FSP'nin güç kaynağı fabrikasını geziyoruz
Güç kaynağı üreticisi FSP'nin Shenzhen'deki fabrikalarını ziyaretimizin ilk bölümünde, güç kaynağı fabrikasını geziyoruz. Örnek olarak henüz piyasaya çıkmamış Hydro G güç kaynağının üretim bandında adım adım son haline gelişini izleyeceğiz.
ilk olarak antistatik elektiriği çok boşa alıyorlar şehir efsanesi diyen çok tam aksi pc toplarken parça birleştiriken elektirik çarptığı çok oldu bu yüzden ameliyat eldiveni giymiştim:D oda baya zorluyordu parça takarken,ayrıca eski güç kaynaklarında güç kilidi vardı 2008 yılında ilk pc toplarken yanlışlıkla alta indirdim öyle bi duman çıktıki 5 yıl pc toplayamamıştım,neyse gelelim pus sorunlarına ilk sorunum cızırtı olmuştu ekran kartından geliyor dediler yok gelmiyordu güç binince ocz çok cızırtı çıkarırdı bence seasonic geçtim ilk 5 gün ses çıkarmıştı daha sonra kesilmişti bi psu'da en çok çıkan sorun,psu olarak fsp kullanmıştım çok iyiydi yıldırım düşmüştü ekran ve modem takılı değildi psu'ya ikiside patlamıştı pc kurtulmuştu ozaman önemini daha çok anlamıştım
Yıldırım demişken, şununla test ediyorlar güç kaynaklarını 🙂
abi ilk önce bi ışık geldi sonra camları titreten bi ses o anda ekran modem sizlere ömür küt diye bi ses gelmişti 🙂 allahın kudretiyle bu cihaz boy ölçüşemez 😀
Lp sakallar bıyıklar gitmiş çok şaşırdım
aynen bir garip geldi ilk başta. gerçi video bittiğinde alışamamıştım ama olsun alışırız bir kaç videoya. 🙂
Teneke madalyamı alabilir miyim?
Soldaki kim? Yeni mi?
Yeni editör çalıştırmaya başlamışsınız. Birde para yok dersiniz.
büyük emek var 🙂
Gönlümü çaldın FSP 😀
Tebrik ederim, arşivlik bir yayın olmuş.
Son olarak soldaki beyfendinin sesi aynı LP ye benziyor.
@leventp abi bütün saygımla, lütfen uzatmadan gelme 😀
Bu sol taraftaki parlak çocuk kim ?
Yeni mi ?
Murat abi üretim bandının tanıtımını yaparlarken "Bir Milyonda Hata Sayısı" yani buna karşılık gelen Sigma Düzeyi, iş sağlığı ve güvenliği vb konularda bilgi verdiler mi? Esasen bir firma fabrikasının böyle görüntülenmesine izin veriyorsa bir kaç seviye üstün sayılabilir kanaatimce...
Hayır ama tipik bir Çinli fabrikaya göre düzgün geldi bana. Sonuçta ucuza çalışmasalar o fabrika orada olmaz.
LP'nin ağza dikkat edin sesini dublajla koymuşlar
Teknolojiyi sevdiren güzel insanlar.. Seviliyorsunuz. Lütfen kimseleri takmayin. Özellikle boş boş konuşanlari. @gamsizm
LP gençleşmis 🙂
Video için teşekkürler.
Not: Levent abinin yorumları tam hız devam ediyor. 🙂
keske her fırma uretım sahalarını son kullanıcıya acsada uretımlerı ızlesek
Acaba üretim bandındakilerin ücretleri nedir 🙂
Bu videodan sonra bir sonraki güç kaynağım hydro 650W olur büyük ihtimalle
En az yurtdışı yayınlarının kalitesinde ama onlardan daha doğal ve tamamen Teknoseyir'in kendine has samimiyeti ile yoğurulup sunulmuş çok lezzetli bir serinin ikinci videosu olmuş. Üç-beş kişilik ekiplerin yaptığı işi tek kişinin halletmiş olması ise lezzeti arttıran bir unsur olmuş.
İlk videodan itibaren büyük keyifle izledim, ellerinize, ayaklarınıza ve ağızlarınıza sağlık. Devam bölümlerini de pembe dizi hastası bir ev hanımı edasıyla sabırsızlıkla bekliyorum.
750'lik FSP marka PSU'mu da nazar değmesin yıllardır kullanırım. Aldığımda en hilkat garibesi kılıklı, süsten, püften uzak bir üründü ama bilen bilirdi şanını. Artık süsü de güzel olmuş...
Teknoseyir'in seviye atladığı bir inceleme olmuş. Çok çok beğendim.
Üretim bandı işkencesi işçinin çilesi zamana karşı yarış...
https://www.youtube.com/watch?v=DfGs2Y5WJ14
FSP'ye izin verdiği için ve sizlere de çalışmanızdan dolayı teşekkür ederiz.
fabrika kontrol bilgisayarı xp kullanıyor.
Nadella görmesin:)
Mükemmel bir video daha... Çok teşekkürler. Hem FSP'ye hem de size...
devre kartı aşamasından kutuya girene kadar geçen süre ne kadar acaba? @gamsizm
Bir saatte 250 tane üretiliyor. Oradan hesap edin. Video süresi asıl süreç kadar uzun aslında. Çok az daha kısadır.
izlerken kaçırdım mı acaba, bir psu kaç ne kadar zamanda oluşuyor? bir de işçiler hayatlarından memnun mu? seride biraz da sosyal yapıdan bahsedildiğinden soruyorum. böyle bir fiirma işçilere de farklı davranıyor olmalı
Saatte 250 adet bilgisini vermiştim. Videoyu çok kesmedim. Süreç hemen hemen o kadar.
o bantlar, kullanmaktan artık eskimiş sistemler, o işi binlerce kez yaptığı her halinden belli çalışanlar vs. tiyatro olamaz. rutin bir çalışma günü olduğu konusunda gayet ikna edeci.
Güzel bölüm. FSP sizi oraya sokup görüntü alınmasına izin verdiğine göre Foxconn'daki gibi çocuk işçi, tıkış tıkış lojmanlar ve işçilerin intihar etmesi gibi sorunlar yoktur diye düşünüyorum. Foxconn'un işçiler intihar etmesin diye yüksek binaların kenarına ağ falan gerdiği yazılmıştı.
İşçilerle konuşma şansımız yoktu. Banttan kafayı kaldırmaları zaten imkansız artı İngilizce bilmiyorlar. Ama bir saat öğle yemeği arası olduğunu duyunca şaşırmıştım ben 15 dakika diyecekler sanıyordum 🙂
@gamsizm
saatlik üretim sayım ekranına göre sabah 8'de işbaşı, 12'de 1 saatlik yemek arası ve akşam 5'de paydos. yani ülkemizle benzer şartlarda çalışıyorlar (tabi adam gibi yerlerden bahsediyorum, bizde de çinde de insanları köle gibi çalıştıranlar var) üstelik trafik sorunu olmadığını düşünürsek bizden bile iyi durumdalar. bizde mesai saatlerine en az 3 saat de evden işe işten eve ulaşım zamanını eklemek gerekiyor.
ayrıca saat 10da ve 15 te çay molası gibi bişey oluyor. benim buralarda gittiğim fabrikada da aynı idi çalışma saatleri.
Neden büyük firmaların fabrika olarak seçtikleri yerlerin Çin, Thailand civarı olduğu belli. Ham madde hava civa bence asıl unsur böyle köleleşmiş ucuz işçilik. Batı eski Ford tarzı ağır şartlarda işçiliği kabul etmeyince doğuya yıkmışlar. Çin'de asgari ücretin 110 dolar olduğu düşünülünce günlük bu köleliği 5-10 dolarla ödüyorlar..
İşçilikleri Testere filminden çıkmış gibi kollarındaki kablolarla : Aralıksız 10 saat yerinden kalkmadan çalışacaksın. Sandalyenden uzaklaşacak olursan kolundaki kablo devreye girecek ve alarm çalacak. Milyarlık bir ülkede işsiz kalacaksın. Make Your Choice - Tv Kapanır zzzpp
ayrıca vergi konusundada devlet geliri artırmak için çok büyük bir açıklık sağlıyor. bu yüzden direk tercih nedeni. Ülke kendi parasını düşük tutarak maaşın düşük olduğunu çaktırmıyor. firmalar işini görüyor.
FSP urunleri en cok dayanikliliklari ile meshurdur, ozellikle OEM ve Sunucu turu urunleri yillarca zor sartlarda bile sorunsuz calismaktalar.
Nasil yapildiklarini gormek farkli ve guzel oldu.
Kollardaki bileklik bana modern kölelik düzenini gösterdi. Ben şahsen herşeyin daha pahalı olmasına, daha az şeye sahip olmaya razıyım. Yeterki dünyamızda yaşayan her insanın hayat standartları yükselsin.
Aynen... Ayrıca herkes daha az şeye sahip olmayı kabul etse dünyayı da daha az tüketmiş ve kirletmiş oluruz.
Hayır bu şekilde çalışıyorlar. Şöyle bir olay yaşadım. Ertesi gün aynı yere gittiğimde üretim bandı artık FSP üretmiyordu. Ama özellikle gidip baktım o müşteriye de aynı süreç işliyordu. Sonuçta kalite kontrol sürecinin asıl kısmı otomatik. Makine yapıyor. İşçiler ise ucuz. Yani o kadar adam çalışıyor dediğimizde yüksek bir maliyetten söz etmiyoruz.
Vatan Bilgisayara 1,5 yıl önce gidip Tunçmatik marka ( memleket sevdalısıyız yaaa yemediğimiz kazık kalmadı ) 650 VA kesintisiz güç kaynağı almaya gittiğimde pek başıma gelmezde Elektronik bölümü mezunu bir arkadaşa yönlendirdiler. Abi beni dinlersen FSP marka güç kaynağı al dedi. Tunçmatiği de FSP üretiyor dedi. 1,- TL. yerine 0,75 Kr verirsin. İçindeki kalite ise 1 yerine 1,5 olur dedi. Hem daha hesaplı hemde 600-650 VA değil 850 VA. Teknik dille sargısı,bobini bilmem neyi daha kaliteli dedi. FSP Kesintisiz Güç Kaynağı 850VA - 480W aldık. Adana elektriğinde 1,5 yıldır hizmet veriyor profildeki sisteme. Maşallah tık yok. Şimdi olsa gene alırım...:=)))
Tunçmatik mi benim için bitmiştir. Servisine gittik eskiyen akünün yenisini almaya. Özel akü koymuşlar dışarıda yok. Özel üretimmiş şimdi kendisi ve parçası yok. Resmi servis ; Abi 2 adet küçüğünü şöyle bağlarsak falan filan... Çor çocuk yaaa...:=))) 10 yıllık yedek parça bulundurma zorunluluğu nerede? Yardım hattı mı güldürmeyin...
Artık FSP üretmiyor benim bildiğim kadarı ile.
Desenize kalite daha da düştü...:=)))
Bu serilerinin üzerine FPS marka ups aldım.
Yalnış almışsın FSP alacaktın
bantta çalışanlar günde kaç saat ve kaç paraya çalışıyorlar acaba? burada bazı arkadaşlar köle gibi filan demişte ben bir kölelik göremedim?
Türkiyedeki maaşlara çok yakın! Ama bizdeki gibi molalar yok, sallama yok.
Emeğiniz için teşekkür ederiz.
Sağdaki Tamam Murat Gamsız da solda ki kimdi 🙂
ama bu ülke komünist çin 😀
Valla ben ikna oldum, sonraki psu'umu fsp alırım.
O bizde olur.
Peder beyle zevkle izledik 🙂 Çok ilgi çekici video bir parçanın üretilişini baştan takip etmek çok güzel. Tebrikler
Ya herşey iyi güzelde statik elektriği boşaltmak için takılan o bileklikler kelepçelenmiş çalışan bir mahkum gibi gösteriyor ve eminim ki öyle de hissettiriyordur çalışanlara. Ne bileyim başka bir şekilde bu sorunu çözemezlermiydi ki?
Taiwan, Çin, Vietnam..vs tüm uzak doğuda üretim bantlarını defalarca gezmiş son 25 yılda gelişimini iyi bilen biri olarak şunları söyleyebilirim.
Bu ülkelerde kişilerin çalışma şartları serttir ancak bazı arkadaşların söylediği gibi yok komünizm.. kölelik.. vs bunlar tamamen görecelidir. Bence Türkiye'de bile çalışma şartları gittikçe köleliğe doğru gidiyor. Bu vahşi kapitalizm sonucudur. Umarım 2008'den beri dünyayı kasıp kavuran kriz daha kötüye gitmez. Taiwan en iyisidir, Çin biraz daha serttir, hele Vietnem, Kamboçya... tam köleliktir. Yıllar içinde gelişmeyi fotoğraf veya videolar ile paylaşabilirim.
Çalıştığınız firma önemlidir. Tabii ki Asus'un R&D merkezinde çalışan 4,000 mühendisten birisi iseniz çalışma şartlarını Türkiye'den iyidir. Foxconn daha serttir ancak intiharlara yazılanlara..vs hiç bakmayın. O "reklamlar" genellikle arkasında Apple ve HP olduğu için rakip firmaların abartılarıdır. Çin'de Foxconn'un fabrika şartları 100 üzerinde 70 ise yine 100 üzerinde sadece 5-10 arası puan alabilecek köle üreticiler çalıştıran yüzlerce yer bulunmaktadır.
Ancak şu da bir gerçek ki üretim sosyolojik bir problemdir aynı zamanda. İş disiplini, toplumun genel kabulleri..vs. Örneğin bizim ülkede ESD'yi bırakın uygulamayı anlattığınızda insanlar size "sallıyor" diye bakarlar. Bu sebeple Foxconn Türkiye'nin HP fabrikasının yaşadıkları ders olmuştur.
FSP taiwan 1990 yılları R&D mühendisin çalışma şartları
2014 Çin Shenzen Foxconn çalışma şartları
fotoğrafta tarih 21.11.2000 yazıyor? @niyazi-saral
Bazı test ve montaj cihazlarının be quiet! markalı olduğunu görmek garibime gitti açıkçası. Bir zamanlar soğutucuları ve güç kaynaklarıyla aşina olmuştum. İyi bir markaydı. Ülkemizden kaybolması iyi olmadı.
FSP rüştünü ispat etmiş bir firma ve bence biz kaliteliyiz gibisinden bir mesaj vermek yerine daha fazla medya da görünürlerse, raflarda daha fazla yer alırlarsa çok daha iyi iş yaparlar. FSP alınır aldırılır, benim diyen bir çok markaya göre kat be kat dayanıklı ve sorunsuzdur. Hele şu son yıllardaki komponent üreticilerinden çok daha kaliteli ürünleri vardır. Sunucu sistemlerinde vazgeçilmez üreticilerdendir aslında kendileri. Bir çok firmaya fason üretim yapması da zaten bazı şeyler için yeterli olmalı bence. Bunları yerinde görmek gerçekten güzel oldu ağzınıza sağlık.
Buna video denirse cok yazik olur.TV de izlenebilecek kalitede bir program olmus.Discovery kanalinda yayinlanan 'nasil yapilir' programi tadinda izledim .Tesekkurler
paketlenme bölümünün çalışması ve üründe ilk kullanan sizsiniz hissiniz verecek şekilde tertemiz ve oldukça şık bir şekilde hazırlanması oldukça kayda değer. sunumu fsp iyi kotarmış sadece paket kapatma diye bir işin olması ilginç.
Güzel bir inceleme eline sağlık Murat.. Levent'in bakımsız ve bitkin görüntüsünden sıyrılmasına sevindim, umarım toparlar. İlla ki fabrika değil yıllar önce ki asus servis ziyaretinde olduğu gibi farklı işler olmaya devam etmeli. Oto seyir için yazmıştım, sizin içinde söylüyorum bayanları kayıtlarınıza bir şekilde dahil etmelisiniz. Konuk olur, röpörtaj olur, inceleme olur siz bilirsiniz ama olmalı. Hem izlenme oranınız artacak hemde %97 gibi futbol izleyecisinin bile üstünde ki acayip oran değişecektir.
Lp ye noolmus la sac sakal. Ahhahahah:) abi super adamsin ya. Mg de videoya ilk girişte patlamak üzereymiş bunun cekim hatalarini da isteriz. Vardir vardir 🙂
Tebrikler FSP'ye, bu seriden sonra güç kaynağı ihtiyacım olursa tercih edeceğim listeye baştan girdiler.
ElanVital T10 kasada görmüştüm sanıyorum ilk FSP güç kaynağını. O zamanlardan beri kullanır, güvenirim. Asus kasaları FSP güç kaynaklarıyla geliyor diye tercih ederdim. Bir defasında farklı bir güç kaynağıyla gelmişti kasa. Pek güvenememiştim ve Niyazi Bey de o markanın da (e ile başlayan bir markaydı galiba, enermax değil) gayet kaliteli olduğunu, endişe duymamam gerektiğini, istiyorsam değiştirebileceklerini demişti. Niyazi beye güvenim sonsuz olduğundan ısrarcı olmamıştım ancak o güç kaynağı da sonradan bozulmuştu 🙂
Gerçekten bahsettiğiniz olayı hatırlamıyorum. 35 senedir sektördeyim, yakın tanıyan tüm rakiplerim bile şunu bilir: Kesinlikle kendi ticari faaliyetim aleyhine de olsa hiçbir zaman gerçeğinden, doğru bildiğimden farklı bir şey söylemedim. Kendi elemanlarımdan hata yapan, beyaz yalan söyleyen olduğunu fark ettiğimde telefonu açıp "kardeşim buna inanma, hata yaptı gençler, özür dileriz.." dediğim çok olmuştur. Asus kasalar olarak bilinen ürünler 25 yıldır Türkiye'ye aynı üreticilerden geliyor. PSU için Asus Kasalar Elan Vital olarak markalandığında PSU'ları SPI markaydı. Yani şimdiki FSP'nin "S" olan kısmı. Sonra değişti değişti isimler. Şirketler birleşti, Markalar farklılaştı ancak ürünler hep aynı üreticiden geliyordu.
Hikayenin tümü için: http://www.niyazisaral.net/?p=2587
Yeni pc'me alağaım güç kaynağı kesinlikle FSP olacak.