#akış
CGN (Carrier Grade NAT) IP bloğu veya CGN Contexinden alınan IPler nedir? Ne işe yarar? Artıları eksileri nelerdir? Ufak bir soru cevap şeklinde aktarmaya çalışalım.
Öncelikle bahsi geçen yapının temelde ne olduğundan bahsedelim. CGN, Mevcut olan bir IP adresi üzerinden birden çok kullanıcının internete çıkmasını sağlayan bir yapıdır.
–Peki bu nasıl yapılmakta ?
Şöyle ki , bir IP adresi üzerinde 65.535 port bulunur. Bu yapı ise IP adresini olabildiğince verimli kullanmayı amaçlar yani bahsettiğimiz tek bir IPdeki 65.535 port içinden farklı portlardan birden fazla kullanıcı internete çıkış yapar (213.83.183.15:4952 şeklinde)
–Neden kullanılmaya başlanmıştır ?
Şuanda yaygın kullanılan internet protokolü hepimizin bildiği gibi IPv4. Peki nedir bu IPv4?
IPv4 Protokolünde IPler 32 bitten(8bitlik 4 rakam şeklinde) oluşur. Bu rakamlar, 0 ile 255 arasında olabilir. IPv4de bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu şekilde 4 milyardan fazla IP adresi üretilebilir. Ancak günümüzde internet kullanımı yaygınlaşmaya başladıkça bu bahsettiğimiz 4 milyardan fazla IP adresi yetmemeye başlamıştır ve ISSlere verilen/kullanabilecekleri belli aralıklarda IPler mevcut. Bu IPler zamanla büyüyen/aboneleri çoğalan ISSlere yetmediği için ellerinde bulanan IPleri daha verimli kullanmayı amaçlamışlardır ve böylelikle CGN kullanılmaya başlanmıştır.
–Bize yaratmış olduğu etkiler nelerdir ?
CGN contexinden IP alan bir kullanıcı, kesinlikle port yönlendirme yapamaz bu yüzden remote desktop IP kamera vs. kullanamaz. DDns gibi hizmetler kullanamaz. Bazı portallar ve programlar IP üzerinden bir çeşit filtreleme yaptığı için bu program veya portalları kullanamaz (Borsa programları vs) Bazı benzer filtreleme kullanan download siteleriden aynı anda indirme yapamaz. Yine aynı şekilde bazı online oyunlarda, oyuna girememe veya banlanmalar yaşanabilir.
–CGN bloğundan IP aldığımı nasıl anlarım ?
En iyi yöntemi ISS servis sağlayıcınızın çağrı merkezini arayıp sormaktır 😀 Ancak onun dışında modem arayüzünüzde ki IPniz ile whatismyip.com gibi sitelerde IPniz uyuşmuyor ise yine CGN contexinden IP alıyor olabilirsiniz.
–Ben bu CGN bloğundan çıkabilir miyim ?
Evet. Bu internet servis sağlayıcınızın politikasına göre değişsede çağrı merkezlerini arayıp beni bu IP bloğundan çıkarın demeniz yeterli olacaktır. Çıkarmaları gerekmekte çünkü hiç bir kullanıcı bu yapının getirdiği dezavantajlardan etkilenmek zorunda değildir.
–Son olarak bu CGN ne zaman kullanımdan kalkacak/kullanılmayacak ?
Çok basit bir cevabı var. IPv6 protokolü kullanılmaya başlandığı zaman 🙂
Ufuk Er
Karanlıkta parlayan yeşil bant ile işaretlenmiş koridorlar.
güzel konu, bazı fikirleri not aldım, teşekkürler. bu işlere biraz kafa yoran biri olarak şimdiye kadar tecrübe ettiklerimi paylaşayım.
* kardeşim ev aldığında ev hediyesi olarak ters ozmozlu su arıtıcı almıştım, standardı kesinlikle yukarı taşıyor. marketten su alıp yemeğe, çaya çeşme suyu kullanmakla olacak şey değil. anneme 8 sene önce almıştım, geçen yıl da kendi evime aldım, epey geç kalmışım.
* her geçen gün kirlenen bir çevrede yaşıyoruz, dolayısıyla kaliteli bir hava temizleme cihazı kesinlikle şart. alıştıktan sonra normaldeki toz seviyesi epey rahatsız edici hale geliyor.
* doğalgaz veya yerden ısıtma yoksa ayak ısıtıcının ucuzu bile çok işe yarıyor, 50W ile verdiği konfor muazzam.
* aynı şekilde elektrikli battaniye de konforu katlar, yatağa girmeden açıldığında sıcacık bir yatak direkt uykuya hazırlıyor.
* defalarca yazılmış ama 4000K led ampuller standart olmalı bence, eskiden sarı ışık severdim fakat 4000K kuyumcularda da kullanılıyormuş, CRI değeri yüksek bir led ampul evin her yerinde kullanılmalı. bu aralar bunu bir tık yukarı taşımayı planlıyorum, zira salonda ampul ortada ve ışık seyirci ile tv arasında kalıyor, mutfakta da tam tersi iş yapanın arkasında kalıyor. duvara led şerit döşeyip her iki sorunu da çözeceğim.
* robot süpürge demeyeceğim ama şarjlı dikey süpürgeler sahiden bambaşkaymış. 2 günde bir defa, 5-10 dakika spor niyetine gezdirdiğinde aldığı toz şaşırtıyor. normal süpürge epeydir bir köşede duruyor.
küçük demişsin ama maliyetli kalemlerden başladım, para konusunda tutumlu biri olarak eve gelince hiç çekinmeden harcayabiliyorum, zira faydasını çok daha fazla görüyorum.
Hava temizleme cihazı ne kullanıyorsunuz? Tavsiye eder misiniz?
@levent-alpsal bütün ürünlerde işime yarayacak maksimum 3 özellik belirleyip o kriterlere uyan en ucuz ürünü tercih ediyorum. su arıtmada ters ozmoz ve çelik kasa, hava temizleyicide minimum hepa 13 filtre gibi. aliexpress'e bu kadar savaş açılmadan önce 150 tl'ye ucuz bir ürün almıştım, en iyisi 100 puan alırsa bu ürün 80 puan alır diye düşünüyorum, o derece iş görüyor. marka değil kriter tavsiye edebilirim, hepa 13'ü sağlayan, filtresi kolay değişebilen en ucuz ürünü alabilirsiniz.
@sqn Bende Ufo'nun hava temizleyicisi var, negatif iyon da yapıyor ama arkadaki filtresi eskidiği için kullanamıyorum...
https://www.ufotr.com/ufo-o2-hava-temizleyici
@levent-alpsal hepa seviyesini yazmayan makineyi ben almam hocam. negatif iyon teknolojisini de araştırdım, iyi diyen de var, kötü diyen de, emin olmadığım için onu da tercih etmem. bir de koku haznesi koymuşlar, bütün tuşlara basıp bölüm geçmeye çalışıyor gibi. filtrelerin ömrü tükendiyse yarardan çok zarar verir, bu yüzden filtresi kolay değişebilen ürünler tercih edilmeli. benim aldığım ürün sadece filtre ve fandan oluşuyor hatta 🙂 üstüne de ön filtre için üsttekini aldım, 200 tl'ye mis gibi oldu.
Robot süpürge yanınada şarjlı dikey Süpürge. Tozlara ölümm!!!!
minimalist bir evde yaşanmıyorsa robot süpürge eziyet bence. her gün aynı saate programlayıp evde olmadığınızda kendi kendine çalışıp kendini şarj edip devam edebiliyorsa ancak işe yarar. 10 dakika ortalığı toplayacaksam bence manası yok, robot süpürge olan bir kaç evde şarjlı süpürgeyle halledilebilecek süreden fazlasının robot süpürgenin çalışabilmesi için ortalığın toplanmaya harcandığını gördüm zira.
@sqn benim bahsettiğim senaryo tabi ki robot süpürgeye uygun yüksek ayaklı mobilya olan evler için. Robot çalışacak ortalığın kabasını alacak sende Dikey süpürgeyle dip köşe alacaksın hem sana kolaylık olacak hemde daha fazla toz çekeceksin
Bazı pencereleri buzlu cam filmi ile kaplamak.