Linux Mint 18.1 Cinnamon İncelemesi-Standart Kullanıcı

Başlığa tıklayıp görüntülerseniz Youtube videosu da görünecektir;Doom ile ilgili.

Herkese merhaba.Yaklaşık iki sene önce tam manasıyla kullanmayı kafaya koyduğum Linux tabanlı işletim sistemleri için inceleme yazmak bugüne kısmet oldu.Umarım sıkılmazsınız okurken.Neredeyse aklıma gelen her yanına değinmeye çalışacağım çünkü.Önce Mint 17 ile başladım,şu an 18.1 kullanıyorum.

Daha öncesinde ne olur ne olmaz diye tuttuğum Windows bölümünü ise uzun zaman önce sildim.Peki benim kullanım senaryom nedir? Yaptığım şeyleri özetleyeyim.

İnternette gezinti,ofis uygulamaları,video editleme ve çok nadirde olsa render almak,oyun oynamak(sistem el verdiğince),Guitar Pro tabları ile uğraşmak,bolca multimedya içerik tüketmek şeklinde.Yani standart bir kullanıcıyım özetle.Peki sistem ne?

 

Orta-alt seviye bir bilgisayara sahibim.Emektar masaüstünü sattım,elimde sadece laptop var.Kısmetse bir ara yeni bir masaüstü toplamak istiyorum ama konumuz bu değil.

Sistem özellikleri:

Core i5 480m 2.66 Ghz işlemci

2x2 gb ddr3 1066 mhz ram

Intel Ironlake Gpu

İsteyene terminal üzerinden:

 

Sürücüler:

Linux'a geçen kullanıcıların en büyük sorunu en başta driver yüklemesi olur.Zira Windows'ta donanım üreticisinin sitesine gidip wi fi sürücüsünden ekran kartına,klavyede bulunan hotkeyin çalışması için programdan tutun ses sürücülerine kadar indirmeniz gerekebiliyor.Windows 10'da bu azalmış olsa da halen devam ediyor.

Linux Mint'i kurdum ve her şey çalışır vaziyetteydi.Ses,ekran kartı,wi fi,hotkey vs vs.

Linux ortamının size sunduğu iki çeşit sürücü var.Biri açık kaynak,diğeri sahipli diye de bilinen kapalı kaynak.Sürücüleri sistemin içinde bulunan Sürücü Yöneticisi kısmından görebilirsiniz. Benim kullandığım Intel Gpu'da ise tek seçenek açık kaynak,zira Intel zaten kendisi böyle bir yol izlemiş en başından beri.Aynı zamanda AMD ve Nvidia açık kaynak sürücüleri de yüklü gelir,isterseniz kapalı kaynak olanları da kurabilirsiniz.

Her neyse,sıra gelmişti yazıcıya.Yazıcım Brother HL-1211 W,lazer yazıcı.Usb girişinden bağlantıyı yaptım,o da ne?Yazıcı bulunuyor dedi,bir kaç yükleme yaptı hızlıca.Anında yazıma hazır hale geldi.Hala sürücü kurmak nasip olmadı.

Tarayıcılar:

Şimdi gelelim tarayıcılara;Firefox hazır geliyor içinde ancak ben beğenmiyorum.Bence çok yavaş,Windows'ta da böyleydi.Sadece Opera ve Chrome indirmek için kullandım.Sitelerinde .deb dosyaları var,aynı .exe gibi çift tıkla yüklüyorsunuz.Bu kadar.Ha her uygulamada durum böyle değil.Terminale girmeniz gerekiyor.Öreneğin,Kdenlive video düzenleyici.

https://kdenlive.org/download/

Ubuntu yazan yere tıklıyoruz,zira Mint Ubuntu tabanlı.Yapacağımız şey şu üç komutu terminale sırayla kopyala yapıştır yapmak.

sudo add-apt-repository ppa:kdenlive/kdenlive-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install kdenlive

Terminalin öcü olmadığını anladım ve bir yerden sonra keşke hepsi böyle olsa dediğiniz bile oluyor.Zira bazen manuel kurulumlar gerekiyor ve .deb paketi olarakda bulunmuyorlar.İşte bu gibi durumlar uğraştırıyor.İçindeki yönergeleri okursanız yaparsınız ancak ppa varken onunla uğraşmak büyük eziyet.

Oyun:

Öncelikli kaynağım Steam.Steam'in sayfasından yine .deb paketini indiriyoruz ve kuruyoruz.

Torchlight II,CrossCode,Mount&Blade Warband,Football Manager 2016,Hotline Miami oynuyorum.

Steam'de bulunan Linux uyumlu oyunlara buradan bakabilirsiniz.

http://store.steampowered.com/search/?sort_by=Reviews_DESC&tags=-1&os=linux

 

İkinci kaynağım ise GOG.COM'un Drm Free oyunları.Bunlarda native Linux uyumlu.Örneğin;Darkest Dungeon'ı bu şekilde oynuyorum.

Üçüncü ve arada bir benim de başvurduğum yol ise Wine.

Bildiğiniz gibi Windows için yazılımış uygulamaları çalıştırmaya yarıyor.Her oyun veya programı çalıştırmıyor;bunun sebebi ise DirectX implementasyonlarının daha tamamlanmamış olması.DX9 implementasyonları bitti,bu yüzden en azından DX9 kullanan oyunlarda pek sorun yaşamazsınız.Bu şekilde yüklediğim iki oyun var;birisi Call of Duty 2,diğeri Simcity 3000.İkisi de sorunsuz çalışıyor.Ha olay api'da bitiyor.DirectX Windows tekelinde olduğu için bu böyle.Örnek için Vulkan ile çalışan DOOM 2016 Ubuntu üzerinde.

https://www.youtube.com/watch?v=AWZvwhwT1Sk

 

Torrent:

Bir sürü alternatif var.Ben Deluge kullanıyorum,içinde gelen Transmission'u beğenmiyorum.

Ofis uygulamaları:

Libre Office kullanıyorum.Herhangi bir eksiğini görmedim,gerçi kullandığım kısmı Writer(MS karşılığıOffice'in Word'ü)olduğu içinde olabilir.

Kullandığım programların listesi:

Kdenlive

Blender

Handbrake

VLC Media Player

Clementine Music Player

Chrome,Opera

Deluge

Steam

Wine

Ace Stream

Team Viewer

Kodi

Spotify

Tux Guitar

Handbrake

 

Özet:

Performansını gayet iyi buluyorum,sistem taş gibi.Windows'ta arayüz saçmalamaları,bir anda disk kullanımının ve cpu'nun tavan yapması(temiz ve lisanslı kurulumda)gibi sorunlar beni bezdiriyordu.

Linux'ı kullanmak için usta olmaya falan gerek yok.Sadece düzgün bir İngilizce seviyeniz olması yeterli.Bulamayacağınız şey yok bu sayede,Türkçe kaynaklar çok kısıtlı olduğu için İngilizce şart.Takıldığınız noktalarda da Linux forumlarından yardım isteyin.

https://forum.linuxmint.net.tr/

İnceleme berbat oldu ama sorularınız olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.

Edit:Aslında berbat olmamış inceleme ama ilk baştaki düşüncelerim 'baştan savma oldu sanki' olduğundan o ifade de dursun. 😀

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Hamit ÖZLÜ @hamitozlu

    Ellerine sağlık. Ofis kullanımında sorun yaşadın mı? Özelikle word excel alıp gönderme kullanımı vs.

  • Cem KOÇ @cemkoc

    Aldığım SSD ye yeni kurulum yapacağım. Bu sebeple Minte KDE ile bir şans vereyim diyorum. Umarım güncel ve stabil bir sonuç alırım. Mevcut sistemim kubuntu.

  • Housedakitopal @housedakitopal

    @hamitozlu Az önce ekran görüntüsü koyamamıştım,TS'de ki sorundan ötürü.Bu şekilde yapıyoruz.

  • Housedakitopal @housedakitopal

    Ne bileyim yahu,biraz baştan savma oldu gibi gelmişti ama teşekkür ederim. 😀
    Evet,İngilizce gerçekten yardımcı oluyor.Forumlarda yardımcı olunuyor,oluyoruz ve bir bilgi birikimi var ancak bazen birinin cihazında öyle bir sorun çıkıyor ki illa İngilizce sonuçlar var,mecbur bakmak zorunda kalıyorsun.

    Mesela şu konu;adamın laptopuna has sorun vardı ve yabancı kaynaklarda bahsi geçiyordu bir tek.

    https://forum.donanimhaber.com/bilgisayarima-linux-kurulmuyor--124125093

  • smtsvndi @smtsvndi

    @housedakitopal bencede inceleme berbat oldu kısmı olmamış incelemenizi beğendim o kısmı kaldırmalısınız 😀

  • smtsvndi @smtsvndi

    @tramp Okuyanlar ne diyor bunlar desin işte 😀

  • Housedakitopal @housedakitopal

    @smtsvndi Edit geçeceğim,ne diyor bunlar demesinler diye ayarlayarak 😀

  • Muhammed Yasin Özsaraç @harnapazade

    Güzel bir inceleme olmuş kardeşim eline sağlık. Ben şahsi olarak Gnome arayüzü sevdiğim için Mint de Gnome arayüzü olmadığı için şu an Zorin OS kullanıyorum.

  • Anıl Gökmen @anil-gokmen

    mint'i 16 dan17.1 versiyonuna kadar kullandım. genel olarak fena değildi. kendi yaptıkları cinnamon hoştu. fakat iso skandalından sonra babama eski masaüstünde rahat kullanması için elementary kurdum kesinlikle daha çok beğendi. kendim unity arayüzünü çok beğendiğim için ubuntu kullanıyorum uzun zamandır. (çoğunluğa unity garip gelse de)
    gerçi bu aralar ana makinemde bir kaç oyun için win10 kurdum şu anda ondayım ve kesinlikle bariz performans ve özgürlük farkı var.
    firefox eklentilerimin bir kısmı windows firefoxda çalışmıyor.
    makinenin açılma süresi hazır olma durumu çok farklı, uykudan çıktığında bile belli oluyor.
    neyse klasik win v.s. yapmayayım.
    kullandığın programlar içinde benim de beğenerek kullandığım bazı programlar var.
    Clementine benim için en güzel müzik programıdır.
    transmission-qt aşırı temel olduğu için beğenmediğini düşünüyorum. ben de ilk başta deluge yüklemiştim fakat kullanırken hiç bir şeyi değiştirmediğimi fark ettiğimde torrent programını içinden ne çıkarsa bahtıma diyerek her yeni os kurduğumda ne varsa onla devam ettim.
    VLC, Steam, Kodi olmazsa olmazlarım benim de.
    fakat firefox fikrinize katılmıyorum. yüklediğiniz eklentilerle alakalı olabilir mi? çünkü opera için bir şey diyemem birbirine yakınlar fakat kesinlikle ben chromedan aynı rahatlık ve performansı alamıyorum. gerçi bunda firefox kısayollarını aşırı kullanmam da etkili büyük ihtimalle.
    driverlara gelince şu ana kadar ubuntu ve ubuntu kökenli tüm sistemlerde hiç driver problemi yaşamadım. (ubuntu, lubuntu, mint , lxle, elementary kullandım.)

    dipnot: linuxtaki en büyük sıkıntım skype windowstaki kadar kullanışlı gelmiyordu kişi listesi ve konuşmalar ayrı açılıyordu falan, win10daki yeni skype ise hem bariz açılması falan anlık değil hem de o kadar itici geldi ki linuxtaki skype daha hoş gelmeye başladı.

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler