2016'da 75 euro bir alışverişi vergi, ıvır zıvır ödemeden direk 75 euro olarak alabilirken Haziranda aynı 75 euroluk ürünü, 22 euroyu aştığı için (Çinden aldığımızı varsayarsak) 15 euro gümrük vergisi (75*20/100) ve 13,5 euro katma değer vergisi (75*18/100) vererek almak durumunda kalacağız.

Yani 2016'da 75 euro olan ürün, 2018'de 103,5 euroya satın alınacak. Bu tabii kurlardan bağımsız olarak cebimizden %38 fazla para çıkacak demek.

İşin içine 2 yıldaki kur "güncelleme"sini de ilave edersek şöyle bir şey çıkıyor:

2016 - 75 euroya alınan ürün için cepten çıkan para: 75*3,1670=237,52₺

2018 - 75 euroya alınan fakat ekstra gümrük ve katma değer vergisiyle 103,5 euro olan ürün için cepten çıkan para: 103,5*5,0953=527,36₺

Günümüz gerçekleri olan kurlara bağımlı olarak düşünürsek cebimizden %122 fazla para çıkıyor.

Kabaca toparlıyorum. Ben iki yıl önce 240 liraya aldığım ürünü şu an 530 liraya ancak alabiliyorum. İşte böyle de mükemmel bir ekonomi.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 14

freelance çalışan arkadaşlara soruyorum. ne kadar para kazanıyorsunuz? hangi alanlarda iş yapıyorsunuz? ücretini nasıl alıyorsunuz?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 9
  • ARMv7 @armv7

    Freelance çalışıyorsun adam işi görüyor örnedğin grafikerlik adam diyorki işi gönder parayı göndereyim güveniyorsun gönderiyorsun para gelmiyor telefonları açmıyor. Freelance çalışıyorsun aynı işi bir ticarethanede yapana oranla yarı fiyatına yapman bekleniyor. Her zaman o işi çokta iyi yapamayacağın ön yargısıyla karşı karşıyasın çünkü bir mekan sahibi değilsin. Zor kısımları bunlar. Avantajlı kısımları evinde boş vakitlerinde iş yapabilirsin. Bir yere bağlı kalmak zorunda değilsin. Aynı anda birçok işi yapabilirsin. Ücret tamamen senin kendine belirlediğin ücrete bağlı mesela ben birçok işi piyasanın üstünde fiyat verdiğim için kaçırıyorum ama piyasaya oranla daha iyi ürün koyuyorum ortaya ve yavaş yavaş meyvesini yemeye başladım. Şimdilerde büyük otellerin işlerini yapmaya ajanslar beni dışardan çalıştırıyor.

  • Rasko @rasko

    Şuan bir şirkette çalışıyorum ama öncesinde yıllarca çevremden ve freelancer.com üzerinden bulduğum işlerde çalıştım. PHP, HTML, CSS çalışıyordum ben. En çok iş bulduğum alan WordPress'dir sanırım. Custom modül, plug-in vs yazıyordum. Arada bir de sunucu, veritabanı, big data işleri geliyordu. En çok kazandığım alanlar da bu sunucu işleriydi.

    Kazancın kesinlikle bir standardı yok. Bereketli geçen bir ayda 3.000 dolar kazanırken, doğru dürüst iş bulamayıp 200 doları zor çıkardığım aylar olabiliyordu mesela.

    İşi çevremden bulduysam direkt banka hesabıma, freelancer.com'dan bulduysam o site üzerinden paypal hesabıma alıyordum.

    Freelancer çalışmak isteyen birine en büyük önerim: Yalnız yaşamıyorsan evden iş yapmak çok zor olacak. Çünkü çevrendeki insanlar (ailen, ev arkadaşın, sevgilin vs) durumunu kavrayamayacak çok büyük ihtimalle. Çalıştığını bilseler bile sana boş duruyormuş muamelesi yapacaklar. Mesela bir işte çalışırken annen "Oğlum bugün işe geç git, evde ekmek bitti, bi koşu al gel" demez ama sen evde çalışırken bunu yapacak. "İşim var" desen bile "Ne olacak 10 dakka sonra yaparsın işini" diyecek. Hatta seni en iyi anladığını düşündüğün arkadaşların bile "Abi benim dışarıda şöyle bir işim var, şuan işteyim, benim yerime sen halledebilir misin? evdesin nasıl olsa" gibi şeylerle gelecek sana.

    Bunların hepsine en sert şekilde tepkini koyup sınırlarını çizmen gerek. Yoksa önünü alamazsın, iş de yapamazsın.

    Kolay gelsin 🙂

  • Mr. Can 2.0 @extreme

    Front-end anlıyorsan iş verim 🙂

  • Ufkabakan @ufkabakan

    Freelancer çalışan arkadaşlara da benim şöyle bir sorum var, kapsamlı bir iş var genel hatları belli ama iş devamlı ilerleyebilecek kapasitede. Bu sebeple ben iş/proje bazlı değilde bazı yabancıların yaptığı gibi İŞ SAATİ bazlı ödeme yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapıyorsunuz?

Oha!
Türk Telekom ağında bir dizi middleboxun, birtakım meşru programları indirmeye çalışan yüzlerce kullanıcıyı, bu programların casus yazılımla paketlenmiş versiyonlarına yönlendirdiğini tespit ettik. Operatörler tarafından programla aynı pakete konulan casus yazılımın StrongPity APT saldırılarında kullanılana çok benzediğini gördük. Türkiye’deki enjeksiyonun operatörleri, StrongPity casus yazılımına geçmeden önce, “yasal dinleme” casus yazılımı FinFisher kullanıyordu. FinFisher, bu yazılımın yalnızca devlet kuruluşlarına satıldığını iddia ediyor.

Avast Antivirus, CCleaner, Opera, ve 7-Zip gibi resmi sağlayıcılardan Windows uygulamaları indiren Türkiye ve Suriye’deki kullanıcıların, HTTP yönlendirmesi enjeksiyonu marifetiyle sessizce casus yazılıma yöneltildiklerini tespit ettik. Bu programların resmî web siteleri HTTPS bağlantıyı desteklemelerine rağmen, kullanıcıyı yönlendirdikleri indirme bağlantısı HTTPS olmadığından casus yazılıma yöneltme mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra, yine Türkiye ve Suriye’den kullanıcılar CBS Interactive’in Download.com sitesinden (CNET tarafından sağlanan bir yazılım indirme platformu) çeşitli uygulamalar indirdiklerinde casus yazılım içeren versiyonlarını alıyorlar. Download.com, “güvenli indirme” bağlantıları sağlıyormuş gibi görünse de HTTPS desteklemiyor.
https://citizenlab.ca/2018/03/kotu-trafik-sandvinein-packetlogic-cihazlari-turkiyede-hukumetin-casus-program-kullanmasina-misirda-ise-kullanicilari-baglantili-reklamlara-yonlendirmeye-mi-yariyor/
https://twitter.com/Snowden/status/972110541408952320

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 22

Google Word Coach

Google’da bir kelimeye bakarken şuna denk geldim. Google birkaç soruluk bir test hazırlayıp size anlamını soruyor. Doğru cevap verirseniz o soruyu geçiyor, yanlış cevap verdiğinizde o soruyu sizin öğrendiğinizden emin olana kadar birkaç kez daha soruyor. Kelimelerin anlamını da yine burada isterseniz görebiliyorsunuz. İlerledikçe de bayağı zorlaşıyor 😄

Sorular “benzer anlamlı” veya “zıt anlamlı” kelimeler ve resimdeki nesneyi tahmin etme üzerine. Denemeye değer. Ben sevdim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Çentiğin Gülleri

@aytacesmebasi 'nın özel isteği üzerine yazılmıştır.

Çentik Güzelleri (MWC 2018)

1) Asus Zenfone 5z
2) ‎Asus Zenfone 5
3) ‎Wiko View 2 ve View 2 Pro
4) ‎Noa N10
5) ‎Doogee V
6) ‎Leagoo S9
7) ‎Vernee M7
8) ‎Ulefone T2 Pro
9) ‎Ulefone T2
10) ‎Ulefone X
11) ‎Oukitel U18
12) ‎Oukitel U19
13) ‎ILA X
14) ‎Hotwav X
15) ‎Diadem X
16) ‎Blackview X
17) ‎Unione X
18) ‎CNCE X

Söylenti-Sızıntı Düzeyinde ki Çentik Güzelleri

1) Huawei P20 serisi
2) ‎LG G7
3) ‎Xiaomi Mi7
4) ‎OnePlus 6
5) ‎Vivo V9
6) ‎Oppo R13
7) ‎Umidigi Z2

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 9
  • BAkts @bakts

    Oppo ve Vivo merdiven altı değil bence. Çinli marka bana göre pek çekici olmasa da adamların hakkını yemeyelim.

  • Agah @agah

    çentikli televizyon yapsalar da modaya uysak 😀

  • altalena @altalena

    Buradan bir şöyle bir sonuç çıkartacağım: Bu firmalar kimi kullanıcıların bu duruma olumsuz bakacağını biliyorlardır, analizini yapıyorlardır. Buna rağmen bunu yapıyorsa bu kadar firma, Apple'a benzediği için telefonu alacak kitle diğer karşı çıkan kitleye göre çok daha büyük. En azından öyle düşünüp bu duruma olumsuz bakan kullanıcıları kaybetme riskini göze alıyorlar gibi görünüyor.

    İyi yönlerini diğer firmaların almasında bir sakınca görmüyordum ama çentik getirerek, kamerayı trafik ışığı gibi yaparak doğrudan taklit etmek rezil bir durum. Çentik olan bir telefonu asla almam ben.

Böyle elektronik e-kitap okuyucular güzel oluyor ama nedense fuar alanları dışında bu yavruları bulmak çok zor oluyor neyse nasip kısmet...

Onyx Boox Note final version | Wacom pen demo

Onyx Boox note is finally ready for mass production! It comes with a metal body in an elegant brown color and with a Wacom pen for taking notes Segui Noteboo...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Yeni bir iş durumları var. Mesai durumu, ücreti falan benim için uygun. 45-50 kişi çalışanı olan, kendi sektöründe belli bir geçmişe ve çok sayıda müşteriye sahip uzman bir firma. Daha fazla detay veremiyorum, aklıma takılan şeyi söyleyeyim: İşe başlarsam sözleşme yapmak istiyorlar, 2 sene keyfi olarak işten çıkamayacağım. Çıkarsam tazminat var. Bu benim ilk sigortalı, düzenli işim olacak, 2016'da mezun oldum. Bu sözleşme durumlarını pek bilmiyorum, sıkıntılı sonuçlara sebep oluyor mu bu süreli iş sözleşmeleri? Vardır aranızda bilen, bu şekilde çalışan falan. Yanlış anlaşılmasın, benim de niyetim uzun süreli çalışmak, 5 ay sonra sıkıldım çıkıyorum diyecek biri değilim. Ama hayat bu, bir sözleşme ile bir yere bağlanmak yine de insanı düşündürüyor. İş de kolay bulunmuyor. #konudışı

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 27
  • thundermack @thundermack

    Daha önce arkadaşın başına geldi. Eğitim bedeli altında tazminat ödetti firma

  • turker @turker

    sözleşme maddelerine bağlı. "çalıştığın konuma göre" aynı sektördeki firmalarda belli süre çalışmanı engelleyebilirler. o belli süre ne kadar emin değilim ama aklımda kalan 6 ay yada 1 sene gibiydi. belki daha uzun yada kısa olabilir, araştırmak yada danışmak lazım.

    onun dışında, firma eğitim vb. adlar altında sana yatırım/masraf yaptığını kanıtlarsa (çalışken de neye imza attığını bilmek lazım) onun bedelini talep edebilir işten ayrılırken.

    özetle, hem işe başlarken ki sözleşme hem de çalışırken imzalanacak "kağıtlar" için dikkatli davranmak lazım.

    Sözleşme iş garantisi değildir. 2 yıllık sözleşme yapılınca oh artık firma beni 2 yıl beni işten çıkarmaz yada çıkaramaz diye düşünmemek lazım.

    (Sendiklara danışabilirsiniz.)

  • sarpuli @sarpuli

    Sözleşme ile bir avukata başvurmanız en sağlıklısı olur. Genel olarak şirketler kanuna aykırı kendi kafalarına göre sözleşme yaparlar, olası davalarda haklı çıkarsınız sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Hayırlı olsun, Türkiye'de çalışmak zor iş... Dizileri yaşayacaksınız 😉

  • AB9 @sqn

    geç olacak ama en doğru cevap @apistofoglu'dan gelmiş. o sözleşmelerin bir bağlayıcılığı yok, çünkü tek taraflı, sen işten 2 sene boyunca çıkamazsın ama şirket seni 2 senede içerisinde çıkarabilir kağıdını hukuk 1. sınıf öğrencisine bile göstersen bir tarafıyla güler, imzala geç derim.

kman paylaştı.

Gameshow Dergisi - Tarama Projesi

Merhaba, 90'ların ortalarında sahip olduğum 486 ile PC oyun dünyasına girmemle beraber tanıştığım bu harika oyun dergisinin dijital ortama taşınabilmesi için Ekim 2017'de kazanç gözetilmeyen bir çalışmaya girdim.Her şey sahibinden.com'da satışa çıkarılan kısmi Gameshow arşivinin, derginin Facebook sayfasında paylaşılması ile başladı
BeğenFavori PaylaşYorum yap