Bitcoin ve Ethereum'un kalbi Blockchain nedir?
Geçtiğimiz hafta işlediğimiz Bitcoin ve Ethereum konusunda değinmediğimiz blockchain konusunda sıra. Dijital paranın kalbindeki sistem, blockchain'i tüm detayları ile anlatıyoruz.
Videodaki demoya buradan erişebilirsiniz.
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ►https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
Güzel konu 🙂
🙂
İşte bunu bekliyordum Blockchain 🙂
Hadi bakalım.
@hkellecioglu TSCoin ne zaman çıkıyor? 🙂
Haftalardır şu videoları izleyemiyorum. Beleş int. bulsam indiricem hepsini.
@0x0001 Nerede yaşıyorsun? TTnet wifi şifresi vereyim kullan. Bi işe yarasın.
@hamitozlu Çok teşekkürler. Bugünden itibaret Mardin'deyim. Burada ki parkta int varmış. Ama yoğunluktan bağlanamadım 🙁 . Bir ara sabah giderim hallederim 🙂
@0x0001 [email protected] mail at wifi şifresini vereyim.
İşte tam olarak merak ettiğim konu. Neymiş bakalım.
Süper konu. Süper anlatım.
çok faydalı bir bölüm. levent abi gibi bir yorum yapacağım affınıza sığınarak. bence bitcoin filan boş. ya dolar euro ya da altına yatırım yapmak lazım.
@johnsmith o da doğru.
bence en iyi yatırım, geri dönüşü olabilecek yada başka değere dönüştürülebilecek değerlerdir. Şu an için başta gerçek eğitim, su, hava, tarım vb değerler olur.
Tek kelime ile bravo yani. Bu eleştiriyi gerçekten videoyu izleyerek mi yaptınız merak ediyorum. Ayrıca anlamamakta da zorlanıyorum.
@niyazi-saral Niyazi bey, benim anladığım kadarı ile bu iş de titan saadet zinciri mantığı ile sürekli katılımın olması ile arz talep zincirinin büyümesine bağlanıyor.
Bu işten cebinde parası olan ve erken yatırım yapmış olan bir kesim kazanmış / kazanıyor ve kazanacak belirli bir süre daha.
Ancak bu saatten sonra girecekler çok büyük oranda zarar eder. Tıpkı saadet zinciri mantığı gibi.
@facebook Gerçekten hiç ama hiç alakası yok. Ayrıca bu kadar az bilgi sahibi olup nasıl böyle bir fikre sahip olabiliyorsunuz anlamakta güçlük çekiyorum.
Videoyu izledim ilk önce bu işin temelini anlattığınız için çok teşekkürler. Fakat anlamadığım bir nokta var. Bu işlem gücünü bir şeyleri saklamak için kullanabiliyorsun vb. teknolojilere de yardımcılığı var. Hadi bu yazılımı yazanda önemli değil yani sahibi önemli değil sonuçta sistem çalışıyor orası önemli. Bir değil birden çok sahip çıkanı var yani bir sürü sahibi var diyelim. Ama sorun şurada işin bir merkezi olmadığı için ve gelecek sorunları çözecek merkezi bir otorite olmayınca sonuçta ileride kullanımı ve değeri düşeceği kesin. Değer kaybını engelliyecek bir merkez yok yani arkasında duracak bir yer yok. Mesela bir amerikan dolarının ne kadar değeri düşerse düşsün sonuçta bu parayı basan ve arkasında duran ve bu parayla ilgili sorunlarda karar alan bir otorite var yani bir şekilde arkasında duran var. Bitcoinde bu yok ayrıca neden birinin yazdığı bir algoritmayı çözerek bunca zaman, elektrik, donanım gibi şeyleri tüketip ısı vb şeyler yayıyoruz. Sonuçta bitcoin veya etherium üretirken kansere çare aramıyoruz. Hiç ihtiyaç yokken bir evde bir bilgisayar 1 ekran kartı olacakken bir evde 4 anakart 2 güç kaynağı 20-30 ekran kartı oluyor. Burada sanki ihtiyacın yokken ihtiyaç yaratma olayı var. Donanım satan da kazanıyor elektirik satanda klima satanda kazanıyor. Ayrıca mesela ekran kartı üreticileri çok güçlü kendilerine özel ekran kartlarını komik paralara üretip devasal madencilik fabrikaları kurabilecek iken tek dertleri daha çok ekran kartı üretip yollamak acaba onlar neden hiç bu işe bulaşmıyor. Kısacası özet olarak şunu söylemek lazım Amerika da ilk altın bulundu diye duyulunca yüzbinlerce insan kurak topraklarda altın bulup zengin olmak için varını yoğunu satıp oralara gitti fakat hiçbiri zengin olamadı tek zengin olanlar kürek ve kazma satanlardı.
@de-tl3 Bence siz biraz daha devam edin araştırmaya olayın maddi açıdan bakarsan diye cümle kuran arkadaştan bilgi öğreneceğimi sanmıyorum. Doğru o kadar ekran kartını millet maneviyat için çalıştırıyor 30-40 bin tl yi doğayı ve insanları güzelleştirme vakfına ve dünya barışı için harcıyorlar.
Amerikanın bastığı her paranın altın olarak karşılığı olduğuna inanmıyorum. Para da aslında cebimizdeki kağıt parçasından ibaret değil mi? Bugün tüm dünya doları reddetse arkasında kim olursa olsun o da değerini kaybeder ve kullanımdan kalkar. Sanal para birimleri de biraz böyle. Değer düşüp yükselme işinde de aslında merkez bankası görevi gören algoritmalar devrede videoda anlatıldığı gibi zorluğu ayarlayan "enflasyon" oluşmasını engelleyen algoritmalar var. Bu sanal para birimlerinin kaderini de devletler belirleyecekler eğer toptan bir reddetme olursa yaşaması çok olası değil. Benim burada önemsediğim şey ise altyapı. Blockchain dediğimiz teknoloji ile aslında distributed mimari ile çalışan sistemlerin yapılabilmesi. Müdahalenin çok zor olması.
@limanerkan Altın karşılığı dolar basma 1971 de bitti o eski bir sistem. Doların ön yüzünde federal rezerv senedi yazar zaten yanı karşılığı altın gümüş gibi bir şey değildir sanaldır.
@karasimsek işte benim de söylemek istediğim bu senin söylediğin şu cümleye ithafen yazmıştım
"Bitcoinde bu yok ayrıca neden birinin yazdığı bir algoritmayı çözerek bunca zaman, elektrik, donanım gibi şeyleri tüketip ısı vb şeyler yayıyoruz." bunun elektrik,donanım ve zaman. dediğim gibi ben daha çok teknolojik altyapı tarafına odaklanmalıyız diyorum finans uzmanı değilim belkide finans tarafı yarın çöker.
alttaki yorumumu aynen buraya da atıyım
Etherium özelinde konuşayım. Sen bir uygulama yazdın ve bunu amazon, azure gibi büyük sunucu çiftliklerinde tutabilirsin orada da elektrik kullanılıyor. Buradaki mantık senin uygulaman var ve bunun çalışması için gereken parayı sisteme sokuyorsun ve bunu mine edenler senin sisteme soktuğun parayı kullanıyorlar. Bu uygulamalar nasıl yazılıyor diye düşünürsen bir tane türkçe kaynak var göz atabilirsin.
https://www.youtube.com/watch?v=-Xqax3MOuPg
@de-tl3 Hocam siz benim sorumu anlamamışsınız siz kendi kafanızdaki sorunun cevabını veriyorsunuz sürekli. Benim değerle ilgili bir sorum yok ki isterse 1 coin bir kıbrıs adası değerinde olsun. Benim sorum bunca işlem gücü neden sadece başında 4 tane sıfır olan veya ilerde 5 tane sıfır olan şeyi bulmak için kullanılıyor. Yani birisi size boş yere koş diyor ama neden koştuğunuz ve sonuç yok sadece koşmak var. Peki neden boş yere koşuyorsunuz koşarken ayakkabı eskiyor ayakkabıcı kazanıyor gıda ihtiyacınız oluyor gıdacı kazanıyor ama siz amaçsız koşuyorsunuz. Ayakkabıcı kendi koşu ekibi kuracak imkanı varken kurmuyor derdi sana ayakabı satmak aynen diğerlerininde birşeyler sattığı gibi. Yani şunu diyorum bitcoin veya etherium üretirken kansere çare aramıyoruz bir derde derman olmuyoruz sadece birinin gittikçe zorlaşan yazılımını çözmekle uğraşıyoruz. Bunca işlem gücü bunca elektrik neden harcanıyor koca bir hiç. Bunca ısı neden dünyaya salınıyor koca bir hiç. En basitinden neden ekran kartı üreticisi direk etherium ile ekran kartı satmıyor da dolar üzerinden para kazanma derdinde. Bence sadece ihtiyaç yaratma ve onların kazandığı para üzerinden sana da bir pay verme işi olma olasılığı yüksek.
@de-tl3 Maddeler halinde cevap veriyim. ( Sonradan okuyanlar arkadaşın madderini okuyup ona verilen karşılaştırmalı maddeler halinde olan cevaplar şeklinde okursa daha sağlıklı olur.)
- O verilerdeki hayati bilgimi varki doğrulamak için bu kadar can atıyorsunuz sonuçta rasgele bir algoritma tarafından oluşturulan sayılar. Yani sanki cern deneyindeki tanrı parçacığını bulmak gibi bir amaca hizmet ediyor.
- Açık kaynak ama asıl yazanın koyduğu ana kurallar çerçevesindesiniz. Yani sana koş diyenin koşabileceğin yeride sınırlarıyla belirlediği yerdesiniz. Sonuçta hızlı veya yavaş koşabilirsin ama sınırlar içinde kalarak. Burada açık kaynak veya gizli olmasının pek önemi yok. Sadece ne işlem yapıldığı görünmesi önemli o açıdan açık kaynak.
- Burada kendin ifade ediyorsun birileri sizi boş yere koşturuyor çünkü daha çok sermayesi olanların tenezül edeceği bir iş olmadığını. " kendince efor sarfetmeye değmeyeceğini düşünüyor."
- Sizler yazılım uzmanıda değilsiniz ama algoritma çözmekle uğraşıyorsunuz. Burda tıpçılıkla veya başka bir meslekle yapılan işin hiçbir alakası yok.
- Büyük finans şirketlerine göre küçük olan ekran kartı üreticisi finansçısı tenezül etmiyor ama ondan daha büyükler bu işe tenezül ediyor. Buradaki çelişikiyi açıklamaya yeter.
- Dünyadaki bir sorun diğer sorunun doğrulunu kanıtlamaz. Adam öldürenler var diye adamı sadece döven haklı olmaz. Yani çıkardığın atık ürettiğin değer açısından bakmalısın yadeyse kanseri tedavi ederken ışın tedavisinde dünyaya saldığın radyasyon da atıktır ama aldığın sonuç karşısında kabul edilebilir olur. Madencilikte eksik olan bu sadece atık var.
- Elektirik üretimi sadece madencilik değil dünyadaki her iş için geçerlidir bu yüzden güneş enerjisi veya rüzgar gibi enerji çeşitleri madenciler için değil genel sağlıklı enerji ortaya çıkarmak için çıkan çözümlerdir hangisi ekonomikse ondan yararlanmak madencilik için önemlidir. Eğer nükleer daha ucuza elektrik sağlarsa onada geçerler. Madencilik içim burada mesele enerjiye az para ödemektir.
- Dünyada para eden herşey değerli değildir çünkü değerin sadece para ise insanlığın sadece rakamlar ve sıfırlardır. Örnek vermek gerekirse dünya için esrar eroin gibi şeylerde çok önemli ve maddi değeri vardır ama benim için değersiz şeylerdir.
ABD Dolarının üstünde "In God We Trust" yazar. Yani "Tanrıya güveniyoruz". Bitcoin ve diğer kripto paralarda, algoritmaya güveniyorsun. Çok sayıda zeki, kafası basan insan bu kripto paraların algoritmalarını incelemiş ve bir hile hurda olmadığını görmüşler. Pisagor Teoremi nasıl ispatlanabiliyorsa, bu kripto paraların dayandığı algoritmaların güvenilir olduğu da o şekilde ispatlanabiliyor. Ayrıca sistemde merkezi bir otorite yok. Herkes, tüm işlemlerin kaydını tutuyor. Dolayısıyla sen çıkıp "X kişisi bana 1 BTC gönderdi, benim 1 BTC'm var" dediğinde, hükümet veya bankalar "Hayır sahip değilsin" diyemiyor, çünkü Venezuela'dan, Çin'den, Rusya'dan binlerce kişi "Evet, böyle bir işlem yapıldı, filanca hesapta 1 BTC mevcut" diyorlar. Her şeyin temeli güven.
"Neden TeknoSeyir?" diye soran olursa bu videoyu gösterin.
Vay Gidene ...
Coin kur yatırım yapalım Hamdi babaa:)
Açıkçası videoda duyduklarıma üzüldüm. Toplamda bazı ülkelerin toplam elektrik tüketimi kadar elektrik tüketiliyor, ekran kartları perişan ediliyor, oyuncular kart bulamıyor bulsa da ederinden çok fazla ödemek zorunda kalıyor ve bütün bunun sonunda saçma sapan şeyler hesaplanıyor. Keşke bu kadar güç bilim adına kullanılsa da bilimsel hesaplamalar yapılsa. Çok yazık...
Sonuçta para alıp verirken bankaların da bir elektrik gideri var. Etherium özelinde konuşayım. Sen bir uygulama yazdın ve bunu amazon, azure gibi büyük sunucu çiftliklerinde tutabilirsin orada da elektrik kullanılıyor. Dediğin şey çok mantıklı keşke hayır işlerinde kullanılsa ama hayır işinde kullandığında parayı nereden sisteme sokacaksın. Buradaki mantık senin uygulaman var ve bunun çalışması için gereken parayı sisteme sokuyorsun ve bunu mine edenler senin sisteme soktuğun parayı kullanıyorlar. Bu uygulamalar nasıl yazılıyor diye düşünürsen bir tane türkçe kaynak var göz atabilirsin.
https://www.youtube.com/watch?v=-Xqax3MOuPg
@de-tl3 @limanerkan Kaynak için çok teşekkür ederim. İşten dönünce inceleyeceğim. Ben şöyle düşünüyorum: Aslında bitcoinde de bir şey aranıyor ve onu bulana bitcoin veriliyor. Benim düşündüğüm sistemde ise bu sefer gerekli şeyler araştırılacak ve bulanlara yine sanal para verilecek. Mesela ekran kartlarıyla pi sayısının basamaklarını arayacaklar ve bulunan her basamak karşılığında bulan kişiye sanal para verilecek. Böyle olabilirdi bence. Bankaların da elbette ciddi bir elektrik tüketimi var ama bitcoin günümüz bankaları gibi yaygın olsa şu anki bankacılık sektörünün harcadığı elektriğin en az 10 katını harcardı bence.
yine anlamadım 😀
Hamdi abi gerçek bir öğretmen, anlatışı çok iyi. Karmaşık konuları çok açık ve net anlatabiliyor. Takdir etmemek elde değil.
Teknoseyircoin 😀
TSC
Şeytan işi.
İzleyeyim bari de vakit geçsin dedim, 40 dakika 4 dakika gibi geçti, elinize sağlık çok başarılı bir bölüm olmuş.
Matematik bilgisi kötü olan toplumlarda ekonomi ve bunun gibi konuları anlatmak zordur. Zaten anlasaydık toplum olarak önce şu andaki ekonomimizi sorgular ve sorumlularına ceza keserdik...Bu yüzden anlamak istiyene anlatılmalı, istemeyene de zamanında birinin dediği söylem hatırlatılmalı...
""
çok fazla kafa yorarsan sıyırırsın. kullanacaksın, nimetlerinden kullanıp işini göreceksin, kafayı taktın mı o zaman işin kötü hehe... çok fazla, hikmetine şey yapmamak lazım
""
Çok iyi düşünce ve teknoloji Fakat bu teknolojinin ilerlemesi için çözülmesi gereken çok sorunlar var. Merkeziyetçilikten sıyrılmaya çalışmak zor çünkü insanlık olarak buna alıştık, hepimiz kukla gibi yönetildik. Bir topluluk oluşturup bir araya gelip ortak değer üretip onun kontrolünün bir kişide değil hepimizde olmasını anlayamıyoruz ya da anlamak istemiyoruz...
Bir sorunda güven meselesi bitcoin artık bir marka değeri de taşımakta, eth ve etc gibi bir ayrım yaşarsa bu değer düşer, ne yazık ki videoda da bahsedilen sorunların çözümü çatallaşa çatallaşa olucaktır. Bu da bitcoin ve altcoinlerin aşırı dalgalanmasının sürekli olucağını gösteriyor. Ne yazık ki sistem tam oturana kadar bir sürü coin gelir gider.
Teknik bilgi ve ekonomik bilgi gerekmekte, bunu okuyan 10-17 yaş arasındaki eknomik özgürlüğü dahi olmayan kardeşlerimize göre en büyük sorun oyun oynamaya kart bulamıyor olması 🙂 merak etme kardeşim eninde sonunda kavuşacaksın o kartına biraz sabret, geçiş dönemlerinde olur böyle şeyler.
Not: Amerika hala altın depolamakta.
Çok güzel, beğendiğim bir bölüm oldu. Hamdi Bey yine konunun hakkını vererek durumu açık bir şekilde anlattı. Teşekkürler.
Beynim yandı
Bir kere izledim. Bi kaç kere izlemem lazım anlamak için. Yaşlanduk da 🙁
Sevabına biri şu videoyu ingilizce alt yazı hazırlasın. Youtube da en çok izlenir olur.
@hkellecioglu bir videoda bu paraların marketleri için yapabilir misiniz? Nereden alırız, satarız vs.
Benim anlayabildiğim kadarıyla biraz saadet zinciri mantığıyla başladı. Başlangıçta reel değeri sıfırdı fakat bu işin geleceği olduğunu gören insanlar madencilik yaptı veya satın alımlar yoluyla daha kıymetli olmasına yol açtı. Sonuçta talep arzın üzerine çıktığı için değer kazandı.
Bitcoin biterse deniliyor ama bu aşamada artık Bitcoin'in bitişi nispeten önemsiz. Alt coinler gelişti ve yüzlercesi var. Pazar sadece bitcoin üzerinden bunlara dönüşüm şeklinde değil de belli başlı coinlerin dönüşümleri şeklinde oluşursa zaten bu coinler bir nevi döviz haline gelecekler.
Bu noktada ülkemiz de umarım coin işinin önemini kavrar ve 'yerli ve milli' bir coin için girişimde bulunur. Bu işten ülke olarak para kazanılamasa dahi bir bilinç kesinlikle oluşacaktır.
O günler gelmiş. Ananemin cepten para göndermeyi anlayamadığı gibi.Bende bu olayları anlayamıyorum. Bir çağ açılıp bir çağ kapanmış kendi içimde. Böyle mi olacaktım.
Ama geçen günlere nazaran daha çok anladım bu videodan bişeyler. Aklımda soru işaretleri kalsada sadece detay.
Çok güzel bir inceleme; elinize sağlık ancak bir ayak hâlâ eksik; o da, dijital paranın ne olduğu, nasıl ortaya çıkıp, geliştiği, hangi ihtiyaca karşılık verdiği gibi konunun ekonomik temeli. Bir önceki video aslında serinin üçüncü videosu, bu da ikinci videosu, konunun teknolojik açıklaması süper ama konunun temel ve ekonomik boyutunu bence bu işten anlayan bir iktisatçıyı yanınıza alıp anlatırsınız daha da güzel olur, seri tamamlanır. Çok kişinin kafasında dijital paranın ne olduğu, gerçek para ile ilişkisi vb. gibi kavramlar oturmadı hâlâ.
Bence en büyük sorun spekülasyonlara çok açık olması ve bu nedenle de paranın değerinin çok değişken olması. Böyle bir para ile alışveriş bana mantıklı gelmiyor.
Her iki video da keyifli, anlaşılır ve bilgi doluydu. Teşekkürler.
Yaklaşık üç hafta önce ekran kartı aldım (oyun için, madencilikle işim olmaz) ve TS videolarının ve haklı yakınmaların etkisiyle fiyatına baktım bugün; şu an kartın fiyatı 700 ila 1000 TL arasında artmış, ucuz yırtmışım ki parayı denkleştiremesem daha bekleyecektim.
Bu sanal para işinin uzun ömürlü olacağına ve daha da büyüyüp sıradan insanların da hayatına çok yakın gelecekte olmasa da, zoraki de olsa gireceği fikrine katılıyorum, kaçarı yok gibi ne yazıkki. Ancak pek çok kişinin belirttiği gibi bu madencilik işi ve aşırı değerlenen sanal paraların ani değer kayıpları ve tuhaf spekülatif hareketlerle çok can yakacağını da düşünüyorum. Tabi canı yananlar kodamanlar olmayacaktır.
@hkellecioglu bey sizin anlatımınızı dinledikten sonra, 2013'den beri işin içerisinde olmama rağmen, kafamda bildiklerimi kendi kendime bu şekilde anlatamadığımı fark ettim.
Zincire güzel bir Türkçe kaynak eklemiş oldunuz.
Tebrik ediyorum. Elinize sağlık.
Hamdi Kellecioğlu'nun yüzü gülüyor, gözleri parlıyor bunun gibi yazılım platformlarını anlatırken heyecanlanıyor. Bu onun yazılım kökenli biri olduğunu gösteriyor 🙂
Süper video emeğinize sağlık teşekkürler.
@hkellecioglu sizi tebrik ediyorum çok güzel inceleme olmuş, ben geçen ki genç arkadaş anlatmaya çalışır diye ümitsizdim ama bu çok güzel oldu.
Ancak bazı eksiklik/hataları belirtmem gerekiyor
TCP/IP den önce diyerek analog telefon santrallerinden bahsedilmiş arada dünya kadar teknolojik gelişim var. Tabi ki TCP/IP den önce de pek çok dijital protocol vardı, X25 NCP ve token network en bilinenleri. Kötü günlerdi
Analog telefona dönecek olursak, her yere her bağlantı için hat çekilmesine gerek yok, müşteriyi santrallere taşıyıp santrallerden ana taşıyıcı hatta bağlantı yapılması gerekiyor.
Bağlantı (aslında 4Khz bantgenişliği yanlış hatırlamıyorsam) ana hatta uygun taşıyıcı frekanslara bindiriliyordu (AM FM ya da telsizdeki taşıyıcı frekanslar gibi düşünebilirsiniz), bu bağlantıyı başta insan yapıyordu sonra otomatik santraller çıktı. Neyse konu dağılmasın fazla.
Kağıt paranın değeri ne ki? sorusuna EKO101 den Merkez Bankası diyorum. Karşılığı orada yani balon olmasını önleyen bu, yapmayın yazmaktan hicap duydum. O kağıt aslında hamili açık senettir.
Gelelim asıl konuya, ne çözüldüğünü herkes görebiliyor ama buna anlam veremiyor.
Bunu anlatabilmem için encrypting ile hashing arasındaki temel farktan bahsetmem gerekiyor detaya inmeyeceğim;
encrypting fonksiyonunda f(x)=y ise f^-1(y) her zaman x dir. Yani 1e1 tersi alınabilen bir fonksiyondur, kapatan bir anahtarın açanı yine bir tanedir.
hashing fonksiyonu böyle değildir tersi alınamaz yani f(x1) her zaman y dir ama f(x2) f(x3) de y olabilir. Ne güzel değil mi?
Evet ama data boyutunu sabit tutarsanız ve yeterince rastgele data üretip bunlardan bir veritabanı oluşturursanız y yi veren tüm x varyantlarını elde edebilirsiniz. Hani o 100 küsür GB veri var ya ondan bahsediyorum. E ne olmuş yani?
Hashing sadece sabit datanın değişip değişmediğinin belirlenmesi için kullanılmaz. Kullandığımız tüm VPN lerde encryption dan sonra veri bütünlüğünün teyidi için sabit data bloklarında zincirleme kullanılır. Bir şeyler yerine oturmaya başladı değil mi?
Datayı nonce değişkeni ile bir fonksiyondan geçirip random gibi yapılıyor sonra hashleniyor. İşte şimdi netleşiyor
Şu anda herkesin oluşturduğu veritabanları işte bu mappingi çıkarmaya çalışıyor. Herkesin elinde olması önemli değil çünkü zaten amaç bunu gizli tutmak değil. Bu kasıtlı, kasıtsız ya da en güvenli yöntem olduğu için midir bilemem ama sahibinin ortada bulunmadığı bir durumdan haliyle işkillenirim.
Çok mu büyük komplo teorisi oldu? Şu anı düşünenler için evet ama ilerideki işlem gücü düşünüldüğünde hayır. MD5 ın başına gelenler eninde sonunda buna da gelecek.
Kara ya da örtülü para aktarımı için ilgi odağı olacağından, talebin mutlaka olacağı düşünülmüş. Arz talep dengesinin de zorluk seviyesi değiştirilerek sağlanması bu işlemin nefes almasına yani hayatta kalmasına neden oluyor. Bu lale çılgınlığı da karşılığı olmadığından eninde sonunda biter geriye bazı sebeplerden ötürü bunu kullanmak zorunda olanlar kalır. Onları da zaten isteyen devlet ezer. Bu olayın bir parçası olanlar mutlaka bu kullanım alanını da hesaba katsınlar.
Nasıl yapıldığını çok güzel anlattınız ben de o verinin değerini anlatmaya çalıştım.
Çok uzun olduğundan okunabilir yazmaya çalıştım çok mevzuyu atladım kusuruma bakmayın
EKO101 bilgileriniz biraz eskide kalmış sanırım. 70'lerden önce dediğiniz gibi basılan paraların karşılığı merkez bankalarında altın olarak tutuluyordu. Ama 70'lerde bu sistem terk edildi ve merkez bankaları karşılıksız para basar hale geldi. Hatta kağıt paradan çok daha fazla hacme sahip kredi piyasası bile böyle çalışıyor. Sıradan bankalar gerçekte sahip oldukları paranın çok üzerinde piyasaya kredi verebiliyorlar. Sonuç olarak piyasada dönen paranın (kur fark etmez) çok çok büyük bir kısmı sanal. Ama insanlar o paranın değerli olduğunu düşündükleri için alış verişlerinde takas aracı olarak kullanabiliyorlar. Bitcoin için de aynı şey geçerli.
Bir şekilde insanları fasülyenin değerli olduğuna ikna edebilirseniz fasülyeyi de takas aracı olarak kullanabilirsiniz. Mesele yeterince insanı ikna etmekte bir karşılığının olmasına gerek yok. Karşılığının olması ikna etme sürecini kolaylaştıran bir şey olabilir ancak.
Bitcoin şimdilik bunu başardı. İleride insanlar kullanmayı bırakabilir mi? Tabi ki bırakabilir ama bu $ için de geçerli. Öyle şartlar gerçekleşir ki doların eski değeri kalmaz tarihe karışan bir para birimi oluverir (zor ama teorik olarak mümkün).
@hkellecioglu eskiden geldiği kısmı doğru ama kaldığı kısmına katılmıyorum. MB hala etkin piyasaya müdahale ediyor akışı yönlendirmeye çalışıyor otorite olarak. 1e1 karşılığı var yazmamıştım, hesabınızdaki ya da elinizdeki senetlerin muhatabıdır. Değeri olduğunu düşündürten şey de büyük oranda bu otoriteye güvendir.
$ ın arkasında Amerika Birleşik Şirketleri var. ABŞ nin varlığı o birimi kullanmaya muhtaç bırakıyor. Katılıyorum yok olması mümkün ama zor.
Bitcoinde bu yok tabi ki arkası hava; verdiğiniz örnekteki gibi fasulye olabilir ya da gazoz kapağı ama üründür nihayetinde. Takas için kullanmak isteyen kullanabilir ama bu onu para yapmaz.
İkna etmek aslında bu ürünün pazarlanması kısmıdır. İyi bir pazarlamayla insanlara hayal bile satılabilir.
Hamdi Bey dersine yine çok iyi çalışmış tebrik ederim.
Hamdi "bilim" reyiz çok güzel açıklamış. Hala kafası almayanlar olabilir. onlar da zaten elektrikli arabaların tututup tutmama kırıterini edirneden karsa kontak kapatmadan gidebilirlik olarak ölçen "memlekete gidilmiyor bunla" zihniyeti.
Ayrıca gamsızların murat da çok güzel bir dinleyici. Yandan sürekli konuşmayı bölmeden müdehalelerde bulundu.
İkinizi de tebrik ederim. İnşallah iyi bir izlenme sayısı alır bu video.
işte kardeşim bitcoin de neymiş yarın bigün patlar nasıl güvenicez diyen adama zorla izlettirilicek video olmuş, çok güzel bilgiler verilmiş tşkler hocam
çok güzel bir video
teknoseyirin kalitesine yakışır bir iş çıkmış Hamdi bey çok başarılı
Hamdi bey hedefine ve kitleye uygun gayet güzel bir video hazırlamış, teşekkürler.
Bu bitcoin meselesi aklına yatmayan arkadaşlara insanların midye kabuklarını bile para olarak kullandığı bir dönem olduğunu anımsatmak isterim 🙂 Para olacak şeyin arzının sınırlı olması, sahtesinin zor olması ve yeterince nadir elde edilebilmesi kabul görmesi için asgari gereklilikler. Bir zamanlar Turbo sakız kağıdıyla, tasoyla, daha eskilerde cam bilyelerle oluşan "ekonomi"leri hatırlayın 🙂 Her şey bir kabule dayalı, bugüne kadar merkezi bir otoritenin bu kabulü onaylamasının şart olduğuna inanılıyordu, ama tarihte böyle olmadığı dönemler de oldu. Biraz geniş bir perspektif vermeye çalıştım. Anlamsız bulanlar biraz da bu açıdan baksınlar 🙂
Blockchain ve coin'leri anlamak adına çok güzel bir video olmuş özellikle hamdi abi'yi tebrik ediyorum muhalif taraf zayıf kalmış ama açıkçası yada biriken sorular hep aynı şey üzerineydi...
bitcoin daha anında işlem sorununu çözememişken kendini bankacılık sistemleriyle kıyaslaması komik fiziksel banka binalarının yapımından işletimine, bankacılık sistemlerinin ayakta durabilmesinden ilk kurulumuna kadar istihdam edilen onlarca belkide yüzlerce insanı hiçe sayarak kendini sadece elektrik tüketiminde kıyaslaması saçma olmuş... bugün madencilik yüzünden insanların diğer alışverişleri etkileniyor insanlar paraları olduğu halde istedikleri şeyleri alamıyorlar...
açıkçası bu blockchain mantığı benim çok hoşuma gitti bireysel bazda güzel şeyler yapabileceğimi düşündüm gerçekten ufuk açan bir video olmuş...
http://wblogy.com/enterprise-ethereum-alliance-dunyanin-en-buyuk-acik-kaynakli-blockchain-girisimi-oluyor/
@hkellecioglu Bir coin'in üreticisi, ne kadarını kendine saklıyor? Hediye ediliyor deniyor ya, işte hediye edilen coin nereden çıkıyor? Ya da komisyonlar kimin cebine toplanıyor? Bu kısımlar bana pek anonim gibi gelmiyor.
Hediye edilen Bitcoin sıfırdan üretiliyor. Sistemde belirli bir miktarda para olması lazım her blok eklendiğinde madencilere bir miktar hediye ediliyor. Bu hediye git gide azalacak ve en sonunda tamamen bitecek. Komisyonlar da hediyeyle aynı şekilde o bloku bulan kişiye gidiyor. Sistemin en başta kuruluş şekli bu şekilde. Her şeyi Bitcoin yazılımı otomatik olarak yapıyor kimsenin müdahale etmesi söz konusu değil.
Burst coin diye bisey var. Hdd ile mining yapiliyor. Cok kastim hicbisey anlamadım. Ona da değinir misiniz?
Türkiye gibi ülkelerde hiç söylenmeyen bir tehlikede şu ; doğudaki kaçak elektrik ile bu işlere girenler olabilir bu da bizlerin elektrik faturasını deli etkiler diye düşünüyorum.
Blockchain konusunda çok başarılı bir uygulama Copyrobo ve yerli bir girişim sanırım Techcrunch tarafından show case'e çıktı. Copyrobo dijital alanda üretilen her belge, yapılan her işlem ya da kaydın yasal olarak varlığı tüm dünyada birçok mahkemede kabul edilecek şekilde Blockchain Zaman Damgası ve Nitelikli Zaman Damgası ile işaretlenmesin olanak sağlıyor. Bence çok yaratıcı. Ama işin acı tarafı girişim yerli de olsa siyasi gelişmeler, Paypal’ın Türkiye pazarından çekilmesi ve blockchain odaklı yazılım geliştirici eksikliği nedeniyle Vietnam merkezli bir şirket oluvermi olması.
Sonuçta el ile de yapılabiliyormuş 🙂 http://www.righto.com/2014/09/mining-bitcoin-with-pencil-and-paper.html @hkellecioglu
yapılıyormuş 😀 yapıp 1 satoshi kazanan var mı?
Bidefa 50 gh/s ile kazsan saatte 3 satoshi filan kazmış oluyorsun. bir hafta boyunca hesap kitap yapıp 100 satoshi kazandığını düşünürsek çok akılcı bir iş 😀