#Pazar gününüzü renklendirecek yeni podcast bölümü yayında.
#Trump, #WhatsApp, Amerika seçimleri ve gündemdeki konular...
#Pazar gününüzü renklendirecek yeni podcast bölümü yayında.
#Trump, #WhatsApp, Amerika seçimleri ve gündemdeki konular...
Bilgisayar mühendisliği bölümü olup, ABD merkezli e-posta sağlayıcılarından hizmet alan üniversite yönetimleri kendi bölümlerine de haksızlık etmektedir.
Servislerin üniversite bilgi işlemleri tarafından işletilmesi güvenlik yanında öğrencilerin gelişmesi açısından da çok önemli.
Akamai, büyük bir Avrupa bankasını(?) hedef alan saniyede en büyük paket (PPS) ile gerçekleşen DDoS saldırısını durdurdu. "Ben demiştim" demenin üzüntü verdiği anlardan... #sibergüvenlik
https://www.daghan.com/akamainin-acikladigi-buyuk-ddos-saldirisinda-hedef-kimdi.dgn #HaftalıkGündemeMalzeme
#Microsoft #Azure bulut sunucu sisteminden 1.5 yıldır göz yumduğu siber saldırı sürecinde içi ücretsiz kredi ile doldurulmuş saldırı hesapları nasıl oluşturuluyor? Adım adım açıkladım. Meraklısına buyursun: https://twitter.com/DaghanUzgur/status/1276087834370355201
#haftalikgundememalzeme #akış
Yüksek katma değer oranına sahip, diğer alanlarla direkt ilişkisi olan ve krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında olan bilişim sektörünün "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinde desteklenmemesini hatalı buluyorum.
Ev hapsindeki binlerce insanın iletişim ihtiyaçlarını gidermek için kullandığı bilişim sistemlerinin önemi ortada.
Başta otomotivin ve diğer sektörlerin durma noktasına gelmesiyle bilişim sektörü büyük yara alıyor.
Ekonomik istikrar isteniyorsa bilişim sektörü es geçilemez!
Ekonomik İstikrar Kalkanı" planında unutulan bir diğer sektör "İletişim" için de durumu hatırlatayım.
Kullanıcılardan alınan vergilerden hariç BTK sektörden; Kurum Katkı Payı, Frekans, Numara Kullanım Hakkı, İdari Para Cezaları, Evrensel Hizmet Payı ve İdari ücret alıyor.
2020'de çeşitli isimlerle BTK'nın toplayacağı para 5,3 Milyar TL olacak! Kurumlar arasında RTÜK sonrası en fazla geliri BTK elde ediyor. Toplanan paranın büyük kısmı ise sektöre değil hazineye transfer oluyor...
Bilişim sektörü zaten alacağı destekten fazlasını devlete çeşitli isimler altında kaynak olarak aktarıyor. Şimdi bu acil durumda zaman aktarılan bu kaynakların sektöre geri iade zamanı!
#Youtubepremium servisi ülkemizde sunulmaya başlandı. Aile hesabı ile 5 kişiye kadar paylaşım modeliyle maliyet düşürmek mümkün.
İşin pazarlama kısmından daha önemli olan ise medyadaki değişim.
Bu yeni durumu değerlendirelim:
İnternette sunulan içeriklere bedel ödeme durumu öyle bir hale geldi ki; müzik dinlemek, dizi/film ve şimdi de kullanıcıların ürettiği video içerikleri izlemek için en az bir servisi abone olmak gerekiyor.
İnternette sunmak için hazırlanan içeriklerden para kazanma imkanı oluştukça, devletin ağır şekilde regüle ettiği TV/Radyo, basılı mecralar değerini kaybediyor.
Popüler olmak için kişinin artık "eski" medya araçlarında yer alması gerekmiyor.
Yayın yaptıkları internet mecrasına uygun kuralara göre içerik üreten yeni internet yıldızları, "eski" medyadan gelen davetleri kabul etmiyor.
Her akşam TV'den "ajansı alan" nesillerden, telefonunu yan çevirip istediğini izleyen nesiller zaten "eski" medyayı da çok umursamıyor.
Medyada dijital dönüşümünün son fazında devletin internet medyasını regüle etme iştahının kabarması beklenen bir sonuç. İnternetin engellenemez yapısı nedeniyle izlenecek yol; içeriklerin sansürlenmesi değil, içerik üreticilerin engellenmesi şeklinde olacak...
https://twitter.com/DaghanUzgur/status/1151038587191877632 #HaftalıkGündemeMalzeme #akış
Ülkemizde, #internet servis sağlayıcıların kendi arasında trafik değişebileceği, değişim noktası (#peering point) istenen seviyede değil. Bunun başlıca sebebi yeterli fiber altyapı olmaması ve hakim operatör #TürkTelekom'un bu konudaki direnci.
TürkTelekom DSL şebekesiyle yüksek sayıda kullanıcıyı elinde tuttuğundan değişim noktasına dahil olup, bedavaya avantajını kullandırmak istemiyor. TürkTelekom'a erişim bedeli ödemek istemeyen diğer operatörler ise maliyeti daha ucuz olduğu için trafiği yurtdışından teslim ediyor.
Son kullanıcı açısından "ping süresinin yüksek olması" olarak hissedilen durumun güvenlik açısından dezavantajı, yurtiçinden internete giren birinin yine yurtiçi servislere ulaşmak için avrupa turu yapmak zorunda olması.
Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 20. madde bu gidişe bir "dur" diyor. Artık tüm servis sağlayıcılar Türkiye'de değişim noktası kurmakla, yurtiçinde değiştirilmesi gereken trafiğin yurtdışına çıkmaması için de gerekli tedbirleri almakla yükümlüler.
Kurulacak dağıtım noktasına bağlanmak için operatörün maliyet artışı ve bazılarının gelir kaybı internet kullanıcısı için olası risklerden. #HaftalıkGündemeMalzeme #akış
https://twitter.com/DaghanUzgur/status/1139830529967185920 #BostonDynamics
Mevcut ADSL kullanıcıları aşağıda yer alan fiyat listesini kontrol edip, hizmeti bu fiyat ile alıp almadıkları konusunda bilgi verebilir mi? #adsl #akış
https://bireysel.turktelekom.com.tr/evde-internet/web/internet/Sayfalar/internet-paketleri.aspx
Okuduğum iki üniversite kendi sunucusunu ama başka yazılımı kullanıyordu.
İzmir katip çelebi -> Zimbra (ticari yazılım)
Dokuz Eylül -> Squirrelmail (open source, gpl lisanlı)
Açıkçası öğrenci açısından bakarak bence gmail kullanılsa daha iyi olurdu ama konunun uzmanı sizsiniz hocam tabi.
Özellikle Dokuz Eylül'ün email sistemi 1999 yılından kalma gibi çok kötü iğrenç bir html sayfa, her iki taraf da iframe ile embed edilmiş.
Kullanıcı geri dönüşleri alıp, kendilerini geliştirebilirler. Hiç yoktan bir başlangıç. Deneye deneye öğrenirler...
Kendi söküğünü dikemeyen Terzi.
Devlet üniversitelerinin eposta servisini nereden sağladıklarını takip eden raporlama ekranı oluşturduk. Sistem, günlük kontrol gerçekleştirecek.
Konunun takipçisi olanların adresi sık kullananlara eklemesini öneririm.
https://uniposta.daghan.com
Tam katılamıyorum ama linki okuyup geri döneyim. Örneğin bana kalırsa sadece mailman işletmek için bile 2 diploma gerek. Diğer yandan Bilgisayar Mühendisliği bölümü mailman işletmek için değil, mailman'in bir sonrasını tasarlamak için çalışmalı.
Fakat genel olarak ülkede bu kadar bilgi işlem varken belli yazılımların TR'de düzgün türevi olmaması büyük ayıp derseniz katılmamak elde değil. Bu büyük bir hata. Ciddi bir kaynak israfı söz konusu.