Android Hızlandırma / Şarj Süresi Uzatma
Merhabalar.
Önemli bir konu ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Android Hızlandırma ve Şarj Sorunu
Akıllı telefon kullanıcılarının bir çoğu, genel anlamda aynı şeylerden şikayetçiler. Aslında bakarsanız tüm sorunlar da birbirleri ile bağlantılılar. Nedir bu genel problemler?
Iphone, Windows Phone, Blackberry vb. işletim sistemleri ile ilgili spesifik bilgi vermem mümkün değil. Burada vereceğim bilgiler genel anlamda Android kullanıcılarını ilgilendirecek fakat, aklın yolu bir mantığı ile, işletim sistemi çalıştıran tüm telefonlarda benzer sorun ve çözümlere ulaşılabilir.
Android kullanıcılarının en temel problemlerinden bir tanesi, bir süre sonra telefonlarının kasılması, işlemlere geç yanıt vermesi, donması, kendiliğinden reset atması, şişmesi vb. gibi sorunlar.
Bilgiye ulaşma konusunda yüksek hız istediğimiz zamanlarda, telefonlarımızın işlemimize yanıt vermemesi veya geç cevap vermesi bizleri gerçekten çileden çıkarıyor. Özellikle acil bir durumda, bize sorulan bir soruya, telefonumuza bakarak cevap vermemiz gerekiyorsa, gerek telefon hafızasından, gerekse internetten bu bilgiye ulaşmamız gerekiyorsa, sıkıntı gerçekten büyüyebiliyor. Peki bu sorunların temel sebebi nedir?
Telefonların hızını belirleyen, tıpkı bilgisayarlar gibi birkaç faktör var. En temel 3 faktör; İşlemci, Ram ve Depolama Birimi
Depolama birimi üzerinde fazla durmaya gerek yok, zira telefonlarda kullanılan depolama birimleri genel anlamda hızlı olmaktadır. Zira USB, Flash veya SSD mantığı ile çalışırlar. Telefonlarımızın içinde mekanik disk olduğunu düşünmediğinizi varsayıyorum.
Geldik 2. önemli bileşenimiz olan İşlemciye.
Android telefonlarda İşlemcinin Önemi:
İşlemciye telefonun beyni diyebiliriz. Tüm hesaplamaları ve işlemleri işlemci yapar. İşlemciniz ne kadar hızlı olursa telefon o kadar hızlı olur. Ama hangi hızdan bahsediyor. Bu hız tamamen hesap yapma kapasitesi ile ilgilidir. Yani bilgisayardan bu olaylara aşina iseniz, aynı mantık telefonda da geçerlidir.
Açık tuttuğunuz, hali hazırda kullandığınız, önünüzdeki programın çalışma hızı, işlem yapma hızı direkt işlemciye bağlıdır. Fakat bu aşamada şunu söylemeden geçemeyiz. Eğer arka planda çalışan programlarınız rahat bir şekilde çalışıyorsa veya arka planda çalışan programlarınız yoksa bu durum geçerlidir. Yani telefon RAM inizin dolu olduğu durumda, işlemciniz mükemmel de olsa Android cihaz sizi sinir edecektir.
Android çalışma gereği arka plandaki programlarla ilgili yüksek hesaplar yapmaz. Özel bir veya birkaç programın arka planda çalışması istisna durumdur. Yani hem arka planda çalışıp, hem de yüksek miktarda CPU kullanan programa ben pek rastlamadım. Genelde arka planda çalışan programlar CPU ya yüklenmezler. Hesap yapma durumları azalır, azaltılır. Bekleme modunda olurlar, çok çok notify yani bildirim göstermeye hazır halde bulunurlar. Yani sözün özü nedir?
İşlemci telefonunuz RAM açısından rahatken, önünüzde açık olan programın performansını belirler. Peki RAM konusu nedir? Devam edelim.
Android telefonlarda RAM, Bellek Önemi:
Bana sorarsanız Android telefonların kilit noktası RAM dir. Gelelim sebep sonuç ilişkilerine.
RAM cihazın hafızasıdır. Yani birden fazla işlem yaparken, arka planda ve ön planda toplam tutulabilecek program sayısını belirler. Android çıkış yaptığınız programları kapatmaya değil, hazır şekilde arka planda dondurmaya programlanmıştır. Yan siz çıkış yapsanız da bekler. Bekleyecek RAM yoksa kapatır. Fakat siz bir kullanıcı olarak aslında hiçbir programın kapatılmasını istemezsiniz. Zira hangi programa tıklarsanız anında açılmasını istersiniz.
Hazırda bekletilen program dokunduğunuz anda ekrana gelir, kapatılan program ise en baştan açılır o yüzden de beklersiniz. Eğer yeterli RAM iniz olmazsa, çıktığınız her program kapatılmak zorunda kalır. Bu yüzden de Multi Task denilen, aynı anda çok sayıda program kullanma konusunda geride kalırsınız. Birkaç programa gir çık yaptıktan sonra her seferinde her programın yeniden açılmasını beklemek zorunda kalırsınız.
Android telefon kullanırken geri tuşuyla programı kapatmaya değil, home tuşuyla geri plana atma konusunda hassas olmanızı öneririm. Fakat yeterli RAM iniz yoksa Home butonu da bir işe yaramayacaktır. Bunu çok kolay test edebilirsiniz. Tek tek programlara girin ve hepsinden home butonuyla çıkın. 6-7 programı açıp home ile çıktıktan sonra hepsine tekrar girmeye çalışın. Programlar anında mı açılıyorlar, bekleyip mi açılıyorlar. Kaç programa geldikten sonra yeniden başlıyorlar. Basit bir hesap yapabilirsiniz. Burada tabi ki önemli olan program sayısı değil, kullanılan RAM miktarı. Peki bunu nasıl ölçeceksiniz. Basit.
Ayarlar uygulamalara girin ve çalışan hizmetler bölümüne gelin. Hangi programın arka planda çalıştığı ve ne kadar RAM tükettiğini buradan izleyebilirsiniz. Önbellek bölümüyle çok ilgilenmenize gerek yok, onu Android hallediyor. Sizin günlük kullanımınızı etkileyen arka planda çalışan programlar ve bunların tükettiği ram dir. Yüksek RAM tüketen programlar malesef tüm telefon kullanımınızı olumsuz etkiler. Telefonunuzun boştaki ram miktarını da bu ekrandan izleyip çeşitli kararlar alabilirsiniz.
Aşırı RAM kullanan programlar, telefonunuzun yavaşlamasına sebep olduğundan, telefonun CPU kullanımını da bir süre sonra etkilemektedir. Bu etkileme de size telefon yavaşlaması, kasılması, şişmesi , telefonun ısınması ve şarjın çabuk bitmesi olarak geri dönmektedir.
Peki ne yapmalıyız?
Yanıt basit. Bu ekranda ihtiyaç duymadığınız halde çalışan programlar mı gördünüz? Olmasa da olur programlar mı var? Siz çıktıktan sonra çalışmasının mantığı olmayan programlar mı var? Bu programları silin, çok ihtiyacınız varsa alternatifleri ile değiştirin.
Ram boşaltıcı, önbellek temizleyici, şöyle hızlandırıcı, böyle soğutucu programlarla hiç vakit kaybetmeyin. Aklın yolu bir. Hiçbir program, yoktan hız var edemez. Manual yapacağınız işlemler her zaman doğru sonuca ulaştırır.
Bir programın arka planda çalışmasının mantığı olmalıdır. Mesela Whatsapp. Arka planda çalışmalıdır çünkü bir mesajlaşma programıdır. Ama bildirim almak istemediğiniz bir programın, örneğin Facebook, arka planda çalışması gereksizdir. Hele ki RAM tüketimi konusunda liderliğe oynarken.
Bu konuyu dünya genelinde işe yarayacak bir örnekle sonlandırayım.
Telefonunuzdan Facebook programını silin ve farkı kendiniz görün. Sadece Facebook’u kaldırmanız bile, size telefon hızlanması, şarj uzaması ve telefonun az ısınması olarak geri dönecek. Peki Facebook olmadan ne yapacağım derseniz de, Facebook’u telefonunuzdaki bir tarayıcıdan açın veya daha önceki yazımda bahsettiğim Facebook Lite kullanın. Farkı gözlerinizle göreceksiniz.
Günümüzde 1GB ram’e sahip Android telefonlar bile sorun yaşıyor. Şu an minimum 2gb ramli Android telefonlar rahat çalışırken, bu gidişle yakında bu değer 3-4 olacak ve artacaktır.
Ram optimizasyonu konusunda malesef her yeni Android sürümü daha da kötüye gidiyor. Sebebine ben de pek anlam veremiyorum fakat şüphem odur ki, yeni telefonların satılmasına destek olmaya çalışıyor.
Aynı şekilde, Facebook istese çok daha düşük ram tüketen bir yazılım hazırlayabilir. Aynı durumu Whatsapp’ın eski hali ve yeni haliyle kıyaslayınca da görüyorum. 1GB RAM’e sahip telefonumda Facebook yeri geliyor 160MB ram kullanıyor. Whatsapp 90MB lara çıkıyor. Facebook’un Whatsapp’ı satın almasının bu işte bir parmağı olduğunu düşünüyorum.
Dünyanın en çok kullanılan programları ne kadar çok ram tüketirse, insanlar o kadar çok yeni telefon almak zorunda kalır. Arka planda büyük danışıklı dövüşler oynanıyor. Ya da bana paronayak deyin ve geçin.
Sözün özü;
Ram tüketen, çalışmadığı halde ram tüketen, yüksek ram tüketen, kullandığınız veya kullanmadığınız programların tümünü telefonlarınızdan kaldırın. Kaldırın ki telefonun gerçek gücünü görün, gerçek şarj süresini öğrenin, gerçek çalışma sıcaklığını anlayın. İşlemciniz aslında yeterli mi bu şekilde anlayabilirsiniz.
Alternatif programlara eskiden güven sorunu yaşarken, artık orjinallere güvenemez olduk. Böyle giderse popüler tüm programların alternatiflerini kullanmak zorunda kalacağız.
Hızlı ve serin telefonlarınızla, rahat işlem yapabildiğiniz günler dilerim.
Kaynak : http://www.culha.net/android/1704-android-hizlandirma-sarj-suresi-uzatma.html
#akış
Yazınızın tamamını okumadım ama bir kısmına gözüm takıldı ve hak veriyorum.
"Facebook istese çok daha düşük ram tüketen bir yazılım hazırlayabilir. Aynı durumu Whatsapp’ın eski hali ve yeni haliyle kıyaslayınca da görüyorum. 1GB RAM’e sahip telefonumda Facebook yeri geliyor 160MB ram kullanıyor. Whatsapp 90MB lara çıkıyor. Facebook’un Whatsapp’ı satın almasının bu işte bir parmağı olduğunu düşünüyorum."
WhatsApp'ı bırakalı çok olmuştu, Facebook'un Messenger uygulamasını da bıraktım.
İhtiyaç halinde web arayüzünden giriyordum fakat onda da bir çeşit bug var, klavye düzgün yazdırmıyor. Chrome, Mozilla ile denedim aynı bug devam ediyor. SwiftKey ve Samsung klavye ile denedim değişen bir şey olmadı.
Yani illa gel bizim programlara bağımlı ol, kullanmak istiyorsan mecbursun buna muamelesi yapıyorlar.
Çoğunu okudum da anlamadım sonuç olarak ne yapalım tam olarak
Hmm 5.1.1deki ram ve pil yönetimini gördün mü? Bence o kadar iyi ki arkaplandan hiçbir şey temizlemiyorum artık. Dünden falan uygulamalar açılınca şaşırıyorum hala öldürmemiş vay diye 😀
Son acılan uygulamaları ben de kaldırmıyorum sadece depolama bölümüne gelip ön bellek siliyorum onun için de ekstradan uygulama kullanmıyorum.
http://www.akillirobot.com/2015/01/30/surekli-son-uygulamalar-listesini-temizlemekten-vazgecin/
@kashmieer 5.1.1 deneyemedim malesef. 5.0.2 en son.