Fotoğrafçılıkta optik ve dijital filtreler nedir ne zaman kullanılır?
Fotoğrafçılıkta filtre kullanımı oldukça yaygın. Lenslere göre bir hayli ucuz olan filtreler, doğru kullanıldığında dramatik etkilere sahip. Bunun yanında hata düzeltme ve koruma maksatlı da kullanılıyor.
Dijital filtreler ise Instagram gibi uygulamaların kaynağı. Optik filtrelerde yapabildiğiniz birçok şeyi sonrdan eklemenize izin veriyor. Her iki tür filtreyi de Barış Özkök ile masaya yatırıyoruz.
Lazımdı
Tam zamaninda gelmis super
şu dekoru zenginleştirin çok boş duruyo bari bi tablo asın please
tablo yapmaya gönüllüydüm hala da gönüllüyüm. mail ile ulaşmaya çalıştım ama görülmedi herhalde. pastel, yağlıboya oraya uygun soyut, somut bir çalışma yapabilirim. belki bu yorum vesile olur. 😀 @gamsizm @cihat-emre
@dogaylmz bence gayet iyi olur 🙂
Nasıl haberleşebiliriz abi bu konuda. Mail adresi versem? @gamsizm
teşekkürler @reis
gozluk kullanabilir miyiz polarize yerine ?
Rahat 35 yas olgunlugu var Barış beyde ama işi gereği olsa gerek bu yoksa en önemli anlarını insan daha olgun birine vermek ister .
DigitalRev TV'deki eleman ND filtreyi lense paket lastikleriyle tutturmuştu,bu da pratik bir yöntem olabilir.
Ben dijital filtreleri özellikle cep telefonu ile çektiğim fotoğraflarda istenmeyen veya hatalı şeyleri gizlemek için kullanıyorum.Onu da Photoshop değil,instagram gibi uygulamaları kullanarak yapıyorum.Örneğin bayram tatilinde Adatepe mevkiinden Çanakkale Boğaz'ının fotoğrafını çektim,kumsalda çöpler varmış çekerken fark etmedim.Fotoğrafı sepya yapınca çöpler yok olmasa da dikkatli bakılmadıkça kumsaldaki taşlar gibi duruyor.
HOYA'cıyız ezelden. Filtre dediğin optik olur, dijitaller sadece efekttir, görüntüyü bir şekilde bozmaya yararlar. Videoda atlanmış, optik filtreler arasında pek makbul olmasa da ara sıra kullanılan makro filtreleri (close-up diye de geçer) de var. Makro özelliği olmayan lenslerde minimum odaklama mesafesini biraz daha aşağı çekmeye yarıyor bu filtreler. Hafif geometrik bozulmaya da sebep oluyorlar ama bazen mecburen katlanılıyor.
Kaplamalı filtreler çok güzeller, ama temizlemek biraz itina gerektiriyor. Öyle camsille ovalamaya, musluğun altında sabunla yıkamaya gelmezler. Mümkünse kirletmemek, kirlenirse de dikkatle temizlemek şart. Filtre işi önemli, değinmeniz çok yerinde olmuş. Elinize sağlık. 🙂
@ 2:54 ve 3:08 ordaki marka nedir;
wnv ?
@baris_ozkok @gamsizm
B+w
otomobil fotografi cekenlerde bir ara filtre olarak topaz detail tutkusu vardi,
https://www.google.com/nikcollection/products/color-efex-pro/
nik collection iste burda...
murat abi bi de mikrofon incelemesi bekliyorum senden bi ara. dslr kısa film için rode veya zoom bi karşılaştırma fena olmaz. ne alınabilir vs.
"Filitre"?
uv , polarize ve nd icin kullanim yeri ve marka tavsiyesi verdiler baska ne olabilirdi sizce?
@makemehigh
Neden bu kadar az yorum gelmiş anlamak zor, keşke ilgiyi biraz canlı tutsa üyeler...
UV filtre ile ilgili de örnekler verilseydi iyi olabilirdi bence (filtreli-filtresiz).UV filtreyi çıkarmak gereken çekim anları var mı acaba?
Lens, sensör temizliği demişken, o konuyla ilgili de bir video olsa iyi olur diyebilirim kendi adıma.
Bilgilendirici bir video olmuş, teşekkür ederim.Aranın bu kadar açılmaması temennisiyle, emeğinize sağlık.
Siyah beyaz negatif fotograf cekiyorum, polarize filitrede siyah beyaz da bu denli kontrast farkı yaratırmı? yoksa bu ayarı agrandizorde kagıda pozlarken ilgili filitrelerle ayarlamaya devammı etmeli?
Merhabalar. Polarizenin katkısı olur ama tek başına yeterli değil. Agrandizörde yine filtre ile ayarlayabilirsiniz. Yada Film banyosunda bleach i birazcık daha sert yaparsanız ( 1-2 mm tüple ölçüde) kontrastlık artacaktır. Ama o zaman fixer i de çok az arttırmak lazım. bleach i arttırdığınız oranın yarısı diyelim. Tabi banyonun taze olmasına özen göstermek gerektiğini söylemiyorum bile.
Şu fotoğrafçılık konularına değinmeniz çok yerinde oluyo özellikle dslr vs makinalarda video çekme ile ilgili sohbetlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum barış abi bu konulara baya hakim oldugundan bilgilerinden yararlanmak güzel olcak.
Piyasada satılan "Fish Eye" filtreler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fish Eye lens ile arasındaki fark nedir? Almaya değer mi? @baris_ozkok @gamsizm
Günaydın. Fish eye filtreler aslında "convertor" (çevirici) ismi altında satılmaktadır. Yanlız balık gözü için değil, tele çeviriciler de bulunmakta. Bu çeviriciler de kalite kalite değişmektedir. Sonuçta bu var olan bir lens için fazladan bir aparat olduğu için iyi dizayn edilmesi şarttır. İyi dizayn edilmemiş çeviriciler de açı bozulmaları, renk sapmaları veyahut netlikte problemler çıkabilmektedir. Kaliteli çeviriciler bence iyi bir alternatif ve pratik bir çözümdür. Mesela full frame kullanıcılar için 24-70 f: 2.8 objektife yatırım yapmış bir fotoğrafçının ancak arada birkaç kare çekeceği bir lense binlerce lira vermesi yerine, elinde var olan lensine bu çeviricilerden birini alması hem ekonomik olarak daha iyi, hem de taşınabilirlik olarak daha rahatlatıcıdır.
bununla ilgili video yayınlandı
Abi bir sorum olacak cevaplarsanız çok mutlu olurum ben canon powershot sx510 hs aldım full hd video kaydı yaparken karıncalanma(grenlenme de deniyor galiba) yaşıyorum sizce neden kaynaklanıyor olabilir almadan önce youtube da izlediğim videolarda böyle bir şeye rastlamadım
@baris_ozkok @gamsizm canon poweshot sx510 hs de full hd video kaydı yaparken karıncalanma olmasının sebebi ne olabilir yardım ederseniz sevinirim.
Hepsi yapar onu. Kompakt makinelerin yetersizliği.
one plus one telefonun hd kaydi cok begenildi .Kompact makineler telefon kadar olamiyormu.
bunların hepsi cep telefonları için de geçerli? al polarize filtreyi, telefon lensinin önüne sabitle, bitti. ayrıca iki saat instagramdan konuştular.
Teşekkürler, çok yararlı bir video olmuş.
Güzel iş, teşekkürler.
Efendim
31 Mart ve 1 Nisan da 22.00-24.00 Radyospor