arçelik çelik robotu yapay zekalı robota çevirmek

yegenimin universite odevi ve bana yapismasi uzerine boyle bir robot yaptim.

normalde robot yapmaya gerek yoktu. sadece işlevini yerine getirse yeterdi. nihayetinde ünv ödevi.

ödevimiz de mikrofondan girdi alıp bir cümleyi istenilen dile çevirecek ve bunu hoparlörle çıkaracak bir cihaz.

bütçemiz 50 dolar.

ben hem işlevi hem de kozmetiği güzel olsun diye çocukluğumdan aklımda kalan hevesim olduğu 2 oyuncağı belirledim. ya opet gitt arabasını yapacaktım ya da çelik robotunu yapacaktım. 2 oyuncak da artık koleksiyon ayağına komik paralar istendiği için uygun olanından ilerledik. gitt arabasını uyguna bulamadık bu yüzden arçelik robotunu aldık. dolaptan aldık, kargo dahil 400'e falan geldi galiba.

sonra malzeme listemizi oluşturduk.

boyutu ve maliyeti kurtarmayacağı için düz pi almadık, pi zero 2 w aldık. 600 tl.

mikrofon ve hoparlör bağlayacağımız için usb ses kartı aldık. 50 tl

gücü yetmeyeceği için amfi aldık. o da 50 tl.

3 adet mikrofon aldık. 30 tl

batarya şarj modülü aldık. 15 tl

batarya ve hoparlör elimizde vardı. (hoparlörü paramparça olmuş bir gamepower kulaklıktan söktük.)

kalan parçalar da ya elimizde vardı ya da bir yerlerden söktük.

robotumuz kargodan geldi. tahmin ettiğimizden de büyük çıktı. boyu 30 cm.

içini açtık. pil kapağı geldiğinde de yoktu. normalde 3 tane ufak pille çalışıyor.

hoparlörü çürüdüğü için çalışmıyordu. başka bir hoparlör ve batarya takıp denedik, ses aldık. arçelik demek yenilik demek diyor 😀

elimizdeki batarya orjinal pil yuvasına tam oturuyor. yanlardan biraz törpülemek lazım sadece. kapasitesi de 2500 mah. bu projeye hayli hayli yeter.

pil yuvasının robotun iç tarafında kalan kısmını havyayla eritip çıkarttım. bunu hem dış tarafına plastik kaynak yapıp pil kapağı olarak kullanacağım hem de raspberryi vs. daha rahat oturacak.

 

ne sığar ne sığmaz ölçümlerimizi yaptıktan sonra robotu komple söktük. bıcı bıcı yaptırdık.

soldaki robotun orjinal kartı. sadece bi kaç sesi çalabiliyor. çaldığında da ağzını ve gözlerini oynatabiliyor. bizim projemizde oynatmayacak. aslında kafamda oynatmak vardı ama biraz uğraşmak lazımdı, bu kadarı bile ünv'ye fazla geldiği (sonunda anlatacağım) için yeğenim de istemediği için yapmadım.

 

usb ses kartının usb portunu ve plastiklerini söktük. direkt raspberrynin üstüne yapıştırıp, soket kullanmak yerine kablo lehimleyip böylelikle yerden tasarruf ettik.

batarya şarjı için yeni tip tp4056 şarj modülü ekledik. açma kapama düğmesi orjinal. bozmak istemedim. onun üzerinden açılıp kapanıyor. şarj soketi kafanın arkasında olacağı için modülü de buraya koydum. onun harici her şey gövdede. aslında gövdenin arkasından da şarj edebilirdim ama bu sefer orası çok karışacaktı. kafa boş diye burayı değerlendirmek istedim.

gömme tip type c soket kullandım. type c üzerinden şarj edilebiliyor. orjinalliği bozduğumuz tek yer burası. onun haricinde dış kasada kesme biçme vs yapmadık. gerçi bu da orjinal gibi duruyor.

mikrofonu gövdede ne işe yaradığını anlayamadığımız bir delik vardı. oraya koyduk. lakin yazılımdan sonra mikrofon yeterli gelmediği için 2 mikrofon daha ekleyip deliği genişlettik. o kısmı çekmedim ne yazık ki.

mikrofonların üstüne de hoparlörü ekledik.

 

görüntümüzü de aldık. cihaz çalışıyor. bundan sonrasında da yazılımımızı yazdık.

 

robotumuz bitti. video ekleyemediğim için gösteremiyorum lakin şöyle anlatayım. robotu açtığınızda size lütfen bir cümle söyleyin diyor. siz bir cümle kuruyorsunuz. sonra size hangi dile çevirmek istediğinizi soruyor. sonra robot o dile çevirip size söylüyor. çeviri robotu oldu yani. ödev de buydu.

ödev nisanın sonuna teslimdi. yeğenim şimdiden hocasına götürmüş. hocam bir eksik vs var mı diye. hocası sen zaten dersten geçtin, bunu güzelce boyayın okulun sergisine koyalım demiş. bu haftasonu da boyayacağız.  ben hala ağzını ve göz kapağını hareket ettirme taraftarıyım ama yeğenim uğraşmayalım diyor 😀

bu projeden de keyif aldığım için kendime furby oyuncak aldım. bu projeyi de kendime keyfi yapacağım. zamanında bunun üzerine bir deneme yapılmıştı. ben daha gelişmişini yapmayı düşünüyorum. bunun hakkında da ufak bir bilgi vereyim.

furby oyuncaklarını bilirsiniz. ilk furby oyuncakları 1998'de çıkıyor. benim aldığım model. gözleri ve ağzı hareket ediyor. yeni tip furbylerde göz, lcd ekran ağız da hareket etmiyor. 98'deki modeli daha orjinal durduğu için biraz araştırmayla 98'de çıkan modeli bulup satın aldım.

dışı kılıf gibi. dışını söküp yıkadım. içini açtım. lakin çağının çok ötesinde bir oyuncak ve çok karışık. toplayıp geri kapattım. müsait bir zamanda bunu projeyi de gerçekleştireceğim.

o zamana kadar diğer antika arkadaşlarının yanında dekor olacak.

 

sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 35

BES kullanan var mı aranızda? Çıkmayı düşünüyor musunuz?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 16
  • cglrozgn @cglrozgn

    Ben kendi isteğimle açmıştım zamanında. Cüzi miktarda ödeme yapıyordum ama sonra fonlarla getirilerin artırılabildiğini öğrenince hem fon değişimi yaptım hem de ödeme miktarını arttırdım. %70-80 civarı getirisi var bana

  • Höşelek @benvaryaben

    Kapitalist devlet senin yararına olacak bi iş yapar mı bi düşün. Emeklilik yaşını yükseltip emekli maaşını düşüren işsize gss borcu çıkaranların ipiyle kuyuya inilir mi düşünmene bile gerek yok. Anında çıktım. Zoraki tekrar soktular yine çıktım. Eğer BES bir gün yeterli sayıya ulaşırsa muhtemelen normal sigortayı ortadan kaldırıp herşey de olduğu gibi bunu da özelleştirecekler.

  • Definitive was here @definitive

    Benim iki ayrı BES'im var. %100 devlet katkısını alacağım zamana kadar (56 yaş) çıkmayı düşünmüyorum. Doğru fon seçimleri yaptıkça gayet mantıklı bir yatırım aracı. Ancak bu ülkede devlet kontrolündeki bir yatırım aracında ne zaman başıma ne gelir endişesini her zaman yaşıyorum.

  • Aiberg @aiberg

    %30 devlet katkısı oldukça iyi.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

10-15k alan sayısı ve junior sayısı baya fazla.
Junior ve mid yüzdesine de bakarsak, juniorlar 10-15, midler 20-25 arası alıyor gibi.

Yazılımcı Maaş Anketi

2023 yılı yazılımcılar için maaş oluşturuyoruz.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10

Gündemlerde Adı Geçen Kitap, Dergi ve Çizgi Romanlar

Levent Bey'in gündem ve canlı yayınlarda bahis ettiği kitap, dergi, çizgi roman vb basılı yayınları burada listeleyebiliriz. Yorum olarak eklerseniz, ben de liste haline getiririm.

 

  1. Roket (Bilim Kurgu Öykü Dergisi - Düzensiz süreli yayın) - Kitapyurdu / Shopier
  2. Neuromancer - William Gibson
  3. Blood Sweat and Pixels - Jason Schreier - Amazon
  4. Press Reset - Jason Schreier - Amazon
  5. Dying Inside - Robert Silverberg
  6. Görevimiz: Uzay Boşluğu - Frank Herbert
  7. Old Man's War - John Scalzi
  8. https://www.halkkitabevi.com/kitap (üzerinden yazar araması) - Stefan Zweig
  9. Viper Pilot: A Memoir of Air Cobra - Dan Hampton - Amazon
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

Tarayıcı üzerinden PlayStation X Multiplayer oyunlarını arkadaşlarınızla oynamanıza olanak sağlayan bir emülatör. Kamera ve mikrofon açma özellikleri de mevcut.

https://psxparty.kosmi.io

#Playstation #Emulatör #Multiplayer

PSX Party

Online Multiplayer PSX Emulator using WebRTC!
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Dünya podcast günü için podcast öneri listem.
#DünyaPodcastGünü

https://twitter.com/deniz02010/status/1310932295377989634?s=19

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Pek sık kullanmadığım masaüstü bilgisayarımı Koronavirüs araştırmaları için Folding@Home projesine bağışladım. Virüsün yapısını anlamak ve hastalığının tedavisini bulmak için sizler de bu adresten Folding@Home Client uygulamasını indirerek, bilimsel araştırmalara destek olabilirsiniz: https://foldingathome.org/start-folding/ . Kurulum aşamaları çok basit, direkt next, next, finish ile tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca bir de Folding@Home üzerinde bir takım oluşturdum ismi: "teknoseyir cpu power". Bu takım numarasını kullanarak siz de projeye yaptığınız katkılardan topladığınız puanlar ile takım tablosunda yer alabilirsiniz: 242673. Takımdakilerin ne kadar katkı yaptıklarını görmek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz: https://stats.foldingathome.org/team/242673 [sunucu yoğunluğundan dolayı açılmayabiliyor bazen].

Aslında bu takımla ilgili farklı fikirlerim vardı fakat coronavirüs patlak verince acilinden kurmak ve paylaşmak istedim. Daha müsait bir zamanımda bir blog yazısı hazırlayıp, detaylar hakkında bilgi vereceğim.

#Folding #CoronaVirus #Bilim #foldingathome

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 8