Tasarımdan üretime 3D yazıcı devrimi ve 3bfab
3bfab firması ile 3D yazıcı dünyasının inceliklerini konuşuyoruz. Örnek bir cihaz ile baskı yaparken, bir yandan da diğer modellerin sunduğu olanakları ve çalışma prensiplerini öğreniyoruz.
3bfab firmasının sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY
Web Sitemiz: http://teknoseyir.com/
TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ►https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
Çok iyi video.
Bu ne hızdır hocam.
kesinlikle öyle @gamsizm autodesk yazılımlarıyla 360° render sanal gerçeklik ortamın
Güzel Konu.
Eve gidince izlerim ve 4.5 g deyim
🙂
Gözlerim alışmış. Hakan Bey'i görünce @hkellecioglu baya değişmiş dedim istemsizce. 😀
Levent Bey'in mutluluğunu görmek çok güzel, bulutların üstünde geziyor sanki...
Levent Abi Hakan ile başladı Erkan ile bitirdi 🙂
Tamam da istediğim bir konuydu. Çok teşekkür ediyorum.
İlgili sitede bir tane 1150 dolarlık var ama o da çok küçük, resmen el tipi...
açıklamada firma ismi yanlış yazılmış (: Zortrax M200 kullanıyoruz 3bfabdan aldığımız, teknik servis konusunda mükemmeller tavsiye ederim.
Bence bu iş hala emekleme döneminde hızlı olmadıktan sonra seri üretim yapılamaz ve sanayide işe yaramaz ama geliceği olan bir teknoloji.
sanayide aslinda ise yariyor. staj yaptigim yerde bir robotun tutucu parcasi 900 euroya satiliyordu + 5hafta bekleme. 3d bastirdik, 120 euro verdik. 2 hafta sonra geldi. makine aksama calismaya basladi.
Haklısınız, bireysel kullanım konusunda hala emekleme aşamasında. Mesela tablalar hala çok küçük ve tarama işi çoğu kullanıcı için 3. taraf tarafından sağlanıyor.
@3dfx ben seri üretimden bahsediyorum sanatçının,grafikçinin tek tük parça ihtiyacı olan her kesimin işine yarar ama o kadar tabi şimdilik.
Bu teknolojinin amacı bence hiçbir zaman seri üretim olmayacak. Sektöre yada uygulamaya göre kişiye özel işlerde kendine yer bulacak. (bulmaya başlamış bile)
Şahane bir bölüm olmuş kesinlikle çok insanın merak konusu olduğunu düşünüyorum ben. Fakat affınıza sığınarak videoyu tam dikkatli izleyemedim merak ettiğim noktayı kaçırdım. Ev kullanıcıları içinde bu ürünler var evet fakat hani bizim tabirimizle evimizde bu ürünleri tahmini ne zaman görürüz sizce? Bir de açıkcası benim bu ürüne merakım şu yönde, bir ev kullanıcısı olarak ben bu ürünü ufak tefek işleri halletmek ve hoşuma giden şeyleri çıkartmak için düşünüyorum. Internette acaba bu tasarımlar bu işin ustaları tarafından bulunup direk basılacak formatta bulunabiliyor mu? Hatta firmalar ürünlerinin ek parçalarını satmak yerine uzun vadede bu kalıpları paylaşmaya başlarlar mı ufaktan? Ben özellikle misal bir dolabın kolları kırıldı, bunu internetten resmi üreticisinin paylaştığı kalıpları kullanarak üretmek istiyorum. Bu hayal çok mu uzak gibi şu an ki duruma baktığımızda? Teşekkür ediyorum şimdiden.
Video'da verdiği rakamlar ile 3000TL verip evine alabiliyorsun cihazı. Eğitimini veriyorlar. 100TL'de sarf malzemesini aldınmı, kullanmaya başlıyorsun. Evinize almamanız neden yok bir iphone paranız var ise kenarda.
Öğrencilik hayatım henüz devam ondan sonrasında ancak böyle bir muhabbete girme şansım varda yeterince anladım 🙂 Teşekkür ettim.
Mükemmel bir bölüm olmuş. Ejderhanın hareket kabiliyeti de iyiymiş baya 🙂 bırakılan şekilde nasıl sabit kalıyor acaba?
Güzel bir bölüm devamı gelir inşallah 🙂
"Tarayıcınız mevcut video biçimlerini tanımıyor" hatası alıyorum. Diğer TS videolarında ya da başka kanallarda bir sıkıntı yok, yalnızca bu videoda böyle bir hata veriyor. Firefox ve Chromium ile denedim ikisi de aynı. Sorunun ne olduğuna dair bir fikri olan var mı ?
mükemmel bir konu, Ellerinize sağlık abi @leventp
Fiyatlar yüksek geldi gözüme ama bir ürün için teklif bekliyorum bakalım. Ayrıca Teknoseyir için özel bir indirimde bekledim ama oda yoktu. Sağlık olsun. Emeğinize sağlık.
200-400 dolar seviyelerinde satılanlardan alsak memnun kalırmıyız ?
Note 4 lens hood tasarımın 3d modelleme bilgin olduğunu gösteriyor Hakan hocam.
Levent Bey yine bir "Eyvallah" hareketiyle bitirmiş videoyu 🙂
@alperenxx Kartuşlar gene iyi, davetlinin dediği gibi yapılan ürüne değişmesine rağmen bence kartuş fiyatı gene fena değil.
bu tür konularla ilgili videoları daha çok bekliyoruz, ayrıca 3d tasarım vb. yazılım kursu tadında da videolar çok iyi olur. WI FI akademi on numaraydı mesela.
3 boyutlu basım konusunda hiçbir fikri olmayan insanlar için güzel bir video olmuş. Konu ile ilgilisi olanları pek tatmin etmemiş olabilir. İngilizcesi olanlar yabancı kanallardan çok daha ileri düzey bilgiler alabilirler.
Bu video sektördeki firmalara örnek olur umarım. Şuan gidip 3D Yazıcı alacak olsam 3bfab'a giderdim ki gece yatmadan önce izleyeyim dedim, 02:00'ye kadar sitelerindeki ürünleri ve videoları incelerken buldum kendimi. Buradan iş çıkar bence:)
Fotoğraf makinesine hobi diye 3000$ veriliyor da buna niye verilmesin? Fiyatattan girenler biraz tek taraflı düşünüyorlar bence:)
Bir şeyi merak ettim, 3d yazdırırken misal oradaki minyatür heykel dış kısmını ince yüksek çözünürlükte oluştur ama iç kısmını (yani görmediğimiz iç destek katmanlarını önemseme kalın kaba bir şekilde doku ve bu sayede çıkış hızı artsın, gibi bir seçenek mevcut mu? Yoksa bir çıktı alırken her bir bölümü başlangıçta hangi çözünürlük seçildiyse o şekilde mi çıkmak zorunda?
Yazici size duvar kalinligi ve dolgu miktari olarak secenekler sunuyor. Örnegin duvar kalinligi 1mm olsun dolgu %15 olsun gibi.
çok yavaş seri üretim yapılamaz diyenler için söyleyelim seri üretim ile ev kullanımını ayrı düşünmek gerekiyor. evde seri üretimin pek bi mantığı olmaz. seri üretim sanayiyi ilgilendiriyor evimizdeki en iyi yazıcılarla bile kitabı geçtim tirajlı dergi yada broşür bile basamayız onun için ofset baskı gerektiği gibi bu iştede aynı şey geçerli. bunları kişisel yazıcılar olarak kabul etmek gerekiyor emeklilik sürecinde olduğuna katılıyorum daha çok gelişecektir bir miktarda hızlanacaktır ama bu mekanik traşlama sistemleriyle pek fazla hızlanmaz. bu işi lazerle yapan cihazların geliştirilmesiyle şimdiki hızların çok çok üzerine çıkılacaktır o zaman bu videolara bakıp nerden nereye geldik diyeceğiz nede olsa bu işler hep böyle olmuştur
emeklilik sürecinde olduğuna ben de katılıyorum. modası geçmiş bir teknoloji. LPnin dinozorluğu işte. tozlu raflarda değerlendirilmeliydi.
Video konu itibariyle harika, eksik kalan ve merak edilenler için 2. video bile olabilir. Benim merak ettiğim ise çok renkli baskıların yapılıp yapılamadığı? Eğer yapılabiliyorsa nasıl?
birden fazla renkte tek bir parça üretilemiyor obje renklerine göre parça parça üretilerek birleştiriliyor yada heykel gibi yazdırılıp üzeri farklı renklerle boyanıyor yani objenin niteliğine göre de durum değişiyor videoda biraz bahsedilmişti
varsayalım elinizde bir telefon var, biraz eski ve pek bilinmeyen bi model. şu iğneyle açılan sim kart sürgüsünü kaybettiniz.
bu tarz ihtiyaçlara çok iyi çözüm sunar.
arkadaşlar da bahsetmiş ev kullanımından çok 'modelle üretip kargolayalım' şeklinde kullanımı çok yaygınlaşacaktır. sevgiline gerçekten özel bi hediye tasarlarsın mesela.
satranç takımı örneği biraz yanlış anlaşılmış sanırım. üretim hızı hakkında fikir vermek için kullanılmış. ts satranç takımı tasarlandı diyelim şah LP 🙂 yüzlerce takım bu aletle üretilmez. ilk takımda/kalıpta kullanılır maliyet ve hız açısından.
yaygınlaşması insanı heyecanlandıran, 3d modelleme öğrenmeye heveslendiren bir müthiş gelişme.
Levent abinin kendi modeli vardı. Fuarda aldıkları. Keşke onu bastırsaydı. 😀
Herhangi bir 3d modelleme programı kullanabiliyormuyuz. Modellemenin ölçülü olma gereği varmı. Atıyorum Blender dan yaptığın bir karakter modellemesini bastırma şansım varmı.
3 boyutlu yazıcıların alacağı çok yol var gibi. En önemlisi, birden fazla renkli baskılara imkan sunulması ve daha pürüzsüz çıktılar alabilmek...
bununla eksantrik lego parçaları basılamaz mı?
"3 boyutlu düşünmek" diyor ya bu çok önemli küçükken bazı oyuncaklarımın ufak tefek parçaları kırılırdı babam onları başka oyuncak parçalarından kıra-eze-yonta-yaka-yapıştıra falan yapardı... önemli olan tasarladığınız şeyin işlevine uygun tasarım yapmak... (benim anladığım bu)
genelde hassasiyete pek takıntınız yoksa eğer 1000-2500 tl gibi bi fiyata donanımı evinizde kendiniz bile yaparsınız.Yazılımıda ücretsiz veren bir çok kaynak zaten var.Dolar diyipde milletin WOW haram demesine gerek yok.İşin özü her eksene bi step motor,kontrolcu,eksenin kendisi ve son olarak dış kabuk 😀 basit bi şey değil herkesde yapamaz ama abartılı bişeyde değil...
Moskowisch 2140 ların distribütör kapağı basilirmi acaba yeniside çatliyor eskiside çatlak yüzünden kaçak yapıyor ateşleme zamanı zayıflıyor yetersiz ateşleme den güç kaybı yaşıyorum birde yanmamış lpg kokusuda cabası
bondic al çatlayan yerlere sür yenisinden sağlam olur
@alparslan-sener orijinal parça giderek tükeniyor lada larin 210x serilerinin den ortak parça kullanıyorum birde Bulgaristan da bir iki tane firma var ama onlarda motor parçası üretiyor ama Rus yedek parça firmaları ortak parça üretiyor ve Rus otomobilleri ddede Çin malı yedek parça felaketi var Rus malı olanlar en az beş sene gidiyor
FDM türündedeki yazicilardan alacaginiz baski ABS örnegin 75°C (-+15) sonra yumusuyaya baslayabilir (yüzey isi orani ile kücükse özellikle).
Ayrica %100 dolgu olsa dahi su gecirmez olmayabilir.
Ayrica enjeksiyon plastik kadar rijit olmayacaktir. (özellikle Z ekseni)
Ama yazici ile kücük bir kalip basarak kendiniz orijinal parcayi dökebilirsiniz..
3D yazıcı 1984 den beri var üstelik şimdiki ile hemen hemen aynı prensipte çalışıyor sanki yeni birşeymiş gibi söyleniyor
Daha önce yapılması ile evlere kadar girecek hale gelmesi ayrı şeyler. Aynı hızda basıyor olsalardı aynı şey diyebilirdik belki.
Zortrax M200, Amerika fiyatı 1715 dolar, uçak bileti 500 dolar. Amerika'ya gidip bunu alıp geri dönmek paha biçilemez
Klasik kahve muhabbeti. Uçakta kargoyu indirirlerken 3 metreden sallasınlar aşağı da sonra üzerine bir sürehi soğuk su içersin. Bu kadar hassas alet bavul ile mi getirilir. Akıl fikir.
3-5 yıl önce evde görmenin hayal olduğu bir ürünün bir cep telefonu fiyatına kadar gelmesi çok sevindirici. Belki her evde bir 3B yazıcı olmayacak ancak iş yapan veya meraklısı için vaz geçilmez olacaktır. Mesela elimde aile yadigarı 83 model bir araç var ve yaşı itibariyle plastik parçaları takır takır dökülüyor. Yedek parçasının bulmak imkansız gibi, bulsam da uçuk fiyatlar görüyorum. İşte bu durumda yazıcıyı evime alıp kendi parçamı kendim oluşturma keyfi paha biçilemez. Ayrıca video'da söylenildiği gibi çocuğum olsa onun eğitimi ve boyutsal becerilerini geliştirmesi için yine böyle bir ürün alırdım.
Gelecekte aynı anda birden fazla renkteki malzemeyi kullanan çok renkli yazıcılar çıkacak diye tahmin ediyorum. Bakalım. İnceleme çok iyi olmuş, 3B yazıcı ile ilgili daha çok video bekleriz. 🙂
Size katılıyorum
Bizim bölümde bir arkadaş FDM de metal alaşımı basmakla ilgili doktora yapıyor. Adamın doktorası çok zor ilerliyor. Benim alanım değil ama bu arkadaş 3d yazıcıların şu an için en iyi uygulama alanının hızlı prototipleme olduğunu söylemişti.
Tasarım programı arayanlara https://www.blender.org/
İlk defa kullanacak arkadaşlar korkmasınlar. Çoğu detay render içindir. Görsel bir şey değil de sadece 3B tasarımını yapmak daha kolay.
10:54 de bahsedilen siteyi tam anlayamadım tiny gre worlds şeklinde bir şeyler salladım ama çıkmadı 😀
@alikoprulu29 ücretli model olarak en ünlülerden turbosquid var. Ücretler dolgun yalnız. 🙂
@achfighter 3-5 tane alırsak bir yazıcı parası daha gidiyor, ona o kadar para vereceğimi düşününce bu işi zaten çözerim 😀 10:54 de bahsedilen sitenin adını öğrenebilecek miyiz 🙂 @gamsizm
@alikoprulu29 Merhaba bahsedilen siteye buradan ulaşabilirsiniz. http://www.thingiverse.com/
@tulay teşekkürler http://www.thingiverse.com/ olsun güç olmasın 😀
konuşmada geçen 3d dosya paylaşım sitesi 3dcontentcentral.com bu site çok geniş kapsamlı ve 2D/3D işleri ile haşır neşir olanların mutlaka gözatması gereken site. Ben elektronik PCB işiyle uğraştığım için bir çok elektronik parçanın 3 boyutlu görüntüsünü bu sitede buldum.
Beyefendi makinenin anlayacağı dile çeviriyoruz diyor da, zaten tek tuşla farklı kaydederek makineden çıkacak şekle getirebiliyoruz.
Malesef diyorum çünkü biraz ezici yazmışsınız, TS ekibi yapmış bir video koymuş izlensin demiş izlersin beğenirsin beğenmezsin tamam da yapılanı/yapanı "bilmem nesiniz türkiye jürisi" gibi eleştirmek yermek hoş değil, bu gibi eleştiriler insanı geliştirmez yorar, neyse uzatmayayım yorumunuz yada aslında vermek istediğiniz fikir doğru, çok küçük bir kesime hitap ediyor ve o kesime yönelik birşeyler konu edilse daha iyi olurdu, yerli bir markanın ürününü bir müşterimde kurdum, fiyat avantajı var ama dediğiniz gibi kısıtlı bir alana hitap ediyor, diğer yandan bu tip ürünlere kısmende olsa yer vermezseniz o zamanda hep aynı türde yayın yapılıyor eleştirisi gelir.
Nasıl diyeyim TS ekibinin işi ve yorucu 🙂
@farazicosmos uzun süredir 3d yazici kullanan birisi olarak iki modelinizede baktim. FDM tipi yazici ile bastirmaya cok uygun degiller. Hata dediginiz sanirim kapali olmayan tel örgü veya ters yüz. Bu hatalarin düzeltilmesi genelde zor degil ama özellikle FDM tipi tasarimlarda Z ekseninde ~45° üzerindeki yüzeylerin basimi icin ya destek gerekir yahut güzel cikmaz. Internette overhangs 3d yazarak daha detayli bilgi bulabilirsiniz.
@farazicosmos nispeten dogru, tek tarafli gibi düsünmek lazim FDM yazicilari. Toz baskiyi hic tecrübe edemedim ama gördügüm kadariyla ciktiktan sonra güclendirme amacli japon yapistiricisi veya vernik bir banyoya yatiriyorlar.