LPG'li araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?
LPG'li araçlar birçoğumuz için mecburi tercih. Ekonomik nedenle mahkum olunan bu yakıt tipini kullanırken birkaç basit hatadan kaçınarak aracınızın canınızı sıkmasını önleyebilir, açacağı masrafı azaltabilirsiniz.
Bu programda bahsettiğimiz tiyolara göz atmadan yola çıkmayın. İyi seyirler!
Otomobillerle ilgili herşeyi ilk siz öğrenmek istiyorsanız kanalımıza abone olun ► https://goo.gl/ZXgxLT
Otomobil incelemelerimiz için ► https://goo.gl/jnbWzD
Facebook: https://www.facebook.com/otoseyirdergi
Twitter: https://twitter.com/otoseyir
Instagram: https://www.instagram.com/otoseyir/
OtoSeyir YouTube kanalında yeni model otomobil incelemeleri, motorlu vesait teknolojileri ve araba haberleriyle birlikte trafik ve sürücülük kültürüne Türkçe bakış videolarını bulabilirsiniz.
İntro yanlış.
+1
Site içi kanalda yanlış abi.
Ve Sol üstteki kanal ibaresi de 😀
Masadaki logo da yanlış zaten 😀
LPG araç konusu başlı başına yanlış 😛
Video fotosunu NOS gibi yazmanız güzel olmuş. O kapak fotosunu başlangıca yada bitişe ekleseniz nasıl olur. introdan sonra foto dissolve efektiyle gitsin
Otoseyir videosu l bekliyordum doğru çikti
Yaşasın otoseyir 🙂
@can 1.4 karburatorlu LPG takili arabayla 560 km yol yaptim, 4 vites olmasindan dolayi 3500 devir civarinda seyrediyor 100 km hizda. O yolculugumdan sonra motor 2000 devir altinda teklemeye basladi (sadece isindiginda tekliyor ilk calistirma gayet duzgun) Yarin sanayiye gidecegim bujilerden supheleniyorum ama mutlaka suna da bak dedigin bir yani var midir bu meretin?
Ateşleme bobinine de baktırınız.
google it
Can'ın dedikleri büyük ölçide doğru. Temelde lpg'nin sıcaklığı motoru çok çok etkilemez aslında, en azından çelik dökümlerde böyle. FAKAT, elbette arada sıcaklık farkı olduğu için yakıt patlaması esnasında, motor alaşımda normal motor araştırmalarındaki hesaplardan daha fazla mikroçatlaklar oluyor.
Aslında motoru aşındıran şey bu. Mikro çatlak denen motorun her açış ve kapayışında meydana gelen sıcaklık farkından dolayı metalin esneme payının zamanla değişimi. Bu çok çok yavaş bir süreç.
Motorun her açılışında sürüş kilometresinde bu bahsedilen mikro çatlaklar oluşur. Zaman içerisinde artar ve artık dayanılmaz noktaya gelince motor kullanılamaz hale gelebilir.
Benim iyi bildiğim BMW, Mercedes, Opel ve VW'de ortalama 300 bin km ömürlüdür motorlar. Bu tamamen kullanımla değişmekle beraber aşağı yukarı bu değerde hesaplanabilir. Tekrar hatırlatayım bu sadece motorun norm değerleri altındaki değerleri.
Doğalgaza geçmek bence kesinlikle gerekli, özellikle kompakt ve ufak araçlarda bunun zorunlu olması gerekiyor. en azından kurumsal şirketlerde böyle olmalı.
bunun başka alternatifi ise etanol, birebir alternatif olmasada hem çevre koruma hem de ülkenin taşımacılık sistemi için ülke içinde çözebilecek bir sistem(şeker kamışı, atık etc. den üretilebiliyor) olduğu için buna da yönelinebilir. sorunu ise boru taşımacılığına pek uygun değil.
bu arada unutmuşum yazmayı ama can'ın bahsettiği yağ olayı bence en çok dikkat edilmesi gereken şey. fabrika testlerinde yağ sonsuzdur, motora direk bitmeyecek şekilde enjekte edilir. Ama kullanımda yağ ciddi sorun oluşturabiliyor lpgde.
Valla bende yazcaktım @can nerede diye, iyi oldu.
ÖNEMLİ BİR KONU DA
ESKİ ARAÇLARDA
ARADA BİR BENZİNDE
KULLANIN Kİ BORULAR ÇÜRÜMESİN
ÇÜRÜYEN BORU YANGINA SEBEP OLUR
Araç çalışırken benzinle çalışır zaten.
@agab yeteri kadar çalışmıyor. yada bazı sistemler direk lpg ile çalışıyor vs.. bazen benzin ile kullanmak gerek..
@agab eski araçların çogunda benzin baglantısı dahi yoktur.
Araç benzinin ne oldugunu unutmuştur.
Bende kartal var 2 günde bir benzine alır 10 sn sonra lpg ye geçerim
@halitpolat82 Benim araba ısındıktan sonra otomatik geçiyor lpgye.
@agab seninki yeni motor enjeksiyonlu
Bizimki karbıratör
@halitpolat82 10 sn çok az, daha fazla kullanılmalı lpg ile.
Keşke Otoseyirde yayınlansaydı neyse....
Can Akbulut @can Hocam altaki makale hakkında fikrinizi söylerseniz sevinirim. Teşekkürler
http://www.webkenti.net/2016/04/otomobillere-lpg-taktrmak-mantkl-m.html
1) benzin ucuzdu da biz mi kullanmadık ? 🙂
2) bilgisel olarak biraz eksik bir video olmuş. değinilmemiş yerler var.
3) fabrikasyon çıkışlı LPG li araçlar var. (opel, renault, ve hatta mercedes )
4) bugün kocaman araçlarda (kamyon, çekici vs..) alternatif yakıt kullanımı yayılıyor,
5) kapalı otoparka girip çıkmak meselesindeki haksızlığa değinilmemiş..
6) kullanım yada kaza olaylarında lpg mi yoksa benzin mi daha risklidir bu söylenmemiş.. (ki bununla ilgili youtube 'da güzel bir video var)
5) yüksek devir çevirmemek konusuna katılıyorum... AMA konuşurken söylenmek istenilen şey biraz eksik kalmış.. Boşa daha üst vitesde gaza basıp motora fazla yakıt yollayarak bol yakıt ile patlama sağlamaya çalışmaktansa vitesi düşürüp ideal devir ve yakıt oranı sağlanmalı ve ilerlenmeli denilmeye çalışılmış.. Ki en mantıklısı...
6) olası ve hatta olması muhtemel arızaların maliyeti ile lpg 'li kullanımdan sağlanan karı kıyaslayınca yine ucuza gelebiliyor.. Ne yapalım benzin pahalı..
7) not: 2016 model, 1,6 atmosferik motorlu focus sahibi. 🙂 not2: aldındığı gün LPG uygulandı. 🙂
+ honda 😀
aynen kardeş can denen arkadaş egosu çok yüksek, bariz kendini ele veriyor 🙂
2012 megane 3 1,6 atmosferik otomatk arabaya LPG ben uygulattım 🙂 km klima açık uzun yolda 22 kuruş yakıyor . Kit Landi 🙂 şehir içinde 23,24,25 kuruşa çıkar duruma göre ölçüm uzun yolda birebir fulleme ile yapılmıştır efsane azyakaar benim arabam olayına ekstra gıcığımdır benim araba benzinlide şehir içi 45,50 kuruş yakar uzun yolda ise 40 anca düşer , tasarrufu siz anlayın .
LPG'nin araçlarda yakıt olarak kullanılmasının birbirinden çok keskin olarak ayrışan pozitif ve negatif yönleri var. Nereden baktığınızla değil, neyi görmek istediğinizle alakalı farklar bunlar.
Bir makine mühendisi gözüyle bence en önemlisi; LPG teknik olarak yanmaz, sadece patlayabilir (ocaklarda sürekli yanar halde gördüğümüz ateş aslında LPG'nin (ısıl kaloriyle doğru orantılı olarak) saniyede milyonlarca kere patlamasıdır,. Bu yüzden ocağı açıp çakmağı çaktığımızda gerçekte bir patlama meydana gelir).Ama benzinin hem patlama (motorlar gibi şartlandırılmış ortamda) hem de yanma kabiliyeti vardır. Maalesef bu yüzden istatistiksel olarak benzinli araçlar daha çok yanmalı/tutuşmalı kazalara karışır. Kısaca, teknik olarak LPG BENZİNDEN DAHA GÜVENLİDİR!!!!!
Son cümlem muhtemelen pekçok insanı ya şaşırttı, ya da "HADİ LENN" dedirtti biliyorum....
Bunu anlamak için patlama nedir, yanma nedir diye düşünmek lazım (herkesin aklına gelen cevap doğru sayılır ama tam değildir); patlama olabilmesi için gerekli olan şartların aynı anda, doğru sıra ile, doğru miktarda, çok çok çok kısa bir anda bir araya gelmesi gerekir ama yanma olayında tam olarak böyle değildir (çok detaya giremeyeceğim çünkü saat 01:11). Bu açıklamadan yola çıkarsak: LPG başta propan ve polipropilen vs gibi gazların karışımından oluşur ki, propan miktarı LPG'nin kalitesini belli eder. bazı LPG satıcılarının gazı ucuzdur ama araç gitmez nedeni o LPG'deki propan miktarının azlığıdır. Bu propan gazı (ve karışımdaki pek çok gaz) kriyojen özellikler içerir hatta bazı gazlar tamamen kriyojendir. Kriyojen gaz -170 derece buharlaşır demektir ve şu anlama gelir; LPG deposundaki gaz (bu arada söylemeliyim; LPG tankı benzin deposundan daha güvenli yapıdadır) tanktan sızdığında havaya o kadar hızlı karışır, o kadar hızlı karışır ki kaza ile aynı anda bir kıvılcım çıksa dahi o gazı ateşleyecek ve patlatacak kadar hızlı olamaz (LPG gazını patlatmak için önce belirli bir sıcaklığa ulaşmış katalizatör (kıvılcım) gerekir ve bu katalizatörde belirli bir süre o sıcaklığını koruyabilmelidir yoksa kriyojen bir gazı tutuşturamazsınız. Bu senaryo gerçekleşme ihtimali çok düşük iken, hele hele saatte 180 km ile giderken bile korunaklı bir ortamda bulunan gazı patlatmak çok çok çok daha zordur. Ama benzin öyle değildir; benzin deposu delinse bile benzin yere veya araca akar, tutuşmak için çok kısa süreli bir kıvılcım bekler, hatta çok sıcak bir günde yada çok sıcak bir yüzeye dahi temas etse bile benzin tutuşur (mesela sıcak otomobil motoru)
Neyse gene uzun oldu!... Daha iyi anlatmak için moleküler seviyede açıklamak isterdim (çünkü kriyojenlik atomik bağlar ile alakalı). Soru soran olursa öyle açıklamaya çalışırım artık, saat çok geç oldu ve bu ihtiyarın uykusu geldi....
Herkese kazasız, belasız, az yakıtlı günler dilerim....
Can lütfen otoseyire sahip çık, çıkalım, çıkmayanı dövelim 🙂 ....
EywAllah hocam 🙂
@grezimonk yazımda da yazdığım gibi, "görmek istediğimiz nokta ile alakalı"dır LPG'nin iyi yada kötü olduğu.
Sizin aşağıda bir yorumunuzu okudum, şöyle demişsiniz, "arkadan bir darbe bom"... Evet haklısınız; LPG tutuşursa yanma olmaz gerçekten BOM olur ama pek çok insanın bilmediği araçlarda kullanılan otogaz sisteminin mekaniği olsun, içinde kullanılan LPG gazının saklanma şekli olsun herkesin aklındaki olumsuz düşünceden daha güvenlidir. Çünkü, LPG'li bir araca arkadan çarparak içindeki gazı patlatmak o kadar kolay değildir, hatta istatistiksel ve bilimsel olarak LPG'li araçlar patlama, yanma, tutuşma gibi tehlikeli kazalara çok çok daha az karışmışlardır. Ayrıca Can'ın dediği gibi, stepnenin bulunduğu yere koyulan simit tüp yerine, bagaj içine silindirik tüp kullanırsanız çok çok daha güvende olursunuz.
Ama şu kısımda haklısınız LPG daha yüksek yanma kalorisine sahip bir gazdır, çok düşük ihtimalde olsa dahi ola ki bir kaza olsa LPG (yanmayacağı) patlayacağı için kesinlikle benzinden daha tehlikelidir.
Otomobile vereceği zarar ise çok değişken bir durumdur; aracınız LPG'ye uyumlu bir araçtır ama sizin kullanım şekliniz araca zarar verebilir, aracınız uyumludur, siz uygun kullanırısınız ama dönüşümü yapan "USTA" uygun değildir, sorun yaşarsınız vs.. Araç zararı ile ilgili konu pekçok kritere bağlı uzun bir konudur ve zarar verecek anlamı yoktur. Hatta bakınız İstanbul'daki Hyundai Era ticari araçlara LPG ile milyon km'yi devirmiş olanları görürsünüz.
Ekleme: Metan gazı kriyojen ve çok tehlikeli bir gazdır LPG'den bile 2 kat daha fazla yanma kalorisine sahiptir ama elinizde bir meşale ile bataklıkta gezseniz bile yangın çıkmaz çünkü gaz daha tutuşacak seviye gelmeden o kadar hızlı buharlaşır ki anlamazsınız bile
@grezimonk aşağıdaki linki @ahmthmdi paylaşmış (teşekkür ederim emeği için) ve çok güzel bir vidyo; LPG patlıyor ve anında yok oluyor ama benzin patlıyor (aslında patlamıyor yayılımsal tutuşma gerçekleşiyor) ve her yere yayılarak şiddetli bir şekilde her yerde yanmaya devam ediyor.
https://youtu.be/AG4JwbK3-q0?t=5m15s
Ben de benzini, LPG ye göre daha riskli buluyorum. Açık alanda LPG kaçağı kısa sürede havaya gider ortamdan hemen uzaklaşır, tutuşma süresi ve riski çok kısadır ama benzin kaçağı arabanın heryerine dökülür bulaşır akar saatlerce üstünde kalır tutuşma ihtimali süre olarak çok daha uzundur. LPG kitlerinin broşürlerini bir inceleyin güvenlik tedbirlerine bir bakın birçok noktada vanaları var kontağı kapattığınızda birçok yerden gazı kesiyor, fazla gaz çıkışını otomatik tespit edip kesen vanalardan gaz geçiyor. Bazı kişilerde bilmemezlikten kaynaklı korkular var
bence dizel içinde aynısı geçerli, siz örneğin araç çekişten düştüğü halde 5.vitesde yürüsün diye gaza bastığınızda aracın beyni motora yakıt gönderiyor. bu o devirde daha fazla yakıt ile patlama sağlayarak aracın ilerlemesini sağlıyor. yani olması gerekenden daha fazla yakıt, daha fazla ısı oluyor. Vitesi eğer uygun devir aralığındaysa küçültüp yokuş inmek yada çıkmak daha mantıklı gibi duruyor.. 🙂 Tıpkı boşa atınca daha ekonomik gidilmediği gibi.. Uygun devir aralığı en önemli kriter.. Espiri ile sonuçlandıracak olursam, fırını her daim ideal ısıda ekmek yapmaya hazır tutmak lazım. Fazlası ekmekleri yakar, az olanı çiğ bırakır. 🙂
LPG'ye 3000 verip taktırıp aracı 1 sene sonra satıp kar ettiğini düşünen yoktur umarım. LPG takıp kar yapmak istiyorsanız bi 2-3 yıl geçmesi lazım ki anca kar edilsin.
Yeni arabalar artık çok az yakıyor. Mesle VW Tiguan 2016 model benzin, kmde 26 kuruş yakıyor. Benim Opel Corsa 2000 model tüplü, 28 kuruş yakıyor 😀
o işi öyle hesaplarsak, 20 liralık araba yerine 10 liralık araca binmek gerekir. 🙂 bence, marşa bastıktan sonra KM bazında hangisi ucuza gidecekse o hesaplıdır. satarkende, 10 liralık araca 1 liralık lpg takıldıysa 11 liralık değeri olmuş olur... Tabi bu söylenenler her araç için geçerli değildir. Bir sürü alternatif senaryo var. 🙂
vw demişken, malum otomobil forumlarında " 1.2 tsi benzinli golf 4 litre yaktı yeaaa " diye konu açan arkadaşları trafikte seyrederken, ışıklardan kalkarken bile yumurta ezer gibi gaza bastıklarını, sol şeridi yavaşlatacak kadar saçma ağır aksak gidişlerde bulunduklarını gözlemliyorum... Aceba diyorum bu VW almaya çalışan ama parası dizeline yetmeyen adamların işimi.. 😀 yoksa bunlar bana mı denk geliyor yada ben mi hatalıyım diye hep içten içe düşünüyorum. 😀 NOT: amacım kimseyi eleştimek değil. Öyle içimden geçenleri yazayım dedim 😀
@ahmthmdi Yo bizzat kendim kullandım tiguanı. Şehir içi 11lt yakıyor tamam ama yola çıktın mı 120 ile giderken falan 6.1lt falan gördüm.
@ahmthmdi Onlar cevre yoluna cikip 70 e hiz sabitleyip o tuketimin ss sini atip sehir icinde cok az yakiyor ya diyerek milleti kandirmaya calisiyorlar.
@housedakitopal Yahu ben kullandım diyorum ben test ettim ben yazıyorum bu yakıtı 😀
@housedakitopal arkadaşlar bir aracı şehir içinde ve dışında bizzat kullanıp (trip sıfırlamak şartıyla) 100 kilometre kullanmadan bir de fazla bilgisi olmadan yorum yapmak nfs oynayıp .."Ne iyi şöförüm" demektir, insanlar da birşey sanmasın, kimse alınmasın 😀
@serif49 Allah allaaaahh, ya sabır ya selamet...
@agab görülen en düşük tüketime bakılırsa benim Stepway 3.4 lt falan gösteriyor 70 ile giderken 4. viteste düz yolda. Tüm kullanım senaryosunda ekonomi değerlendirilmeli. "Tam dolu depo-kilometreyi sıfırla-gez toz-tam dolu depo" senaryosu uygulamadan kimse yakıt tüketim değeri hesaplamaya kalkmamalı.
@agab O anlik tuketime gore su kadar yakiyor denemez.Bayir asagi veya duz bir yolda hiz sabitleyerek yaparsin.O zaman bende Tdci 115 ps Focus 3 ile 110 km/h hizda 4.3-4.5 litre yakiyorum.
Sence bu onerme mantikli mi?Hicbir zaman gittigim yol dumduz olmayacak ki ben buna gore yakit tuketimine bakayim
@arandur gazdan ayağını çekince anlık tüketim 0 (sıfır) bile gösteriyor 😀 drivvo diye bir uygulama yükledim telefona, her aldığım yakıtın miktarını ve km'sini yazıyorum o ayrıntılı tüketim sonuçlarını hesaplıyor. mesela benim araç (3008) 100km'de 6,25 ile 7,60 litre arası mazot yakıyormuş istanbul trafiği + şehirler arası karma tüketimde.
@ahmthmdi bende 2015 model jetta 1.6 dizel DSG (7 ileri) dizel araç vardı ama İstanbul'da yaşayan biri olarak 7-7,5 litreden aşağı mazot yaktığına şahsen şahit olmadım. Ben Tiguan gibi büyük ve donanımlı bir aracın 11-12 litreden aşağı benzin yakacağına ihtimal vermiyorum. Bence ne kadar ekonomik kullanmaya çalışırsanız çalışın 10 litrenin altına tarfikte düşüremezsiniz o aracı.
@agah_bagrik olay o kadar çeşitli ki... İstanbul var adam yolun çoğunu 4. veya 5. viteste kaptırıp gidiyor, İstanbul var adam dur kalk yapmaktan hayattan soğuyor. Sen hangi sınıfa giriyorsun 🙂
@housedakitopal anlık tüketim değil zaten. 100km gittikten sonra veriyorum bu değeri. Veya 100 olmasa da ona yakın kullandım. Araba benim değil, kimseye kanıtlamak zorunda da değilim. Aç Google'ı bak inanmıyorsan sizle uğraşamam valla. Kısa mesafede 11-12lt yakıyor (şehir içinde) dediğim gibi.
lpg ile benzin 'in patlama meselesini anlatan video: (5: 15'den sonrasını izleyiniz)
https://youtu.be/AG4JwbK3-q0?t=5m15s
Pahalı araba kullanan düşünsün benim 19 'un komple motor yaptırsam 1,5- 2000 tl 🙂
bence herkes düşünsün. zira sizde reno 19'dan daha iyi bir araca daha ucuza ve uygun yakıt ile binmeyi hak ediyorsunuz.
@ahmthmdi evet ama o uygun yakıt ; dizel değil lpg hiç değil , elektrikli mi tartışılır ....
@ahmthmdi ben 19 la mutluyum , daha fazlasını istemiyorum 🙂
Arabaya extra yük, bagajın nerdeyse yarısını işgal etmesi, kapalı yerlere girememesi, aracın gücünü düşürmesi, arabayı yıpratması, gaz alırken türlü şekillere girmek ve eğer arabada yük varsa arabayı hafif kaldırma girişimi, tüp muanesi, sürerken dikkatli olmak, sıralı değilse arada benzine geçirmek vs....
Belli markalar var istersen en lüks araca LPG takarsın kimse de anlamaz ki LPG li....
Eski araçlar için konuşmuyorum ama yeni araçlarda lpg ye karşıyım. Arabayla çok kilometre yapıyorsan ve yakıt tüketimi olsun diyorsan dizel almak daha doğru geliyor. Dizel için fark vermiyim, bir üst sınıftan benzinli alıp tüp taktırırım mantığı bence yanlış. Ha dizel gerektircek kadar kilometre yapmıyorsam, benzinli kullanırım. ( kişisel görüşüm )
Arkadaşlar aslında firmalar çakallık yapmazsa LPG yakıt olarak biçilmiş kaftan dır. Şöyleki siz bakmayın LPG fazla yakıyor fln. Falza yakmasının asıl sebebi motorun asli yakıt ayarları benzin içindir. Honda gibi birçok markanın fabrika çıkışlı LPG li araçları var fark göremezsiniz. Misal İETT araçlarında senelerdir LPG li otobüsler var diğer hepsinden daha güçlü. Şoförlere soruyorum adamların bazıları marka fanı gibi davranıp beğenmiyorlar (mercedes isterler) ama teknikerlerle görüştüğümüzde daha iyi olduğunu anladık.
@grezimonk O da değil hocam Cng 'sıkıştırılmış doğal gaz' kullanılıyor otobüslerde ki lpg'den bile ucuz olması lazım.
@serif49 O daha iyi olan lpg degil cng.Compressed natural gas.Bildigin dogal gaz.Onu normal araclara Tr de uygulamiyorlar.Bizim kullandigimiz liquified petrofilium gas.
Lpg nin litre basinda fazla yakmasi benzine gore;benzinden daha dusuk guc ciktisina sahip olmasindan dolayi.Ayrica Honda lar da hic fark yok demissin yine yanlis.Ornegin benzinde 9.2 litre yakan fabrika cikisli lpg li Civic,ayni sartlar altinda lpg de 11.04 litre civari yakar.
Lpg de yakacaginizi benzinde yaktiginizi 1.2 ile carparak bulabilirsiniz
@ahmthmdi boşa atınca ekonomik gitme olayı karbüratörlü arabalarda var hocam.
Bilgiler çok yüzeysel olmuş, daha detaylı beklerdim sıradan bir kullanıcı olarak bunları zaten biliyordum.
Ek olarak şunları söylemek istiyorum şimdiye kadar denk geldiğim bir çok araçta hep işçilik hataları vardı. LPG taktırırken ustanızı iyi seçin başında bekleyin gerekirse.
Basınç farkı kısaca...
Mesela Lpg'li araç kullanmamaya dikkat edilmeli ...
LPG türü itibariyle yere çöken ve biriken bir yakıt türü. Eğer kapalı otoparkta bunu dışarıya atacak egzoz fanları yoksa dipte biriken gazın patlama riski var. Aslında her kapalı otoparka girmek yasak değil. Şartnameye uygun önlemlerin alınmış olduğu kapalı otoparklara girilebilir.
Benzinli kullanıyorum kaç senedir aracı. Eski araca tüp taktırmıştım, arabanın tüm şakülü kaymıştı
Herşey iyi güzel de şu "fakirler gibi" sözü çok yaraladı beni 🙂 10 yıldır LPG li araç kullanıyorum ve toplamda 250 bin Km yapmışım yaklaşık olarak, hiç fakir gibi hissetmedim. Aksine yakıt masrafım düşük olduğu için memleketin gezmediğim köşesi kalmadı 🙂
Güzel konu, teşekkürler.
Katılıyorum benim araç 3 yıldır bende, benzinde 30-35krş lpg'de 15-20 kuruş yakıyor. şimdiye kadar 30 bin km yol yapışım ve itayağı yemiş gibi geziyorum yani 🙂 bir ara lpg kablolarını fare kemirdi 1 ay tespit edemediler benzinde bindim ocağıma incir ağacı dikecekti.
Taksiciyim 18 yıl 3 farklı aracı(ikisi şahin biri toyota) lpg sistemine dönüştürdük reklama girmesin gorece üçüde en iyi marka idi.
15/1 hava-yakıt oranını hava filitresi kirlenmesi yuzunden bir türlü tutturamadıgınız az yakmak isterseniz devamlı servislerle uğraştığınız kokusu bi dert+kuru yakıt olmasından mütevellit devamlı subap yonttugunuz. bela bir sistem bulaşmayın.!
Alternatif teklif-
şu an yeni teknolojiler sayesinde daha az sesli ve titreşimli az arıza çıkartan dizel motorları tavsiye ederim.
kilomtrede şehir içi kullanımda benzinli araç dizel araçtan 4.2 krş daha fazla yakıyor alacagınız araçla kaç yılda ne kadar yol katedeceğinizi hesaplayarak karar verebilirsiniz
kabaca ayda 1500km yi geçiyorsanız ve 5 yıl araba değiştirmeyecekseniz dizel olabilir
@klazst yaşadığınız sıkıntılar bana LPG'nin kendisi yüzünden değil, LPg dönüşümü başarısızlığı yüzünden gibi geldi. "Kokusu bir dert" dediniz muhtemelen Tofaş'ın karbüratörlü olmasından dolayı yaşadınız. Hava filtresi olayı tam olarak LPG ile alakalı bir problem değildir, kuvvetle muhtemelen kullandığınız filtre, işçiliği ve kullanım koşulları ile alakalı.
Yaşadığınız problemlerin en büyük nedeni kesinlikle dönüşüm işçiliği ve kullandığınız LPG sistemi (markası) ile alakalıdır. Enjektör debileri, (sıkıştırma oranlarını tutturmak için) burada en büyük olay, maalesef ünlü türk markamız tam bir "kara düzen" sisteme sahip; her motor çeşidine neredeyse aynı kurulumu kullanmasından kaynaklanıyor. Ama gerçekte her markanın, her motorun mekanik ve kimyasal karakterlerine göre LPG sistemi uygulanmalı. Maalesef ki bizim sanayimizde "NE OLCEK ABİ HEPSİ AYNI ZATEN" mantığı kadar mantık yürütebilen ama konuşunca "UZAYA MEKİK GÖNDEREN" ustalarımız yüzünden.
Benim İstanbul'da çok eski mekanik ustası arkadaşım var, bazen ona uğrar çayını içerim. Bildiğiniz sanayi dükkanı... orada neleri görüyorum bir bilseniz. Bazen mühendis olarak insanlara sanayide yapılan işçilikleri, yalanları, becerisizlikleri gördükçe içim sızlıyor. O arkadaşımın dükkanın yanındaki dükkana gelen sizin gibi ekmeğini kazanan ticari araç var; hele bir tanesi Toyota Corolla marka ve araç 4 yaşında olmasına rağmen 1.2 milyon km'de ve alındığı günden beri LPG'li kullanılıyor ama LPG'nin markası bizim ünlü türk markamız değil!
vw grubu 1.6 hitler motora (klasik atmosferik motor) rodajı bittiği gibi şu yaygın ünlü italyan markası sıralı LPG dönüşümü yetkili merkezinde yapıldı. 50 bin km yaptım, hala kullanıyorum. Hava yakıt oranıymış, subap yontmakmış, kokuymuş vb. en ufak bir derdim olmadı. 10 binde bir LPG bakımına sokuyorum LPG filtresi değişiyor, sistemi kontrol ediyorlar, bilgisayara bağlanıp kullanım alışkanlığına göre performans ayarı çekiliyor. İşlem hepsi bu kadar. Aracı da yetkili servisinde bakım yaptırıyorum, yetkili servis de LPG kaynaklı gördükleri en ufak bir sıkıntı söylemediler. Performans olarak da benzinle hissedilir bir fark yok. Bela bir sistem falan da değil. Düzgün yere ve uyumlu bir motora yaptırırsanız uzun yıllar temiz problemsiz kullanırsınız. Bazı arkadaşlar eziklikten falan bahsetmiş, hiç de öyle eziklik falan hissetmedim LPG alırken. Asıl ezik durum nasıl hissediliyor biliyor musunuz, benzin kullanıldığında ay sonunda kredi kartını öderken rakamları topladığınızda eziliyorsunuz 🙂 LPG de gayet ekonomik ve rahatım benim de gözümü korkutmuşlardı şöyle problem böyle problem hiç birisini yaşamadım bu şekilde gayet mutluyum 🙂
Daha önceden de yorum yazılmıştır ama bu otoseyir videosu değil mi allasen ?! Neden teknoseyir'de yayınlandı onu sormak istiyorum, yoksa video güzel.
Teknoseyir'de yayınlanmadığı için bir sorun yok bence.
@gamsizm youtube da öyleymiş ama anasayfada teknoseyir altında gözüküyor, teknoseyir introsu da olunca öyle sandım 🙁
Benim bir sorum olacak. Otomatik şanzımanlı LPG'li bir 2006 model Clio HB'im var. Biraz fazla dik yokuşlarda araç vites atmamakta diretiyor ve aşırı bağırıyor. Videoda da dendiği gibi yüksek devirde kullanmak istemediğimden kaplumbağa hızına düşmek zorunda kalıyorum. Sorum şu: tam o anda yani araç zorlanırken LPG'yi kapatmak ne kadar doğru? Değişim işini araç dururken yapılmasının daha sağlıklı olacağını duymuştum. Böyle bir şey var mı gerçekten? @can
bunu gaz pedalında ayarlayacaksınız, kullanım alışkanlığı, gazı keserek veya vererek duruma göre vites atması veya azatması sağlanarak motor rahatlatırılır. otomatik arabalarda bu sorun hep vardır , yada manuel sureceksiniz yada dediğim gibi ağrasif sürüm arabası değildir otomatik rahat geniş takılacaksınız 🙂 birde aynı durum benzindede varmı arasındaki farka bakmak lazım ciddi farklar var ise LPG ayarınızda sorun dopru kit olmayadabilir. ben benzin ile karşılaştırmaktan yanayım.
benzin abi 🙂
Lada veya azlk Rus otomobiller inde lpg yı pek tavsiye etmem
Ben vega kullanıcısıyım, hiç sorun yaşamadım LPG ile ilgili
@yhackup eski modelleri kast etmiştim Lada kulübü 'nün üyesiyim orda lpgli Vega larla Türkiye turu yapanlar var eski Rus otomobilleri yazın sıcağa karşı tolerans siz sahip olduğum 2140 ın yazın taşırma kabındaki fokurdayan suyun sesi n net duyuyorum ve mıçtik diye içimden geçirilen inatla yola yola devam ediyor
@hasan-oztamer hmm anladım.
Moskowisch 2140 ları kast etmiş tim
arabayı gazda mı benzinde mi ilk çalıştırma yapacaz
ilk kural fazla gaza gelmemek lazım
LPG li araç alınmamalı.
Gazli ve Öfkeli şahinlere değinilmemiş...
Tüplü ve Öfkeli daha kafiyeli 🙂
Logo @leventp için tasarlanmış gibi levent pekcan gamer 😀
LPG candır para çok bu can arkadaşta. adam alttan dolduruyor diye dalga geçiyor, sen mi dolduruyon ne karizman mı çizildi egosu yüksek arkadaşın benzin deposunun yanına da takılır yer müsaitse. ikinci elde LPG li araç alınmamalıya benim yorumum 100 bin km dizelde sınır 100 bin km deviren dizel çöptür bence 🙂 ikinci elde km düşük benzinli alınıp (akıbeti bilinmediği için yoksa benzinli bakımlı 400 bin km gider ) LPG takılıp kullanım her zaman ekonomiktir. 🙂 benzinli aracın bakımı hafif ve ağır bakımda ucuzdur .7-10 km yağ ve yakıt.filitre polen hava filitre değiştir binde dur.
dizelde ise bakımlar ağırdır, motor patladımı toplaması çok ciddi masraftor 5- 8 bin TL motor masrafı dizelde çıkabilir benzinli en kral motor 1500 -2000 tl toplanır. 🙂 mazot pompası yok enjeksiyonuydu derken sürekli dizel sorundur .... bilenler bilir ..
Mercedes bmw, audio, toyoto, gibi pahalı arabalara 0 km de bile LPG takarlar aptalmı bukadar insan ? 🙂 Hondanın fabrika çıkışlı LPG araçları neden var dır ? 95 yılından beri kendini kanıtlamış bir teknoloji tek katıldığım dandik kit olayında performans ve kalitesilik den kaynaklı sorunlar olabilir, bir diğer sorunda benzin teknolojilerini her marka kendine göre çok çeşitli yapıyor, misal FSI ,TFSI , Vtec gibi gibi her seneye yakın yenbir benzinli motor teknolojisi, motora göre kit üretilmesi gerekiyor, buda adaptasyon sorununa yol açabilir, ama kit kalite usta iyi ise , ayarda düzgün ise sorun yok... hatta performans bile artırılabilir . benzinden daha hızlı seri LPG ayarı ile yapılabilir hız meraklıları için söylüyorum motoru yiyebilir diyenler valve care denilen motor yağlama sistemleride mevcut takarsın aşınmayı engeller, benzinde dengesiz kullanımda aşınma olmuyormuymuş? sıralı sistemlerde devir dayim ısınana kadar benzinle çalışır benzinle çalışma süresi ayarla uzatılabilir kısaltılabilir. 5dk sonra geç dersin 5k benzinle çalışır . havayı kirletmiyor LPG kullananlar dizelcilere fazla vergi karbon salılımından ençok olmalı benzin birazdaha az LPG araçlarda ise vergi daha az olmalı , bu konuya neden deyinmiyorlar anlamam.
dizel araba ticaride fayda sağlar ama insana ve çevre zehirler bir sürü egzozundan önümde zehirli karbon salılımı yapan arabalar beni zehirliyor. duman ata ata gidenlerden bahsedilmiyor hane kedicikleri ve ağaçları seviyordunuz nerede bu çevreciler ? konuya birçok yönü ile değinmek gerekli bence . ben LPG li kullanıyorum tek eleştirim 20 yıldırda LPG göstergeleri stabil ölçen birşey yapamadılar sebebide fizik ve kimya kuralları gaz olmasından ortam basıncına göre değişken ve benzin göstergesi gibi LPG göstergeleri stabil değildir . Bunun çözümüde ya fullersin full nekadr gittiğini bildiğinden km sıfırlarsın zaten ne kadar gittiğinden ne kadar gideceğini bilirsin zaten yedek depo vardır gaz komple bitince öter ve bir sürüe sonra benzine otomatik geçer aslında LPG li araçalrda çift depo olmasıda avantajdır , trafikte benzini bitip rezillik yaşayan arkadaşlar çoktur neden ? çünkü benzin göstergesi yanında 30 km giderim der ama durkaklk trafikte 10 km benzin biter ve benzinciye gidemezsiniz rezil olursunuz LPG cilerde lpg bitsede benzin depon ile devam et 🙂
Dizelde cng seçeneği var ve bir dönem passat variantda varsayılan yakitti hadi biz salağız Honda Hyundai vw mühendisleri demi salak birde güney Kore hükümeti taksilerde dizel yakıt kullanımı yasak hepsi lpg kullanıyor bizde suzuki super carry var motoru toparlandıktan sonra lpg ye geçirmeye planlıyoruz ama tankı nereye koyacağız onu çözemedikleri @burhan07
@hasan-oztamer altta felan hiç mi yetr yok yoksa bağaj ama bağaj yalan oluyor o kötü 🙂
@burhan07 yok arka tarafta motor şanzıman ikilisi kasa altında yer kaplıyor
bir önceki aracım seat cordoba1.tdi idi. ssöylediklerine katılmıyorum.. periyodik bakımı haricinde hiçbir sıkıntı yaşamadım... saat gibidir diel motorlar naz yapmaz... birde yüksek tork ile çekişi her zaman daha başarılıdır bence...
@can Bir tane Tesla bulup inceleseniz çok süper olur.
Çok ama çok yüzeysel ve olumsuz yaklaşımlı bir LPG konusu olmuş. Bu konuda ciddi sorunlar yaşamış (montaj, parça uyumsuzluğu, yazılım) olarak en önemli konu bu işin montajı iyi yapılırsa ve tercih edeceğiniz marka ve modelde aracınıza uyumluysa Can Akbulut'un bahsettiği sorunların hiçbirini yaşamazınız. Bir kere Euro 4 motorların tamamında aracın bakımlarını zamanında yaptığınız sürece zerre sıkıntı yaşamazsınız. Euro 5 ve üzeri motorlarda yani motor içi parçaları alaşımlı olan araçlarda yağlama sistemi taktırırsanız yanma odasındaki sıcaklıktan dolayı hiçbir parça zarar görmez. Euro 4 motorlu Hyundai Accent 1.4'ün, Euro 5 motorlu Suzuki Vitara 2.0'ın, doğrudan püskürtmeli Hyundai iX 35'in dönüşümünü yaptırdım ve uzun süre kullandım ve kullanıyorum. Hepsi için kullanılacak sistem farklı (buharlı-enjektörlü, buharlı-yağlamalı- enjektörlü, sıvı-enjektörsüz), olduğu için bu videodaki sorunların hiçbiri ile karşılaşmadım. Ayrıca gene videoda bahsi geçen fakir işi alttan dolduruluyor tespiti de son derece yanlış ve ön yargılı. Bahsettiğim araçların ikisinin dolumu yakıt deposunun yanına takılan dolum ağzından yapılıyor. Sadede gelecek olursam, şayet LPG konusunda bir daha program yapılırsa seve seve yardımcı olurum. Can Akbulut bu konuda teorik ve kulaktan dolma bilgilerle bu videoyu çekmiş. Sorusu olanlara seve seve yardımcı olurum. Bu işten de bir kazancım olmadığını da ayrıca belirtmiş olayım.
@farazicosmos Karavanlardaki LPG veya mutfak tüpü kullanımına dair bir bilgim yok. Bahsettiğim yardım, motora uygulanacak LPG sistemi konusunda.
İyi akşamlar.lpg konusunda yardımcı olabileceğinizi yazmissiniz. Bu konudaki uzmanliginiz nedir acaba. Kulaktan duyma bilgilermi yoksa gerçekten uzmanlık mi. Yanlış anlamayin benim hiç bilgim yok gorus alacagim sizden. 2006 model renault laguna aldım. Lpg taktiracagim. Oneriniz nedir. Nelere dikkat etmeliyim. Saygılar
Eski tip karbüratörlü araçların hava girişinden LPG verilmesi ve bu şekilde bu tip araçların dışarıya LPG kaçırması nedeniyle. Yeni nesil sıralı sistem araçları ayırt edemediklerinden (veya bunla uğraşmak istemediklerinden) onlar da bu durumdan nasibini alıyor ve hepsi toptan engelleniyor (kurunun yanında yaşın da yanması denilebilir) Halbuki sıralı sistemde birçok yerde gaz kontrol vanaları var birçok yerden gazı kapatıyorlar.
LPG nin takıldığı araçlar genellikle turbosuz atmosferik benzinli motorlar oluyor. Atmosferik motor da yağına suyuna iyi bakıldığı müddetçe üzmez, fazla masraf çıkarmaz. Videodan bağımsız konuşuyorum, öyle LPG de motor ömrü öldü bitti mahvolduk havasına girecek bir durum yok. Atmosferik motor nerden baksan 300 bin km devirdiğinde onun LPG de yapacağı karla on kere motor değiştirirsin 🙂 hadi LPG de 20 bin km ömür kısaltsın (ki hiç o kadar olacağını sanmam), helal hoş olsun kısalıversin o kadar 🙂 Herşeyin bir işletme ömrü var. Çok pimpirikli olursak hiç kullanmamak lazım 🙂 İsteseler motor ömrünü milyon km yaparlar ama kapitalist sistemde böyle işte, LPG yi de kapitalist sistemde değerlendirmek lazım 🙂
Düzenleme:
Petrol ürünlerine gelen ÖTV zammı sayesinde konu daha anlamlı hale geldi 🙂
bir şey soracağım bu youtubeda falan işte araç kullanırken yapılan hatalar falan gibisinden videolar türemiş bazı arkadaşlarım anlattı işte otomatik arabada vites kolunu tutmak şaltere baskı uyguluyor falan filan gibisinden bu gibi yapılan hatalar hakkında bi videoda yaparsanız (yada vardıda ben mı hatırlamıyorum bilmiyorum) güzel olur en azından youtubeda dolanan saçma salak şeylere nazaran.
@biggestlier hocam yeni araç aldım. lpg taktıracağım. hangisini önerirsiniz. ilk defa lpg li araç kullanacağım. yardımlarınızı bekliyorum
Yardım etmek, rica ederim haddim bile olamaz. Ama fikirlerimi söyleyeyim.
Kelimelerinizden anladığım kadarı ile LPG'den korkuyor ve çekiniyorsunuz. İnanın uygun ve düzgün dönüşüm yapılırsa "daha önce niye geçmedim!" diye kendinize kızarsınız.
LPG dönüşümünde en önemli kriter araçların termomekanik özelliklerine göre doğru kurulum ve ayardır. Bana aracınızın tam marka, model ve yılını söylerseniz yada teknik özelliklerini içeren bir link verirseniz aklımın yettiğince, dilimin döndüğünce fikrimi söyleyeyim.
renault laguna 2006 model expression
1.6 motor
16 valf
155 tork
115 beygir.
birde lpg tankını stepnenin olduğu yere mi taktırayım yoksa koltuk arkasına mı. kazalarda hangisi daha emniyetli olur. teşekkürler
ayrıca aracım 61.000km de
Öncelikle şunu söylemem lazım; Bir mühendis olarak Renault'u almam ve önermem ama Renault''un tarihi boyunca toros modelinden sonra yaptığı en sorunsuz 1.6 motor. K4M-716 kod'lu atmosferik motoru var aracınızda. Atmosferik olması (turbosuz) ayrıca önemli çünkü, turbonun varlığı zaten teknik olarak sorun bir de benzinli bir araca göre tasarlanan turbonun LPG'li bir araçta olması daha büyük sıkıntılar doğuruyor (temelde atılan atık gazın çok daha sıcak olmasından dolayı). KM'si bu motor için çok önemli değil çünkü bu motor (özelliklerine göre) bakımları düzgün yapılırsa size, ciddi ve "yeter artık" dedirtecek masraf açmadan 300.000 km'yi rahat görecek bir yapıya sahip ve LPG'nin bu motor için KM ömrünü kısaltması bu motorda %5 seviyesinde bile olmayacaktır.
İnternette bazı sitelere göre okuduğum özelliklerine göre aracınızın motoru nispeten sıcak karakteristik gösteren, görece sıcak çalışmayı seven bir motor (sıkıştırma oranı bunun en büyük göstergesidir, teknik ve uzun bir konu uzatmayacağım). Bu size LPG kullanımında avantaj olarak yansır, çünkü LPG zaten karakteristik olarak yanma kalorisi daha yüksek, yani yandığında daha fazla ısı açığa çıkaran bir yakıt olduğu için özellikle subaplarda yağlama, zamanla geometri bozulmalarına neden olduğu bazı araç marka ve modelleri vardır (özellikle performanslı araçlarda). Ama sizin korkmanıza gerek yok; sıcak çalışma karakteri olan atmosferik ve ekonomi temelli bir motorunuz olduğu için subaplarınız kesinlikle dövme yada hız çeliğidir ve teknik olarak LPG'de hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Açıklama kısmını biraz uzattım biliyorum ama sizin pek bilginiz olmadığını ve korkularınız olduğunu düşündüğüm için açıklama ihtiyacı hissettim.
Sizin aracınız ben de olsa idi kesinlikle LPG'den korkmadan taktırırdım ve avrupa menşeili bir markanın bilinen ve zamanında görece çok satmış bir motoru olduğunu düşünürsek BRC'nin vaya ZAVOLLI'nin sistemini taktırırdım. Çünkü BRC veya ZAVOLLI marka olarak tüm avrupalı motor üreticilerinin motorlarının termomekanik özelliklerine göre, hepsinin ayrı ayrı yazılımlarını yüklüyor. Yani, her motor aynıdır diye düşünüp neredeyse hepsine aynı yazılımı kullanmıyorlar. Ayrıca bu 2 markanın kullandığı ECU (yani LPG beyni) çok daha iyi. Tercih size kalmış ama ben servis ağı, yedek parça, usta vs gibi konuları düşünürsek BRC'nin bir adım önde olduğunu sanıyorum.
Ayrıca uçuk paralar isteyen (ama dünyanın bence en kalitelisi ve iyisi) PRINCE markalı sisteme ihtiyacınız yok. Aracınızın motoru zaten uyum (yağlama, sıcaklık vs..) sıkıntısı yaşatmaz.
LPG dönüşümü Laguna gibi 1.6L motorlu olup da, D sınıfı büyük bir araçta tahminimce size kullanım koşullarınıza ve aracın durumuna göre %30-40 civarında ekonomi sağlar.
AMA EN ÖNEMLİSİ HER ŞEY UYUMLUDA OLSA, HER ŞEY SORUNSUZDA OLSA LÜTFEN YAPTIRDIĞINIZ YERİN / KURUMUN / USTANIN YETKİNLİĞİNDEN ve YETERLİLİĞİNDEN EMİN OLUN. ÇÜNKÜ ÜLKEMİZDEKİ EN BÜYÜK PROBLEM DÖNÜŞÜM İŞÇİLİĞİ...
Üstad yazılarımızdaki değerli fikirlerinizi ilgi ile takip etmekteyim son günlerde dövizin değer kazanması ile ithal girdi olan akaryakıt ücretleri füze gib artmaktadır lpg geçilmesi için kriterler ne olmalıdır kullandığım araç direk enjeksiyonlu turbo arac vw tsi olarak tabir ettiği bir 1.2 cc motor hacmindedir 1 lt benzin 6,14 ₺ iken 100 km de 36₺ lik yakıt tüketiyorum en yoğun saatler de araç sabah ve akşam trafikte dolayısı ile biraz fazla yakıyorr bu araca ait kitler 5000-7000 ₺ arasnda olması nedeni ile minimum 3 yılda kendini amorti edeceğini düşünüyorum acaba bu konudaki fikrinizi nedir öğrenebilirmiyim. Açıklama için şimdiden teşekkür ederim
@ubinicioglu
selam,
Aracınızın yaşı ve KM'si hakkında bir bilgi vermemişsiniz ama:
Vw, reno ,pejo vs oması LPG dönüşümünde önemli ve ilk kriter değil; önemli olan motorun çalışma karakteristiği ve termomekanik mühendisliği ve buna bağlı temel unsurlar.
Bildiğim kadarı ile, sizin aracınızın ve tüm TSI uzantılı Vw motorları turbo beslemeli ve ayrıca subapları da magnezyum. Turbo beslemeli motorlar temelde LPG dönüşüm anında (kısa vadede) sorun olmasa da, nispeten uzun kullanımda atık egzoz gazlarının olması gerekenden daha sıcak atılması dolayısıyla, turboyu yağlayan motor yağının daha fazla incelmesine, dolayısıyla yağlama kabiliyetinin azalmasına ve sonuçta turbonun en önemli parçası olan ve neredeyse 0 (sıfır) mm boşluk ve 50.000-100.000 devir arasında çalışan (bazı araçlarda 200.000 devir) türbin kanat millerinin yağlamasını yeterince yapılamamasına neden olmakta. En sonunda da yeterince yağlanamayan nil ve yatağı geometri bozulmasına, bozulan geometrisi nedeniyle turbo kanatlarının turbonun gövdesine sürtünmesine, sürtünen turbo kantları (hem türbin hem de kompresör tarafı) aşınarak artık turbonun çalışmaz hale gelmesine neden olmakta.
Yukarıda yazdığım durum, aracınızın turbo yağlanması motordan farklı bir yerden almadığı sürece maalesef neredeyse tüm binek turbolu araçlar için geçerlidir ve motor yapısı, turbo yapısı, kullanım senaryoları fakları gibi nedenlerle meydana gelme süresi değişmektedir ama enin sonunda sonuç bu olacaktır maalesef. Size km ile bir örnek veremem çünkü değişken çok fazla. Ama sonuç değişmez; turbo çalışma prensibi olmasa da, mantığı değişmediği sürece LPG'li ve turbolu araçların sonu bu maalesef.
Bildiğim kadarı ile sizin aracınızın subapları magnezyum; magnezyum çeliğe göre kimyasal ve mekanik olarak artıları ve eksileri olan bir metal olmasından dolayı maalesef LPG dönüşümünde binek otomobillerdeki en büyük sıkıntı magnezyum subap. Magnezyum neden LPG'de büyük sıkıntı diye sorarsanız; "uzun ve nispeten karışık bir konu" diye cevap veririm. Çünkü, malzemenin atomik yapısından başlayıp, malzeme termodinamiğinden çıkmak lazım. Bu yüzden uzatmayacağım.
Sorunuza tam bir cevap elbette veremem ama "ben olsaydım" diye başlayan bir cümle kuracak olursam; Eğer aracım çelik subaplı ise, küçük hacim ve turbolu olmasını çok düşünmezdim (ama kullanırken elimden geldiğince dikkat eder, motoru çok sıkıştırmadan kullanmaya gayret ederek) dünyanın kaliteli markalarından birini seçer, emin olduğum bir yerde dönüşümünü yaptırırdım. Yok eğer aracım magnezyum subaplı ise LPG'den uzak dururdum. Çünkü, çok uzun sürmeden LPG'nin yanma kalorisinin benzinden fazla olmasından dolayı magnezyum subaplarda şekil bozulmaları çabuk başlayacağından motoru kucağıma kısa sürede alacağım için uzak dururdum.
Kısaca, subaplarınız magnezyum ise şhasen LPG'den uzak durun derim. Ya çelik subaplar ile değiştirme şansınız olup olmadığını sorun. Eğer değiştirilebiliyorsa değiştirin ve LPG dönüşümünü yaptırın ama turboyu asla unutmadan kullanın derim.
Saygılar
Bir soru üzerine bu kadar detaylı bir açıklama yaptığınız için size teşekkür ediyorum. lpg tankını nereye taktırsam güvenlik açısından. stepnenin yerine düşünüyorum fakat arka taraftan bir kaza olduğu zaman tankın ezilmesi ve sıkışması sonucu bir patlama vs sıkıntı olurmu, yada koltuk arkasına mı yaptırmalıyım. ayrıca atiker gold marka hakkında bilginiz varmı. son soru olarak renault u tercih etmemenizin sebebini öğrenebilirmiyim. siz ne kullanıyorsunuz veya neyi tercih ederdiniz. bu içtenliğiniz için teşekkür ederim.
ayrıca son soru olarak lpg kitlerinin de çeşitleri var. örnek olarak zavoli ve brc nin birçok çeşidi var. acaba benim aracım için en uygun olanı nasıl bileceğim.
Rica ederim.
Eğer bagajdan feragat etmek sizin için sorun değil ise simit tüp değil, koltukların arkasına silindirik tüp taktırın, ki nispeten daha fazla güvenlik sağlamış olursunuz.
Renault'u önermek ya da önermemek uzun konu ama benzinli motorları görece dizellerine göre çok çok daha iyi. Ama sizin aracınızın motoru (eğer kazası vs. yoksa) size pek sorun yaratacağını sanmam.
Atiker'in Gold modeli zavolli ve BRC' ye cevap olarak çıkardığı bir ürün ECU'su italyan ama daha detaylı ve teknik bir bilgim yok maalesef.
Ben olsam muhtemelen (fiyatlarına ve dönüşümü yapacak firmaya bakarak ) BRC taktırırdım herhalde. Ama lütfen siz önce araştırın.
Farklı modeller dediğiniz sadece 4 silindir, 6 silindir, enjeksiyon vs. vs. ayrımları için. Sizin arca taktıracağınız model 4 silindirli ve sıralı sistem uyumlu modeli o kadar. Buradaki olay uygulanacak mekanik işçiliği ve yüklenecek yazılım. Siz sadece aracınızın motoruna uygun yazılım yüklenip yüklenmediğinden emin olmak ve ona göre ayarlarının yapıldığından emin olun yeter. Kuvvetle muhtemelen iyi bir yerde yaptırırsanız bir sorun yaşamazsınız çünkü hangi yazılımı yükleyeceklerini ve motora göre nasıl ayarlarlanacağını bilirler.
Ustat bu kadar açıklamadan sonra daha araştırmam gereken ne var acaba 😀en fazla fiyat araştırması ve ustanın el işçiliği arastirmasi yapabilirim. Sivasta çalışıyorum memleketim samsun. Bakalım nerede bu işin iyi ustası varsa onu bulmam lazım
Üstat ayrıca bu bilgilerinin ışığında opel astra 1.6 turbosuz motor 115 beygir 2012 model otomatik vites. Bu araç için lpg önerin. Lpg takilacak aracta Turbo lu motor onermiyorsunuz zaten anladigim kadarı ile. Arkadaşım alacak. Sizi anlattim. Sormami rica. Etti
Lütfen beni öyle büyük bir kişilik, bilgi kaynağı olarak görmeyin, naçizane kıçı kırık bildiğim 3 5 cümleyi paylaşıyorum sizinle.
Yazdığım mesajı tekrar okuyunca cümlemin eksik ve düşük olduğunu gördüm, siz haklisiniz tabii. arastirabileceginiz tek şey uygulamayı yapacak yerin yetkinliğidir; cevrenizdekilere sormaktır , İnterneti araştırmaktır vs. Ve maalesef size önerebileceğim bildiğim bir yerde yok.
Arkadaşınızın sorusuna gelince : Astra ülkemizde cok tutulan bir araç olduğunu düşünürsek (fikren söylüyorum) atiker markası ile sorun yaşamayabilir. Ama sadece saniyorum. Kesinlikle teknik olarak bakmak ve araştırmak gerekli.
Turbo ve LPG uyumu ve uyumsuzluğu uzun bir konu ve inanin benim 500 TL lik telefonda eziyete dönüşür. Bu mesaj yazarken bile dert sahibi oldum.
Kusura bakmayın ama astra ya atiker Renault a zavoli veya brc onerdiniz. Bu ayrımı neye gore yapıyorsunuz acaba.
Tam önerdim denemez. Sadece sıkıntı yaşatmıyor ise yerli markayı tercih edebilir anlamında söyledim. Hem fiyat olarak çok daha hesaplı olacaktır kendisine.
Yani opel atiker ile, renault ise brc ve zavoli ile daha uyumlu diyorsunuz. Peki senede 5.000 km yol yapan (yani ben) biri lpg taktırmasına gerek varmı. Teşekkürler
Zor bir soru!.
Sizin yerinizde ben olsaydım diye düşündüm, kesinlikle gelir seviyeniz ile alakalı derdim. Aracınız D sınıfı donanımlı ve nispeten büyük ama görece motoru küçük bir araç; nispeten daha çok yakıt tüketir, (sesli düşünüyorum) trafik sıkıntısı olmayan bir şehirde yaşasanız bile (Sivas'ta trafik olmadığını var sayıyorum) aracınız 10-11 litreden aşağı yakacağını sanmıyorum. 10 litreyi baz alır isek şöyle bir matematik hesabı çıkar: Yılda ortalama 500 litreden (bugünkü fiyatlarla) yaklaşık 2500 TL yıllık yakıt maliyetiniz olur. 1500 TL'ye LPG dönüşümüne harcasanız ve bu size (ortalama) %30 kazanç sağlasa yılda yaklaşık yıllık 800 TL, aylık yaklaşık 75 TL kazanç sağlar. Kısaca kendini 2 yıl içinde amorti eder ve sonrasında yıllık 800 TL ortalaması ile kar edersiniz. Ama eğer, yılda 5000 KM değilde 8.000 km yaparsanız o zaman 15 ayda kendini amorti eder.
Son olarak, (yılda 5000 km yapan için çok önemli değildir elbet ama) aracınızın tek depo ile (benzin+LPG) menzili 350-400 km uzar. Ve yaşadığınız dünyaya bir iyilik yapmış olursunuz, çünkü LPG'nin emisyon değerleri benzine göre çok düşüktür.
Kısaca; eğer, "ben aracımdan memnun ve uzun süre binerim, %30 tasarruf benim için önemli" derseniz LPG taktırın derim. Çünkü (düzgün işçilik yapıldığını var sayıyorum) LPG'de sorun yaşayacağınız bir otomobil değil sizin otomobiliniz. Ve ayrıca, mekanik ustası eski bir arkadaşım her zaman: "ülkemizde benzin fiyatları yüzünden araçlarda LPG dönüşümü satışı kolaylaştıran, nispeten aranılan bir özelliktir" der.
Ama "yok, yıllık 800 TL benim için önemli değil, zaten yılda 5000 km yapıyorum" diye düşünüyorsanız taktırmayın derim.
SAĞOLUN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Şahsım adına rica ederim, elimden geldiğince her zaman... Ama bence en büyük teşekkürü TS hak ediyor çünkü TS olmasa idi ben teşekkürü alamaz, siz de bilgilenemezdiniz.
TENKS TS...
Ustadim iyi akşamlar. Bi hafta aradan sonra bi soru ile tekrar karsinizdayim. Atiker yeni bi kit çıkarmış. Atiker grand adında. Beyin italyan miş. Enjektörler ayrı ayrı takikiyormus birbirinden bağımsız. Bu ürün hakkinda bilginiz varmı. Benim aracima uyarmi. Diğer onerdikleriniziz fiyatı bayağı yüksek geldi.simdiden teşekkürler
Maalesef ben bu sektörün içinde olmadığım için size spesifik olarak, doğrudan bir ürün ile alakalı cevap veremiyorum ama daha önce bu işleri yapmış teknisyen bir arkadaşımdan bu konu ile ilgili doküman ve bilgi istedim. Muhtemelen bugün bana bir dönüş yapar, ben de size bir cevap yazarım.
Not: Türkiye'de zaten herhangi bir ECU (beyin) üretimi de, mühendisliği de yok. Çünkü ECU yani beyin dediğiniz cihaz aslında bir mikrodenetleyici ama çok fazla IO içeren bir bilgisayar devresi. Dolayısıyla mecburen yurt dışından gelecek. Üretim yeri kesinlikle Çin dir ama buradaki kriter mühendisliği Çin'e mi ait yoksa Avrupa'ya mı?, bu önemli.
peki diğer markaların beyinleri dediğiniz gibi mühendislikleri çin mi avrupa mı acaba. sizden dönüş bekliyorum inşallah
Arkadaşım geç döndüğü için size geç cevap veriyorum kusura bakmayın.
Arkadaşımın söylediklerini yorumsuz yazıyorum:
Atiker'i önerir misin?
Atiker'i sorunsuz ve iyi bir işçilile takırsa bile ilerleyen zamanlarda sorun kesin yaşar. Aracın çekişnde sorun gözükmese bile ekranda motor arıza ışığı yakar. eğer araç beyni bu elektronik ikazlar yüzünden etkilenen bir beyin ise sonrasında çok sıkıntı yaşar. Ben Atiker'i eğer arabaya bineceksem taktırmam, 300-400 TL fazla fazla verir Sorunsuz binerim. Yedek parça ve bakımları da atiker'den fazla maliyetli değil. Her LPG bakımında en fazla 10.000km de bir 50 TL fazla verir.
Atiker gold ne?
Atiker'in kullandığı beyinler sıkıntılı ve pek ayar yapılamayan beyinler. Bu gold serisi ile OBD desteği gelmiş o kadar.
Bu bizim bildiğimiz, her yapılan makineye eklediğimiz kolay arıza tespiti ve kolay kalibrasyon için kullandığımız OBD gibi birşey mi, yoksa farklı ve önemli birşey mi?
Yok aynısı ; BRC, zavolli ve Landirenzo'nun yıllardır kullandığı özelliği yeni getirmiş o kadar. Ve ayrıca LPG beyni iyi ise gereksiz ve anlamsız. Satış artışı için üretilmiş bir yalan diyeceğim ama yalan da değil sadece gereksiz abartı diyelim.
2006 laguna 1.6 için Hangi markayı önerirsin?
Atiker'i uzun süre binecekse taktırmasın. BRC alırsa mutlu olur ve sorun yaşayacağını sanmam ama Zavolli ve Landirenz bir tık daha iyidir. Ha BRC'de sıkıntı da yaşamaz. Fiyatına bakıp karar versin. BRC'yi taktırasın geçsin, sıkıntı yaşatmaz BBC. ama taktıracağı yeri iyi seçsin kesinlikle.
En iyisi hangisi bu LPG işinin?
Alman Prince markasını saymazsak çünkü pahalı ama en iyisi. Bence dünyanın büyük üreticisi İtalyan Landirenzodur.
yorumsuz olarak sohbetimizi yazdım.
Teşekkürler sagolun. Artık zavoli veya landrenzoya bakacağım
2013 model 1.6 düz motor opel astra. Otomatik vites. Lpg için ne onerirsiniz. Arkadaş rica etti. Hatta geçen de sormuştum fakat arabayı yeni aldı. Turbo yok araçta. Onerinizi bekliyoruz
Öncelikle "önermek" değil de, "fikrimi söylemek" diyelim.
Onu önermek, bunu önermek değil aslında yazdıklarım. Sadece "sizin yerinizde ben olsaydım" bakışı ile sesli düşünmek aslında benim yaptığım, ve gene öyle yaparak söyle söyleyebilirim: Ben bu araca ne kadar süre ile, kaç km binerim diye düşünürdüm. Bu araca en az 5 yıl ve ortalama 50.000-60.000 km binecek isem ve aracımın tam elektronik ateşlemeli, elektronik kontrollü ve üstten çift eksantrik olduğunu var sayarsam, -ve ben trafiğin tam ortasında yaşayan biri olarak- arkadaşımın dediklerini de göz önünde bulundurarak ve son alarak fiyat ve dönüşüm yeri araştırması yaptıktan sonra BRC, zavolli ya da landrenzoya bakardım.
Not: Tam hatırlamıyorum ama sanki Gedizler'in (resmi opel servisi) bir servisinde BRC ile anlaşmalı olduğunu görmüştüm ama emin değilim. Oradaki usta ile yaptığımız sohbeti hatırlıyorum ama markayı tam hatırlayamadım şu an.
3 yıl olmuş bu video çekileli. 3 yılda çok şey değişmedi fakat lpg dönüşümleri daha sorunsuz hale geldiler. videoyu tekrar izleyip bilgilerimi tazeledim. yarın 7500 km deki aracıma lpg taktıracağım.
benzinle kullanmak için direndim ama olmadı.