Elektrikli otomobil çeşitleri
Yeni teknolojilerin süratle hayatımıza girdiği ve aynı süratle normalleştiği bir çağdayız. Ancak müstesna bir teknoloji, yıllardır türlü modelle piyasada olmasına rağmen kabul göremedi: Hibrit otomobiller... Siz,değerli takipçilerimiz mevzua yabancılık çekmesin diye Can ve Emre bu Otoseyir bölümünde içten yanmalı motorla elektriğin enva-i çeşit kombinasyonunu tüm detaylarıyla masaya yatırdı. İyi seyirler!
Müthiş bir bölüm. Çok uykum olmasa hemen izlerdim. Artık yarın günüm çok daha iyi geçecek. Hele ki bugün Fluence Z.E. ile sürüş deneyimi yaşayıp elektrikli araçların mantığına ve sürüş keyfine hayran olduktan sonra... Resmen metroda gibi hissettim kendimi 🙂
Yeni 40 dk'lık OtoSeyir videosunu görünce ben:
Proje rafa kalktı şu anda ama yenilenecek. Sene sonuna bir sorun çıkmazsa Zoe geliyor. En büyük sorun bataryaydı Fluence'da. Zoe'de çok daha mantıklı yerleştirilmiş ve bagaj Clio kadar sunuyor.
Bataryalar çok pahalı, 20 bin lira civarı... Kiralama yönteminin Fluence ile tutmadığı görüldü.
Aslında şu anda ÖTV indirimi sayesinde ithal olanlar bile yerli araba fiyatına satılabiliyor. Lakin maliyetten daha da büyük bir sorun şarj istasyonu. Bir ayağı çukurda gibi hissediyor insan.
Tesla gibi 600km menzil sunmaları zor arabaların, en azından maliyeti 5'te 1 oranında tutmak istiyorlarsa Tesla'ya göre.
Güzel konu olmuş, daha uzun bile olabilirmiş.
Teşekkürler...
Mevcut otomobil üreticilerden bazıları ve petrol şirketleri istediği kadar yırtınsın, lobi çalışması yapsın bu araçlar çok kısa süre içinde alınabilir durumda olacak. Tesla mükemmel bir iş çıkardı. Modeller şimdilik biraz pahalı ama kısa zamanda orta gelir seviyesine de inecek. Şanzıman yok, neredeyse bedavaya gidiyor, duman çıkarmıyor, gaz tepkisi mükemmel. Son hızı düşük ama yine oldukça yeterli.
Bir kaç yıl içinde dual carbon battery ler çıktığında pil eskime sorunu pek olmayacak. çok kısa sürede neredeyse benzin doldurma hızında doldurabileceğiz. Şu an tesla da hızlı şarj istasyonunda çok kısa sürede %50 doluluğa ulaşabiliyor. Param olsa bmw, mercedesin 300 küsür bine sattığı arabalara model s i gözüm kapalı tercih ederim.
http://www.youtube.com/watch?v=Hd-up6yBWa8#t=113
Nasıl akıllı telefonlar çıktıktan sonra bir zamanlar yok şu özelliği var bu özelliği var denen telefonların insanların gözünde birbirinden farkı kalmadıysa. Elektrikli araçlardan sonra akaryakıtlı cihazların başına da aynısı gelecek.
bilgilenmek ve bilgiyi bu şekilde alabilmek çok güzel bir duygu.
süper olmuş 🙂 biraz daha uzun olsaydı keşke
Hepsini keyifle dinledim , teşekkürler.
Ben de hep bi zemberekli bisiklet istemişimdir var mıdır örneği youtubda filan gençler?
Zemberek işi zor, ama elektrik destekli bisikletler veya bisiklet için hibrid dönüşüm kitleri mevcut.
malum belgesel kanallarında denemişlerdi zemerekli bisiklet olmuyormuş kuvveti yayamadılar malum lastık tabanı ince işe yaramadı frenle felan olmadı
Pil teknolojisinin birazcık gelişmesi ile ben çok geleceği olduğuna inanıyorum elektirikli araçların. Sonuçta araç kullananlar 250 de sürmüyorlar aracı 😀 100-120 büyük çoğunluğu o yüzden hızın çok sorun olcağını sanmıyorum adama yol masrafını söyleyince bu hızlardan çok çabuk vazgeçeçeklerdir. Güzel bir diğer avantajı ise 😀 bu ğüne kadar kullandığım oyuncak arabaların farları pile bağlı değildi 😀 araç harekete geçince farları yanmaya başlıyordu buda bence çok önemli bir avantaj.
Param olsa bir dakika düşünmem Tesla model s siparisi veririm. Kendi evimde şarj ederim gezerim zaten yılda 3 5 defadan fazla uzun yola gittiğim yok oda tatil maksadıyla. 1 hafta araba kiralarım tatile giderim. yine hem ucuza hem küçücük motordan çıkan muazzam tork ve güçle keyif yaparım. Tesla zaten bataryaları 8 yıl garanti veriyor. Birkaç yıl eski arabalarla gidip para toplamalı ilerde elektrikli araç alırız. İnternette Tesla kullanıcıların yazılarını çok takip ettim adam periyodik bakıma götürüyor arabayı 10 dakikada araba servisten çıkıyor yapılan şeyler ise arabayı PC ye bağlayıp sorun var mı görmek bide silecek suyunu doldurmak. Artık periyodik bakıma 300 500 Euro bayılma olmayacak.
40dk vaktim yok şimdi yarına kaldı :/
emeğinize sağlık, güzel olmuş ama sizin bölümleriniz hep keşmekeş içinde geçiyor. bölümleriniz bi türlü kompozisyon içinde geçmiyor.aklınıza geleni anlatıyormuşsunuz gibi oluyor. bundan dolayı videolarınız beğenmeme rağmen hiç keyif alamıyorum. bu duruma canın katkısı çok büyük. sürekli dersi kaynatmak isteyen öğrenci gibi atlıyor. ve evet bunu söylemeliyim çok espri yapıyor. diğer teknoseyir videolarını bölümlerinizde kompozisyon yaratmanız için örnek almalısınız. teşekkürler.
Haklısınız, önceden bir program belirleyip ona göre anlatmıyoruz. Bu yüzden çok derli toplu olmuyor. Biz daha çok çekim öncesinde nelere değineceğimizin üzerinden kabaca geçip videoda aklımıza geldikçe söylüyoruz. Sohbet havasında geçiyor, daha doğal görünüyor ama sizin de dediğiniz gibi biraz dağınık oluyor. İkisinin arasını bulmak lazım, biraz daha iyi organize olmak lazım. 🙂
@lawnmower tümden gelimci birisi olarak sizin videolarınızdan sonra anlattığınız şeyleri grafik vs olarak toplayıp öyle anlamaya çalışıyorum 🙂 aynısını nispeten daha derli toplu olan şanzıman türleri videonuzdan sonra da yapmıştım.
bizim devlet elektrikli araclara %0 satis vergisi getirse (ki fantezi. %140 mi ne hayvanlar gibi vergi sokan bir devletten bahsediyoruz) ortalikta bayagi bir kipirdama olur diye dusnuyorum. mesela nissan LEAF ab'de 80.000 lira civari satiliyor (vergiden muaf). sahsen bir vw golf'a 60.000 gayme sayacagima bunu alirim daha iyi. hem yakitta hem de bakim masraflari olarak cok avantajli. ama pil yalama olunca ne kadar giriyor onu bilmiyorum 🙂 ama bizim vw fetisi millet almaz gene. "bu ne aaagggbiii cok japon yaaaa" diye eyyorlar 🙂
あなたの口ひげバカ·タイップ上のたわごと!
Leaf de pek tipsiz yav. 😀
@lawnmower uzay araci 21. yy tasarimi iste daha neyi begenmiyognuz yauw? 🙂
Hollanda da volvo marka hybrid toplu taşıma aracı görmüştüm. Duraktan sinsice avına fırlayan yırtıcı misali ayrılıp 30-40 km/s hıza ulaşınca vites değiştirir gibi diesel motorun devreye girişini görmüştüm.Ve heyecanlanmıştım açıkçası.. Sene 2012 .
Ülkemizde ticari araç üretimi olmasına ve belediyeler de yaygın bir şekilde yeni otobüsler almaya devam ederken böyle otobüsleri neden görmüyoruz merak ediyorum.
Bence şarz istasyonu evlerin garajina girinceye kadar bu teknoloji gerçekten uzak kalir
Bknz: Tesla HPWC.
Bor miktarı neden sıkıntılı?
Düşünün ki dünyadaki bütün rezervin %70i Türkiye'de ve bizde de öyle yer gök bor değil.
O da mümkün, sonuçta projenin arkasında GM var. 🙂
Fluence ZE fiyatına göre iyi ama bagajı çok kullanışsız. Pil bagajın büyük kısmını kaplıyor. Kolay değişsin diye arabanın altına gizlemek yerine bagaja koymuşlar pili. Bagajla işiniz olmuyorsa kullanılabilir bir araba, ama tatile filan pek gidilmez.
izlediğim en güzel otoseyir bölümü
Merhaba
Elektrikli motorlarda nissanda da kullanılan crd şanzuman kullanılamazmı. Böylece yüksek hızlarda da devir aynı olur ve elektrik tüketimi azalır.
Güzel bir bölüm olmuş @can @lawnmower merak edenler için 1950 model ford nucleon kolay gelsin
mevcut içten yanmalı motora sahip araçları elektrikliye dönüştürmekten bahis açılınca electron twingo diye bir şey vardı, onu hatırladım. litvanya'da bir firma yapıyor bu işi.
http://www.technologicvehicles.com/en/green-transportation-news/2123/video-an-electric-twingo-for-less-than-9000--
Belgesel gibi olmuş.
İyi elektrikli arabaları geliştirsinler. Biz yine elektriği satın aldığımız doğal gazdan kömürden bilimum karbondan üretiriz. Doğaya zarar vermeye, sera gazı salınımına devam ederiz. Kimi yerde yükseltileri fazla, kimi yerde rüzgarı bol, kimi yerde güneş ışıklarının kuvvetli olduğu ülkemizde biz yenilenebilir enerjiden, kendi kaynaklarımızdan istifade etmek yerine elektriği yada ham maddesini dışarıdan alırız. Fiyatları benzinle yarışır. Arada 3 gün 5 gün kesilir ulaşım durur.
Getirsinler, biz hazırız.
Elektrikli arabalar geldiğinde, bir zamanlar LPG de olduğu gibi ek vergiler ona da bir anda geliverir, o vergi pastasını devlet bize bırakmaz, petrolden alamazsa elektrikten alır 🙂 ÖŞİV (Özel şarj istasyonu vergisi :)) ona ayrı sayaç taktırır, kW-h başına vergisini alır)
General Motor EV1 den bahsedilmemiş bir elektirikli otomobil yayını bana çok makul gelmedi, bu işin asıl yaygınlaşmasına vesile olacak olan araç EV1 dir. Ancak öldürdüler garibimi. 1990 da çıkan bu araç, 6 saat civarında şarz dan sonra 350 - 400 km yol yapabiliyor. Max sürat 110 civarı sanırım. 100 kişi test için veriyorlar hepsi süper memnun ama küresel güçler bu arabanın yaygınlaşmasına müsade etmiyor. Araba mezarlığında hepsini tek tek eziyorlar, gözüm dolmuştu. Varsa izlemeyen "Who killed electric car" belgeselini bence hemen izlesin. Artık petrolün ehemmiyeti gittikçe azaldı, büyük projeler kapsamında da yeterince kullanıldı, hadi artık kullanın izin veriyoruz dediler ve tekrar gündeme geldi.
Belgeselde rus bir adam çıkıyordu, bu arabanın pilini benim şirketim yapmıştı diyor ve ekliyor aynı pilin 3-4 kat daha güçlüsünü ve daha hızlı şarzlı olanını yapabiliyorum diyordu 🙂 Hemde 2006 yılında.
Küresel güç değil, bildiğin serbest piyasa ekonomisinin kuralları geçerli bu kararlarda, karlı olan faydalıdır. Hem yanlız üreticiye veya satıcıya değil, tüketiciye de karlı olması şartı ile.
Bu yüzden bugün bu petrol fiyatlarıyla fosil yakıtlara alternatif arıyoruz. Yani bi gizli el değil doğrudan tüketici tercihleri yönlendiriyor. Petrolün fiyatı 10$ olsun bakın hibritin H si kalır mı? Gücü yetiyorsa ucuzlatsın petrolü o küresel güçler, biz de mutlu olalım.
+1
eyvallah beyler ...
sehpanın satış yeri varmı fiyatlarına bakabileceğim ?
Sizlerden öğreneceğimiz çok şey var.Yine çok iyi bir otoseyir videosu ağzınıza sağlık
İyi çalışmalar
Dedikleriniz çok doğru abilerim. Aslında sırf elektrikli araçlarda tavana gizli güneş paneli konulabilir. Teknoloji geliştirilip arka camın içine güneş paneli eklenebilir.
güzel bir video, teşekkürler.
daha bugün haberini gördüm, mevcut yoğunluk ve ağırlıkta, diğer malzemelere göre 400 kat daha fazla yük taşıyabilen yeni bir malzemeden bahsediliyor. bu da şu demek, aynı sağlamlığa sahip çok daha hafif bir malzeme. kullanılabileceği alanlardan biri olarak da pil teknolojileri gösteriliyordu.
tabi daha üretimi, maliyetinin düşürülmesi, yaygınlaşması vs derken çok var. ancak ilerde elektrikli arabalarda alçak konumlandırılmış bataryaların yol tutuş avantajından pek bahsedemeyebiliriz, haberiniz olsun 🙂
http://gizmodo.com/this-new-nanomaterial-can-withstand-forces-160-000-time-1595188234
Aslında GMnin yaptığı gibi jeneratörlü hibritlerde, türbin de değil, wankel motor kullanılmalı, hem çok daha hafif ve küçük, hem de doğru devirde çalıştığında çok verimli motorlardır.
Not: "Arkadan itiş" yanlış bir terim, çekiş olacak çekiş 🙂
Önerim biraz beklemen 🙂
Resmen vizyonum genişledi, ellerinize sağlık.
bu elektirkle nasıl çalışabiliyorda bizim arabalarımız elektirikle çalışamıyor hala
Tamam bu elektirikli arabalar gerekli, tamam daha temiz daha az parayla daha çok gidiyosun falan filan... Peki binlerce lira verip aldığımız arabalar ne olacak, hurda mı ??? Bence hali hazırda trafikte olan arabalar için de lpg dönüşümü tarzı hibrit dönüşümü uygulanabilir. Zor, masraflı, ağır işçilik istiyen bir işlemler dizisi olsada imkansız değil. Araba üreticeileri bu yönde de alternatifler getirip pazarlamalılar... Yoksa naparım ben bu arabayı 🙂
dünyada mevcut bizim ülkemizde yasakladılar tam altın çağına girerken yasaklandı
lityum demir fosfatlı piileri unutmuşsunuz hocam. Bu tarz piiler daha fazla cycle sayısına sahip ve çok daha dengeli şekilde bitiyorlar.
elinize saplık
staj sonrası 40 dk otoseyir keyf 🙂
Elinize sağlık. Gayet güzel bir program olmuş.
Sağlam bölüm olmuş; sanırım 3-4 kere dinlersem ancak sindirebileceğim.
Bor olayını ben de tam anlamadım. Geleceği mi kapandı hayırdır?
Elektrikli otomobil içinde trafik polis trafik cezası yazabilirmi ?
Elbette yazar. Motorlu taşıt o da. Benzinli dizel nasıl aynıysa o da aynı.
Kurallar aynen geçerli.
Elektrikli araba demişken bir sonraki inceleme videonuzda Honda CR-Z 1.5 hybrid inceler misiniz?
nükleer enerji çok mu riskli milyon km 10 gr yakıtla 🙂
arbayı çarpınca nükleer patlama olduğundan 😀
Deposunda alfa ve beta parçacıkları saçan nükleer yakıt çubuklu bir araçla seyahat etmek ne kadar mantıklı bilinmez 😀 Nükleer gücü tanklarda ve uçaklarda da denediler ama olası kaza durumlarında radyason sızıntısını engellemenin bir yolu yok. Bİr tek denizaltılarda işe yarıyor o da kaza durumunda denizin dibini boyladığı için 😀
Nükleer yakıtlı arabaların bizim oto sanayiye girdiğinde olacak senaryoları düşünemiyorum :)) Cem Yılmazı hatırladım, adam radyasyondan koşarak kaçıyor... :):)
http://www.vidivodo.com/video/cem-yilmaz-radyasyon/49156
doğal gaz temiz yakıt
bor yalıtım malzemesi olarak bulunmuşdu uzaya giden araçlar dönerken atmosfer sürtünmesinden bu sayede kurtulyorlar can bey yanlışım varsa düzeltsin
bu arada ülkemizde gmin araçlarına ötv indirimi uygulanmıyor bunun içinde fosil yakıtlı motor var denilerek deli bir ötv ödemek zorunda kalınıyor bu sebepten ötürü ülkemizde şuan kulanıla bilir en avantajlı model ülkemizde kullanılamıyor elektirikli arabalar için sırasıyla problemler şarj istasyonu (evde değilsen nerde şarj edeceksin voltun böyle bi sorunu yok )şarj hızı(her zaman fosil yakıt alternatifin var )menzil(uzun yol içinde fosil yakıt alternatifin var)ağarlık (çözümü yok tüm elektirikli otomobiller içinde en ağar olanı volt) durum buyken zaten pahalı olan bir aracı saçma gerizekalı birinin yaptığı vergi sistemi ile alınamaz seviyeye çekmek elektirikli arabayı öldürüyor şuan ülemizde ampera adıyla satılan aracın satış sayısı kaç bılmıyorum hiç görmedim
Arkadaşlar bu akaryakıt lobisi range extender harici sadece pil kullanan çözümlere izin vermez, köstek olur maalesef. İlla çok tasarruf etmek istiyosanız i10 LPG alın 38.000'e. Km başı 15 kr. altı masrafınız olur.
temiz ama fosil yakıt sonuçta rezervleri sınırlı. Yarın bir gün o da bitecek.
"Şehir içi trafikte dur kalk sıkıntısı olmadığından elektrikli araba kulla... "
Kötünün iyisi abi bunlar hep. Herkes tutturmuş bi araba da araba diye. Yok motorun gücünü hissedicem, yok koltuğa yapıştırmasını hissedicem. Bisiklet ve toplu taşıma seçeneklerinden bahseden yok.
Neden?
Kişisel otomobil denen nane günümüzde pratik amaçlarından çok bi aksesuar olarak kullanılıyor da ondan! İşiniz gücünüz hava cıva. Patrona hava, hatuna hava...
@neset-ozeren bisiklet oyle de motosiklet de oyle. corlu gibi buyuk kentlere gore ufak bir yerde yasiyorum. abi her trafige cikisimda bir kaza tehlikesi atlatiyorum.
hidrojen elektiriklileri atlamışlışsınız
Hidrojen kullananları anlattılar, Neşet Bey de söylemiş 🙂
http://9gag.com/gag/aM1o17M
bu işin arkasında olanların neden bu teknolojiyi baltaladığınıda anlatsanız keşke.
bu arada lawnmover'a nazik cevabı için teşekkürler
Bölüm güzel de elektrikli olarak tesla dışında alınabilecek elektrikli oto yok mu?
Ayrıca Türkiye'de alınabilecek elektrikli otomobil alternatifleri artılarıyla - leriyle değerlendirilirse iyi olur...
Tutmamasının en büyük nedenlerinden biri menzil. Fazla yol yapacak adama menzil yetmez, az yol yapan için de aylık kira fazla.
Kocaeli Üniversiteye Renault yetkilisi geldiydi. Pili satmıyoruz arabayla birlikte size kiralıyoruz. Fiyatlarıda TL ile dakika alır gibi bir sistemdi. Yılda 10.000 Km kullanacaksan 3.000 TL, 25000 Km kullancaksan 5.000 TL veriyorsun. Eğer Kotanı aşarsan ayrı bir ücret.
Çok saçma bir sistem geldi bana. 5000 10000 fazla ver ama PİL kirasıda neymiş
Ama şimdi yeni küçük araba akılları başlarına gelmiş heralde pili yanında vericeklermiş
merhaba, cok guzel bir review ama, rica etsem hazir TOYOTA YARIS HYBRID'lerde 7000 TL'ye yakin bir indirim yapmissken, bu arabalar ile ilgilide bir inceleme yayinlayabilir misiniz? Ozellikle bahsettikleri yakit tuketimi rakamlarina ulasabiliyorlar mi ? ya da hangi kosullarda ulasabiliyorlar. Aku'leri tam sarj ile sanirim sadece 2 km sadece elektirik ile gidebiliyormus bu ortalama ev - is arasi mesafenin 20 km oldugu Istanbul'da anlamli bir mesafe mi ? elektirikli motor nasil bir hizla sarj edilebiliyor? bu konulardaki fikirlerinizi paylasabilirseniz dedigim gibi hazir indirimdeyken ve ilk defa 'alinabilir' fiyatlara dusmusken bu araclar hakkinda saglikli bir fikir olusturmak icin cok yararli olacaktir. tesekkurler
Süper bir bölüm olmuş, çok teşekkürler. Sohbet havasında olması insanı sıkmıyor, 40 dk çabucak geçiyor...
Toshiba yeni bir pil teknolojisi duyurmuştu, araba gibi büyük kapasite ihtiyaçları için hızlı şarj olan ama ne oldu bilmiyorum...
https://www.toshiba.com/tic/industrial/rechargable-battery
retarder'in şanını kurtarmaya geldim 🙂 retarder'den ilkel ve kullanışsızmış gibi bahsedilmiş, konuşmacılar tabii ki retarder'in asıl görevini ve ne işe yaradığını biliyordur ama izleyiciye tam öyle geçmiyor.
retarder'in asıl amacı enerjiyi tasarruf etmek ve değerlendirmek değildir. tonlarca ağırlıktaki araçların (otobüs tır ve kamyonlar mesela) yavaşlama yükünü sadece frenlere yüklemeyip güvenliği arttırmaktır. özellikle dik ve uzun rapmalarda güvenli sürüş sağlar. çünkü bu tip ağır vasıtalarda hava basıncıyla çalışan frenler vardır ve belli sayıda frene basma hakkı sunar. örneğin 10-12 kez frene basılırsa hava basıncı biter ve frenler tutmamaya başlar veya frenler tutsa bile bir yerden sonra balatalar yanıp aracın kül olmasına neden olabilir.
işte retarder bu yüzden önemlidir ve ve ilerleyen zamanlarda tabii ki soğurduğu enerjiyi tasarruf edip gerektiğinde sunacak retarderler kullanılmaya başlanacaktır. yani retarder hatalı bir ürün değil, sadece enerjiyi faydalı kullanmak şimdilik görevleri arasında bulunmuyor ama o da yakındır.
https://www.youtube.com/watch?v=5IF0VbUb_Ug
@lawnmower @can
bilgi verebilirmisiniz?
https://youtu.be/oRO5IJkWbMA