Playstation 4 Disk Değişimi

Merhaba arkadaşlar,
Birçoğunuz biliyorsunuzdur Sony, Playstation 4 ‘de de cihazın sabit diskini kolaylıkla ve garantisini bozmadan değiştirebileceğimiz bir tasarımla devam etti. Bende bir süredir kullandığım Playstation 4’ün diskini SSD ile değiştirdiğimde hız farkı olup olmayacağını merak ediyordum. Elbette PC’de SSD büyük fark yaratıyor fakat PS4 ‘ün içinden çıkan diskin SATA II olması ve Sony’nin sitesinde PS 4’ün SATA standardı konusunda net bir kaynak bulamadığım için şüphelerim vardı. Sonunda kullandığım PS 4’ün diskini SSD ile değiştirdim ve izlenimlerimi sizinle paylaşıyorum.

Başlamadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir iki nokta var. Öncelikle Playstation.com ‘dan sistem yazılımını indirmeniz gerekiyor (http://us.playstation.com/support/systemupdates/ps4/#update-computer) . Böylece yeni diskimize sistem yazılımını kurabiliriz. İndirdiğiniz dosyayı bir USB disk içinde \PS4\UPDATE\ klasörüne kopyalayın. Benim kullandığım USB disk exFat dosya sistemini kullanıyordu, yine de güncellerken sıkıntı yaşamadım. Önemli bir hatırlatma; eski tarihli bir sürümü yüklemenize izin verilmiyor. Yani disk değişimi öncesi 1.76 sürümündeyseniz, disk değişimi sonrası 1.75’i yükleyemiyorsunuz.

Disk değişeceği için tüm oyunları ve kayıtlı verilerinizi kaybediyorsunuz. Yeni diski takınca oyunları tekrar kurmanız gerekiyor. Elinizde Bluray diskleri varsa çok sorun olmaz ama Playstation Store’dan aldığınız oyunları tekrar indirmek Adil Kullanım Kotanızı zorlayabilir.

Oyunları en baştan oynamamak içinde Kayıt Noktalarının yedeğini almanız gerekiyor. Bunun için Ayarlar menüsünde Sistem Depolama Alanında Kayıtlı Veriler başlığı altından oyunların kayıtlı verilerini USB diske veya PSN+ üyesi iseniz bulut ortamına alabiliyorsunuz. Başka bir önemli nokta; eğer PS 4’ünüzde birden fazla kullanıcı varsa, her kullanıcının hesabına girerek bu yedek alma işlemini yapmanız gerekiyor.

Sıra geldi disk değişimine. Takacağınız diskin 9mm ‘den yüksek olmaması gerekiyor. Boyutu da en az 160GB olmalı. Ben Sandisk Extreme Pro 480GB model SSD tercih ettim. 7 mm yüksekliği var. İhtiyaç olursa diye içine SSD yüksekliğini 9 mm ‘ye tamamlayan bir aparat koymuşlar.

Diski değiştirmeden önce tavsiyem elektrik bağlantısını sökün. Çıkaracağımız kapak dokunmatik açma/kapama düğmesine çok yakın olduğu için mutlaka dokunuyorsunuz ve cihaz açılıyor.

Diski değiştirmek için PS 4’ün parlak kısmını yana doğru ittirin. Hafif bir zorlama sonrası açılacaktır. Üzerinde üçgen, kare, daire ve çarpı işaretlerinin olduğu vidayı sökün. Diski tutan metal çerçeveyi tutup çekin; kolayca gelecektir. Ardından diskin etrafındaki 4 vidayı da söküp, diski metal çerçeveden ayırın (Sökme işlemi iFixit ‘de adım adım çok güzel anlatılmış: https://www.ifixit.com/Guide/PlayStation+4+Hard+Drive+Replacement/24717 ).
Çıkan disk HGST marka. Web sitesinden bakınca WD’e ait olduğunu öğrendim. Ayrıca üzerinde 500GB 5400 RPM ve SATA 3.0 Gb/s yazısını görüyoruz.

Yeni SSD’yi metal çerçeveye 4 vida ile tutturup, çerçeveyi az önce çıkardığımızın aksine, iterek yerine yerleştiriyoruz. Üzerinde üçgen, kare, daire ve çarpı işaretlerinin olduğu vida ile çerçeveyi de kasaya sabitledikten sonra yalnızca parlak kapağı yerine oturtmak kalıyor. Benim zamanımı en çok bu kısım aldı, plastik kapağı oturtmak pek pratik değil.

PS 4’e elektrik bağlantısını yapıp açmadan önce içinde sistem yazılımı olan USB diski öndeki portlardan birine takın. PS 4’ü çalıştırın. Otomatik olarak güvenli modda açılacaktır. Menüden System Software Update ‘i seçin. Tahmin edebileceğiniz gibi yükleme esnasında cihazın gücünü kesmeyin. Yükleme bitince PS 4 kapanıp tekrar açılacak ve aldığınız ilk günkü gibi ayarları yapmanızı isteyecek.

Oyunları kurup, Ayarlar menüsünde bulunan Sistem Depolama Alanında Kayıtlı Veriler başlığını kullanarak oyunlarınızın kayıtlı verilerini de sistem hafızasına attıktan sonra işimiz bitiyor. Kurmadığınız oyunun kayıt dosyalarını yükleyemiyorsunuz.

Son olarak aklınızda bulunsun, sistem yazılımı sürümünü değiştirmediğiniz sürece eski diskinizi takıp değişim öncesi kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Peki, performans olarak değişen bir şey oldu mu? Diski değiştirmeden önce Killzone Shadow Fall’un 8. bölümünün yüklenme süresini ölçmüştüm. Yükleme butonuna tıkladıktan sonra ekrana oyun görüntüsünün gelmesi arasında 1 dakika 28 saniye geçti. SSD taktıktan sonra aynı süre 48 saniye sürdü. Infamous Second Son’da ise bölüm yüklemelerinde fark edilir bir hızlanma oldu, ama açıkçası ben daha iyi bir performans beklerdim. PS 4’ün açılış süresi zaten fazla değildi, şimdi de pek bir fark hissetmedim açıkçası.

Kafanıza takılan sorularda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Herkese iyi günler diliyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler