Ben bu TP-Link'e "en içten dileklerimi" gönderiyorum.

Evde modem ve router benim odaya göre çok alakasız bir yerde olduğu için powerline adaptörle odada ikinci bir router kullanıyorum, access point gibi işte. Bilgisayar da doğrudan powerline ile ana router'a bağlı. WiFi ile bir şekilde bağlanıyor (8dBi antenle filan) ama powerline hız ve ping konusunda çok daha stabil.

Önceden Linksys'in bir modelini kullanıyordum. Aldım, taktım, unuttum. Ne koptu, ne şaşırdı, senelerce ultra stabil çalıştı. Tek sıkıntısı yavaş olmasıydı. En eski teknoloji, o zamanlar kullandığım bağlantıda fark yaratmıyordu ama şimdi bağlantım daha hızlı ve o hız yetmemeye başladı. Ben de gittim TP-Link'in bana uygun (çift çıkışlı, biraz daha hızlı) bir modeline geçtim. Ekstra olarak kendi üzerinde access point de var, yani kablosuz ağı da genişletiyor. Geçmez olaydım.

Aletin teknik özellikleri tam benim ihtiyacıma göre. Hızı da eskiye göre baya iyi, daha hızlıları (AV1000) var ama bana bu yetiyor. Çok memnundum ilk başta. Sonra rastgele kopmalar başladı. Alet mükemmel çalışıyor, sonra birşeyler oluyor ve bir anda internet gidiyor. Ben ilk başlarda bunu powerline hattında evin eski elektrik altyapısı yüzünden olan bir kopma sandım. Sonra farkettim ki, internet gittiğinde içerideki ana router'da da bağlantı gidiyor.

Yabancı forumlara baktım. Bu arıza TP-Link'in tüm powerline ürünlerinde varmış, çünkü hepsi benzer chipset kullanıyormuş. İlk başlarda insanlar bunun cihazlardaki güç tasarrufu modu yüzünden olduğunu düşünmüşler. Sonra esas sebep belli olmuş. Aletin üzerinde DHCP hizmeti çalışıyor ve kapatılamıyor. Alet kendisi kafasına göre IP dağıtmaya kalkıyor. Subnet değiştirilemiyor ve alet router ile ortak IP havuzundan IP dağıtıyor. Arada çakışma oluyor ve o anda hem powerline adaptör, hem de router iptal oluyor, DHCP hizmetleri hata verip çöküyor, sonra tekrar başlayana kadar internet kesiliyor. Bu bazen gün boyu olmayabiliyor, bazen de saat başı olabiliyor, tamamen rastgele. Online oyun oynamak filan imkansız, her an internet gidebilir.

Bunu düzeltmek için benim ana router'da IP ayarlarını değiştirmem lazım (çünkü TP-Link buna izin vermiyor). Bu sefer router'a bağlı çalışan bir sürü şeyin saçmalaması ihtimali var. Tüm ağı en baştan kurmam gerekecek yani. O da kesin çözüm olmayabilir, yine bir şeylerle çakışabilir TP-Link.

Şimdi, bu bir hatadır, düzeltilir, geçer. Lakin denyo TP-Link bunu düzeltmiyor. Forumlarda 7-8 sene önce aynı sorundan bahseden mesajlar var, bu arıza çıktığında doğan çocuklar okula başlamış, arıza halen devam ediyor. Üstelik, TP-Link benim powerline adaptörünün yeni versiyonlarını yapmış bu esnada. Donanım sürümü bu, yani model numarası ve dış görünüş aynı ama içi farklı. Benimki V4, şimdi V5 var piyasada. V1'den beri aynı sorun var. Adamlar arızayı görüyor, hatta TP-Link'in kendi forumlarında yazılmış, firma temsilcileri ilgilenicez demiş, ama çözüm yok. Eminim şimdi gidip aynı aletin V5 olanını alsam yine aynı arıza olacak.

Ek olarak; benim V4 olan cihaz için ilk firmware 2018 tarihli, son firmware 2019 tarihli. V3 olana baktım, ona da destek 2017'de kesilmiş. Yani, bu uyanıklar yeni sürümü piyasaya sürünce eskisini yok sayıyorlar, hiç üretilmemiş, kimsede yokmuş gibi davranıyorlar. Bundan sonra destek V5 olana gelecek, V6 çıkınca o da yok sayılacak. TP-Link bu sorumsuzluğu ve beceriksizliği yüzünden LG ile birlikte bedava verseler almayacağım markalar listesine girdi. Kendilerini tebrik ediyorum. #TPLINK #powerline

BeğenFavori PaylaşYorum yap