Doğru pozlama nedir nasıl yapılır?
Fotoğraf çekmenin temel konularından olan doğru pozlamanın ne olduğunu Barış Özkök ile konuşuyoruz.
Fotoğraf çekmenin temel konularından olan doğru pozlamanın ne olduğunu Barış Özkök ile konuşuyoruz.
Son bir saat içinde 82 ziyaretçi, 66 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
BasCek izlenir.
Güzel yararlı bir video.
Sonunda geldi basçek
BasÇek sıcaksıcak 🙂 izlenir.
Barış abi ile sohbette iken iyi oldu 🙂 @baris_ozkok
Ooo basçek gelmiş soğutmadan izleyelim 🙂
Çok güzel bir bölüm olmuş
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value
Teşekkürler beklediğim serilerden.
" basçek " toplantısı yapılsa, istanbul'da buluşulup fotoğraf çeksek, biraz sümüklü bebe, biraz kedi falan yakalasak güzel olmaz mı.. gelir bir de burada yayınlarız onu.. Havalar güzel olunca yapalım bunu be :)) @gamsizm @baris_ozkok
Balat...
Düşünmüyor değiliz. Gündemimizde olan bir şey. Ama kesin tarih veremem.
merhaba @gamsizm @baris_ozkok bey canon eos m makinam var loş ortamda doğum günü kutlayacağız
maytaplarda yanacak. fotoğraf makinanın ayarları ne olmalı ?
teşekkürler şimdiden
makinenizin flaşını takın, otomatik moda getirin.
Elbette bulunacağınız ortamla örtüşmeyebilir ama şunu deneyebilirsiniz: Makineniz tv modunda olsun, ölçüm modunu evaluative'e alın; lensiniziz odak uzaklığı(örneğin 18-55'te 18 ile 55 arası tüm değerler) ile enstantane değerini eşiteyin. Örneğin 18mm'de çekim yapacaksanız 1/20 gibi. 1/20'ye erişemiyorsanız 1/15'e ya da 1/30'a da sabitleyebilirsiniz. Videoda belirtilmemiş ama poz telafisinin bir kullanım amacı da ortam ışığını fotoğrafa doğru yansıtmaktır. Şöyle ki loş bir ortamı otomatik modda çekerseniz ortam loş değil gayet aydınlık pozlanacaktır. Bu nedenle biraz olsun ortamı loş göstermek, biraz da olası titreşimleri engellemek için poz telafisi kullanın. -1 civarının yeterli olacağını düşünüyorum. Iso'yu ise 800, 1600, belki 3200 civarında deneyin. Tüm bu değerleri deneyip sabit tuttuktan sonra düşük ışık uyarısı da almadığınızı varsayarak neticenin üç aşağı beş yukarı iyi olacağını düşünüyorum. İsterseniz yukarıdaki arkadaşın dediğini de deneyebilirsiniz fakat flaşı tavana yansıtamayacaksanız pek önermiyorum. Tabi tüm bunlardan önce de otomatk modda da denemenizi tavsiye ederim, sonuçta eos m de kullanacağınız flaş da aşina olduğum ürünler değil, belki de güzel sonuçlar verir.
Pozlamadan bahsederken histogram okuma konusuna değinirseniz yeni başlayanlar için faydalı olur
Çok teşekkürler güzel bir öneri not edeceğim.
manuel olsada pozlamayı otomatiğe alıp kullanabileceğiniz modeller var, gayet düzgün hesaplayarak
Basçek.com a bakmanı tavsiye ederim. ayrıca eski bölümlerde bu konular anlatılmış olması gerek. Pozlama ayarına dikkat ederek, diyafram iso ve enstantane de oynamalar yaparak evde birkaç fotoğraf çek. farklı ışık koşulları altında dene bunları mutlaka yavaş yavaş mantığını kavrarsın. takıldığın yer olursa sormaktan çekinme
Doğru pozlama yapmak için poz telafisi kullanmak gerekiyor/gerekebilir katılıyorum fakat her ne kadar tüm ayarları deneye yanıla tuttursak bile poz telafisini doğru kullanmak için ölçüm modlarını da tanımak şart. Özellikle biraz makinayı biraz da ölçüm okumayı öğrendikten sonra ekrandaki sonuca bakmadan da amaca uygun fotoğraflar çekilebilir. Umarım ileride daha derine girip bu konuyu aydınlatırsınız çünkü fotoğrafta ilerlemeye başladıktan sonra cözülmesi gereken bir konu bence.
+1 ama makineyi spot ölçümde unutmamak lazım
Çok teşekkürler sevgili arkadaşlar. 2015 yılında, tüm temel bilgilerin yer aldığı bölümlere başlayacağız. Desteğiniz ve güzel önerileriniz için teşekkürler.
Sanki kendimi doktorların muhabbetine kulak misafiri olmuş gibi hissettim 😀 O kadar yabancıyım 😀
Bu arada benim profil fotoğrafım da sanatsalmış 🙂 Sevindim
Aslında spot da kullanılır yahu. Zone system denen şey spot ölçümle var mesela. Dediğim gibi makinayı ve ölçüm modlarını tanıdıktan sonra gerisi zor değil. Vakıf olmadığım bir makinada spotla fazla uğraşmam gibi ama şimdi olduğu gibi filmle çekim yapacaksam elbette spot kullanıp sahnenin çeşitli yerlerinden ölçüm yapıp ona göre ayarlama yaparım.
hocam spot ölçümün senaryoları genel kullanımda biraz kısıtlı. elbette herşeyde kullanılabilir ama pratiklik bazen çok önemli. yoksa işin doğrusu harici pozometre kullanmak.
Merhabalar. Burada standart kullanıcı ile ileri düzey kullanıcıyı ayırmak gerekir tabi ki. Dediğiniz gibi spot ölçüm de kullanılır ama spot ölçümde birkaç noktadan ölçüm almaya vakıf olabilecek bilgisi olmayanlar çok yanılacaklardır. Harici pozometre stüdyoda çok iş görüyor ama dediğimiz gibi sokakta fotoğraf çeken ve anı yakalamayı amaçlayan fotoğrafçıyı kısıtlayabilir. Hatta neredeyse kullanması imkansız diyebiliriz.
Elbette elbette. Aslında hemfikiriz, çok kafa karıştırmadan uzayalım :p
saçlara ne oldu yahu :-))
Gitti 🙁
saç saç
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
Uzunca bir suredir fotograf sanatiyla ilgilenen birisi olarak, fotografa yeni baslayanlarin diyafram ya da enstantane oncelikli programlarla cekim yapmamasindan yanayim. Cunku fotograf konusunda deneyim ve cabukluk dedigimiz olay, tam olarak manuel cekimlerle kazaniliyor. Cevremde gordugum kadariyla yeni baslayanlar diyafram ya da enstantane oncelikli programlarla cekim yapmaya basladiklarinda hem ogrenim alanlari daraliyor, hem de bir cesit tembellige surukleniyorlar. Oysa manuel cekimle deneyim kazanip bir sure sonra cekim amaciniza gore bu programlari kullanmaya basladiginizda cok daha suratli sonuclar elde edebiliyorsunuz.
Bu arada arkadaslar bu videonuz icin sizi gonulden tebrik ediyorum . Fotografa yeni basladigimiz donemleri dusundugumde su videoda anlattiginiz temel bilgilere ulasmak icin ne kadar caba sarf ettigimi hatirladim birden. Bana sorarsaniz baslangic icin altin niteliginde bilgiler bunlar. Lutfen devam edin. Bir arkadasimin uygulamali anlatim konusundaki onerisine de katiliyorum. Tabii ki dar bir sure icerisinde videoda bu tarz anlatimlari yapmak cok zor ama yapabilirseniz bu ise yeni baslayanlarin cok mutlu olacaklarini dusunuyorum. Sevgiler ve saygilar.
hobi olarak fotografla ilgilenen kisiyi manuel modla basbasa birakirsak beceremiyorum diyerek makineyi kenara atar ; 12 donem temel fotograf semineri verdim , katilan kisilerden ortaya cikan sonuc "M" modu kabus onlar icin - cekim teknikleri disinda ogrenmelerinin temel seviyede fayda degil kafa karisikligi yaratiyor malesef...
Fotografi gercekten ogrenmek isteyenler kaliyor zaten geriye 🙂 Genelde fotografciliga merak salan arkadaslarima bu konu hakkinda kisa bir aciklama yapiyorum. Ve diyorum ki eger bu cok karmasik gibi gorunen ama aslinda oyle olmayan teknikleri ogrenecek zaman ve isteginiz varsa gidip kendinize iyi sayilabilecek bir makine alabilirsiniz veya bir kursa katilabilirsiniz. Aksi halde iphone 4s gayet guzel aktuel fotograf cekebiliyor. Paranizi kullanmayacaginiz bir makineye yatirmayin diyorum. Hatta kendim de aktuel amacli fotograflarimi cep telefonuyla cekiyorum. Yani kisaca Manuel modu beceremiyorum veya bu kadar detayla ugrasamam diyip makineyi kenara aticak kisiler zaten girmemeli bu ise.
Çok teşekkürler sevgili arkadaşlar. Programlarımıza daha da derinlere inerek devam edeceğiz. Tabi burada teknociğerin de dediği gibi göz korkutmadan yapmaya çalışıyoruz. Ama Dediğiniz gibi çekim tembelliği de oluşma riski var. Aslında verdiğim birebir eğitimlerde hep gerçekten istekli insanları seçmeye gayret gösteririm. Ama teknociğer in dediği gibi manuel ayarlardan korkan çok insan daha sonra vazgeçebiliyor. Bana sadece 2 kişi denk geldi 🙂 Sabırla ama sıkmadan diyafram-enstantane-iso üçlüsünü analttığınızda iş tamam aslında. Temel denklemi insanlara doğru ve sıkmadan anlatabildiğimiz zaman, insanlar gerçekten kontrolün sayıların değil, kendi ellerinde olduğunu anladıklarında, zaten otomatikman bir üst seviyeye geçilmiş oluyor 😀 Mühim olan eğtimdeki o ilk yaklaşımda. Yani evet, ilk başta manuel moda girip korkutmamalı, ama bu diğer modları kullanarak manueli öğrenme aracı olarak kullandırmalı. Çok fazla el alışkanlığı edinilmeden de, bu modlarda öğretilen bilgileri Manual e geçirmeli. Bu teknikle eğittiğim ve şu anda profesyonel olarak yoluna devam eden pek çok arkadaş var. Bazıları benden de güzel işlere imza atıyor zaman zaman 🙂
Doğru pozlama insanın kendine yakışanı giymesidir.
Çok güzel ve iyi bir başvuru bölümü daha olmuş, yeni başlayanlar için arada acıp izlemeleri gereken bir video olmuş. kolay gelsin. @gamsizm konuyla alakalı bir sorum olacak benim canon 550D makinemede AF sorunu yaşamaya başladım AF modundayken arada 9 hata kodu ile focus yapamadığı oluyor lens ve makine kontaklarını temizledim başka lenslede denedim sorun geçmedi. Nasıl veya nerde tamir ettirebilirim. şimdiden teşekkürler.
paint.net in askerleriyiz 😀
uzuuuun bi aradan sonra fotoğrafçılıkla ilgili bi video görebildik... Nerde kaldınız abi yaa..
Bir de aynasız makineler hakkında detaylı bi video gelirse tadından yenmez....
Sony A7 tanitimi oldukca basarili bir secim olmustu. Ben de Teknoseyir ustadlarindan dslr ile aynasizlari kiran kirana carpistirmalarini bekliyorum heyecanla 🙂
Bizim resim anlayisimiz tek Selfi 🙂
aynı şeyleri bekliyoruz anlaşılan 🙂 gidişat aynasız makinelere doğru ne olur-ne biter,şu noktada hangisini seçmek daha mantıklı,yoksa henüz erkenmi? açıkcası ustadlardan böyle bi video bekliyoruz.(Murat ve Barış abilerim)
bu konuda kafam o kadar karisik kiii anlatamam 🙂 Hani zaten dijitale gecmisiz, aynasizi cok da sorgulama diyor bir tarafim hele ki full frame ise, diger tarafim da, makine dedigin agir olur, ele oturur, objektif secenegi bol olur daha gercek olur falan filan gibi mazeretler uretiyor. Simdi bir de a7 II cikmis ki sormayin gitsin. Murat ve Baris arkadaslar yardim edin 😀
valla ne yalan söyleyim bende de aynı soru işaretleri var fakat sen biraz bütçenin ağzını açmışsın A7 II hem FF hemde pahalı 🙂 bende araştırırken onu inceledim alet çok çok iyi bana sorarsan iyi bi seçim olur.Fakat FF dünyası biraz pahalı olur biliyosun yani lenslerin fiyatları adamı üzebilir,ancak bütçe varsa sorun yok tabi...Ben samsung un NX 30 diye bi modeli var ona kafayı taktım ama soru işaretlerimi bi türlü atamıyorum..Bakalım hayırlısı bi detaylı video yaparlarsa.....
Merhabalar. 2015 yılında temel fotoğrafçılık tekniklerine derinden dalacağız. Macro çekimler, alan derinliği ve bokeh etkileri her biri ayrı bölümlerde sizlerin karşısına gelecek. takipte kalın 🙂
@engnylmze44 @ejder ve tüm dostlara merhabalar. Ben bu konuya başka bir açıdan bakacağım.
Aynasız teknoloji, geleceği çok parlak bir teknoloji. DSLR artık gerisinde bile kalmaya başladı. Ama burada işin öteki perspektifinden de bakmak lazım. Oda profesyonel olarak bu işi yapanların perspektifi.
Biz işlerimizde DSLR lara büyük yatırımlar yaptık. Şimdi birden tüm sistemimizi değiştirmek zor gelebilir. lensleri kullanmaya devam edebilmek en azından bu geçişi kolaylaştırsa da, bu sefer yıkmamız gereken bir duvar daha var. Müşterinin algı duvarı.
İnsanların karşısına ufak ve taşınabilir bir makina ile çıktığınızda, sizin profesyonelliğiniz sorgulanıyor. İş camiasında hala DSLR ile iş yapılır mantığı var. Kaldı ki, bırakın DSLR ı, siz bugün 6D yada Mark III veyahut orta format Hasselblad h5D ile insanların karşısına çıktığınızda, Aaaaa!! Ama bu Mark II değil. Neden Mark II ile çekmiyorsunuz diye tepkiler alıyorsunuz 😀
Yani toplumsal önyargı yıkılmadıkça, "aa sizin getirdiğiniz makina kaynımda da var bilseydim onu çağırırdım o çekerdi" mantalitesi yıkılmadıkça, biz profesyoneller zor geçeriz o canım aynasız makinalara 🙂
Sözlerime bir fotoğrafçının fantazisi ile son veriyorum. Keşke çok sevdiğim Canon, Sony nin aynasızdaki atağına güzel bir cevap verebilse, Full frame ve A7s den daha üstün özelliklerle bir aynasız makina çıkartsa. Ve bunu bir efsaneyi yeniden dirilterek gerçekleştirebilse. Hayalimde Canon AE1 D diye bir model var. İlk aşkım olan makinanın retro tarzına hiç dokunmadan, üstün aynasız özellikleri bu kasanın içine eklese, hatta o eski logosunu kullanıp markanın yanında sade bir D eklese, ne kada da güzel olurdu... Ey Canon, duy bu sesi 😀
Tüm hislerimi eksiksiz buraya dökmüşsün abi tebrik ediyorum 😀 Beyaz objektif tabusu yüzünden ne sırt ağrıları çektik ve dahada çekicez kim bilir.
Baris abi çok doğru söyledin Eintein'in tam da bu konuyla ilgili bi sözü var:ön yargıyı ortadan kaldırmak atomu parçalamaktan daha zor Diye. Gözardı edilen küçük ama büyük bi fark var resmi çeken makine olabilir ama bi yere kadar kompozisyon_ışık_renk...işte resimi değerli yapan bu farkı onlarin kaynı yapabilecek mi???Fakat bu önyargı yalnızca bizim milletimiz icin değil herkes için geçerli ve dediğin gibi ortadan kalkması zaman alacaktır....
Acaba eski filmi makinelerde pozlama nasıldı dijital ile arasındaki farkları nasıl
Teknik olarak aslinda buyuk farkliliklar olmasa da psikolojik olarak maliyetlerden dolayi cok fenaydi o yuzden daha bi stresliydi 🙂
devamını bekliyoruz 🙂
@baris_ozkok Arkadaşlar Youtube'da eğitim videoları izlerken BACK BUTTON AUTO FOCUS denilen bir teknik ya da makina özelliği olduğunu öğrendim. Ancak tüm çabalarıma rağmen uygulamada başarısız oldum.
Benim anladığım şey shutter butonuna yarım bastığımızda makinanın otomatik odaklama yapmasını iptal ederek bunu arkadaki AF ON ya da bu tuşun olmadığı makinalarda * tuşu ile yapılıyor olması.
Faydası ise eğer çektiğimiz obje,nesne bulunduğu yerde kıpırdıyorsa, bulunduğu konumda hareketliyse veya bize derinlikte olan mesafesini değiştirmeden sağa sola oynuyorsa makina sürekli netleme yapmaya çalışıyor ya.. İşte bunun önüne geçmek için deklanşörden odaklama yapma özelliğini iptal edip bunu arkadaki başka bir tuşa vererek böylece kontrolün daha fazla bizimde olmasını sağlıyoruz gibi bişey ... ama yapamadım 🙁 Makinam Canon 100 D
Sony H7 kullanırken bundan epey zaman önce, yarım shutter ardından tekerlek döndürerek yapıyordum ..
400D 'de ise ışık ve netlik ayarına üşendiğim ama anlattığınız gibi hareketli nesne olduğu zamanlar ilk başta yarım shutter ile pozlama yapıp, parmağımı kaldırmadan manuel focus ayarına getirip, objektif üzerinden netliyordum.
Merak ettim anlattığınız şey nasıl bişey, umarın bilen çıkar
@kurabi Bulut youtube'da Back Button Focus diye aratınca yabancı çok fazla video var ama yerli bi anlatıma rast gelemedim, REAR AF LOCK diye de geçiyor.
@sametblkbsi https://www.youtube.com/watch?v=Io4cEDtqdno çok iyi anlatmış usta. güzel özellikmiş, benim anlattıklarımla da alakası yokmuş 🙂
Butonların fonksiyonlarını değiştirip yeni düzene alışmak yeterlianladığım kadarıyla, ayarlamada bir yanlışlık yapıyorsundur belki, burada gösteriyor nasıl yapıldığını.
nick olarak sametbitkisi yazdım ilk başta kusura bakma:) mesafe biraz fazla da ekranla aramda..
bu videoda anlatılanı yaptım AF işletimini AI SERVO ya aldım Menüden de SÜREKLİ AF yi AÇIK konumuna getirdim ama hâlâ yarım deklanşçr yapınca netleme yapıyor makina 🙁 bu videodaki anlatımda 5dmark3 le anlatmış ama bendeki menü öyle değil heralde kaçırdığım bişeyler var 🙁 editörlerden bi cevap da gelmedi kaldık böyle 🙁
Gerçekten çok faydalı bi video olmuş ellerinize sağlık inşallah eline 650d alıp hemen fotoğrafçı oldum diyen çok kıymetli müşterilerimiz böyle videoları izlerlerde bende dükkanda bütün çekilen fotoğrafların ışıklarını ayarlamak zorunda kalmam. Murat abinin dediği gibi artık çektikten sonra anında görüyorsun be kardeşim niye ayarlamıyorsun baskıya getiriyorsun getirdiğin gibi basınca sen iyi basamamışsın ne bunlar diyorsun. Filmli zamanları çok özlüyorum abi karanlık odaları film banyolarını herkesin işi bu kadar acil olmasa hala daha filmle çalışıp karakalemle rutuş atıp agrandizörle baskı yapasım var. 😀
@aslanmurat ve tüm arkadaşlara merhabalar.
Eski filmli makinalarda tamamen makina ve sizin bilgileriniz vardı 😀 Senelerce özümsediğiniz ve öğrendiğini bilgilerle çekim yapar, kafanızda dolaşan ayarlardan birini kullanırdınız. Dış mekan için, saate ve açıya göre değişik diyafram enstantane değerleri vardı.Örneğin öğlen saatinde 125/11 ile başlayıp saat 5 de 80/8 e değiştirmek gibi. Sonucunu beklemek için, filmi banyo etmeniz ve hatta baskı almanız gerekirdi. Analog çağın son çeyreğinde, elektronik yardımcılar devreye girmeye başladı. Özellikle makinaların içerisine elektronik ölçümler ve pozometreler girdikten sonra daha az hata yapmaya başlanmıştı ve her şey daha kolaylaşmıştı. Bu bahsettiğim makinaların en zirve noktası Nikon F5 dir. Hatta dijital dönemde bile belli bir süre kullanılmışlardı. Yani kısacası, fotoğrafçılık dijitalden sonra çok kolaylaştı sözü son derece doğrudur 🙂
Ben hangi değerlerin doğru olması gerektiğini otomatik kullanımda makinanın verdiği değerleri gözlemleyerek öğrendim. Şimdi sadece manuel kullanıyorum ama pozlamayı yine otomatiğe bırakıyorum, bir de onunla uğraşmayayım diye 🙂
@baris_ozkok barış abi affina sığınarak dinozorca yaptığın bu açıklamalar için teşekkür ederim 🙂
Rısim diil fotoraf yanlz
https://vine.co/v/OgPvHKnPFae
:d 😀 😀 😀
Bilgisayar ekranı da bir o kadar yanıltıcıdır o yüzden bu sektörde bir gövde parasını mönitöre ve kalibrasyon cihazına veriyorlar. ama güzel kadrajlanan bir fotoğraf bir kaç dokunuş ile şahesere dönebilir aklınızdan çıkarmayın.
Bunu hobi olarak yapanlar bir tarafa basit bir fotoğraf çekmek isteyen bir insan için bu kadar parametreyi yıllarını verip tecrübe etmek, hissetmek gerekiyorsa bu işte biryanlışlık vardır. Bu zamanda böyle olmaz. Artık fotoğraf makineleri atıyorum deklanşöre yarım bastığında hangi nesne insan hangisi araba, ağaç vesaire taıyacak ve ona göre pozlama yapacak. Gecikmiş bir teknoloji olarak görüyorum. Nedir bu ya savaşçının yolunda kılıcın kendisi mi olmamız gerekiyor ne oluyor.
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.
Güzel olmuş
Murat bey, sanırım videonun çekimi sırasında siz de fark ettiniz, Barış beyin bu tip teorik konularda kullanılması doğru değil. Daha en baştaki gelinlik örneğinden de anlaşıldığı gibi kendisi poz telafisinin teorik tabanını bilmiyor. Kendisine daha pratik, günlük hayattan ipuçları gibi konularda başvurup, böyle teorik şeyleri kendiniz tek başınıza ya da teorisi kuvvetli bir eğitmeni konuk ederek ele alsanız daha iyi olur. Konu çok önemli ama çok dağınık bir anlatım olmuş, en temel bilgiler ya es geçilmiş ya da eksik anlatılmış.
Teşekkür ederim. Nerede ve nasıl bir eksikliğim ve yanlışım oldu bu video da beni aydınlatabilirseniz bende sayenizde kendimi geliştirmiş olurum..
teorisi nedir @yukselp , inceleme yazarsaniz sevinirim 😉
Gelinlik (ya da benzeri açık renk bir konu) çekerken otomatik ayardaki (tam otomatik, program, diyafram ya da enstantane öncelikli modlar) fotoğraf makinesi sahneyi olduğundan daha beyaz çekip detayların patlamasına neden olmaz. Tam tersine, makineniz tıpkı siyah bir konuyu çekerken olduğu gibi konuyu orta gri renge yaklaştırır, gelinlik gri çıkar.
Fotoğraf makinesi konuyu değerlendirirken her zaman orta gri tonda bir konuya baktığını varsayar. Neyin açık renkli, neyin koyu renkli olduğunu bilmez. Işığı değerlendirirken "orta tonda bir konuya bakıyorum" diye ön kabul yapar, sonra eğer fazla aydınlığa bakıyorsa bunun fazla ışıktan olduğuna kanaat getirir ve diyaframı kısar ya da enstantaneyi kısaltır. Tersine fazla koyu bir konuya (örneğin damadın siyah giysisine) bakarken de az ışık gelmesinin damatlığın siyah olmasından kaynaklandığını bilmez, ortamda az ışık var diye düşünüp diyaframı açar ya da enstantyaneyi uzatır.
Sonuç olarak makinenin beyni ışık değerlendirirken her zaman orta tona baktığını varsayar ve bu da konuları orta tona çekmesine yol açar. Makinenizin poz ölçümü yaptığı bölgeyi (spotsa spot noktasını, merkez ağırlıklı ayardaysa merkez bölgeyi, genel ayarındaysa genel kompozisyonu) tam siyah ya da beyaz bir konu ile doldurup deneme çekimi yapın, sonuçların gri olduğunu göreceksiniz.
Poz telafisi dediğimiz işlev burada devreye girer, ölçüm noktası açık renkli bir konuya bakıyorsa telafiyi + yönde verirsiniz, koyu bir konuya bakıyorsa - yönde verirsiniz. Örneğin kar manzarası çekerken +2 telafi, siyah kedi çekerken -2 telafi vermelisiniz.
Gelinlik çekerken sonuç fazla aydınlık olup gelinlikte patlama olduysa, bunun nedeni, makinenin ışık ayarı için baktığı yerin daha koyu olmasıdır. Örneğin spot ölçümdesiniz ve spot noktası damatlığa bakıyor ya da genel ölçüm alıyorsunuz ama damat + arka plan birlikte sahneyi koyu ağırlıklı yapmış, gelinlik daha az yer kapladığı için sahne karanlık değerlendirilmiş olabilir.
Fotoğrafçı bu teorik bilgiyi nasıl kullanmalı:
Eğer profesyonel bir çekim yapıyorsa tercihen bir el pozometresi kullanıp, yansıyan ışığı değil, düşen ışığı ölçmeli. Modelin yanına gidip pozometreyi kameraya ya da ışığa çevirerek ölçen fotoğrafçıları görmüşsünüzdür, işte o yöntem konuya gelen ışığı ölçtüğü için yanılmaz.
Eğer el pozometreniz yoksa makinenizin ölçüm noktasını kadrajın daha orta tonda bir noktasına çevirip, ışık ölçümünü oradan alabilirsiniz, hatta bu iş için yanınızda bir gri kart taşıyıp hem ışık ölçümünü, hem beyaz ayarını ondan yapabilirsiniz. (Yalnız o gri kartın bu iş için özel üretilmiş olması gerek)
video için teşekkürler . derli toplu bir sunum olmuş.@gamsizm Murat bey kazagınız çok güzelmiş bu arada nereden aldığınızı öğrenebilir miyim?
Merhaba @gamsizm @baris_ozkok,
1. Spor müsabakası örneğinde olduğu gibi, hareketli nesneleri çekerken enstantane hızını arttırdıktan sonra diyaframa nasıl bir müdahalede bulunmamız gerekir?
2. Eğer ışık elveriyorsa iso değerini minimumda tutmak fotoğrafın kalitesini artırır mı?
Şimdiden teşekkürler.
1) cekmek istedigimiz hizi bastan belirleyip, sabitleyip, pozometreden takip ederek diyaframla oynarak cekim yapmakta fayda var.
2) kesinlikle evet
1- yapacağınız çekim tarzına göre değişir (futbolcu yada uçak gibi farklı sektörlerde) yada kullanacağınız tekniklere göre. ( misal pannig ile düşük enstantane hızı ile objenin yönünü ve hızını betimleyebiliyrsiniz.) genel olarak objektifinizin mm değeri üzerinde olması kaydı ile istediğiniz kadar yükseltebilirsiniz. benim tavsiyem güneşli bir günde iso 100 f/8 gibi bir değer üzerinden enstantanenizi ayarlayınız. 1/400 gibi enstantanelere düştüğünzde ise diyaframı bir tık açabilirsiniz yada biraz iso yükseltebilirsiniz..
2- elbette arttırıcaktır, yüksek iso herzaman renklerde bozulmalar ve istenmeyen rasgele noktacıklar(gren) yaratır. iso 100 yerine 200 kullanmak bir miktar siyahlardaki detayları daha rahat alması için kullandığı söylensede gövdenizinde f/t diyafram ölçüm farkından dolayı küçük bir miktarda isoyu gizlice eklediğini unutmayın. ayrıca önemli bir not ekleyeyim isonun çok kolay fotoğraftan giderilebilicek bir şey olduğunu unutmayın 1600 3200 gibi değerlere çıkmanız gerekirse çıkın.
Merhabalar. Ben görene kadar arkadaşlar gerekli bilgileri vermişler. Herkese sevgiler ve selamlar.
Baris Abi yine cok guzel bilgilerdi tesekkurler
@ejder & @msavasacar,
Fotoğrafçılık tecrübesi teorik düzeyden öteye henüz geçememiş birisi olarak bu değerli katkılarınız/yorumlarınız için teşekkür ederim 🙂
@baris_ozkok selamlar, saygılar 🙂
Çok güzel bir video olmuş, tam sohbet kıvamında. Elinize dilinize sağlık. Lütfen BasÇek'i ihmal etmeyin.