Jailbreak olmadan iOS cihazlarda reklamsız Spotify, arkaplanda YouTube gibi gibi özellikleri kavuşturabilirsiniz.

Ya iOS 10 ya da iOS 11 ile birlikte Apple geliştiricilere profil oluşturma imkanı sundu. Geliştirici profilin yüklü olduğu cihazlara PC veyahut Mac ihtiyacı olmadan bir websitesi üzerinden uygulama yükleyebiliyor. Bu aslında biraz Apple’ın politikalarını esnetmek amacıyla yaptığı bir şey ki malumunuz çoğu şey de bu yöntemle kolaylaştı.

Yapmanız gereken ise basit:

1- https://appvalley.vip

Siteye girip get’e tıklıyorsunuz appvalley mağazası yükleniyor.

2- Yükleme bittikten sonra ayarlardan profile güveni seçmeniz gerekmekte.

3- Bu iki işlemden sonra ise çeşitli özelliklerdeki youtube, reklamsız spotify, foto çekme bildirimi göndermeyen snapchat gibi gibi uygulamaları yükleyebilirsiniz.

PEKİ GÜVENLİ Mİ?

Apple iOS cihaz içerisinde yüklediğiniz her profili denetleyen bir güvenlik mekanizması taşır o yüzden bu işlemde bir sorun 2 senedir çıkmış durumda da değil. Kısacası rahat olun 🙂

AppValley - Get ++ Tweaked Apps Without Jailbreak

AppValley - Get Tweaks ++ Apps For Free No Jailbreak
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 19

#Firefox Send (deneysel/test) #HaftalıkGündemeMalzeme
Send, büyük dosyaları (1 GB'ye kadar) internette paylaşmak üzere yükleyip şifrelemenizi sağlar. Bir dosya yüklediğinizde Send, başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir bağlantı oluşturur. Send'in oluşturduğu her bağlantı, 1 indirme veya 24 saat sonrasında zaman aşımına uğrar ve tüm dosyalar Send sunucularından otomatik olarak silinir.

Diğer Test Pilotu deneylerinin aksine Send için eklenti yüklemeniz gerekmez: Send tüm çağdaş tarayıcılarda çalışır. https://send.firefox.com/
Detaylar https://testpilot.firefox.com/experiments/send

https://twitter.com/firefox/status/999293897661603841

BeğenFavori PaylaşYorum yap

#akış
Az bilinen klavye sembolleri. ® ♦ ☼ ♪

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 11

2016 yılında teknoloji dünyasında neler olacak?

Geçen yıl yayınladığım 'yılın enleri' yazımın sonunda bazı tahminlerde bulunmuştum. Hangilerini tutturmuşum diye bakayım dedim. Sonunda ufak bir blog yazısı çıktı.

Önce 2015'teki tahminlerimi tutturmuş muyum diye baktım sonra da 2016'ye geçtim.

2015 yılı ile ilgili kısa tahminler

  • 2015 yılı her zaman olduğu gibi zamlarla açılacak. Birçok şeye zam gelecek. Ama bizi bekleyen en önemli konu devletin hangi ürünlere anti-damping vergisi koyacağı olacak.

Evet zamlar geldi. Ama anti-damping en azından telefonlar için yalan oldu. Döviz artışı bu etkinin bir benzerini yarattı.

  • 4G ile tanışacağımız söylendi ancak verilen tarih 2015 sonu. Yani 2016'ya kalacak desek hatalı olmaz sanırım.

2016 yılına kaldı, tuttu.

  • Kotalardan şikayet etmeye devam edeceğiz. Ancak tıpkı oyun içi satın alma olayında olduğu gibi, kullandığımız tarifelere ek kota koymaya ya da hızımızı anlık yükseltmeye alışacağız. Fiberciler buna öncülük ediyor. Uydunet bile bu sisteme geçmiş durumda. Artık verdiğimiz taahütlere bağlı kota sınırlamalarına katlanmak zorunda kalmayacağız ama bedelini ödersek. ADSL hala çoğunluğun bağlantı tercihi mecburen. Orada da benzer bir adım bekliyorum. Ancak birilerinin para karşılığında upload tarifesi sunmasını da istiyorum. Bu, tam bir olay olur.

Servis sağlayıcılar para öde, ek hizmet al işini sevdi ve genişletti. Upload tarifesi de sunuldu. Canlı yayın denemelerimde bu tarifeden faydalanıp sadece upload hızımı yükseltebildim.

  • 90'larda gençken, 56k Modemlerden tek istediğimiz bir damla daha download hızıydı. 2010'ların gençliğinde ise upload önem kazanacak. YouTube üzerinde ve diğer sosyal ağlarda her genç bir kanal açıp yayıncı oldu. Yayın kalitesi ve çektiğiniz videoları yükleme, upload hızlarının daha çok konuşulmasını sağlayacak. İnşallah diyeyim.

Upload'un önemi kesinlikle daha çok anlaşıldı. Yayıncılığa soyunanların hem mecazi hem de gerçek anlamda artması, daha çok kişiyi upload'u iyi olan sistemlere yöneltti.

  • Bulut güvenliği delik deşik edilmeye devam edecek. Sosyal ağlara verdiğimiz bilgiler sayesinde hackerlar artık sunucuları kırmaktan ziyade login bilgilerini ele geçirip giriyor. İşleri çok daha kolaylaştı. Tek bir servisin güvenliği değil tüm internetin güvenli olması gerekiyor. Zincir zayıf halkadan kopmaya devam edecek.

Maalesef çocuklar için sunulan hizmetlerin de listeye eklenmesi ile güvenlik konusu gündemden düşmedi.

  • Tabletler iyice gözden düştü. 2015 yılında laptoplar tabletleşmeyi becerirse o şekilde gündeme girebilir. Zira 2014 yılında tablet ve laptop karışımı olarak sunulan cihazlar tablet kısmını beceremediler.

Microsoft'un Surface serisinde yaptığı güncelleme dışında aklımda kalan bir model olmadı. Zaten tabletlere ilgi azalınca, laptopta tablet özelliği de aranan bir özellik de olamadı.

  • Telefonlar 2014 yılında uzayacakları kadar uzadı. 2015 yılı çok daha zor olacak. 8K ekran koymaya çalışmak gibi abuk girişimler yerine adam gibi pil istiyoruz. 2014 yılı telefonları hem ısınma konusunda hem de pil konusunda sınırları fazla zorladılar. Telefonun ısınıp video çekmemesi ya da tümden kapanması ile bu yıl tanıştık.

Bu yıl da pil konusunda bir çözüm üretildiğini göremedik. Sadece hızlı şarj yaygınlaştı.

  • 'Yerli' telefoncular daha çok gündeme gelecek. Operatörler artık düzgün telefon satmaya başladılar. T50 bu konuda kapıyı açtı. 2015 yılında model sayısı artacaktır.

Yerli telefonlar bu sene gerçekten de patlama yaptı. ZTE memnun. Vestel memnun mu bilemiyorum.

  • 2013-14 yılında PC terfisi yapanlar büyük ihtimalle 2015'i para harcamadan atlatacaklar. DX12 çıksa da 2015 yılında yeterince oyunda destek bulabilir mi ?, zor.

Gerçekten de 2015'te para harcamaya değer bir gelişme olmadı. AMD tarafında işlemciler yerinde saydı. Intel iki nesil birden çıkarttı. Birini kimse göremedi diğeri de Haswell sahiplerini heyecanlandıracak bir şey sunmadı. DirectX  12 de 2015'i ıskaladı.

  • 3D yazıcılar gelişmeye devam ediyor. 2015 yılında daha çok konuşacağız.

Kesinlikle daha çok konuşuldu. Özellikle organ basmaya yarayan bio yazıcılarda her gün yeni bir haber okuyoruz. 3D baskı için özelleşmiş dükkanlar da çıkmaya başladı.

  • Kendi kendine gidebilen arabalar 2015 yılında özel yollardan halka arasına çıkacak. Daha çok konuşacağız.

Tam olarak bu şekilde gerçekleşti. Birçok firma bu işe girdi.

  • Bu yıl çıkarılmaya çalışılan fişleme ve kolay site kapatma yasaları 2015 yılında uygulamaya geçecek.

Yasalar uygulandı ama fişleme kısmı, servis sağlayıcılarının baskıları sonucu şimdilik rafa kalktı.

  • Telefon yoluyla spam yapılmasına engel olacak yasa da 2015 yılında devreye giriyor. Bakalım etrafından nasıl dolanacaklar bunun.

Tahmin ettiğimiz gibi, dolanıldı. Azalma olduğu kesin ama bahisçiler coştu.

  • Yeni tüketici hakları bu yıl devreye girdi. 2015 yılında uygulamasının yansımalarını alacağız.

Tüketici haklarını bilen ve kullananlar, memnun ayrılırken, bilmeyen çoğunluk bilmemeye ve mağdur olmaya devam etti.

  • Artık bir yabancı dil yetmiyor, bir de programlama dili öğrenmek gerek. Bakalım devlet 2015 yılında bunu idrak edecek mi. Etmese de çocuklarınızı yönlendirmek sizin de elinizde.

Etti! Uygulama yazarlığına ve oyun geliştirmeye o kadar çok teşvik var ki, bu fırsatı kaçırmamak gerekir.

  • Yazılımların fiyatları hem düştü hem de abonelik sistemi yaygınlaştı. 2015 yılında hala pahalı olan yazılımların pek şansı kalmayacak.

Microsoft bile Windows 10'u bedava verdi. Kullandığım yazılımlara baktığımda pahalı bir yazılım kalmadığını görüyorum. Bu yıl buna ilave olarak bir de kupon çılgınlığı vardı.  İndirim kuponu dağıtan sitelerden ciddi fırsatlar yakalanabildi.

  • Windows 10 kesinlikle bir hareketlilik yaratacak. Bedava olacağını sanmıyorum ama Windows 8 sahipleri ufak bir güncelleme ücretine geçebileceklerdir diye tahmin ediyorum.

Hem tutmuş hem tutmamış. Bedava verildi ama bir yıllığına. Eğer elinizde Windows 10'a dönüştürmediğiniz anahtarınız varsa bir yıl dolmadan yapın. Ama benim tahminim süre uzayabilir ya da toptan vazgeçilir bedava kalır.

Genel olarak baktığımda 2015 yılı tahminlerimi tutturmuşum. 2016 yılı için de birkaç görüşüm şöyle.

2016 yılı tahminlerim

  •  2016 yılı VR yılı olacak. Ancak ürünlerin durumunda hala kesinleşmeyen bazı noktalar var. Büyük oyuncular, Oculus, Sony ve HTC 2016 yılında ürünlerini rafa koyacak ama nasıl olacağı tam belli değil. Oculus, Touch kontrolcüsünü 2016 yılının ikinci yarısı içinde çıkacak şekilde erteledi. Yani önce başlık çıkacak. Sony ise VR için gereken hesaplama gücü konsolda olmadığından, harici bir cihaz ile satacak gibi görünüyor. HTC de Vive ürününü 2016 yılına ertelemişti. İçlerinde muhtemelen en pahalısı Vive. Hepsini denemiş biri olarak hepsi de heyecan verici diyebilirim. VR'ı 4K balonu gibi düşünmeyin. Gerçekten bir işe yarayacak ve oyun dünyamıza yeni bir boyut kazandıracak.
  • Sistemlerini 2013-2014 yılında güncelleyen biri 2016'yı da ıskalayabilir. İşlemci cephesinde sizi sıkıntıya sokacak bir durum olma ihtimali az. Radikal bir performans artışını da ucuza alabilmemiz mümkün olmayacak. Ancak bir istisna var. Ekran kartı savaşı yılın ikinci yarısında tıpkı eski günlerdeki gibi olacak. Hem AMD hem de NVIDIA yeni ürünlerini çıkartacak. Bu defa yeniden isimlendirme değil, kartlar uzun zamandır kullandıkları 28nm üretim teknolojisini terk ediyor. Bu sayede mevcut kartlara fark atılacağını tahmin ediyorum. Bu hız artışı da çok doğru bir zamana denk gelecek. DirectX 12 ve VR'ı bu yeni kartlarla kullanacağız. Zaten VR şu anda SLI tarzı sistemler ile tanıtılıyor. Çünkü performans ihtiyacı aşırı yüksek.
  • Sony ve Microsoft, hızlı yaşlanan ve 1080p'ye bile zaman zaman çıkamayan konsollarına VR yüzünden güncelleme yapacak. Sony harici kutu şeklinde olacak diyor ama Microsoft'tan nasıl bir cevap geleceği belli değil. Bir şekilde mevcut konsolları VR'a geçirip, 2017'de konsola dahil edilmiş çözümlerle bir güncelleme görebiliriz. Belki Microsoft biraz da geri kalmasının etkisi ile bunu 2016'da yapar.
  • 4.5G piyasaya bir hareketlilik getirecek. Şu ana kadar pek üzerinde durmadığımız 'modem hızı', incelemelerde daha vurgulu söylenecek. Ancak tabii bunun için operatörlerin de 300 mbps gibi hızlara tırmanabilmeleri gerek. Yoksa zaten çoğu telefon 150 mbps sağlayacak durumda.
  • Telefon paketlerindeki kotaların artacağı kesin. Ancak ne kadar artacağı ve fiyatları belli değil. Kişisel beklentim 4.5G'nin pahalı bir ekstra olacağı yönünde. En azından 2016 yılında. Firmalar önce maksimum kar elde etmeyi deneyeceklerdir.
  • Devlet teşviklerinin de artması ile yerli oyun ve uygulamalarda 2016 yılında ciddi artış görebiliriz. Ama bu teşviklerin bir şekilde boşa gitmemesi, ileride faydalanmak isteyeceklerin de bu imkanlara sahip olması için önemli. Sahtekarlara göz yumulmamalı.
  • Robotlar ve yapay zekayı daha çok konuşacağız. 2015 yılında yaşanan gelişmeler bile oldukça hızlıydı. Ama 2016 yılında ürünleşip, piyasaya da çıkmaya başlayacaklar.
  • Kendi kendine gidebilen arabalarla ilgili daha çok gelişme göreceğiz. 2015 acemilik yılıydı. 2016'da daha cesur test sürüşleri göreceğiz. Ama hayatımıza gireceklerini pek sanmıyorum.
  • Pil teknolojisinde de 2015 yılında birçok gelişmenin haberini yaptık. Yine çoğu test ortamındaydı. Artık bu yıl daha somut ilerlemeler bekliyoruz.
  • Snapdragon 820 ile bu yıl telefonlar, geçtiğimiz seneye göre daha serin bir yıl geçirecek. 810 kabusunu geride bırakacağız. 2016 yılının telefonları, eğer 820'de beklenmedik bir sorun olmazsa, daha da incelebilecekler. Eğer üreticiler 4K gibi gereksizliklere girmezlerse, pil ömrüne de olumlu yansıyacak bu durum. Şahsen Apple'daki 3D touch'ın da bir şekilde taklit edileceğini düşünüyorum. Ama genel olarak radikal bir telefon tasarımı göreceğimizi sanmıyorum.
  • 2016 yılında 1000 lira civarında dolaşan telefonların daha da çekici olacağını tahmin ediyorum. 2015 yılındaki trendin devam etmesi yeterli.
  • Apple bu yıl yenilik olarak saat çıkardı. 2016'da daha önce girişmedikleri bir ürün gamına dalmaları gerekecek. Saat yeterince etkili olmadı.
  • Firmalar saatlerinde pil ömrünü 2015 yılında iki güne çıkartıp, şekillerini de mantıklı hale getirdiler. Ama 2016 yılında da bizi pek ikna edemeyecekler.
  • 2016 yılında artık 4K dışında bir TV görmeyiz. Buna bir de HDR eklenecek. TV firmalarının bunu da satamayacaklarını tahmin ediyorum. 2016 yılını HDR'nin ne kadar harika bir şey olduğunu dinleyerek geçirmeye hazır olun. İçerik var mı? Yok. 2017 içinde, 4K gibi HDR de TV'lerin sormadan aldığımız standart özelliklerine eklenir.
  • Yeni yılda da hack olaylarında bir azalma olacağını sanmıyorum. Hatta bulutun güven kaybettiğini söyleyebiliriz. Kişisel depolama ürünleri satan firmalar daha şirin çözümlerle ev kullanıcısına uygun ürünler çıkartacaktır. NAS'ların ucuzlayıp kurumlardan evere girmesi mümkün olabilir.
  • SSD fiyatları düşmeye devam edecek. Her ne kadar özel indirim günlerinde olsa da, 2015 yılında 1TB diskler, ev kullanıcıları tarafından da alınabildi.
  • Fotoğraf makineleri, klasik DSLR, çıktığı yere geri dönmeye devam edecek. Yani profesyonel kullanıma. Aynasızların da daha fazla pazar alabileceğini sanmıyorum. Fotoğrafçılık işi amatörler için cep telefonlarına kaydı ve bitti. O yüzden işi makine satmak olan firmaların işi bu sene daha da zor olacak. Farklı alanlardan geliri olmayan firmalar küçülecek.
  • Yurt dışında adı konan adapocalypse, yani banner tabanlı reklam sisteminin çöküşü tam anlamıyla 2016 yılında olacak. Bu yıl aynı zamanda yeni reklam türlerinin ortaya çıkışına şahitlik edebilir. Reklam ajanslarının kara kara düşündüğüne eminim. Kişisel tahminim, reklamların render aşamasında, TV mantığında, videolara eklenmesi. Video içine gömülen reklamları adblock ile engellemek mümkün olmayacak. İnceleme görünümlü reklamların sayısı, yazı ve video, artacak. Sadece kullanıcı yararına üretilen bilgiye erişim zorlaşacak ya da ücretli olacak. Video içerik üretiminin ve klasik reklamları engellemenin artması ile, ürün yerleştirme, internet yayıncılığına da gelecek. Yayıncılık için zor bir yıl olacak.
  • Google'da bir şey arattığımızda yaşadığımız bilgi kirliliği, YouTube'ta ve diğer video mecralarda da sorun olacak. Faydalı videolar ile çöpleri ayırmak zorlaşacak. Bu konuda yeni algoritmalar gerekecek.
  • Bu yıl kişisel canlı yayın bir anda parladı ancak 2016'da aynı heyecanın olacağını sanmıyorum.

Sizler de yorum alanında kendi beklentilerinizi yazabilirsiniz. Seneye hangileri tutmuş beraber bakarız.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 37

#akış #KonuDışı Merhaba arkadaşlar, öncelikle sizinle bildiğim birkaç Türk bilim sitesini paylaşmak istedim. Eğer sizde bildiğiniz,takip etiğiniz bilim sitelerini yoruma bırakırsanız sevinirim 🙂
http://www.evrimagaci.org/
http://www.kozmikanafor.com/
http://www.fizikist.com/
http://bilimkazani.org/
http://yalansavar.org/
http://www.acikbilim.com/
http://www.bilimix.com/
http://www.dmy.info/
http://popsci.com.tr/

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Paralelport @paralelport

    Liste için teşekkürler.

    Kabaca bir göz attım (hepsine). Bir arstechnica bile etmiyorlar. Geçen gravite üzerine bir deneydeki başarısızlığın haberi vardı, bunlarda göremedim. Üzücü. Bu da hepsinin gönüllülük esasıyla çalıştığını gösterir. Zaten bir kısmı tercüme kokuyor.

    Problemimiz düzgün bir bilim yayınımız olmaması. Bilim Teknik kaç satıyor ve nasıl bir yayın bilmiyorum, epeydir bakmadım. 90'lı yıllarda içeriği fena değildi, hele internet olmayan devir için. Fakat dolgun ücret alan bilim muhabirleri olmadan kaliteli bir yayın imkansız. Bunu devlet yapmıyorsa vakıflar yapmalı STK yapmalı. Aksi takdirde evrim muhabbetinden, yalansavar tarzı sitelerden öteye geçemeyeceğiz.

    Teknoseyir örneğin. Rating getirmeyecek bir konuda nasıl bölüm çekebilir ki? Bir bilim muhabirine nasıl para verebilir ki? Bu ülke battığında maalesef hepimizin çorbada tuzu olacak.

#Webmaster #GrafikTasarım #YararlıSiteler
O kadar Teknoseyir Sosyal'de sabahtan akşama kadar gönderi okuyup bir şeyler öğreniyoruz, biraz da biz paylaşalım değil mi 🙂 Grafik Tasarım ile ilgilendiğim için elimde bir çok yararlı site mevcut işine yarayan çıkar 🙂

Yazı tipleri için siteler

http://ilovetypography.com/

http://www.myfonts.com/

https://typekit.com/

http://www.fontshop.com/

http://fontfeed.com/

http://typeinspire.com/

http://www.google.com/webfonts/

http://www.webink.com/

http://www.fontspring.com/

Renkler

http://www.colourlovers.com/

http://kuler.adobe.com/

http://colrd.com/

http://0to255.com/

http://flatuicolors.com/

http://www.colormunki.com/

http://pictaculous.com/

http://colorhunter.com/

http://www.colorotate.org/

http://www.checkmycolours.com/

http://colorschemedesigner.com/

Vektör ikonlar felan

http://www.vectorfinder.com/

http://medialoot.com/

http://www.designtnt.com/

http://www.brusheezy.com/

http://www.inkydeals.com/

http://vandelaypremier.com/

http://www.uiparade.com/pixel-snacks/

http://bundlehunt.com/

http://www.ultrashock.com/

İnfografikler için

http://visual.ly/

http://www.infogr.am/

http://piktochart.com/

http://www.tableausoftware.com/public/

http://www.easel.ly/

http://re.vu/

http://d3js.org/

https://gephi.org/

http://www.statsilk.com/

Geliştirici Araçları

http://panic.com/coda/

http://w3-markup.com/

http://getfirebug.com/

http://styletil.es/

http://www.mobify.com/

http://responsive.gs/

http://snipsave.com/

http://retinajs.com/

http://jquerypp.com/

http://www.woothemes.com/

Tasarım toplulukları

http://dribbble.com/

http://favwork.com/

http://www.designrelated.com/

http://forrst.com/

http://www.design21sdn.com/

http://thewebblend.com/

http://www.deviantart.com/

http://www.dexigner.com/

http://www.meetup.com/

Tasarım galerileri

http://creattica.com/

http://www.thedieline.com/

http://www.awwwards.com/

http://patterntap.com/

http://logopond.com/

http://blog.bitique.co.uk/

http://designsnack.com/

http://thefwa.com/

http://designspiration.net/

http://siteinspire.com/

Tasarım blogları

http://www.fastcodesign.com/

http://www.webdesignerdepot.com/

http://www.1stwebdesigner.com/

http://www.davidairey.com/

http://sixrevisions.com/

http://abduzeedo.com/

http://www.tripwiremagazine.com/

http://line25.com/

http://speckyboy.com/

http://webdesignerwall.com/

Tasarım haber siteleri

http://www.netmagazine.com/

http://www.commarts.com/

http://www.computerarts.co.uk/

http://www.webdesignermag.co.uk/

http://www.cmykmag.com/

http://layersmagazine.com/

http://www.howdesign.com/

http://www.gdusa.com/

http://www.printmag.com/

http://www.digitalartsonline.co.uk/

Çevrimiçi geliştiricilik

https://tutsplus.com/

http://www.codecademy.com/

http://fanextra.com/

http://www.lynda.com/

http://psdlearning.com/

http://www.udacity.com/

http://www.pixel2life.com/

https://p2pu.org/en/schools/school-of-webcraft/

http://www.khanacademy.org/

Tasarım alanında iş bulma olanağı veren siteler

http://www.krop.com/

http://www.authenticjobs.com/

http://www.coroflot.com/

http://designjobs.aiga.org/public/jobs_browse.asp

http://www.creativehotlist.com/

http://www.sensationaljobs.com/

http://jobs.37signals.com/jobs

http://mashable.jobamatic.com/a/jbb/find-jobs

http://www.indeed.com/q-Graphic-Design-jobs.html

http://idemama.com

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bir “LOGO” tasarlanırken dikkat edilmesi gerekenler,
Logo’da renk seçiminin neyi ifade ettiği,
Logo hazırlanırken yapılmaması gerekenler gibi bilgilerin gerçek örneklerle yer aldığı mükemmel hazırlanmış bir infografik.

Not; Eğer teknoseyir plus gelirse veya teknoseyir’in logosu değişirse mavi kullanılması önerilir 🙂

Grafiğin orjinal hali; http://www.dailyinfographic.com/wp-content/uploads/2015/03/perfect-logo-design-infographic-2.jpg

#akış #HaberinizOlsun #logo #Hergünyenibirgrafik

BeğenFavori PaylaşYorum yap

İnternet ve Fiber altyapıları (FTTx ve xDSL)

Arkadaşlar selamlar, günümüzde ülkemizde kullanılmış veya kullanılan internet alt yapı türlerinden elimden geldiğince sizlere bahsetmeye çalışayım.

FTTn (Fiber to the node)

Bahsedeceğimiz alt yapı belkide çoğumuzun kullandığı alt yapıdır. aDSL2+ Şeklinde de bahsedilebilir. ADSLde 16mbit bağlantıya bu alt yapı sayesinde çıkılmaya başlanmıştır. FTTNde konumlandırma şu şekilde olur; Bir kaç kilometrelik alan için bir kabinet (Saha dolabı) koyulur. Santral tarafından bu saha dolabına fiber kablo ile gidilir. Kabinetten sonra ise kullanıcılara bakır kablo ile hizmet verilir. Yani evlerinizde ki telefon kabloları.
Bu alt yapıda önemli olan sizin saha dolabınıza uzaklığınız ve saha dolabından size gelen bakır kablonun durumu.
Buna evinizin içerisinde ki iç tesisat telefon kabloları da dahil. Eğer bu kablolar sağlıklı ise 24mbit'e kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Ancak şuanda operatörler ADSL2+ adı altında 24 mbit paket satmamaktalar.

FTTc(Fiber to the cabinet)
Şimdi gelelim ülkede çoğu kişinin fiber diye kandırıldığı altyapıya yani vDSL2 veya bazı bölümlerde Coax, Fiber_C şeklinde de geçebilir.
Bu altyapının FTTNden çok bir farkı bulunmuyor aslında, şöyle ki yukarda bahsettiğimiz FTTNde birkaç kilometrelik alana koyulan kabinetler burada her 200-300 metrede bir koyulur. Kabinetten sonra yine bakır kablo veya bazı yerlerde ethernet kablosu(RJ45)da kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu kabinetler kullanıcıya yakın olduğu zaman internet hızları ve stabilite de yükseliyor. FTTCde 50mbite kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Burda ki önem gösteren değişkenler yine bahsedilen bakır kablo kalitesi. Ancak FTTCde bu kontrollerin çoğu ISS tarafından yapıldığı için sizin evin iç tesisatınızı çok önemsemenize gerek yok.

FTTb(Fiber to the building)
İşte gerçek fiber diyebileceğimiz bir altyapı, aynı zamanda fiber olarak ISSlerin yaygın kullandığı bir altyapı. Yukarıda ki kabinetleri vs. unutun. Bu altyapıda yerleşim şu şekilde; Öbek noktasından fiber kablo ile bina girişine kadar gidilir. Bina girişine bir swicht koyulur bu swicht ISSe göre değişir Cisco ,Huawei, Alcatel Lucent olabilir.
Fiber kablo ile bu swicht'e girildikten sonra sw üzerinden ki portlardan binada ki dairelere ethernet kablosu(Rj45) ile çıkış alınır. Bu ethernet kablosu dairenizin içinde HGW(Modem)nize, WAN şeklinde bağlanır. Burda internet hızı ISSe ve SWye bağlı olarak değişir. Ancak genellikle ISSler 25-50-100mbit paketler satarlar bu alt yapıda. Ayrıca bu altyapıda tam anlamıyla IPTVde kullanılabilir(TurkcellTV+,Tivibu)

FTTh(Fiber to the home)
Bahsedeceğimiz son altyapı, FTTh diğer adı ile GPON bu altyapı tam fiber diyebileceğimiz bir altyapı.
Bu altyapıda ONT model, KTA model ve MTU model bağlantı mevcut, ben daha sağlıklı ve daha çok yaygınlaşan ONT modeli anlatacağım.
Bu altyapıda OLTden(Santral diyebiliriz) binaya fiber kablo ile gidilir, binanın zemin katına koyulan bask(Bina altı sonlandırma kutusu)dan veya fiber splitterından dairelere fiber kıl kablo çekilir. Bu fiber kıl kablo evinizin içine yerleştirilen ONT(Çevirici modem)ye giriş yapılır. ONTler yine ISSe göre değişir Ericsson,Huawei,Alcatel olabilir.
ONTye giriş yapıldıktan sonra RJ45 ile çıkış yapılıp HGW(Modem)nizde WAN şeklinde bağlantı sağlanır.
İnternet erişimi bu şekilde gerçekleşir. Bu erişimde 1000 Mbit'e kadar internet hızı sunulabilir. Tabi ki yine kullanılan değişkenler bazında. Bazı ISSler ONT üzerinde ses hizmetide verebilir.
FTTbde olduğu gibi VoD,IPTV hizmetler sağlıklı bir şekilde sunulabilir.

Elimden geldiğince sizlere ülkemizde kullanılan internet altyapılarını anlatmaya çalıştım. Yukarıda anlattığımda alt yapıların grafik hallerinide paylaşayım daha iyi anlaşılır.
Birde yukarıda bahsetmediğim bize kullanılmayan fiber to the desk var yani masaya kadar fiber ancak ülkemizde kullanılan bir altyapı değil 🙂 Hepinize bol fiberli günler 🙂

#akış #fiber #internet

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • t.baris @turemis-baris

    Peki SO nun bu konudaki yaklaşımı nasıl?
    Eskişehirde fiber yazısınada yazmıştım. Sokağımızdan fiber geçti. Ancak bulunduğum apartman küçük sadece 7 daire var çoğu öğrenci apartman yönetimi die bişiy hak getire!.
    SO Eskişehirde uygulamaya başladığında bizim gibi müşterilerine nasıl bir fiber hizmeti vericek yada vericekmi? @horizon

    • Ufuk E. @ufuke

      Eskişehire kurulan alt yapı FTTh yani GPON. Ancak bulunduğunuz apartmana gelir mi gerçekten şuan için bişey söylemem yanlış olur. Eskişehirde öncelik ile yaygınlaşması lazım şimdilik açıkcası merkezi ve rezidans,site gibi yerleşim yerlerine sunulacak. Ancak şöylede bir şey var evin önündeki sokakta çalışma yapıldı ve evin kapısına doğru kazı yapılıp resimdeki gibi bir şey var ise kapının önünde alt yapı gelmiş demektir. (Resim gerçekten Eskişehir'den bağlar civarında alt yapı yapıldıktan son çekmiştim.)

  • Bilgehan Veli Çakıroğlu @hyperhiz

    İzmir'de SuperOnline yanlış hatırlamıyor isem FTTh(Fiber to the home) kullanıyor

  • cingibi @cingibi

    ttnet in fiber altyapısı olan bir binada superonline fiber alma şansımız olmuyor mu ttnetin adsl hatlatını kullanabiliyorlar fiberi ortak kullanma yok mu acaba

    • Ufuk E. @ufuke

      Merhaba, bu bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor. Şöyle ki bazı bölgelerde fiberde anlaşmalar gereği Tsol fiber var ise TT fiber olamıyor, keza aynı şekilde TTfiber var ise Tsol fiber olamıyor. Ancak bazı siteler veya apartmanlarda bu protokollerden önce 2 altyapıda kurulmuş oluyor. Bu yüzden istediğinizi kullanabiliyorsunuz. Ancak şuanda binanızda sadece TT var ise yüksel ihtimalle TSoldan yararlanamacaksınız. Ama tabi ki en net bilgisi 08502220222yi arayarak öğrenebilirsiniz.

    • cingibi @cingibi

      bilgi için teşekkürler tilgin HG1311 modem ile ttnet fiber kullanıyorum. daha önceleri modemin tam yetki ile erişebilirken ttnet saolsun yetkilerimizi root şifresi ile ksıtladı sırf bu yüzden superonline a geçmek istiyordum bilginiz varmıdır acaba bu modemi nasıl değiştirebilirim

#BasitWindowsBilgisi Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü cmd'den 1 satır kodla çok basit bir şekilde öğrenebilirsiniz. Öncelikle cmd'yi yönetici olarak çalıştırıyorsunuz, daha sonra tırnaklar olmadan ''powercfg -energy -output c:\pil.html'' yazıp enter'a basıyorsunuz. Daha sonra C: klasöründe pil.html adında bir bağlantı göreceksiniz. Buna tıkladığınız zamanda tarayıcıda size bilgisayarın pilini etkileyen bilgileri ve sağlığını göreceksiniz. burada önemli nokta pil bilgilerindeki Tasarım Kapasitesi ve Son Tam Dolum kısmı. Tam Dolum kısmı kapasiteye ne kadar yakın olursa o kadar sağlıklı demektir pil. Benim bilgisayarın 1.5 senelik süre zarfında iyi sayılabilecek durumda mesela. Siz de böylelikle kendi pilinizin sağlığını görebilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 18

Çizgi Tagem bütün http://www.mcu-turkey.com platformu içeriğini
ve eğitim DVD’lerini download edilebilir şekilde paylaşıyor.
http://transfer.cizgitagem.org/nsaral/mcu-turkey/

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 15 / 20
  • homosapien @biggestliar

    İşte budur hocam... Ellerinize ve emeğinize sağlık... Şahsen hepsini indirecegim.

  • homosapien @biggestliar

    Hocam bu FTP'de bazıları klasör klasör ve hala çoğunun dibini bulamadım... Biliyorum çok oluyorum (affınıza sığınarak) ama, acaba tek bir dosya haline getirme gibi bir şansımız var mı? Böyle bir arşivi bizim ülkemizde arasanız zor bulursunuz, şimdi ayağımıza gelmiş ve kaçırmak istemiyorum ama kafam karıştı ne, neyin içindeydi ya da nasıl arşivlemeliyim gibi.

  • civilization @civilization

    Ne zamndır yazacam denk gelmiyor. Çizgi elektronik telefon üretse kötü mü olur. One plus örnek alınabilir. Şirket içinde ts içerisinden destek alınabilir. Destek derken pek iyi örnek olmasada kombassan örnek olabilir. Biz elimizden geldiğince para ile kurulacak şirkete ortak oluruz. 2 senede ortaya süper bi firma çıkabilir 🙂 banada bi başkanlık falan verilse süper olur yani 🙂

    • Çizgi Elektronik @niyazi-saral

      Uzun uzun yazamıyorum. Akıllı telefon bana göre değil. Bunu ciddi cevaplamak ve ortaya karışık bir eleştiri koymak isterim.

    • tbpmlk @tbpmlk

      Sayın Hocam, bu öneriye cevabınızı merakla bekliyorum açıkçası. Yazılım tarafı zorlayıcı olmakla birlikte Türkiye'ye yönelik kullanıcı dostu ve "müşterisini hafife almayan" bir ürün ortaya koyulabilir diye düşünüyorum. Özellikle vergi avantajı ve teşviklerle performans/fiyat oranı yüksek bir ürün hedeflenebilir.

    • civilization @civilization

      vestelin, telpanın ne yaptıkları ortada. firmaların tepelerinde bütün işi para için yapan bu sebeplede çıkarttıkları ürünlerde bir ruh olmayan firmalar. bu eksikliği bizler biliyoruz ama toplumun geri kalanına nazaran azınlıkta olduğumuzdan firmaların çok da ilgisini çekmiyoruz. işte burada bizden bir firmanın olması çok işimize yarar. hem biz hemde toplum kazanır düşüncesindeyim. tabi bir ürün hazırlamak sadece ön hazırlığında bile çok zahmetli olan bir süreç. bu süreci sanayi bakanlığının tgsd programında bizzat yaşadım.

      çizgi elektronik hem sektördeki başarısı hemde Niyazi Bey'in (Abimizin) buradaki içtenliği ve samimiliği ile bu işte başarılı olacığını umuyorum. sürecin zahmetli ve maliyetli de olduğunu biliyorum şahsen bende tek başıma böyle bir işe girişmek istemezdim. işte burada her ne kadar sonu başarılı olmasada kombassan yimpaş örnekeri aklıma geliyor. bir anonim şirketi kurulur bizler 100 er 200 er liralarla (duruma göre daha fazlada olabilir) ortaya para koyarız ve verdiğimiz para kadar hissedar oluruz. geri kalanında sanayi bakanlığının destekleri kullanırlır ki sanayi bakanlığının üretim bölümünde milyon liralık destekleri var. ortaya bizlerin istediği segmentlerde hiç olmazsa ruhu olan cihazlar çıkmış olur.

      tabi bu fikrim biraz ütopik gerçekleşme ihtimali sıfır gibi birşey. ama olursada güzel olur. naçizane bana da ceo cfo cio cto cso ciso cso coo cno gibi afili kısaltması olan bir iş verilebilir 😀

    • Çizgi Elektronik @niyazi-saral

      Öncelikle iyi niyetiniz ve düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bir kişi bile olsa her zaman takdir topluyor olmak insan gurur veriyor. sağ olun.

      Ancak 2 ayrı konuda yanılıyorsunuz veya bizim insanımızı tanımıyorsunuz. Öncelikle bizim insanımız hani o fıkradaki gibi nefes almaya çıkanı ayağından çeker. Bu gerçektir; ve bu gerçeği öğrenmek canınızı acıtır. örnekler vermeyeceğim ama eminim birçok arkadaş size kendi anılarını anlatabilir.

      Bundan da öte Türkiye'de birlik beraberlik yoktur. Kickstar örneği uygulamalar veya kooperatif tarzı kurum veya kuruluşlar bizim insanımızla olmaz. Biz birbirimizin yumuşak karnını oymayı biliriz; hele internet ortamında bıraksanız adam öldürürüz. Onun için hani bir proje için toplu destek veya ortaklık...bunlar sadece samimi ancak saf duygular olabilir. Umarım aşırı gerçekçi cümlelerimi hoş görürsünüz.

      İkince olarak da teknoloji üretmek veya sanayi geliştirmek hiç de sizlerin bildiği gibi veya siyasilerin bahsettiği gibi değildir. Vestel veya General Mobile hikayeleri farklı farklıdır. Anlatması da zordur; siyasi yorum anlamına gelir. Bize gelmez.

      Saygılar,

    • tbpmlk @tbpmlk

      Sayın Hocam,

      özellikle ikinci paragrafta yazdıklarınız kesinlikle bir Türkiye gerçeği. Ancak burada ülke genelini kapsayacak bir birliktelik kurulması şart değil kanımca.

      Sizin önderliğiniz ve yönetiminiz ile çevrenizde teşekkül edecek bir "gönüllü" ekip bu yükün altından kalkabilir. Üstelik piyasayı sadece yurtiçi olarak da düşünmemek gerek. Hem donanımda hem yazılımda doğru işlerle güçlü piyasa etkinliği elde eden küçük firmalar oldu son yıllarda (oneplus vb.). Bugün eski Nokia'ların eksikliği hala piyasada kendini belli ediyor (taksiciler telefonları değiştirmedi mesela).

    • civilization @civilization

      @niyazi-saral yazdıklarınıza üzülerek katılıyorum. Zaten fikrimin ütopik olduğunu belirtmiştim. Hatta acı bir gerçek ki şu anda ts de abonelik gelse çoğu kişi para vermek istemiyecektir.

      Teknoloji geliştirme konusunda da haklısınız. Pek bir bilgim yok. Belki webrazzideki havada uçuşan milyon dolarlar etkiledi beni 🙂

      Neyse hasbelkader böyle bi oluşum olursa yukardaki yorumumda yazdığım pozisyonlardan birine talibim 🙂

  • homosapien @biggestliar

    "BEN DE BILGISAYARCI OLDUM" adında basılmamış bir kitap var. İnternette PDF halini rahat bulabilirsiniz Sanırım oradaki gerçekler pek çok şeyi anlatır. Hocam "kesin okumuştur"...

    Edit: kitabı okumak isteyenler için
    http://www.niyazisaral.net/wp-content/uploads/2013/04/Niyazi-Saral-Ben-de-Bilgisayarci-Oldum.pdf