Merhabalar ben Oktay Mercan,
Bu yazımda ventoy isimli uygulamayı ele alıyorum. Popüler olan rufus programından gına geldikten sonra multiboot(çoklu iso önyüklenebilme) desteği olan, daha fazla ve iyi bir uygulama arayışına düştüm. Uzun arayış sonrası karşıma ventoy uygulaması denk geldi, ventoy ile çoklu önyüklenebilir(multiboot) bir USB sürücü hazırlaya bilmemin yanında bir sürü özelliği olduğunu gördükten sonra rufus ın yerini alan en favori uygulamam oldu. En iyi yanı ise her seferinde USB sürücünüzü formatlamanıza ve iso dosyanızı yazmak için uzun süre beklemenize gerek yok, ventoy u USB sürücünüze kurduktan sonra tek yapmanız gereken .iso dosyanızı USB sürücünüze normal şekilde kopyalamak bu kadar basit.
Özelliklerine kabaca göz attığımızda (kabaca diyorum çünkü eklemediğim başka destekleri/özellikleri var):
- Ventoy ile, diski defalarca biçimlendirmeniz gerekmez, sadece ISO / WIM / IMG / VHD (x) / EFI dosyalarını USB sürücüsüne kopyalamanız yeterli, sonra bilgisayarını yeniden başlatıp önyükleme menüsünden seçebilirsiniz.
- Bir seferde birçok dosyayı kopyalayabilirsiniz ve ventoy bunları seçmeniz için size bir önyükleme menüsü(Boot menu) verir.
- USB sürücünüzün normal kullanımını etkilemez, normal şekilde USB sürücünüzü kullanabilirsiniz.
- USB/Yerel Disk/SSD/NVMe/SD Card a kurulabilir/yüklenebilir.
- Sürüm güncellemesi sırasında verilerinizi yok etmez.(Çünkü kendini ayrı bir bölüme kuruyor bu sayede attığınız dosyalarınız etkilenmiyor.)
- Persistence destekliyor yani USB sürücünüze kalıcı kurulum yapabilirsiniz.
- exFAT dosya sistemi sayesinde 4GB dan büyük (ISO) dosyalarını destekler.
- Türkçe de dahil bir çok dili destekliyor.
- Bir çok işletim sistemi desteği mevcut.
- Plugin desteği mevcut. (Script yazıp otomatik yükleme yaptırabilir yada arayüzü özelleştirek gibi vb şeyler yapabilirsiniz)
- Otomatik yükleme desteğine sahip.
- Legacy & UEFI desteği mevcut.
- MBR ve GPT partition desteği mevcut.
- IA32/x86_64 UEFI Secure Boot destekliyor.
- FAT32/exFAT/NTFS/UDF/XFS/Ext2(3)(4) ana partition olarak destekleniyor.
- Ve daha eklemediğim diğer özelliklere ve özelleştirilebilir liğe sahip...
Hiç eksiyanı yok mu diyecek olursanız, tek eksi yönü olarak otomatik güncelleme ve kontrolü olmaması diyebilirim, güncellemeyi kendiniz elle kontrol edip indirmeniz ve yüklemeniz gerek ancak bence bu pek bir eksi sayılmaz.
Arayüzü ve kabaca nasıl kullanıldığı
Aşağıya uygulamanın ana ekranından bir kare bırakıyorum, türkçe desteği olduğu ve basit bir arayüze sahip olduğu için kendi gayet kolay anlatıyor, dolayısı ile anlatılacak pek birşey kalmıyor amma velakin ben bazı ufak birkaç şeye değineceğim.

UEFİ Kurulum
Standart olarak Legacy ve MBR seçilidir, UEFI kurulum yapmak için disk partisyonunuzu GPT olarak ayarlamak isterseniz aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi seçebilirsiniz.

Fark ettiğiniz gibi diğer seçeneklere ve ayarlarada bu menüde bulabilirsiniz; "Ventoyu USB diskten kaldırma", "Güvenli Önyükleme" (secureboot), Persistent yani kalıcı yükleme için "Partisyon Yapılandırması" ayarını ve "Tüm Cihazları Göster" seçeneklere bu menüden ulaşabilirsiniz. Ek olarak dil seçimi için Language sekmesine tıklayıp istediğiniz dili seçebilirsiniz.
Güncelleme ve yeni sürüme yükseltme
Ventoyun yeni sürümü çıktığı zaman, sürücünüzdeki eski ventoy versiyonunu güncellemek ister iseniz; yeni sürümü sitesinden indirip zip den çıkartın, ardından eski sürüm yüklü olan cihazınızı takın ve uygulamdan cihazınızı seçip güncelle butonuna basın ve güncelleyin.
Yandaki bağlantıdan resmi sitesine gidebilirsiniz => https://www.ventoy.net
Ek olarak aşağıdaki bağlantıdan test edilmiş imaj dosyalarına ve ayrıntılarına ulaşabilirsiniz:
https://www.ventoy.net/en/isolist.html
Son olarak, distrowatch.com daki linux distroların(yani linux dağıtımlarının) %90+ destekliyor ama nadir bazı desteklemediği distrolar olabilir nelerin desteklenip nelerin desteklenmediğini görmek için aşağıdaki bağlantıdan görebilirsiniz.
TOP 275 dağıtım için destek durumu
Evet umarım işinize yaramıştır, hatalarım oldu ise kusura bakmayın, bir başka yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Linux ile dvd den kurtarma yapıyorum ben hala pc ye 🙂
Ben kendi bilgisayarımda DVD sürücüsünü yıllardır kullanmıyorum. Hatta söktüm işime dahi yaramıyor ki hem yavaş hem eski bir teknoloji artık. 🙂
@cancagir Evet yavas oluyor ama verileri bir sekilde kurtariyor zaten 1 tane usb var kurtardigim verileri ona atiyorum 🙂 Birde benim anakart usb boot desteklemiyordu galiba 8 yillik kart sonucda.
@emresavkin 🙂 Elimde 8 yıllık Anakartlar mevcut bazılarında usb boot desteği olabiliyor. Bence bir kontrol etmekte fayda var. Yoksa dediğim gibi yukarıda saymış olduğum her türlü işlemi dvd veya cd ile de yapılabilir ama usb belleğin konforu daha rahat ve o kadar aracı tek bir usb bellek ile çalıştırabilmek daha pratik.
Yoksa boot özelliği olan iso ların hepsini cd veya dvd de çalıştırabilirsiniz. 🙂
"Şuanda ki" okuyana kadar canım çıktı
@alptekinck Anlayamadım ?
@cancagir Şu andaki*
@alptekinck Özür dilerim düzeltiyorum. 🙂
🙂
https://teknoseyir.com/inceleme/multiboot çalışması inceleyebilirsiniz
Linux isolarını da boot edebiliyormu 😀
Evet