Paylaş Paylaş

Drone'lar için çıkacak yasa neler getirecek?

Tüm dünya Drone'ları bir şekilde kontrol altına almaya çalışırken, sıranın ülkemize de gelmesi uzun sürmedi. Henüz ortada sadece taslak var ancak aşağı yukarı neler olacağı belli. Biz de Can'ın modelci kimliğinden istifade ile bunun olası etkilerini konuşuyoruz. İyi seyirler!
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY

Web Sitemiz: http://teknoseyir.com/

TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ►https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir

TeknoSeyir kanalı, Türkiye'nin yeni nesil teknoloji platformu TeknoSeyir'in teknolojiyle ilgili son gelişmeleri verdiği YouTube hesabıdır. Teknolojik ürün incelemelerine, teknolojiyle ilgili son gelişmelere bu hesaptan ulaşabilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Agab @agab

    Oo 2. video 3. yorum 😀

  • KirbiT @kirbit

    "Uygun zamanda, uygun video." konseptinin b.ku çıkıyor gibi. İçerikler bundan sonra sırf kâr amacına yönelik konular üzerinden gelecek galiba. Yine aynı yakarış olacak ancak Teknoseyir ileri doğru atılım vaatlerine rağmen pek ilerleyemiyor benim gözümde. Eskiye göre daha fazla çalıştığınıza inanmıyorum nedense, aynı rahatlıkla ilerleyerek üzerine çok fazla şey koymaya çabalamak zor olsa gerek. Takipçiler bile sizden fazla ellerini taşın altına koymaya razı. Gamende atılımı dışında artı bir gelişim yok malesef. Otoseyir'i ayırmakta beklediğiniz sonucu vermedi henüz. @gamsizm Murat bey, her zamanki laf sokarak yaptığınız savunma için bekleniyorsunuz... Kimse sizden sabahlara kadar çalışmanızı, sosyal yaşantınızı bırakmanızı istemiyor. Belki sıradan bir insan kadar çalışsanız 8-5 misali şu an ürettiğiniz içerik, kalite kat kat artacak ve bunun sonucunda siz daha fazla kazanmış olacaksınız. Belki saat başı emek/kazanç biraz düşecek ancak gelir ve imkanların artacağı kesin. Her fırsatta diğer yayınları küçük/aşağı görüp, daha iyi iş yaptığınızı düşünmenize rağmen sizinde malumunuz çoğundan az kazanıyorsunuz. Tasvif etmediğiniz yöntemlerle kazananların olduğu doğru fakat çaba yönünden sizden üstünler benim gözümde. Son olarak eklemek istediğim, 8-5 olayına takmayınız. O, bir örnek.

  • mavimtrak @fluxy

    drone iyidir hoştir amma bennana

  • YasinC @yasinc

    Drone ile İHA farklı şeyler. Drone daha önceden programlanıp uçanlara İHA ise sürekli kumanda ile kontrol verilerek herhangi bir bilgisayar kontrolü olmayan araçlara deniyor. @can

  • YasinC @yasinc

    Drone kelimesi değil quadcopter'in çevirisi o

  • Cavid CV @cv

    Özkan Erdem niye yok bu videoda acaba ? Tam onun işi.

  • karasimsek @karasimsek

    Bence yok yasa çıkaralım yok kayıt altına alalım filan bence çok boş şeyler. Arkadaşlar farkındamı bilmiyorum ama, büyük şehirlerde işid bomba patlatıyor onlarca kişi ölüyor, doğudan her gün 2-3 şehit tabutu geliyor, kısacası ülkenin çok ağır sorunları var. Yani drone sıra gelene kadar vatanın içi kaynıyor. Ayrıca drone kız yurdunu çekiyorsa yada bir uygunsuz iş yapıyorsa bunun için özel yasaya gerek yok özel hayatı ihlalden işlem yaparsın zaten.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    @can; Drone, her ne kadar çoğunlukla insansız hava aracı olarak çevrilmiş olsa da, aslında insansız araçların genel adıdır.
    drone
    A land, sea, or air vehicle that is remotely or automatically controlled. See also remotely piloted vehicle; unmanned aerial vehicle.
    Kaynak: http://www.thefreedictionary.com/drone

  • YasinC @yasinc

    Quadcopterlerede drone deniyor bazilarina yukarda aciklamasini yazdim

    • Murat Gamsız @gamsizm

      İHA tam karşılamıyor bence. İHA kategori adı gibi. Zorunda kalındığında kullanılır o ayrı. Bir de insansız kısmına itirazım var. Unmanned'i öyle çeviriyorlar mecburen ama operasyon insansız değil. İnsansız denince tam otomatik, yapay zeka ile çalışan bir şey düşünürüm. Bu terim ortaya çıktığında bu tip aletler henüz yoktu o yüzden böyle kaldı. Hem İngilizce hem de Türkçe olarak yeni terimler istiyor bu alan.

    • Endoskop @endoskop

      drone çeviri'de erkek arı diye geçiyor 😀

  • YasinC @yasinc

    Drone ile iha farklı şeylerdir. Birinde yapay zeka vardır. Biri aptaldır. Eğer değiştiyse tanımlama bilmiyorum

  • exxory @exxory

    Can bu yasayı pek sallamıyor belli ve izleyenlerede sallamayın bildiğiniz okuyun diyor özet olarak. Ama bilgilendirici yada taslağın ne olduğuna dair bir bilgi içeriği olmamış @gamsizm şöyle olacak diyor amann olmaz o olmaz bu.. Bilgilendirici değil yorumcu bir video olmuş. Bu işle alakadar olmak isteyen bilgi sahibi olmak isteyen birisi bu videoyu izleyince çok önemli bir yasa değilmiş salla gitsin diyecek.

  • erdinc @erdinc

    Helikopter alactım , küçük olsun kaza yaparsam birine vurursam yaralamasın diyordum nete bakıyosun direk 450den başlıyor millet,kontrolden çıksa kafa kopartır. Allahdan mikrolar çıktıda büyüklere rağbet yarı yarıya düştü.

  • aMeLeDeRViS @ameledervis

    Bir kanuna ihtiyac var, hem insanlarin ozel hayati icin hem de sosyal guvenlik acisindan onemli.
    Ozellikle kamerali modeller bana gore ciddi risk teskil ediyor hatta internette bir cok video gormek mumkun.

    O yuzden buyuk boyutta yada profesyonel olan modeller icin kayit bana gore olmasi gereken bir uygulama.
    Oyuncak sinifina girenler icin gereksiz bir bas agrisi olacaktir...
    Yanliz dogru duzgun, anlamli bir duzenleme olmasi lazim ki insanlari bezdirmesin...

    Tabi, isin icine kayit ucreti,vergi falan girer mi bilinmez 🙂

    Kurs yada sertifika bilmem ama buyuk modellerin ucurmasini bilmeyen kisiler icin bir sekilde ogretilmesi faydali olabilir.

    Bu arada yanlis bilmiyorsam "Drone" kelimesinin asli ari gibi cok ses cikaran, hizli ve vizildayarak ucan sinek turlerinden gelmekte. Bu yuzden model araba ve denizalti "Drone" sinifina girmiyor yanilmiyorsam eger...
    Hatta "Vizildamak, vinlamak, dizlamak" gibi anlamlari da var...

    Her kelimeyi Turkcelestirmek mumkun degil, mesela "Helikopter" nasil anlatilabilir ki Turkce?

    • YasinC @yasinc

      Bence sorunun kaynağını ortadan kaldırsınlar. Djı, 3drSolo vb gibi ürünler satılmasın.
      Ben 2004-2005'de başladım bu hobiye türkkuşundan balsa plakalar alıp kendimiz yapardık uçağı bir modelin bitmesi 1 ay değil 2-3 ayı bulabilirdi. .
      Hazır alsan bile oto pilot-dengeleyici sistemler olmadığı için öğrenmen gerekirdi. Otururduk saatlerce araştırma yapardık. Uçurmayı öğrenmek uzun zaman alırdı. Bu dediğim gerçek modellerde hala böyle.
      Yani yeni başlayan birisi Trex 450 topladığında buna kamera takayım kız yurdunu dikizleyim yada parkta uçurayım gibi cin olmadan adam çarpmaya çalışmazdı. Uçurmayı öğrenmesi bile epey zaman alıp araştırma gerektirdiği için insanlar doğabilecek tehlikelerin farkında olurdu.
      İşin özeti şudur. Djı gibi firmalar quadcopter gibi zaten kolay uçan modelleri gyrolar ile donatıp modelleri herkesin direk kutudan çıkartıp uçurabileceği hale getirdi. Kimisi parkta uçurup birilerini doğradı. Kimisi birilerini dikizledi manyağın biri de hava yoluna girdi.

      Benim gibi gerçekten modelcilikle uğraşanların suçu nedir peki ?
      Daha DJI anasının karnından doğmadan önce kimsenin aklında böyle fikir yok iken FPV yapanlar vardı hiç haberlere konu oldu mu hayır. Birileri hiç yaralandı mı o kadar yılda hayır.
      Ne zaman bu oyuncaklar çıktı her sınıftan insan satın alabilir oldu. Öncesi öyle değildi ama paran varsa alsan bile araştırmadan öğrenmeden uçmuyordu meret. Buda doğal bir eleme yapıyordu. 3 senedir ülkemizde ve dünyada hazır sistemler yaygınlaştı gerçekleşmedik olay kalmadı.

      Şimdi benim 2 metre kanat açıklığında glider tipi hava platformum var. 700 sınıfı yani 1.5 metre boyutunda 30 kg taşıyabilen helikopterim var. 1 metrelikte uçan kanat. Şimdi benden absürd bir vergi almaya kalkarlarsa ben bu vergiyi hak edecek ne halt yedim ?
      @can

    • aMeLeDeRViS @ameledervis

      @yasinc
      Aslinda olay tam da sizin yazdiginiz sorunu cozebilecek bir potansiyele sahip.
      Vergi kismini henuz ortada birsey olmadigi icin es gecerek ciddi kullanima gelirsek bir sertifika sisteminin sart oldugu gercegini goruyoruz.

      Siz, hobi olarak ugrasirken, bir emek vererek ne bileyim birseyler katarak ozenle yaparken baska kimselerin bunu soytariliga donusturmesi ve bundan sizin de etkilenebilmeniz soz konusu.
      Yani bu aletlerin kotuye kullanimi artarsa halk arasinda bir tepkiye hatta olguya sebep olacak, bu tur islerle ugrasanlara belki kotu gozle bakilabilecek.
      Bunlar yasanmadi mi?
      Inanmayabilirsiniz belki ama yasandi...
      Iste tam bu noktada, bu tur ucan nesnelerin siniflandirilmasi sart.
      Siniflandirma yapilirken en basit hali ile 4'e ayrilabilir...

      Uydurma bir ornekleme yaparsak...

      1- Oyuncak turu: Agirligi 2kg ve daha kucuk kisa menzili ve ucus suresi olan ve oyuncaklar icin guvenlik standartlari bulunan, nispeten yavas ve alcak ucus ozellikli, ozel donanim bulundurmayan modeller.
      2- Hobi turu kucuk: Agirligi 2-15kg arasi, nispeten kamerali ve onceden belirlenmis cok uzak olmayan menzili, radyo kontrollu, ozel donanim bulundurmayan, guvenlik standartlarina sahip, hizli ve cok yuksekten ucmayan ve ucus suresi uzun olmayanlar. Mesela 15km-/30 dk gibi.
      3- Hobi turu buyuk: Agirligi 15-50kg arasi, kamerali yada kamerasiz, yine cok uzak olmayan ama GSM gibi aglarla kontrol edilebilen, profesyonel amaclar icin tasarlanmamis, guvenlik standartlarina sahip, cok hizli ve cok asiri yuksekten ucmayan, uzun ucus suresi olmayan modeller.
      4- Profesyonel tur: Agirlik sinirlamasi olmaksizin her turlu profesyonel amac icin uretilmis, kamera, kizil otesi sensor vs gibi ozel donanimlari bulunan yine mesafesi belirli ve ucus izni onceden alinmis olan modeller.
      Bu cok onemli bir konu, yani profesyonel ucuruyorum diye adam sizin evinizi gozetleyebilir bu yuzden onceden izin mutlaka eklenmis olmasi gerekiyor.

      Simdi, devlet herseyi kontrol etmek istiyor vergi almak istiyor falan gibi dusunulebilir ama bu tur konularin onlemleri bastan alinmali.
      Kontrolsuz oldugu zaman felaket denilebilecek sorunlara yol acabilir, oyuncak gibi gorunen ama son derece profesyonel urunler var.
      Yine hali hazirda yuz belki de binlerce sebebi "Drone" olan davalar var dunyada.
      Bu tur tatsizliklarin yasanmamasi, ciddi olarak ugrasan kisileri pisman etmemek hatta belki korumak icin bir sistem olmalidir.

      "Daha DJI anasının karnından doğmadan önce kimsenin aklında böyle fikir yok iken FPV yapanlar vardı hiç haberlere konu oldu mu hayır. Birileri hiç yaralandı mı o kadar yılda hayır."

      Cok fazla yaygin olmayan birseyin sebep olacagi kazalarin yasanmasi ve yansimasi da az olur.
      Kaldi ki, o tur modellerin maliyetleri cok yuksek oldugu icin kullananlarda zaten azami dikkat ve ozen gosterdiklerinden yine bu etken de kaza oranlarini dusurur.
      Ama bunun, bugune kadar hic bir kazaya sebep olup olmadigini bilemeyiz, arastirilmasi gereken bir konu.
      Yeni turde modeller, maliyet yuzunden bir cok kirpilmalara maruz kaldigi icin daha cok kazaya sebebiyet veriyor, yine ucuz olmasi insanlarda umursamazligi da beraberinde getiriyor.

      Son olarak...
      Vergi konusu isin icine girerse cok karmasik hale gelecektir, bunun sadece profesyonel ve ileri turde hobi olarak ilgilenenler ile kisitlanmasi dusunulebilir.
      Sonucta hobi olarak ilgilenenler de para kazanabiliyor ve devlet bundan haliyle pay isteyecektir 😀

    • YasinC @yasinc

      FPV olarak yapılan hiç bir uçuşta kaza yapılmadı. Türkiye'de zaten yapan kişi sayısı öyle 3 haneli sayılarda değil. Herkes de bir birini tanır 🙂
      Bu hobi çok karmaşık. Bu tip kategoriler inanın çok anlamsız kalıyor. Ağırlık, boy hiç önemli değil.
      Misal
      Bir kişi çıkıp 1 metre boyunda ve 800-1000 gr ağırlığında ki model ile çok rahat 10 km uçabilir. Tabi böyle hazır model yok ancak yıllardır modelcilikle uğraşan birisi bunu çok rahat yapar.

      Bu konuda denetim yapılacak ise önce satış yerlerine kısıtlama getirilmeli. Bu konuda çok kafa yorulması gerek ve bilen birileri yapmalı. Bu konu ile ilgili hiç bir bilgisi olmayan biri sırf hakim, savcı vs diye o kişiye teslim edilmemeli he çok açık bırakılır hemde bir anlamı olmaz.

  • rurqeten @rurqeten

    Farklı diye bir ayrım yapılamaz. Hepsi aynı şeyler, hepsinin yapabilecekleri birbirine geçmiş durumda. Evde kendi iha nizida yapabilirsiniz. İnsanalar genelde al uçur mantığında oldugu için iha çok uzakmış gibi geliyor. Kontrolcü programlayı bikirseniz basit şeyler.

  • YasinC @yasinc

    @rurqeten Ayrımda gayet yapılıyor. kendi modellerimi kendim yapıyorum zaten. Ancak bir programlama kartı ile oto pilot yapılmaz pek basit şeyler değil.

  • rurqeten @rurqeten

    Programlamayla alakanız ne kadar bilmiyorum fakat bir arduino kartla istemediğiniz kadar şey yapabilirsiniz. Oto pilot için istemediğiniz kadar açık kaynak kod var. Zaten halihazırda yapılmış uçağımda var. Ki yine örnek vermek gerekirse okulumda başka öğrencilerin yaptığı oto pilota sahip teknede var.

  • YasinC @yasinc

    Arduino bilgim var ne yapılacağı ne yapılamayacağını bilirim yani. Oto-pilot sizin dediğiniz ile benim dediğim arasında fark vardır. Kimisi uçsun der kimisi ben rota vereyim oraları gezsin gelsin der. Kimi içinse model fail-safe durumuna düştüğünde bulunduğum yere geri getirsin vs der. Ucu çok açık bir şey. Stabilizasyon vs gibi ıvır zıvır şeyler zaten rahatlıkla yapılıyor. Ancak dediğim gibi ucu çok açık. @rurqeten

  • rurqeten @rurqeten

    😀 haklısınız benim bahsettiğim zaten oto pilot denilerek satılan dengeleme cihazı değil.Uçak havadayken bilgisayardan veya telefondan istediğiniz koordinat , istediğiniz irtifa , istediğiniz motor gücü gibi bilgilerin verilerek uçağın yönlendirilmesi. Elinizde kumandayla uçakla oynamıyorsunuz yani. Şuraya şu şekilde git diyorsunuz o kendi gidiyor.Bir tek inişte kumandayla indiriyorsunuz.

  • serkan @fake_hesabim

    sanırım fiili bir yasak gelecek. belki kanuni olarak belli bir çerçevede serbest olacak ama fiiliyatta yaptırımlar ve uygulamalarla bu işler yasaklanacak.
    işin en kötü tarafı şehir içinde uçurulursa hayati tehlike oluşturması.

    altına mum yakılarak uçurulan balonlar vardı. birinde alıp uçurmaya kalktık belli aşamaya kadar çıktı balon sonrasında yatay şekilde rüzgarla ilerlemeye başladı. etraf boştu ama 1 km ilerisi yol ve binalardı. içim cız etti yangına ya da kazaya sebep olur mu diye. çünkü hem altta yanan mum hem de üstündeki balon yanıcı malzemeydi. zaten bi daha o balonları da asla uçurmadım.
    bu dronlar hem ağır düştüğünde sıkıntı yaratabilir hem kamera entegrasyonu ile özel hayata müdahil olabilir

  • aMeLeDeRViS @ameledervis

    @yasinc
    Siz olaya kendi acinizdan baktiginiz icin yani bir "Hobi" olarak alternatif yada olasilik uretiyorsunuz ve haklisiniz.
    Ama burada soz konusu olan 3-5 kisi degil, bugun BIM magazasinda hatta kosedeki bakkalda Drone satiliyor.
    Bu tur kullanimlar kontrol altina alinmali, tabi bunun en kolay yolu satistan once diye dusunebilirsiniz ama alternatif market, internet yada karaborsa faktorlerini de unutmamak lazim.
    Sadece satilan yer de bunu yapmak havada kalir...

    Oysa Drone sahibinin urunun kaydini yaptirmasi ister hobi olsun ister oyuncak karisikligi onleyebilir.

    Evet, soz konusu kanun yada artik ne yapilacaksa bence de bunun bilen kisiler tarafindan profesyonel bir sekilde hazirlanmasi lazim, hic kimseyi magdur etmeden, tabi bu ulke sartlari dusunuldugunde cok kolay degil ama biryerlerden baslanmali bana gore.

    Hobi olarak ilgilenen bir kisi 1 metre boyunda ve yaklasik 1 ton agirliginda (siz degeri gram vermissiniz ama boy dusundugumde kilo olarak varsaydim) bir aygit yapabilir ama onu satmayacaginin yada bir tanidigina vermeyeceginin garantisi olamaz.
    O aygit bireyin kisisel ozgurluk alaninin disina cikip baskalarinin alanina girdigi zaman isin rengi degisir, yani sadece dogal alanlarda falan kullanilmak icin tasarlanabilir.

    Ama...

    Halka acik alanlarda bu tur aletler kullandiginiz zaman baskalarinin ozgurluk hatta canina kast edebilecek sonuclar dogurma ihtimali vardir.
    Yolda yururken kafaniza bir Drone dustugunde hesabini soracak birileri olmalidir.
    Yada gece vakti balkonunuzun civarinda isikli bir cisim gordugunuzde sikayet edebileceginiz yerler.

    Iyi niyetli yaklasmak her zaman guzeldir ama herkes iyi niyetli degil ve bu niyetler disaridan malesef belli olmuyor.

    Asagida yazacaklarim belki abartili gelebilir yada paranoyakca...
    Ama bir dusunmeye deger midir? okuyup karar verin...

    Herseyin kayit altina alindigi bir dunyada yasadigimiz bir gercek ama insanlarin su hali bu sistemin onlar icin sart oldugunu gosteriyor.
    Bir paket sigara icin defalarca bicaklanan insanlar, kiz arkadasindan ayrildigi icin gidip katliam gerceklestiren psikopatlar oldukca hayat malesef boyle 🙂

    Iyi gunler.

  • urzais @urzais

    En temizi sadece firmalara izin vermek halka açık yerde kafama bu aletlerden biri düşüp beni komaya sokucak ee cezası kaza ile yaralamaya sebebiyet verme ilk suçu para cezasına çevrilicek ne oldu ehliyeti vardı düşüreni bulduk bravo.

  • Tirido @tirido

    3:35'teki kediyi görünce @mono aklıma geldi. Arada bir görsek ne güzel olur 🙂

  • Gur Isler @gur-isler

    Güzel ve çok önemli konu! Öncelikle, Drone, Copter, Quadcopter, Hexacopter vs ingilizce söylenebilir ama Türkçe ne diyelim diyorsanız IHA yani insansız hava aracıdır bunlar! Ama diğerleride Araba, Tekne vs.. İnsansız Deniz Aracı gibi çevrilebilinir, Hepsinede İnsansız araç yada yıllardır kullandığımız UZAKTAN KUMANDALI ARAÇLAR (UKA) diyebiliriz 🙂

    Evet bir yasa getirilmeli, ama Türkiye'de vur denince öldürebiliyorlar! Özgürlükleri kısıtlamadan adam akıllı bir yasa! Ama bu ABD ve Batı ve Çin'de bile epey tartışmalı bir konu! Zamanla Öğrenilecek umarım bizimkiler saçmalamaz Faşist zırva Yasssak gardeşim tipi yasalar çıkarmaz! Ama hiç sanmıyorum çünkü mevcut yasada 500 gr harici 4 kg hatta 25 kg ya kadar sadece sigorta zorunluluğu getiriliyor taslakta o da o kadar kötü yazılmış bir taslakki 4 kg mu 25 kg mu nedir ne değildir anlaşılmıyor (Üşenmeyin hemen google da IHA tASLAK tarzı arayın göreceksiniz!

    Teknoseyir'e bu önemli konuyu güzelce gündeme getirdiği için çok teşekkürler. Şahsen abimle birlikte yıllardır bu hobinin içindeyiz. Tabi son 3 senedir Drone'lar (IHA) LA İYİCE HAŞIR NEŞİR OLDUK! eLBETTE EVDE KENDİ YAPTIĞINIZ 4kg (yada 25 orası bahsettim garip) altı drone ların seri numarasını kaydettirmek zorunda değilsiniz sadece sigorta almanızı mecbur kılıyor ki buna OK yiz! Ama diğer kriterler o kadar saçma ve klasik'ki!

    Bence bizimkiler hiç kasmasın direk ABD de ne çıkarsa çeviri yapsın onu uygulasın BURADA ne önemli olan halka zarar verecek kalabalık yerlerde uçmak yada Havaalanı veya benzeri kamu mekanlarında uçmanın suç oluşturmasını sağlamaki epey bir altyapı çalışması gerekir!

    Bakalım daha uzatmadan n olacağını göreceğiz, umarım yasaklama falan olmaz! Ama burası Türkiye! Her türlü zırvalık olabilir bayanlar baylar yıllardır neler oldu hala millet sus pus! Bakalım daha neler olacak!

    Bu hobiyle uğraşan bütün arkadaşlara selamlar!

  • godzilla87 @godzilla87

    güvenlik ve gizlilik zaafiyeti yaratacak her ürün böyle sınırlamalara tabi olacak.