Bir fotoğraf makinesi ile doğru pozlama nasıl yapılır?
Pozlamanın üç unsuru olan diyafram, enstantane ve ISO'yu ayarlaryarak, nasıl doğru pozlama elde ederiz konusunu, bir DSLR'ın içine girerek gösteriyoruz.
Pozlamanın üç unsuru olan diyafram, enstantane ve ISO'yu ayarlaryarak, nasıl doğru pozlama elde ederiz konusunu, bir DSLR'ın içine girerek gösteriyoruz.
Son bir saat içinde 93 ziyaretçi, 92 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Sonunda basçek gelebildi. Özledik 🙂
Barış abi varsa gece 4 de de gelse bu video izlenir 😀
özlemiştik harbiden yaaw☺
Sonunda ikiliyi yan yanagördük 😀 İnceleme için teşekkürlerrrr
İzleye izleye öğreneceğim bu fotoğrafçılığı 🙂 Güzel videoydu, teşekkürler.
basceki kuruldugu ilk zamanlardan beri surekli takip ediyorum ve ilk kez bu tarzda teknik ogretici bir formatta video izliyorum.ilk defa olmasina ragmen akis gercekten cok iyi.ellerinize saglik muthissiniz.
Süper bilgiler var 😉 Bizim çektiğimiz fotoğraflar hakkaten fotoğraf değilmiş ben onu anladım videoyu izleyince 🙂
Ellerinize sağlık. Basçek çok ara oluyor sanki.
Doğru pozlama her zaman doğru pozlama mıdır 😀
Doğru pozlama doğru pozlamamahshshd mıdır? 🙂 🙂
Bu tarz uygulamali videolar daha cok gelirse, fotografciliga yeni baslayanlar icin daha iyi olur.
Gözden pozlama yapılmaz, sadece netleme yapılır. Göz akı ve göz bebeği pozometreyi şaşırtabilir. Keza insan cildi de pozlama için iyi bir tonda değildir. Beyaz tenlilerde fazla açık, siyah tenlilerde fazla koyu gelir. Ancak melez, açık çikolata tenli birisinde tutar o iş. Mümkün olduğunca monoton ve orta tonlu bir yüzey aramanız gerekir. Örneğin Murat beyin sweatshirtü gibi. (Sizin baba büstünün teni de fena değil, +1/4 telafi verilerek doğru değere ulaşılır sanırım.)
Poz göstergesindeki ibreyi illa ki ortada tutmak gerekiyor gibi bir söylem kullanılmış, o da doğru değil. O gösterge otomatik ayarlarda (tam otomatik, diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli) farklı, manuel ayarda farklı şekilde kullanılır, poz ölçümü yapılan bölge makineyi yanıltabilecek tonda ise, o ibre artı ya da eksiye çekilerek doğru poz aranır.
ISO'yu fazla yükseltmemek gerekir tamam, ama titreşimden kaynaklanacak bir bulanıklık tehlikesi varsa artırmak zorundasınız. Çünkü bulanık fotoğrafı düzeltmek imkansız, ama ISO gürültüsü sonradan kısmen azaltılabilir.
Göz akının şaşırtması için, spot ölçüm gerekir ki o durumda bile akına isabet ettirmeniz gerekir. Eğer bu derece bir hassasiyet söz konusu ile ben makine ile pozlama yapılmaz der konuyu kapatırım. Işık ölçer ile ölçüm tercih ederim. Modern makinelerin kendi ışık ölçümlerinde hata payı çok azaldı. Photoshop da işleri çok kolaylaştırdığından artık o kadar hassas pozlama yapmayı bırakıyor insanlar. Ben hala ışık ölçer kullanıyorum ama zaten Photoshop'a girecek bir fotoğraf ise çok takılmıyorum.
Benim dikkat ettiğim şey hatanın tutarlılığı. Misal 100 foto çekildiyse hepsi -1 az pozlanmış olsun. Tek hamlede düzeltirim gibi.
Pozlamanın çektiğiniz kişiden yapılmasının sebeplerinden biri de temel olarak onun üzerine düşen ışığın kadrajın alakasız bir yerine düşen ışığa göre daha doğru sonuç vermesi.
Fotoğrafçılık konusunda söylediğimiz hemen hemen her şeye yanlış diyebilirsiniz çünkü fazla öznel bir konu. Misal poz göstergesindeki brenin ortada durması. Böyle bir gereklilik yok. Hatta az pozlama ya da aşırı pozlama da aslında hata olarak değerlendirilemez çünkü kasıtlı olarak o etkiyi istiyor olabilirsiniz.
Ancak yeni başlayan birine anlatıyorsanız aşırı pozlama da az pozlama da hatadır. Önce doğrusunu çekip sonra ışığı kendi istediği ölçüde eğip bükmesi beklenir.
Çoğu kişi o ibrenin ne işe yaradığını bile bilmiyor. Onu referans alarak makinenin pozlama yaparken az ya da çok pozlayacağını, çekim yapmadan anlayabilirsiniz. Makine çok pozlayacak ise poz telafisi ile telafi etme yoluna gidebilirsiniz. Makinenin kendi ölçümünün zaten temelde yansıyan ışık üzerinden olması sebebiyle hatalı olduğunu düşünürsek, ışık ölçerin ibresini bir referans noktası olarak kabul etmenin hiçbir zararı ya da yanlışlığı yok.
Titreşim konusunda ise biz de aynı şeyi söyledik zaten. Ama kafadan yüksek ISO vermek yerine adım adım gitmenin daha doğru olacağını gösterdik.
"Gözden pozlama yapabiliriz" dendiğine göre spot ölçüm kullanılıyor demektir, genel ölçümde gözden nasıl pozlama yapacaksın?
Fotoğrafa sanat olarak bakıldığında kuralları bozarız, ama bu videolar madem yeni başlayanlara yönelik, kuralları doğru göstermek lazım. Bu ve önceki videonun konusu pozlama üzerine, başka bir konu değil ki bunları şimdilik es geçelim. Makinenin pozometresinin nasıl bir mantıkla çalıştığını, hangi durumlarda yanıldığını, poz telafisinin ne gibi durumlarda gerektiğini bu videolarda anlatmayacak da ne zaman anlatacaksınız? En can alıcı kısma geldiğinizde "ibre ortada olacak" deyip geçiyorsunuz. Konusu pozlama üzerine olan bir eğitim videosunda bu kabul edilemez bana göre.
Dediğim gibi, eğer makine ölçümü kullanıyorsanız zaten yansıyan ışıkla ölçüm yapıyorsunuz. Bu durumda derinin renginden kıyafete her şey pozlamayı aldatabilir. Bu kadar hassasiyet için ışık ölçer daha doğru olacaktır.Ama onu da standart bir kullanıcıya önermem şahsen. Az biraz kaçırsın ayarı sonra yazılımda düzeltsin.
15 dakikalık bir videoda tüm konuları anlatamayız. Hepsinin sırası gelecek. Daha bile kısa olmalıydı video.
Merhaba arkadaşlar. 13:55 de dil sürçmesi sonucu enstantane yerine diyafram demişim. Buradan düzeltmiş olayım.
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
Halen bilmeyen var ise bu adreste kendi flu fotoğraflarını çekerek denemeler yapabilir..
bu da benim sayfam arkadaşlar.. 🙂
https://500px.com/ahmethamdi
Tripod kullanılacaksa neden IS kapatılır? @baris_ozkok
Merhabalar. Basitçe anlatırsak, IS sistemleri, elinizdeki titreşim ile görüntüyü dengelemek için titreşim üreten bir mekanizmadır. Böylelikle görüntü elinizle senkronize olur netlik için destek verir. Fakat siz makinayı sabitlediğiniz zaman, IS modunu devre dışı bırakmazsanız, sistem titreşim üretmeye devam eder ve görüntünüz bundan ötürü flulaşır. Bu konu hakkında ayrıntılı ve örnekli bilgiler için Aşağıdaki linkten, konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz. Zamanlaması ayarlanmıştır.
https://youtu.be/aabel0ZlAfA?t=22m39s
Benim gibi amatör olarak fotoğraf çekenler için böyle videolar müthiş faydalı oluyor. Devamı gelir inşallah 🙂
Barış abi bu sizin makinenin özelliği mi yoksa ayarlardan bi yerden ben de aktif edebilir miyim?(100D) @baris_ozkok
Merhabalar. Bu tüm makinalarda olan bir özellik. Bu aslında Enstantane göstergesi. Her hangi bir yerden aktif etmenize gerek yok. Mesla vizörden baktığınızda, Altta bu 2 değeri yine görebilirsiniz Manual modda değerleri değiştirdiğinizde, oradan gözlemleyebilir ve pozometreyi yine oradan gözlemleyerek gerekli ayarları yapabilirsiniz.
@baris_ozkok barış bey öncelikle tekrardan hoşgeldiniz. ya gömlek rahatsız etti yada ense tiki var sizde galiba. mümkünse konuşurken daha sabit durursanız 10 numara olacak, dinlerken biraz dikkat dağıtabiliyor (:
Bende bir sabit duramama sıkıntısı var. Çok hareketli bir insanım. Biraz daha dikkat edeceğim bundan sonra. Teşekkürler.
Barış abinin sanki içten içe; ah şu video bitsin gidip o lanet olası federallere gününü göstereceğim der gibi bi havası vardı yada bana öyle geldi 😀
En sevdiğim baş çek bölümü bu oldu 🙂
Fotoğrafçılık hiç alakam yok ama işin teknik kısmını merak ettiğim için izliyorum, teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
Şu anlatım şekli çok iyi düşünülmüş teşekkür ederim. Devamını bekliyorum.
Hayır.
güzel inceleme, daha sonra gopro hero 4 black 4k performansı, uygun sd kart(hız olarak), 4k çekim süresi gibi konuları incelerseniz süper olur...
teşekkürler, devamını bekliyoruz.
Yeni başlayanlar için güzel bir video olmuş. Elinize sağlık.
Yine yeni başlayan -ve biraz İngilizce bilen- arkadaşlar Nikon'un şu rehberinden büyük fayda göreceklerdir: http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/basics/
İngilizce kaynaklara bakacaklar için: Diyafram = Aperture, Enstantane = Shutter speed, ISO = ISO 🙂
Videoyu tekrar takrar beğenmek istiyorum ama öyle bi seçenek yok 😀 Neyse bende beğenmekten vazgeçip tekrar beğeneyim bari 😀
bolbol simulasyon denemesi yapmak en kolay ve masrafsizi 😉
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
@baris_ozkok @gamsizm hocam M modda, çekim yaparken pozometreyi çekmeden önce sıfıra getiriyorum. (Otomatik focusta) Daha sonra çekme düğmesine yarım bastığımda pozometre kayıyor kendisi. Yarım bastığımda tekrar mı ayarlamam lazım pozometreyi? (Canon 650D, Tamron 18-270 DI II VC PZD)
M modunda pozometre ayarlanmaz. Mevcut ayarın durumunu gösterir. Yarım basılınca kaydığı yöne göre yeniden ayarlamak gerekir.
teşekkürler.. diğer konulardada olduğu gibi devamını bekliyoruz..
Video güzel olmus olmuş elinize sağlık. Makineyi tripoda koyunca neden lensin IS sistemini kapatiyoruz ?
Çünkü IS sistemleri varolan titreşimi engellemek için kendileri de bir titreşim oluşturuyorlar, biz makineyi tripoda koyunca makine titremediği için sadece IS motorunun titremesi sebebiyle flu fotoğraflar elde ediyoruz.
@baris_ozkok ile çekilen ilk videodan beri sürekli konuşuluyordu bu tarz videolar gelecek diye ve sonunda gelmiş 🙂 Anlatım tarzı ve makine ekranının görüntüsünün hdmi ile alınması çok faydalı olmuş, benzer videolarda genellikle kamera ekranı başka bir kamerayla çekiliyor ve ekrandan pek birşey göremiyoruz. Umarım bundan sonrasında Basçek kategorisinde HDSLR klavuzları görürüz 🙂
Aylar önce buna benzer bir olayı deneyimlemek istemiştim. Sabit tek kaynak ışık ve figür ile yaptığım çekimlerde makinanın pozlama değerlerinde oynama yapmak yerine diyaframı 5.8'de sabit tutup sadece enstantane değerleriyle oynayarak ışığı farklı algılamaya çalışmıştım.
http://teknoseyir.com/inceleme/mg-42-gunner-ve-fotograf-denemeleri
Yalnız ben makinanın ekranında seçimi yaparken pozlama değilde sadece netleme amaçlı seçim yaptığımı düşünüyordum. Biraz kafam karıştı. Şu spot ve matrix olayını da hala tam anlayabilmiş değilim. Acaba bu seçimler mi etkiliyor? Sanırım sonraki videolarda da bu konuya değinilecektir. Elinize sağlık.
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/