Paylaş Paylaş

Commodore 64 Efsanesi 30 Yaşında! – Bölüm 2

Commodore 64'ün 30. yaşını çok özel 4 bölümle kutlayacağımızı haber vermiştik. Commodore'un 8-bit bilgisayarlarının genel tarihini ele aldığımız ilk bölümümüzün ardından, Commodore 64'ün detaylarına göz attığımız ikinci bölümümüz de bugün yayında.

Bu ikinci bölümümüzde, konuğumuz Hüseyin Kılıç ile birlikte Commodore 64'ün kapağını kaldırıyor ve onu özel kılan yapısına göz atıyoruz. Commodore 64'ü bütünleyen çevre birimlerinden de kısa kısa bahsediyoruz.

Tozlu Raflar'ın Commodore 64 özel dizisi önümüzdeki haftalarda yayına girecek diğer iki bölümle tamamlanacak.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • ömr

    tebrik ederim abi çok iyi program olmuş.ben bu döneme yetişememiş biri olarak ağlayasım geliyor. keşke benimde olsaydı commodore64 üm.aslında keşke herşey o dönemde donsaydı; en fazla google, youtube, facebook olmazdı ama İNSAN olurdu.

  • Enes

    Teşekkürler elinize sağlık

  • RocKhan

    Şansa bak, daha az önce 1.bölüme yorum bıraktım 😀 sonra bir baktım 2.bölüm gelmiş, 720p olarak indiriyorum şimdi, PC'de de Videolarım-Belgesel bölümünde ''Tozlu Raflar'' diye klasör açtım, indirdiğim ve indireceğim tüm Tozlu Raflar videolarını o bölüme atacağım, o derece güzel yani.

    Eğer Donanım ve Yazılım sektörü Oscarları diye bir şey olsaydı, kesinlikle bu ödülü Teknoseyir ekibi ve Levent abi alırdı, süpersiniz.

  • whitemonk @whitemonk

    Levent abinin bugün bile disket vs ile uğraşır iken aldığı haz bugünün donanım ve yazılımlarında eksik olan şey işte. Rahatlık teknoloji olarak çok ilerdeyiz ama heves ve aldığımız zevk olarak bir o kadar geride. Program kesinlikle mükemmel ellerinize sağlık.

  • Sezer SEVİNÇLER @sezers

    Levent Pekcan ve Hüseyin Kılıç sizlere çok teşekkür ederim, ben o kafa ayarı ile eylenirdim aslında hassas tornavida kullanımı ve çıkan seslerden anlardım tam okuyup okumadığını birde asıl sayaca değilmediniz 35,6-7 arası başlayan oyunlar programlar benim için çok önemliydi. 7 yaşındayken aldığım C64 ile başlayan bilgisyar hileleri modlama olayları hala devam ediyor Phenom II X3 720@ X4 970 gibi kolay gelsin 3. ve 4. bölümü merakla bekliyorum.

  • can

    elayt ne arkadaş ya.

  • fakcakaya

    Yine harika bir 2.bölüm olmuş teşekkür ederiz...geniş bir amiga bölümleride bekleriz..!

  • Murat Gezer

    Levent ve Hüseyin çok eskiden beri (Commodore) tanıdığım iki arkadaşın ilk gözağrımız commodore 64'ü bu kadar güzel tanıtması ve günümüzde Bilgisayar öğrenmesi gerekenlere yol gösterdikleri için teşekkür ederim.

  • serdar

    Sunucunun, konuğun lafını kesip durması çok sinir bozucu; adamın her lafını ağzına tıkıyor, konuyu dağıtıyor, değiştiriyor, vs. Herşey iyi güzel, ikeadan dekor döşemişsiniz falan ama yayıncılığa dair altyapıyı burada göremedim. Herşeyin dışında benim yorum yapmak istediğim konu budur. Ben o adam olsaydım "eeh be" deyip bırakıp giderdim...

  • Levent @leventyurt

    IO, enfes oyundu ama bir türlü bulamıyorum, .d64 veya başka bir şekilde eklemeniz mümkün mü ?

  • insomnia

    Ben kasetleri müzik setinde kopyalardım 🙂 SABA VIP 1000, çift kasetçalar, hala evde duruyor...
    C64(c) ise bir nostalji partisinde üzerine bira dökülmesi suretiyle telef oldu yıllar önce.

    Işın kalemi bende de vardı, ucuz ve eğlenceli bir şeydi.
    Disket sürücü hayali şimdi bile görünce depreşti, ne kadar içime oturmuş demek ulaşamamak.

    Yazıcıoğlu'nda Uygar Elektronik vardı, sene 88 falan olmalı, o zamanlar Yazıcıoğlu'nun tek bilgisayarcısıydı 🙂 Oradan almıştık, bozuk joystick'i geri götürünce yenisini veriyorlardı. Senelerce onlarca bozuk joystick götürüp yenisini aldım. Atari'si olan arkadaşlarım vardı, kuduruyorlardı... :)))

    Sora Amigası olan arkadaşlar geldi ve bizim devir geçti... :]

    Alırken verdikleri oyun kasedinin her iki yüzünde 5'e oyun vardı, biraz düşünsem 10 oyunu da sayarım herhalde ama bir yüzün ilk oyunun River Raid, diğer yüzün ize Gyruss ile başladığını hiç düşünmeden söyleyebilirim...

    • Levent @leventyurt

      C64 disket sürücüsü hayali aynen bende de depreşti . Şu an bir C128D sahibiyim ve onun da disket sürücü bozuldu, videodaki sürücüleri görünce nasıl canım çekti bilemezsiniz, belki de bilirsiniz :D.
      Sapasağlam bir de Amiga 500 ve bir de e-mac 700 var ama onların bu konuyla ilgisi yok tabi 🙂

  • EMRE ALTINOK

    bir commodore kaseti arkası önü toplam 300kb. bilgi alıyordu yanılmıyorsam.

  • Bora

    Bu program baya teknik detaya girmişsiniz. İzlerken uykum geldi. İlk program daha keyifliydi. Umarım diğer bölümler ilk program gibi olur.

  • soyuhan @riverraid

    Biz müzik kasedi satıcısıydık. aynı zamanda tabi o dönem populer olan C64 oyunlarını da satıyorduk. tek tek oyun satmayı bırak. 90lık kasetlere karışık kaset yapıp a yüzü b yüzü 10-15 tane oyun yükleyip satıyorduk. sonra teyp ile gelip kafa ayarı isteyen gençler... hey gidi... o güzel organik günleri hatırlattığınız ve genç arkadaşlara bizleri anlattığınız bu seri için teşekkürler.

  • whitemonk @whitemonk

    Kafa ayarı ya teybin üstünde ki led en parlak şekilde yandığın da tuturulur ya da bir programı vardı buna özel bir çizgi çıkardı o çizgi ne kadar düzgünse kafa ayarı o kadar iyi idi yanılmıyorsam

  • ecaglav @ecaglav

    Benim de 1541 disket sürücüm vardı; ama videodaki modelin bir üst revizyonuydu sanırım. Öndeki disket takılan bölümü krem rengi idi; mandal burkularak kapatılıyordu. Bu aşağıya bastırılan modellerde disketi tam ittirmeden bastırırsanız diskete zarar verilebiliyordu.

    C64 ise eski kasa idi:) Ama pcb üzerinde kağıt değil metal iskelet vardı; metal iskelet aynı zamanda ısınınan yongaların üzerine basıyordu. Basılan yerlerde beyaz termal macun vardı; onları leke sanıp temizlemiştim; çocuk aklı işte:) Fakat bu şekilde de sorunsuz 10 yıl kullandım.

    Ataç ile reset atıyordum ben de. Mahalleden arkadaşımda benden özenip aynısı yapınca (daha doğrusu rastgele yerlere değdirince) c64 bozulmuştu. Eskişehir dimsofttaki gözlüklü ağabeye (samırım adı Melih ti) bir entegre değiştirilerek tamir ettirmiştim. Değiştirilen entegre soketliydi, lehimleme gerekmemişti; ama yanan entegrenin ne olduğunu hatırlayamıyorum; üzerinden çok zaman geçmiş.

    • LP

      Selamlar, doğrudur bizim 1541 oldukça eski modellerden birisi. Daha sonraları sizin bahsettiğiniz mandallı modeller çıkmıştı. Hatta tamamı krem renginde 1541 de var, çok az denk gelinse de.

      Sevgiler, LP

  • Afsinyus @ufo

    ağzınıza sağlık. Bu videolar belleklerde yaşayacak. Hatta bir arkadaşıma ilk bölümü MBA bitirme ödevi olarak önerdim direk yaz mezun ol diye. O derece değerli bilgiler, doneler verilmiş. Teknik detaylardan ağzımızın suyu aktı ama devamını da heyecanla bekliyoruz.

    Çok teşekkürler

  • Sam Amca

    commodore 64 programlariniz beni tatmin etmedi :(( konuk arkadaş misafir manken modunda kalmış. LP one man show 'a çevirmis ama...

  • cengiz

    Çift kaset çalarlı teyiplerle bu oyunları çovaltılıyormuş ozamanlar bilseydim oyunların yedeğini alırdım 🙁

  • Altan Yoklar @altan-yoklar

    Alsancak'ta Taylan Bilgisayar'ı hatırlayan tek ben miyim?
    Reset Buttonu oradan almıştım, kafa ayarı için ledi de orada taktırmıştım.
    Kimse yazmamış ; sys64738

  • ali

    bence konuğun azına laf tıkadığı falan yok konuk biraz pasif ııııııııııııııııııııııııı diene kadar lenvent abi onun yerine söylüyor yoksa bi saat ıııııı demesini beklicez:)

  • silahsor

    Crescent rules!!! 🙂 Program çok güzel olmuş, ağzınıza sağlık. Eskiden Teknoloji TV kanalında Emir Akaydın ve Kürşat Karamahmutoğlu da konusu tamamen c64 olmasa da benzer bir program yapıyorlardı. Onu da ilgiyle seyrederdik.

    http://trsceners.untergrund.net/computerscene/

  • Atilla Meriç @attilan

    o yıllarda babamın marangozhane atölyesi vardı oturup kendime tepesi dönen tahta saplı bir kafa ayar tornavidası yapmıştım hala duruyor. bir de tasarımı bana ait tahtadan joystick yapmıştım avucun içine oturuyordu biryere vantuzla falan yapıştırmak gerekmiyordu kullanımı çok rahattı neden joystickleri böyle üretmezler diye düşünmüştüm :))

  • mustafa

    ben spectrumcuyum ilk bilgisayarım ıdı c64 ve 128 le sonradan tanıstık istanbulda 64 ler dergısınde edıtorluk yaptım kısa bir sure oyun tester fılandım sonra izmire geldik izmirde barıs bilgi işlem diye bir yerden alırdık oyunları ben amıgaya gectıkten sonra ılk tv sektorunde gordum amıga 500 ve 1200 u o zamanlar logo basarken kulanılıyordu reklamlar fılan bir donem tvde calısırken kulandık tozlu raflar bolumunuz super hepsını ızlıyorum ama amıgayada yer vermenız gerekıyor bence bu serının devamı olmalı tessekkurler...

  • Mert Ahmet Altıparmak @m-ahmet

    Biz bunu şimdi almaya kalksak kolay bulabilri miyiz ? Tuzlu olur mu ?

  • Volkan Yücel @volkanyucel

    Videodaki 1541'le birlikte ekmek kutusu kasa c64'ü 1987 yılında 70 bin tl'ye almıştık. Stickerları o zaman da üzerindeydi hala üzerindedir. Senelerce kahrımızı çekti. Ta ki Amiga 500 gelene kadar. Bir devlet memurunun o yıllardaki maaşı 100 bin liraydı. Yani iyi para verilmişti zamanında. C64, 1541, Kaset sürücü ve yüzlerce oyunuyla birlikteydi tabii. Kupon düşmüştü yani bir tanıdıktan.

  • Kürşad Karamahmutoğlu

    Benim dahi bilmediğim bir çok detay ile, zengin içerikli, muhteşem bir program olmuş. Devam bölümlerini heyecanla bekliyorum.

  • ekenciz @ekenciz

    Hakikaten güzel bölüm olmuş. Hüseyin bey ve Leven Beye'e teşekkür ediyorum. Bu hafta günden programı yayınlanmayacak mı?

  • fortuneteller

    88 yılı sonunda bende bir C64 sahibi olmuştum. Bir Arçelik bayisinden almıştık. Derslerimi etkilememesi için hafta içi yasaktı sadece hafta sonu oynayabiliyordum. Bu bile ileride sorun olmuştu.

    Kafa ayarından zamanında bende çok çekmiştim. Bazı oyunlar gerçekten çok uğraştırıyordu. Videodaki kafa ayarı LEDinden ben de taktırmıştım. Ayar aralığı daralttığı için fayda sağlıyordu. Kesin çözümü ise hazır kaset almamakla bulmuştum. C64 kayıt eden 1 yere kendi teybim ile gidip kendi kasedime yazdırıyordum. Böylece kafa ayarına gerek kalmıyordu. Ama başka birinden oyun vs aldığımda yine sorun yaşıyordum.

  • ekenciz @ekenciz

    5.25 disketleri makasla değil maket bıçağı ya da bistüri ile kesmek daha pratik gelirdi bana. Hiç diskete zarar vermişliğim de olmadı. Disketler iyi idi ama kasete göre disket de pahalıydı. Hey gidi günler.

  • Semih

    Bir sorun var: Commodore 64 ile ilgili buradaki videoyu izledim, bitti. Sonra Youtube'un ekrana getirdiği ilişkili videolardan izleyerek, Prometheus filminin incelemesine geldim. İzledim, bitti ama bu arada yorumlara bakayım dedim... Hala Commodore 64 videosunun sayfasındaymışım. Buna bir çözüm bulunabilir mi?

  • Alper

    Youtube çok yavaş ilerliyor. Farklı bir sunucuya yüklerseniz vidyoları daha iyi olur

  • socialtrk

    Bu serinin ilk bölümünün podcast yayını itunes da yok. Lütfen onu da itunes a yükler misiniz.
    Teşekkürler.

  • Ziyaretçi

    3. bolumu beklemek zor oluyor yahu acele edin biraz 😀

  • Hakan Bozlu

    Aldığım notlar ;

    1- Oyun kopyalamak için karta felan gerek yoktu, ben çift kasetçalarlı teybimle kütür kütür istediğim kasedi kopyalayabiliyordum. Ankara Karanfil'deki bir firmadan 20 oyunlu karışık kaset alır, sonra da arkadaşlarıma kopyalayabilirdim. Ama tüm kaseti (ya da kasetin bir tarafının tamamını demek lazım) kopyalamak gerekirdi, diğer türlü oyun nerde başlar nerde biter tutturmak zordu. Belki kartın faydası tek tek oyun çekmeye yarıyordur, bilemiyorum.

    2- Multi-Ice benim ilk hack denemelerime yol açmış güzel bir kartımızdı, zamanında para kazanıcam diye elimdekileri satmasam iyiydi.

    3- Orjinal kasetlerimin satmadıklarımı hala bulamıyorum, bari Flimbo's Quest'i bulaydım...

    4 - Bendeki 128'de reset tuşu vardı tabi, bir ihtiyaç olduğunu hiç düşünmediydim açıkçası 🙂

    5 - DHW kullanıcılarından bilmemkim yolladı derken nick de verilse tanırız, ismen zor oluyor 🙂

    6 - Alternatif disket sürücü mü varmış 🙂 Bilmiyordum... 1581 çok sonradan çıkmıştı, hatta arkadaşın arşivini aktardıydık diye hatırlıyorum. Ben çulsuzdum (her zamanki gibi), anca arkadaşlarda bakabildim onlara. "Önüne yeni dünya açılırdı" felan diyince gözlerim doldu gene.

    7 - Lightpen teknolojisini hala anlayabilmiş değilimdir, kinect bile daha anlaşılabilir geliyor 🙂

    8- MPS 80I neymiş, printer mı ? Bi çıktı alaydınız da görseydik 🙂

    9- Biz o disketleri bildiğin delgeç ile açıyorduk sanırım...

    10 - Load 8,1 olayına da girseniz iyiydi, içten içe bekledim : http://www.zazzle.com/load_8_1_t_shirt-235605370916162620

    Güzel bir bölümdü, emeğe sağlık.. İngilizce altyazı talebini tekrarlıyorum...

    • silahsor

      7. Lightpen basit olarak ekranda görüntüyü oluşturan raster satırını tespit eder. C64'te lightpenin tespit adındaki raster x-y pozisyonuna örneğin nokta koyarak resim çizilmesini falan saglayabiliyoruz.

  • tachyon @tachyon

    3. Bölümü hala bekliyoruz...
    Niye bu kadar gecikti?

  • emirclio @emirclio

    programın üstünden çok zaman geçti biliyorum ama 19:42 deki vectrex değil mi ? Ayrıca ilk bölümde pek sözü edilmedi ama Commodore CBM-II , Commodore Educator 64 isimli iki sistemden pek bahsetmediniz, Bunun nedeni pek yaygın olmamaları mı ?
    Bu arada programın üstündenden 8 ay geçtikten sonra mesaj yazıp sistemi yorduğum için kusura bakmayın (aslında sizi )

  • murat pirim

    1986 yılında commodore 64 ile tanıştığımda orta 2. sınıf öğrencisiydim.sarıkamış/KARS da yaşıyorduk ve babam beyaz eşya satıcısıydı. o yaşımda commdore 64 dergisinde teleteknik A.Ş ni görüp babamı istanbula gittiğinde teleteknik e uğrayarak commodore bayiliğini sarıkamış'a aldırttım. Kars bölgesinin ilk yetkili satıcısı olmuştum commodore bilgisayar satışında. o yaşımda 50 ye yakın commodore bilgisayar sattım. evlere gidip kurdum, programlarım commodore döküm eklerinde yayınlandı. istanbul'da commodore 64 kullanan mektup arkadaşları edindim. onlardan bazıları çok iyi yerlere geldiler , mesela hakan Kantaş, Tunç dindaş, bilgisayar dergilerinde oyun tanıtımları, editörlük yaptılar. o yıllarda bir yüzbaşı abimiz bana çift kasetli kaliteli müzik setlerinden oyun kopyalamayı da öğretti. kopya kartuşu işini bırakıp müzik setlerinin yüksek sesini açarak oyunları kopyalayıp satmışımdır da. zombia boys grupları o zamanın etkili gruplarıydı. sonra commodore 128 ve de amiga 500 e terfi ettim. şu anda bile keşke o bilgisayarlarımı satmasaydım diyorum..

  • Evren

    Merhaba Üstadlar, keşke çevremde sizler olsaydı. Komik gelecek ama, ben ülkemizde bu kadar kaynak olduğunun farkında değildim. Ne dergisinden haberim vardı? Ne de yazılım üzerine bir kaynağım. Genelde almanyadan gelen kuzenlerim oradan oyunlar, programlama kitapları ve bazı dergiler geitrirlerdi. Bu arada ilginç bir anektod var. Meraklı çocukluğum ve çeşitle absürt denemelerimde bir şey keşfettim . Sony çift kaset çalarlı bir müziksetimiz vardı. En güzel özelliği bir kasedin kopyasını alabilmemdi müzik kasetlerini arkadaşlarıma kopyalayabiliyordum. Bir gün merak ettim C64'ü kasetçalarda nasıl sesler çıkıyor diiye , bildiğimiz faks sesine benzer sesi ilk 90'ların başında duymuştum 😀 Sonra data ses'e dönüşüyorsa bu çift kaset çalar bir şekilde işini yapabilir dedim ve denedim ufo'dan aldığım 10 tane kadar oyunu kopyalasım olur mu dedim ? Ve olmuştu 🙂 Çift kaset çalarla oyun kopyalayabiliyordum ki o yıllarda çok işimi görmüştü...