Kapak resminde "Android Ekosistemi Tehlikede" denmiş ama LG Mobile'ın kapanması ile bu iddia arasında pek de bir bağ kurulmamış videoda. Daha çok başka sebepler gösterilmiş tehlike için.
Android üreticilerinin artık yenilik yapamadığından bahsetmiş Mesut Bey, son örneklerinden biri olarak da S7 Edge'deki kıvrımlı ekranı göstermiş. Bu işin S7 ile değil de Note Edge ile başladığını bir kenara bırakalım ama, bugün katlanabilir telefonların çeşitli formları var piyasada, akıllı telefon tarihinin en büyük yenilikllerinden biri olabilir bu katlanır ekranlar, ki sırada rulo haline gelen ekranlar var. Kaldı ki Android üreticilerinin başlattığı başka bir çok yenilik de var. OIS kamera, kalem, geniş açı kamera, pop up kamera, ekran altı parmak izi okuyucu gibi bir çok şey sayılabilir, ki bazıları yakın dönemin yenilikleri. Edge ekran pek önemli bir yenilik bile sayılmayabilir.
Bir de Android'in aslında avantajı olan çeşitli üreticilerin ürettiği cihazlarda aynı işletim sisteminin çalışmasını dezavantaj gibi anlatmış. Oysa bu sayede çok çeşitli fiyat ve özelliklerde cihazlar arasından beğendiğimizi, uygulama bulabilir miyim endişesi olmadan seçebiliyoruz.
Piyasada Çinlililerin üstünlük kurmasına biraz da üstü kapalı olarak değinmiş. Bu kısmen endişe verici ama büyük bir sorun da değil. Hele zaten Çin dışındaki kullanıcıların gözünde cep telefonu deyince Apple, Samsung ve Çinliler şeklinde 3 grup var, e kaç tane olacak zaten. Bir de Japonlar olsa iyi olurdu tabi ama olamadı. Samsung da yakın zamanda tepelerden inecek gibi durmuyor. Zaten LG ile ilgili Teknoseyir videosunda da bahsedildiği gibi Samsung çabuk adapte oldu piyasadaki değişimlere. Belki bir kaç yıl sonra birincilikten düşer ama tepelerde olmaya da devam eder.
Ha bir de fiyata oynama meselesi var ki, Mesut Bey bunu Android'e özel bir durum gibi anlatmış. Oysa Apple da öyle. Bu iş ilk SE ile başladı. Sonra iPhone X ile Apple ortalama fiyatı 1000 dolara çekmeye çalıştı ama büyüme duruverince daha makul fiyatlı, ama 1000+ dolar fiyatlı modellerle benzer özellikteki 11 ve 12 modelleri çıktı, zaten en çok satanlar da bunlar. Bu modeller de Apple'ın Çinlilere cevabıdır.
Evet Çinlilerin gelişimi geleneksel üreticileri zor durumda bıraktı, yeterince becerikli olmayanların çöküşünü de hızlandırdı. Bu baskı tüm piyasa üzerinde etkili ve Apple bundan muaf değil. Tabi Android'in pazar payının da %80ler civarında olduğunu da unutmayalım. Bu büyük pay içinde birileri gider, birileri gelir. Ama bu payın yakın zamanda düşeceğine dair pek de bir işaret yok.
Bu arada bir konuda sen de haklısın Mesut Bey de.
Android tarafında onlarca marka model olması tüketici açısından iyi. Ancak üretici açısından iyi değil. Apple niye rahat? Çünkü iOS u denemek isteyecek olanın gidecek başka yeri yok. O yüzden her sene 200-250 arası satış rakamı sabit. Hatta bu yüzden tembelleşti de Apple. Face ID den beri getirdiği yeni bir şey yok gibi bir şey. Nasıl olsa 200-250 milyon müşteri garanti. Ne diye kassın ki? Ama Samsung, Xiaomi, Huawei vs öyle mi? İşletim sistemleri her ne kadar ara yüz ile farklılaşmaya çalışsalar da neredeyse bire bir aynı... Donanımlar aşağı yukarı aynı? Nerede fark yaratıp daha ön plana çıkabilirsin?
1- Performans / fiyat Oranı
2- Satış sonrası hizmet. (Nedense buna kimse bakmıyor. Bir ara biraz Huawei eğilmişti bu konuya)
3- Güncelleme desteği... (Biraz buna kasanlar var)
Öyle ama bu yeni bir durum değil ki, en baştan beri Android üreticileri için var olan bir durum. Ona rağmen bugün de yine çok sayıda firma var. Üreticilerin dökülmesine yol açacak bir şey değil bence, tersine, gerçek yeniliklere zorlayan bir durum.
Defrag karelerini izlesem daha keyifli bir şey olur, clickbait için "bu işler böyle yürüyor" diye yorum yapıla yapıla makul bir şey zanneder oldu insanlar.
Kötülerdi, satamıyorlardı, sorunlulardı falan da tüm bunlara rağmen LG'nin ABD'de hala üçüncü sırada olması çok ilginçti mesela. Güney Amerika'da da üst sıralardaydı.
Bu da ilginç bir liste mesela. Geniş açının diğer markalara bu kadar geç gelmesi çok garip, çıkar çıkmaz G5 almıştım bu yüzden, daha sonra yedek telefon olsa bile geniş açısı için kamera niyetine kullanıyordum. https://www.xda-developers.com/seven-smartphone-trends-lg-pioneered/
Teknoloji editörlüğünden Fenomenliğe geçiş yaptı. Hayatı tepeden tırnağa reklam olmuş.
LG bıraktı, çünkü olayın nereye gittiğini fark etti ve yoldan çıktı. Japonya ise inatçı, tutucu ve zamanında iyi işler çıkartmasına rağmen (Ericsson işbirliği), bu sektörde ne kadar az bağımlı olunması gerektiğini gördü ki bunu da konsol olayında kanıtladı (Pass'e ve az sayıda oyuna rağmen hala MS'den önde gidiyor).
Eninde sonunda, büyük bir teknolojik patlama olmaz ise Apple da Android de tıkanıp kalacak. Android'i (özellikle Samsung'u) kalem kurtardı, Apple'ı da biraz kopya biraz yaratıcılık kurtardı (diğer özellikler genelde ortak). Şimdi ise katlanabilir ekran kurtaracak gibi görünüyor. Ama ya sonrası; Samsung Dex ile Apple ise M1 ile gitmeye çalışıyor ama nasıl?