Photoshop ile raw - ham fotoğraf işleme
Photoshop ile raw yani ham fotoğraf işlemek nasıl yapılır, Kutay Kösem ile örnekle gösteriyoruz.
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY
Web Sitemiz: http://teknoseyir.com/
TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ►https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
TeknoSeyir kanalı, Türkiye’nin yeni nesil teknoloji platformu TeknoSeyir.com’un YouTube hesabıdır. En güncel ürün incelemelerine ve teknolojiyle ilgili son gelişmelere bu kanaldan ulaşabilirsiniz.
İlk yorum 😀 Oh ilk defa 🙂
Aferin?!
foto linki yok @gamsizm
Final halini Murat Abi de beğenmedi sanırım 😀
final hali nerde? ben mi bulamadım ?
kutay kösemin olduğu videolarda yoruluyorum. Sanırım sesini ya da nefesini ayarlarken tam olmuyor.
Yararlı bir video olmuş elinize sağlık, devamını bekleriz.
Teknoseyirin 6. yaşıyla ilgili video gelecek mi?
Güzel olmuş 🙂
bu tarz rehberler devam ederse sevinirim, cidden merak ettigim bi konuydu.
İşte bana böyle videolarla gelin yahu. Kaç gündür çektiğimiz eziyet yeter 🙂
Hep merak ettiğim bir konudur raw.Tüm detaylarına inilmiş mi bilmiyorum ama konu itibarıyla böyle yararlı videolar gelmeli diye düşünüyorum.
çok güzel ve eğitici oldu
@gamsizm Resimler yüklenmedi mi?
Resim linki?
Tebrikler! Bir adet Cino kazandınız.
O iş kullanıcıya kalıyor. Eğer gölgeler önemliyse ya pozlamayı gölgeye yakın almak lazım ya da eksi pozlama ile çekim yapmak. Tam tersi parlak alanlar için de geçerli. Makineler ne kadar akıllansa da bizim tam olarak ne yapmaya çalıştığımızı anlayamıyorlar.
Çünkü insan gözü adapte olabiliyor. Işığı ve renk algısını ayarlayabiliyor. Mesela karanlıkta başta bişey görmezsin ama bir süre sonra birçok şeyi seçebilir hale gelirsin en azından dışardan gelen ay ışığı varsa. Fotoğraf makinesi kendine verilen komutu uygular sadece. Rengi vs bilmez. Ben de DSLR'ye çok para ödediğimde başta aynı şeyleri hissetmiştim. Eğer güzel fotoğraf istiyorsan çekim sonrası düzenleme çoğunlukla şart
21. yorum
ben olsam su ve gökyüsünü biraz daha mavi yapardım, 😉 güzel bir bölüm olmuş elinize, dilinize sağlık. kolay gelsin.
"gözüme daha iyi gözüktü" diye yapacaksak bu işi raw'la falan uğraşmayız atarız instagramda iki filtre o da göze güzel gözükür. Önemli olan fotoğrafın gerçeği ne kadar yansıttığıdır bence kafaya göre oynayarak olmaz.
fotograf bir gerceklik araci olarak adlandirmak dar bogaz yaraticaktir;
eyleme baslarken yani kadraj olusturulurken bir soyutlama yapariz etrafimizdan,
karar verdigimiz anin ustunden bize duygusunu hissettirdigi renkler ilede oynama yapariz. ve tamamen subjektif bisey ile sonuca ulasiriz.
Şu raw uzantıları hakkında bir video güzel olurdu. Raw uzantıları nelerdir ne gibi farkları vardır. Elimizdeki yazılım yeni aldığımız makinenin kendisini veya uzantısını desteklemiyorsa ne yapmalıyız. Güncelleme ile destek gelecek ise gelene kadar ne gibi çözümler bulabiliriz. Png uzantısının avantajları, dezavantajları ve neden halen standart olamadığı. Bunların geçtiği güzel bir rehber videosu güzel olurdu. @gamsizm
Sorun uzantısı değil, kullandığınız makinenin marka modelinin desteklenmesidir. Örneğin nikon tüm modellerinde NEF uzantısını kullanır fakat yarın yeni bir makine çıkartsa onun NEF dosyasını kullandığınız mevcut yazılım ya hiç açmaz, ya da yanlış renkler ile açar. Çünkü o makinenin sensör yapısının detaylarını kullandığınız yazılım bilmediği içindir.
Her marka kendi RAW formatını desteklediği için Adobe firması standart bir format geliştirdi ve adına DNG dedi. Eğer orjinal raw formatınızı DNG formatına çevirirseniz o zaman tüm DNG destekli yazılımlar bu dosyayı hatasız okur.
@korayus Dng olduğunda windows içerisinde görüntülerken bile sıkıntı yok ama diğer formatları görüntüleyemiyor bile. Düzenleme için destek gelmek zorunda olması ayrı bir şey görüntülenmesi için desteksiz kalmaları başka bir şey. Benim aldığım makine için düzenleme yazılımları çoktan destek vermiş oluyor ama görüntülerken dng halini windows fotoğraflar bile açarken diğer uzantılar için başka yazılım gerekli. Fotoğraf tarafındaki firmaların standart oluşturmaktan bu kadar uzak kalmaları sinir bozucu.
@ercument-solmaz Windows ortamında raw dosyayı görmek istiyorsanız Canon ve Nikon firmasının ücretsiz sunduğu raw codec yazılımını kurabilirsiniz. Diğer üreticilerin de benzer çözümlerinin olduğunu varsayıyorum. Bu işte ortak standart pek olası değil çünkü arka planda sensör yazılım ve ince ayarların gizli bilgileri var. Örneğin Nikon sensörü Sony den alıyor ama aynı sensörü kullanan Sony, raw formatta Nikon kadar başarılı sonuç veremiyordu.
@korayus Hep ek yazılım. Ben bunun raw dosyası olduğunu bilip yükleyerek görüntülerim ama bu fotoğrafları gönderdiğim kişi bilecek mi? Yada ne olduğu meçhul bu ek yazılımları neden yükleyecek. Standart olmasa bile temel kullanıcının erişebildiği yerde destek yok ise o standartlar oturmamıştır.
@fatih_u Beyaz dengesi için doğru bir değer yoktur, makineler de kendilerince beyaz ayarı yapıyorlar ama bunu beğenmeyen kendisi istediği gibi müdahale eder. Olayın özü şudur: Beyaz renkli bir gömlek giydiniz varsayalım fakat sabah erken saatte gökyüzü mavi iken bu gömlek açık mavi görünür. Çıplak gözle de o renk görünür. Peki doğrusu ne? Bunu beyaz mı görmeliyiz yoksa mavi mi? Ceyap basit: Keyfiniz bilir. Hele ki birden çok ışık kaynağı olan bir fotoğrafta veya yansımalarda bir kadrajda bir çok farklı beyaz dengesi uygulanabilir. Makine kendnce birini dikkate alır elbet. Ben kendimce doğru bir ayar yaparım, siz bunu beğenmez değiştirirsiniz. Bu işin tek bir doğrusu yok kısacası.
Diğer bir konu ise karanlık bölgelerideki detayların belirtilmesi.Evet bir ton para verdiğiniz DSLR makineler bunu yapıyor. Fakat RAW da değil Jpeg de İSTERSENİZ yapıyorlar. Bunun için Nikon'da Active Dynamic Lighting özelliğini açmanız gerekir. İnsan gözü yaklaşık 21 stop parlaklık skalasını görebiliyor fakat günümüz fotoğraf makinelerinin en iyileri yenide 18 Stop'a ulaştılar (Özellikle Sony ve Nikon). 5-6 yıl önce 13 Stop civarındaydılar.
Ne yazık ki ben videoyu hiç beğenmedim.
şöyle bir şey var.insanın renkleri görmesi fiziksel olduğu kadar psikolojikte yani beynimiz eğer tanıdığımız renkler yanlış olsa bile doğru gösteririr. örneğin eline beyaz kağıt al.beyaz kağıda hangi ışık altında bakarsan bak beyaz olarak görürsün.ama aslında olan beyaz ışık altında beyaz,sarı ışık altında sarı,mavi ışık altında mavi olur. ama biz o kağıdın beyaz olduğunu bildiğimiz için beyaz olmasa bile beyaz görürüz. ama makneler bunu yapamaz.hangi renk ışık altında çekim yapıldıysa o renkte çeker.yani olması gerektiği gibi çeker.
Kutay Kösem İstanbul'da yaşasa ve TS editörü olsa güzel olurdu. 😉
Fotoğraf linklerini ekleseydiniz keşke.
Ham işleme, hatta fotoğraf işleme tamamen kişisel zevk meselesi o nedenle herkesin kendine göre bir tarzı oluyor 🙂
RGB renk koduyla ancak RGB baskı yapabilen cihazlar yada yazıcılardan iyi sonuç çıkabilecektir. Ancak fotoğrafı bir matbaada baskı yaptırdığınızda RGB renk koduyla doğru bir sonuç alınmayacaktır. Matbaada baskı yaptıracağınız döküman ve fotoğraflar kesinlikle CMYK renk koduyla ayarlanmalıdır. Sadece RGB renk kodunun değil birde CMYK renk kodu üzerinde de durulmasını rica ederim. Bence ikisi arasındaki farkında bilinmesi şart.
Rgb baskı yapabilen yazıcıdan kastınız nedir?
@smtsvndi Örneğin plotter yazıcılar gibi. Hem CMYK mürekkebi, hem RGB mürekkebi barındırıyor üzerinde. Linkten inceleyebilirsiniz: http://ozalitmakinalari.net/?/urunler/canon-ozalit-plotter-modelleri/canon-ipf9400-plotter
http://www.plot-it.co.uk/p/canon_imageprograf_ipf9400_60_photo_printer_6560b003aa
@jakqq cehaletimi mazur görün ben sadece pozlama yöntemi ile çalışan fotoğraf baskı sistemlerinde olur sanıyordum. Rgb ile renkler ışıkla oluşturulur, r+g+b %100 karışımı ile beyaz renk elde edilir ancak beyaz olan kağıtta mürekkeple kırmızı+yeşil+mavi karışımı beyaz rengi oluşturabilrmi?
@smtsvndi Değerleri sıfır ise zaten beyazdır (R:0, G:0, B:0), CMYK da da bu böyledir (C:0, M:0 Y:0, K:0) buda beyazdır.
@jakqq hayır cmyk için öyle rgb R 0 G 0 B 0 siyahtır. O dediğiniz yazıcılar sadece renkleri daha iyi simüle etmek için kullanılır. sadece RGB mürekkep baskı sistemlerinde kullanılmaz ancak ışıkl pozlama varsa kullanılır. Televizyon monitör gibi cihazlarda cmyk kullanamaz, daha iyi simüle etmek için kalibre edilirler.
@smtsvndi
@jakqq Önceki yorumumu iyi okumamışsınız. Bu yazıcı cmyk nın yanında rgb kullanıyor renkleri daha iyi simüle etmek için, cmykdan fosforlu yada metalik renklerin elde edilemeyip ayrıca basılması gibi. Madem rgb baskı tek başına olabiliyor bu gazeteler dergiler saf olduklarından 4renk yani CMYK kalıp alıyorlar 4 renk baskı alıyorlar, Hp Epson gibi markalar saflar ya 3renk varken CMY + K mürekkepli yazıcılar üretiyorlar o zaman. Ben isim vermiyim bir gazetenin baskı kalıplarını hazırlıyorum her gece. Işıksız yani fotografik olmayan sistemlerin hiç birinde RGB tek başına kullanılamaz. Farkındaysanız önceki yorumumda ''sadece RGB'' dedim siz kalkmış CMYK+RGB kullanan bir baskı makinası fotoğrafı yüklüyorsunuz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/RGB_renk_uzay%C4%B1
@smtsvndi Ben baskı tekniği olarak RGB renk kodunun matbaada doğru sonuç vermeyeceğini ilk yorumda bahsetmiştim zaten. Dijital baskı cihazlarında ayrıca RGB nin de kullanıldığından ancak RGB renk koduyla hazırlanan fotoğraf yada resimin bu tür cihazlardan doğru sonuç yakalanabileceğinden bahsettim. Bu konuyu burda tartışıp uzatmaya gerek yok.
Daha detaylı anlatılabilirdi , Lens profili olmayan lensleri, manuel nasıl düzelteceğiz , yani gözümüze göre mi ? yoksa o lens için yayınlanan bir önerge var mı ?
@arandur aha nerden buldun bunu halen üreten varmı? bakkala yoğurt almaya gönderildiğimde paranın üstüne alırdım be ah ulen ah
@mustafa-levent var, pek çok yerde hala cino görüyorum.