Ford B-MAX 1.6 TDCi incelemesi
Otomobillerde platform tekniği ile üretim sistemine geçildiğinden beri, üreticiler olabildiğince ortak parça kullanarak modellerinin birim maliyetini aşağı çekiyor. Bu durumdan istifade ile de, kazandıkları payla daha önce görülmemiş alternatif klasmanlarda otomobiller tasarlayarak daha çok müşterinin kalbini kazanmak hedefleri.
Ford, testimize misafir olan B-Max modeli ile kompakt sınıf minivanların iç hacimlerine ve kullanışlılıklarına imrenirken, kısa mesafeler ve dar mevkilerde gezineceği için mecburen küçük sınıf skalasına kayan insanları gözlerinden vurma gayesinde.
Çok farklı kapı konsepti, yüksek oturma pozisyonu ve tavanıyla iddialı olan model acaba PSA kökenli, gücü kısılarak yakıt sarfiyatı azaltılmış 1.6 TDCi motoruyla Fiesta ve Focus arasında mı kalacak; selefi Fusion gibi bambaşka(hatta nahoş) bir tecrübe mi sunacak testimizde göreceksiniz.
Klasmandaşları ve muadilleriyle beraber enine boyuna masaya yatırdık. İyi seyirler!
Elinize saglik
İçime doğmuştu otoseyir 😀 Bu arada video kapağı konmamış sanırsam. @gamsizm
?
Klasmandaşları ve muadilleriyle beraber enine boyuna masaya yatırdık. 🙁 bu olmadı
Çok da güzel oldu...
Can bey yanlış mı anlıyorum, kastettiğimi anladınız da olsun o kadar mı diyorsunuz yoksa eleştirimi ti'ye mi aldınız?
Yazıları yazarken sıkıldığım zaman seviyorum kelimelerle oynamayı; burada da cümle düşüklüğü benim mikropluğumdan ileri geliyor.
Otoseyir kadar Basçek de bekliyoruz 🙂
dizel+otomatik kombinasyonuna kavuşunca acaba dedirtebilir...
bu kombinasyonu bekleyip hüsranla sonuçlanan çok araç var piyasada.. Sebebi " fiyat"... Bence atmosferik otomatik ve lpg uyumlu motor en temizi oluyor.. 🙂
1,6 atmosferik + LPG ile tam bir çocukları evlendirmiş, torun gezdiren dede arabası.. 🙂 İkinci elde çok tatlı fiyatlar da cabası. 😉
Ayrıca ön koltuğun tam olarak yatması sırf bu aracı alma sebebi olur.. Koltuğu yatırır arka tarafta yolculuk ederim.. 🙂
Ön koltuk emniyet kemerinin koltukla entegre olması emniyet açısından riskli olabilir..
Bilakis daha avantajlı.
@can Bilakis daha avantajlı olması için Sebep?
Koltuk iskeleti daha sağlam, kemer için yeterli desteği sağlayabilmesi adına özel tasarlanmış. Sırtlık açısı ve ray pozisyonu değişse bile kemer omzunuzu doğru yerden kavrıyor. Farklı ayarlara rağmen güvenlikten taviz verilmemiş oluyor.
Diğer otomobillerde sıkça görmememizin sebebi maliyet.
@can Bir koltuk iskeleti ve özellikle (öne doğru yatabilen mekanizmaya sahip bir koltuğun) arka sırtlığına entegre edilmiş emniyet kemeri, aracın B sutununa bağlanmış bir emniyet kemerinden sağlam olma şansı nerdeyse yoktur.(B sutununda yapısal bir zayıflık yok ise)...
Zaten bu araçta normal bir B sutunu olmaması sebebiyle ön koltuğa entegre edilmiş emniyet kemeri koltuğun kaza anında oturan kişinin ağırlığı sonucu oluşan eylemsizlik momenti sebebiyle ön koltuk arka sırtlığın kırılması ihtimali sonucu riskli olabilir diye yazdım.
Ben de ifadenizde, endişenizde tamamen haksız olduğunuz; kaza testiyle ispatlanmış tasarım olduğunu evvelden belirttiğimiz halde yersiz bir peşin hükümle kendinizi ve okuyanları yanıltabileceğiniz için düzelttim.
@caskalaynen Modern "direksiz" arabaların tümünde emniyet kemeri koltuğa entegredir. Bunun için koltuk iskeleti farklı tasarlanır. Emniyet kemerinin sağlamlığı çarpışma testlerinde ilk bakılan noktalardan olduğu için firmalar bu konuda kolaya kaçmazlar. Bu yüzden sıkıntı olacağını sanmıyorum.
@lawnmower Direksiz araçta zaten koltukta olması normal..B sutunu daha güvenlidir..
2 defadır yorum siliniyor eğer yorumlar silinecekse ve bir tek sizin görüşleriniz doğru kabul ediliyorsa bu platformda, bu konuya yorum yazmaya gerek yok bundan sonra...
Burada söz konusu olan görüş ayrılığı değil. Çirkin uslup ve ukalaca tavır ile daha da bed hale getirilmiş, bilgi eksikliğinden ileri gelen özgüvenin yarattığı sınır bilmezlik...
Kendi safsata baloncuğuna hapsolduğunu gördüğümden, anlatmaya uğraşarak vakit kaybetmek istemediğim için yorumunu iki kere ben sildim @caskalaynen İpe sapa gelmez savlarında ne lüks segmentte de maliyet kaygısı güdüldüğünü önerdiğim kalmış, ne de çarpışma testlerinin kaç km/s hızla yapıldığından hareketle güvenilirliğini sınaman. Keşke ibret vesikası olarak tutup, silmeseydim yorumunu.
Umarım kararımı değiştirmem sana faydası olmayacaksa bile okuyacak başkaları tarafından birşeyler öğrenilmesine vesile olur! Bir konuda uzmana danışacaksan saygını muhafaza etmeyi öğrenmelisin, inatlaşarak kendini ispata soyunursan kaybımız benim yarım saat-kırk dakikam, seninse nazarımdaki itibarındır!
Emniyet kemerinin nasıl çalıştığından başlayayım: Kemer, ismi ile müsemma belden geçen parçadır. Göbek altından leğen kemiğine oturarak kalçayı koltuğa sabitler. Bu sayede kaza esnasında araç içerisinde sabit kalmaktan öte zıplatan engebelerde başın tavana vurulmaması, pedal hakimiyetinden taviz verilmemesi de hedeflenir. Yani sadece pasif güvenlik unsuru olmaktan ziyade araç hakimiyetini arttrmaya da katkısı vardır. Modern otomobillerde gördüğümüz 3 noktalı kemer ise bel kavraması haricinde bir omuzdan da verdiği destek sayesinde sert frenajda üst gövdeye destek sağlayarak kollara binen yükü azaltır. Bu sayede sürücünün direksiyon simidini daha hassas kullanabilmesi hedeflenir. Tabi bu desteğin sadece ihtiyaç anında verilebilmesi önemlidir. Zira aksi halde araba içinde hareketi çok kısıtlanan şoför ve yolcular sıkılır. Bu duruma çare olarak piyasaya sürülen sistem ise aktif gergili emniyet kemerleridir. Bu tip kemerler yumuşak hareketlerde makaranın serbestçe açılmasına izin verirken ani yüklenmelerde kemeri kilitleyerek üst bedene destek verir. Fakat bunu yaparken son derece nazik köprücük kemiği ve omuz bağlantısına zarar vermemesi adına kilitlenebilen kemer makarası, aşırı yük esnasında yamularak yaralanmanın önüne geçecek esnek metal ile araç iskeletine sabitlenmiştir. Yani ister B sütunu, isterse koltuk sırtlığı olsun üst kemer ucunun görevi vücuda destek verirken aşırı yük altında kemiklerinizi kırmamaktır! Görevini yapması için arabanın en sağlam yerine değil, sadece ince kemiklerinizden daha sağlam bir yere tutturulması kafidir.
Üst kemer bağlantısı düzgün yerleştirilmediği vakit ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Kemer pişiği/yanığı bu kayışla vücut arasına boşluk bırakıldığı zaman kaza anında kırbaç gibi çarpması halinde oluşur. Koltuk geri çekilip B sütunu önde kaldığı zaman bilhassa yaşanan sıkıntıdır. Üst kısım omuz başından çok yukarıda kalırsa kemer boynu kesebilir. Yine bu iş için yükseklik ayarı ile durumu kurtarmaya çalışıyor üreticiler. Piyasada kemer pedi adıyla yer bulan ürünlerin çıkış amacı da bu sorundur.
Koltuk sırtlığına sabit üst kemer bağlantısı ise sırtlık açısı ve koltuğun raydaki ileri-geri, yukarı-aşağı hareketinden etkilenmeksizin ideal pozisyonda sabittir. Bu şekilde koltuk desteği hazırlamanın tek sıkıntısı maliyet değildir. Koltuk daha kaba olup arka yolcunun görüşünü keser, S serisindeki gibi masaj, ısıtma/soğutma tertibatları ve aktif yan destekler için gerekli olan hacimden taviz gerektirir. Ayrıca çok geniş iç mekan sunulan otomobillerde B sütunu ile insan gövdesi arasındaki mesafe arttığından dolayı mesafe değişimine karşı açı toleransı daha yüksektir. 10cm oynamak dar bir kabinin çeperine tutturulmuş sistemden çok daha az fark oluşturur, ayak boşlukları ve baş mesafesi zaten yüksek kabinlerde farklı boylardaki insanların rahat edebilmek için koltuğu küçük arabalardan daha az oynatması kafidir.
Yarış araçlarında kullanılan, 5 noktalı kemerler binek otomobillerden farklı amaçla tasarlanır, maksatları sürekli çok sert fren ve manevra yapan, sarsıntılı kabine sahip yarış aracında bilhassa zıplamalarda sert koltuğa her açıdan vücudun sabitlenmesini garanti etmektir. Takla kafesine bağlanırlar, standart kemerlerden sayıca fazla bağa sahip olmaları yanında çok daha geniştirler ve yükü vücuda homojen dağıtabilmeleri için ekstra desteklidirler. Olası kaza ve taklada pilotun vücudu yekpare kova koltukla beraber hareket etmelidir. Bu yüzden yarış arabasında hava yastığı kullanılmaz. Pilot orta konsola dahi uzanamadığı için bütün şalterler el hizasına taşınmıştır kabin tasarımında, bu kullanımda 3 noktalı kemer ölümcül olurdu...
Dolayısı ile B-Max'ın koltuğa entegre aktif gergili emniyet kemeri birçok konvansiyonel tasarımdan daha güvenlidir!
@can Vay be bir yerde gücü ele geçirince benim kendi açtığım mesajın altında küfür, hakaret ve çirkin uslup içermeyen benim görüşlerimi yansıtan 2 yorumu silecek kadar burada Ali kıran baş kesenlik yapıp daha sonra bunu mazur göstermek için kullandığın uslup, zaten herşeyi gösteriyor..Senden başka birinin görüşlerini bile katlanamayıp silen bir kişi için artık söylenecek fazla bir şey kalmıyor...
Demek ki moderetör olunca herşeyi yapabiliyorsun..
Özür dileyeceğin, susacağın yerde hala ne haldesin, ben nelerle uğraşıyorum...
@can Sen bu siteye abone olan birinin burada kendi açtığı mesajın altında ki küfür, hakaret ve çirkin uslup içermeyen benim görüşlerimi yansıtan 2 yorumu sil ondan sonra bir de özür dilemek, susmam gerektiği konusunda görüş bildir..Artık nasıl bir Ego ise...
Çekimler güzel olmuş.
Fren dozlamasından başka ölçüm yapamayız, sağlıksız olur. Kış lastiği gah yuvarlanma direnci, gah yumuşak yapısıyla yanıltıcı olur.
Gevşek kaplama ve çukurlardan da geçiyoruz, İstanbul'da rezil yollar o kadar çok ki...
yaşasın otomofil incelemesi. şaka lan şaka... hiç işim olmaz.
Yankee go home!
Meriç geldiğinden bu yana kendini çok geliştirdi. Siteye, incelemelere verdiği emek takdir edilesi derecede. Kendisi Teknoseyir ailesi içerisinde kesinlikle görmekten mutluluk duyduğum isimlerden birisi .
Can'ı yıllardır biliyoruz. Meriç henüz yeni sayılır ama sevdirdi kendini. 🙂
Merhabalar Can Bey ve TeknoSeyirciler 🙂
Bir araç almayı düşünüyorum 50-60 bin lira arasında.
Çok kararsızım şuan öncelikli olarak 2 araç arasındayım.
2010-2011 model ACCORD veya yine 2010-2011 INSIGNIA.
Önceliklerim;
1)Güvenlik
2)Masrafsızlık (Yakıt tüketimi, sorun çıkarmaması, bakım vs.)
3)Konfor
olarak sıralayabilirim.
Başka önerilere de açığım. Bu paraya alabileceğim 0 araçları eledim gibi ama sizin de önerinizi duymak isterim mutlaka.
Şimdiden Teşekkürler 🙂
@can @lawnmower @meric
Accord.
2011 insignialardan uzak dur. Tarihi eser 2 litre 130 beygir motor var üzerinde. Hele ortada ki ekran benim 03 m5 de ki sistemden çok iyi değil. 2013'ünü kullanıyorum şirkette 160 beygirlik cusmo paketli tavsiye ederim.
Peki sıfır civic mi, ikinci el accord mu bu konuda ne dersiniz @can bey 🙂 Veya aynı fiyatlara önerebileceğiniz başka araç varsa öğrenmek isterim 🙂
İkinci el Accord. Mondeo veya Volvo V70 de olur. Hatta Mazda 6...
Yok yahu, ne işimiz olur elin ihtiyarlarıyla...
Bencede Accord.
Insignia derim, son sahibi olmak istersen Accord da olabilir.
Bu sınıfı enteresan buluyorum. Halkımızın fiyatları sebebiyle aşık olduğu iki araç tipi olan b sınıfı ile ticarilerin süper bir bileşimi gibi. B sınıfı çakma 4x4 ler kadar güdük bir sınıf değil en azından, gösterişe değil amaca hizmet ediyor. Ama ben hala sedancıyım, hala C ya da D sınıfındayım.
Video icin cok tesekkurler, ellerinize emeginize saglik...
Test gayet basarili olmus, ama model olarak aile arabasi ve bayanlara daha cok hitap eden bir araba.
Bir sekilde cocuk koltugu bulunsaydi ve kadin dergisi disinda kadinlara özel bir iki esya (canta vs) gibi seylerde arabada kullanilsaydi daha iyi olurdu. Mesela bagajin buyuklugu icin testlerde kullanilmak icin 3-4 tane ucuz bavul alinabilir. Her araba icin ayni bavullar kullanilabilir.
Arabaya gelince, orta kolonun olmamasi ve kapilarin bu kadar rahat acilmasi bence cok iyi ama kapilarin agirligi nedeniyle cocuklar icin ne kadar guvenli. Cocuk kilidi ne alemde, surgulu kapilar cocuklarin ellerine zarar verebilecek kadar hizli mi kapaniyor.
Son olarak Allah askina artik test yaparken bari arabayi kurallara göre kullanin serit degistirirken bir sinyal verin. Trafikte az hayir duasi etmiyorum böyle yapanlara 🙂
@can
İç hacim olarak tamamen Clio arabanız. Ama en azından ucuz bir seçenek.
Güzel inceleme olmuş Bu araç maklajlı yeni versiyonunda daha bir güzel arka kalılar tam benlik sırf bu kapı şekli için TOURNEO COURIER modeline bakıyordum 1.0L ecoboost motor benim istediğim ataklığıda veriyor. şu araçları biraz daha hafif versiyonları olsa çok daha iyi olacak tabii ki fiyatta öenmli
C-Max ve S-Max kardeşler çok hoş oldu. Aynı akım bunda da olacaktır.
Motor için Ford'un bilindik 1.6'lik motorundan sadece 10ps daha güçsüz ama bunu hissettiriyor denmiş... Ford'daki 1.6 motorlar 115 ps ve 95 ps; aradaki fark 20 ps. Bu da az bir fark değil, yani bariz hantal olması normal aslında.
Araç için pratiklik açısından ben söylendiği kadar büyük bir avantaj göremedim. Kapılar dışında ciddi bir pratiklik yok. Arka koltuklar yanılmıyorsam raylı sistem değil ve bu bence bu sınıf için büyük dezavantaj.
2 çocuklu birisi olarak halden anlayan birisinin yorumlarını görmek güzel. O çok övülen Focus benim de sürüş zevki olarak çok beğendiğim bir araç olmasına rağmen asla seçeneklerimden birisi olmadı; çünkü hem iç mekan hem de bagaj hacmi olarak yetersiz bir araç. SW modelinde bagaj sıkıntısı yok ancak iç hacim yine sıkıntılı. Aynı şeyler mükemmel tasarım ve iyi sürüş özelliklerine rağmen Insignia vb araçlar için de geçerli. Şu an Megane ST kullanıyorum ama bugün C segmenti sıfır bir araç alacak olsam benim de ilk düşüneceğim araç Octavia olur. D segmentinde ise Superb şu an çocuklu aileler için en uygun seçeneklerden birisi.
ellerinize sağlık hoş olmuş . konu dışı biliyorum ama arka plandaki parça çok hoş tatlı tatlı zarif ve dolgun. aradım taradım bulamadım acaba nedir nedir? @can akbulut. Bu segmentte bir jazz fenomeni mevcut sizce kıyaslama yapılınca hangisi ağır basıyor. ayrıca yeni jazz gelmiyor geliyor yok yok gelmiyor diyenler var bu konuda bilginiz var mı ?
kumasi' ye de hasta olmuştuk
Jazz avrupa versiyonu yeni çıktı. Gelecek.
Geçen yıl eşime2006 model Citroen Xsara Picasso aldık. Eski Renault Sceniclerle aynı kasa sayılır. 2si çocuk koltuğunda oturan 3 çocuğumuz var. Benim araç Toyota Corona, yani yayla bir araç. Ama sedan gövde yapısında arka koltuklar yetişkinler gömülerek rahat otursun diye yapıldığı için, arkaya iki çocuk koltuğu konunca ortada bir kişinin sığacağı yer kalmıyordu. Ama Citroen'de arka koltuklar daha dik olduğu için, çocuk koltuklarını monte ettikten sonra ortada bir yetişkinin rahatça sığacağı bir alan kalıyor. Cam tavanı, geniş kelebek camları ile çok ferah bir araç. Bagaj hacmi de yeterli sayılır. 7 kişilik VW Sharan, Ford Galaxy, Chyrsler Voyager gibi araçlara paramız yetmiyor. Bu durumda Citroen (C4/Xsara) Picasso, Renault Scenic, Toyota Verso, Ford C-Max/B-Max gibi araçlara yönelmek gerekiyor.
Ayna konusunda ben de aynı görüşteyim. Yaşadığım tecrübeden dolayı Ford'a da geri dönüş olarak ilettiğim bir durum. 2013 yılında 2001 model Citroen Saxo 1.4 Benzinli aracımı satıp, 2013 model Ford Focus III 1.0 5 kapılı araç aldım. Yan aynalar ve dikiz aynası gerçekten biraz küçük, özellikle yan aynaların yüksekliği, böyle yüksek araçlarda gerçekten sıkıntı. Doğru ayarlandığında, stop lambası ile tamponun alt tarafı arasında kalan kısmın görünebilir şekilde olması çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle park ederken ve dar alanlardan geçerken çok sıkıntı yaşanabiliyor (Allah'tan aynalar motorlu yoksa çok daha sıkıntılı olabilirdi). Eğer çeşitli nedenlerden (mesela aerodinamik yapı nedeniyle) yapılamıyorsa, en azından aynanın alt kısmı biraz eğimli yapılarak aracın biraz daha alt kısmının görünebilir yapılması lazım.
bu fiyatlar elbette yüksek bakınız araçlar kötü demiyorum fiyatlar yüksek. daha doğrusu ülkemizde satınalabilme gücü düşük. ikinci el (1 yaşında düşük km de) c sınıfı sw araçlar bu gibi araçlardan çok daha mantıklı geliyor bana hem bagaj gerçekten bagaj hem de ağırlık merkezi ve süspansiyon sistemlerinin daha başarılı olmasından dolayı sanki daha iyi bir sürüş hissi sunuyor. ama işte bu mpv ler suv gibi değil gibi olduğundan büyük olduğundan pahalıymış gibi yapan görüntüleri ile cazip geliyor sanırm. tespitlerim oldukça özneldir elbette . uzun süre mpv kullanıp sonunda sw ya da daha sevilen adı ile crosswagon bir araca geçince 3-5 cm ferahlık adına neleri feda ettiğimi hatırladım muhtemelen o yüzden hep soru işaretiyle yanaşıyorum bu gibi araçlara.
#BirazAğır
İncelemeyi izlemeye başlarken, "Hah işte şimdi, Ford C-Max nedir, B-Max nedir, bu modellerin Focus ve Fiesta'dan farkları nedir, öğrenicem" diye bir beklentim vardı. İnceleme boyunca Fiesta ve Focus'a çeşitli atıflar yapıldı, ama ben hala C-Max ile B-Max'ın farkı nedir öğrenemedim:(
Bildiğim kadarıyla birisi Fiesta'nın giydirilmesi, diğeri Focus'un giydirilmesi şeklinde üretiliyor.
atıyorum : C-max c sınıf mpv b-max b sınıf mpv yine bu önermeden yola çıkarak c-max focus tabanlı b-max fiesta tabanlı . tıpkı scenic in megane modüs ün clio tabanlı olması gibi . hatta biraz daha ileri gidip sürüş hislerinin de bu tabanları paylaştıkları araçlara yakın olduğunu söyleyebilirim. yakın derken biraz daha kötüsü bilmiyorum en azından c max sürdüğümde focusun daha tombiği hantalı demiştim.
Zaten incelemede de bahsettiler, yan aynalar ve direksiyon Fiesta'nın aynısı diye...
Yok ya, VW de coştu. Aynı model seçenek farklılıklarına bakıyorsun, krom kaplama ön ızgara çıtası; nasıl yani, bir faydası var da ben mi bilmiyorum yoksa o kadar para vermeye değecek bir araç süsü mü? Tamam VW gerçekten iyi araç üretiyor ama son zamanlarda iyice saçmalamaya başladı onlarda. Ford hiç olmazsa parayı verince, sürücünün iyi bir sürüş elde edebilmesi için bir iki donanım veriyor. Söylemesi ayıptır, 2013'te VW'ne de Ford'da da baktım; Ford Trend X'e 46 Bin verdim, en azından cruise control'üm, hız sınırlandırma, sis farım felan var araçta, 2015 modellerde daha da fazla donanım eklemişler.
Galaxy, Sharan, Espace gibi araçlara bayılıyorum. Keşke ucuz olsa da alsam diye düşündüm 🙂 Hatta SMax almayı ciddi ciddi düşünüyorum.
Tam tersi olmasın?
B+ ta en iyisi bu. Siz C ye yönelin derim. 🙂
Merhaba, inceleme için çok teşekkürler. Teknoseyir videolarında neden sesi neredeyse sonuna kadar açmam gerekiyor. Diğer youtube videolarına nazaran ses neden kısık? Daha fazla sesli yüklenemez mi videolar. İyi çalışmalar..
Ehliyeti bakkaldan aldiniz herhalde!!!! Once kullanmayi ogrenin sonra inceleme yapin.
emeğinize sağlık .
Forester test edin ya lütfen. adam akıllı incelemesi hiç bir yerde yok sizin hazırladığınız gibi kimse hazırlayamaz zaten:D
gündem tartışmalarınızı çok özledik. @can @lawnmower @meric
Subaru teste araç vermiyormuş.
Elma ile armut kıyası olur. Sportage Qashqai SUV, Bmax ise MPV sınıfında. Ayrıca bahsi geçen SUV'lar C segmenti şasi kullanıyor, BMax ise B segmenti şasiye sahip.
Bence en yetersiz kısmı bagaj hacmi,benim uçan teneke sanderomda bile 320 litre
cosmopolitan nedir öyle başlıkta ayrı bir tartışma konusu