Paylaş Paylaş

Havacılığın teknolojik gelişimi ve tarihine dalıyoruz

Konuğumuz Cevdet Acarsoy ile bu defa havacılığın tarihine dalıyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ozgur @ozgurozgur

    ah be levent abi , sakalını özledik yahu

  • Deli Yusuf @akilli-yusuf

    Dersi kaçırdım galiba, bunlardan soru çıkacak mı?

  • cinnabon @cinnabon

    Afterburner'lı roket motoru sivil havacılıkta da kullanılmıştı: Concorde ve Tupolev Tu-144 gibi.

  • Can Krmz @cnkrmz

    5 bardak rakı üstüne cila yaptım, sanırım pilot olmaya adayım teknoseyir..

  • Daviance @daviance

    ülkemizin en değerli sektörü maşallah hostesinden pilotuna kadar torpilli ,yazık o kadar para veripte pilot olanlara.

  • Altan Yoklar @altan-yoklar

    Aynen , neden yok ben de anlamadım?
    Bu arada Ahmet Çelebi'nin sonu idam mıymış?

  • Realblue1 @realblue1

    Ts nin en iyi videolarından biri olmuş.

  • Mert Alkan @mertalkan

    wilbur @gamsizm 'a benzemiyor mu sizce de 😀

  • Murat S @atehaa

    Ben muhabbet bölümlerini severim abi çok başarılı değil ama sıkılmadan izledim. Devamına hayır demem hani

  • Erhan E. @erhan

    Çok iyi bir bölüm olmuş, zamanın nasıl geçtiğini fark etmedim bile. Cevdet Acarsoy a da çok teşekkürler, sunumu ve akıcı konuşması başarılı. @gamsizm Murat abi lütfen havacılık konuları devam etsin.

  • mcm @saturasyon

    Çok güzel anlatmış arkadaş.

  • afsinyus @afsinyus

    Bu konuda Türkçe kaynak başka yok arkadaşlar. Çok büyük iş. Teşekkürler. Tebrikler.

  • Çağatay @backflip

    Jet motoru kısmında; itkinin büyük oranda sağlandığı bölüm 9 numaradır (n1 türbininden direk atılan hava), 9 numaradan çıkan hava 8 numaradan çıkan havayı da düzenler, dağınık şekilde değil toplu bir şekilde nozzledan çıkmasını sağlar, itiş kuvvetinin %70 den fazlası 9 numara sayesinde olur, sadece motoru soğutur demek eksik olmuş, büyük ve önemli bir bilgi çünkü. Motorun asıl amacı n1 türbinini çevirmektir, nozzledan çıkan hava düşük orandada olsa itişe katkı sağlar fakat asıl itki sağlayan 9 numaradan çıkan havadır...

    • Çağatay @backflip

      Bu işin uzmanı hocaların ve teknisyenlerin anlattığı yukarıda belirttiğim şekilde, bu bilgi yanlış ise bu işin uzman hocaları yanlış biliyor demekki.

    • Çağatay @backflip

      Siz bu bilgiyi hangi alanda uzmanlaşmış mühendisten aldınız bilmiyorum, ben direk uzmanlık alanı jet motorları ve havacılık olan uzman hocalardan (kendileri havacılık şirketleri ve askeriyenin ilgili biriminden emekli kişiler) öğrendim, bilgi üzerinde kendi adıma bir iddiam yok, eğer bu bilgi yanlış ise birden fazla kere yanlış bilgi vermiş hocalarım demekki bunu söylemeye çalışıyorum.

    • Çağatay @backflip

      Bu arada mantıken eğer asıl itki ortada yer alan nozzle dan sağlansaydı reverse'ün hiçbir etkisi olmazdı, biliyorsunuzki reverse o 9 numaralı alan içinde kapanan kapaklarla havayı tersi istikamate doğru yönlendiren ve uçağın yavaşlamasını sağlayan şey, bu sırada motor tam güçte olmasada belirli bir rpm de çalışır, 8>9 durumunda reverse etkisiz kalırdı

    • Çağatay @backflip

      İlgili bölümün bulunduğu jet motorlarından bahsediyoruz ama, videoda bulunan görseldeki jet motoru üzerine konuşuyorum, onlarca çeşit motor var tabikide, başka bir motor yapısında o bölüm yok diye bu sonuca varmak yanlış olur. Bahsettiğim reverse olayından bile bu bilginin doğruluğuna ulaşabilirsiniz aslında.

    • Çağatay @backflip

      Kusura bakmayın yordum sizi 🙂 düzgünce tartıştığımızı düşünüyordum, sizin dediğiniz gibi olsun ozaman ne diyim...

    • emirclio @emirclio

      Sanki mantıken de @backflip in dediği daha mantıklı gibi.Ben bu işte 0 bilgim var ama birazcık düşününce ve flight simulatordeki deneyimlerim ile birkaç fikir yürüteceğim. Fs de uçusun büyük bölümünde gaz kolu düşük seviyededir ve inişe yakın kısmında ıdle seviyesine çekeriz Eğer brave in dediği gibi olsa düşük devilerde motorun aşırı ve ani şekilde itmesi düşecek ve uçak durma seviyesine gelecektir. Ama @backflip in anlattığı sistemde atalen momenti(bu kuvvetti galiba) sayesinde bir süre daha hızını koruyabilecektir. Benimki sadece bir teori ikiniz gibi bu konularda eğitim almış bir kişi değilim

    • windshear @windshear

      @emirclio Ucusun buyuk bolumu gaz kolu dusuk seviyededir cumlen gercek hayatla hic uyusmuyor maalesef. Bildirmek istedim guven bana.

    • emirclio @emirclio

      Düşük seviye dediğim idle değil tabikide %50 nin üstü olmadığını tahmin ediyorum(birazda kulaklarımdan cesaret alıyorum bunu söylerken) @windshear

    • windshear @windshear

      Yuksek irtifada genelde %80-95 seviyesindedir @emirclio - Babamdan cesaret aliyorum. Anladin sen onu.

    • emirclio @emirclio

      @windshear jet motorundan bahsediyorsun dimi ? İzlediğim videolar tam tersini gösteriyor.
      Birde o kadar bize anlattıkları aero dinamik falan palavla mıydı? Uçağın uçabilmesi için motorun tam gaz mı çalışması gerek 😀

    • windshear @windshear

      Tabiki jet motorlulardan bahsediyorum. Ucagin ucabilmesi icin motorun tam gazda calismasi ya da motorun calismasina gerek yoktur. Ancak, gerekli lifti saglayabilmek icin agirlik ve hava sartlarina gore belli bir suratte gitmen gerekir. Ornegin 41bin feet te 2/3 agirliktaki bir 737-800NG 235-240 knots altinda stall olurken, 255 knots ta overspeed uyarisi alir. 15 knotluk bir degisimden bahsediyorum. Kaldiki yuksek irtifada hava inceldikce lift azalir, daha fazla motor gucu daha fazla aerodinamik lifte ihtiyac duyarsin. 31-39bin feet arasinda maksimum kafa ruzgari / agirlik ve motor performans grafikleri vardir ki ince havada dogru irtifada ucabil. Haddinden fazla yuksege cikarsan %100 motor gucu bile seni stall speed in ustune tasiyamayacaktir.

    • Çağatay @backflip

      İşte tamda bu karmaşık süratlerin başladığı noktada hız birimini mach olarak ayarlarsın, oto pilota gerekli mach hızını girersin ve bilgisayar tüm atmosfer koşullarını hesaplayarak sürati sabit mach ta tutmaya çalışır, air speed/ground speed o noktadan sonra istikrarsız ve değişkendir, gaz kolunun ne kadar açık olması gerektiği sabit bir değerde değildir, belirli bir irtifa altında ve standart hava koşullarında bütün olması gereken değerler aşağı yukarı sabit ve bellidir fakat atmosfer şartları standart dışına çıktığı anda işler değişir. Düz uçuşta tam gaz açılmaz, açılması gerektiği hava koşulları var ise ozamanda o rotada uçulmaz, hiçbir pilot ve şirket o uçağa fazladan yakıt yaktırmaz, evet yüksek irtifada hava yoğunluğu azdır ve lift oluşabilmesi için hız arttırmak gerekir ama şunu da düşünün; o irtifalara çıkmanın amacı nedir? yüksek irtifalarda bulunan yüksek hızlardaki rüzgarları yakalamak için çıkar, o rüzgarları kuyruk rüzgarı olarak kullanırsın, bu durumda tam tersine gaz bile kısarsın (düz uçuştaki standart gaz miktarına kadar), gs(ground speed) artacağı için havada kalış süren azalır ve yakıt tasarrufu sağlarsın, yüksek irtifanın başka bir amacı yoktur.

    • hoccu @hoccu

      @backflip nickli arkadaş haklı hazırlayan arkadaşın emeğine sağlık ancak yanlış bilgiler @backflipin dediği gibi gösterdiğiniz motorda turbo-fan diye geçer gücün büyük oranı yüzde 70 demiş backflip doğrudur artabilir azalabilir fan havasından sağlanır jet motorları genel olarak 3 tiptir 4. yeni geliştiriliyor geliştirilme sırası ile turbo-jet, turbo-prop, turbo-fan geliştirilmekte olan 4. ise prop-fan motordur genelde eski savaş uçaklarında turbo-jet, nakliye uçaklarında turbo-prop, yolcu uçaklarında ve yeni savaş uçaklarında turbo-fan kullanılır savaş uçaklarında roket motoru kullanılır bilgisi tamamen yanlış 3 mach üzeri uçaklarda melez ram-jet motor 5 mach üstünde ise scram-jet motor kullanılır roket motoru kullanılan uçak ben bilmiyorum. Turbo-fan motorda (video da gösterilen motor) fan havası ve çekirdek havası vardır bunların oranına by-pass oranı denir günümüz yolcu uçaklarında yüksek by-passlı turbo-fanlar kullanılır 5:1 12:1 gibi yani 1 core havasına 5 fan havası 1 core havasına 12 fan havası yeni savaş uçaklarında ise düşük by-pass oranlı turbo fanlar kullanılır 0.3:1 gibi yani fandan 0.3 hava girerken coredan 1 hava girer oranlara göre fan havası yüksek ise o daha fazla itki üretir core havası daha yüksek ise o daha fazla itki üretir. http://www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/shortp.html nasanın sitesi bilgiler tüm bilgiler var sitenin kullanımı biraz sıkıntı bir konu seçin aşağıda yönlendiriyor o şekilde devam ediyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Bypass_ratio kaynakta çeşitli uçakların by-pass oranları verilmiş anlattıklarım net bi şekilde anlaşılacaktır.
      http://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric_F404 bunlarda başka kaynaklar. Bilgilerin alındığı arkadaşlar nedir ne değildir bilemem ama bilgiler yanlış kaynak verdiği site nasanın sitesi fark edersiniz kullanımı sıkıntılı ama iyice incelediğinizde yanlışlar fark edilecektir iyi akşamlar.

    • Çağatay @backflip

      @hoccu dediğin gibi videoda fazlaca yanlış ve/veya eksik bilgiler var, günümüz savaş uçaklarındaki roket motorları-günümüz pervaneli uçaklardaki radyal motor kullanımı vb.....after burner eşittir roket motoru demek değildir, after burner o tip motorlara ek olarak kazandırılan bir roket sistemidir, çoğu uçuşta after burner kullanılmaz zaten, it dalaşı gibi durumlarda gerekir ise kullanılır, roket motorlarındaki gibi sürekli açık olsa yakıt tankı anında boşalır! roket motorlarındaki o atılan alevi dur kapatayım kısayım diyebilirmisin mesela? Pervaneli uçakların çoğunda; pistonların karşılıklı yatay olarak çalıştıkları boxer motor kullanılır, illaki istisnai modeller vardır ancak ''günümüzde bu kullanılır'' denince olmuyor işte, bilgiler biraz birbirine girmiş, emeğine sağlık tabi, ne olursa olsun bu tarz videoların artmasını dilerim. Videodaki arkadaşın bu bilgileri gerekli yerlerde (kitabı vb) güncellemesini isterim, tabi eğer orada da bilgiler bu şekilde ise, kitap çünkü bu, kalıcı bir kaynak, havalıcığa merak salan insanların eksik bilgilendirilmesi; kuralları kan ile yazılmış olan havacılığa uygun değil.

    • Akay Yeşilöz @akay-yesiloz

      @brave sayın arkadaşım hiçbir turbojet motorunda motor içindeki yanma yani orta kısımda enerji üretilmesi umursanmaz tek umursanan şey egzoz gazının çıkış hızı... Ama iş turbo prop yada turbo fan motorlara gelince dediğiniz doğru çünkü orda asıl istenen en öndeki ana pervanenin dönüşüdür. Bilginize sunarım

  • Berkay Özdenoğlu @berky84

    Güzel söyleşi olmuş. Sıkılmadan seyrettim. Yüz yılda çok fazla icat yapılmış. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'yla, kazanan İtilaf devletlerinin imzaladıkları Versay antlaşmasında Almanların motorlu uçak kullanmaları yasaklanmış. Onlar da planörlerde ustalaşmışlar. Hatta planörlerle uçaklara karşı savaşmışlar. Belki savaşlar olmasa şimdikinden bile çok daha ileri gidilebilecekti. Ya da tam tersi.

    Ben helikopterlerden de bahsetmenizi bekliyordum. Onların da gelişimi uçaklarla paralel çünkü. Sikorsky'nin buluşları 1900lü yılların başına rastlıyor.

  • GungorGuzel @gungorguzel

    Çok beğendim, umarım devamı da bu video da olduğu gibi uzun uzuna olur, gerçekten ayrı bil kültür, emeğinize sağlık, teşşekkurler.

  • Woodo @woodo

    Vallahi hipnotize olmuş bir şekilde izledim ve dinledim. Ağzınıza sağlık.
    Videonun sonunda düzeltilecek birşey varsa demişsin o yüzden yazıyorum. g kuvveti atmosfer basıncı değil yerçekimi ivmesidir. Atmosfer basıncı ATM / mmHg dır. Ancak hızlanmadan kaynaklanan g kuvveti de yer çekimi ivmesi de değildir. Bir nevi biz sabitken yerin bizi çekmesi g kuvveti olarak 1 olduğundan, hızlandıkça ya da merkez kaça girdikçe bu kuvvetin katlarına maruz kalmamız g kuvvetidir.

  • urzais @urzais

    Comet arada kaynamış. Havacılığın mihenk taşlarından biridir.

  • windshear @windshear

    Guzel bilgiler olmus. Nefesinize saglik...

  • DinçerYıldız @dincher

    Harika bir video olmuş, nasıl bitti anlamadım, hiç sıkılmadan izledim, mümkünse bu konularla ilgili daha fazla video beklerim, akıcı anlatımınız ve emekleriniz için çok teşekkürler...

  • Sefa @toyo

    Anlatım çok başarılı.Video için teşekkürler.

  • Kaan @k

    Hezarfen'in uçuşu tek bir yazılı kaynak dışında başka hiçbir yerde geçmiyor ne yazık ki. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bahsedilir bu olaydan. Bu kadar yankı uyandıracak bir durumun Seyahatname dışında hiçbir yazılı kaynakta geçmemesi gerçekliği konusunda tartışmalar yaratıyor.

    Olayı sadece Hezarfen'le sınırlamamak lazım, Vecihi Hürkuş gibi çok değerli bir ismimiz de vardır bu konuda.

  • Sinan Çetinaslan @anachronism

    "Sondajı öğrenemez mi astronotlar" evet yapamaz ve öğrenemezler hele ki hiç alakası yok ise sondorlük mesleği veya sondaj ile.

  • Hamit ÖZLÜ @hamitozlu

    Sizi kınıyorum Cevdet Acarsoy. Hezârfen Ahmed Çelebi neden tarihçenizde yer vermediniz?
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Hez%C3%A2rfen_Ahmed_%C3%87elebi

  • Harun ADAL @harun

    Hezârfen Ahmed Çelebi (1609 - 1640), 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Müslüman Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olmuştur.
    @acarsoy-cevdet yanlış bilinen bir şey varsa açıklayabilir misiniz?

  • cinnabon @cinnabon

    Hezarfen Ahmet Çelebi'nin modern uçağın yapımında doğrudan katkısı olmamıştır arkadaşlar. Bu kadar alınganlığa ne gerek var? Modern uçak tamamen 19. ve 20. yüzyıldaki aerodinamik çalışmalar ve içten yanmalı motorun keşfine dayanır.

    Ayrıca Hezarfen'in gerçekten Galata kulesinden Üsküdar'a süzüldüğünü iddia eden kaynak sayısı şaşırtıcı derecede azdır. Öyle bir şey olacak zamanın İstanbul'unda ve o kadar az kaynak yazacak bunu. Açık olmak gerekirse olayın gerçek mi efsane mi olduğu belirsizdir. Gerçekliğine inanmak hoşumuza gittiğinden ve gururumuzu okşadığından bunu tercih ediyoruz ama uluslararası arenada kabul görmek için bundan fazlasına gerek var.

    Bu da İngilizce Wikipedia sayfası, okumak isteyenlere: http://en.wikipedia.org/wiki/Hez%C3%A2rfen_Ahmed_%C3%87elebi

    • Harun ADAL @harun

      @cinnabon kimsenin alındığı yok. Sadece efsaneler dile getirilirken gerçek-efsane(?) dediğiniz bir olayın neden dillendirilmediği.

      Bu kadar değerli kişiler dilinizde yer almazken, uluslararası arena senin elinin tersiyle ittiğine neden değer versinki !
      Not : "sen" kelimesi genel ifadededir.

    • cinnabon @cinnabon

      Dillendirilmeme nedeni gerçek olduğu konusunda yeterince delil sunulamaması. Evliya Çelebi Erzurum'da kediler bir damdan diğerine atlarken havada donup kalırlar da diyor mesela.

      Sindirilmesi gereken tam da bu: Havacılığın teknolojik gelişimi ve tarihinde Hezarfen Ahmet Çelebi'den bahsedilmesi değil bahsedilmeMEsi normal. Çünkü ne modern uçağın teknolojisine elle tutulur bir katkısı var, ne de tarihte olup olmadığı şüpheye yer bırakmayacak kadar kesin.

    • Harun ADAL @harun

      Öncelikle odak noktamız Hezarfen Ahmet Çelebi, Evliya Çelebi Değil.
      Delilden kastın "yabancı kaynaklarsa" o zaman hiç konuşmaya bile gerek yok.
      @cinnabon

    • cinnabon @cinnabon

      Hezarfen Ahmet Çelebi'nin varlığına gösterilen tek "yerli" delil Evliya Çelebi'nin seyahatnamesindeki iki satır olunca, odak noktasına o da giriyor ister istemez.

      "Delilden kastım" yabancı kaynaklar değil, yerli yabancı hatta uzaylı herhangi bazı kaynaklar. Ne bulabilirseniz."Yabancılar düşmanımız o yüzden yazmazlar tabii Hezarfeni" düşüncesinin de ne kadar gerçekdışı olduğunu ben burada anlatsam da ikna olmazsınız biliyorum, o yüzden denemeyeceğim bile. Sadece şunu söyleyeyim: Gerçekten olan bir olayı gizlemeye kimsenin gücü yetmez, dünya tarihi bunun örnekleriyle dolu.

    • Harun ADAL @harun

      Dünya Türk-Müslüman kemikleşmesinin keşif ve ilerleyişlerini gizlemeyi o kadar başarıyorki, bende burada binlerce satır yazsam sende ikna olmayacağın kesin, yolun ve zihnin açık olması dileğiyle... @cinnabon

    • cinnabon @cinnabon

      Türk ve Müslümanların neden uçak yapamadığının ve uçak yapacak bilgi birikimine katkısı olamadığının somut kanıtı da *siz*siziniz. Tüm dünya size "komple" kuruyor düşüncesine devam. Fransa İngiltere'ye ABD Rusya'ya kurmuyordu çünkü... Sağlıcakla kalın.

    • BokehBalls @bokehballs

      @harun Konunun Türklükle Müslümanlıkla alakasını anlayamadım.

    • Harun ADAL @harun

      @bokehballs yukarıda yazılanlardan bir alaka kuramadıysanız yapacak bir şey yok. konuyu arkadaşla kapattık 😉

    • m.levent @mustafa-levent

      Müslümanların ve türklerin keşif ve bilim alanlarında yok kabul edildiği doğru değildir. ABD ve ABnin en ünlü üniversitelerinde hayyam, farabi, ibni sina, fergani, harezmi gibi isimler üniversitelerin kendi dallarında ders olarak okutuluyor

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Şu olayın hala oldu mu olmadı mı mı diye tartışılması abes. Elin adamı bilinen mitleri bilimsel metotlarla test edip doğrulama/yalanlama üzerine program yapıp para basıyor ve insanları bilgilendiriyor. Bizden bir üniversite çıkıp şu işin olabilirliğini bilimsel olarak test edemiyor.

      Hezarfen gerçekten uçtu mu sorusu için kaynaklara bakılır tartışılır. Ama Galata'dan Üsküdar'a o zaman anlatılan teknikler ile bir insan uçabilir mi konusu tamamen teknik bir konudur ve bugün ispat edilebilir. Hatta bir bilgisayar tarafından programlanan bir senaryoda fiziki olarak bir şey yapmadan dahi gösterilebilir.

      Bahsettiğim programda yanlış hatırlamıyorsam Da Vinci'nin tasarımlarını hayata geçirip test etmişlerdi. http://www.discovery.com/tv-shows/other-shows/videos/other-shows-doing-davinci-videos/

    • cinnabon @cinnabon

      @gamsizm Murat bey olup olmadığının tartışılması normal, çünkü adı üzerinde kesin kanıt olmayan *tartışmalı* bir konu bu. Yalnız tartışma teknolojik olarak mümkün olup olmadığı üzerinden değil tarihte gerçekten cereyan edip etmediği üzerinden yapılıyor ve söylemek gerekir ki sonuna kadar haklı bir tartışma bu. Sadece Evliya Çelebi'nin yazdığı birkaç satırdan başka hiçbir vakanüvis veya tarihçi kaydetmemiş böyle bir olay. Bunu söyleyince insanımız irrite oluyor diye söylememezlik edemeyiz. Çünkü bir sonraki adım "niye koymadın videoya bre" oluveriyor...

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @cinnabon Mesele teknik olarak ele alınırsa ve sonuçta mümkün olmadığı ortaya çıkarsa zaten geçmişteki olaya da ışık tutulmuş olur.

    • Atilla Meriç @attilan

      @gamsizm mesele hezarfen'in gerçekten uçup uçmaması değil asıl mesele ikarus'un adının dahi anıldığı bir havacılık tarihi sunumunda hezarfen'in adının geçmemesi bu küçük bir hata da değil büyük eksiklik olmuş meselenin özü bu. mesele iki ağaç meselesi değil yani. Ayrıca:
      hezarfen'i bir kenara bırakacak olursak "havacılık tarihi anlatılırken unutulmaması gerekenler listesi" yapalım beraber:
      1- "altın dönem" den bahsederken Howard Hughes.
      2- "roketler" den bahsederken Wernher von Braun
      3- "ses hızı" ndan bahsederken Chuck Yeager
      4- bir cümleyle de olsa Sabiha Gökçen, Vecihi Hürkuş
      5- sadece balon zeplin uçak uçmuyor helikopterde bir hava aracı beraberinde Sikorsky ve da Vinci
      6- "motor tiplerinden" bahsederken ramjet ve screamjet motorları
      7- "hız rekoru"ndan bahsederken x-15 değil rekorun asıl sahibi x-43 olduğundan
      8- "concord" un pistte zor hareket etmesinden bahsederken pilotların önünü göremediğinden o yüzden uçağa burnu öne eğilme mekanızması yapıldığından
      bunlar googlelamadan aklıma gelenler.

      ve hepsinden önemlisi genç @acarsoy-cevdet arkadaşımızın emeğine saygı duyuyorum ama toyluğuna veriyorum en vahim hatası armageddon filmindeki "sondajcı-astronot kıyaslaması" : filmin kötü olmasını bir kenara bırakarak şunu tespit edelim ustalık kavramı çok önemlidir, ben uzaya gidip gelen maymun gördüm ama sondaj yapanını görmedim kaldı ki filmdeki sondajcılarda maymun gibi yerlerinde oturuyorlardı mekikleri pilotlar uçurdu. başka bir örnek hubble teleskobunu tamire giden astronotun civatayı nasıl yalama yaptığını gülümseyerek izledim.
      bir işin "usta"sıyla başka bir meslek erbabını kıyaslamaktan kaçınalım, ustalık kavramına gereken saygıyı göstermezsek burada yazışırken birbirimize gösterdiğimiz saygının içi boşalır anlamı kalmaz lafta kalır.
      basitçe marslılara bilgisayar tarihi anlatacak olsam astronota bu eğitimi vermeye uğraşacağıma astronot kıyafeti giydirip @leventp yi götürürüm.
      saygılarımla.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Ve bütün bunları tek videoda yapalım 🙂 Sizin bahsettiğiniz derinlikte bir işin birden fazla video ile anlatılması gerek. Misal Türk havacılığı gibi. Çünkü o zaman neden havacılıkta yakalanan ivmenin devamının getirilemediği gibi soruları da cevaplamak gerekir. Ya da son zamanlarda gerçekleştirilen insansız araçların durumu vs. Sadece selam çakılarak geçiştirilecek konular değil bunlar.

      Saydığınız isimler Türk havacılığı için önemli ama bizim konumuza tam olarak oturtabileceğiniz isimler değil o yüzden sadece değinmek de niye sadece değindiniz sorusunu getirecekti. Çizgiyi bir yerde çekmeniz gerekiyor.

      Misal sadece Concord ayrı bir video olur. Bizim Cevdet ile şu an bunu seri haline getirmemiz farklı şehirlerde bulunmamız nedeni ile imkansız. O yüzden elbette birçok şeyi atlayarak koca tarihi 40 dakikada anlattık. Hatalı bir iki şey düzeltildi yorumlarda ama eksiksizlik mümkün değil. En azından bir video için fazla büyük bir beklenti olur.

      Hezarfen konusu yukarıda tartışıldı zaten. Ben o olayın gerçekleştiğine şüpheyle bakanlardanım. Ancak Türk havacılığı bölümü yaparsak elbet onun da yeri olur. Maalesef havacılık tarihi 'yabancıların' tarihi ağırlıklı olarak.

    • Atilla Meriç @attilan

      @gamsizm ilk olarak, bir konuyu şekil yönüyle yada içerik yönüyle ele almanın arasında büyük fark olduğunu bildiğinizi umuyorum, alınmayın ama hezarfen konusunda sanırım bunu gözden kaçırdınız, ben de hezarfen'in uçup uçmadığını bilemem bu konunun içerik kısmı, bu kısma hiç girmeden benim savım "icarus" gibi bir mit'in es geçilmediği sunumda hezarfen'in unutulmasının şeklen bir hata olduğuydu,
      videodan zaman kazanmak için ikisi arasında tercih yapacak olsam ikarus u unutmayı tercih ederim, siz de takdir edersiniz ki havacılık tarihinde noel baba ve uçan geyiklerinin ne kadar yeri varsa ikarus'un da o kadar yeri var.
      DOTA oyunu incelemesi için burada kıyamet koparıldığını göz önünde bulundurursak böyle bir konuda gereksiz tepki verdiğimizi savunmak haksızlık olur.
      ikarus'un unutulmadığı yerde hezarfen'in unutulması ne bir alınganlık nede aşırı tepki vermek, bu bir mantık hatası.

      ikinci olarak, önceki mesajımda listelediğim maddeler süreyi sarkıtacak veya başka video çekmenizin önünü kapatacak nitelikte ek maddeler değildi, siz zaten o konulara değinmiştiniz iki kelimeyle adı geçen isimlerden söz edilerek daha bilgilendirici bir özet geçilmiş olurdu, bir tane de hız rekoruyla ilgili yanlış bilgi vardı onu düzeltmek istedim.

      Ancak en çok takıldığım kısmı ise havacılıkla ilgili olmayan "sondajcı-astronot kıyaslamasıydı" genç arkadaşımız alanı olmayan bir konuda iddialı söylemlerde bulundu ki bu en önemli hataydı kanımca. Ustalığın önemini tam kavrayamamış görünüyor ama zamanı var elbet.
      bu evrensel olguyla ilgili olarak aşık veysel'in "sazıma" şiirinin dizeleriyle mesajımı sonlandırayım, saygılar.

      Sazım kimden aldın sen bu avazı hey
      Bülbül konarmıydı dalına bazı hey
      Ben bir insanoğlu sen bir dut dalı hey
      Ben "babamı" sen "ustanı" unutma hey unutma hey unutma hey...

    • cinnabon @cinnabon

      @attilan İkarus, modern uçağı ve modern havacılığı keşfeden insanlara ilham veren çok ama çok eski bir efsane. Bu insanlar Hezarfen Ahmet Çelebi'den ilham almamışlar, bu tarihi bir olgu. Olgu demek, veri demektir. Verileri beğenmeyebiliriz, verilere üzülebiliriz, ancak verileri görmezden gelemeyiz.

      Anlamanız gereken şu: Bu videoda İkarus'tan bahsedilmesi normal, Hezarfen Ahmet Çelebi'den ise bahsedilmeMesi normal. Bunun yeterince "Türk ve/veya Müslüman olmamak"la, "tarihini bilmemek"le, "ecdadından utanmak"la, "batının etrafında pervane olmak"la falan uzaktan yakından alakası yok. Bunun sadece tarihte olup bitenden haberdar olmak VE en önemlisi neyin OLMADIĞIndan haberdar olmakla ilgisi var.

      Murat beyin @gamsizm de vurguladığı gibi modern havacılık tarihi "yabancı"ların tarihidir, dolayısıyla ilham kaynakları da sizin "yabancı" olarak nitelediğiniz aslında tüm insanlığa mal olduğu konusunda neredeyse fikir birliği oluşmuş bulunan mitolojik ve gerçek kaynaklardır. Keşke Hezarfen Ahmet Çelebi'den alınan ilhamla uçan bir Osmanlı stili tayyare yapılmış olsaydı da bu sitemlerinizin bilinç altına kazınmış farkında olunmayan "imrenme" dışında bir şeye karşılık geldiğini düşünebilseydik... 🙂

    • beyazad @beyazad

      Hazarfen hakkında kesin bilgiler yok ama Ikarus hakkında kesin bilgiler var yani. İbretlik!

    • cinnabon @cinnabon

      @beyazad Okuduğunuzu anlasaydınız uçağı bulanların İkarus'tan esinlendiğini ama Hezarfen'den esinlenmediğini de fark edecektiniz. Bu durumda modern havacılık tarihi videosunda Hezarfen'den bahsedilebilmesi için en azından gerçek olduğuna dair kesin kanıt gerekir. O da yok. Yani tek ibretlik şey sizin okuduğunuzu anlamaMA yönündeki çabanız.

  • Mustafa ÜNLÜ @mustafaunlu

    Kendimi üniversitede derse girmiş gibi hissettim. Uçak, motor vs. ilgimi çeken şeyler olmamasına rağmen sonuna kadar zevkle izledim. Teşekkürler TS.

  • by_SplinterCell @by_splintercell

    Güzel bir söyleşi. Ancak birçok soru işareti insanın aklında yer edinmiyor da değil bana göre. Özellikle Concorde olayında insan bazı şeyleri sorguluyor. Günümüzde o kadar çok kaza oluyor ki nedense hiç bir firmanın bu olaylardan sonra ipi çekilmiyor. Bence hızlı ve konforlu uçuş için ikamesi olmayan bir markanın silinmesi insanlık için büyük bir ayıp.
    Soğuk savaş yıllarındaki uzay maceraları neden şu an da dünyanın gündeminden çok uzakta. O yıllarda Ay yüzeyinde yürümek insanlık için büyük bir adımken neden şu an da o adımlar tekrar atılamıyor. Maliyetler düşük hava aynı uzay aynı teknoloji gelişmiş ama insanlık malesef o ilk adımdan ötesini başarabilmiş değil. Bu yüzden inandırıcılığı her geçen gün düşmekte.
    Sorgulanması gereken bir diğer nokta da hız olmalı bence. Madem 6.1Mach o yıllarda ulaşıldı neden şu anda bu rekorlar tekrar denenmiyor. Atmosfer aynı atmosfer motor teknolojileri kompozit teknolojileri o yıllara göre daha verimli ve daha kolay üretilebilir durumdayken neden günümüzde hala eski yıllardaki başarılar tekrar tekrar anılıyor. İnsanlık neden hala bunları aşamıyor. Ya o dönemdeki insanlar çok akıllıydı ya da gerçekten ortada büyük fiyaskolar var ve açıklanmıyor. Çok ilginç Solo Türk videolarından devam edeyim ben en iyisi bu komplo teorileri beni aşar. 🙂
    Naçizane bir öneri havacılığı insan kargo savaş gibi bölümlere ayırsaydınız çok iyi olurdu. Özellikle diğer yorumlardaki bahsi geçen konulara da değinilmiş olurdu.

    • cinnabon @cinnabon

      Ay'a teleskopla bakıldığında insanların bıraktığı izler görülebiliyor. Ayrıca Japonlar geçenlerde bir araç gönderdi aya ve bu tartışmaları bitirdi. Google'da buna dair bilgileri bulabilirsiniz. Not: Şu linki de ekleyeyim merak eden olur 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Third-party_evidence_for_Apollo_Moon_landings#SELENE_photographs

    • cinnabon @cinnabon

      Soğuk Savaş döneminde ABD ve SSCB vatandaşlarının ekmeğinden kısarak birbirlerine üstünlük kurabilmek için bütçelerini savurabildiler. Ülkelerin daha da kalabalık, piyasaların daha da hassas olduğu; savaşın açlığın her yanı sardığı günümüz dünyasında ne o paraları siyasi endişe duymadan harcayabilecek hükümetler var ne de insanlarda harcanan o parayı TV karşısında alkışlayacak hipnotize olma durumu. O yüzden tekrarlanmıyor Ay seferleri 🙂

    • BokehBalls @bokehballs

      @cinnabon Ay'a gidilmemesinin nedeni ne maliyet ne de teknik. Ay'da yapılcak bir şey yok. Ay'a gitme zaten soğuk savaşın uzay yarışının bir parçasıydı. Şu anda Ay'a gitmek için hiç bir neden yok. Zaten uzayda yapılması gereken deneyler uluslararası uzay istasyonunda yapılabiliyor. NASA'nın Ay'da bıraktığı modül parçalarını Çin uydusu görüntülemişti. http://www.space.com/12796-photos-apollo-moon-landing-sites-lro.html

    • cinnabon @cinnabon

      Ay'da yapılacak bir şey kalmadığı için harcanacak her lira (dolar, ruble, neyse 🙂 ) hunharca eleştiriliyor insanlar tarafından. Aynı şeyi farklı sözcüklerle söylüyoruz 🙂

    • by_SplinterCell @by_splintercell

      Siz olayı tamamen Ay ile ilgili sanmışsınız ya. 🙂

    • cinnabon @cinnabon

      "Bu yüzden inandırıcılığı her geçen gün düşmekte." sözünü ettiğinize göre bilgi eksiğiniz var diye düşündük. Ay bu tartışmaların en önemli parçasıdır, küçümsememek lazım.

    • by_SplinterCell @by_splintercell

      Ay bu tartışmaların en önemli parçasıdır çünkü en yakınımızdadır uydumuzdur. Ay'a gitmek günümüzde bile büyük meseleyken neden daha ilerisine gidemiyoruz ve evet emin olun her geçen gün inandırıcılığı kaybolmakta. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki aksini iddia eden bir çok görüş var bu kadar ispat ortadayken. O yıllardaki başarılar günümüzde artarak devam etmiyor şaşırdığım nokta bu. Aslında bu insanlık için bir özeleştiri olmalı. Olayı hala Uydumuzla sınırlı düşünmesseniz ne demek istediğimi anlayacağınızı düşünüyorum.

    • cinnabon @cinnabon

      Ay'a gidildiğini sadece yeterince bilgisi olmayanlar tartışıyor. Yeterince büyük bir uzay teleskopuyla bakılınca ayda insanların bıraktığı nesneler ve izler görülüyor diyorum siz ne anlatıyorsunuz. http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Reconnaissance_Orbiter#mediaviewer/File:Apollo_17_LM_Challenger_LRO.png

      Ay'a gidilmiştir. Aksini iddia etmek için görme kusuru sahibi, cahil ve inatçı olmak lazım.

    • by_SplinterCell @by_splintercell

      İşte bu kafadayken insanları inandırmanız olanaksız insanlara cahil veya inatçı yaftasını yakıştırarak zaten bu tür olaylara soğuk bakan insanları iyice soğutuyorsunuz. Benim ağzımdan gidildiğine inanmıyorum gibi bir kelime çıkmadı o iddiada bulunan sizsiniz ve olayı hala Ay ile sınırlıyorsunuz. Düşünceniz hala benim savımı çürütmek yönünde kaldı ki ikimizde aynı şeyi iddia ediyoruz bende gidildiğini düşünüyorum ancak devamında neden bu kadar büyük ve önemli olaylar büyüyerek devam etmedi sorguladığım nokta budur. Siz teleskobunuzla Ay yüzeyini gözlemlemeye devam edebilirsiniz.

    • cinnabon @cinnabon

      Kimseyi inandırmaya çalışmıyorum, sadece doğruları yazıyorum ki meraklı arkadaşların kafası bulanmasın. Türkiye'de herkes her şeyi biliyor, o yüzden kimseyi bir şeye inandırma derdinde değilim. İyi günler size hayaller aleminde.

    • by_SplinterCell @by_splintercell

      Sizin gerçekleriniz başkalarının gerçekleştirdiği atılımların videolarını ve resimlerini insanlara sunmak. Bunlara artık bir çok kişi inanmıyor. Çevremde bunlara inanmayıp hala cinlerle perilerle uğraşan yığınla kişi varken -kaldı ki bu ülkede her şeyin montaj olduğunu sanan koca bir güruh varken- neyi anlatmak için çabalıyorsunuz ki. İnanmak isteyen açar bakar inanır ya da inanmaz onun görüşüdür. İnanmıyor diye yaftalamanız yanlış. Hayallerim sizin gördüklerinizden daha öte. Unutmazsanız her şey hayal ederek başlar sorgulamadan hayal kuramazsınız. 🙂

    • cinnabon @cinnabon

      Uzay teleskobu üretip Ay etrafında 31 mil yükseklikte yörüngeye oturtup yarım metrelik çözünürlükte Ay fotoğrafı çekerek Ay'daki insan izlerini kanıtlayabilecek bilgi ve teknolojiyi hem üretemeyen, hem üretecekleri ülkesinden kaçıran, hem de üretenlere çamur atarak rahatlayanların ülkesinde, dünyanın en büyük uzay ajanslarının verileri -ki sadece NASA değil, Rus, Japon, Çin ve Hint uzay daireleri de bu dediklerimi yapabiliyor- arkadaş arasında "inandırıcı olmayan fotoğraflar ve videolar" olarak küçümsenir tabii. O yüzden şaşırmıyorum. Sadece sözlerinizin ne kadar anlamsız olduğunu başkaları görsün diye uğraşıyorum.

      "Bunlara artık birçok kişi inanmıyor" Bu "birçok" kişinin IQ ortalaması hesaplansa kaç basamaklı çıkar merak içindeyim doğrusu. Eğip bükmeye gerek yok, bir yerden sonra tamamen zeka meselesi oluyor bu tartışmalar. İsterseniz buna da alınıp cevap verebilirsiniz, ama pek önermem.

      Bu mantaliteyle hayallerinize en kısa sürede ulaşacağınızdan şüpheniz olmasın. Böyle devam edin. Hiç bozmayın. 🙂

  • t.baris @turemis-baris

    steamden Fs:X i almışken verin gazı:D
    1G dünyanın yerçekimi değilmiydi yahu basınç nerden çıktı @gamsizm @acarsoy-cevdet

    • Orkun @orkkoc

      Orda ufak bir yanlış syöelm oldu sanırım. G terimi zaten yerçekimi (gravity) kelimesinden geliyor 1 G dünyanın uyguladığı ortalama yerçekimi kuvveti değeri hava basıncıyla bir alakası yok.

  • Tuna @tunakaner

    @acarsoy-cevdet çok temiz bir insana benziyor hayat boyu başarılar diliyorum kendisine, içimden geldi 🙂

  • foblin @foblin

    ben f-14 tom cat e benzettim 😀

  • 3dfx @3dfx

    bence teknoseyir bu discovery channel tadindaki tarzina devam etmeli 🙂

  • Exdem @exdem

    Çok güzel bir bölümdü devamını sabirsizlikla bekliyorum.

  • samet ilter @samet-ilter

    bu tarz içeriklere bayılıyorum.umarım devamı gelir

  • burak yesilnar @burakyesilnarrr

    çok yararlı kültürel ve akıcı olmuş teşekkür ederiz 🙂

  • ismailjr @ismailjr

    Ben çok beğendim. Muazzam bir video olmuş gerçekten. Serinin yeni videolarını merakla bekliyorum...

  • TahaDemirtutan @tahademirtutan

    Tam da uçaklar ve jet motorlar üzerine araştırma yaparken çok güzel denk geldi. İzleyelim bakalım:)

  • ultrAsosyal @ultrasosyal

    Cevdet hocam, videoda bahsettiğiniz belgeseller hakkında bilgi verebilir misiniz? İsmini filan yani, izleme isteği oluştu 😀

  • TMCan @tmcan

    Çok güzel video olmuş. keşke motorlar üstünde biraz daha konuşsaydınız . İlerideki bölümlerde bahsedersiniz inş.

  • Baki Karadeniz @bakikaradeniz

    Kapatsaydınız o zaman. Ben ise daha yarısındayım diye düşünürken bitti.

  • Baki Karadeniz @bakikaradeniz

    Muazzam bir video olmuş. Ben hiç sıkılmadan izledim. Hatta bittiğinde şaşırdım. İHA'lardan bahsettikten sonra drone, mülticopter gibi araçlardan da bahsedersiniz diye düşünmüştüm. Bence elektrikli motorların kullanıldığı İHA'lar da bir video'yu hak ediyor @gamsizm

  • Executioner @executioner

    Çok güzel bir video olmuş. Devamını bekliyoruz.

  • Kardan Adam @mirzalili

    Roket motorunda verilen bilgi yanlış '' Günümüz savaş uçaklarında bu motor kullanılıyor'' Günümüz hiç bir savaş uçağında bu motor kullanılmıyor, günümüz savaş uçaklarında jet motoru kullanılmakda. Jet motoru ile roket motoru arasındaki fark, roket motoru ivmelenmek için gerek duyduğu maddeleri kendi içinde taşır, jet motoru ise ivmelenmek için yakıtını içinde yanmayı gerçekleştirmek için havayıda dışardan alır. Roket motoru hız denemesinde kullanılan roketten bozma uçaklar hariç günümüzde gökyüzü için konuşuyorum, uzaya gönderilen roketlerde ve askeri füze sistemlerinde kullanılır.

  • Veysel @spectrum

    Charles Lindbergh'in yakıtı iyi depolaması lazım 🙂 Kaç saatlik uçuş...

  • Veysel @spectrum

    1 g kuvvetine "bir atmosfer basıncı" dendi ama hata var. Basınç farklı kavram, yanlış mı biliyorum?

  • Veysel @spectrum

    Concorde 38 yıl öncesinin teknolojisi. 38 yıl sonra, biz hala aynı hızda uçan ama daha güvenli ve konforlu uçak yapamıyor muyuz? Sivil havacılık sanki ilerlemesini durdurmuş 80'lerden sonra...

    • cinnabon @cinnabon

      İşlerine gelmiyor. Çünkü daha masraflı ve dar gövde zorunluluğu yüzünden sürümden kazanamıyorlar. Supersonic boom denilen olay yüzünden yerleşim yerlerine yakın havalimanlarına iniş kalkışın yasaklanması da bir diğer sorun. İndikten sonra 40-50 km yol yapmayı kabul etmek gerekiyor bu uçakları kullanmak için.

      Bir diğer sıkıntı pilotajının hüner gerektirmesi. Ayrıca uçak ısı farklarından dolayı daha erken yıpranıyor ve daha sık aralıklarla bakıma girmesi gerekiyor. Concorde'da camlardan kuartz soba gibi sıcaklık yayıldığı, camın bazen dokunulamayacak kadar ısındığı anlatılırdı. 2003'e kadar uçtu aslında, keşke kaldırılmasaydı. Ciddi zaman tasarrufu getiriyormuş transatlantik uçuşlarda...

    • Veysel @spectrum

      İşte bunun bedelini ödemeye hazır insanlar yok mu? 2-3 Saatte Amerika 🙂 Güzel oluyor...

  • Barış Gürbüz @gta89

    ben bi sürü laf sayacaktım ama veysel bey ve ihsan bey bir kaçından bahsetmiş lütfen kaldırın havacılık hakkındaki kıt bilgim bile bu kadar hata yakalanmışsa bu işten anlayan adamların önünde komik duruma düşmeyin antonov dan bahsedilmeyen bi havacılık tarihi behhh 😀 büyük daha büyük çok büyük 😀

  • hoccu @hoccu

    Hazırlayan arkadaşın emeğine sağlık ancak yanlış bilgiler var @backflipin dediği gibi gösterdiğiniz motorda turbo-fan diye geçer gücün büyük oranı yüzde 70 demiş backflip doğrudur artabilir azalabilir fan havasından sağlanır jet motorları genel olarak 3 tiptir 4. yeni geliştiriliyor geliştirilme sırası ile turbo-jet, turbo-prop, turbo-fan geliştirilmekte olan 4. ise prop-fan motordur genelde eski savaş uçaklarında turbo-jet, nakliye uçaklarında turbo-prop, yolcu uçaklarında ve yeni savaş uçaklarında turbo-fan kullanılır savaş uçaklarında roket motoru kullanılır bilgisi tamamen yanlış 3 mach üzeri uçaklarda melez ram-jet motor 5 mach üstünde ise scram-jet motor kullanılır roket motoru kullanılan uçak ben bilmiyorum. Turbo-fan motorda (video da gösterilen motor) fan havası ve çekirdek havası vardır bunların oranına by-pass oranı denir günümüz yolcu uçaklarında yüksek by-passlı turbo-fanlar kullanılır 5:1 12:1 gibi yani 1 core havasına 5 fan havası 1 core havasına 12 fan havası yeni savaş uçaklarında ise düşük by-pass oranlı turbo fanlar kullanılır 0.3:1 gibi yani fandan 0.3 hava girerken coredan 1 hava girer oranlara göre fan havası yüksek ise o daha fazla itki üretir core havası daha yüksek ise o daha fazla itki üretir. http://www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/shortp.html nasanın sitesi bilgiler tüm bilgiler var sitenin kullanımı biraz sıkıntı bir konu seçin aşağıda yönlendiriyor o şekilde devam ediyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Bypass_ratio kaynakta çeşitli uçakların by-pass oranları verilmiş anlattıklarım net bi şekilde anlaşılacaktır.
    http://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric_F404 bunlarda başka kaynaklar. Bilgilerin alındığı arkadaşlar nedir ne değildir bilemem ama bilgiler yanlış kaynak verdiğim site nasanın sitesi fark edersiniz kullanımı sıkıntılı ama iyice incelediğinizde yanlışlar fark edilecektir iyi akşamlar.

  • killnOd @killnod

    Cok guzel bir video olmus.Ama dunyanin gelmis gecmis en iyi savas pilotu kabul edilen ve asalet unvani olan Red Baron bahsedilmemesini anlayamadim.Umarim bir dahaki programda Red Baron yer verirsiniz.Merak edenler icin;
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Manfred_von_Richthofen
    @gamsizm

  • cinnabon @cinnabon

    Çok güzel video ancak tarihin ilk uçucularından Appa'nın bahsinin hiç geçmemesini anlamakta zorlanıyorum. Bir dahakine unutmayın lütfen.

  • CaSkAlAyNeN @caskalaynen

    Çok başarılı ve akıcı bir anlatım....Tebrikler....

  • Deniz Etkin @denizetkin

    @cinnabon Uçan kaz Norton Appa'dan öncedir.

  • Mustafa Doğan @mustafadoganiku

    Ellerinize sağlık, bir solukta izledim.

  • Özkan Yılmaz @ultimance

    Güzel bölümdü ama biraz eksik kalmış sanki. Bu arada savaş uçaklarına çok değinmemişsiniz. Sadece savaş uçakları ile ilgili bir bölüm yapmayı düşünüyor musunuz? @gamsizm

  • Akay Yeşilöz @akay-yesiloz

    Bir makine mühendisi olaraktan söylüyorum jet motorlar kısmı tamamen yanlış !!! İlk gösterilen motor turbo fan motorudur ve özellikleri anlatılan gibi değildir turbo prop motor doğrudur ve roket motoru denen motor tamamen turbojet motorudur ve afterburner uzay çalışmalarıyla değil aksine savaş uçaklarının füzeden kurtulması yada çok keskin dönüşler yapabilmesi için yapılmış ikinci bir yanma odasıdır. Lütfen bilgileri düzeltiniz yanlış bilgi yoldan sapıtır @gamsizm

  • Cevdet Acarsoy @acarsoy-cevdet

    Merhabalar,

    Öncelikle tüm yorumlar için teşekkür ederim. Hatalarla ilgili açıklama yapma gereği duydum, sizlerin de katkılarınızla düzeltilenler oldu. Sadece yapıcı eleştirilere cevap vermeye çalışacağım. Belirtmeliyim ki havacılık tarihçisi ya da uçak mühendisi değilim, sadece bu alanlardan pilotaj için gerekli bazı bilgileri çeşitli kaynaklardan bilgileri derledim. Bu derleme sırasında ana amaç, her bilgiyi vermek, ansiklopedik kapsamlı bilgi vermek ya da her ihtiyaca cevap vermek değildi.

    • Türk Havacılık Tarihi ve Helikopterler için ayrı videolar düşündüğümüz için onları hiç anlatmadık. Kitabımda (Sanal Pilot) Türk havacılık tarihi isimli bölüm mevcuttur, yani köklerimize ihanet söz konusu değildir.

    • Yunan mitolojisi, uçuşla ilgili en eski kanıt olmayabilir düzelteyim, antik Çin’de uçurtmalar insan taşıyacak boyuta ulaşmış şekilde resmedilmiş anlatılmıştır. Benim ve kullandığım kaynakların mitolojiyi örnek verme sebebimiz, insanların uçma isteklerinin tezahürüdür. Bu mitolojik anlatının önemi, insanların bu isteklerinin ne kadar eski olduğunu anlatmaktır.

    • Howar Hughes, blackbird, ramjet vs. bir çok mihenk taşı var fakat bunlar gibi figürlerin tarihe etkisi veya belli bir dönemi yansıtmaları açısından özetin özeti olan içeriklere katamıyorum.

    • G kuvveti tabi ki ivmelenmeyi anlatır. Kütle çekimi (gravity) değildir, isimlendirme hatalıdır. Orada anlaşılması kolay olsun diye ağırlığımız o kadar katına çıkıyor demek için söylemiştim faka atmosfer basıncı ile karışacağını izleyince fark ettim. Tekrar edelim, g kuvveti (İngilizce: g-force), bir kütleye belirli bir durumda etki eden hızlanmadır (akselerasyon). Videoda anlatılan pozitif g dir. (Kaynak: Godwin, Peter, David Robson. ''The Air Pilot's Manual 6: Human Factors & Pilot Performance.'' 3ncü baskı. Cranfield. Aviation Theory Centre, 2006.)

    • Jet motoru konusunda, diğer konularda olduğu gibi genel bir bakış açısı sunmayı amaçladık, bu tip motorlar vardır, çalışma sistemleri basitçe şöyledir gibi. Turbo-jet ve Turbo-fan detaylarına bu sebeple girmedik.

    • Roket motoru konusunda, kullandığım kelime bir jet motoru çeşidi olan roket motoruydu(A rocket engine, or simply "rocket", is a jet engine[) Uzay mekiklerindeki roketi kastetmemiştim, fakat tüm askeri uçaklarda kullanılmaları konusunu düzelteyim. ( Kaynak: George P. Sutton and Oscar Biblarz (2001). Rocket Propulsion Elements (7th ed.). Wiley Interscience. ISBN 0-471-32642-9. See Chapter 1.)

    • X15 2004 yılında hız rekortmenliğini 9.6 Mach ile X43A’ya bırakmıştır, onu düzeltelim. (http://www.nasa.gov/missions/research/x43-main.html)

    • Bahsi geçen belgeseller:
    Great Moments in Science and Technology, The Montgolfier Brothers and the Hot-Air Baloon
    Charles Lindbergh - From New York to Paris 1927- La Guardia Comunity Colegge
    Where's Amelia Earhart - National Geographic Channel
    Air Crash Investigation Air France Flight 4590 Crash of the Concorde

    Beğenen arkadaşların iltifatlarına teşekkürler, yapıcı eleştirilere de çok teşekkürler, bu sayede hataları düzeltme fırsatı bulduk.

  • Önder TARIM @ondert

    güzel başladı ama süreden kaynaklı olsa gerek çok önemli şeyler atlandı. bir de Concorde kısmı biraz sallama geçti gibi. bir kere kaza yaptı diye artık tutmadı, tipi kayıktı olmadı demek yanlış olmuş bence. bugüne gelene kadar 737 ailesi ne kanlı kazalar geçirdi ama bugün en güvenilen uçaklardan. Concorde'u işletmek çok maliyetliydi ve gürültülüydü. bu kadar masrafa karşılık 100 kişi alabiliyordu ve tek sınıf koltuk konfigürasyonu vardı. bazı tasarım hataları da vardı, motor ve tekerleklerin yerleşimi tersti. tekerler motora su sıçratıyor diye 2. versiyonda çamurluk tarzı şeyler eklendi ama bu da onun son kazasında ve bitişinde aktif rol alacaktı.

  • yetkin72 @yetkin72

    Lütfen Biri Bana Yardım Etsin Win 8.1 e Ps 3 kolunu Nasıl Bağlıyabilirim