Asus Pen

  • Kalemlerin hayatımızdaki yerinin ne kadar önemli olduğunu açıklamak başlangıçta kolay görünebilir; ancak gerçek dünyada durumlar her zaman sanıldığı gibi gelişmiyor. Yaşamımızın bu denli içinde olan ve bulması, satın alması zor olmayan, mühim bir aracın doğal olarak unutulmaya yüz tuttuğu ortada. Kalemlerin dijital ortamda kullanılması, stylus olması da oldukça eski bir tarihe dayanıyor. Ne var ki, birkaç sene önceye kadar son kullanıcı için çok da kullanışlı değildi. Yine de tarih boyunca kendini geliştirerek günümüzde önemli bir konuma erişti. Kalem kadar yazıldığı kağıt da önemlidir. Çok hassas basınçları destekleyen ekranlara ve donanımlara sahip cihazların da nispeten ulaşılabilir olması aktif kalemlerin cebimize sığacak cihazlarda çok işlevsel olmasını sağladı. Bu tür kalemlerin arasında yer almayı gözüne kestirmiş bir isim de Asus Pen.

 

  • 1024 basınç algılama ve 10-300 gram dayanıklılığı ile Windows 10'da rahat bir şekilde çalışmakta. Bir adet AAAA pil ile 10 aylık pil ömrü vaat ediyor. Teknik açıdan Microsoft standartlarını çok rahat bir şekilde karşılayan bir kalem. Üzerinde buton ile sağ tık yapılabiliyor, OneNote gibi yazılımlarda silgi olarak da kullanmak mümkün. Oldukça alışılagelmiş özellikler. Gelgelelim her şey kalemde bitmiyor. Birlikte kullanılan cihaz, ve kalemin 'bir kalem olarak' gösterdiği performans da çok önemli.

 

  • Pilin klipse çok yakın durması, kalemin genel olarak ağırlığı ve uzunluğundan kaynaklanan (22 gram - 14.4cm) bir problem yaratıyor. Bu problemin ismi ise ağırlık merkezi. Parmakların kalemi tuttuğu noktadan ne yazık ki çok uzakta kalıyor. Aslında üretim kalitesini çok beğendim. Mat bir dokuya sahip alüminyum gövde, butonlar ve klips ile su götürmez bir şekilde tasarlanmış. Yine de kalemin üst kısmının ağır kalması ergonomiyi baltalıyor.

 

  • Aslında birçok tablet kaleminin ortak özelliği tasarımı. Tek bir firma üretiyor da herkes oradan alıyor gibi bir görünüm var. Bu durum özellikle Windows destekli cihazlarda geçerli. Daha köşeli ve ince tasarımların da olması gerekiyor. Kişisel kriterlere ve zevklere göre seçilen bir ürünün farklı tasarım ve renk seçenekleriyle gelmesi gerekiyor. Gerçek kalem üreticileriyle daha fazla iş birliği yapılması elzem.

 

  • Bir diğer çok önemli nokta ise kalemle birlikle kullanılan cihaz. Kalemi test ettiğim cihaz ASUS Transformer Mini T102HA idi. Açıkça belirtmeliyim ki kalemin altında kalan bir performansa sahip. Yazmak, çizmek zevkli ancak bir Windows Tablet olarak tatmin etmiyor. Bazı donanımlar eski olduğundan sürücüler Windows 10 ile çok iyi çalışmıyor. Windows 10'un hızına yetişemeyecek bir CPU, muhtemelen sürücülerden ve SoC'den kaynaklanan düşük Wi-Fi performansı günümüz için yeterli değil. Böyle bir kalemi ancak Zenbook ve benzeri cihazlarla kullanmanızı tavsiye ediyorum. Kalem mükemmelen çalışsa da onu kullandığınız tabletin performansı, hızı, multi-tasking kabiliyetleri çok önemli.

 

  • Fiyatı dolar kadar oynak desem yeridir. €50-€70 aralığında bulunuyor. Giriş seviyesi bir kullanıcı için hem kullanımı zor, hem de pahalı bir kalem. Açıkçası tablette kalem ile yazı yazacaklara ilk önerim iPad (en az 6. Jenerasyon) ve Apple Pencil. Görsel sanatlarla uğraşanların çoktan birer Wacom'u vardır ama yine de iPad Pro da o klasman için yapılmış bir ürün, tercih edilmesini tavsiye ederim. Windows 10 ile kullanmak isteyenlere ise Wacom, Microsoft ve Lenovo'nun kalemlerine bakmalarını tavsiye ederim. Şahsen Microsoft Surface Pen'i beğeniyorum. Ergonomik bir yapısı var ve teknik özellikleri üstün. Windows Ink Workspace ve Office yazılımları benim işimi fazlasıyla gördü. Sanatçılar için de Windows ve iPadOS'ta yeterince yazılım ve uygulama vardır diye düşünüyorum. Yine de yalnızca not almak için 2018 model bir iPad ve Apple Pen fazlasıyla yeterli. Windows ihtiyacı olanlar için de alacakları kalemden öte cihaz çok önemli. $600 altına Windows 10'lu bir cihazı düşünmenizi tavsiye etmem. İleride rekabet artarsa söylemler değişebilir ancak günümüzde hâlâ bu kategorideki ürünlere hatırı sayılı miktarda yatırım yapmak gerekiyor.

 

#Asus #Pen #Stylus #TabletKalemi #İnceleme #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler