Apple iPhone 6 Plus İncelemesi
Apple'ın yeni telefonu iPhone 6 Plus'ı inceliyoruz. Üç bölümde inceleyeceğimiz telefonun ilk bölümünde genel incelemesi yapıyor, ikinci bölümde fiyatı ve son bölümde de kamera kalitesini değerlendiriyoruz.
Kamera örnekleri için tıklayın.
Bend test varmi
75 dakikalık içerik var, müthiş gerçekten.Hadi bakalım millet nelere kulp bulacak durduk yere.
Devrim isteniyor!
Etraflarımızda ne kadar fazla teknolojiden anlayan insan var değil mi? Aslında bunun bizleri mutlu etmesi gerekirdi. Çünkü tartışacak daha fazla kişi ve öğrenecek daha fazla bilgi olduğu anlamına geliyordu. Bugün bu artan kitle sayesinde, teknolojiden anlamak son model bir cep telefonuna sahip olmaya indirgenmiş durumda. Dolayısı ile bu kitlenin sağladığı katma değerin düşüklüğü ortamın tartışma seviyesini çok aşağılara çekilmesine yol açıyor. Eğer bugün bu gibi mecralarda, apple- samsung, ios- android, s800- a8 gibi kıyaslamalar yapılıyor ise ve teknoloji muhabbeti tamamen bunun üzerinden dönüyor ise işte bu, o kitlenin – teknolojiden anlayan! – katkısıdır. Peki neden firmalar bu kişilerin söylediğine kulak asıyor? Çünkü sayıları çok ve esas müşteri onlar.
Donanımsal özelliklerden arındırılmış bir yazı ile Apple özelinden teknolojinin geleceğine dair küçük bir öngörü sunmak istiyorum. Gelecek, her zaman dünün temellerinde yükselir. Dolayısı ile yarına bakacak isen bugünü analiz etmek elzemdir. Apple tarafından yapılmış ve herkesin sorgusuz kabul ettiği bir 2007 devrimi var. Eğer ilk iphone lansmanını izlememiş olanlarınız var ise mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Aslında o gün Steve Jobs bir nevi gizliden bir teknoloji manifestosu yayınladı. O gün Apple, bu oyun bundan sonra böyle oynanacak ve kuralları budur diye oyunu başlattı. Hepimizin kabul etmesi gereken, hala diğer telefon üreticileri Apple’nin koyduğu kurallara göre oyunu oynuyorlar ve bu sebepten global ölçekte Apple’nin itibarını geçemiyorlar.
Peki bu devrimden yedi sene sonra gelinen nokta bize geleceğe dair ne anlatıyor. Son kullanıcı Apple’nin kurduğu bu oyundan sıkıldı! Bu noktada önemli olan, teknoloji firmaları kullanıcıların bu oyundan sıkıldıklarının farkında mı? Yoksa bizlere devrimin telefonlar üzerinden olmayacağını mı anlatmaya çalışıyor? Bence ikincisi. Son iki senedir tanıtılan teknolojik aletlerden sonra her editörün yorumu aynı. “Eğer elinizde bir markanın 2012 model bir telefonu varsa 2013 modeline hatta 2014 modeline geçmeye gerek yok.” Bu bana, firmaların “internet of thinks” üzerine eğildiklerini ifade ediyor.
Öngörüm, Apple, Google ve Microsoft gibi firmaların bu durumu doğru şekilde analiz ettikleri ve 2015 ile birlikte bu devrimi yapmaya başlayacakları yönünde. Yalnız bu sefer ki devrim bir tanıtım ile akşamdan sabaha olacak bir şey değil. Bu seferki bir süreç istiyor. Kullanım deneyimimizi baştan tasarlayıp çevremizi buna göre şekillendireceklerini düşünüyorum. 2007 yılındaki devrim, internet hızlarının artmasının bir sonucu olarak geldi. O dönemde ihtiyaç, telefonlarımızın akıllanması ve güçlenmesi idi. Bana göre, var olan koşunlar için hepimizin ellinde son derece güçlü makineler var. Bu yeterlilik durumu hiçbir firmanın işine gelmez, bu sebeple sıradaki devrim çevremizi akıllandırmak ve ellerimizdeki donanımların yetersiz hale getirilmesi üzerine kurulacak. Yani ceplerimizdeki –kollarımızdaki- aletler birer hub vazifesi görecek ve bizler çevremizle etkileşime geçmek isteyeceğiz. Böylelikle bizler, daha fazla internet tüketeceğiz, daha fazla akıllı zımbırtı satın alacağız ve firmalara, geliştiricilere daha fazla para kazandıracağız.
Peki bu devrimi önce hangisi yapar? Bu soruya 2011 de ki cevabım kesinlikle Google olurdu. O dönem Motorola’yı satın alması ile birlikte donanım üzerine eğileceğini ve bize Google’nin hayal ettiklerini göstereceğini ümit ediyordum. Google daki bu çeşitlilik ve her markaya aynı mesafede durma çabası onu bu devrimi yapma konusunda biraz elini kolunu bağlıyor. Project Ara, Project Tango, Google Glass gibi sergiledikleri emekleme aşamasındaki projeler hala devrim konusunda umut vaat ediyor. Diğer firmalardan Goole’yi ayıran en önemli fark verdiği hizmetlerin kalitesi. Arama motoru, Drive, haritalar, bunların hepsi çevre ile etkileşime geçebilmek için çok kaliteli elemanlar. Fakat Google’nin göz ardı ettiği şey, son kullanıcı hala paranın karşılığında somut bir şey satın almak istiyor ve en önemlisi marka sadakati denen -Apple’nin en iyi kotardığı iş- kavram hala somut ürünler üzerinden sağlanıyor.
Apple bu devrimi yapar mı? Belki. Bunun için önce kendi kurduğu oyunu bozma cesaretini göstermesi gerekiyor. Bazı makaleler okuyorum Steve Jobs ile Tim Cook kıyaslaması üzerine. Şuana kadar kıyaslama yapılabilinecek bir ortam olmadı. Jobs çok iyi bir ortam ve bir o kadar iyi takım bıraktı. Bana göre Jobs’un eksikliği hiç hissedilmedi. Çünkü bu süreçte Jobs’a ihtiyaç yoktu. Fakat bu devrim Jobs gibilerin yapabileceği türden bir devrim. Tim Cook bunu yapabilecek mi zaman gösterecek. Benim inancım bu devrimi yapacak vizyonlarının bulunmadığı yönünde. Steve Jobs ile yapılan bir röportaj da yeni bir ürün tasarlar iken ne düşünüyorsunuz sorusuna “ İnsanoğlu var olduğundan bu yana kendi fiziksel kapasitesinin farkında olmuştur ve sınırlarını aşmak için aletler icat etmiştir. Bende düşünürken, insanın yapabilirliliğini arttıran aletler tasarlamaya çalışıyorum” diye cevap verir. Peki buna karşılık Tim Cook ve ekibi Apple Watch’u tasarlarken ne düşündü? İşte benim Apple üzerindeki karamsarlığım buradan ileri geliyor. Jobs sunumlarında, önce insanların niye bu ürene ihtiyacı olduğunu anlatır, o ürüne karşı bir ihtiyaç oluşturur daha sonra ürünü tanıtırdı. Tim Cook’un ise ’one more thing’ ile Jobs’u onurlandırdıktan sonra hiçbir açıklamaya gerek duymadan kolundaki saati göstermesi ve size bunu en iyi baş tasarımcımız anlatır deyip uzun bir tanıtım videosu göstermesi benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Hatta isminin Apple Watch olması bile benim için bir vizyonsuzluk kanıtı. Acaba bundan beş sene sonra bizlerin saat anlayışının değişeceğini mi ifade ediyor Apple? İsmi Apple Screen gibi bir şey olsa idi, Apple’ın vizyonuna dair bir ipucu olurdu fakat şuan moda olmaktan öteye gider mi bilmiyorum.
Fakat benim öngördüğüm gelecek adına, Apple’nin Google’den daha doğru adımlar attığını söyleyebilirim. Apple’nin, ApplePay, homekit, ibeacon, healthkit gibi servislerini hayatımıza sokmaya çalışmasının tek amacı; çevremiz ile daha etkileşimli bir yaşantı sürmemizi istemesi.
Bir de bu yarışta gizli bir favorim var, o da Intel. Edison modülü, gelişen teknolojinin en büyük destekleyicilerinden olacak gibi duruyor. Bu modül marka ve bağımsız geliştiricilerin ellerinde, bize hayal etmekte zorlandığımız bir yaşam tarzını vaat edebilirler.
Bu devrimi yapacak olan Apple gibi gözükse de Google’nin hizmet kalitesi, ar-ge ve sahip olduğu insan kaynağı ile ortamı lehine çevirebileceği ihtimalide çok yüksek. Ben teknolojinin, firmaların vizyonları üzerinden tartışılması gerektiğine inanıyorum. Ne sentetik test sonuçları ne de ram miktarları haklıyı belirlememeli ki bu işte zaten haklı yok. Hatta fiyat, kararınızı en son belirleyen faktör olmalı. İnsanlar, bir malın değeri ile kıymetinin aynı olmadığının farkına varması gerekiyor. Aynı gelir düzeyinde iki insan için, firmanın belirlediği değer aynıdır fakat o insanlara ifade ettiği kıymet tamamen ayrıdır. Bu düşüncedir zaten bizim bir ürüne pahalı ya da ucuz dememizin sebebi. Yazıyı çok uzun tutmuşum, yazarken fark etmedim. Umarım sizlere, hayatlarınızdan beş altı dakika çalmışım hissi vermemişimdir.
Teşekkürler. Keşke herkes bu tür paylaşım ve yorumlarda bulunabilse. Yorum olarak kalmasın, bunu incelemeye koyun. Akışta kaybolmasın
Okuduğum en bilgilendirici mesajlardan biri. Teşekkür ederim. Hayatımdan beş altı dakika çalmadınız aksine eklediniz.
Saygılar.
baştacı bir yorum. 5-6dk içinde bana verdiğiniz vizyon için teşekkür ederim...
çok güzel bir yorum olmuş, ellerinize sağlık
Yorumlara favoriye atma ozelligi gelmeli. 🙂
Güzel konulara değinmişsiniz. İşin fonksiyonellik ve vizyon tarafını göz önünde bulundurmak, bakış açımızı değiştirme fırsatı verir. Bir şeyin kıymetini arttırmak için, bu hizmet yada somut bir ürün olabilir, sunulan şeyin rakipsiz olması lazım. Dediğiniz gibi Apple iphone ile ilk çıkış yaptığında akıllı telefon olarak rakipsizdi ve hatırlayanlar bilir ilk iphone çok çok pahalıydı, çünkü rakipsizdi. 2. jenerasyonda fiyat epey düşürüldü, çünkü androidli cihazlar boy göstermeye başladı. Ama hala hepsinden yüksek fiyat olmak konusunda endişeşi yoktu çünkü hız,stabilite, uygulama zenginligi, uygulama kalitesi vs konularda üstünlüğü ve rakipsizliği epey devam etti. Ama günümüze geldiğimizde apple telefon tarafında ne ekran konusunda, ne stabilite konusunda, ne uygulama zenginliği konusunda rakiplerinden üstün. Hatta bazı konularda geri kalmış durumda. Oyun bitiyor dediğiniz gibi. Eğerki Steve Jobs sağlığı yerindeyken apple için önlerinde 10 yıl için yetecek vizyonu miras bıraktı ise apple yürümeye devam eder. Yoksa Tim Cook ile o devrimsel yenilikleri bir daha apple'da göremeyeceğimizi düşünüyorum. Apple oyunda kalabilmek, inovasyonu devam ettirebilmek için bilnen en klasik yöntem ile beats'i aldı, nokia'nın pureview teknolojisinin başındaki adamı aldı. Bu yatırımlarının sonucunu önümüzdeki modellerde inşallah görürürüz. Ama esas devrim artık telefondan çok hayatımızdaki diğer cihazların bu ekosisteme katılmasını sağlamakta yattığını düşünüyorum sizin gibi.
5-6 dakika çalmak değil bence okuyanlara 20-30 dakikalarını kazandırdınız bile şimdiden. Gayet kısa öz ve sade bir bilgi ile görüşünüzü sunmuşsunuz. Ellerinize sağlık.
Benim bu konudaki düşüncem ise etrafımızdaki birçok nesne ile uyumlu yaşamamızı sağlayan aslında Apple bir sürü aksesuar ve 3.party firmalar ile anlaşmaları var. Spor salonlarının kullandığı cihazlar, lüks araba firmaları, özel uçaklar, sağlık saatleri, özel aksesuar olarak kalemler, cloud servisinin hızı ve stabilitesi ve buna bağlı uygulamaları, sirisi, bir çok medya firması halada sadece iOS için uygulamalarını sunuyorlar çünkü Apple onların haklarını koruyor ve halada en iyi stabil ve sıkı çalışan uygulamalar iOS için çıkıyor çünkü kâr oranı çok yüksek ve tüm bu aksesuarlar ve diğer cihazlar ile olan bağlantı çok stabil en ufak örneğinden vericek olursak Apple TV gibi bir aktarım teknolojisini ne Samsung ne de Google halada yapabilmiş değiller. O kadar yüksek meblağlar ile TV alıyorsunuz Telefon alıyorsunuz ama bu sorunlar pek anlamlı değil.
Androide bakacak olursak iTunes gibi çalışan kitaplığa sahip değil Android. Halada ödeme sistemine sahip değil Android bir ara Google Wallet vardı oda söndü gitti. Kaç zamandır Google Glass reklamları çıkıyor hadi şimdi yaptık vs vs vs ancak Google Glass 2012'den beri çıkmak bilmedi. Güncelleme sorunlarınıda çözemediler halada Android cihazlarında. Anladığımız kadarı ile Google birçok soruna sahip ve halada çözüm bulamıyorlar.
Makale için teşekkürler. Bence akıllı telefona apple' ın veya steve' ın devrimsel cihazı olarak bakmak yanlış bana kalırsa ne tek başına ne de apple içinde devrimsel bir şey değil. Sadece böyle bir cihazın herkesin eline geçmesi kaçınılamazdı.
Sayın @cemaydinlik , yorumunuz için teşekkürler. Burada Apple ve Steve’nin yaptığı devrimin – bana göre - ne olduğunu farklı yorumluyoruz. Ben donanım üzerinden yapılan bir yenilikten bahsetmiyorum. O dönemde Apple kullanıcı deneyimi üzerine bir devrim yaptı. Evet var olan teknolojiyi yeniden yorumladı fakat esas olan nokta, bunu son kullanıcıya kabul ettirerek ve birazda ikna ederek bu deneyi vazgeçilmez kıldı. Bu benim için, Apple, Steve Jobs ve en önemlisi de son kullanıcı için bir devrim niteliği taşır.
Sayın @manikdepresif , @hkurtoglu , @homerusan , @roy , @reis , @ofrkbt , @wise , @bozdener82 , @cok_okuyan , @emre69 kıymetli yorumlarınız için teşekkürler.
Ben hiç bir açıdan devrimsel bir şey göremiyorum ne yazık ki. Bu herkesin bir zamanlar cebinde mp3 çalar bulundurması gibi bir şey. Şu an da herkesin cebinde ekranlı elektronik bir cihaz bulundurması acayip bir şey değil bu kaçınılmazdı. İnsanların istemiş olduğu ihtiyaç duyduğu gayet basit bir şey. Apple bu işin kaymağını yedi sadece. Senin 2007 de yaptılar dediğin şeyi aslında şu an akıllı saatlerle yapmaya çalışıyorlar ama olmayacak. Markalar veya onların arkasındaki isimler yön vermiyor, insanların ihtiyaçları bunlara yön veriyor. Devrim yaptılar dediğin şeyi ki bana göre devrim değil; bunu tüketici ihtiyaçları oluşturdu teknolojinin el vermesiyle birlikte uygulanabildi.
Kesinlikle haklı olduğunuz bölümler var. Bende temelde sizden farklı düşünmüyorum. Daha kolay anlaşabilmek için düşüncemi sizin dilinizden anlatmaya çalışayım.
Apple’nin 2007 de bu kullanıcı talebini doğru okuyup ve zamanında doğru yanıt vermiş olması benim için bir şey ifade ediyor. Yazımın temeline bakacak olursanız, şuan ki kullanıcı talebini kimin doğru analiz edip de bir hamle yapacağı üzerine. Paylaşımınız için teşekkürler @cemaydinlik
Okumadım kardeş durumumuz yoktu.
Şaka şaka okudum. Klavyene sağlık bro.
@cd Ben de onu diyorum işte kullanıcı ihtiyacını karşılamak devrim değil. Erinmeyip uzun uzun düşüncelerinizi paylaştığınız için ben teşekkür ederim.
Ayfonculara bükülme ve saç sakal çekme testi yokmu x))
hala bükülme muhabbeti yapanlar = bi bitmediniz.
🙂 reklamin iyisi kotusu olmaz.
1080p video pil süresi şaşırttı beni. azmış. one m8 7 saat civarı,s5 10 saati geçiyordu yanılmıyorsam. tamam ekran daha büyük,daha çok güç tüketiyor ama m8in pili de 2600 mAh . 6+ 3000 mAh e yakın...
Aslında daha uzun olabilir, burada çok zorlamak adına ben parlaklığı da maksimumda çekim yaptım. Yarıya inerse bi 30 dakika artacaktır.
aynı testi levent abi de yapmıştı . o da full parlaklıkta yapıyordu. oradan aklımda kalmış...
@bozdener82 Apple'da da şarj %5 ise normal kullanımda %10'dan 5'e indiğinden biraz daha fazla gider ama benim testlerimde patır patır biter. Benim oynattığım 1080p formatı mkv'den çok daha fazla işleme gerektiriyordu. Şöyle diyeyim 12 dakikalık bir video ve 4GB dosya boyutu var. Yani bitrate'i oldukça yüksekti, bu verdiğim değerler de tam ekran parlaklığı. Yani normal bir kullanıcısı belki 6-7 saat izler 1080p video, sıkıntı olmaz.
Aslında dediğiniz benchmark'ları da yaptım. Ama karşılaştıracak bir ürün yoktu maalesef. Yani ekran çözünürlüğünün etkisini gördüğümüz bechmarklar da var ama biz kullanmadık. Daha önce diğer Android'lere yapılmamıştı zira (Başkasının yaptğı test ile bizimkileri karşılaştırmak etik olmaz). Eğer çok detaylı bakmak isterseniz Anandtech'in çok çok detaylı bir incelemesi var, oradan okuyabilirsiniz. (Tablo şeklinde de verdikleri için değerleri İngilizceniz yoksa bile fikir yürütebilirsiniz. )
Video çok iyi olmuş. Yinede ne kadar çok beğensemde Iphona bu kadar para verilmez özellikle taksidinde kalktığı zamanda. Heleki bu tarife fiyatlarını görünce.
video'nun renderı kötü olmuş gibi,
@gamsizm'ın @ddguclu'ye sorduğu can alıcı sorular vardı. apple kullanana saygı gösteriyorum ama dışarıdan, objektif sorular karşısında bu şekilde bocaladığınızı da görüyoruz. bence yukarıda @cd'nin dediği gibi fanboyluk bir kenara bırakılıp öyle konuşulmalı/tartışılmalı.
ek: video güzeldi. neden iphone 6+ alayım/ almayayım sorusuna net bir yanıt verdi.
Hiçbir üründe sorun olmaz. Şarj aletlerinin üstünde yazan 5W(1A)-10W(2-2.1A) değerler o şarj aletinin verebileceği maximum kapasite. TTNet'in 20mbit'e kadar internet vermesi gibi. Senin cihazının kapasitesi 1A almaya yeterliyse istersen 50W'lık cihazla bile şarj et sıkıntı olmaz, çünkü cihazın o şarj aleti üzerinden kendi kapasitesi kadar çekebilecek
Arkadasın çok sert bir tarzı var o yüzden kamerada itici oluyor,bence yüz hatlarını daha uygun kullanmalı her an beni cezalandırakmış hissi uyandırdı 🙂 kısacası tek bir ürün için katlanabilirim 🙂 Ürün için deymez bu kadar para vermeyi aynı işin benzerini daha uygun fiyata yapan cihazlar var bu kadar para verilmez üstelik sadece tüketim için var olan bir cihaz bu ve bir dolu kısıtlaması var sineye nasıl çekiyorlar bilemiyorum onca para verip 🙂
Biraz asabi bakmışım nedense. Normalde güleç yüzlü bir adamım 🙂 Karşımdaki Murat olunca yanlış yapmamak için odaklanmışım demek ki. Odaklanınca ciddileşiyorum 😀 (Ya da @lawnmower 'ın Amerika fotoğraflarına çok baktım bi asabilik geçiyor üzerine insanın 😀 )
@ddguclu Yankiler kızdırdı beni. 😀
Safarinin tab'ları tekrar açıldığında internetten yüklediğine emin misiniz ? Bana daha çok işletim sistemlerince belleği etkin kullanmak için hafızdanın aktif kullanılmayan kısımların ikincil belleklere (disk/ flash) yazıp tekrar ihtiyaç olduğuna tekrar okunması olayı gibi geldi. (page in/page out)
Kısaca açıklamak gerekir ise:
İşletim sistemleri hafızayı sabit büyüklükte paçalara bölerek kullanırlar (page). Hafızadaki page'ler bellir bir süre erişmediğinde, inactive olarak işaretlenip ikincil belleğe (disk veya flash) yazılırlar. Safaride bir tab açıp bir süre bakmazsanız bu durum oluşması ihtimali yüksek. Siz tekrar hafızaya erişmek istediğinizde (safari'de daha önce açtığınız tabı tekrar açtığınızda) page fault olur ve veri diskten okunur. Veri bellekten okunmadığı için siz bunu yavaşlık olarak hissedersiniz.
Bu dediğinizi uygulamalarda yapıyor. Ama Safari'de yeniden yüklüyor.
Apple Der ki: "In iOS, the kernel does not write pages out to a backing store. When the amount of free memory dips below the computed threshold, the kernel flushes pages that are inactive and unmodified and may also ask the running application to free up memory directly"
(https://developer.apple.com/library/mac/documentation/Performance/Conceptual/ManagingMemory/Articles/AboutMemory.html)
Meali:
mac os x degigim sekilde yapiyor, ios ise diske yazmayip page'i direkt olarak bosaltiyor(mus)
Bu arada cihazı çok almak isteyen ama sadece operatörler ile tarifesine eklettirebilecek arkadaşlara şunu diyim: Video'da bahsi geçen 3 operatörden birinde çalışıyorum ve BTK'nın kararı ile tahahhütlü kampanyalara fiyat koruma gelecek. Yani siz iPhone 6 aldığınızda tarifeniz 70 lira ise 24 ya da 36 ay hangi kampanyaya girdiyseniz o süre boyunca fatura ücretinize zam yapılamayacak. @ddguclu @gamsizm
Dediğiniz güzel ama bahsettiğimiz olay farklı. Biz fiyat aynı kalsa da aynı içeriği daha ucuza veren başka tarifeler çıkacak diyoruz. Yani 4G bugün 30 lira ise. Yarın da 30 lira olur bizim için evet ama başkalarına 1-2 sene sonra 15TL olmayacağının garantisi yok ki hepimiz görüyoruz, gün be gün ücretlendirmeler değişiyor.
@ddguclu tabiki de orasına birşey denilemez zaten. Dediğim biraz da hemen almak isteyen için geçerli. Apple ürünleri ucuzlamıyor ama Samsung için 4-5 ay bekleyip 300-400TL ucuza alabiliyorsun. 1 sene sonra içerde bize daha ucuza satmaya başlarlar telefonları 🙂
Doğa ekrana yakıştı bence. Daha fazla videoda görmek iyi olur. Yanlış anlaşılmasın, adaş olduğumuzdan değil. 😀 @ddguclu
Huawei Ascend P7 apple i ters köşeye yatırdı, adamlar önce davranıp apple ın asıl yapmak istediği tasrımı piyasaya sürdüler.
mono mu bilmiyorum farketmedim ..
inceleme yerine iphone kullanan bir arakdaşla muhabbet ettik deseydiniz daha yerinde olurdu @gamsizm
inşallah fotoğraf konusunda da bu arkadaşa danışmadınız. Sizin incelemenizi bekliyorum özellikle
http://www.chip.com.tr/haber/iphone-6larin-kameralarina-yuksek-not_49769.html
şu haberden sonra. Bu arkadaş yaptıysa kamera incelemesini olay çıkar.
"Yok, yamultmamissin daha." 🙂
Katılıyorum. Apple Store'un Türkiye'de de açılması ile bazı Apple ürünleri yurtdışına göre biraz daha uygun olabiliyor.
Ben de zaten Arabistan örneğini vermişim Almanya demedim.
Kendi kullanımınızı genellemeyin. Bilgisayarda aynı anda açık tab sayım normal bir günde 30 olabiliyor. Telefonda daha az ancak eğer çok site geziyorsanız birden fazla tab kullanıyorsunuz. O yüzden telefonun sınırlarını söylemek gerek. Herkese uymayabilir bu tab yenileme olayı.
Burada (Kosova) plus olmayanı için 900€ ile açılışı yaptılar, şimdi 750€'ya inmiş. Garantisi de dükkan yani ilk defa bir üründe Türkiye fiyatarı makulmüş noktasına geldim. Kaçak oldujları için vergi falan da vermiyorlar halbuki. Baktım 128GB plus için düşündüğüm 840€ seviyesinde bunu alamayacağım, gittim LG G2 aldım. iPhone'un yeri ayrı ama 3x fiyatı mantığım kabul edemedi hala:
arkadaşım paran yoksa ALMAYACAKSIN!
paran kadar yaşayacaksın, paran kadar giyineceksin, paran kadar telefon alacaksın, paran kadar arabaya bineceksin, paran kadar havan olacak.
baba parası ile kredi kartı ile banka kresi ile eş dosttan borç almak ile adam olunmaz! olsa olsa ancak zübbe olunur!
3000 liraya bir şekilde alıp internete giremeyen, ödemeli arayan apaçilerden olmaktansa 150 liralık nokia kullanırım daha iyi.
Uyma zalımlara 🙂
240 Fps İzlemek için monitörün de 240 hz vermesi gerekmiyor mu?????
Yavaş izleyince 30'a kadar düşüyor. 8 kat yavaşlatıyor.
aslında doğru söylüyorsunuz bende şaşırdım iyice ama takıldığım nokta izlediğim videolarda akıcılık yoktu yani kare atlama falan oluyordu çok iyi değildi bunun sebebi nedir acaba
Hayır zarar vermez. Batarya biraz daha fazla ısınır sadece, dikkat edin yastık altında koltuk arasında kalmasın 🙂
Apple sizi kandırmış 7 yi silip 8 yazıp tr ye göndermilşler 🙂
Not :PS olduğunun farkındayım onun için sonuna 🙂 yazdım.
@gamsizm murat abi 1gb olayina karsiyim zaten. Ozellikle 1500tl ustunde cikan telefonlarda min. 2gb olmali. Iphone 6plus a bari 2gb koysatdilar. Birde ben su olayada karsiyim 1 gb fazlasiyla yetiyor diyorlar ama birakinda gelistiriciler daha iyi seyler yapsinlar belki daha iyi daha guzel bir uygulama yapilcak? daha kaliteli uygulamalar cikicak... Oyuzden karsi ciktigim tek nokta fiyat + ram ...ulke vergileri vs beni ilgilendirmiyo cihazin yurt disindan gelmesi bile 2200lerden basliyo.
Mikrodalga fırında sarj oluyor mu? 🙂
İncelemeyi beğendim. Arkadaş konuya gayet hakim. güzel olmuş elinize sağlık.
Anlatım oldukça tarafsız ve bilgilendirici olmuş. @ddguclu arkadaşımıza teşekkür ederiz emeklerinden ötürü. Ancak kamera kısmını @gamsizm 'in diğer incelenen amiral gemisi telefonlarla aynı şekilde incelemesini ve değerlendirmesini isterdim.
Onun için Apple'ın ürün göndermesi gerekiyor.
Ah bee siparisi dun verdim keske daha hizli gelseydi video
Ram'in 1gb olmasını kotalara bağlamak pek mantıklı gelmedi bana. İnceleme için teşekkürler 🙂
Geliştirildiği çevre ve ArGe yapanların bu çevredeki bilgileri ve uaşama şekilleri çok önemli. Bu internetin hızlı olması durumu da bunlardan biri. Tabi kota vb şeyler de var. Ama asıl sebep optimizasyonu 1GB'la yapabiliyor olmaları. Telefonda en ufak takılma vs olmuyor. Sadece Safari tablarında sıkıntı var.
120gb kotamda olsa süper hızlı internetimde olsa genede o sayfaların yeniden yüklenmesini istemem ben. Optimizasyonun ne kadar iyi olduğunu da 512mb ramli ipad mini den biliyorum. 🙂
Yalnız o kaçınılmaz bir durum. 2-3GB'lı Android kardeşlerinde de aynı yenileme sıkıntısı var. Ama yine de bi 10 tab olsa daha mutlu ederdi.
çin malı s4 olmuş bu. önden s4 arkadan htc. yazık şu tele verilen para. yalnızca gösteriş meraklıları için heves ancak
Podcast isteriz.
ios işletim sistemine kurban olurum geçen gün lg g3 aldım evet telefon donanım olarak çok güçlü süper ama şu android herşeyi mahvediyor uygulamayı arka planda kapatıyorum yine kendi kendine açıyor ve şarj çok hızlı gidiyor ios en iyisi
@reis İnsanları cahil diye eleştiriyorsun, Apple'ın -minimum donanım- ile insanları mutlu edebiliyor diyorsun tamam da.. Arkadaş minimum donanım ile ne zaman çağ yakalandı? Apple çağı yakalamak istese Quad HD ekran koyar, octa-core çekirdek koyar vs.. Apple'ın 2007 devrimini es geçemeyiz ama özellikle Samsung'un 2012'de S3 telefonu ile yaptığı inovasyon ve phablet telefonlar ile yepyeni bir müşteri kitlesi yaratırken Apple'ın kimse büyük ekran telefon kullanmayacak diyip 2 sene sonra iPhone 6 plus'ı yapması, iOS içine Android'de neredeyse başlangıçtan beri olan notification center'ı iOS 5 ile getirmesi mi inovasyon ya da çağı yakalamak? Senin dediğine göre Apple insanlara bugün çağı yakalatıyorsa, Samsung,Lg,Sony vb. telefonların amiral gemilerini kullanan insanlar yakında Mars'da yaşamaya başlayacak.
İnsanları cahil olarak nitelerken ettiğin sözlere dikkat et çünkü kendi kendinle çelişiyorsun. Bence apple tercih edenler sorunsuz bir ekosistemde muhteşem kullanıcı deneyimini ve tasarımı seçen insanlar, Android seçen insanlar ise çağın gerisinde kalmamak için çabalayan insanlar.
@kansu-vargun
Küçük bir not: Notification Center denen şey aslında ilk olarak iOS da 3. parti uygulama olarak geliştirildi. Fakat Apple'dan onay alamamıştı. Biz de JB sayesinde Cydia'dan yüklerdik. Sonra o uygulamanın geliştiricisi Google tarafından işe alındı diye biliyorum ben. O yüzden Notification Center daha önce Android'de kullanıldı. Gerçi bu neyi gösterir? Apple'in o konudaki vizyonsuzluğunu. 😀
Nihayet Teknoseyir ekranında Apple konusunda deneyimli bir beyefendiyi görebildik. Umarım bu alanda daha fazla görme şansımız olur sizi.. @ddguclu
çok tarafsız bir incelemeydi, teşekkürler. Ben apple ekosisteminden fazlasıyla uzağım, dizayn olarak da en çok beğendiğim iphone modeli, "ip5"di. Apple ın yuvarlatılmış tasarımı bana pek hoş gelmiyor, tabi onu da seven çok, zevk işi bu, tartışılmaz. Ama benim için tüm markalar arasında gelmiş geçmiş en iyi akıllı telefon tasarımı kesinlikle ip5 inki.
çok yakında piyasaya çıkacak olan note4 ün incelemesini de yine aynı arkadaştan ( @ddguclu - doğa güçlü) izlemeyi isterdim doğrusu, bence gayet başarılı bir sunumdu.
Note4 ü, geçen gün bir elektronik markette incelediğim kadarıyla, muhteşem bir cihaz geliyor diyebilirim. Tasarım olarak ve telefonun ele verdiği his bakımından kesinlikle on numara olmuş. Ayrıca keskin alüminyum kenarları sayesinde ele öyle sağlam bir şekilde oturuşu var ki, cihaz resmen keyif veriyor.
En çok alüminyum kenar çıtalarını merak ediyordum, gerçekten müthiş bir işçilik çıkarmışlar, öyle boşluk falan yok. Cihaz gerçekten olmuş, üç yıldır keyifle kullandığım s2 den, heyecan duyarak geçebileceğim tek cihaz note4 gibi görünüyor şu an için.
Niye yahu, hem ucuzlar hem de kaliteliler (30TL, bazen kampanyadan 20TL - Yazayım sonra züppe diyorlar 😀 ). 3 sene önce aldığım bile hala sapasağlam, yakası falan bozulmadı.
Çok güzel bir inceleme olmuş, ellerinize sağlık. @ddguclu belirtmeden edemeyeceğim, gördüğüm en tarafsız incelemelerden biri, insanların aklındaki çoğu soru işareti gitmiştir diye düşünüyorum.
Yanliz online apple store dan havaleye yuzde5 indirim yapiyolar keske bunu da belirtseydiniz
@ted_mony onun sebebi bankaların havale için masraf yazmaları 🙂 Eğer çalıştığın banka senden havele için ücret tahsil etmiyorsa mantıklı bir tercih tabi.
Güzel, ancak keşke yorumlarda da bu güzellikde sohbetler edilebilse..
Bu arada kafama takılan, biz malmıyız acaba da pil ve oyun sonuçları verilirken dakkika değeri ve saat karşılığı şeklinde verilmiş? Kendi özelimde konuşursak dakkikayı saate çevirebilirim galiba,ümitliyim. 😀 @ddguclu
Editte biri kullanılsa iyi olurmuş ben de tepkiliyim 😀
Video çekimi çok iyi, onun haricinde diğer özellikler mutlu etmedi, bende pil konusunda en azından ufak bir gelişme bekliyordum. Ama alınırmı bu fiyata kesinlikle alınmaz. Z2 alınır.
Bu noktda tercih iOS ve Android oluyor. Aslında iOS kullananlara Z2 alın diye öneremem. 5S alın diyebilirim. Ama Z2'mi başka bir makine mi derseniz, denediklerimiz arasında kamerası yani video çekimi en çok etkileyen Z2 oldu (iPhone'dan sonra.)
@ees çıkmadan kimse birşey söyleyemiyor ki.
konuyla alakasız biliyorum ama cevaplarsanız çok sevinirim ben canon powershot sx510 hs almayı planlıyorum sizce nasıl bir makine almaya değer mi
O fiyata makul.
inceleme için teşkrler çok kaliteli ve sıkılmadan izlenecek bir inceleme olmuş elinize sağlık, ama slow motion için çakmak veya kiprit yakmak daha geçerli olabilirdi bence @gamsizm @ddguclu
Aslında en güzeli insan hareketleri ama bu mikser beni çok etkiledi ondan koyduk. Çakmağı o kadar yavaşlatır mı bilmiyorum denemek lazım 🙂 Kesin deneyen vardır ama.
boş bı zamnında yapıp paylaşsana bizimle 🙂 benide etiketlersen süper olur 😀 edit: karanlık ortamda yapmanı tavsiye ederim 🙂
o ne biçim laptop logosu neden böyle orantısız ?
Telefonu bükme deneyi yapmamışsınız 🙂 Burada http://odatv.com/vid_video.php?id=8D3G4 telefonun bükülmesine karşı alınacak önlem var 🙂 kaya gibi oluyor telefon. Ayrıca bir iddiaya göre http://www.odatv.com/n.php?n=saclariniz-dokuluyorsa-nedeni-iphone-0410141200 saçları döküyormuş, aman ha benim gibi kel olursunuz 🙂
Her telefonda farklı kişilerin incelemesi bence hoş degil şimdi %90 levent pekcan inceliyorken onun yorumunu goremiyoruz baskası incelediginde dahi 3-5dk lik diger asıl inceleyen editorun de yorumunu cekebilirsiniz.
Ürünleri firma yollamadığında böyle oluyor. Doğanın telefonuna iki hafta el koymamız mümkün değil. Buna da şükür.
Hocam Levent abi Apple hakkında bir videoda yer almak istemiyor. Çok istedim özellikle CPU konuşulurken engin bilgileri ile bizi aydınlatsın diye ama olmadı işte.
Rasathane mi? İlahi Murat Bey (@gamsizm), süper espri, ağzınıza sağlık...
Katılmıyorum, Apple Türkiye de muhtemelen Avrupa'dan getirecektir. Şu anki fiyatlardan Avrupa'dan geldiği belli oluyor zaten....
neden uc bolum ki ?
Tüm incelemeleri ilgiyle seyrettim. Yararlıydı. Teşekkür ederim emekleriniz için.
Şahsen ben iPhone 4'ten yeni iPhone'a geçmeyi düşünüyordum, tabletimi de sattıktan sonra elime geçen paraya biraz daha ekleyerek büyük ekranlı bir iPhone alırım diyordum ama iPhone 6 beni hayal kırıklığına uğrattı. O kamera çıkıntısı olacak şey değil. 3000 TL de bence bir telefona verilecek bir para değil. iOS'tan vazgeçemiyorsanız ve büyük ekran istiyorsanız iPad Mini alın, yanına da bir tane pili 1 hafta dayanan düz telefon alın, 1500 TL ye gayet mutlu olursunuz. 🙂
Emeginize saglik ancak kanimca inceleme gercekten cok zayif olmus. Soyleki;
1- O cihazdaki en harika sey A8 islemcisi. En basitinden suradan kiyas edin. A8 sadece 1.4ghz hizinda calisan 2 cekirdekli islemci. Performans olarak parcaldigi islemcilerden biri 2.7ghz hizinda calisan 4 cekirdekli snapdragon 805, digeri de 1.9ghz hizinda calisan 8 cekirdekli Exynos 5433 islemcisi. Peki bunu Apple nasil basardi? Bunun 3 nedeni var;
A-) Gelistirilmiz muazzam vetimlilikteki mimari
B-) Yazilim
C-) Termal tasarim
Apple sunumda en cok ternmal tasarim (surdurulebilir performans) uzerinde bosuna durmadi. Misalen snapdragon 805 kagit uzerinde 2.7ghz hizinda calisiyor gorunur ana gercekte o hizda sadece bir kac saniye calisir ve derhal Thermal Throtting devreye girer. Bu durun Exynos 5433 icin de MTK islemciler icin de gecerlidir.
2- Doga Bey surekli cozunurluk uyumsuzlugundan bahsediyor ve ekliyor. İsletim sistemi uygulamalari upscale ediyor ana bu goruntuyu bozuyor diyor. Bu tamamen yanlis. Zira ios; uygulamalari retina ekran ciktigindan beri upscale etmiyor. Bu isi retina ekran suruculeri goruntuleri piksellere paylastirarak en ufak kalite kaybi olmadan hallediyor.Fakat sorun su ki Apple ilk kez yatayda ve dikeyde cozunurlugu 4 kat artirmadigindan ratio bozuldu. Uyumsuzluk buradan kaynaklaniyor. Velhasil kelam Retina Ekran cogu kisinin sandiginin aksine sadece yuksek cozunurluk degildir. Kendi suruculeri olan bur yazilimdir da. Ve hala Android veya WP alternatifi yoktur. Android ve WP uygulanalari upscale ederler. Bu da kaliteyi bozar. Retina ise kaliteden en ufak bir odun vermeden buyutme yapar. Ya da en azindan ben oyle biliyorum.
"1.9ghz hizinda calisan 8 cekirdekli Exynos 5433" ün performansı hakkında bir fikir belirtebilmek için, içinde exynos 5433 bulunan bir cihaz olması lazım öncelikle.
Şu an dünyada öyle bir cihaz var mı? @ybahadir
Hocam işlemci konusu uzmanlık isteyen bir alan. Bu uzmanlık bende yok. Eğreti dururdu ezber edip söylesem. Genel bilgi verip geçtik.
İkinci dediğiniz doğrudur ama ben bozuyor demiyorum zaten. Uyumsuz diyorum. Zira hem klavyeler eski çözünürlükteler, hem yeterli alanı kullanmıyorlar, hem de düşük piksel resimler bozuluyor biraz. Örnekler var videoda, demek istediğim açık aslında.
Ayrıca cpu performansı, "sunspider, kraken, octane" ile test edilebiliyor diye düşünüyorsanız:
şu linklere bakmanız lazım @ybahadir
http://www.phonearena.com/news/Browser-Wars-the-best-10-Android-browsers-go-toe-to-toe-part-1_id48166
http://www.phonearena.com/news/The-best-Android-browsers-2014-edition-design-features-and-performance_id58350
@karabalasagun; Exynos 5433 Note 4 un islemcisi. Bir cok sample buyuk donanim sitelerine gonderilmis durumda. Bayagi benchmark skoru var nette.
@ybahadir
yok öyle birşey. Note4 ün test cihazı "SM-N910X" model numaralı ve içinde snapdragon 805 soc bulunan cihaz.
http://i.imgur.com/3qG7ujQ.jpg
şurada da gsmarena.com sitesi test cihazının donanımını belirtmiş(sayfanın başında)
http://www.gsmarena.com/samsung_ifa_2014-review-1126p2.php
DDGuclu; o bozulmanin sebebi degisen en/boy orani. Piksellerin eni boyu degismediginden goruntu sunuyor. Uygulama gelistiricileri yeni retina surucusune gore uygulamalarini guncellemedikce de duzelmez. Gerci ben ezbere konusuyorum. Bahsettiginiz sorun Apple'in kendi uygulamalaronda olmamasi lazim. Kendi uygulamalarinda da varsa baska bir sorun var demektir bence.
@karabalasagun Uslubunuzu degistirmez iseniz sizi bir daha muhatap almam. Oncelikle browser testlerinin ne oldugunu bilirim merak etmeyin. Ote yandan Exynos 5433 benchmarks seklinde google da aratirsaniz bir suru sonuca ulasacaksiniz. Bir tanesi de (Phonearena) Galaxy Note 4...
Bu arada islemciler konusunda biraz bilgi sahibiyimdir. Fikir yurutebilmek icin benchmark testlerine ihtiyacim yok. Exynos 5433 esasinda genel olaram Arm'in Big.Little mimarisinin sadece adinin Exynos olarak degistirilmis halinden baska bir sey degil.
Ote yandan A8 ve krait 450 yine ARM V8 i temel almalarina ragmen o kadar cok ozellestirilmisler ki ortaya Arm V8 den tamamen farkli bir mimari ortaya cikmistir.
Yakinda cikacak olan Snapdragon 810 da tipki Exynos 5433 gibi neredeyse hic oynanmamis Big.Little minarisini esas alacak. Exynos 5433 den tek farki belki saat hizi ve kullanilacak grafik birimi ( Adreno 430) farkli olacak. Exynos'da Mali T760MP4 kullaniliyor. Tabii bu da cok guclu bir grafik unitesi.
Güney korede bir gsm operatörü için üretilen model, güney koreli bir teknoloji sitesinde test edilmiş. phonearena.com onu haber yapmış.
http://www.playwares.com/xe/index.php?mid=maingame&document_srl=44497437
geekbench singlecore skoru:1128 multicore skoru:3589 çıkmış
ARMv8 mimarinin adı, çekirdek tasarımı işlemci üreten şirketlere ait
@ybahadir Kendi uygulamalarında da var. Ben ezberden konuşmuyorum 😉 Biliyorum scale ettiğini zira benim de uygulamam var scale olan. Objeler eğer standartsa onlar kare kare olmadan büyüyor. Ama istenilen çözünürlüğe göre baştan yazılmaları lazım. Normalde yeni dil Swift ile recursive yazmak daha kolay(yeni frameworkler ve XCode ile), yani şimdi yazılan bir yazılım tüm cihazlarda çözünürlük sorunu olmaksızın ayarlayacak kendini ama daha önce yazılanların güncellenmesi lazım.
@DDGuclu. Apple'in kendi yazılımlarını bile update etmemiş olması gerçekten çok garip. Hani 3. parti uygulamaları anlarım da Apple nasıl olur da kendi uygulamalarını update etmez?
Bu performans olarak parçalama tabiri..nasıl diyeyim biraz yanlış oluyor 🙂 Zaten elma ile armut kıyası yapıyorsunuz. Apple tüketicisiyim, zaten 8 çekirdek eski tasarım Qualcomm alma şansım yok 🙂 Ha ama şu var 5s var, 6 ile gelen A8'in farkını merak ediyorum. %10 en fazla. Zaten 20nm'ye inince o kadar karın olacağını TMSC kendisi söylüyor. Bu iyi; iOS10 geldi mi belki 6'ya var 5s'ye yok demezler (kendimi kandırayım).
Demek istediğim şu: Apple mı Android mi diye seçim yaptın mı artık birbirlerini kıyaslamanın tüketiciye pek faydası yok. Kimse henüz "yahu 4K film çekeceğim, işleyeceğim hangi telefonu alayım" diye sormuyor. Ha, TS'de donanım muhabbeti olarak itirazım yok. Sadece alanların umrunda değil onu hatırlatmak istiyorum. AMD mi Intel mi ATi mi Nvidia mı gibi bir kıyas şansı yok 🙂 Benchmarklar maalesef biraz ego tatmini. Pratik faydaları düşük.
Gaz kesme yapmıyor olsa da meret Apple tarafında da ısınıyor öbür tarafta da, kimsenin çözdüğü yok. Apple da belki frekans ve çekirdek arttırsa o da soğutmayı başaramayacaktı.
Özetle: incelemeniz zayıf olmuş demeniz pek doğru değil. Saf CPU benchmark'ı ne var şu sıra? Geekbench mi? Tarayıcı benchmarklarını geçelim, başka bir manzarayı gösteriyorlar. 5S ile zaten 64 bite geçiş tek çekirdek performansını yükseltmiş idi; çok çekirdekte durum nasıl bakmış değilim zira umursamıyorum (Android'e bu geri zekalı uygulama erişimi izinleri nedeniyle geçemiyorum).
@paralelport
Haksızsın diyemem. Ancak o kadar da elma-armut olayı değil bu. Tabii ki işletim sisteminin bir etkisi vardır fakat herhalde işlemci kadar etki etmiyordur takdir edersinki.
Geekbench testleri sadece işlemciyi test eder. Grafik chipi imiş, çözünürlükmüş hiç bir önemi yoktur. Çünkü hesapladığı şeyler Integer (Tamsayı hesaplama gücü) ve Float Point (Kayar nokta hesaplama gücü) hesaplama gücüdür. Bunların da grafik chipi ile veya çözünürlükle bir ilgisi yoktur. İşletim sisteminden etkilenebilir en fazla. Ama o da çok az bir değer olup ihmal edilebilir. Yoksa aksi olsa idi kimse işlemci geliştirmez işletim sistemi geliştirirdi. 😀
A7 yeterince güçlü olduğu için zaten Apple A8'de kas kuvvetine kasmaktan çok mimari ve termal tasarımda geliştirmeye gitmeyi tercih etti. Çünkü performans ile ilgili bir endişesi yoktu. Performansı sürekli kılmakla ilgili endişeleri vardı, onları giderdi.
Apple geliştirdiği çekirdekler o kadar verimli ki; A7 nin yanına yaklaşabilen bir çekirdek yok şu anda. Snapdragon 805, Exynos5433 dahil... E performans ile ilgili bir endişen yok ise yapacağın işi perfformans/watt verimliliğini artırmaktır. Apple da bunu yaptı. Isınmaya gene ısınıyor ama Thermal Throtting'e uğramıyor. Mesele bu... Snapdragon S05 2.7Ghz hızında sadece bir kaç saniye çalışabiliyor. Ondan sonra ya hızı yarıya düşürüyor, ya da tek çekirdeği yine 2.7Ghz de çalıştırıp diğerlerinin 300-400mhz seviyelerinde çalıştırmaya başlıyor. Bu durum 800 de de böyleydi, 801 de de ve Exynos'da da...
@ybahadir yukarıda kendiniz de yazmışsınız, biri derleniyor biri safkan güç. Arada aracı yok. Bunun etkisi nedir ne değildir araştırmak lazım. Elma armuttan kıyasım; Apple'ı seçtim mi Exynos şöyle S5 böyle at yarıştırmanın bana faydası yok 🙂 Benim için önemli olan kıyas A8 A7'den ve öncekilerden ne kadar hızlı ne kadar yavaş o. Ona göre upgrade kararı vereceğim ya da "hmm 6 Plus S'i" bekleyelim diyeceğim. OIS vs muhabbeti öncesi bana lazım olan bu kıyas ki @ddguclu incelemeye dakika bir gol bir bu bilgi ile giriyor! Zira kendisi gerçek müşteri 🙂 Apple da herhangi bir rekabet olmadığı için pek öyle işlemciye zaman harcamamış, bir sonraki çekirdekte A8'in gerçek gücü ortaya çıkar.
Geekbench'i biliyoruz da çok atıp tutmak istemiyorum; malum eskiden sadece PowerPC Mac'leri birbiri ile kıyas için kullanırdık şimdi her yere yayıldı. Artık işler yoğun, takip etmiyorum. Kod nasıl çalışıyor vs araştırmalıyım. Örneğin masaüstü Core2Duo sistem ile bugün A7, A8'i kıyaslıyorlar, vakit ayırıp araştırmadığım için şüphe ile bakıyorum. Geçen birisi kıyaslanır sorun değil dedi ama inanmış değilim.
Anand'ın ön inceleme testleri ki şu an sunucuları kaput bakamıyorum tarayıcı bazlı testler ile kıyaslayıp bir uçurum tablosu sunuyordu. Doğru bir üslup değil. Derlenme istemeyen Safari şimşek gibi orası bir gerçek. Başka elde çekirdek hızı kıyaslayabileceğim ne benchmark'ı var da Snapdragon'u Apple ile kıyaslıyorsunuz? İş güç arasında aklıma gelmedi ve bu nedenle size sordum. Geekbench'te de rakamlar single core hariç yakındı.
Gaz kesme ayıp değil; bana uçuş sonrası gittiğim ülkede 3-4 saat daha pil ömrü vereceksen bizahmet gaz kes. Mesele tam oyun oynarken ya da hatalı şekilde gaz kesen LG G3 gibiler. Ürün tasarımı bu kadar yanlış yapılır. A8'de yok dediler ama Anand'ın tayfa FPS düşüşü vs olmadığını gösteren grafikleri yayınlasın ona göre inanırım. Yeni yetme donanım yayınlarının grafikleri ile bu iş olmaz. Phonearena şu bu adları neyse, daha doğru düzgün test metodolojileri yok.
Bu arada Gaz Kesme güzel tabirmiş. Ben de bunu kullanayım. 😀
A8 de gaz kesme yok derken aslında rakiplerini referans aldım ben. Tabii ki gaz kesme A8 de de var. Fakat kayıp rakiplerine oranla çok az. Yoksa 10 dakikadan sonra 1.400mhz den 1.150mhz seviyelerine düşerken A7 işlemcisi aynı sürede 900mhz sınırlarına düşüyordu. 55. dakikadan sonra ise A8 hala 1.110mhz seviyelerinde iken A7 700mhz seviyelerine düşmüş oluyor.
Yalnız bu testte iPhone 6+ son derece kararlı bir performans gösterirken. iPhone 6 biraz saçmaladı. Zira 18 ila 22. dakikalar arasında saat hızı 1150mhz lerden 730mhz lere kadar düştü. Fakat 22. dakikadan sonra tekrar hızlanmaya başlıyor ve 55. dakikada hızı 1.000mhz e yaklaşıyordu. Orda bir enayilik olmuş anlaşılan. Zira hani birden düşüp bir dip seviyede kalmasını anlarım da, aynı zorlu şartlar devam ederken birden dip yapıp sonra yükselmesine anlam veremedim.
Anandtech'in o testleri A8 i iyi göstermek için koyduğunu sanmıyorum. Zira browser testlerini sadece Anandtech koymuyor. Gsmarena, Tomshardware, techcrunch, cnet vs. hepsi koyuyor. O kısımı Cpu benchmark diye adlandırmıyorlar dikkat edersen. Web Performance diye adlandırıyorlar. Cpu ve Gpu benchmarklarını ayrı olarak veriyorlar.
Bu arada Gaz kesme işi pil ömrünü korumak için kasıtlı yapılan bir şey değil. İşlemcinin yanmasını önlemek için yapılan bir şey. Yoksa işin ideali yük altında iken işlemcinin verilen hızda sürekli çalışabilmesidir. Ama öyle bir dünya yok tabii. Hem pasif soğutma yapacaksın hem de gaz kesmeyeceksin:D
@ybahadir
iphone 6 ve 6+ ın içinde bulunan cpu, note4 ün exynos 5433 versiyonundaki cpu dan daha performanslı değil. Hatta diğer bazı snapdragon 80X lerden de daha performanlı değil.
Telefonun toplam cpu performansı, geekbench multicore ile ölçülüyor.
http://www.gsmarena.com/apple_iphone_6_plus-review-1142p5.php
note4 ün exynos 5433 versiyonundaki cpu nun geekbench multi-core skoru da 3589.
http://www.playwares.com/xe/index.php?mid=maingame&document_srl=44497437
şu anda dünyada daha yüksek geekbench multicore skoru olan telefon işlemcisi yok.
hatta bu skor bazı masaüstü işlemcilerden de yüksek, mesela Intel Pentium G645 2900 MHz (2 cores)
http://browser.primatelabs.com/processor-benchmarks#2
@karabalasaqun fakat yukarıda da telaffuz edildi: iPhone6+'ın çekirdek sayısı ile diğerlerinin ki aynı değil. Herhalde bu grafikler tekil çekirdek değil de çok çekirdek için olan puanlar olsa gerek, başa baş çıkıyorsa A8 epey bir üstün demektir (2 çekirdekli malum)
Fakat Geekbench 3 şu an nasıl çalışıyor araştırmış değilim. Android ve iOS puanları bire bir kıyaslanabilir mi vs bunlara bakmalı. Linktede görüleceği üzere yığınla alt test yapıyor ama bunlar için kullandığı kodlar ne kadar optimize? Relatif olarak 10 Android sistemi birbiri ile kıyaslarsın sorun olmaz ama iOS-Android kıyası yapamıyor olabilirsin.
http://support.primatelabs.com/kb/geekbench/geekbench-3-benchmarks
En basitinden FFT kütüphanesi nedir, ne kadar optimizedir fikrim yok. Bunlara hakim olmadan da şu şunu dövüyor abisi muhabbeti kahvehane muhabbetidir. Kusura bakmayın ama özeti bu.
@karabalasagun
Müsade et de her biri 2.7Ghz hızında çalışan 4 çekirdek veya her biri 1.9Ghz (4 tanesi 1.9, diğer 4 tanesi 1.3ghz de galiba) hızında çalışan 8 çekirdek, 1.3 veya 1.4ghz hızında çalış çift çekirdekli işlemcileri geçsinler bir zahmet. Ben hep mimari başarımdan bahsettim. Hem Exynos hem de Krait 400 veya 450 çekirdek başına verim konusunda A7 nin bile çok uzağındalar. Yoksa AMD de FX 9570 ile İntel Core i5 i geçebiliyor. Sorun şu ki Apple'da Core i7 işlemci yok. Belki yeni iPad'ler de olabilir deniliyor.
@paralelport
İşletim sistemine çok takılıyorsunuz bence. Tabii ki etkisi vardır. Ancak arada oluşan %20 ila %50 mertebesindeki farklara işletim sisteminin neden olmasına imkan yok. Ki var ise böyle bir şey; Google adına büyük skandadır bence.
@ybahadir @paralelport
Apple a8 işlemcisi mesela Cortex-A57 işlemcinin türevi ise, 2 çekirdekli olmasına rağmen 4 çekirdekli veya 8 çekirdekli Cortex-A9, Cortex-A15, Cortex-A17, Cortex-A7 işlemcilerden daha yüksek performans verebilir. Bu normal bir durum ARM çekirdek tasarımlarını yaparken bu performans farkını belirtmiş:
http://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a57-processor.php?tab=Specifications
Cortex-A57 işlemci, sadece 2 kat daha hızlı çalışan bir A15 veya A17 işlemciyi geçemez. A15 işlemciler zaten enerji tüketimi nedeniyle yüksek hızlarda üretilmiyor. A17 işlemcinin henüz pek örneği yok.
Kuvvetle muhtemeldir ki Apple a7 işlemci ARM cortex-A15 türevi, Apple a8 işlemci ARM Cortex-A57 türevi. Bu nedenle apple a8 işlemcinin ne kadar başarılı tasarlandığına karar verebilmek için, karşılaştırılabilecek işlemciler: 20nm ARM Cortex-A57 işlemciler, yani Samsung Exynos 5433, Qualcomm Snapdragon 810, Mediatek 6795
20 nm Cortex-A15 ile kıyaslamak isterseniz: NVIDIA Tegra K1 ve Samsung Exynos 5430 var
@karabalasagun
Hem A7 hem de A8 Arm V8-A mimarisinin Cortex A57 çekirdeğini temel alan ama tamamen farklılaştırılmış çekirdeklerdir. Yani Apple A57 çekirdek tasarımına sahip işlemciler yapıyor demek büyük hatadır.
Snapdragon ailesi ise bildiğim kadarı ile Armv V7-A mimirasine ait Cortex A12 veya Cortex A15 çekirdeğini baz alırlar fakat onlarda çok fazla özelleştirildiğinden temel alındıkları çekirdek ile hiç bir ilgileri kalmamıştır. Qualcomm; Snapdragon 810 ile Arm V8-A dünyasına geçiş yapacak. Fakat bu işlemci özelleştirilmiş bir işlemci olmayacak. Temel Big.Little tasarımını baz alacak. Daha sonra Krait 500 çekirdeği tamamen özelleştirilmiş Arm V8-A (Cortex A57 veya Cortex A57+ A53) çekirdeklerine sahip olacak.
Exynos 54XX serisi ise Arm V8-A mimarisinin Big-Little (4 adet A53 + 4 adet A57) tasarımını kullanır ve çok da bir özelleştirme yoktur. Hatta bildiğim kadarı ile temel Big.Little tasarımıdır. Samsung'un Exynos 5433 e ismini vermekten başka mühendislik anlamında kattığı hiç bir şey yoktur. Ve çıktığında Snapdragon 810 da Exynos 5433 ile bire bir aynı seviyede performansa sahip olacak.
Sonuç olarak söylediğiniz mimari farklılıktan meydana gelen performans farkı normaldir ifadesi Snapdragon ailesi için geçerli olsa da Exynos 54XX ailesi için kesinlikle geçerli değildir.
Öte yandan Tegra K1 de CPU tarafında Arm V8-A mimarisinin Cortex A57 çekirdiğini temel alan Denver çekirdeğine sahiptir. Tıpkı Apple A7 ve A8 gibi tamamen özelleştirilmiş bir çekirdektir ama performans olarak A7 ve A8 in çok uzağındadır. Nvida CPU tarafında iyi çıkaramamış. Fakat GPU tarafında muazzam iş çıkartmış K1 de.
@ybahadir
Öncelikle nvidia tegra k1 in cpu sunun geekbench skoru 3263 http://browser.primatelabs.com/android-benchmarks#2
yani apple a7 ve a8 in gerisinde değil ilerisinde. Ancak hiçbir telefonda yok şu anda, nvidia shield tablette var. Bu skor, şu anda dünyada var olan en performansı telefon tablet cpu ları arasında, exynos 5433 den sonra exynos5430 ile birlikte 2. veya 3. sırada geliyor demek. Tegra k1 de exynos 5430 gibi içinde a15 temelli cpu bulunduruyor http://blog.gsmarena.com/nvidia-tegra-k1-benchmarked-aces-tests/
snapdragon 800, 801 veya 805 in cortex a15 temelli olması düşük ihtimal. Çünkü 2.3 veya 2.5 veya 2.7 ghz hızında a15 cpu bulunan telefonun bataryası 5000 mah değilse 1-2 saatte pili bitebilir. Bu nedenle snapdragon 80X ler a7 temellidir büyük ihtimalle. 2.7 ghz hızındaki telefon cpu sunun cortex-15 olması mümkün değil.
Bir diğer konu da big little cpu çekirdeği tasarımı ile ilgili birşey değil. Birbirinden farklı A çekirdeği ile B çekirdeğinin, A+B şeklinde kullanılabilmesini ifade ediyor sadece. Yani big little demek, bu işlemcinin, birbirinden farklı çekirdekleri var ve A+B şeklinde kullanılabiliyor demek. Tek amacı enerji tasarrufu, başka hiçbir amacı görevi yok.
Ayrıca cpu üretiminde özelleştirme konusu da şöyle. ARM şirketi, ARM SOC üretecek firmalara, belirlediği standartları satıyor.(cortex a8, a9, a7, a15, a53, a57 olarak satın alıyorsun para ödüyorsun. Ondan sonra cpu tasarlayıp, üretiyorsun) Bu standartlara uyan veya uymayan cpu gpu üretebiliyor. belirlenen bir standarta tam uyarak cpu üretebilir veya ekleme çıkarma yaparak bu standartlara uymayan bir üretim yapabilir. Mesela cortex-ax olduğu belirtilmemiş bir cpu aldığınızda, bu cpu neden NEON destekli değil diyemezsiniz. cortex-ax olduğu belirtilen cpu ise cortex-ax in desteklediği herşeyi desteklemek, standartlarına uymak zorundadır.
mesela exynos 5433 ve snapdragon 810 şu özellikleri bulundurmak zorundadır http://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a57-processor.php?tab=Specifications
apple a8 bulundurmak zorunda değildir. ekleme yapabilir, çıkarma yapabilir.
Standartlara uymak demek, bütün cortex a15 cpu lar birbirinin aynısı demek değil. Minimum standartları yerine getiriyor demek. Mesela exynos 5422 de 28nm üretilmiş cortex a15 cpu bulunurken, exynos 5430 da 20nm üretilmiş cortex a15 cpu bulunuyor. Bu nedenle exynos 5430, exynos 5422 den daha performanslı bir cpu bulunduruyor. Hem de hız 1.9ghz den 1.8ghz e düşürüldüğü halde
@karabalasaqun @ybahadir bu kadar bilgili insanları yakalamışken sorayım. apple'ın tek çekirdek gücü yüksekken diğerleri toplamda daha yüksek sonuçları yakalıyor. peki apple işlemcisini 4 çekirdekli yapıp saat hızını artırmıyor mu artıramıyor mu? yani apple için ürettiği işlemcinin böyle olması tercih meselesi mi yoksa zorunluluk mu? çünkü kullanıcı olarak verimlilik kıstası bu cevaplara göre çok değişiyor.
@mustafasayin
2 Ghz üzeri hızlara, cortex a15 veya cortex a57 ile çıkılması durumunda, ısı dağılımı sorun yaratacağından çok ince telefon yapılamaz, pil kapasitesini artırmak gerekir, bu da hem telefonun boyutunu hem de ağırlığını artırır. Bu nedenle, kalın ve ağır telefon yapmak zorunluluk olacağından, 2ghz in pek üstüne çıkamaz.
2Ghz üzerindeki hızlara cortex-a7 cortex-a17 veya cortex-a53 vs ile çıkılabilir. Bu sadece pazarlama olur. Neticede 1.8 veya 1.9 ghz hızındaki cortex-15 veya cortex-57 işlemci 2.7 ghz hızındaki cortex-a7 veya cortex-a17 cpu dan daha performanslı. Samsung galaxy note4 ün 1.9 ghz cpu bulunan exynos 5433 versiyonunun geekbench skoru 3589 iken, 2.7 ghz cpu bulunan snapdragon 805 li versiyonunun geekbench skoru 2925.
Bunlar apple samsung mediatek huawei tüm arm cpu üreticileri için geçerli.
Sonuç olarak, son kullanıcı için en performanslı telefon cpu su: 2014 yılında samsung exynos 5433, 2015 yılında da qualcomm snapdragon 810 ve samsung exynos 7420.
belki 2015 yılında 14nm cpu larda çıkabilir. O zaman en güzeli 14nm ve 2.2 ghz hızında cortex-a57 cpu olur.
edit: Hem iphone 6 ve 6+ ın cortex a57 temelli olduğunu göstermesi bakımından, hem de iphone 6 ve 6+ çift çekirdekli 1.4 ghz cpu dan daha hızlı, daha çok çekirdekli olsaydı enerji tüketimi ne olacağını göstermesi bakımından note4 snapdragon805 2.7 ghz hızında 4 çekirdekli işlemci bulunduran versiyonu ile yaklaşık aynı kapasitede "pili ve ekranı" bulunan fakat 1.4 ghz 2 çekirdekli işlemcisi bulunan iphone 6+ ın web browsing enerji tüketimine bakalım.
http://blog.gsmarena.com/samsung-galaxy-note-4-battery-life/
@karabalasaqun
- Siz yine cekirdek sayisinin coklu oldugu testi referans alip hata yapiyorsunuz.
- Tegra K1'in 2 versiyonu var; Sizin bahsrttiginiz Arm V7-A mimarisinin Cortex A15 cekirdegini kullanan 32 bit versiyonu ve benim bahsettigim Arm V8-A mimarisonin Cortex A57 cekirdegini temel alan ozellestirilmis 64 bit versiyonu. Ki verdiginiz linkte "Gelecek ay 64 bit versiyonu lanse edilecek" denmis
- Cortex A7 veya A53 performans amacli cekirdekler degildir. O yuzden SP 801 veya 805 in bu cekirdeklerden olmasina imkan yok. Cortex A15 olduklari kwsin gibi bir sey.. Zira zaten 801 ve 805 uzerlerinde yazan saat hizlarinda sadece bir kac saniye calisabiliyorlar. Sonrasinda hizlari %50 den fazla oranda dusuyor.
- Mevcut en guclu islemcinin 5433 olduguna hic itiraz etmedim. Ben hep en verimli islemcilerin Apple AX serisi oldugunu soyledim. Zira cekirdek basina petformansta A7'ye en yakin islemci Exynos 5433. O da %25 daha yavas. A7 nin 1 sene onceside ciktigini dusunursek bir de...
Bir de o verdiginiz batarya testleri cihazlarin Soc larinin guc tuketimlerini karsiladtirmaya calismaniz buyuk talihsizlik olmus. O testlere etki eden onlarca etken var. Soclar acisindan kiyas edilebilmesi icin cozunurlukten, ekran boyutuna, isletim sisteminden ram miktarina ve hatta soc icerisindeki gpu ya kadar ayni olmasi lazim ki bir sey ifade etsin. Su halleri ile o testler SOC larin guc tuketimleri ile ilgili zerre kadar fikir vermez.
@ybahadir
Bende note3 snapdragon800 vesiyonu var. Benim cihazımda, max hız olan 2265mhz ihtiyaç olduğunda sınırsız çalışıyor. Power saving mode açık olmaması şartıyla.
Az önce deneme yaptım, telefonu zorladım biraz, 2.265mhz de gayet güzel çalışıyor.
power saving mode açık olursa 1500mhz i pek geçmiyor.
İyi de power saving mode performans gerektiren (oyunlar, hesaplamalar filan) otomatik olarak devreden cikar. Cikmiyor mu yoksa? Yani o modda oyun oynayabiliyor musunuz? Ya benchmark yapabiliyor musunuz? Bir gariplik var o iste.
@ybahadir
power saving otomotik olarak devreye girip çıkmıyor, mauel olarak açılıp, kapatılıyor.
power saving mode açık iken oyun oynayabiliyorum, benchmark yapabiliyorum, daha düşük hızda çalışıyor. Aynı şeyleri power saving kapalı iken daha yüksek hızda yapıyorum.
Yani hem note3 n9005 telefondaki deneyimim, hem sony z ultradaki deneyimim aynı şekilde, bu iki telefon kullanıcının seçimine bağlı olarak performans modunda veya tasarruf modunda kullanılabiliyor.
Bir de sony z ultra telefonum var. Onda da aynı şekilde snapdragon 800 (MSM8974) var.
O da max 2150 mhz hızında çalışabiliyor sınırsız süre.
telefonda birşey yaparken, oyun oynarken, benchmark yaparken vs "cpu çalışma frekansını" ve "cpu ısısını" anlık olarak sürekli ekranda görüyorum izliyorum.
Resource Monitor Mini Pro ile görüyorum https://play.google.com/store/apps/details?id=info.kfsoft.android.MemoryIndicatorPro
Hic bir islemci sinirsiz sure maksimum hizda calismaz. O isi gecelim bir kere. Hele de pasif sogutulan islemciler asla bunu yapamaz. Hele snapdragon 8xx hic yapamaz. Verdiginiz caps hic bir bilgi icermiyor. Zira oyun esnasindaki cpu hizini gostermiyor.
Cihaziniz ekrani bolmeyi destekliyor ise, ekranin bir yarisinda CPUz yi, diger yarisinda da 3 boyutlu bir oyun calistirin. 5-10 dakika takip edin. Ne kadar Throttling meydana geliyor gorelim.
@ybahadir
koyduğum ekran görüntülerinde, test ettiğim zaman dilimi içinde ne kadar süre hangi frekansta çalıştığı bilgisi var.
Snapdragon 800 maksimum hızda çok az çalışabilir dediniz. Her iki cihazımda da birim zamanda çoğunlukla maksimum hızda çalışabildiğinin bilgisi var görüntülerde.
cpu z ile cpu nun çalışma frekanslarına ait istatistiki bilgi alamazsınız. "cpu ne kadar süre hangi frekansta çalıştı?" bu bilgiyi cpu z vermez. Cpu z ile anlık cpu frekansını alabilirsiniz sadece. O anlık veriyi ekranı falan bölmeden tam ekran oyun oynarken alabiliyorum Resource Monitor Mini Pro ile https://play.google.com/store/apps/details?id=info.kfsoft.android.MemoryIndicatorPro
Cpu çalışma istatistiklerini ise cpu spy plus ile alıyorum https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bvalosek.cpuspy.realgpp
Siz hangi cihazda, nasıl bir yöntem izleyerek cihazınızın maksimum hızlara çıkması gerektiği halde çıkamadığına karar verdiniz?
@ybahadir
Şimdi sony z ultra (snapdragon 800) telefonumu kapatıp açtım. Açtıktan sonra 10 dakika soul calibur oyununu oynadım https://play.google.com/store/apps/details?id=com.namcobandaigames.soulcaliburgp
İşte telefondan açıldığı andan itibaren son 10 dakika 45 saniyeye ait, işlemcinin çalışma frekanslarına ait istatistiki bilgi: (%50.2 maksimum hız olan 2150 mhz çıktı)
Aslinda ben hic oyle bir test yapmadim. Okuduklarimi soyledim. Kaldi ki bu Thermal Throttling meselesi 801 ve 805 ile ayyuka cikti. 800 ise 801 ve 805 e oranla oldukca iyi is cikarmis. 5 dakika boyunca maksimum hizda olabilmek gayet yeterli. 5. Dakikadan sonra %50 ye yakin throttlinge ugrasa da yine de basarili bence.
Hatta sacma da olsa snapdragon 800 islemcisi muhtemelen 1. Dakika ile 5. Dakika arasinda 801 ve 805 den daha performansli olabilir. 😀 Hatta DH deki cat6 LG G3 (S805 islemcili G3) incelemesi bu iddiami destekliyor.
Hatta ve hatta nerede gordugumu hatirlamiyorum ama S800 lu Note 3 un S805 li Note 4 den off screen testlerde bile daha yuksek petformans verdigini okumus ama cok ciddiye almamistim.
@ybahadir
exynos 5433 ile 4170 geekbench skoru alınmış
http://www.youtube.com/watch?v=J0N4Jd0Vm4E&t=37m5s
A8 in bir cekirdek ilave edilip sadece 100mhz hizlandirilmisi da 4477 puan almis. Nolcak simdi? Ve hala 5 cekirdek ve 400mhz eksigi var. 😀
@ybahadir
4841 puan almış olan var ama ipad air 2 ile değil exynos 5433 ile
http://browser.primatelabs.com/geekbench3/1062150
Düzeltme:13:00 dakikada s4 4.7 inç değil 5 inç
Elinize sağlık. Çok güzel bir inceleme olmuş.
iPhone ile hiç alakam olmadığı halde video, Teknoseyi'deki telefon incelemeleri içerisinde en beğendiklerimden birisi olmuş. Doğa bey konuya oldukça hakim ve çok detaylı inceleme yapmış. Hem detaylı nümerik veriler hem de kullanım deneyimlerini paylaşarak meraklısına çok iyi bilgiler sağlamış. Kutu açma video'sunda bilip bilmeden kendisine sallayanlara da sağlam bir cevap olmuş.
Telefona gelirsek eleştirecek çok nokta var ancak bana en çok tasarımı kötü geldi. Yan tarafların kavisli olması ve arka taraftaki anten geçen plastik yerlerin kasa ile çok farklı tonlarda olması telefona Çin malı çakma bir ürün havası vermiş. Eski iPhone'ların yanlarındaki keskin hatlar ürüne elit bir görünüm veriyordu. Tabi bu benim görüşüm, başkası bunu çok sevebilir.
TS'de daha çok Apple içeriği görmek isterim. Doğa bey bu işi oldukça iyi yapabilir diye düşünüyorum.
Sağlıcakla.
Aynı fikirdeyim sizlerle Doğa bey iyi iş çıkarmış ellerine sağlık.
Yeni videoları izleyemiyorum, sadece sizin kanalınızda da değil genel olarak youtubeda yeni eklenen videolar açılmıyor, sistem toplama videonuzda sorun yok mesela ama iphone ve Macid'le Battlefield 4 videonuz yüklendiği halde izlenmiyor? Neden ola fikri olan var mı?
Kararlılık sorunlarının bir kısmı da uygulamaların henüz iOS 8 ve iPhone 6 ve 6Plus'a uyumlu olmaması. Birkaç ay içinde sıkıntı ortadan kalkar.
Murat Gamsız önündeki telefon markası nedir? Çıkaramadım
Htc one M8 idi
Tam olarak böyle değil. Consumer reports'un testlerine göre bu dediğiniz oturma kalkmadaki baskılarla telefona bir şey olmuyor. Aynı noktaya uzun süre baskı uygulamak gerekiyor. Yani sert ve köşe bir yere oturmanız lazım ki zaten yapmayın böyle bir şey 🙂
Aklini kullanip almayacaksin.İstinyepark modayken bir hanmefendi anahtarlarini valeye verdi ve soyle seslensi.'beyaz iphone mu' getirirmisin arabada unuttum.Ben sadece aciyan gozlerle baktim oda bana kedi ciger iliskisi gozuyle bakmistir heralde.
Sanırım arabasında iPhone dışında bir telefon ve ayriyetten siyah iPhone'da olsa gerek 😀 😀
samsung galaxy S5'i de merak ettim açıkçası. Onunda foto çekimi baya iyi bir sevideye, keşke karşılaştırmada olsaymış.
her yeni videonuzu izlerim ve takip ederim ama ülkemdeki olaylar nedeniyle şuan teknoloji yayını çok boş bir uğraş gibi geldi bugün...
param olsada almam
detaylı inceleme için saolun, i6 kullanıyorum, bi ois var az buz değil, arabada giderken ki farkı denemedim ama, elimde elimi deli gibi titretmeme rağmen, youtube videolarının sabitlemesi gibi sabitliyor, tabi siyah bant çekmeden 🙂
O kamera cikintisi karizmasini fena halde cizmis... Cok goz tirmalayici.. Kaldi ki apple in da gozunu tirmalamis photoshoplamislar... Ee TASARİM HARİKASİ ! olmak kolay degil... Her ne kadar stabilite , optimize isini iyi yapsada bu 1gb ram olmamis ...Artislige gerek yok 2gb ram e çikman lazimdi kabul et 🙂
Hocam, iPhone 6 kamerası daha düşük demişsiniz sadece görüntü mekanik sabitleme yok kamerasında mekanik görüntü sabitleme gerektirmeyen işler aynı düzeyde çıkmıyor mu? iPhone 6 çekim sonuçlarınıda gördüğünüzü söylemişsiniz, fotoğraflarda ve titreşim olmayan videolarda aynı sonucu vermiyor mu iPhone 6 ?
Sonuç aynı. Videolarda iPhone 6'da diğer gördüğünüz Amiral Gemisi telefonlarla benzer bir performansı var. Fotoğraflarda zaten pek bir artısı yok. OIS'in olayı video.
Video için de ois'in dişe dokunur bir fark yaratmadığı söyleniyor. Hatta birçok editör iphone 6 ve plus'ın kameralarına tamamen aynı notları vermişler.
Yanyana çekilen onlarca video izledim. Oldukça farklılar. Elime bir iPhone 6 geçerse beraber bakıp mutlaka video paylaşırım.
arkadaş troll
Yorgun argın işten gelmek, sadece yatağa uzanacak kadar gücün kalmak nedir hiç deneyimlemediniz herhalde 🙂 Bazen o kabloyu bulup prize takmak imkansızdır, takamazsın ve hooop gece makine kapanır.
Emeğinize sağlık inceleme güzel olmuş.
Tek can alıcı özelliği kamerasına getirilen slow motion ve görüntü sabitleyicisi bana göre.. İhtiyaç değil ama bi telefonda olması güzel olmuş. Slow motion oyuncak ama sabitleyici ara sıra kullanılabilir. Optical image stabilization Note 4 de de geleceği belli ve tericihimi note dan yana kullanmak için bir pişman olmama sebebim daha var...
Tercihimi meslek hayatımda da işime yarayacağını düşündüğüm note 4 den yana kullanacağım ,belki 2. telefon olarakda bankacılık ,alışveriş ,ödeme vs güvenlik gerektiren işlemler açısından plus olmayan iphone 6 alacağım tabi onu da yurtdışından satın alırım.
Bir teknoloji sever olarak önce note 4 ün piyasaya çıkmasını sonra da Teknoseyir'in incelemeyi yapmasını bekliyorum.
Hocam Note 4 almamak için bir sebep söyleyebilirim tabi kendi bakış açımla oda 8 Çekideklı telefon ve 8'ini aynı anda kullanamıyor. 1,9GHZ+1,3GHZ işlemci hızı var 1,9GHZ 4 çekirdekli telefon kullanıyor gibi olacaksınız ki bundan 1,5 sene önceki HTC ONE size bu hızı vaat ediyordu çok rahat bir şekilde. 4 Çekirdekli 2,7GHZ hızlı versiyonunu bulursanız orası ayrı fakat 1,9GHZ işlemci sizi pişman edebilir diye düşünüyorum.
İşlemcsine takılmadım hiç note un ,çevemdeki kullananlardan da hiç bir zaman yavaşlık şikayeti duymadım hatta notu 3 ün hala piyasadaki en hızlı telefonlardan biri olduğu söyleniyor, yani 8 çekirdeği birden kullanmasına takılmamak lazım ,yanılgı olabilir.
He illa kafaya takılcak bi özelliği varsa donma problemi ile touchwiz sıkıntısı olabilir oda samsung un genel problemi .Tabi önyargılıda olmamak lazım henüz tel çıkmadı. Belki bu kadar şikayetten sonra bir süprizi olmuştur samsungun. Bekleyip görücez.
tam tersine exynos modeli tercih etmek mantıklı http://forum.xda-developers.com/note-4/general/to-snapdragon-805-to-exynos-5433-t2868247
Bu bir oylamadır sonuç olarak insanların tercihini bilemeyiz fakat 8 çekirdeğin 8'ini kullanamıyorsak ve o hıza hiç çıkamıyorsak ben kendi açımdan bir mantık göremiyorum bunda çünkü bu telefona o kadar para vereceğim üstüne 1.5 sene öncenin teknolojisini vericek bana.
Note 3 hızlı bir telefon olabilir fakat bir Nexus 5'in HTC One M8'in verdiği hızlara ulaşabileceğini düşünmüyorum o işlemci ile. Ayrıca dediğiniz gibi @r10ie Touchwiz arayüzünde sıkıntılar var. Donmalar meydana geliyor. Şimdi aldığınızda mutlu olabilirsiniz ancak 1 sene sonra telefon ne halde olur orası ayrı bir konu diye düşünüyorum. Bunlar şahsi görüşüm tabikide.
@emre69
sadece oylama kısmı değil. Alttaki yorumlarda exynos 5433 lü versiyonu ile geekbench dünya performans rekoru kırıldığı falan var.
http://www.youtube.com/watch?v=J0N4Jd0Vm4E&t=37m5s
@reis @ees Yaptığım testlerin neredeyse tamamına yakınında iPhonee 6 Plus birinci geldi; tabi incelemede kameralarını karşılaştırdığımız telefonlar arasında. Buradan anladığım Ram'in Safari haricinde yeterli geldiği. Apple geçen senelerde yeni bir framework çıkarmıştı, biliyorsunuzdur mantığını, destekleyen uygulamaları eğer kapatırsanız ve Ram'de yeterli alan kalmamışsa, belleğe taşıyor. Cep telefonlarındaki bellekler yeterli hızlarda artık, siz uygulamayı tekrar açtığınızda bunu hissetmiyorsunuz. Youtube'da açılma testleri var karşılaştırmalı, 6 Plus diğer telefonlara göre daha hızlı. Yalnız bu anlattığım belleğe atma işini Safari'de yapmıyor; dire Ram'den atıyor ve tekrar açınca geri yüklüyor. Aslında bunu da isterse aynı mantıkta yapabilir, eğer böyle yaparsa o zaman sıkıntı kalmaz. Ama şu anda benim gibi büyük ekranlı telefonun avantajını kullanarak Safari'de oldukça fazla sekme açanlar için bazen yavaşlığa neden oluyor.
Şunu bilmekte fayda var; Apple diyor ki bu bechmark testleri ve kullanılabilirlik raporları ile "Sizin 4 çekirdekli, 3G Ram'li modellerde Android ile yapamadığınız optimizasyonu, ben 2 çekirdekli 1GB Ram'li cihazımda iOS ile yapıyorum". Bu hem küstahlık hem de büyük başarı.
Biz elsştiriyoruz ki birileri bu Ram olayına el atsın. Günlük kullanımda bu eksikliği hissedenler çok yoktur.
Bu üsluba da fıtık oluyorum: "RAM konusunda hiç bir şey bilmiyorsunuz" Bu ne biçim giriş? Apple'da mı çalışıyorsun güzel kardeşim? Yoo. Hissen mi var? Yooo. Ee o zaman nedir bu celal? Ülken cayır cayır yanıyor sen kalkmış bu adamlara giydiriyorsun, hakarete vardırıyorsun. Bu emeğe ayıp değil mi? Adam kalkmış sırada beklemiş, hiç bir nedeni olmasa da müdavim olduğundan TS'ye getirmiş, üstüne bir de inceleyip eleştirilme riskini üzerine almış sen kalkıp burada adam fırçalıyorsun. Ayıp oluyor kardeşim.
Kullanımınızı genelliyorsunuz; bende kendimden ve çevremden örnek vereceğim o zaman. Al sana basit bir senaryo: uçağa bindim başka ülkeye gidiyorum. İnternet bağlantım varken 5-6 sayfa açmışım; falanca otelin adresi krokisi, o ülkedeki operatörün hat ve tarifeleri ile ilgili sayfa, Turkcell ile ilgili bir sayfa, Teknoseyir(zaten kapatmıyoruz, açık kalmış), şehirle ilgili bir iki sayfa, beni karşılayacak taksi firmasının bilgilerinin olduğu sayfa, flightradar düzgün çalışmadığı için bir sayfa vs vs vs..Uçaktan bir iniyorsun ki bu sayfaların hepsi uçmuş. Lanet okuyorsun. Bu en basit senaryo. Ben şimdi kaç tab açtığımı mı sayacağım? E hani sen benim dizüstüm yerine geçecektin? O parayı istemeyi biliyorsun ama RAM'i koymuyorsun. Aynı sıkıntı hala geri zekalıların 16GB modeli kaldırmamasında da yaşanıyor. Rezillik. 160 milyar nakit paraları var hala bu saçmalıklarla uğraşıyoruz. Daha bu bellek azlığı nedeni ile Apple'ın geliştiricilerin nasıl canına okuduğuna dair örneklere girebiliriz ama gerek yok. Benchmarklar çöküyor yahu neden bahsediyorsunuz. Bugün 1GB bellek komik oluyor. Niye geçtin 64 bit'e o zaman?
Yorum yapalım ama bu tarz olunca ayıp oluyor. Gel önce bir teşekkür et, sonra itirazını seslendir. Yakışmıyor.
Arkadaşlar sizce bu fiyatlar uygun mu?
Türkmenistan sitesi ve Dubai üzerinden geliyor ürünler
http://eyesinden.com/en/iphone-6/
garanti vermiyorlar yalnız... Almaya değer mi ?
Kameradaki çıkıntıyı sitelerinde photoshoplamışlar demişsiniz de sitesinde çıkıntı belli 🙂 Bi oynama yapmamışlar resminde.
Muhtemelen tepkilerden sonra düzenlediler tekrar. Bilemiyorum 🙂
@brave Bunlar çıkıntı değil mi?
@brave
Aslına bakılırsa paylaştığın resimden o çıkıntının gözükmemesi perspektifle alakalı olabilir. @brave Yani Apple bahsedildiği gibi fotolarda oynama yapmamış olabilir. Kamera çıkıntısı ses açma kısma tuşlarının olduğu bölümde değil diğer tarafta kalıyor. Çıkıntı çok fazla olmadığı için o açıdan gözükmeyebilir. Doğa arkadaşımız yukarda paylaşıldığı gibi bir açıdan kendi telefonunun resmini çekme şansı varsa çekip paylaşabilir mi? Çıkıntının gözüküp gözükmediğini anlayabiliriz o zaman @ddguclu
Evet orası yanlış olmuş. Düzeltme için teşekkürler. Ben de Note4'teki OIS'i merak ediyorum.
Murat Gamsız girilirse yirmi dörde girilir diyor. Telefon bir büyükbaş parası olduğu için haklı bence. 🙂
Video netleme hızı denemesi çok yaratıcı olmuş. 🙂
Fotoğraf kısmı güzel olmuş. Elinize sağlık. Sabah sabah iyi geldi.
@ddguclu Çok objektif bir inceleme olmuş. Apple kullanıcıları arasında bu kadar objektif olabilen azdır. Teşekkürler.
@ddguclu Merter'de de 1 liraya tişört var, ucuz tişört arıyorsan haberin olsun 😉
Bn bilgisayarimda 20 den asagi sekme acmiyorum. Heleki arastirna yaptigim zaman iyice abartiyorum.
teknoseyir'de de apple fanboy gördüm ya ölsem de gam yemem.
bu resimdeki 'vergi dahil' kısmı tamamen yalan gibi geliyor bana. apple almanya mağazasında vergisiz fiyatlarını mı yazıyor acaba? hiç öyle olduğunu sanmıyorum.
@bozdener82 dediğiniz gibi olabilir. yalnız ben almanya'dan bir fotoğraf makinesi ile bir telefon aldım. yaptığım fiyat araştırmalarında hiç vergisiz fiyata denk gelmedim.
ekleme: aynı anda yazmışız. ben alta dikkat etmemiştim. doğruymuş.
Şu kamera kiyaslarina s5 ide koysaniz ne olur neden adam yerine konmuyor? 🙂
Kimisi kalkmış androidler ile karşılaştırmaya kalkmış üstelik en tepedekilerle Android yazılım anlamında ilerlerken donanımda zaten dünya kadar önde illa karşılaştıracaksanız gio ile iPhone 3ü karşılaştır steve öldüğünden beri iphone yerinde sayıyor alınabilite sıfırın altında
Buna şahsen gülerim sadece. Steve öldüğünden beri iPhone'un yerinde saydığı vs yok ne bekliyorsunuzki her yıl yeni bir bombamı patlacaklar illaki. iOS hala stabil, hala güvenilir, hala uygulama kalitesi olarak marketi android'in çok üstünde. Android ise bir sürü sorunla karşı karşıya hala yerinde sayıyor. Sözde 1 sene önce Android 5 geliyordu halada ses seda yok Android 5 den.
steve öldüğünden beri radikal bi değişiklik yok hepsi beklenen gelişmeler güvenlik dedin icloud kırıldı stabil dedin yeni iphonelar rezalet full hd çözünürlüğe yeni geçtiler onu oturtamadılar kasayı ince yapalım dediler ayarı kaçırdılar telefon büküldü sonrada bükene ceza sana incele diye cihaz yok artık dediler lansmanında bile sadece kendi çalışanları vardı android ise sürekli gelişiyor kitkat bile büyük bir değişim hatta bir devrin başlangıcı denebilir uygulama kalitesi olarak diye başlayıp marketten bahsedemezsin iki markette de yüzlerce binlerce uygulama var 6 kesinlikle apple tarihinde bir rezalet örneği daha orası kesinleşti zaten 4 ile hiç olmazsa piyasayı yakalıyorlardı şimdi ise kendi hayal dünyalarında yaşıyorlar o dünyada en iyi telefona sahipler apple kullanıpta öven insana ancak bunu söyleyebilirim
Kardeş bu fiyatlar yanlış ben Avusturya'da Almanya sınırında kalıyorum iPhone 6 plus 799€ iPhone 6 699€ KDV dahil bu haber tamamen yalan bende gördüm ama yalan haber ben 1 hafta önce 799€ aldım iPhone 6 plus... Tşk
@burakzdnr yok fiyat net olarak 799 iPhone 6 plus 16 gb kendim aldım çünkü
Merhaba iphone 6 ve Plus gerçekten çok kaliteli bir cihaz olarak satışa çıktı. Bir çok platformda kötülensede iphone aksesuarları alıcıları çok fazla yoğunluk göstermekte. Özellikle koruyucu ekran ve kılıflarda bir çok sipariş geçen müşteriler mevcut iphone 6 kullanıcısı iseniz size http://www.akilliphone.com/markalar/apple-iphone-6-plus-5-5-3077 linkindeki ürünleri incelemenizi tavsiye ederim. Ayrıca kenardakı filitreden 6 seçeneklerinede göz atabilirsiniz.
apple kötülemekten başka bir şey yapmamışlarda ondan
hakaretmiş adamı 6 ayda bi görüyoruz birde moderatör diosun sonrada gelip niye hakaret ediyorsun diosun kotalı internet diyor 1 gb oyüzden yetmiyor diyor oldu evde kablosuz yok diyelim kablo girişi niye yapmamışlarmı dicektin 😀 sadece güldüm bu arada incelemelerinizi severek izliyorum başarılar
Ya zaten onlar bir bitmedi
Apple ın malzeme kalitesi daha iyi diyenler ;
Bu videoda da denildiği gibi. İlk haftada çizilen İPhone 5 ler 5S ler. Steve Jobs varken o bile özellik olarak satılmıştı millet orijinal olduğunu kanıtlamak için çizikleri gösteriyordu. Düşün replikası bile daha iyiydi. Ben plastik parçası denen telefonların hiçbirinde ilk haftada durup dururken böyle bir deformasyon görmedim. Ki zaten plastiğin daha sağlam bir malzeme olduğu biliniyor.
İşte Apple güncelleme veriyor diyenler. Sallama hepsi. İPhone 4S ve öncesi için güncelleme yok. He varda GT620 ekran kartının Crysis oynatması gibi bir şey. Yani ancak oynatır. İPhone 4S in İOS 7 ve 8.1 kıyaslamaları var. 16GB modelde bile bariz bir yavaşlama var. 8GB desen zaten can çekişiyor. İPhone 5 te bile yavaşlama var. He tamam 4S teki gibi kasma şeklinde değil ama İOS7 daha hızlı çalışıyor. 5S te ise ancak tam kapasite çalışıyor. Yani verilen destek aslında sadece 2 yıl ile sınırlı.
Stabilite kısmına gelince. Valla o kısma girmiyorum bile. Uygulamaların hepsinin paralı sürümlerini al. APK yükleme. BT u hiç açma. Bir tane de program kur bir programdan çıkınca hemen bellekten silsin onu. Al sana İPhone stabilitesi. Hiç kimse kusura bakmasın hiç bir şey yapmayan telefondan ne bekleyeceksin? Nokia 1100 var o da stabil ona bakarsan. Şimdi bu incelemeye bakıyoruz BT ile dosya bile atamadığın telefonda stabilite sorunu var. Ben buna iyi yazılım demezdim. Ya da daha basit yöntemi aç çocuk modunu öyle kullan. Apple ın farkı bu mod hep açık.
İOS için alıyorum desin. Tipini beğendim desin amenna. Ama gelip bana plastik kılıf kullandığı telefon için yok Apple işte anodize aleminyummuş samsung/LG/vb gibi naylon değilmiş diye atıp tutmasın. 2500TL lik telefonu Arkadaşımda Xperia L ( 500TL ) vardı kasıyordu diyip Android stabil değildir diye çıkarım yapmasın hiç.
Valla inceleme güzel olmuş. Benim de söylediğim noktalar hep. O çıkıntı olmamış photoshop olayını da yeni duydum o da iyiymiş. Denge sorunu en başından beri aklımda barizdi o çıkıntı ile olacak olan olay. Diğer nokta mesela Note4 tede öyle çıkıntı var. Tamam ortada ve geniş olduğu için denge sorunu yok ama insan çizilir diye çekiniyor. Aynısı İPhone 6+ için de geçerli.
Ünlüleri icloud üzerinde cıbıl gösterme özelliğinden bahsetmemişsiniz. 🙂
"oo ne telefon olmuş bee" dedirtmedi