Tozlu Raflar: Disketlerin Tarihi
Tozlu Raflar'ın bu bölümünde, '90'lı yıllarda genç bilgisayar meraklılarının en büyük masraf kapısı olan disketleri konu ediyoruz. 1970'lerde çıkan 8" disketlerden, "save ikonu" olarak görüntüsüyle hala hayatımızda olan 3.5" disketlere kadar tüm disket türlerini gözden geçirdiğimiz videomuzda, çok az bilinen "egzotik" disket türlerinden de bahsetmekteyiz.
arkadaşların elinde az Floppydisk heba olmadı. kapağını aç kapat aç kapat...
C-64 de ne ağlamıştım 1542 disket sürücü alın bana diye yoktu işte imkan yoktu ,ama çok değerli yıllardı benim için ,yok haliyle alınan o c64 anılarımda çok önemli yere ait.
Hayatımda ilk kez PC kullandığımda 5,25 disk kullanılıyordu. Sesi duyduğumda "Herhalde yanlış bir şeyler oluyor. Parçalanıyor olmasın" demiştim 😄
Teypli C64 almaya giderken yaşadığım heyecanı unutmuyorum, mağazada satıcının anneme farklarını anlatınca gerek yok o zaman disketli alalım dediği anı daha da unutamıyorum. Eve nasıl döndük, televizyona nasıl bağladık dün gibi hatırlıyorum. Üstünden neredeyse 40 yıl geçmiş.
şanslı azınlık 😀
@daviance; Ben öyle görmüyorum ama, kafa ayarı denen şey insanın donanıma da olan ilgisini de arttırdı. Tabi ki kafa ayarı en basit işlerden birisi...
@lterlemez Ama bir yerden sonra çileye dönüyordu benim o kafa ayar videsının kafasını koparmışlığım var 😀 o kadar fazla döndürdük ki koptu.
@daviance: C 64'ün sonlarına doğru, oraya (Datasette adı bu arada) basit bir led iliştirilmeye başlanmıştı. Işığın şiddetine göre kafa ayarının ne kadar iyi olduğu anlaşılabiliyordu ama sonuna yetişti işte.
bende C64 ile başlayan nesillim ve Tabii ki kafa ayarı, okuma sesinden ayarlamalarla geçti. 3.5" diskler çok büyük kolaylık oldu. PC'ye 486 ile geçtim, tek disketli ms-dos, 3 disketli orj windows 3.11 ve o diskleri HD'ye aktarmak 7 disket tutmuştu. ilk ve son 2.88mb disketleri gördüğüm zamandı. 120mb disketlerin sürücüleri çok pahalıydı alamadım. 1997'de ilk işimde Zip drive almak istedim pahalıydı özellikle disketleri. sonda CD ile coştuk DVD ile manyak kapasitelere ulaştık. Şunlar dönmeyen medya olsun dedim, usb bellekler ve hafıza kartları çıktı. neler görümüşüz. analog'tan dijital'e oradandan bakalım nerelere.
Levent Abi döktürüyor. 😀
zip, muhasebe de yedeklemede kullanılırdı...:=))) Şirket merkezinde gördüm...
küçükken internet kafeye gider ordaki oyunların kısayollarını diskete atar oyunu aldım diye sevinirdim, hey gidi günler 😀
Bir ara, 1.44'lük diskleri 1.72 mi 1.80 MB formatlama modası ne vardı. Hayal meyal hatırlıyorum, yanlış mı hatırlıyorum Levent Bey, @leventp?
özellikle etiketledin ya döktürür şimdi buraya
Microsoft'un 1.68MB gibi bir kendi formatı vardı. Başka numaralarla daha da yüksek kapasite mümkün ama veri güvenliliği ve uyumluluk riske giriyor.
@leventp: 1.68 şimdi hatırladım. Evet, bazı disketlerde oluyordu, bazılarında olmuyordu (HD olmalarına rağmen). Oluyordu ama dediğiniz gibi ya veri kaybı oluyordu ya sadece formatlayan sürücüler okuyabiliyordu.
@leventp: Biz kendimiz formatladığımız zaman tabi ki, oydu o zaman; zira, özel formatlama uygulamaları türemişti, 1.68 formatlayabiliyorum diye.
Elinize sağlık. Videolar artık sabah 9da mı girilecek ? @leventp
Videosuna göre, henüz verilmiş kesin bir karar yok ama gece saatinde video girmeyi düşünmüyoruz, özel bir nedeni olmadıkça.
Adamin yuzunden guller acmis ya 🙂
Bu arada Amiga 500'de disket surucusu bozuktu. Diski takinca okuma sesinden sorunu anlar uzerine nazikce tak diye vururdum duzelirdi. 🙂
3 inç diskleri bilen var mı?
yüzünü gören cennetlikti şimdi çatır çatır çalışyor gördüm seni abi... meğerse murat çalışyıormuş ahahahah 🙂
Ben çocukken disketin sonlarıydı ama bir şekilde bilgisayar dersi vesilesiyle ceketin cebine girdiğini hatırlıyorum ortaokulda. İlk bilgisayarım da da okucuyusu vardı yanlış hatırlamıyorsam.
biz evde 3.5" ile başladığımızda 5.25" -> 3.5" dönüşümü yeni başlamıştı. Öte yandan 3.5" -> CD arası dönemde öncesine göre daha çok çile çekildiğine şahit oldum... MS-DOS'un ve Windows'un disket kutuları hala evde duruyor... Windows 95'ti galiba büssürü 3.5" disketle dağıtılmıştı...
En sevdiğim Tozlu Raflar bölümlerinden biri oldu. Ne Commodore'umdan ne Amiga'mdan tek disket dahi saklamamış olmama tekrar kızdım. Özellikle Amiga'nın disketlerini, oyun türlerine falan dikkat ederek, inci gibi tertipli dizerdim disket kutusuna.