Lityum pillerin geri dönüşümü ve yok edilmesi mümkün mü?
Lityum piller bugün oyuncaklardan, cep telefonlarına ve son oalrak elektrikli arabalara kadar her yerde kullanılıyor. Peki ama işi biten lityum pillere ne oluyor. Geri dönüşümü ya da yok edilmesi mümkün mü? Tüm bu sorulara yanıt arıyoruz.
Evdeki pilleri biriktirip bim'e götürüyorum (geri dönüşüm kutuları var)
A101'de de var, ben de biriktiriyorum.
@sdkgnyl-siddik-guneyli Hocam bazılarında kenara itilmiş vs. oluyor ama hepsinde var Gördüğüme göre
Bugün 2 video gelmesi lazım? @gamsizm
İki video geldi zaten?
Adama bak hesap soruyor yav.
Doğru soramadı asıl sorun o 🙂
Oto seyir diye biyer var, ayda bir belki bişey geliyor. Oraya yok mu atar?
Teknoseyir bagımlısıyım, ondan bu tepki. (zaten yanlı
s sordum murat abinin dedigi gibi)
Video izlemeden yorum yapmanın zararları 🙂
Gündemde o.
Ahahahahah @gamsizm
bu gaz çıkaran Lityum demii ?
https://youtu.be/fkP-b1ADvbk?t=223
Evet.
Bizde hiçbir şey ziyan olmaz 🙂
Teknoseyir'i bu yüzden seviyorum. Samimi ve sıcak sohbet havasinda videolar ekleniyor ve teknolojinin bu gibi onemli ama en az deginilen konularına da el atıyor. Bu konu gayet onemli, paylaşacağım. Elinize kolunuza ağzınıza sağlık.
@gamsizm
Dun patlayan render bu videonun muydu? 🙂
---
Can beyin dedigi gibi Xperia Tablet ile pil olmesi deneyimini yasadim malesef, uzun sure sarz edilmediginde de olebiliyor piller.
Piller en sağlıklı yarı dolu halde saklanıyor, boş saklamamak lazım. Eskiden elektronik aletlerin yarım şarjla gelmesini, eve gidene kadar müşteri aldığı ürünü kurcalayabilsin diye sanırdım 🙂
@agah_bagrik Uzun sure bir kenarda kaldigi zaman icindeki sarz da tamamen bitiyor.
Yan unutkanlik meselesi 🙂
Bunun patlayacak bir tarafı yok 🙂 Komplike olan diğeri.
@gamsizm
Video icinde patlayan piller falan duyunca 😀
Bu arada sunu duymusmuydunuz?
Samsung VR'i PC icin kullanabilme deneyimi sagladigini iddia ediyor, deneme imkani var midir?
http://sideloadvr.com/detail.php?id=14
VR videolarina yazacaktim ama burada denk gelmisken ekleyim dedim 🙂
Duydum ben de.Mümkündür çünkü Oculus sonuçta. Uydurulabilir.
Şimdi azıcık bu işlerin uzmanı olarak bişiyler karalayayım.
1- Lityum iyon pillerin tehlikesi doğrudur. Hatta baya bir süredir uçaklarda kargo olarak taşınmamaktalar.
2- Lityum iyon piller de diğer piller gibi teknik olarak geridönüşümü mümkün pillerdir. Temel sorun lityumun geridönüşüm masrafı çok yüksektir. Lityum ham olarak bu fiyatın altındadır, ondan talep olmuyor. (Uzun anlatamayacam ama RDF atıkları mesela, Türkiye'de atık işleme tesislerinde çıkıyor ama kullanılacakları beton santrallerine nakliye masrafını karşılamadığından, olduğu gibi gömülüyor.)
3- Geridönüşüm demek hammaddeye dönüşüm demektir. Pil geridönüşümü yapılınca pil olmaz, içindeki hammaddelere dönüşüm demektir.
4- Diğer pillerin geridönüşüme tabii olmasının sebebi içinde kobalt ve nikel gibi çok değerli madenleri barındırmasıdır.
5- ASLA AMA ASLA HİÇ BİR PİLİ GENEL ÇÖPE ATMAYIN. Çöp çok değerlidir. Hiç ayrıştırma yapmasanız bile karışık evsel atıkların %70-80 civarını geridönüşüme ve biyogaz sistemlerine katıp katma değer elde edebiliyoruz ama kontamine olmuş bir çöp grubu, hiç bir işleme giremeden gömülmeye gidiyor.
6- Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Türkiye dahil hemen bütün ülkelerde, hangi tip atığın nasıl gömüleceği yönetmeliğe bağlıdır. Bu konuda pillerle ilgili de bir şartname okumuştum vaktinde ama konu benim alanıma girmediğinden detaylarını hatırlamıyorum. Hiç bir atık vahşi depolama denen rastgele dökelim şeklinde işlenmiyor (daha doğrusu işlenmeyecek) artık. Çok ciddi yönetmelikler var.
Konu çok uzun ama böyle önemli videolar yayınlamanız çok güzel. Telefon incelemesi filan tatlı hoş konular ama 100 tane inceleme videosu şu 1 video kadar önemli bilgiler vermiyor. Umarım dönüşüm bilinci bir gün tüm dünyaya aşılanır.
(2014 senesinde edindiğim bir bilgiye göre Türkiye'nin yıllık gömülmeye giden çöpten kazanabileceği miktar yıllık 3 milyar dolardı. Bu işlerle uğraşan biri olarak son derece gerçekçi bir rakam gözüktü gözüme.)
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.7118&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=At%C4%B1k
Video açıldığı anda aklıma bu geldi 😀
Eşofmanlı Murat Hoca 😀
çok güldüm.Teşekkürler..
1080p 60fps de sanki gerçekten karşımdasınız 😀 60fps olayı çok değiştiriyor gerçekten. Tabi böyle izlemeye devam edemem, kota bugün yarın bitecek
@can Powerbank isim aramanızda öneri: Güç haznesi ...
asıl güç bankası oluyor ama kullanana 🙂
@alikoprulu29 banka kelimeside tam anlamıyla türkçe bir kelime değil(araştırdığım bilgiden anladığım kadarıyla), muhtemelen bu yüzden farklı bir isim arayışında olmalı @can akbulut.
@xgspirit valla helal olsun TDK halt etmiş yanınızda 😀 Bana sorsan Türkçe derdim, neyse bulalım bir şeylerde onu kullanalım artık.
Lityum Polimer de Lityum iyon batarya çeşididir yani Lityum Polimer de Lityum iyon bataryadır aslında. Özellikle telefon tanıtımlarında bataryaları li-ion yerine li-po olarak tanıtılması farklı batarya çeşitleri algısı yaratmaktadır. Videoda da algıladığım bu oldu açıkcası.
Li-po bir lityum türü pil , enerji yoğunluğu daha düşük ama şekil verilebilirlik ve güvenlik açısından daha iyi bir seçenek.
lityum batarya çeşitleri; lityum iyon, liyum hava ,lityum sülfü,r lityum titanat bataryalardır(aklıma gelmeyen olmuş olabilir).Lityum polimer ise lityum iyon bataryalarda katot malzemesi olarak polimer bazlı malzeme kullanılarak elde edilir.Lityum iyon bataryasının alt kolu olarak sayılır akademik olarak.İşin ticari boyutunda li-iyon ve li-polimer olarak ayrılabilir.Dediğiniz gibi genel lityum iyon bataryalarından bir takım farkları tabi ki var lakin bu lityum polimer bataryaların ,lityum iyon bataryası olduğu gerçeğini değiştirmiyor.Benim bahsettiğim budur saygılarımla.@deathline
Neden tuzlu su?
Sanırım tuzun Sodyum klorür olmasından.
Lityum pilleri pahali yapan litium un nadir veya pahali olmasi degil. Asil pahali olan icinde bulunan kobalt gibi nadir ve pahali elementler. Uretimin az, talebin cok fazla olmasindan dolayi da fiyatlar birazcik yukseliyor.
Videoda Can i gorunce hemen kapatiyorum!
al bendende o kadar
Sebep? @can candır severiz 🙂 adamın dibi.
Can ın yeni imajı bence olmuş ve daha bi olgun oturaklı anlatmaya başladı artık, ben can ı zevkle dinliyorum,
#can 'ın içerdeği videolar bence daha eğlenceli ve canlı geçiyor.
Merhaba,
Çevre mühendisiyim ve uzmanlık alanım geri dönüşüm sistemleri.Videoda bahsettiğiniz gibi lipo pillerin geri dönüşümü mümkün değil demek doğru değil.Ancak maliyeti çok yüksektir.Özellikle AB ve ABD de elektronik atıklardan oluşan atık pil ve aküler çok ciddi sorunlara neden olmaktadır.Bu ülkeler şuan için atıklarını 3. dünya ülkelerine ihraç-hibe yolu ile bertarafarını sağlamaktadırlar.Ancak yeni yapılan AB düzenlemeleri bu sorunun kaynağında çözülmesine yönelik.
Yakın zamanda uygulamaya giren düzenleme ile AB bünyesinde satılan elektronik ürünlerdeki pil ve bataryaların, her yıl artan oranlarda geri dönüştürülebilir pil içermesi gereklidir.
Ancak geri dönüştürülebilir pil açıkçası eski teknolojinin sonuna kadar zorlanması oldugundan mantıklı ve ekonomik değil.
Şuan yapılan ayrı toplanan pillerin hammadde esasında geri kazanımıdır.Özellikle lityum, nikel, ve eser element içeren piller geri dönüşüm sistmleri ile bu madenler geri kazanılabilmektedir.Bu geri kazanım işlemi pilin çevreye atılmasından oluşan kirlilikten daha az etki oluşturacak biçimde tasarlandığında maalasef hala ekonomik olmamaktadır.Güncel durumda tüm dünyada toplanan piller Çin, Bangladeş, ve Hisndistan' a gönderilmekte burada tamamen en ilkel şekilde parçalanmaktadır.Oluşan çevre kirliliği inanılmaz boyurlara ulaşmaktadır.
Türkiyede ise pil geri dönüşümü ve atık pillerin toplanmasında tek yetkili kuruluş bulunmaktadır. TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği) bu pillerin toplanmasından ve geri dönüşümünü sağlamak zorundadır.Çünkü yeni yaklaşımdaki mantık şu bu atıkların ülkeye girmesine kim neden olduysa o temizler.(Kirleten öder)
Aynı konu elektronik ürün ithalatçıları ve üreticileri içinde geçerli.
Can'ın bahsettiği gibi yeni pil sistemleri üzerinde çok ciddi çalışmalar var.Özellikle İsviçre, Almanya ve Kore'de çok yenilikçi çalışmalar var.Ancak hala seri üretime sunulabilecek verimlilik yada fiyat seviyesinde değiller.
Piller konusunda şunu yapabilirsiniz; tüm elektronik ürün satış magazalarında atık pil toplama kutuları olmak zorundadır.Çıkan atık pillerinizi bu kutulara atabilirsiniz.Burada toplanan piller araçlar ile toplanıp Ankarada bulunan geri dönüşüm ve bertaraf tesisine gönderilmektedir.
O kutularda lithium piller yazmıyor. Hatta avm'lerde yemek fişi bile veriyorlar ancak nikel ve alkali piller için hep. Bir alttaki yorumumdaki bataryaları atacak yer bulamadim.
Altın değerinde bilgilee, teşekkürler 🙂
@yasinc Lipo pillerin toplanmasındaki en büyük sıkıntı pilleri darbeye ve kısa devreye karşı koruyarak, (balonlu ambalaja sarıp sarmalayıp) ve kangına dayanıklı teplon poşetler içerisinde pil teslim noktasına vermek gerekiyor.Tüm büyük şehir belediyelerinde belediyenin bu şekilde teslim alma noktaları var.Ayrıca tüm büyük elektronik marketler (bimeks, vatan, elektroword, mediamarkt) içerisinde pil toplama noktaları var.Tek önemli nokta bu marketlerde pil teslimi yapacagınızda pilin iyi muhafaza edilmiş olması gerekli.Bu pilleri yada pili içeren ürünleri bahsettiğim yerlerden temin etmişseniz , atık pili kanunen teslim almak zorundalar.
@can bey ıskarta pilleri değerlendirecek yer bulduğunuzda bilgi notu düşerseniz çok sevinirim. Iskarta piller birikti ancak hiç bir pil toplama kutusunda lithium ismini göremedim ne avm'lerde nede okullarda
Evde bombalarla yaşıyorum 🙂
Csb
Efsane olmuş ama 😀
model arabamda kullanmıştım pili tamamen bitirdim hücreleri sapıttı ve atmadım hala koruyorum dediğiniz gibi bi araştırma yaparak imha etmeyi sağlıcam gibi 🙂
Lityum pillerin "güvenli" bertarafı ile ilgili şöyle bir videoya denk gelmiştim.
https://youtu.be/E0dBCeOPw4c
Tuzlu suda bekletmek yerine 1/2C ile deşarj edip pil voltajının 1 Volt'un altına inmesini bekliyor. Sonuçta tuzlu suda 3 gün bekletilen pil çiviyle delinince yanıyor ama sabit deşarjla boşaltılan pilde hiçbir reaksiyon görülmüyor.
@can da elindeki pillerle böyle bir deneme yapıp, video hazırlarsa harika olur. Çünkü bu konuda yerli kaynağa henüz denk gelmedim.
tuzlu su da bekletip sonra doğaya atmak yerine direk denize atsak olmuyor mu?
O zaman da dogaya atılmış oluyor hocam. Bence denize atılması çok daha kötü olacaktır.
Bu güvenli imha ama doğaya atmaktan pek bi farkı yok. Tuzlu suyu nereye dökeceksiniz? pili çiviyle deldiğinizde ortaya çıkan dumanın atmosfere karışmasını nasıl engelliceksiniz?
videonun bitrate ayarlarımı değişmiş yoksa farklı bi kameramı kullanılmış ?
Aslında bu piller bazı yerlerde toplu olarak depolansa daha iyi olabilir. Şu an maliyet uygun olmasa da ileriki yıllarda yeni bir pil teknolojisi bulunmazsa o depolanan pilleri geri dönüştürmek daha uygun fiyatı olabilir. Aynı eskiden maliyet olarak verimsiz olan petrol kuyularının şimdi verimli olması veya verimli çıkarma yöntemleri keşfedilmesi gibi. 🙂
Can kardeşimize ne olmuş böyle, temiz titiz biri bilirdim, enterasan bi hal almış şaşırdım. #canözünedön 🙂
Pil ile ilgili konular görünce aklıma half-life ta kullanılan el feneri geliyor. Onun içindeki pil acaba ne zaman icad edilecek.
Canın bahsettiği yanan elektrikli araçların videosunu bilen atabilirmi ?
video degil ama haberi burada. http://www.extremetech.com/extreme/220237-tesla-model-s-catches-fire-at-supercharger-station-in-norway
ama bu şarj istasyonu portatif yani taşınabilir yani pek güvenli değil, teslanın diğer "sabit" istasyonlarında sorun olacağını sanmam, + eskiden olabilseydi bile bu yangından sonra düzeltilmişlerdir diye tahmin ediyorum.
xperia z1'in bataryayı sökerken yanlışlıkla zedeledim içten içe yandı tırstım yanması bitince üstüne su tuttum 🙂 sonra da çöpe
Bimeks/Electroworld'lerin içinde elektronik atık toplama üniteleri var. Biz evdekileri toplayıp oraya atıyoruz. Okullar, Bim ve A101'i diğer arkadaşlar yazmış zaten.
Herkes izlemeden yorum atmış galiba 😀 @gamsizm keşke yapılması gereken işlemler hakkında daha detaylı bilgi verebilseydiniz eski 18650 pillerimi ne yapacağımı bilmez şekilde saklıyorum hala.