TurHiLL Live USB 2024 (#LiveCD)

TurHiLL Live USB 2024

TurHiLL Blog Sitesi

Senelerdir kendi kullanımım için yaptığım ve çeşitli programlarında kullanıldığı Live USB belleği kullanıyorum. İnternet hızları arttığı için daha kolay paylaşılabilir oldu.

Böylece arkadaşıma eşe dosta link atıp paylaşıyordum. Fakat TS ailesi içinde paylaşmaya aşlamam belirli bir düzene kavuşmamı sağladı. Bir çok insana ulaşan bu son sürüm Live USB eski adı live cd idi, kolaylıkla windows makinelerine müdahale etmesi, zararlıları silmesi veya dosya kurtarması için kullanıldı. Profesyonel veya amatör bilgisayarla haşir neşir olan insanların çokça kullandığı bu son sürüm TurHiLL Live USB 2024 sürümü indirilebilir durumdadır.

İçerikte neler var?

Şöyle ki live usb sistemine Portabbleapps başlatıcısını ekledim. Zaman zaman güncelleniyor. iso dosyasını usb ye açtıktan sonra dana dizinde ki star.exe uygulamasını açın ve istediğiniz programları ekleyin. Ve kapatın menüyü. Biraz bekleyin ki rem de ki değişiklikler USB de güncellensin. Ayrıca yine ana dizinde ki YARDIM MERKEZİ klasörüne göz atmayı da unutmayın.

Bir çok program ekledim. Ayıca sitede ki güncelleme merkezinden ayarladığım firefox portable yazılımı indirin. Ve PortableApps klasörüne kopyalayın rar içeriğini. Ana sistemde Firefox açık olmasın. Cachesini rem de konumlandırdığım için çok seri çalışacaktır Firefox.

 

Google Driver: https://bit.ly/turhillliveusb2024  (2.65GB)

MediaFire:  https://bit.ly/mediafireliveusb  (2.65GB)

MD5: 82B0F0993EA8B2C42E2187C054A12D96

SHA1: 76ECDDBBF6A5F79041F67EE3C6FB515C689EBE91

 

İyi günler.

01-01-2023 00:01

@awsalli @massive-attack @awsalli @peace @kortex @72pinedoram @ademalp @hegemen @mr-bell @mhcycle @burakadagun @huseyinekrem @iboocum @wallace @aliud @izzetdemir @gurveer-ponce @aponshell @orcun @l0st @jabbathehutt  @ad33p @another @thundermack @seckyn @srkndmrgl @huseyinekrem @karflake1

BeğenFavori PaylaşYorum yap

#GPUBenchmarks2022 Adamlar çok güzel tablo hazırlamışlar.
https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html

GPU Benchmarks and Hierarchy 2022: Graphics Cards Ranked

We've run hundreds of GPU benchmarks on all the current Nvidia and AMD graphics cards and ranked them in our comprehensive hierarchy.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 8
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Akaryakıt Fiyatlamaları Nasıl Oluşur

Bayram Öncesi bi yazı patlatayım dedim ve dün ki araştırmalarım sonucunda akaryakıt fiyatlamasının nasıl hesaplandığını ve devletin gerçek mi yoksa fahiş fiyattan mı benzin ve motorinde bizlere satıyor diye merak ettim. Sizlere bunu paylaşmak istedim iyi okumalar.

Rafinerilerin fiyat metodolojisi çerçevesinde uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yurt içi fiyatlara hemen yansımıyor. Fiyat metodolojisi gereği rafineri sahibi referans fiyat ortalaması belli bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliğine gitmiyor, söz konusu fiyat bandını yukarı ya da aşağı yönde kırması durumunda kırılımın yönüne göre yeni fiyatlar oluşuyor. Ham petrol fiyatlarında brent fiyatları gösterge olarak kabul ediliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyat oluşumunda ise doğrudan belirleyici olan ve yurtiçi fiyatları etkileyen unsur brent petrol fiyatından ziyade “işlenmiş petrol” yani benzin ve motorinin uluslararası piyasadaki kendi fiyatları. Dolayısıyla, brent petrol fiyatındaki değişim aynı oranda işlenmiş ürünlere yansımayabiliyor.

Rafineri satış fiyatına esas referans fiyatın oluşumun CIF Akdeniz (Genova/Lavera) oluşan rafine edilmiş benzin ve motorin ürünlerinin fiyatı esas alınıyor. Küresel petrol piyasalarında S&P Global Platts şirketi referans veri sağlayıcı olarak kabul edilmiştir, piyasa fiyatlarının şekillenmesinde büyük etkisi var. Bundan dolayı Türkiye’deki rafineriler fiyat oluşumunda Platts verilerini kullanırlar. Akaryakıt satış fiyatlarının takibi European Market Scan’de CIF MED adı altında $ (Abd Dolar)/Ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatları Merkez Bankasının açıkladığı döviz kuru üzerinde TL/TON fiyatı dikkate alınıyor.

CIF MED fiyatları ile TCMB döviz kuru satış kuru fiyatlarını hesaplanarak rafineri çıkış fiyatını bulmuş oluyoruz. Rafineri fiyatındaki değişim bir sonraki gün için 00.00’dan sonra geçerli olacak şekilde pompa fiyatı yansıtılıyor. Benzin ve Motorin ürün fiyatları veya döviz kurundaki değişimden kaynaklanan düşüşler veya yükselişler gelecek akaryakıt satış fiyatlarındaki değişiklikler, yeni fiyatın devreye gireceği günden 2 gün önce oluşan ve yayınlanan CIF Akdeniz (Genova/Lavera) benzin ve motorin ürün fiyatları ile TCMB tarafından açıklanan döviz satış kuru baz alınarak tespit ediliyor. Daha sonra ÖTV + (EPDK) Gelir Payı eklendikten sonra +%18 KDV eklenerek vergili Rafineri çıkış fiyatını bulunuyor. Vergili Rafineri Çıkış Fiyatı üzerine Dağıtıcı marjı + %18 KDV eklenerek Akaryakıt Dağıtım Fiyatı elde ediliyor. Akaryakıt Dağıtım Fiyatı üzerine Bayi marjı + %18 KDV eklenerek akaryakıt bayi satış fiyatına ulaşılıyor.

Kurşunsuz 95 Oktan Hesaplama:

Gasoil 0.1% Cargoes CIF MED (Platts) Future : 1132,202 $/ton

TCMB Döviz Satış Kuru: 17,4000: 19722,92 TL/ton

Benzin Yoğunluğu (kg/m3): 740 Ton/Litre: 1351,3513
EPGIS'e göre Benzin Yoğunluğu: 759,86734 = 1316,0191

Dizel Yoğunluğu (kg/m3): 830

Rafineri Çıkış Fiyatı: 14,5782
EPGIS Rafineri Çıkış Fiyatı: 14,9696

Ürün: Kurşunsuz 95 Oktan (TL/m3)

ÖTV: 2.376,50 (TL/m3)

EPDK Payı: 2,54 (TL/m3) = 0,00254

Dağıtıcı Marjı: Bilinmiyor - Tüpraştan öğreneceğim
Bayi Marjı : Net değil bunu da öğreneceğiz

Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Bir önce ki hesaplamada yanlış piyasa fiyatını hesaplamışım Kurşunsuz 95 Oktanın piyasa fiyatı bu olacak: Gasoil 0.1% Cargoes CIF MED (Platts) Future. Normal de spot piyasa rakamıyla hesaplamamız gerekiyor. Onun için de S&P Global Platts (Platts) veri terminali gerekiyor. Çok fazla fark çıkmaz. Dağıtım Marjı ile Bayi (İstasyon Marjı) yanlış hesaplama yaptım. Onu da Tüpraş'tan öğreneceğim. Bilen birisi varsa yazsın sonucu direk çıkartırız. Nasıl hesaplandığı hakkında biraz daha bilgi sahbi olmuşsunuzdur diye düşünüyorum.

Dağıtım Marjı + Bayi Marjı = 1.30 ekonomistin dediğine göre buna göre hesaplamayı yaptım ve buldum.

Hesaplama tarafında ufak hatalar olabilir. Brent Petrol bakacaksınız ama bizim için önemli olan veri işlenmiş petrol fiyatıdır.

Not: Bu yazı için tekrar'dan güncelleme gelebilir. Çünkü dağıtım marjı, bayi marjı ve benzinin yoğunluğunda problemler var. Bunu bilgilerini net olarak aldığımda excel'den hesaplayıp bu yazıya ekleyeceğim. Epgis'in benzin yoğunluunda farklılık var. Bunu en iyi Tüpraş'tan öğrenebiliriz. EPDK'ya baktığımda 720 ile 775 arasında olduğu yazıyor. Bende ortalama değer olarak 740 alayım dedim.

#HaftalıkBorsaDeğerlendirmesi
#HaftalıkFinansalOkuryazarlık

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 9
BeğenFavori PaylaşYorum yap

#dizi #öneri
2020 yılında çıkmış,izlemiş ve beğenmiş olduğum birkaç dizi önerisi:
The Queen's Gambit, Ted Lasso, Upload, Raised by Wolves, Space Force, Biohackers, Next, Tales From The Loop, Into the Night
!Tales From The Loop, Raised by Wolves ve Next in tamamını izleyemedim zaman yokluğundan ama devam edip bitireceğim.

Aynı yıl çıkmış, önerilmiş ve listeme eklemiş olduğum ama daha izlememiş olduğum diziler:
Freud, High Score, The Last Dance, Alef, How to With John Wilson, I Hate Suzie, The Third Day,
I Know This Much Is True

BeğenFavori PaylaşYorum yap
BeğenFavori PaylaşYorum yap

İnternet'te gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlamak

Bu yazıda birkaç adımda gizli ve güvenli bir şekilde İnternet'te gezinmeye değineceğim. Bu adımlar masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla uyumludur.

 

1. İnternet tarayıcısı seçimi

Bu genelde sizin tercihinize kalmıştır. İnternet'te gezinirken gizlilik ve güvenlikle ilgili endişeleriniz olduğunda Microsoft, Google ve Apple'ın tarayıcılarından uzakta bir alternatif bulmanızda fayda var. Bunlardan bağımsızlığı ve gizlilikle ilgili seçenekleri nedeniyle Mozilla Firefox'u önerebilirim. İndirmek için adres kısmına getfirefox.com yazmanız yeterli. Eğer uygulama mağazası varsa oradan indirip kurabilirsiniz. Bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorsanız ya zaten yüklüdür veya paket yöneticinizden kurabilirsiniz.

Bir seçenek de LibreWolf tarayıcısıdır, eğer zaten onu kullanıyorsanız bu yazının devamını okumanız gerekmiyor:)

 

2. İnternet tarayıcısı kuruldu

İnternet tarayıcınızı kurduktan sonra başlatın ve ilk kurulum için sizi karşılasın. Size tema tercihleriniz ve birkaç basit ayarlar için sorular sorarak yönlendirecektir.

 

3. İnternet tarayıcısı ayarları

İnternet tarayıcınızın sizi karşılaması bittiğinde ayarlarını açın.

 

3.1. Giriş sayfası ayarları

Tarayıcınızın giriş sayfasında neler gösterileceğine yönelik birçok seçenek bulacaksınız. Gezinme tercihlerinize göre ve sponsorlu sitelerin gösterilip gösterilmeyeceğini seçin.

 

3.2. Arama ayarları

Tarayıcınızda arama yaparken kullanılacak motorlar ve arama önerileri sizin gizliliğinize sizin kadar saygı duymayabilir. Bu durum birçok reklam/arama motoru şirketi için geçerlidir. Arama motoru için DuckDuckGo'yu ayarlamanızı öneririm.

DuckDuckGo'nun alternatifleri olarak Searx ve Qwant örnek verilebilir.

 

3.3. Gizlilik ve güvenlik ayarları

Zurnanın zırt dediği yere gelmek üzereyiz. İnternet tarayıcısı içindeki gizlilik ve güvenlik sekmesinde ayarları tercihinize göre kontrol edip seçin.

Güvenlik başlığı altındaki tüm seçenekleri işaretlemenizi öneririm.

 

 

4. uBlock Origin

Bu eklenti, sayfalardaki bazı içeriklerin cihazınızda yüklenmesini, görüntülenmesini ve çalıştırılmasını engeller. Reklamları ve zararlı içerikleri önlemekte çok başarılıdır, özelleştirilebilir ve açık kaynak kodludur.

 

4.1. uBlock Origin'i yüklemek

uBlock Origin'i yüklemek için eklentinin GitHub sayfasına gidebilirsiniz veya tarayıcınızın eklenti mağazasını kullanabilirsiniz, ikisi de aynı kapıya çıkacaktır. Benzer addaki kolposuna karşı adına dikkat etmenizde fayda vardır.

 

4.2. uBlock Origin'i ayarlamak

uBlock Origin varsayılan ayarlarıyla da çok kullanışlıdır, fakat yine de ayarlarını gözden geçirmekte fayda var. Ayarlar sekmesindeki Gizlilik başlığı altındaki tüm kutucukların işaretli olduğuna dikkat ediniz.

Varsayılan davranış başlığı altındaki ayarları da gözden geçirmeyi unutmayın. Uzak yazı tiplerini engellemek çoğu zaman faydalıdır, JavaScript'i devre dışı bırakırsanız bazı karmaşık sayfalar düzgün çalışmayacaktır, ama basit versiyonları mevcutsa kullanılabilir.

 

4.3. uBlock Origin filtreleri

uBlock Origin'in hangi filtre listelerini kullanacağını bu ekrandan görüp ayarlayabilirsiniz. İsterseniz tümünü seçin, isterseniz tercih ettiğiniz başlıkları uygulayın veya devre dışı bırakın.

 

5. User-Agent Switcher

Bu eklenti, kullandığınız tarayıcının sizi sitelere nasıl tanıtacağını ayarlamanızı sağlar. Diyelim ki MacOS'ta Firefox kullanırken kendinizi Android'de Edge kullanıyor gibi gösterebilirsiniz. Bu eklenti de açık kaynak kodludur.

 

5.1. User-Agent Switcher'i yüklemek

User-Agent Switcher'i yüklemek için GitLab sayfasını ziyaret edebilirsiniz veya buraya tıklayarak Firefox uzantısını yükleyebilirsiniz.

 

5.2. User-Agent Switcher'i kullanmak

Bu eklentiyi yükledikten sonra adres çubuğundaki simgesine ve ardından bir seçeneğe tıklamak yeterli. Buradaki seçenekler, sitelerin sizi hangi tarayıcıyla gezdiğinizi görmesini etkileyecektir.

 

5.3. User-Agent Switcher'i ayarlamak

Bu eklentinin ayarlar sayfasında, listede görünebilecek tarayıcı seçeneklerini etkinleştirebilir, devre dışı bırakabilir, silebilir veya yenilerini ekleyebilirsiniz.

Eğer daha farklı user-agent ihtiyacı duyuyorsanız whatismybrowser.com ve benzeri sitelerden birçok user-agent bulabilirsiniz.

 

6. Eklentileri ve ayarları test etmek

İnternet tarayıcınızın ve eklentilerinizin ayarlarının ne kadar iyi çalıştığını merak ediyor musunuz?

uBlock Origin'in filtrelerini test etmek için Can You Block It? sitesindeki eXtreme testi uygulayabilirsiniz. Dikkat edin, o sayfadaki hiçbir şeye güvenmeyin; test bittikten sonra sayfayı kapatınız.

User-Agent Switcher çalışıyor mu çalışmıyor mu bakmak için bir sorgu gerçekleştirebilir veya şu sitelerde deneyebilirsiniz: https://duckduckgo.com/?q=what+is+my+browser

 

7. İyi günlerde kullanın

^^

 

Etiketler: #gizlilik #güvenlik #privacy #security #internet #tarayıcı #duck #duckduckgo #browser #firefox #ublockorigin #useragent #useragentswitcher

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 8
  • Koray @koraysuna

    Microsoft edge’ye alıştım valla. Firefox eskiden hep ağır çalışırdı ya aklımda hep öyle kalmış.

  • Tegin @tegin

    HTTPS Everywhere ve Privacy Badger eksik kalmış.

    Bunlara ilave olarak birden fazla tarıyıcı kullanmayı tercih ediyorum. Sosyal medya, satın alınacak ürün arama, satın alma, bankacılık + e-devlet gibi işler ve bir kaç alt grup için farklı tarayıcılar kullanıyorum (toplam 7). Linux bilgisayarda anlık olarak en az 3 tarayıcı açık oluyor. Onlarca sekme açmak yerine daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum.Youtube için ayrı bir tarayıcı ve FreeTube kullanıyorum. Google hesabı olmadan FreeTube ile abonelikleri (5 ayrı kategori) yönetmek oldukça keyifli.

    Performans olarak 2 yıldır C64 gibi kalan Raspbery Pi 3 e geçen yaz Pihole kurdum, eklediğim 2 tane harici SSD ile hem NAS hemde reklam engelelyici olarak kullanıyorum.

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      HTTPS Everywhere çok faydalı bir eklenti fakat Firefox'un güncel sürümlerinde elzem değil, çünkü bir süredir Firefox HTTP yerine otomatikman HTTPS'ye geçiyor. Privacy Badger'ın yaptığı işi uBlock Origin'le halletmek de mümkün olduğu için ayrıca yer vermedim. Gizlilikle ilgili bir okuma amacıyla şu linki bırakabilirim: https://restoreprivacy.com/firefox-privacy/ . Belki Privacy Possum'dan bahsedilebilir veya NoScript tercih edilebilir fakat modern (!) sayfaların bazılarının işlevlerini (!) bozabiliyor.

      Ben birden fazla tarayıcı kullanmak yerine (ki Firefox'un bu bağlamda alternatifleri çok az) ya yalıtılmış alanda Google'sız Chromium tercih edilebilir diye düşünüyorum veya Firefox'un birkaç klonunu farklı profillerle kullanmak mümkün, benim tercihim de bu şekilde. Her profil için bu ayarları tekrar yapmak birkaç dakikalık iş.

      Reklam ve izleyici trafiğini engellemek için Pi-hole'un en makul çözüm gibi görünmesine karşın ayrıca cihaz almak ve kurmak, bir İnternet tarayıcıyı indirip kurmaktan daha meşakkatli ve masrafı

  • ozmo @ozmo

    internete çıkıyorsan asla gizli değilsin ki yaptığın bu ayarlar ile seni kalabalık içinde kolayca fişeyebilirler https://amiunique.org/ bu siteden kalabalık içinde ne kadar benzersiz olduğunu öğrenebilirsin eminim bir çok değerin kırmızıdır benimki öyle çünkü yeşil olduğunda daha zor oluyor fişlemek

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      Evet kırmızı değerlerim var; bunların büyük kısmı Türkiye'de yaşamam ve Türkçe konuşmam ile ilgili 🙂 Bir de işlemci ve eklentilerden kırmızı yemişim. Tarayıcı için user-agent değiştirince o da yeşile dönüyor.
      Mesele benim kırmızı olmam değil, İnternet'te diğer kırmızıların (ve yeşillerin) arasında kaybolarak gezdiğim içeriklerin ne olduğunun takip edilememesi. Yeşillerin maalesef büyük kısmı takip ediliyor.

    • AB9 @sqn

      @ozmo unique kimliğimle ifşa olmak isterim 🙂

  • szntr34 @szntr34

    Faydalı bir yazı, teşekkürler.