Windows'a Elveda, Linux'a Zorin OS ile Merhaba
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda windowstan Linuxa geçiş maceramı anlatmaya çalışacağım. Yazıdıklarım yıllardır Linux kullanan biri için basit gelebilir ama yeni başlamak isteyenler için deneyimlerimi aktarmak istedim.
DONANIM ÖZELLİKLERİM:
- İşlemci: Intel Core 2 Duo T5470 @ 1.60GHz
- Grafik: Intel 965GM
- Ram: 2 GB
- Hdd: 80 GB
Öncelikle linuxa geçmemin başlıca sebebi günümüzde donanım özellikleri vasatın da altında kalmış dizüstü bilgisayarımın windows XP ile bile düzgün çalışmamasıdır. Bilgisayarımdan beklentim sadece internette rahatça gezinebilmek, film izlemek gibi basit işlemler.
Windowsun bana sağladığı sürekli takılan bir sistem, programların "destek sona erdi" uyarıları, zaten az olan sistem kaynaklarını sömüren bir antivirüs programı, sürekli sistemin çökmesi, formatlama ihtiyacı canımı sıkmaya başladı ve Linux yüklemeye karar verdim.
Araştırırken bambaşka bir dünyada olduğumu farkettim. Android dışında linux dağıtımı kullanmamış biri olarak bana çok yabancı olan sistemler vardı. Ubuntu Linux tabanlı Zorin OS 'un iddası “Şimdiye kadarki en güçlü masaüstü. Ve bunu nasıl kullanacağını zaten biliyorsun.” hemen yükledim. (Zorin OS' un Ultimate, Business ve Core olarak üç versiyonu mevcut. Core tamamen ücretsiz yüleme için kendi sitesinde iso dosyasını indirebilirsiniz ve Youtube üzerinden nasıl kurulucağına dair birçok video bulabilirsiniz.)
12.1 versiyonu Touchpadi düzgün çalıştırmadı ve ayarlara girince kitlenip kalıyordu. Ben de uğraşmak yerine Zorin OS 11 kurdum. Hiç driver yüklemedim bütün bileşenleri tanıdı. Hatta windows kullanırken donanımdan kaynaklı olduğunu düşündüğüm kulaklık takınca sadece soldan gelen uğultu sesi kesildi.
Açılış hızı olarak windowsa göre çok fark yok ancak bilgisayarım hız olarak beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Kullanırken Windows 7 benzeri olan temayı tercih ettim ancak XP ve Gnome temaları mevcut.
İçerisinde yüklü birçok program var LibreOffice, Mozilla Firefox, Gimp bunlardan sadece birkaçı.
Windowsta tek masaüstü zor çalışırken Zorin ile çoklu masaüstü kullanmaya başladım. Çok güzel bir özellik ve takılmadan sorunsuzca çalışıyor.
Program yüklemek için Yazılım Merkezi var bunu GooglePlay' e benzetebiliriz. Kurmak istediğiniz programı seçmeniz yeterli windows gibi ileri ileri demeye gerek kalmadan her şey hallediliyor, açıkçası çok beğendim. Aynı zamanda sistemde olan programları burdan kaldırabiliyorsunuz yani İnternet Explorer için direten bir sistem yok karşınızda. Ne isterseniz yükleyip kaldırmak mümkün.
Zaten kullanmayı bilmediğim ve beni korkutan terminal ekranına girmem hiç gerekmedi, tabi merak edip kurcalamaya başladım.
Wine sayesinde windows için yapılmış programları Linux ortamında çalıştırmak mümkün benim donanımım zayıf olduğu için oyun olarak Call of Duty 2 denedim gayet iyi çalıştı.
Tabiki yıllardır windows kullanıcısı olarak bazı alışkanlıklarım vardı. Kendimi çocuk gibi hissettigim olmadı değil. Mesela bir dosyanın ismini değiştirmek istediğimde afalladım windows ortamınta dosyanın ismine iki kere tıklamak yeterli. Belki Zorin OS ta da bunun bir ayarı vardır, sonuçta acemiyim daha ama F2 yada sağ tık yeniden adlandır demek işimi gördü.
Türkçe çeviride bazı eksiklikler var ama ortalama bilgisayar kullanıcısının sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.
Günlük kullanımda ihtiyacım olan herşey mevcut ekstra program yüklemeye ihtiyaç duymadım diyebilirim.
Ayrıca bilgisayarım gerçekten performanslı çalışıyor. XP de sadece Firefox çalıştırdığım halde çökme yaşarken Zorin ile birçok işlemi sorun yaşamadan aynanda yapabiliyorum.
Masaüstü arayüzü pencerelerin efektleri gayet şık ve özelleştirilebilir. Kesinlikle denemenizi öneririm. O kadar beğendim ki masaüstü bilgisayarımada kurup profesyonel grafik işlerimde de Linux kullanmayı deneyeceğim.
İşlerimde Adobe Photoshop, Illustrator ve Corel Draw kullanmam gerekli. Stabil bir şekilde çalıştırmam mümkün olursa hayatımdan tamamen windowsu çıkarmayı düşünüyorum.
Hayırlı olsun.
https://appdb.winehq.org/
Windows uygulamalarının hangi versiyonlarının ne kadar uyumlu veya düzgün çalıştığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Güzel bir inceleme olmuş. İşini görecekler daha iyi çalıştığı sürece Windowsta durmanın bir mantığı yok.
Linux'un az kaynak tüketen sürümlerini çok seviyorum. O kasan sistemden yağ gibi akana geçince insan mutlu oluyor.
Çalıştıranlar var ama sadece çalışması yetmiyor tabi performansta gerek.
@ardazeytin doğru demiş @smtsvndi böyle bir şeye teşebbüs bile etme boşa zaman kaybetme
@gurkan-atilgan Şevkim kırıldı şimdi 😀
@smtsvndi oyunu düzgün çalıştırdığına sevinmelisin 🙂
@ardazeytin Niye,Flash zaten native olarak var Linux'ta?
Arkadaş cevap yazmamış ama baya düşüktür tahminen.En azından bende iyi.Deluge (torrent) ,Steam ,Chrome ve Wine açıkken böyle.
@bilgehanos Sistem ilk açıldığında aldığım değerler
@housedakitopal verdiği linke bakınca yazdığım bütün programların versiyonları için denemeleri ve bugları belirtilmiş buna göre altın gümüş diye sıralanmış mesela illustrator CS6 için güncelleme alamıyor denmiş böyle küçük şeyler sorun değil, tabi işin ortasında yada kayıt esnasında oluşan hatalar ciddi 🙂
Güzelde o kadar eski pc kullanılır mı hacı baba. Al en ucuzundan bişey. Win XP kaldıracak kadarsa ölü bi sistemdir o. 1024*768 çözünürlük falan tat vermez ki.
Haklısınız hemen yakayım pcyi 😀
@smtsvndi ben de diyorum ne linki meğer housedakitopal engellemiş beni gözükmüyo bişey 🙂
İslemciniz yeterince guclu degilse ve gerekli donanimsal cozuculer yoksa birsey farketmez.Tek cekirdekse ve h264 decode yoksa fayda etmez.
@oduz youtube üzerinden 720p ile bazen kare düşüşleri oluyor cpu değerleri %100 e yakın, aynı dosyayı 720p olarak indirip playerda oynatınca hem ram hemde cpu değerleri neredeyse yarıyarıya düştü performansı gayet iyi Lubuntu yerine zorin yüklemek muhtemelen youtube sorununu çözmez
Çok güzel bir yazı olmuş. Linux'a geçmeyi düşünenler için bire bir.
@sinannamur640 Teşekkür ederim 🙂
@smtsvndi Önemli değil 🙂
@housedakitopal linux mint i sizin
@mhcycle Evet,Mint
Ben çok benzer yapıdaki babamın notebookuna SSD desteği sayesinde W10 kurdum ve canavar gibi kullanıyor açıkçası.
@oduz
Merhaba,
CPU T7700
2GB DDR2 667MHz
GM965 Chipset
120GB Sandisk II Ultra SSD
Zorin Premium Desteği var yani driver kurmana yada yüklemene falan yardımcı oluyorlar, ayrıca değişik uygulamalar işletim sisteminin içine entegre olarak geliyor. Ben ücretsiz Core sürümünü kullandım
@merakli51 Ubuntu tabanlı sonuçta Uefi yükleme ile videolar Youtube üzerinde mevcut, Serial isteme durumu hakkında fikrim yok muhtemelen istmez ama bazı ücretli özelliklerinden faydalanmanız yasal olmayabilir
@merakli51 Benim C diskimde windows, D ise zorin olarak ayarlı açlışta soruyor hangi işletim sistemiyle başlamak istersin diye
xp 17 yıllık desteği kesilmiş sürüm, zorin os ise gayet güncel karşılaştırma adil değil. Katıldığım şeyler var ama hepsi değil.
@sahinonur2000 Adil olmayan minimum sistem gereksinimleri 233 MHz veya daha hızlı işlemci, 128 MB veya daha fazla RAM olan işletim sisteminin kaçkatı donanım olmasına rağmen düzgün çalışmaması. pc için daha güncel windows sürümleri denendi ilk aldığımda vistaydı daha yeniyken 4 dk gibi sürede açılıyordu bilgisayar, ayrıca 7 de denedim kötünün iyisi diye xp vardı sistemde
@smtsvndi düşük sistemlerde linuxun çok daha iyi çalıştığına katılıyorum ama sonuçta günümüzde standart bir bilgisayar windows 10u rahatlıkla çalıştırabilir. Bu yüzden bu inceleme daha çok günümüze gore eski cihazlarda geçerli bir inceleme olmuş.
@sahinonur2000 İsterseniz benim yazdığıma bakın.Windows 10'dan geçtim bende ve performans Linux'ta daha iyi.
https://teknoseyir.com/inceleme/linux-mint-18-1-cinnamon-incelemesi-standart-kullanici
@merakli51 Kurulum cok basit, kurlum ekranında sizi hangi diskle ne yapmak istediğinizi seçebiliyorsunuz hata yapmaktan çekiniyorsanız kurlum videolarını izleyebilirsiniz.
Yaklaşık 3,5 yıldır linux kullanıcısıyım. Bu tür ubuntu üzerine tema giydirilmiş ve bir kaç ayar çekilmiş dağıtımlar kötü değildir ama bir yerden sonra patlayabilir. Sade ve tasarım olarak doyurucu bir dağıtım olan Elementary de bu tür dağıtımlardandı. Çok hızlıydı, çok sadeydi, görsel olarak da yeterliydi ve eski bilgisayarlarda da aynı derecede hızlıydı ancak bir süre sonra programlar arttıkça windows xp gibi şişiyordu. Beklenmedik hatalar alıyordum. Elementary öncesinde de farklı dağıtımlar denemiştim. En sonunda kendimi linux mint'in kollarında buldum. Güncelleme ilkesi özelliği sayesinde stabillikten ödün vermeden çalışıyor. Kendi geliştirdikleri Cinnamon masaüstü ortamı da oldukça başarılı. Türkiye forumu da aktif. Forum kurucuları ve yöneticileri de iyi insanlar.
Linux'a yeni başlayan arkadaşlara önereceğim siteler de şunlar:
Linux dağıtımlarının günlük hitlerini görebileceğiniz kısmen güvenilir site --> http://www.distrowatch.com
Programların alternatiflerini arayabileceğiniz bir program --> http://www.alternativeto.net
iki siteyi de kullanırım ara ara.
Elementary ostaki tasarım hiçbir dağıtımda yok ama. Tema falan giydirsen de olmuyor ux/ui çok kaliteli default uygulamalarda.
Genelde ram kullanımını masaüstü ortamı belirliyor. Gnome, KDE, Unity gibi masaüstü ortamları rami biraz fazla hırpalarlar. Xfce, mate, openbox, i3 gibi ortamlar rami çok az kullanırlar.
Zorin OS kullanıyorum gayet güzel.
Bu yazıyı görüp bir kaç gün sonra evdeki bilgisayarıma kurmuştum. O günden bu güne sorunsuz çalıştığı için değiştirme ihtiyacım da olmadı. Bir ay kadar önce Vivaldi kurmuştum. bana bir zararı olmadığı halde firefox u kaldırmıştım. Düzgün açılmayan bir site nedeniyle denemek için tekrar firefox kurdum. Kurulumdan sonra daha önceden firefoxa kaydettiğim kullanıcı adı ve şifrelerimin hala kullanılabilir olduğunu fark ettim. Diğer dağıtımlarda nasıldır bilemiyorum denemek için imkanım ve zamanım yok. Bana bir güvenlik açığı gibi geldi.
Kaldırma işlemini nasıl yapmıştınız? Purge mü remove mu?
Purge yapmazsanız programa ait tercihler ve ayarlar silinmez.
@housedakitopal Mağaza üzerinden kaldırmıştım.
@astral O remove yapar , bir dahaki sefere kaldırmak istediğiniz programın bütün ayarları da gitsin isterseniz ya grafik arayüzü kullanarak Synaptic Paket Yönetecisi'nden programı " Tamamen kaldırma" icin -birde sadece kaldirma var-isaretleyin veya terminalden sudo apt-get purge uygulamaadi şeklinde kaldırın.
İkiside aynı , biri grafiksel biri komut satırından.
@housedakitopal Teşekkürler.
Persenbe günü sunumum var sayenizde düzgün bi kaynak buldum
İşinize yaramasına çok sevindim