Android Hızlandırma / Şarj Süresi Uzatma

Merhabalar.

Önemli bir konu ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Android Hızlandırma ve Şarj Sorunu

Akıllı telefon kullanıcılarının bir çoğu, genel anlamda aynı şeylerden şikayetçiler. Aslında bakarsanız tüm sorunlar da birbirleri ile bağlantılılar. Nedir bu genel problemler?

Iphone, Windows Phone, Blackberry vb. işletim sistemleri ile ilgili spesifik bilgi vermem mümkün değil. Burada vereceğim bilgiler genel anlamda Android kullanıcılarını ilgilendirecek fakat, aklın yolu bir mantığı ile, işletim sistemi çalıştıran tüm telefonlarda benzer sorun ve çözümlere ulaşılabilir.

Android kullanıcılarının en temel problemlerinden bir tanesi, bir süre sonra telefonlarının kasılması, işlemlere geç yanıt vermesi, donması, kendiliğinden reset atması, şişmesi vb. gibi sorunlar.

Bilgiye ulaşma konusunda yüksek hız istediğimiz zamanlarda, telefonlarımızın işlemimize yanıt vermemesi veya geç cevap vermesi bizleri gerçekten çileden çıkarıyor. Özellikle acil bir durumda, bize sorulan bir soruya, telefonumuza bakarak cevap vermemiz gerekiyorsa, gerek telefon hafızasından, gerekse internetten bu bilgiye ulaşmamız gerekiyorsa, sıkıntı gerçekten büyüyebiliyor. Peki bu sorunların temel sebebi nedir?

Telefonların hızını belirleyen, tıpkı bilgisayarlar gibi birkaç faktör var. En temel 3 faktör; İşlemci, Ram ve Depolama Birimi

Depolama birimi üzerinde fazla durmaya gerek yok, zira telefonlarda kullanılan depolama birimleri genel anlamda hızlı olmaktadır. Zira USB, Flash veya SSD mantığı ile çalışırlar. Telefonlarımızın içinde mekanik disk olduğunu düşünmediğinizi varsayıyorum.

Geldik 2. önemli bileşenimiz olan İşlemciye.

Android telefonlarda İşlemcinin Önemi:

İşlemciye telefonun beyni diyebiliriz. Tüm hesaplamaları ve işlemleri işlemci yapar. İşlemciniz ne kadar hızlı olursa telefon o kadar hızlı olur. Ama hangi hızdan bahsediyor. Bu hız tamamen hesap yapma kapasitesi ile ilgilidir. Yani bilgisayardan bu olaylara aşina iseniz, aynı mantık telefonda da geçerlidir.

Açık tuttuğunuz, hali hazırda kullandığınız, önünüzdeki programın çalışma hızı, işlem yapma hızı direkt işlemciye bağlıdır. Fakat bu aşamada şunu söylemeden geçemeyiz. Eğer arka planda çalışan programlarınız rahat bir şekilde çalışıyorsa veya arka planda çalışan programlarınız yoksa bu durum geçerlidir. Yani telefon RAM inizin dolu olduğu durumda, işlemciniz mükemmel de olsa Android cihaz sizi sinir edecektir.

Android çalışma gereği arka plandaki programlarla ilgili yüksek hesaplar yapmaz. Özel bir veya birkaç programın arka planda çalışması istisna durumdur. Yani hem arka planda çalışıp, hem de yüksek miktarda CPU kullanan programa ben pek rastlamadım. Genelde arka planda çalışan programlar CPU ya yüklenmezler. Hesap yapma durumları azalır, azaltılır. Bekleme modunda olurlar, çok çok notify yani bildirim göstermeye hazır halde bulunurlar. Yani sözün özü nedir?

İşlemci telefonunuz RAM açısından rahatken, önünüzde açık olan programın performansını belirler. Peki RAM konusu nedir? Devam edelim.

Android telefonlarda RAM, Bellek Önemi:

Bana sorarsanız Android telefonların kilit noktası RAM dir. Gelelim sebep sonuç ilişkilerine.

RAM cihazın hafızasıdır. Yani birden fazla işlem yaparken, arka planda ve ön planda toplam tutulabilecek program sayısını belirler. Android çıkış yaptığınız programları kapatmaya değil, hazır şekilde arka planda dondurmaya programlanmıştır. Yan siz çıkış yapsanız da bekler. Bekleyecek RAM yoksa kapatır. Fakat siz bir kullanıcı olarak aslında hiçbir programın kapatılmasını istemezsiniz. Zira hangi programa tıklarsanız anında açılmasını istersiniz.

Hazırda bekletilen program dokunduğunuz anda ekrana gelir, kapatılan program ise en baştan açılır o yüzden de beklersiniz. Eğer yeterli RAM iniz olmazsa, çıktığınız her program kapatılmak zorunda kalır. Bu yüzden de Multi Task denilen, aynı anda çok sayıda program kullanma konusunda geride kalırsınız. Birkaç programa gir çık yaptıktan sonra her seferinde her programın yeniden açılmasını beklemek zorunda kalırsınız.

Android telefon kullanırken geri tuşuyla programı kapatmaya değil, home tuşuyla geri plana atma konusunda hassas olmanızı öneririm. Fakat yeterli RAM iniz yoksa Home butonu da bir işe yaramayacaktır. Bunu çok kolay test edebilirsiniz. Tek tek programlara girin ve hepsinden home butonuyla çıkın. 6-7 programı açıp home ile çıktıktan sonra hepsine tekrar girmeye çalışın. Programlar anında mı açılıyorlar, bekleyip mi açılıyorlar. Kaç programa geldikten sonra yeniden başlıyorlar. Basit bir hesap yapabilirsiniz. Burada tabi ki önemli olan program sayısı değil, kullanılan RAM miktarı. Peki bunu nasıl ölçeceksiniz. Basit.

Ayarlar uygulamalara girin ve çalışan hizmetler bölümüne gelin. Hangi programın arka planda çalıştığı ve ne kadar RAM tükettiğini buradan izleyebilirsiniz. Önbellek bölümüyle çok ilgilenmenize gerek yok, onu Android hallediyor. Sizin günlük kullanımınızı etkileyen arka planda çalışan programlar ve bunların tükettiği ram dir. Yüksek RAM tüketen programlar malesef tüm telefon kullanımınızı olumsuz etkiler. Telefonunuzun boştaki ram miktarını da bu ekrandan izleyip çeşitli kararlar alabilirsiniz.

Aşırı RAM kullanan programlar, telefonunuzun yavaşlamasına sebep olduğundan, telefonun CPU kullanımını da bir süre sonra etkilemektedir. Bu etkileme de size telefon yavaşlaması, kasılması, şişmesi , telefonun ısınması ve şarjın çabuk bitmesi olarak geri dönmektedir.

Peki ne yapmalıyız?

Yanıt basit. Bu ekranda ihtiyaç duymadığınız halde çalışan programlar mı gördünüz? Olmasa da olur programlar mı var? Siz çıktıktan sonra çalışmasının mantığı olmayan programlar mı var? Bu programları silin, çok ihtiyacınız varsa alternatifleri ile değiştirin.

Ram boşaltıcı, önbellek temizleyici, şöyle hızlandırıcı, böyle soğutucu programlarla hiç vakit kaybetmeyin. Aklın yolu bir. Hiçbir program, yoktan hız var edemez. Manual yapacağınız işlemler her zaman doğru sonuca ulaştırır.

Bir programın arka planda çalışmasının mantığı olmalıdır. Mesela Whatsapp. Arka planda çalışmalıdır çünkü bir mesajlaşma programıdır. Ama bildirim almak istemediğiniz bir programın, örneğin Facebook, arka planda çalışması gereksizdir. Hele ki RAM tüketimi konusunda liderliğe oynarken.

Bu konuyu dünya genelinde işe yarayacak bir örnekle sonlandırayım.

Telefonunuzdan Facebook programını silin ve farkı kendiniz görün. Sadece Facebook’u kaldırmanız bile, size telefon hızlanması, şarj uzaması ve telefonun az ısınması olarak geri dönecek. Peki Facebook olmadan ne yapacağım derseniz de, Facebook’u telefonunuzdaki bir tarayıcıdan açın veya daha önceki yazımda bahsettiğim Facebook Lite kullanın. Farkı gözlerinizle göreceksiniz.

Günümüzde 1GB ram’e sahip Android telefonlar bile sorun yaşıyor. Şu an minimum 2gb ramli Android telefonlar rahat çalışırken, bu gidişle yakında bu değer 3-4 olacak ve artacaktır.

Ram optimizasyonu konusunda malesef her yeni Android sürümü daha da kötüye gidiyor. Sebebine ben de pek anlam veremiyorum fakat şüphem odur ki, yeni telefonların satılmasına destek olmaya çalışıyor.

Aynı şekilde, Facebook istese çok daha düşük ram tüketen bir yazılım hazırlayabilir. Aynı durumu Whatsapp’ın eski hali ve yeni haliyle kıyaslayınca da görüyorum. 1GB RAM’e sahip telefonumda Facebook yeri geliyor 160MB ram kullanıyor. Whatsapp 90MB lara çıkıyor. Facebook’un Whatsapp’ı satın almasının bu işte bir parmağı olduğunu düşünüyorum.

Dünyanın en çok kullanılan programları ne kadar çok ram tüketirse, insanlar o kadar çok yeni telefon almak zorunda kalır. Arka planda büyük danışıklı dövüşler oynanıyor. Ya da bana paronayak deyin ve geçin.

Sözün özü;

Ram tüketen, çalışmadığı halde ram tüketen, yüksek ram tüketen, kullandığınız veya kullanmadığınız programların tümünü telefonlarınızdan kaldırın. Kaldırın ki telefonun gerçek gücünü görün, gerçek şarj süresini öğrenin, gerçek çalışma sıcaklığını anlayın. İşlemciniz aslında yeterli mi bu şekilde anlayabilirsiniz.

Alternatif programlara eskiden güven sorunu yaşarken, artık orjinallere güvenemez olduk. Böyle giderse popüler tüm programların alternatiflerini kullanmak zorunda kalacağız.

Hızlı ve serin telefonlarınızla, rahat işlem yapabildiğiniz günler dilerim.

Kaynak : http://www.culha.net/android/1704-android-hizlandirma-sarj-suresi-uzatma.html

#akış

Android Hızlandırma / Şarj Süresi Uzatma - Culha.NET

Android Hızlandırma, Android Şarj Süresi Uzatma, Android Isınma, Android RAM Tüketimi
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Asus Türkiye internet satış mağazasını açıyor. http://store.asus.com.tr/

Tüm Asus ürünlerini bulabileceğiniz resmi satış sayfası.

Açılışa özel satılacak olan 10050 mAh 2.4 A çıkış gücüne sahip Zenpower kredi kartı büyüklüğündeymiş. Fiyat ise 59TL

#akış #haberinizolsun #asus #powerbank #store

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 7

Gerçekten güzel filmdi , Çok etkileyiciydi şiddetle izlemenizi öneririm.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Muzaffer Bozkurt paylaştı.

#TeknoÇekiliş Durumu paylaşın çifte kupon kazanın 🙂

Çekiliş sitesi beyler 🙂 geri sayım başladı 🙂

http://www.cekilisyap.com/battlefield-4-origin-key-cekilisi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 90

Ücretsiz Dawn of War: Master Collection (38$ değerinde)

PCGamer tarafından #Steam'de oynamalık 5 bin adet dağıtılacak bu çekilişe katılmak için aşağıdaki bağlantıya göz atınız.

http://www.pcgamer.com/2014/09/19/were-giving-away-five-thousand-steam-keys-for-dawn-of-war-master-collection/

Dawn of War: Master Collection neler barındırıyor diyorsanız Steam bağlantı adresi: http://store.steampowered.com/sub/30560/

#ücretsizoyun_çekilişli

We're giving away five thousand Steam keys for Dawn of War: Master Collection

You there! Do you like War? Do you like Dawn? More to the point, do you like being given free things? Excellent! Because we're giving away five thousand Steam keys for Warhammer 40,000: Dawn of War – Master Collection. The bundle contains Relic's classic RTS—currently celebrating its 10th...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Turuncu site karışmış Mesut çevik yüzünden apple ile ilgili bir yazdığı yazıdan dolayı topa tutanda var hak verende Nirvana'ya ulaşmış durumda mesaj sayısı.Editör olarak yapmaması gereken bir iş yapmış
http://www.donanimhaber.com/anasayfa/haberleri/Applein-samimiyetsizligi-iPhone-6-lansmani-ile-tescillendi.htm

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 9

önerdiğiniz video çevirme programı var mı ?

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaş, root'lu telefonlarına Greenify kurmayan büyük hata ediyor benden söylemesi. Note3 şarjı ortalama kullanımla (1 saat video izleme, telefon görüşmeleri, Whatsapp, Wifi, 3G vs) 1,5 günü rahat geçiyor, ondan bundan kısıp zorlasan 2 güne gider.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.greenify

BeğenFavori PaylaşYorum yap
    • Fırat Duran @firat_duran

      Kurduğunuz uygulamaları yada sizin tercihinize kalmış uygulamaları uyku moduna alıyor. Siz açana kadar arkaplanda sanki çalışmıyormuş gibi duruyor ve çok büyük pil tasarrufu elde ediyorsunuz. Normal kullanımlarınıza göre 1-2 saate kadar pil sürenizi uzattığınızı söyleyebilirim.

  • Fırat Duran @firat_duran

    Çok iyi bir uygulama fakat iki kere telefonu fabrika ayarlarına döndürmeme sebep oldu.
    Bazı sistem uygulamalarını uyuttuktan sonra tekrar kullanılsın diye açıyorum Google Playe bağlanmıyor bu sefer. Bağlantı yok diyor. Uygulama tercihlerini sıfırlıyorum başka bir bağlantıdan girmeye çalışıyorum. GP apk yı yeniden yükleyip deniyorum..Greenify silip deniyorum kendine gelmiyo...Mecburen fabrika ayarlarına dönüyorum.
    Gerçi 3-4 ay önce 2 kere başıma geldi şuan rastlamadım.

  • RetrolinuZ @retrolinuz

    @mzbz62 Uygulamaların arkaplanda çalışmaya devam etme hastalıklarını tedavi ediyor. Mesela bir uygulama kurmuşsun arada bir açıp bir iki birşey okuyorsun bununla. Adam sen kullanmasan bile arkaplanda çalışmaya devam ediyor, yok işte "bak şu yazı var ilgini çeker" gibi lüzumsuz bildirimler gösteriyor. Greenify ile bunları "hibernate" ediyorsun, pil ömrü deli uzuyor. Özellikle Facebook'u filan hibernate edersen çok fark ediyor. Tabi sürekli mesajlaştığın uygulamaları uyutmaman lazım.

    @angelfrantix Sistem app'lerini hibernate etmemek lazım. Sistem dışındaki uygulamaları uyutunca bile bayağı bir fark ediyor bende.

  • Emrah Öztürk @emrah-ozturk

    Bir de Qualcomm işlemciler için BatteryGuru uygulamasını deneyin. Qualcomm'un resmi uygulaması ve baya işe yarıyor.

Playstation 4 Disk Değişimi

Merhaba arkadaşlar,
Birçoğunuz biliyorsunuzdur Sony, Playstation 4 ‘de de cihazın sabit diskini kolaylıkla ve garantisini bozmadan değiştirebileceğimiz bir tasarımla devam etti. Bende bir süredir kullandığım Playstation 4’ün diskini SSD ile değiştirdiğimde hız farkı olup olmayacağını merak ediyordum. Elbette PC’de SSD büyük fark yaratıyor fakat PS4 ‘ün içinden çıkan diskin SATA II olması ve Sony’nin sitesinde PS 4’ün SATA standardı konusunda net bir kaynak bulamadığım için şüphelerim vardı. Sonunda kullandığım PS 4’ün diskini SSD ile değiştirdim ve izlenimlerimi sizinle paylaşıyorum.

Başlamadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir iki nokta var. Öncelikle Playstation.com ‘dan sistem yazılımını indirmeniz gerekiyor (http://us.playstation.com/support/systemupdates/ps4/#update-computer) . Böylece yeni diskimize sistem yazılımını kurabiliriz. İndirdiğiniz dosyayı bir USB disk içinde \PS4\UPDATE\ klasörüne kopyalayın. Benim kullandığım USB disk exFat dosya sistemini kullanıyordu, yine de güncellerken sıkıntı yaşamadım. Önemli bir hatırlatma; eski tarihli bir sürümü yüklemenize izin verilmiyor. Yani disk değişimi öncesi 1.76 sürümündeyseniz, disk değişimi sonrası 1.75’i yükleyemiyorsunuz.

Disk değişeceği için tüm oyunları ve kayıtlı verilerinizi kaybediyorsunuz. Yeni diski takınca oyunları tekrar kurmanız gerekiyor. Elinizde Bluray diskleri varsa çok sorun olmaz ama Playstation Store’dan aldığınız oyunları tekrar indirmek Adil Kullanım Kotanızı zorlayabilir.

Oyunları en baştan oynamamak içinde Kayıt Noktalarının yedeğini almanız gerekiyor. Bunun için Ayarlar menüsünde Sistem Depolama Alanında Kayıtlı Veriler başlığı altından oyunların kayıtlı verilerini USB diske veya PSN+ üyesi iseniz bulut ortamına alabiliyorsunuz. Başka bir önemli nokta; eğer PS 4’ünüzde birden fazla kullanıcı varsa, her kullanıcının hesabına girerek bu yedek alma işlemini yapmanız gerekiyor.

Sıra geldi disk değişimine. Takacağınız diskin 9mm ‘den yüksek olmaması gerekiyor. Boyutu da en az 160GB olmalı. Ben Sandisk Extreme Pro 480GB model SSD tercih ettim. 7 mm yüksekliği var. İhtiyaç olursa diye içine SSD yüksekliğini 9 mm ‘ye tamamlayan bir aparat koymuşlar.

Diski değiştirmeden önce tavsiyem elektrik bağlantısını sökün. Çıkaracağımız kapak dokunmatik açma/kapama düğmesine çok yakın olduğu için mutlaka dokunuyorsunuz ve cihaz açılıyor.

Diski değiştirmek için PS 4’ün parlak kısmını yana doğru ittirin. Hafif bir zorlama sonrası açılacaktır. Üzerinde üçgen, kare, daire ve çarpı işaretlerinin olduğu vidayı sökün. Diski tutan metal çerçeveyi tutup çekin; kolayca gelecektir. Ardından diskin etrafındaki 4 vidayı da söküp, diski metal çerçeveden ayırın (Sökme işlemi iFixit ‘de adım adım çok güzel anlatılmış: https://www.ifixit.com/Guide/PlayStation+4+Hard+Drive+Replacement/24717 ).
Çıkan disk HGST marka. Web sitesinden bakınca WD’e ait olduğunu öğrendim. Ayrıca üzerinde 500GB 5400 RPM ve SATA 3.0 Gb/s yazısını görüyoruz.

Yeni SSD’yi metal çerçeveye 4 vida ile tutturup, çerçeveyi az önce çıkardığımızın aksine, iterek yerine yerleştiriyoruz. Üzerinde üçgen, kare, daire ve çarpı işaretlerinin olduğu vida ile çerçeveyi de kasaya sabitledikten sonra yalnızca parlak kapağı yerine oturtmak kalıyor. Benim zamanımı en çok bu kısım aldı, plastik kapağı oturtmak pek pratik değil.

PS 4’e elektrik bağlantısını yapıp açmadan önce içinde sistem yazılımı olan USB diski öndeki portlardan birine takın. PS 4’ü çalıştırın. Otomatik olarak güvenli modda açılacaktır. Menüden System Software Update ‘i seçin. Tahmin edebileceğiniz gibi yükleme esnasında cihazın gücünü kesmeyin. Yükleme bitince PS 4 kapanıp tekrar açılacak ve aldığınız ilk günkü gibi ayarları yapmanızı isteyecek.

Oyunları kurup, Ayarlar menüsünde bulunan Sistem Depolama Alanında Kayıtlı Veriler başlığını kullanarak oyunlarınızın kayıtlı verilerini de sistem hafızasına attıktan sonra işimiz bitiyor. Kurmadığınız oyunun kayıt dosyalarını yükleyemiyorsunuz.

Son olarak aklınızda bulunsun, sistem yazılımı sürümünü değiştirmediğiniz sürece eski diskinizi takıp değişim öncesi kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Peki, performans olarak değişen bir şey oldu mu? Diski değiştirmeden önce Killzone Shadow Fall’un 8. bölümünün yüklenme süresini ölçmüştüm. Yükleme butonuna tıkladıktan sonra ekrana oyun görüntüsünün gelmesi arasında 1 dakika 28 saniye geçti. SSD taktıktan sonra aynı süre 48 saniye sürdü. Infamous Second Son’da ise bölüm yüklemelerinde fark edilir bir hızlanma oldu, ama açıkçası ben daha iyi bir performans beklerdim. PS 4’ün açılış süresi zaten fazla değildi, şimdi de pek bir fark hissetmedim açıkçası.

Kafanıza takılan sorularda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Herkese iyi günler diliyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5
  • Tirido @tirido

    Sata 2 darboğazı olduğundan performans değil de fiyat öncelikli SSD'ler tercih edilmeli demek ki. Teşekkürler inceleme için.

  • KontDRACULA @kontdracula

    Teşekkürler güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. PS4'üm olmamasına rağmen okudum.

  • ozgurcaliskaner @ozgurcaliskaner

    Konuyu hortlatıyorum 🙂
    Geçen 1 yıl içerisinde 480 GB'lık Sandisk SSD doldu taştı, yer kalmadı. SSD'yi, 1 TB kapasiteli Seagate SSHD (1 TB 5400 Rpm + 8 GB SSD) ile değiştirdim.

    Açılış hızında bir fark hissetmedim.
    GTA V'in yüklemesi 4 sn daha uzun sürdü.
    Driveclub'da pist yüklenirken, yükleniyor logosu 2 sn daha uzun süre duruyor.
    Diablo 3 ve Fifa 14'de fark hissetmedim.

    Silmiş olduğum Killzone ve Infamous'ı tekrar yükleyince yukarıdaki sayılara göre tekrar karşılaştırma yapacağım.

    Bu arada PS 4 'e 2.5 sürümü ile gelen sistem yedeğini alma ve geri yükleme özelliği disk değiştirme gibi işleri çok kolaylaştırmış.

  • Aykut Elmas @aykutelmas

    üst sınır var mı? mesela 8 gb hdd taksak olur mu?