Hijyen Sertifikası Alma - E-devlet onaylı (İşe Giriş İçin Gerekli)

Hijyen Sertifikası Alma - E-devlet onaylı

İşimiz Temiz Projesi Konaklama Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi (Uzaktan Eğitim-Eş Zamansız)

 

Evet geldik yeni bir saçmalığa, şunu ilkokulda öğretip direk yetkinliklerimize işlenmesi gereken şeyi biz bu sene yapıyoruz. Düne kadar olmayan ama bu gün ve gelecek seneden itibaren zorunlu olacak bir sertifika. Niye ilkokul diyorum, çünkü bildiğin toplum içinde nasıl davranılır, el yüz nasıl yıkanır, mikroplar, covid, çalışırken nelere dikkat etmeli, saygı gibi basit konular var. Bir de ilk 20-30 saniye aynı reklamı görmek can sıkıcı. Bana hiç bir şey katmayan ve kimseye de bir şey katmayacak bir program. Şezlong arasında 2m olacakmış, yemek masası arasında en az 1m olacakmış falan 😀 Müşteriyle konuşurken eller cepte olmayacakmış 😀 sana ne olum? Benim eller hep cepte, bir Türkiye'dekiler mal mal yorumluyor. Mekanın sahibi benim eee karşıdakine eğilecem sebep? Neyse gelelim faydalanmak isteyenlere

 

Site:

https://hemba.gov.tr/egitim-detay/isimiz-temiz-projesi-konaklama-sektorundeki-mikro-isletmeler-icin-hijyen-egitimi-41

Bu siteye gidiyorsunuz. gov.tr dir başka yerlerden girerken dikkat edin lütfen.
Sağdaki e devlet ile giriş yapa tıklıyorsunuz. E devlet ile giriş yapıyorsunuz.
Solda Kişisel Bilgiler var, o kısımları kendinize göre doğrulayıp SORGULA diyorsunuz ve profiliniz onaylanıyor.

 

Ardından yukarıdaki linke tekrar tıklayın ve sağdaki eğitime katıl butonuna basın. Kursa kayıt işlemini onaylayın ve eğitim içeriklerini izleyin. Malesef atlanmıyor, arka plana atılmıyor. En basit yöntem ya dinleyeceksiniz ya sesini kapatıp ders içeriği tamamlanacak. ders bitmeden bir sonrakine geçiş yok. O yüzden sonuna kadar bitmesini bekleyin. En sonda sınava gireceksiniz ve bu eğitim içeriğinden sorular çıkacak. Min. %50 doğru cevap ile geçeceksiniz. En hızlı yöntem ChatGPT ile sınava girmek tabi %100 doğru cevaba ulaşamayacaksınız. Ancak sınavı geçeceksiniz.

Sınavı geçtiğinizde kendi edevletinize girip çalışma hayatıma tıklayıp alttaki YETKİNLİKLERİM başlığına basarsanız açılan sayfada kurstaki sertifikanız işlenmiş olacak. Bir iş yeri/Kurum talep ederse buradan bu belgesinin onaylı çıktısını alıp sunabilirsiniz.

 

NOT: Bu belgeyi kesinlikle alın, yavaş yavaş bütün sektör için zorunlu olacak gibi. İşe giriş için aranan kriterler için şart olacak gibi. Bir diğeri de ilk yardım sertifikası, muhtemelen bütün sekterler için zorunlu hale gelecek, iş yeri başvurularında bu belgeleri sizden isteyeceklerdir. Tabi ilk yardımı şimdilik kurum kendi aldırıyor ama ileride kişisel olarak alın denilebilir. AnaSayfada da bir sürü eğitim içeriğine ulaşıp belgeleri edevletinize ekleyebilirsiniz. Lazım olur

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Android telefonların şirket sistemine bağlı iş telefonu olarak kullanımına dair biraz deneyim paylaşayım, ilginç şeylerle karşılaştım yakın zamanda. Çoğu kişi için gereksiz ama ilgisini çeken olabilir.

Bizim şirket Android istersek A5X serisi cihaz veriyor, ben de 7-8 yıldır kullanıyorum bu seriden, şu an A53 var.

Cihazın kurulumu kişisel cihaz kurulumundan farklı. Açılışta Google hesabını yazdığımız yere anahtar kelime gibi bir şey yazıyoruz, ondan sonra kurulum arayüzü değişiyor. Önce sistemi yöneten bir uygulama kuruluyor. O uygulamaya şirketteki kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz. PIN tanımlama vs yaptıktan sonra cihaz arayüzüne geçiyoruz. Ama bu şekilde kurunca Samsung’un uygulamalarının neredeyse hiç biri kurulu gelmiyor, baya temizlenmiş bir arayüz geliyor yani. Şirket hesabı için oluşturulan bir Google Play profili oluşuyor. Bu profil üzerinden şirketin gerekli gördüğü bazı uygulamalar otomatik olarak kuruluyor. Bir tanesi sistem taraması falan yaptıktan sonra cihaz hazır hale geliyor. Bahsettiğim Google Play profilinde çok sınırlı sayıda uygulama indirilebiliyor.

Bu aşamadan sonra istersek kendi Google hesabımızı kurup kişisel uygulamalarımızı normal şekilde kurabiliyoruz. Tabi cihazda bazı sınırlamalar var, apk kurulmuyor, developer mode açılmıyor vs. Şirket sistemine erişebilmesi için sertifika falan da kuruyor.

Eskiden bu sistem için Deutsche Telekom’un bir platformu kullanılıyordu. Ama bir kaç ay önce artık Microsoft Intune kullanacağız dendi, telefonu sıfırlayıp yeni yönteme göre yeniden kurmamız istendi.

Kurulum öncekine göre çok da farklı değil ama sonuç baya farklı. Samsung’un kendi launcher’ında iki sekme oluşuyor. Bir sekmede kişisel hesaptan kurduğumuz uygulamalar, diğerinde şirket hesabından kurduğumuz uygulamalar görünüyor. Şirket uygulamalarının ikonlarının sağ alt köşesinde bir mini ikon var, çanta gibi birşey, iş uygulaması olduğu belli oluyor yani. (Nova Launcher vs kurunca hepsi tek ekranda bir arada görünüyor ama ikonların köşesindeki işaret sayesinde ayırt edilebiliyor. Android Enterprise sitesinden bir görsel ekliyorum, ekran görüntüsüne göre Pixel cihazlarda da aynı şekilde 2 sekme oluşuyor.

İş/Özel ayrımı bu kadar değil. İkisi için ayrı PIN, ayrı parmak izi kaydı vs yapılıyor. Hatta Samsung klavye dışında bir klavye kullanılamıyor, çünkü iş profili marketinde klavye falan yok. Ayrı şifre veya parmak izi kullanımı baya canımı sıkmıştı, Outlook’u neredeyse her açışımda parmak izi soruyordu. Sonra biraz araştırdım, iş/özel için tek PIN ve biometrik kullanımı için ayar var, onu yaptım.

Bu ayrı iş profili işinin güzel bir avantajı var, istenirse iş profili inaktif hale getirilebiliyor, bildirimler falan da gelmiyor tabi, güzel bir imkan. Hatta hızlı ayarlara bir buton ekleyip istediğim zaman hızlıca kapatabiliyorum. Tatil günlerinde iş profilini kapatıp cihazı sadece kişisel işler için kullanmak mümkün.

Fakat çok büyük bir de dezavantajı var, telefon inanılmaz yavaş çalışmaya başladı, meşhur tabirle fena kasıyor. Ekran 120 Hz ama öyle bir akıcılıktan eser yok. Basit bir email cevaplama işi bile işkence haline geldi. IT’ye gidip sordum, normal mi yoksa yeniden mi kursam dedim. Maalesef normal, cihaz üzerinde iki ayrı sistem çalışıyor, çok kaynak istiyor ve yavaşlıyor dediler. Üst seviye, yüksek RAMli, hızlı depolamalı bir cihaz olsa belki bu kadar üzmeyecekti ama A53’e bu sistem fazla. Zaten iş profilini inaktif hale getirdiğimde cihaz normale dönüyor, söyleneni teyit ediyor.

Bir süre sonra aklıma iş için kullandığım uygulamaları özel profilden indirip iş hesabını eklemeyi denemek geldi ve çalıştı. Outlook, Teams, OneDrive vs hepsini kendi profilimden indirip iş hesabına bağladım. İş profilini de inaktif hale getirdim, cihaz mis gibi oldu. İş profilinde olup da normal Play Store’da olmayan 2-3 uygulama var ama onları zaten kırk yılda bir kullanıyorum, gerekirse geçici olarak iş profilini aktif hale getiririm.

Bu şekilde işimi gördüm ama bu aynı zamanda bir güvenlik açığı gibi. İş mailini falan eklerken yine sertifika kontrolü vs yapıyor (rastgele bir Samsung telefona direk iş maili eklenemiyor mesela) ama artık GBoard kullanabiliyorum. Diğer profilde izin verilmeyen klavye artık iş kullanıma da açık hale geldi. Gerçi biraz araştırdım, bazı şirketlerde IT adminler alternatif bazı klavyelere izin vermek istemişler ama sistemde bir bug varmış ve işe yaramıyormuş.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5
  • eskod @eskodd

    Bi şirkette buna benzer birşey vardı, telefonda 3 ayrı Google hesabı vardı, bazi uygulamalari açmak için bir üst hesaptan izin istemek gerekiyordu, yapılan her işlem üst hesaba büyük ihtimalle rapor gibi gidiyordu 😁 en üstteki hesapla en alt hesap arasında bağlantı yoktu. Büyük ihtimalle o da 2. seviye hesabın hareketlerini rapor olarak alıyordu.

  • Sezer SEVİNÇLER @sezers

    bende merak ediyordum, Microsoft Intune sistemini, güzel bir deneyim enlatımı olmuş.

  • ad33p @ad33p

    Şu sistemin çalışabilmesi için, buna ihtiyacı olmayan standart kullanıcı, hayatında karşılaşacağı bir sürü bug, lag ve gereksiz sistem servisiyle muhatab oluyor. 😀
    Bu arada normal olarak telefona 2. bir porfil ekleyince de sistem benzer şekilde yavaşlıyor orta/alt seviye telefonlarda. Yani android onu sanırım basit profil değil de ayrı sistem seviyesinde çalıştırıyor her halde.

  • ARMv7 @armv7

    Kıymetli bir deneyim aktarımı olmuş.

Telefondaki fotograflari temizlerken Mart 2019'da Edeka'dan (Almanya'da bir süpermarket) yaptigim ufak bir alisverisi ve fisinin fotografini buldum. Merak edip ayni ürünleri simdi listeledim. Hindi snitzel haric her ürünü buldum, onu da es deger gramajdaki baska bir paket sectim. Ben aldigimda raf ömrü yakin diye %50 indirimliymis snitzel, ayni indirimi buna da uyguladim. Sonuc:

2019: 6,94 Euro (3,56 indirimi görmemişim şimdi oldu, sanırım sise depozitosu vardı)
2024: 10,03 Euro
fark: % 48 civari

Türkiye ile tabiiki kiyaslamiyorum ama 5 yil icin Almanya özelinde de ciddi bir fark bu.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 14

arçelik çelik robotu yapay zekalı robota çevirmek

yegenimin universite odevi ve bana yapismasi uzerine boyle bir robot yaptim.

normalde robot yapmaya gerek yoktu. sadece işlevini yerine getirse yeterdi. nihayetinde ünv ödevi.

ödevimiz de mikrofondan girdi alıp bir cümleyi istenilen dile çevirecek ve bunu hoparlörle çıkaracak bir cihaz.

bütçemiz 50 dolar.

ben hem işlevi hem de kozmetiği güzel olsun diye çocukluğumdan aklımda kalan hevesim olduğu 2 oyuncağı belirledim. ya opet gitt arabasını yapacaktım ya da çelik robotunu yapacaktım. 2 oyuncak da artık koleksiyon ayağına komik paralar istendiği için uygun olanından ilerledik. gitt arabasını uyguna bulamadık bu yüzden arçelik robotunu aldık. dolaptan aldık, kargo dahil 400'e falan geldi galiba.

sonra malzeme listemizi oluşturduk.

boyutu ve maliyeti kurtarmayacağı için düz pi almadık, pi zero 2 w aldık. 600 tl.

mikrofon ve hoparlör bağlayacağımız için usb ses kartı aldık. 50 tl

gücü yetmeyeceği için amfi aldık. o da 50 tl.

3 adet mikrofon aldık. 30 tl

batarya şarj modülü aldık. 15 tl

batarya ve hoparlör elimizde vardı. (hoparlörü paramparça olmuş bir gamepower kulaklıktan söktük.)

kalan parçalar da ya elimizde vardı ya da bir yerlerden söktük.

robotumuz kargodan geldi. tahmin ettiğimizden de büyük çıktı. boyu 30 cm.

içini açtık. pil kapağı geldiğinde de yoktu. normalde 3 tane ufak pille çalışıyor.

hoparlörü çürüdüğü için çalışmıyordu. başka bir hoparlör ve batarya takıp denedik, ses aldık. arçelik demek yenilik demek diyor 😀

elimizdeki batarya orjinal pil yuvasına tam oturuyor. yanlardan biraz törpülemek lazım sadece. kapasitesi de 2500 mah. bu projeye hayli hayli yeter.

pil yuvasının robotun iç tarafında kalan kısmını havyayla eritip çıkarttım. bunu hem dış tarafına plastik kaynak yapıp pil kapağı olarak kullanacağım hem de raspberryi vs. daha rahat oturacak.

 

ne sığar ne sığmaz ölçümlerimizi yaptıktan sonra robotu komple söktük. bıcı bıcı yaptırdık.

soldaki robotun orjinal kartı. sadece bi kaç sesi çalabiliyor. çaldığında da ağzını ve gözlerini oynatabiliyor. bizim projemizde oynatmayacak. aslında kafamda oynatmak vardı ama biraz uğraşmak lazımdı, bu kadarı bile ünv'ye fazla geldiği (sonunda anlatacağım) için yeğenim de istemediği için yapmadım.

 

usb ses kartının usb portunu ve plastiklerini söktük. direkt raspberrynin üstüne yapıştırıp, soket kullanmak yerine kablo lehimleyip böylelikle yerden tasarruf ettik.

batarya şarjı için yeni tip tp4056 şarj modülü ekledik. açma kapama düğmesi orjinal. bozmak istemedim. onun üzerinden açılıp kapanıyor. şarj soketi kafanın arkasında olacağı için modülü de buraya koydum. onun harici her şey gövdede. aslında gövdenin arkasından da şarj edebilirdim ama bu sefer orası çok karışacaktı. kafa boş diye burayı değerlendirmek istedim.

gömme tip type c soket kullandım. type c üzerinden şarj edilebiliyor. orjinalliği bozduğumuz tek yer burası. onun haricinde dış kasada kesme biçme vs yapmadık. gerçi bu da orjinal gibi duruyor.

mikrofonu gövdede ne işe yaradığını anlayamadığımız bir delik vardı. oraya koyduk. lakin yazılımdan sonra mikrofon yeterli gelmediği için 2 mikrofon daha ekleyip deliği genişlettik. o kısmı çekmedim ne yazık ki.

mikrofonların üstüne de hoparlörü ekledik.

 

görüntümüzü de aldık. cihaz çalışıyor. bundan sonrasında da yazılımımızı yazdık.

 

robotumuz bitti. video ekleyemediğim için gösteremiyorum lakin şöyle anlatayım. robotu açtığınızda size lütfen bir cümle söyleyin diyor. siz bir cümle kuruyorsunuz. sonra size hangi dile çevirmek istediğinizi soruyor. sonra robot o dile çevirip size söylüyor. çeviri robotu oldu yani. ödev de buydu.

ödev nisanın sonuna teslimdi. yeğenim şimdiden hocasına götürmüş. hocam bir eksik vs var mı diye. hocası sen zaten dersten geçtin, bunu güzelce boyayın okulun sergisine koyalım demiş. bu haftasonu da boyayacağız.  ben hala ağzını ve göz kapağını hareket ettirme taraftarıyım ama yeğenim uğraşmayalım diyor 😀

bu projeden de keyif aldığım için kendime furby oyuncak aldım. bu projeyi de kendime keyfi yapacağım. zamanında bunun üzerine bir deneme yapılmıştı. ben daha gelişmişini yapmayı düşünüyorum. bunun hakkında da ufak bir bilgi vereyim.

furby oyuncaklarını bilirsiniz. ilk furby oyuncakları 1998'de çıkıyor. benim aldığım model. gözleri ve ağzı hareket ediyor. yeni tip furbylerde göz, lcd ekran ağız da hareket etmiyor. 98'deki modeli daha orjinal durduğu için biraz araştırmayla 98'de çıkan modeli bulup satın aldım.

dışı kılıf gibi. dışını söküp yıkadım. içini açtım. lakin çağının çok ötesinde bir oyuncak ve çok karışık. toplayıp geri kapattım. müsait bir zamanda bunu projeyi de gerçekleştireceğim.

o zamana kadar diğer antika arkadaşlarının yanında dekor olacak.

 

sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 35

Annemin ev tozuna alerjisi çıktı f/p ve filtresi kolay bulunan hava temizleme cihazı bakıyorum. Ev çok büyük değil, evde ben sigara içmiyorum ama ben hariç 3 kişi daha yaşıyor ve sigara içiliyor. Onun dumanını da temizlerse çok daha iyi olur. Teşekkürler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Ev kullanıcısı için hangisi mantıklıdır?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 22

Arkadaşlar iyi akşamlar. Bir filmin adını soracaktım size, çok eski bir film ama 2000 lerin başı olması lazım belki daha eskidir. Bir tane cin vardı, insanların dileklerini yerine getiriyordu ama açıklardan yararlanarak. Misal kadının birisi sonsuza dek güzel olmak istiyorum diyince onu cansız mankene çeviriyordu. O şekilde. Böyle bir film hatırlayan ya da bilen var mı? 😀 İzlemek istiyorum şimdi, küçükken nedense korkuyordum bunu izlediğimde 😀

BeğenFavori PaylaşYorum yap

**ekleme yaptıkça yazının altını güncelliyorum***

böyle ikonik bir cihaz hediye aldım.
1980 model aselsan 4211
aselsanın ürettiği ilk telsiz modeli.
zamanında istihbaratçılar tarafından kullanılmış.
mit'in e-koleksiyonunda da bir adet aynısı var. (https://www.mit.gov.tr/emuze/koleksiyon.html)

geldiğinde orjinal aspilsan kayseri pilleri ölmüş idi. 2 adet 18650'yi seri bağlayıp 2s bmsye de step up converter bağladım. bu sayede 8.4 volt ile çalışan telsizi 5 volt ile şarj edip kullanabiliyorum. standı yok ne yazık ki, örneğini veya cihaz hakkında döküman da bulamadım.
tx rx alabiliyorum cihaz sıkıntısız çalışıyor.
kafamda günümüzde kullanılabilmesi için bir kaç fikir var.
type-c portu gömüp type-c ile şarj edilebilir hale getireceğim. orjinalliği bozmayacak tipte bir soket buldum onu kullanacağım. cihazın altındaki şarj tablasına bağlanan kısım da tam type c portu için. neredeyse orjinal duracak.
ses açma kısma potu sıkıntılı. onu değiştireceğim ama orjinal kepini kullanacağım.
kendi anteni orjinal ve sıkıntısız çalışıyor. ama onu da sivil ve günümüz şartlarına uygun sma soket ile değiştireceğim. bu kısım kozmetik olarak orjinalliği bozacak gibi olursa orjinal soket kalacak.

bu arada telsizde 2 kanal var. üstteki pottan seçimini yapabiliyorsunuz. cihaz eppromdan vs değil, kristallerden frekansı okuyor. bende boşta 4 kristal yeri daha var. biraz bakındım ama çok hard ve eski elektronik olduğu için pek anlayamadım. araştırıyorum, yapabilirsem diğer kanallara da amatör frekansları kuracağım.

güncelleme 1: cihazın çalışma sistemi hakkında üstünkörü bir bilgi alabildim. cihazın frekansları okuduğu kristaller, zamanında frekansa özel kesilmiş. 20-25 yıl önce özel siparişle yaptırılabiliyormuş. yani orjinal şekilde kristal tak çıkar frekansları kullan yapamıyoruz. ardiuno nano koyup, üstteki frekans seçim potunu da ona takıp, kristalleri emüle edip frekans okutabiliriz diye düşünüyorum. lakin bu kristallerle ilgili düzgün bir döküman bulamadım. 50 yıl öncenin elektronik komponentleri ile günümüzünkiler farklı. çok basit hesap kristallerden okuduğu frekansı ardiunodan okumasını sağlamak istiyorum. günümüz şartlarına göre de çalışma sistemi şöyle olmak zorunda. bir kristal takıp onu bir mikroişlemci yardımıyla overclock veya downclock edeceğiz. araştırmadayım.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 9

Bugün Phone booth(2002) filmini izledim, daha önce izlediğim Grand Piano (2013) filmiyle birebir aynı konuya sahipmiş. İki filmde de sniper tarafından esir alınan ve telefondan direktifler alan kurbanlar var.
Grand Piano nun konusu biraz daha komik. Suikastçi, konser sırasında pianisti esir alıyor ve bir eseri kusursuz çalamazsa onu vuracağını söylüyor. Tek mekanda geçmesine rağmen fena değil, izleniyor. 6/10
Phone Booth ise daha klasik keyifli bir film, telefon kulubesinde gelen aramayla esir alınan bir eleman var, atmosfer olarak Dog day afternoon'u anımsattı tavsiye ederim. 7/10 #filmseyir

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Aşşırı gerçekçi ve ücretsiz bir buhar motoru simülasyonu. Yapımında akışkanlar mekaniği gibi matematiksel modelleme yöntemleri kullanılmış. Söylediklerine göre hiçbir ses önceden kaydedilmemiş. Hepsi simülasyon sırasında prosedürel olarak oluşturuluyormuş falan filan. Deneyin işte nasılsa bedava. Kurcaladıkça da başarım veriyor.
https://store.steampowered.com/app/2381620/Steam_Engine_Simulator/

BeğenFavori PaylaşYorum yap