmemiş, kimsede yokmuş gibi davranıyorlar. Bundan sonra destek V5 olana gelecek, V6 çıkınca o da yok sayılacak. TP-Link bu sorumsuzluğu ve beceriksizliği yüzünden LG ile birlikte bedava verseler almayacağım markalar listesine girdi. Kendilerini tebrik ediyorum. #TPLINK #powerline
Çakışma sorununu ben de 7-8 yıl önce ttnet'in verdiği tplink modemde yaşamıştım, bütün cihazlara elle ip atayarak bu sorunu çözmüştüm de ne işkenceydi. O zamandan beri tplink önermiyorum.
TP-Link WA854RE menzil genişletici kullanıyorum. Muhtemelen aynı sorundan dolayı bağlantı kopmaları yaşıyorum. Bağlantı birden kopuyor. Sonrasında bağlanmaya çalıştığımda "ip adresi alınıyor" şeklinde kalıyor.
Ben daha düzgün çalışan çoklayıcı, ara bilmemne görmedim. En sağlamı kablo.
Merdiven altı üretici kıvamında bir şirket bunlar.
Dün sen ubiquiti edgerouterx diyince fiyatına baktım da Amerika'da 50$ bizde 600 liradan ucuza yok.
Gigabit ağ istesem para verirdim sanırım. Bir de ona güzel bir ap bağlamak lazım.
Bende tplink Powerline 4220kit var Asus routera bağlı. Powerline dhcp yapmıyor benimkinde. Ayrı wifi şifresi kullanılabiliyor ama her zaman ipyi Asus router veriyor. Sizin istediğiniz de böyle bir şey sanırım.
Bende de aynı kit ve Asus router var. WiFi klon şeklinde kullanıyorum ben de. Şans sanırım.
@lawnmower bendeki 4220kit V1.
@achfighter bu powerline'ın yerel ağ ipleri.
@achfighter bendeki V4, ama temelde aynı cihaz.
@achfighter bu da Asus router'ın yerel ağ ipleri. Asus'un ipsi farklı çünkü powerline ile aynı olunca sıkıntı çıkıyor, bağlantı kopuyor.
Ekleme: Asus router içinden Powerline'a 192.168.1.1'i statik ip olarak atadım. Başka cihazlar o ipyi alamıyor.
TpLink 4220Kit i 8 yıldır kullanıyorum. 2 ayrı evde ve 7 ayrı modem ile kullandım bahsettiğiniz sorunların hiç birini yaşamadım. Üstelik ayar bile yapmadan kullanıyorum. Ben neyi yanlış yaptım bilmiyorum ama yazdıklarınızı okuyunca çok şaşırdım. Allah kolaylık versin.
Belli ki yaşadığınız sorun DHCP ayarları ile alakalı bu ayarların değiştirilemiyor olması kabul edilemez. En azından DHCP kapatılabilmeli.
Selamlar, bende de TL-WPA4220 var evimde kulanıyorum. yazlığımız için TL-WPA7510 modelini aldım dediğin sorunu bende yaşadım. TP-Link'in yazılı destek kanalları ile irtibta geçtim. evimizde neredeyse bütün ağ cihazları TP-Link. destek birimi benden bıktı artık en ufak sorunda onlara yazıyorum 🙂 cihaz arayüzünde normalde DHCP sunucusu yok. smart ip özelliği eklenilmiş. bunun nedeni ilk kurulumda http://tplinkplc.net domain adı ile powerline adaptörün arayüzüne giriş sağlanması içinmiş. pair işlemleri yaptıktan sonra otomatik modemden ip alıyor. normalde 192.168.0.xx li ip dağıtımı oluyor. desteğin bana ilettiği cihazın ip adresini sabitlemem oldu. ana dağıtıcı modem ip adresim 192.168.1.1 powerline ip adresini 192.168.1.250 yaptırdılar sorunum çözüldü. sizde bu işlemi uygulayın belki çözülür. yanlız resetlerseniz eski düzene geri döner. yeniden yapılandırmanız gerekli.
Onu da denerim, teşekkürler. 🙂
Powerline adaptöre modemden İp nasıl atanıyor. Yardımcı olur musunuz?
Aynı sebeple bende modemi konumlandırdığım çalışma odamdan tüm odalara Cat5e çektim. Gerekirse 1Gbit hatta 2.5Gbit network hazır elimin altında duruyor. Ping de lokalde "<1ms" en temizi, kafan rahat.